| Important Announcement: Dla tych którzy jeszcze nie dotarli do tego miejsca. Pojawiła się ankieta dotycząca PSX Extreme. Znajdziesz ją TUTAJ. Jeśli możesz poświęć chwilę i wypełnij ją. Z góry dzieki. |
| Forumowy skrótnik: Słownik PWN | Zmiany w Battle | Sklep Extreme | Poradnik Extreme #12 | PSX Extreme #137 |
Zanim coś napiszesz, koniecznie przeczytaj regulamin! Regulamin znajdziesz TUTAJ Nieprzestrzeganie regulaminu może być źródłem wielu Twoich kłopotów!!
![]()
|
23 04 2007, 08:53
|
|
![]() Grupa: Senior Member Dołączył: 22 10 2003 Skąd: Goleniów/Szczecin Nr użytkownika: 3 114 GG: 1466633 Tlen: dark_serge |
Trailer wersji Jap Trailer w wersji US(dłuższy o 30 s.) http://www.atlus.com/odinsphere/ Oficjalna strona Hm... widzicie te grafikę ? NIS czy widzisz tę grafikę 2D ? Wypuść jeszcze jednego graficznego crapa pokroju Ar Tonelico a fani was zniszczą. To taki wstęp bo irytuje mnie jak u schyłku ery PS2 developer nie umie zrobić ładnej grafiki 2 D i wydaje pierdoły graficzne jak AT(tam animacja ma chyba 2 razy mniej klatek niż potrzeba ;/ ). Ale do tematu - świetne walki (więcej ich widać w trailerze US) animacja postaci, nietuzinkowa oprawa, ciekawi bohaterowie (czerwony kapturek w wersji XXX te pończoszki (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ). Patrząc na walki ze łzami w oczach przypominam sobie pierwszą Valkyrie Profile - a tutaj jakoś podobnie jest(tylko że walczymy sami i bez tur). A zaintrygował mnie motyw znany w Onimushy - na trailerze US widać jak koleś wciąga orby z zabitych monsterów. Planowana data premiery w US to końcówka maja tego roku czyli "rzut beretem" (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ja już czekam i szykuje sobie wolny czas aby zagłębić się w ten tytuł (IMG:style_emoticons/default/hyh.gif) A co wy myślicie na ten temat hmm ? Ten post edytował Shmatan 24 04 2007, 16:37 |
|
|
|
23 04 2007, 18:01
|
|
|
God of War Grupa: Kanciapowcy Dołączył: 11 07 2002 Skąd: Wroclaw Nr użytkownika: 865 GG: 1811920 PSNetwork ID.: Trzcina |
Jak zobaczylem ze to kolejna gra od NIS... to sie porzygalem ;/
Ich ostatnia dobra gra to byla... Disgaea (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pierwsza czesc. Kazda kolejna to dokladnie to samo z nowym bohaterem i 'pseudonowym' systemem 'kolowym'. Anywya, ponoc Odin Sphere ma byc inny, lepszy i ponoc jest naprawde fajny O_O Jestem na tyle naiwny ze faktycznie to sprawdzic samemu... I w sumie czekam na te gre ;] EDIT. Ok... myslalem ze to bedzie kolejne sRPG, nie wiem czemu ale gdy wczesniej ogladalem materialy z tej gry to takie odnioslem wrazenie... Anyway, po obejrzeniu trailera stwierdzam ze nie ma w tej grze nic ciekawego ;] Ale maniakom slabych gier takim jak Shmatan na pewno bedzie sie podobala mlocka w 2D z systemem sprzed 10 lat :F |
|
|
|
23 04 2007, 19:32
|
|
![]() Grupa: Senior Member Dołączył: 22 10 2003 Skąd: Goleniów/Szczecin Nr użytkownika: 3 114 GG: 1466633 Tlen: dark_serge |
Uehehehehe =- Trzcina LOLU czytaj moje posty dokładnie, obejrzyj trailer i zacznij zacierać ręce na OS - TE GRĘ WYDAJE ATLUS(developer - Vanilla Ware ) NIE NIS ! A pisałem o NIS żeby oni zobaczyli jak robi się PIĘKNE jRPG w 2D.
Sorry - wole DOBRY "nowy-stary" system 2D niz przekombinowany system rodem z FFXII ;] ale to moje osobiste zdanie. A jRPGa tworzy fabuła, system, klimat, i grafika. W tej właśnie kolejności. Nie jestem maniakiem słabych gier - tylko maniakiem jRPG ! A w każdym potrafie znaleźć coś dla mnie. Jak jRPG jest słaby to o tym pisze, ale w niego gram (jak nie gram co innego). Nie nazywaj mnie tak, nawet ironicznie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) BTW - większośc fanów jRPG stawia na jRPG z świetną fabułą, systemem i piękną grafiką 2D (IMG:style_emoticons/default/hyh.gif) Ten post edytował Shmatan 23 04 2007, 19:36 |
|
|
|
23 04 2007, 20:05
|
|
|
God of War Grupa: Kanciapowcy Dołączył: 11 07 2002 Skąd: Wroclaw Nr użytkownika: 865 GG: 1811920 PSNetwork ID.: Trzcina |
Ale wydawca NIS jest atlus przeca... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mowie o wersji US (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Wiec to byl taki skrot myslowy, ktorego nie zrobiles (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Anywya, Stella Deus od atlusa tez nie wygladala jakos superfajosko (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Wiekszosc fanow jRPG? Chyba mowisz o japonczykach kupujacych masowo pokemony na DS lub GBA (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) W kazdym raize, kazdy szuka w grach czegos innego i ten trailer nie zawieral tych elementow, jesli o mnie chodzi. Wolalbym jakiegos W KONCU DOBRE sRPG od atlusa... A tak to dalej musze czekaj na Jeanne D'Arc na PSP, a to jeszcze dluuuga droga ;P PS. 2D do lamusa! (IMG:style_emoticons/default/chytry_.gif) |
|
|
|
24 04 2007, 10:27
|
|
![]() Grupa: Użytkownicy Dołączył: 27 12 2004 Skąd: Cosmo Canyon Nr użytkownika: 7 901 GG: 9921692 GamerTag: Nie mam X-a :/ |
Ja bym się aż tak nie podniecał.
A jRPGa tworzy fabuła No przepraszam bardzo. Jak narazie to wogle nie zachwyca. Starożytny artefakt, przepowiednia, widmo kataklizmu... Ile to już razy słyszeliśmy podobne historie? Żeby nie było: nie mam nic przeciwko tym klasycznym motywom fabularnym, o ile są podane z głową. Poczekamy, zobaczymy. system Tu ciężko cokolwiek mówić, jako że gra jeszcze nie wyszła w "zrozumiałej" wersji. Podobają mi się walki na wzór Valkyrie Profile, ale... jakoś tak mało dynamicznie to wygląda(moje wrażenie po obejżeniu trailera). klimat, grafika Tu się zgodze. Baśniowy klimat, twożony też przez cudną grafikę 2D wręcz wylewa się z ekranu! Świetna sprawa. Ja bym jeszcze dodał, że jRPGa twożą jego bohaterowie. Na razie poza designem(Vanilla... mmmm (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) i oklepanym backgroundem, niewiele można powiedzieć. BTW - większośc fanów jRPG stawia na jRPG z świetną fabułą, systemem i piękną grafiką 2D (IMG:style_emoticons/default/hyh.gif) Tak jest! (IMG:style_emoticons/default/piwo.gif) |
|
|
|
24 04 2007, 12:01
|
|
no to browarek Moralio (wbijaj na forum Njs!) (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Zobaczymy sobie, zobaczymy jak to będzie. A OS jest duchowym następcą Princes Crown z Segi Saturn(na psp wyszło i chyba w Jap na ps2)- poglądajcie sobie trailerki na YT. |
|
|
|
24 04 2007, 13:14
|
|
![]() Grupa: Użytkownicy Dołączył: 24 02 2003 Skąd: studiuje w Krakowie, aczkolwiek nie okresla to mojego pochodzenia Nr użytkownika: 1 868 GG: 451242 PSNetwork ID.: estelek |
Moze byc ciekawe, jezeli wrzuca duzo czarow/combosow. Mogliby tez dac jakies reversale i countery ;] Anyway, ja to napewno sprawdze.
|
|
|
|
24 04 2007, 14:39
|
|
![]() Grupa: Użytkownicy Dołączył: 5 12 2005 Skąd: Olsztyn Nr użytkownika: 15 474 GG: 3498170 Tlen: blasi |
z atlusem to różnie bywa.....dużo nowych pomysłow - unikatowe systemy i nowinki, ale nie zawsze to im dobrze wychodzi - gry są albo strasznie łatwe (jak na PSXa jeszce) albo jakieś przekombinowanie-żmudne (Nocturne, troche Disgea).
Fajnie że wraca grafika 2D - tego mi brakowało zawsze w RPG na PS2 - zawsze to 2D jest ładniejsze. Ten post edytował Blasi 24 04 2007, 14:40 |
|
|
|
24 04 2007, 15:01
|
|
|
Lol 2D ladniejsze? ;] Z ktorej strony ;F Slabo animowanych bitmapek, czy plaskich teł? ;P
Bez jaj... ale widzialem tony lepszych trilerow niz ten, co nie pomagalo potem grze i byla slaba ;P Gdybyscie musieli placic za te wszystkie gry to by nie bylo gadania 'ja i tak sprawdze' ;p I dopiero wtedy docenialibyscie dobre gry ;P PS. I tak to sprawdze (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
|
24 04 2007, 15:36
|
|
Leszczyku mainstreamowy (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
2D to klasyka i wspaniałośc w każdym calu - i mówiąc o ładnej grafice 2D nie mam na myśli graficznych crapów pokroju Ar Tonelico, tylko bajeczne LoM, SF2(taa to z PSX'a jest a bije na głowe ar tonelico). czy tez pierwsza valkyria (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Gra sie zapowiada na fajną (zaje**bsty jest ten czerwony kapturek - te pończoszki rządzą ^^) i tyle - wypowiemy się na ten temat dopiero pod koniec maja, ale pokładam w tej grze duże nadzieje (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
|
24 04 2007, 16:59
|
|
|
Moge sie zgodzic co do LoM. Reszta wcale nie jest 'az tak superfajna' jak piszesz (IMG:style_emoticons/default/chytry_.gif)
I nie jestem mainstreamowy, po prostu grafika musi byc dla mnie ladna zebym gral w gre. Nie po to kupuje sprzet za 2.5 tysiaka zeby potem ogladac grafe z rpg makera (IMG:style_emoticons/default/chytry_.gif) To moge miec za darmo na pc. |
|
|
|
24 04 2007, 17:24
|
|
A kto ci kazał kupować taki drogi TV ? Bo domyślam się, że o tym mówisz...
Serio jesteś uprzedzony do 2D czy tylko udajesz ? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) dobre gry 2D nie wyglądają jak RPG maker ( rpg maker tez jest w 3D i co jrpg 3D tez jest fuj ? ). BTw - animacja w rpg makerze ma 9 klatek ruchu xD - te tytuły z PSX'a to graficzni wymiatacze w kwestii 2D więc spadaj na bambus - jak 2D niszczy ci wrażenia z odbierania jRPG'a to znaczy, że zaczęłes grać w jRPG nie wtedy kiedy trzeba (ew. zaczęłes od złego jRPG'a) (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ale browarka i tak trzeba spić kiedyś i pogadać (IMG:style_emoticons/default/piwo.gif) |
|
|
|
24 04 2007, 18:10
|
|
|
No jaki typ (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Nie lubie 2D. Draznia mnie jego male mozliwosci i ograniczenia. Nie lubie bitmap, wole polygony i nikt mi nie wmowi ze to oznacza ze lubie 'zle rpg' (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) I nigdzie nie napisalem ze 2D niszczy mi przyjemnosc odbierania RPG, tylko przyjemnosc odbierania kazdej gry. Bo uwazam to za archaizm ktory powinien odejsc do lamusa (z pewnymi MALUSIENKIM wyjatkami). Niezaleznie od gatunku. I tyle nie na temat z mojej strony (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) --- by shmatan - ołkej koniec offtopa czy 2D jest lepsze czy nie ;P Każdy lub co lubi xD Ten post edytował Shmatan 24 04 2007, 19:24 |
|
|
|
24 04 2007, 21:51
|
|
![]() Grupa: Użytkownicy Dołączył: 5 12 2005 Skąd: Olsztyn Nr użytkownika: 15 474 GG: 3498170 Tlen: blasi |
2D ma taka przewage nad 3D, że narysować można wszystko - a już stworzyć obiekt trójwymiarowy nie jest tak łatwo.
Dlatego 2D bardzo lubie jeśli oczywiście jest to dobrze wykorzystane - jak właśnie w przykładowym LOM. Jeśli więc 3D ma tak samo ładne tekstury jak obrazek 2D to nić tylko się cieszyć (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ale póki co jeszcze trójwymiar jeśli chodzi o "artyzm" malarski wciąż przegrywa z możliwościami 2D. Po za tym - w grach RPG co mi z tego że zamiast w jeden z wyznaczonych kierunków moge skrecić troche bardziej na ukos, i w ogole moge sobie po polu pobiegać jak na boisku skoro nic to w praktyce nie daje. To nie są gry sportowe a drogi i tak są uzależnione od lokacji które z góry są ustalone przez programistów. 3D w RPG jak narazie nadaje sie jedynie do latania za lub uciekania przed wrogiem - no i w walkach niektórych gier. Wszystko zależy od systemu. W Odin kiepska jest animacja - ale tła i design bardzo fajny. |
|
|
|
24 04 2007, 21:57
|
|
|
Nie zgodze sie z toba w ogole. Co bardzo dobitnie udowadnia przyklad valkyrie profile, zarowno 1 jak i 2.
1 imo jedna z najbardziej dretwych gier w jakie gralem. 2 swietna, a trojwymiarowe pole walki djae znakomite rezultaty pomimo tego ze niby jest niepotrzebne... Zreszta action rpg tez dla urozmaicenia rozrywki potrzebuja 3D. Tak czy siak kazdy ma swoje zdanie na ten temat ;P |
|
|
|
25 04 2007, 21:29
|
|
![]() Grupa: Użytkownicy Dołączył: 22 01 2004 Skąd: Stąd Nr użytkownika: 3 765 GG: 1020782 GamerTag: Hela Kun |
(IMG:http://www.penny-arcade.com/images/2007/20070425.jpg)
I trochę wrażeń z gry, też w PA: CYTAT The game has interesting systems in place - I would describe it as clever, with its five interlocking stories, elaborate food options, and the Action RPG sugar-rush that binds men's souls. But against this game's art, no other feature breaks the surface. Like a soaring hawk, I often hear the cries below - the deep lament of those who crave the certainty and power of the second dimension, the dimension cast aside by budgetary realities and market demands. Odin Sphere's luscious animation must been seen to be appreciated, which is why I linked to a trailer page above - but even that is insufficient. We'd certainly seen screens and trailers before, but we'd never seen them writ large - seen the incidental animations that add so much life and spirit. Gigantic player sprites do battle with boss enemies that dwarf even them - sometimes literally dwarf them, because this game has dwarfs in it.
Being 2D, each skirmish area takes place on a circular track similar to Defender. You can go all the way around it either way, and when you've defeated all of a zone's enemies (and been rewarded based on your performance) you can leave that circular area for another one, travelling through an entire map made of these nodes. When you run before multiple layers of painted, parallax countryside... I mean, when was the last time we got to say parallax? I would say that we had travelled back in time, but games of this type were never as beautiful. It's really more like we have travelled sideways, into another timeline where the sprite is still king. Ten post edytował Hela 25 04 2007, 21:34 |
|
|
|