| Important Announcement: Dla tych którzy jeszcze nie dotarli do tego miejsca. Pojawiła się ankieta dotycząca PSX Extreme. Znajdziesz ją TUTAJ. Jeśli możesz poświęć chwilę i wypełnij ją. Z góry dzieki. |
| Forumowy skrótnik: Słownik PWN | Zmiany w Battle | Sklep Extreme | Poradnik Extreme #12 | PSX Extreme #137 |
Zanim coś napiszesz, koniecznie przeczytaj regulamin! Regulamin znajdziesz TUTAJ Nieprzestrzeganie regulaminu może być źródłem wielu Twoich kłopotów!!
![]()
|
27 03 2008, 15:10
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Dołączył: 6 06 2003 Skąd: - Nr użytkownika: 2 385 GG: 1692574 |
Nie moze byc - nalezaloby powiedziec, ale jednak! Polska kinematografia nie przyciaga mojej uwagi juz od wiekow, pokazuje ze poza tepymi komediami romantycznymi, sitcomami, filmami sensacyjnymi nie krecimy nic ciekawego (ekranizacje lektur pozwole sobie przemilczec). Na "Pore Mroku" natknalem sie przypadkiem...
(IMG:http://i27.tinypic.com/29kq7er.jpg) CYTAT W filmie poznajemy grupę młodych ludzi, którzy trafiają przez przypadek do starych katakumb. Próbują poznać ich tajemnicę. Dowiadują się, że tam podczas wojny naziści przeprowadzali doświadczenia okryte tajemnicą. Miały one związek z okultyzmem i dotyczyły spraw reinkarnacji. CYTAT Obsada: Jakub Wesołowski - Michał Jan Wieczorkowski - Adam Bartosz Żukowski - Thorn Ryszard Ronczewski - Von Kirchof Paweł Tomaszewski - Zolo Co na ten temat pisze film.onet.pl: CYTAT Polski horror "Pora mroku" w szpitalu psychiatrycznym (PAP, Daga/16 listopada 2007 07:02) Szpital psychiatryczny i skrywająca straszne tajemnice fabryka - w takich między innymi miejscach rozgrywać się akcja polskiego horroru "Pora mroku" w reżyserii Grzegorza Kuczeriszki. Grają w nim m.in. Kuba Wesołowski, Jan Wieczorkowski oraz znane z "Korowodu" Jerzego Stuhra Katarzyna Maciąg i Karolina Gorczyca. Scenariusz horroru napisał Dominik W. Rettinger, jeden z twórców scenariusza serialu "Ekipa" w reżyserii Agnieszki Holland. Zdjęcia do "Pory mroku" potrwają do końca listopada. Pierwszy klaps padł w Kotlinie Kłodzkiej w połowie października. W czwartek ekipa pracowała w Modlinie koło Warszawy. Sceny, w których bohaterowie filmu przebywają w szpitalu psychiatrycznym, kręcono we wnętrzach Twierdzy Modlin. "Czwórka przyjaciół, dwie dziewczyny i dwóch chłopaków, rusza do opuszczonej fabryki na Dolnym Śląsku, gdzie rok wcześniej zaginął Adam, brat jednej z uczestniczek wyprawy. Jednocześnie do pobliskiego szpitala psychiatrycznego w charakterze asystentów trafia +trudna młodzież+ z poprawczaka" - tak w skrócie wydarzenia w filmie charakteryzuje producent, firma Vision Film. "Wśród skierowanych tam jest Karolina, która zaprzyjaźnia się z Zolo, młodym hakerem i jednym z pacjentów zakładu. Wkrótce wszyscy oni staną się świadkami przerażających eksperymentów przeprowadzanych na terenie fabryki" - ujawnił producent filmu. "Będzie przerażająco, zaskakująco i ciekawie" - zapewnił w czwartek PAP charakteryzator Marcin Rodak. Wyjawił, że w filmie pojawi się sporo krwi, a także potwór ze zdeformowaną twarzą, postać, która w wyniku medycznych eksperymentów uległa dziwnym transformacjom. Jak powiedział PAP Kuba Wesołowski, film jest tworzony "w konwencji horroru amerykańskiego, nastawionego głównie na młodego widza". "Coś takiego nie było jeszcze w Polsce realizowane" - zwrócił uwagę aktor. Przyznał, że sam raczej nie ogląda horrorów, chciał jednak w takim filmie zagrać. W horrorze aktor może prezentować skrajne emocje, na co nie zawsze jest miejsce w innego rodzaju filmach - argumentował Wesołowski. W obsadzie są także m.in.: Paweł Tomaszewski, Natalia Rybicka, Jakub Strzelecki, Ryszard Ronczewski, Ewa Kolasińska i Bartosz Żukowski. Premierę "Pory mroku" zaplanowano wstępnie na 28 marca. Dla Grzegorza Kuczeriszki (ur. 1962) film ten jest reżyserskim debiutem. Kuczeriszka znany był dotąd jako operator - pracował m.in. na planach "Skazanego na bluesa" Jana Kidawy-Błońskiego i "Kilera" Juliusza Machulskiego, a ostatnio na planie serialu "Twarzą w twarz". Oficjalna strona filmu: http://www.poramroku.vision.pl/ Jakies komentarze? Premiera 18 kwietnia. Jak juz od wielu lat wybiore sie do kina, musze to zobaczyc! (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
|
27 03 2008, 16:02
|
|
|
master of puppets Grupa: Użytkownicy Dołączył: 17 12 2005 Skąd: Hel Nr użytkownika: 15 909 Tlen: milaneze@o2.pl |
widzialem reklame w kinie, i jak zobaczylem morde wieczorkowskiego czyli enduro boyai ubrudzona gejowska morde wesowskiego, to zaczalem sie z kumplami smiac, nic z tego dobrego wyjsc nie moze, widac nalecialosci pily i silent hill, jak zawsze mozemy byc pewni ze polaczki wszystko zyebia, bedzie karykaturalnie, zenujaco, i teksty na poziomie "nieeeeeeee, nie zabijaj mnie"
do sciagniecia, na pewno nie pojde wspomoc polskiej kinematografii. |
|
|
|
27 03 2008, 16:10
|
|
![]() Grupa: Senior Member Dołączył: 21 02 2002 Nr użytkownika: 25 GG: 4005500 My Blog |
jesli w to zamieszany jest vision to nie wrozy nic dobrego, ich produkcje zazwyczaj trafiały bezposrednio na kasety video, dzis na dvd. i jak wspomnial milan, aktorzy tez dobrani zostali nie z wyzszej polki, no ale jak na polske to lepsi tacy co w tv pokazuja sie rzadko niz ci ktorych widze w telenowelach (IMG:style_emoticons/default/dry.gif)
ostatni horror jaki ogladalem to byl Rh+ (IMG:style_emoticons/default/dry.gif) o zgrozo jakie mialem dobre przeczucie zeby nie isc na to kina wiec i tym razem zwyczajnie poczekam na dvdripa |
|
|
|
27 03 2008, 16:44
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Dołączył: 6 06 2003 Skąd: - Nr użytkownika: 2 385 GG: 1692574 |
Ja spale z kobieta lolka i zawine sie na seans. Czuje, ze bedzie sie z czego posmiac a noz widelec sie rozczaruje milo bo ja PL aktorow prawie w ogole nie znam, hehehehe. Naprawde jestem ciekaw co z tego wyjdzie, taki brudny film byl made in poland "Billboard" i zly nie byl, traktowal o snuff movies. ;]
|
|
|
|
28 03 2008, 16:16
|
|
![]() Grupa: Użytkownicy Dołączył: 21 10 2003 Nr użytkownika: 3 098 My Blog |
trailer pakowałem do topicu o horrorach. w kinie jak widziałem to pierwsz myśl: "nowy hostel czy inna piła" i byłem nastawiony raczej sceptycznie dopóki nie zczaiłem mordy "igora z nawspolnej". fajerwerków nie ma co się spodziewać, nawet jeśli film wyjdzie to będzie to jedynie brudny, średniostraszny dreszczowiec robiony na modłe zachodnich współczesnych tego typu produkcji, ale jakby nie było może byc przetarciem pewnych szlaków w naszej polskiej szarej kinematografii, której imo jedną z głównych wad jest małe zróżnicowane gatunkowe. btw jednego z psycholi z tego zakładu poprawczego ma grać walduś z kiepskich xD.
skoro o polskich dreszczowach mowa to widział ktoś/wie ktoś coś o premierze hieny (szyc w potrójnej roli, kręcone na górnym śląsku, podobno było wyświetlane w wenecji) albo palimpsesta (duet chyra/cielecka)? |
|
|
|
28 03 2008, 16:36
|
|
![]() rozbitek Grupa: Senior Member Dołączył: 7 01 2004 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 3 632 |
walduś z kiepskich i igor na wspólnej?beka.Polski horror powinien zaangażować aktorów nie znanych byćmoze nawet debiutantów z tego względu ,że nasze podwórko aktorskie jest za małe.To tak jakby amerykanie kręcili hostel 3 i wstawili t am Ala Bundy i siwego z nagiej broni.Zresztą każdy wie jak było z kolekcjonerem kości.
|
|
|
|
28 03 2008, 17:30
|
|
![]() Grupa: Użytkownicy Dołączył: 21 10 2003 Nr użytkownika: 3 098 My Blog |
jak będe oglądał to taka obsada da pewnie efekt zbliżony do pazury alkoholika po przejściach z oficerów. są 2 skraje opcje - albo konkretne brechty przez cały film niczym przy trzecim "wiem co zrobiłem króregoś tam lata", albo pozytywne zaskoczenie. tak czy siak jestem zainteresowany.
|
|
|
|
28 03 2008, 18:22
|
|
![]() Sickboy Grupa: Kanciapowcy Dołączył: 25 08 2006 Skąd: New Jersey Nr użytkownika: 22 127 My Blog |
skoro o polskich dreszczowach mowa to widział ktoś/wie ktoś coś o premierze hieny (szyc w potrójnej roli, kręcone na górnym śląsku, podobno było wyświetlane w wenecji) albo palimpsesta (duet chyra/cielecka)? Palimpsest to już dawno miał premierę, polecam, można nawet rzec że dreszczowiec na światowym poziomie (ale żadna uber rewela) na Hienę się kiedyś czaiłem, na filmwebie skrobią że premiera była w listopadzie zeszłego roku |
|
|
|
28 03 2008, 18:28
|
|
|
|
|
|
|
28 03 2008, 18:50
|
|
![]() Grupa: Użytkownicy Dołączył: 11 08 2006 Skąd: Poznań Nr użytkownika: 21 767 GG: 5999657 Tlen: bloodd4 |
Klimatycznie wyszedł trailer. Pewnie koncept będzie dobry, scenariusz jako taki ale wykonanie oraz gra aktorów wszystko zepsuje. Jak zawsze.
|
|
|
|
29 03 2008, 00:46
|
|
![]() Nasz człowiek w NBA Grupa: Senior Member Dołączył: 26 05 2004 Skąd: Jarosław Nr użytkownika: 4 897 GG: 9067453 |
Zwiastun fajny, jak go pierwszy raz zobaczyłem to myślałem, że to zagraniczny film. Nie oglądam "Na Wspólnej" za bardzo, więc nie wiedziałem, że grają tam aktorzy z tego serialu. Na nic wybitnego nie liczę, wiadomo - Polska. Jak miałem 4 lata, to oceniałem filmy po zwiastunach, potem mi przeszło.
"Hiena" ssie. "Palimpsest" jest ok. |
|
|
|
1 04 2008, 16:59
|
|
|
Grupa: Wyrzutki Dołączył: 21 01 2007 Nr użytkownika: 25 990 |
CYTAT Jak miałem 4 lata, to oceniałem filmy po zwiastunach, potem mi przeszło. no co ty , ja po obczajeniu trailera 10 000 bc czy vantage point wiem ,że nie warto zaśmiecam sobie tym dysku bo jak wiadomo mizerne produkcje nastawiona na czystą rozrywke najlepsze fragmenty (i jedyne dobre w przeciagu całego filmu ) pokazywane są wlasnie w tym krótkim spocie . To jest dobre bo oszczędzasz i kupe czasu , i sianka . Zresztą był nius niedawno na filmwebie o tym ,ze zwiastun baaaaaardzo dużo pokazuje i zreguły na podstawie jego obejrzenia mozna stwierdzić czy warto isc na to do kina . W tym wypadku raczej nie warto ;] |
|
|
|
2 04 2008, 00:39
|
|
![]() Nasz człowiek w NBA Grupa: Senior Member Dołączył: 26 05 2004 Skąd: Jarosław Nr użytkownika: 4 897 GG: 9067453 |
Mi się bardzo średnio podobał zwiastun "Aż poleje się krew". Nawet mnie znudził, zanim się skończył. A po obejrzeniu 2,5 godziny właściwego filmu byłem zawiedziony, że tak krótko.
|
|
|
|
2 04 2008, 08:22
|
|
|
Grupa: Wyrzutki Dołączył: 21 01 2007 Nr użytkownika: 25 990 |
i tu się własnie różnimy , bo mi akurat bardzo przypasował . Zresztą ja w poprzednim poście odniosłem się do kina czysto rozrywkowego .
|
|
|
|
12 04 2008, 20:06
|
|
![]() Grupa: Użytkownicy Dołączył: 29 12 2006 Nr użytkownika: 25 455 |
Nowy polski horror, inspirowany sprawdzonymi, amerykańskimi pomysłami (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Zapowiada się bombowo, tylko, że w drugą stronę.
Polska branża rozrywkowa bardzo ładnie przyswoiła sobie już większość ameryańskich dóbr kultury masowej. Mamy zatem: zabawne sitcomy (w których wiadomo kiedy się śmiać), interesujące teleturnieje (w których wybieramy gotowe odpoweidzi), wzruszające komedie romantyczne (których zawiłe meandry fabularne pękają po pierwszych 5 minutach), opiniotwórcze programy publicystyczne (gdzie wypowiedzi oponentów kwitują krzyki i gwizdy instruowanej specjalnie publiki)...najwyższy zatem czas na doskonały quasi-polski horror (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . Konkludując, byłoby śmiesznie gdyby nie było żałośnie. Wiadomo, że nie należy oceniać a priori, ale sprawdzony amerykański schemat + na dokładkę sprawdzony garnitur aktorów, wróżą temu filmowi bardzo źle. Ale co tam, ważne jest tylko to żeby się sprzedało...ilość zarobionej kasy to w ameryce jedyna miarka walorów artystycznych (my posłusznie aspirujemy zaś do tego wzorca i to ze skutkiem doskonałym). |
|
|
|
12 04 2008, 20:35
|
|
![]() Grupa: Użytkownicy Dołączył: 2 05 2005 Skąd: szczecin Nr użytkownika: 10 377 GG: 2536101 |
etam. ja nie jestem negatywnie nastawiony. Polskich horrorow za duzo nie ma wiec dobrze, ze cokolwiek powstaje. Z drugiej jednak strony, jak horrory made in poland maja wyglac jak Legenda to lepiej niech nie powstaja ;]
Zobaczymy |
|
|
|
14 04 2008, 11:08
|
|
|
etam. ja nie jestem negatywnie nastawiony. Polskich horrorow za duzo nie ma wiec dobrze, ze cokolwiek powstaje. Z drugiej jednak strony, jak horrory made in poland maja wyglac jak Legenda to lepiej niech nie powstaja ;] Zobaczymy 1. To nie ma byc horror ale thriller 2. Jak "polacy dobrego thrillera nie potrafia nakrecic" wedlug was, zobaczcie "Billboard", dla mnie klasa: (IMG:http://www.bluedvd.pl/photo/product_big/b/f/f/1_bffc17b0c83d.jpg) Kuba jest pracownikiem agencji reklamowej. Dostaje zlecenie od dyrektora agencji. Musi znaleźć modelkę - Rosjankę Maszę. Od tego zależą pieniądze przeznaczone na kampanię reklamową od sponsora. Szukając jej, Kuba poznaję Tanię - przyjaciółkę Maszy. podstępem zdobywa od niej adres Maszy. Następnego dnia Dyrektor jest na Kubę wściekły. Twierdzi, że nie ma Maszy pod tym adresem. Kuba kontynuuje poszukiwania. I zostaje wplątany w morderstwo... 2 dyszki kosztuje na DVD, polecam!!! (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) |
|
|
|