UWAGA! Jestes niezarejestrowanym uzytkownikiem. Zaloguj sie lub kliknij tutaj i zarejestruj się!

IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Important Announcement: Dla tych którzy jeszcze nie dotarli do tego miejsca. Pojawiła się ankieta dotycząca PSX Extreme. Znajdziesz ją TUTAJ. Jeśli możesz poświęć chwilę i wypełnij ją. Z góry dzieki.

Forumowy skrótnik: Słownik PWN | Zmiany w Battle | Sklep Extreme | Poradnik Extreme #12 | PSX Extreme #137

> Dobra rada

Zanim coś napiszesz, koniecznie przeczytaj regulamin! Regulamin znajdziesz TUTAJ Nieprzestrzeganie regulaminu może być źródłem wielu Twoich kłopotów!!

4 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Strategie-turowe - gra w to ktoś w ogóle??
Arkady
post 2 04 2005, 18:54
Post #1

Grupa: Senior Member
Nr użytkownika: 4 868
GG: 7087841
PSNetwork ID.: ArkadyPL

Postanowiłem założyć temat o tym genialnym bądź co bądź olanym gatunku. Takie tytuły jak FFT, Front Mission 3, Vandal Hearts 1 i 2, Saiyuki: Journey West, Hoshigami: Ruining Blue Earth z PSX czy Ring of Red, Disgaea, Dynasty Tactics 1 i 2, Front Mission 4 z PS2 mówią same za siebie. W większości oferujące setki godzin grania, niezłe fabuły (vide FFT, FM3), ciekawe systemy, zapewniając niezłą jazde. A więc się pytam jakie są wasze zdania na temat tego (przynajmniej dla mnie) najlepszego gatunku gier, jakie są wasze ulubione gry i takie tam??

PS To jest właśnie odpowiedź na pytania, czego konsole SONY są dla mnie najlepsze.
Go to the top of the page

+Quote Post
szczurek
post 2 04 2005, 19:28
Post #2

Page 06 (26 Frames)

Grupa: GSR
Nr użytkownika: 1 744
Tlen: szczurek_sn
My Blog

Ulubione? FFT i FM3
Czemu? Bo w inne nie gralem ^^'
Te gry zasluguja na glorie. Swietne rozwiazania, fabula, "swoboda" i głebia rozgrywki nie dawały odejść od ekranu telewizora do którego był podłaczony PSX. Dawne Square uber alles.......

uh, jesli by przeniesli FFT na DSa to... <splat> O_O

+Quote Post
dante2003
post 2 04 2005, 20:02
Post #3

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1 468
GG: 3797743
PSNetwork ID.: DanteuszPL

Disgaea RULEZ! To jeden z niewielu RPGów które przeszedłem. Nie grałem zbyt długo w FFT, ale nie sądzę żeby było lepsze od dzieła Nippon Ichi.

+Quote Post
Watari
post 3 04 2005, 06:27
Post #4

Nr użytkownika: 458

Dante ja niegralem w disagea , ale jedno moge stwierdzic ze Fabularnie to na poletku gier taktycznych rzadza niepodzielnie gry Squaresoftu :> jednakze cenie sobie rownierz Vandal Hearts oraz Dynasty Tactics :>

+Quote Post
CichyGrzmot
post 4 04 2005, 10:41
Post #5

Nr użytkownika: 3 814
GG: 4553289

Świetne gry te stragedie.FFT było moją drugą grą na psx.Niedano grałem w disgaee i także jest świetna.

+Quote Post
lolo99
post 4 04 2005, 11:09
Post #6

Nr użytkownika: 2 192

Ja już od dawna noszę się z zamiarem poważnego zajęcia tym gatunkiem.
Na PSXe dość mocno w nie szarpałem, na PS2 narazie coś nie bardzo, tylko Disgaea przeszłem ale FM 4 już zacząłem i na tym pewnie się nie skończy :wink:

+Quote Post
Beliaal
post 5 04 2005, 18:12
Post #7

Nr użytkownika: 1 897

preszedlem vandale ale jesli mam wybierac strategie turowe to biore herosow 3 albo panzer general (IMG:style_emoticons/default/icon_twisted.gif)

+Quote Post
Kmiot
post 5 04 2005, 18:50
Post #8

Nr użytkownika: 4 338

Ulubione? FFT i FM3
Czemu? Bo w inne nie gralem ^^'

Taka sama historia u mnie, z tym, że we FM3 grywałem więcej (mało mamy gier z mechami w porównaniu z zalewem Fajnalopodobnych i tych klimatów).

+Quote Post
LegionPolski
post 5 04 2005, 19:00
Post #9

Nr użytkownika: 3 703
GG: 1139772
My Blog

Buhaha, nazwa tematu śmieszna - KOCHAM je, bardziej od normalnych.

FM3 - no dla mnie gra-legenda!
FM4 - gorszy(IMVHO) niż 3ka, ale nadal świetny
FFT - Mrs. wyrocznia, ok. 230 godzin na liczniku.
Disgaea - Muhaha, nie dość że zabawna to ZA JE BI ST A! Dark rulez!! XD
etc. te gry sprawiły, że na nowo przywróciła mi się chęć do wyciskania z gier all soków (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) I love it!

+Quote Post
dante2003
post 5 04 2005, 19:49
Post #10

Nr użytkownika: 1 468
GG: 3797743
PSNetwork ID.: DanteuszPL

Dante ja niegralem w disagea , ale jedno moge stwierdzic ze   Fabularnie to  na poletku gier taktycznych rzadza niepodzielnie  gry Squaresoftu :> jednakze cenie sobie rownierz Vandal Hearts  oraz Dynasty Tactics :>

Disgaea ma fabułę na swój sposób genialną, ale nie można porównywać jej do fabuły FFT. Po prostu przy Disgaea turlałem się ze śmiechu po podłodze. Naprawdę.

+Quote Post
LegionPolski
post 5 04 2005, 21:49
Post #11

Nr użytkownika: 3 703
GG: 1139772
My Blog

no, Disgaea ma MISTRZOWSKĄ, zakręcona i smieszna fabułę (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) FFT także powala artyzmem, ale tam nie ma tego humoru (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) obie gry mają naprawde niezły scenariusz, ale Dis geja bardziej mi pod tym względem przypasiła, m.in. dlatego, że przy niektorych tekstach turlałem sie po podlodze i płakałem ze smiechu (IMG:style_emoticons/default/hyh.gif)

+Quote Post
Zieg
post 6 04 2005, 16:36
Post #12

Goście

Jedyna tego rodzaju strategia, jaka przeszedlem ponad 1 raz i zamierzam przejsc ponownie jest Vandal Hearts 2. Oprocz tego bardzo sobie cenie FM3.
Przeszedlem Ring of Red, ale ogolnie rzecz biorac jest to pozycja przecietna, podonie jak Saiyuki

Jesli chodzi o Disgaee, to system i humor mi sie nie spodobaly (IMG:style_emoticons/default/ohmy.gif)

+Quote Post
Maiden
post 18 04 2005, 06:54
Post #13

Ikona grupy

Grupa: PTT
Nr użytkownika: 7 348
GG: 3190354
GamerTag: Maiden PL

Choc nie RPG ale swego czasu mocnoi pocinalem w panzer generala 1 na psx :wink:

+Quote Post
Arkady
post 15 05 2005, 09:38
Post #14

Nareszcie gram w Disgaea czego efekty widać, ta gra mną zawładnęła a gram dopiero kilka godzin, aż przypominają mi się najlepsze czasy PSX. Humor i system walki rządzą

+Quote Post
Trzcina
post 15 05 2005, 11:54
Post #15

God of War

Grupa: Kanciapowcy
Nr użytkownika: 865
GG: 1811920
PSNetwork ID.: Trzcina

Hehs, po spedzeniu kilkudziesieciu godzin z gisgaea, zrobieniu chyba wszystkiego co sie dalo, musze stwierdzic co nastepuje... systemowo ta gra jest bardzo rozbudowana, tylko co z tego skoro ai przeciwnika jest wrecz ujemne :)

Ta gra daje NIESAMOWITA ilosc zabawy... ale pozniej staje sie tylko eksterminacja...Co nie przeszkadzalo mi skonczyc ja 10 razy ;P Tak czy siak, jest na pewno najlepszym strategy/rpg od atlusa, chyba ze stella deus, ktora jest w zupelnie innym systemie zawalczy... ale watpie zeby dala rade :)

Tak wiec do dzis, kroluje niezastapiany FFT, ta gra to legenda i nie powstanie chyba nigdy lepsza gra w tym gatunku, ktora mialaby wiecej do zaoferowania, pod jakimkolwiek innym wzgledem niz graficzny (a i tu ciezko, bo FFT jest pod tym wzgledem po prostu mistrzowska :) i pomimo uplywu lat, nie zestarzala sie ani troche).

Strategy/rpg rula! ;]]
FFT 2x rula!! ;]]]]

+Quote Post
Aramis
post 15 05 2005, 12:16
Post #16

Nr użytkownika: 5 596
My Blog

System walki w Disgaea jest niezły, ale nie najlepszy. Osobiście baaardzo drażni mnie nabijanie leveli, a właściwie to, ze EXP'a dostajemy tylko za zabicie stwora. Jako wyznawca FFT wolałbym, aby exp był przydzielany za udany atak itd.

Ów podgatunek baaardzo lubię. Podoba mi sie to, że każde starcie można rozegrać taktycznie. No i przeważnie gry z tego podgatunku mają fajną fabułę.

Ja nie mówię o tactical RPG w kategorii "moje ulubione" bo kocham jRPG jako całosć, jako gatunek, EuroRPG zasysają - Diablo, Neverwiner, Fallout sucks (to jest tylko i wyłącznie moje zdanie więc nie czepiać się (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) - wyjątek to Morrowind, który jest po prostu niesamowity.

No i siłą rzeczy z uwagi na RPGi i bijatyki również wybrałem konsole Sony.

Bardzo się cieszę, że Atlus robi taktyczne RPG, bo one zapychają po części dziurę w kategorii "RPG dla myślących" - jak to określił Star w PE.

Ulubione Tactical RPG'i? FFT - wiadomo - legenda i najlepsza tego typu gra (hmm moje pierwsze taktyczne RPG wiec zapewne sentyment odgrywa tu sporą rolę). W Vandal Hearts nie grałem - wqurzało mnie to, że przeciwnik wykonywał akcje w tym samym momencie co gracz (chociaż dwóch kumpli wspominało coś, że to jest fajnie rozwiązane). Front Mission 3 to potęga...której nie skończyłem i strasznie mnie to boli - stanąłem na jakiejś poje#$%ej bitwie. Byłem wtedy młodą lamą w gatunku i dałem sobie spokój - a teraz za chooja nie mogę tej gry dostać. Dalej ring of Red - ciekawe, ale mi nie podeszło. Next - Disgaea - re-we-la-cja- humor, postacie, texty ("oczywiście wasze płaskie klaty nie mają na mnie wpływu"xD)rulz. Jedyne co mnie denerwowało to sposób levelupowania.

No właśnie mam pytanko - czy ludzkich przeciwników można złapać wrzucając ich do portalu? No bo biorę np. takiego Anioła - zostawiam go z taką ilością HP i SP, że zabił by go oddech komara - wracam pakerami do portalu, wrzucam Aniołka i...(pipi) rozwala mi portal:/. WTF.

Teraz zaczynam zabawę ze Stella Deus, a po niej z taktycznych RPG'ów zabiorę się za La Pucelle i...no właśnie jak sie nazywał ten trzeci RPG od Atlusa?

Ten post edytował Aramis 15 05 2005, 12:19

+Quote Post
Arkady
post 15 05 2005, 12:25
Post #17

QUOTE(Aramis @ 15 05 2005, 12:16)
No właśnie mam pytanko - czy ludzkich przeciwników można złapać wrzucając ich do portalu? No bo biorę np. takiego Anioła - zostawiam go z taką ilością HP i SP, że zabił by go oddech komara - wracam pakerami do portalu, wrzucam Aniołka i...(pipi) rozwala mi portal:/. WTF.

Teraz zaczynam zabawę ze Stella Deus, a po niej z taktycznych RPG'ów zabiorę się za La Pucelle i...no właśnie jak sie nazywał ten trzeci RPG od Atlusa?
*

Z tego co wiem można łapac tylko stwory, a trzeci RPG to Phantom Brave.

Ten post edytował Arkady 15 05 2005, 12:27

+Quote Post
Trzcina
post 15 05 2005, 13:58
Post #18

God of War

Grupa: Kanciapowcy
Nr użytkownika: 865
GG: 1811920
PSNetwork ID.: Trzcina

Eeee, lepiej od razu wziac sie za Phantom Brave niz za La Pucelle (po skonczeniu Stella Deus ofkoz ;] ), gdyz LP jest zdecydowanie NAJSLABSZA gra ze stajni atlusa (jesli chodzi o strategy/rpg) Zarowno systemowo, jak i fabularnie jak i grywalnosciowo.

+Quote Post
Sergio
post 15 05 2005, 14:21
Post #19

Goście