| Important Announcement: Dla tych którzy jeszcze nie dotarli do tego miejsca. Pojawiła się ankieta dotycząca PSX Extreme. Znajdziesz ją TUTAJ. Jeśli możesz poświęć chwilę i wypełnij ją. Z góry dzieki. |
| Forumowy skrótnik: Słownik PWN | Zmiany w Battle | Sklep Extreme | Poradnik Extreme #12 | PSX Extreme #137 |
![]()
|
22 07 2006, 10:23
|
|
![]() PTT Co-leader Grupa: Senior Member Dołączył: 3 12 2003 Skąd: Kłodzko Nr użytkownika: 3 413 GG: NIE MAM PSNetwork ID.: Danilo_pl |
Jakie są wg Was płyty, które tworzyły (i tworzą) historię HR?
Nie będę oryginalny i w moim zestawieniu znajdują się albumy, które większość zainteresowanych zna, choć niekoniecznie lubi (hi Diabeu i Milaneze (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ). 1. Deep Purple - Made in Japan 2. Deep Purple - Perfect Strangers 3. Black Sabbath - Paranoid 4. Metallica - Ride the Lightning 5. Slayer - South of Heaven 6. Judas Priest - British Steel 7. Danzig - II Lucifuge 8. Motorhead - Iron Fist 9. Iron Maiden - Number of the Beast 10. Led Zeppelin - II 11. Dio - The Last in Line 12. AC/DC - Let There Be Rock 13. AC/DC - Highway to Hell 14. Manowar - Sign of the Hammer 15. Ministry - Psalm 69 16. Saxon - Crusader 17. Scorpions - Blackout 18. Accept - Balls to the Wall 19. Ozzy Osbourne - Blizzard of Ozz 20. Slade - Amazing Kamikadze Syndrom Pominęłem takie tuzy jak Pink Floyd, Marillion, wczesne Genesis, Doors czy Cream ze względu na specyficzny rodzaj muzyki. W temacie chodzi o wyszczególnienie płyt Hard i Heavy Rockowych. Komentarze niekonieczne (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
22 07 2006, 10:48
|
|
![]() Bibliotekarz Grupa: Użytkownicy Dołączył: 2 01 2003 Nr użytkownika: 1 582 My Blog |
po co ten 'hard rock'? mi np. ciezko niektore albumy zaszufladkowac i nie wiem co tu wpisac, nie lepiej wymienic po kilka ulubionych albumow z roznych gatunkow?
|
|
|
|
22 07 2006, 10:51
|
|
![]() PTT Co-leader Grupa: Senior Member Dołączył: 3 12 2003 Skąd: Kłodzko Nr użytkownika: 3 413 GG: NIE MAM PSNetwork ID.: Danilo_pl |
Widzisz Olszesky - temat zrobiłem trochę egoistycznie.
Między innymi chodzi mi o wyłapanie jakichś perełek, których nie mam, lub nie znam. Słucham głównie HR i dlatego temat jest własnie o tym. |
|
|
|
22 07 2006, 11:18
|
|
![]() Bibliotekarz Grupa: Użytkownicy Dołączył: 2 01 2003 Nr użytkownika: 1 582 My Blog |
nie no spoko, akurat ja w tym nie siedze i sie raczej nie wypowiem, a 20 albumow to pewnie z hr nawet nie slyszalem ;p
|
|
|
|
22 07 2006, 16:23
|
|
![]() Grupa: Senior Member Dołączył: 20 05 2005 Skąd: Wroclaw City Nr użytkownika: 10 800 |
1-Judas Priest -Painkiller
2-Iron Maiden -Fear Of The Dark 3-Metallica -Kill'em All 4-Metallica -Ride The Lighting 5-Iron Maiden -Seventh Son Of A Seventh Son 6-Helloween -The Keeper of The Seven Keys 7-Annihilator -Carnival Diablos 8-Judas Priest -British Steel 9-Judas Priest -Sin After Sin 10-Judas Priest -Stainled Class 11-King Diamond -Fatal Portrait 12-Mercyful Fate -Dont Break The Oath 13-Europe -The Final Countdown 14-Europe -Wings Of Tomorrow 15-Kreator -Enemy Of The God 16-Kreator -Outcast 17-Kreator -Violent Revolution 18-Manowar -Hail To England 19-Megadeth -Rust In Peace 20-Rainbow -Stranger in us All. |
|
|
|
22 07 2006, 17:35
|
|
![]() Grupa: Użytkownicy Dołączył: 16 06 2003 Skąd: Ostrołęka Nr użytkownika: 2 423 |
takie tylko pytanko, ten hard rock to można traktować po prostu jako metal & rock? bo nie znam się na szufladkach
Ten post edytował Manor 22 07 2006, 17:44 |
|
|
|
22 07 2006, 17:45
|
|
|
master of puppets Grupa: Użytkownicy Dołączył: 17 12 2005 Skąd: Hel Nr użytkownika: 15 909 Tlen: milaneze@o2.pl |
Raczej nie, Danilo chodzilo raczej o klasyki hard rocka, i mimo ze tez nie szufladkuje,to widze zwiazek miedzy wymienionymi tutaj przez niego i Firekage'a zespolami: 90% z nich jest z mojej listy koszmarow muzycznych xD
chociaz nie widze wiekszego zwiazku AC/DC ze Slayerem np... nie mowiac juz o liscie Blaze'a ktory chyba przeczytal tylko 1 czesc tematu i walnal swoje top 20 (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Piszta co chceta,ide na piwo (IMG:style_emoticons/default/icon_twisted.gif) |
|
|
|
22 07 2006, 19:32
|
|
![]() Grupa: Użytkownicy Dołączył: 13 03 2005 Skąd: z krainy hamburgerow Nr użytkownika: 9 393 GG: 5069622 My Blog |
Shit, wlasnie doszedlem do siebie po wczorajszym melanzu i przeczytalem caly temat xD Kasuje posta xD
|
|
|
|
23 07 2006, 11:03
|
|
![]() Satan's Little Helper ![]() Grupa: FME Dołączył: 12 10 2005 Skąd: 6ty krąg piekła Nr użytkownika: 13 904 GG: 2309339 |
nie no spoko, akurat ja w tym nie siedze i sie raczej nie wypowiem, a 20 albumow to pewnie z hr nawet nie slyszalem ;p o to to hmm... no ale z tych co slyszalem i pamietam ze slyszalem i pamietam ze sie podobaly i pamietam ...<je bs> king diamond- house of god, abigail, them (o lol, zapomnialem ze king diamond i mercyful fate graja black metal (IMG:style_emoticons/default/ninja.gif) kwiiik) High on Fire - Blessed Black Wings (slayer sie znalazl to HoF chyba tez podejdzie, ee?) Slayer - Live Decade of Agression (bo znalazlo sie tam duuuzo debesciackich kawalkow, wiec po co wszystkie albumy wymieniac? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) nie no, stracilem wene... wyedytuje jak pamiec zadziala Ten post edytował Specu 23 07 2006, 11:03 |
|
|
|
23 07 2006, 12:04
|
|
W słowie Hard&Heavy zawiera się cały gatunek, więc nie widzę powodu, dla którego nie mielibyście podawać muzyki, która nie jest klasyką.
Jestem ciekawy Waszych typów muzycznych i choć sam nie przepadam za nowszymi kapelami, to czasem znajdzie się jakiś rodzynek wart posłuchania. Dawać jak leci płyty z gatunku H&H, które uważacie że tworzą lub będą tworzyć historię tego gatunku. |
|
|
|
23 07 2006, 12:24
|
|
![]() Grupa: Użytkownicy Dołączył: 31 07 2005 Skąd: The Kietrz Megalopolis Nr użytkownika: 12 860 GG: 7654173 Tlen: royalldn |
Wydaje mi się, że ostatnio jakiś LORDI zapisał się w historii gatunku,
zgarniając pierwszą nagrodę w dość prestiżowym konkursie... (IMG:style_emoticons/default/ninja.gif) (IMG:style_emoticons/default/ninja.gif) (IMG:style_emoticons/default/ninja.gif) |
|
|
|
24 07 2006, 12:57
|
|
|
Infected Grupa: Admini Dołączył: 23 07 2002 Skąd: Shitsville Nr użytkownika: 894 |
hard rock? eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee (IMG:style_emoticons/default/blink.gif) co mam kurwa High on Fire wpisać? bo nic innego mi nie podchodzi a z hr to mi się Def Leppard kojarzy, bleee |
|
|
|
24 07 2006, 13:03
|
|
Ty Diabeu wpisuj co chcesz (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
I wyjaśniałem przecież - albumy Hard & Heavy. Pod pojęciem hard rock rozumiem cały gatunek muzyczny, zawierający wszelkie rodzaje ciężkiego grania, bez żadnych szufladek. Jak ktoś chce to może nawet wpisać Children of Bodom czy inne tego typu wynalazki, ważne żeby miał odczucie że płyty te wniosły coś do historii rocka, a nie były tylko bezsensowną młócką. |
|
|
|
25 07 2006, 15:47
|
|
|
Infected Grupa: Admini Dołączył: 23 07 2002 Skąd: Shitsville Nr użytkownika: 894 |
Body Count – s/t
Biohazard – Urban Discipline Sick of it All – Scratch the Surface High on Fire – Surrounded by Thieves High on Fire – Blessed Black Wings Scissorfight - Jaggernaut Slayer – wszystko!!!!! Bez dyskusji L7 – Bricks are Heavy Ministry – Filth Pig The Berzerker – World of Lies Suicidal Tendencies – Join the Army Infectious Grooves – Groove Family Cyco Sleep - Dopesmoker jeszcze uzupełnię |
|
|
|
26 07 2006, 20:55
|
|
![]() CZARNA MAMBA Grupa: Senior Member Dołączył: 28 02 2006 Skąd: Kłodzko Nr użytkownika: 18 290 PSNetwork ID.: Ilona_pl |
Danielowi się nie dziwię ,że wypisał takie właśnie albumy...Pamiętam jak niektórymi z nich zwyczajnie mnie katował (Paraniod).
Odniosło to jednak oczekiwany efekt bo zaraził mnie H&H. Uważam że ta lista powinna być nieco dłuższa...Nigdy nie byłabym w stanie wyodrębnić 20 albumów. Przez lata słuchania rocka miałam tak wiele fascynacji i wspaniałych wspomnień...Gdyby tu było miejsce na 100 albumów to może... Teraz nadszedł czas na niemieckie kapele i chwilowo słucham Rammstein a czasami Oomph,Liv Kristine... Dziwię się że nikt nie wpisał Guns'n'Roses,Nirvany czy polskiego Kata.W końcu KAT przyczynił się ogromnie do historii polskiego metalu... Starcy tacy jak my, mieliśmy szansę poznania tego gatunku, ale przecież większość z forumowiczów to nastoletni ludzie...Dla nich ta muzyka jest przeważnie obciachowa lub jak napisał Milaneze-90% z tego to jego koszmary:) |
|
|
|
26 07 2006, 21:10
|
|
|
mnie uważają za dziada a sam uważam tego typu rzeczy
17. Scorpions - Blackout 18. Accept - Balls to the Wall 19. Ozzy Osbourne - Blizzard of Ozz 20. Slade - Amazing Kamikadze Syndrom za makabrę, na trzeźwo idzie oszaleć a po pijaku rzucić z balkonu jednak to że młodzi to ignoranci to inna sprawa (IMG:style_emoticons/default/icon_twisted.gif) |
|
|
|
26 07 2006, 21:25
|
|
![]() CZARNA MAMBA Grupa: Senior Member Dołączył: 28 02 2006 Skąd: Kłodzko Nr użytkownika: 18 290 PSNetwork ID.: Ilona_pl |
Czy te albumy wymienione od 17 do 20 to Twoje koszmary,czy dalsza część ulubionych?
Jeśli chodzi o Ozzy'ego to od pewnego czasu uważam go za palanta... Sprzedał się dla kasy i zrobił z siebie i rodziny pośmiewisko pomimo,że mógł zakończyć karierę z honorem.Nie uczynił tego... Daniel mnie zabije bo to jego idol:) |
|
|
|
26 07 2006, 21:57
|
|
![]() Grupa: Użytkownicy Dołączył: 16 06 2003 Skąd: Ostrołęka Nr użytkownika: 2 423 |
nie martw się, ja z pewnością umieszczę Kata w liście ;], tyle że nie chciało mi się do tej pory tej listy tworzyć, ale za jakiś czas wyedytuje posta
|
|
|