Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: ]----CYTATY----[
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
Stron: 1, 2, 3
Ceglash
Czytaliście ostatnio książkę, w której coś do głębi Was poruszyło/rozbawiło/przestraszyło? Więc dajcie innym też tego zasmakować i zacytujcie ten fragment.
Ceglash
Dobra to ja zaczynam. Oto pierwszy cytat.

"Daleko, daleko, na nie objętych mapami peryferiach niemodnego krańca Zachodniego Ramienia Spiralnego Galaktyki, znajduje się małe, niepozorne żółte słońce. W odległości jakichś dziewięćdziesięciu dwóch milionów mil okrąża je kompletnie nic nie znacząca, maleńka, zielono-błękitna planeta, na której pochodzące od małpy formy życia są tak niewiarygodnie prymitywne, że wciąż jeszcze uważają zegarki elektroniczne za całkiem sprytny pomysł."

"Autostopem przez Galaktykę" - Douglas Adams
Ceglash
"Stworzycielką rozumu jest tedy ewolucja; cóż w niej bowiem Głupota i Mądrość oraz Dobro i Zło? Dobro to tyle, kiedy ja kogoś zjem, a Zło, kiedy mnie zjedzą."

CYBERIADA - Stanisław Lem
Krupier
"Jeżeli ktoś zarzuca Ci apatię i ignorancję odpowiedz - nie wiem, może... (pipi) mnie to obchodzi."

"Uważaj na ludzi, którzy liżą Ci dupę bo kiedyś mogą ją ugryźć!"

Forrest Gump hyh.gif

"Każdy kiedyś umrze, wiem, że od tej reguły nie ma wyjątku, ale czasami, Boże mój, Zielona Mila jest taka długa."

Nie trzeba mówić hyh.gif
Nozomi
''Śmierć odwodzi nas od nieszczęść, a nie od dobra, jeżeli rozważymy prawdę'' - 'Faust', Goethe wink.gif
KaTiA
"Każdy umie cierpieć - to ludziom przychodzi najłatwiej -najtrudniejszą i najambitniejszą rzeczą w życiu jest osiągnąć szczęcie"
Guados lord
"Zobaczyć prawde bez poznania kłamstwa to próba ujrzenia światła bez poznania ciemności, to niemożliwe'

"Poszanowanie prawdy można by właściwie uznać za podstawę wszelkiej moralności. Coś nie może wyłonić się z niczego. Jest to głęboka myśl, kiedy zrozumiemy, jak niestała może być prawda"

i ostatnie (wymaga głębokiego zastanowienia)
"Każda przebyta do końca droga prowadzi dokładnie donikąd."

Wszystkie pochodzą z "Dune" Franka Herberta.
Tidus_17
Proponuje wszystkim przeczytać trylogię Davida Ferringa (mam nadzieję że nie popełniłem błędu w nazwizku) z serii Warhammera. Postaram się jak najszybciej napisać jakieś cytaty. "Przybywali ze wschodu i z zachodu z północy i z południa w innym wypadku każde takie spotkanie zakończyło by się krwawą rzezią..." Pisałem z pamięci więc mogą występować jakieś błędy.
Ana
znalazlam to w "Pamietniku narkomanki" ale slowa Wktora Hugo:
"Wielu z nas nosi w sobie ukrytego potwora, chorobę, która wysysa im krew, który ich pożera, rozpacz, która gnieżdzi się w ich nocy. Oto człowiek, który nie różni się od innych, chodzi, porusza się i nikt nie wie, że ma w sobie straszliwego pasożyta- boleść stuzębną, która żyje w tym nieszczęśniku i zabija go. Nikt nie wie, że ten człowiek to topiel. Jest spokojny, ale bez dna. Od czasu do czasu niezrozumiałe drżenie przebiega po powierzchni; pojawia się jakaś zmarszczka, znika, pojawia się znowu, tworzy się pęcherzyk powietrza, pęka. Niby to nic, w istocie to rzecz straszliwa: oddech nieznanej bestii."

Dalej kiedys wyczytane slowa w ksiazce mlodziezowej M.Musierowicz:
"Nikogo nie wolno nienawidzić i nikim nie wolno pogardzać. Dlatego,że nienawiść i pogarda są niszczące- niszczą tego człowieka, którym pogardzam, bo nie zostawiają mu już szansy na odmianę. I niszczą też mnie- bo jeśli jest we mnie miejsce na nienawiść, to znajdzie się i miejsce na zło...."

Oraz chyba mistrza Paulo Coelho
"Jeśli gorąco czegoś pragniesz to cały świat potajemnie działa, aby udało Ci się to osiągnąć" Alchemik
Z resztą Coelho ma wiele ciekawych wypowiedzi
Hela
- Dobrze, zatańcze z Tobą - powiedziała zanim Yossarian zdążył otworzyć usta. - Ale do łóżka z Tobą nie pójdę!
- A kto Cię prosi? - spytał Tossarian
- Nie chcesz, żebym poszła z Tobą do łóżka? - zawołała zdziwona
- Nie, nie chce z Toba tańczyć.

Komentarz jest chyba zbedny biggrin.gif
A ksiażka to "Paragraf 22" - absolutny klasyk.
escobarek
"Spotkamy się tam, gdzie nie ma mroku..." Rok 1984 George'a Orwell'a
.. cytat pochodzący z najwspanialszej książki jaką miałem okazje czytać.. i jest on zarazem jedynym jaki utkwił w mojej 'chybotliwej' pamięci..
Beliaal
Jednym co jest przeznaczone wszystkim jest śmierc
opowiadanie miecz przeznaczenia z tego samego tomu jest tam wiecej dobrych powiedzonek i cytatow ale to najbardsziej mi utkwilo
lukasz
"rękopisy nie płoną"-chyba wiadomo z czego :wink:
a teraz coś z pamięci więc może być błąd:
"ktoś musiał złożyć donos na Józefa K. bo pewnego dnia został aresztowany"

czyli pierwsze wersy geniusza Kafki z Procesu.
_Kulawa
"Dla człowieka niedojrzałego, znamienne jest, że pragnie on wzniośle umrzeć za jakąś sprawę; dla dojrzałego natomiast, że pragnie skromnie dla niej żyć."

"Buszujący w zbożu"
Jerome David Salinger
Guts
''Jakże mnie dziś bawiłeś, gdyś przyszedł i pytał, czy powinieneś napisać przyjacielowi o zaręczynach.
On wie przecież wszystko, głupi chłopcze, wie wszystko. Napisałem mu, gdyż zapomniałeś odebrać mi przybory do pisania. Dlatego już od lat nie przyjeżdża, wie przecież o wszystkim tysiąc razy lepiej niż ty sam, twoje listy nieczytane mnie w lewej ręce, podczas gdy w prawej trzyma rozłożone do czytania listy ode mnie'' F.Kafka ''Wyrok''

''Jeśli nie ma Boga i nieśmiertelności,
wszystko jest dozwolone '' Dostojewski ''Bracia Karamazow

''Świat nie żąda od ciebie ani czynów, ani ofiar, ani podobnych rzeczy, że życie nie jest heroicznym poematem z rolami bohaterów i tym podobnych postaci, lecz mieszczańską najlepszą izbą, gdzie ludzi w pełni zadowala jedzenie, picie i robótka na drutach'' herman Hesse ''Wilk Stepowy
matek_79
"Prawdę mówiac, kiedy się zaczął sierpniowy strajk, do Stoczni Gdańskiej pojechałem nie tyle w romantycznym porywie czy żeby walczyć z komuną, ale głównie z ciekawości. W powodzenie strajku nie wierzylem nic a nic. W nawrócenie intelektualistów, pisarzy i poetów, co to ja uczyłem się z ich książek w szkole, też nie do końca. A tu proszę. Patos rewolucji, robotnicy dzielni, nawróceni jak złoto, Wałęsa nieugięty. Słowem, jak to celnie napisał Kazimierz Brandys w 1954 roku w swojej powieści Obywatele: "Wyobraźnia dała się prześcignać swojemu urzeczywistnieniu".

Janusz Głowacki "Z głowy"
speedX
Cytaty z "Robota" Adama 'Snerga' Wisniewskiego:

"Wiec kazdy odrebny swiat stwarza sie w ten sposob, ze przemilcza sie instnienie innych?"

"Bo niewiedza to twoja glowna bron i ocalenie"

"[...] z jakiegokolwiek poziomu bysmy spogladali, nigdy nie zobaczymy dookla siebie wiecej, niz znajduje sie w nas samych."
MaxVarEmreis
"O miłości wiemy niewiele. Z miłością jest jak z gruszką. Gruszka jest słodka i ma kształt. Spróbujcie zdefiniować kształt gruszki."

"Saga o wiedźminie" mistrza Sapkowskiego, wypowiedziane ustami Jaskra zwanego przez nie które Niezrównanym icon_twisted.gif.
palo
\"rękopisy nie płoną\"-chyba wiadomo z czego :wink:  
\"ktoś musiał złożyć donos na Józefa K. bo pewnego dnia został aresztowany\"

Czytając ten post byłem przekonany, że to jest z master&małgorzata, ale pewnie coś mi się poyebało ;P

Wszyscy piszą jakies sentencje życiowe i ogólnie panuje tutaj przybity klimat. Czas na kilka tekstów Terrego Pratchetta z \"maskarady\". Podawałem je już w temacie Świat Dysku, ale może ktoś nie jest jego fanem i tam nie zagląda ?

Za progiem stała młoda dziewczyna. Bardzo wyraźnie dziewczyna. Absolutnie nie można jej było pomylić z chłopcem w żadnym znanym języku — zwłaszcza w Braille-’u.

Christine chyba nie zamierzała tego kwestionować. Cokolwiek uznała za zbyt trudne do zrozumienia, ignorowała.

W czym mogę paniom pomóc? — odezwał się jakiś glos. Jego ton wyraźnie su-gerował, że nie przewiduje świadczenia żadnej pomocy, z wyjątkiem może ułatwień w opuszczeniu tego pomieszczenia, i to szybko.
iaikO
Najbardziej rozwalił mnie tekst juz niepamietam kogo, z Mrocznej Wierzy King'a. A brzmiał on mniej więcej tak: "Zaiste, złote jest (pipi), które płynie z twoich ust" heheheh Stephen King 4eva smile.gif
piotrekh3
" WIELKI BRAT PATRZY "

- Rok 1984 G. Orwell
Beliaal
To idiota- zawyrokował Sam Baines- To wynika z cała pewnością z wychowania. Jego rodzice to też pewnie idioci, a może nawet i dziadkowie. Nie zdziwiłbym sie, gdyby cała jego rodzina okazała się taka.
Popatrzył posępnie na Lorraine.
Jeśli kiedys twoje dziecko będzie się tak zachowywać, to wyprę sie ciebie. I dotyczy to was wszystkich.

Powrót do przyszłości opowiadanie georga gipa a jeśli ktoś nie keli klimatu to już wyjaśniam marty przeniósł się w czasie i trafił do dziadka na obiad tekst po jego nagłej uciczce icon_twisted.gif
Bartek
Cytat z Folwarku zwierzęcego Orwella, ostatnie słowa powieści. Cytuję z pamięci, ale ci, co czytali, wiedzą, o co chodzi:

"...i nie można już było rozpoznać, kto jest świnią, a kto człowiekiem."

I jeszcze z Alfabetu Urbana, dedykacja autora:

"Drodzy czytelnicy! Życzę Wam, abyście nigdy nie stali się bohaterami moich książek. Z umizgami, Jerzy Urban" icon_twisted.gif
dmlakers
Moim ulubionym cytatem jest :

" Zaprawde, My dalismy tobie obfitość!
Módl sie przeto do Twego Allaha
i składaj ofiary!
Zaprawde, ten, kto ciebie nienawidzi
-pozostanie bez potomstwa! "

KORAN Sura CVIII [ Al-Kausar ]
qwer
"Żaden człowiek nie jest samoistną wyspą; każdy stanowi ułomek kontynentu, część lądu. Jeżeli morze zmyje choćby grudkię ziemi, Europa będzie pomniejszona, tak samo jak gdyby pochłonęło przylądek, włość twoich przyjaciół czy twoją własną. Śmierć każdego człowieka umniejsza mnie, albowiem jestem zespolony z ludzkością. Przeto nigdy nie pytaj, komu bije dzwon; bije on tobie."

John Donne
No Maciek
"Piekło w istocie nie ma Ci nic nowego do zaoferowania – jedynie to, do czego mniej lub więcej przywykłeś..."

"Doktor Faust" - Tomasz Mann
lukasz

Czytając ten post byłem przekonany, że to jest z master&małgorzata, ale pewnie coś mi się poyebało ;P

Wszyscy piszą jakies sentencje życiowe i ogólnie panuje tutaj przybity klimat. Czas na kilka tekstów Terrego Pratchetta z \"maskarady\". Podawałem je już w temacie Świat Dysku, ale może ktoś nie jest jego fanem i tam nie zagląda ?

Za progiem stała młoda dziewczyna. Bardzo wyraźnie dziewczyna. Absolutnie nie można jej było pomylić z chłopcem w żadnym znanym języku — zwłaszcza w Braille-’u.

Christine chyba nie zamierzała tego kwestionować. Cokolwiek uznała za zbyt trudne do zrozumienia, ignorowała.

W czym mogę paniom pomóc? — odezwał się jakiś glos. Jego ton wyraźnie su-gerował, że nie przewiduje świadczenia żadnej pomocy, z wyjątkiem może ułatwień w opuszczeniu tego pomieszczenia, i to szybko.
nie nie pierwszy tekst jest z mistrza i małgorzaty .inne są z procesu.troche nieskładnie to napisałem sorry . :wink:
lukasz

nie nie pierwszy tekst jest z mistrza i małgorzaty .inne są z procesu.troche nieskładnie to napisałem sorry . :wink:
Airwalk666
Za każda wielką fortuną kryje się zbrodnia - Ojciec Chrzestny

Życie jest usłane rożami, ale nie ma róży bez kolców - nie pamiętam skąd.
qwer
"Gdybym mógł bać się choć czasami, byłbym szczęśliwym. Stwarzanie jednak sztucznych niebezpieczeństw uważam za tchórzostwo ostateczne. Jest to próbowanie samego siebie - tak częste u oficjalnie bohaterskich tchórzów"
"Śmierć sama przez się nie jest niczym strasznym. Strasznym jest tylko to, co za sobą zostawia."
"Kiedyś, kiedy byłem skazany i pewny byłem, że zginę, nie bałem się nic. Dziś muszę się przyznać, że boję się. To wahanie między nadzieją i rezygnacją jest właściwie najgorsze."

Witkacy
daelk
"...zimno mi...
...koniecznosc sztuka jest zadziwiajaca..."
krol Lear -W.S.(tlum .Slomczynski ,ale nie jestem pewien..smile.gif)
Ceglash
Jest to podejście podobne do sugestii wysuniętej przez quirmiańskiego filozofa Ventre’a, który powiedział: „Bogowie może istnieją, a może nie. Dlaczego więc i tak w nich nie wierzyć? Jeśli to wszystko prawda, to po śmierci trafiasz w przyjemne miejsce, a jeśli nie, to przecież nic nie tracisz”. Kiedy umarł, zbudził się w kręgu bogów trzymających solidne kije, a jeden z nich powiedział „Teraz ci pokażemy, co tu myślimy o takich mądralach...”.

Terry Pratchett - "Wiedźmikołaj"
Ceglash
Jedna z dwóch** legend o powstaniu Ankh-Morpork mówi, że dwaj osieroceni bracia, którzy zbudowali miasto, zostali odnalezieni i wykarmieni przez hipopotama (dosł. orjeple, choć niektórzy historycy uważają, że chodzi o błędne tłumaczenie słowa orejaple, oznaczającego rodzaj przeszklonej szafki, w której trzyma się drinki). Osiem heraldycznych hipopotamów stoi szeregiem na moście, głowami w stronę morza. Mówi się, że jeśli kiedykolwiek zagrozi miastu niebezpieczeństwo, uciekną.
** Druga legenda, zwykle pomijana przez mieszkańców, mówi, że w jeszcze dawniejszych czasach, aby przetrwać zesłany przez bogów potop, grupa mędrców zbudowała ogromną łódź. Zabrali do niej po parze każdego gatunku zwierząt żyjących wówczas na Dysku. Po kilku tygodniach zwały nawozu zaczęły grozić zatopieniem łodzi. Mędrcy - tak głosi legenda - przechylili ją na burtę i nazwali to miejsce Ankh-Morpork.

Terry Pratchett - "Piramidy"
Sado

Oraz chyba mistrza Paulo Coelho\"Jeśli gorąco czegoś pragniesz to cały świat potajemnie działa, aby udało Ci się to osiągnąć\" Alchemik
Z resztą Coelho ma wiele ciekawych wypowiedzi

Dla mnie teksty Coelho w ksążce "Alchemik" to niezłe farmazony... To była moja lektura i zarazem najgorsza książka jaką czytałem. Kurde, DLA MNIE to syf, syf i jeszce raz syf.
qwer
"Z tego doświadczenia zrodziło sie jego często powtarzane przekonanie, że każdy człowiek ma tylko jedno przeznaczenie. Owego wieczora mógł wpłacić Fanucciemu haracz i znowu zostać ekspedientem w sklepie spożywczym, a z biegiem lat może dorobić się własnego sklepu. Ale przeznaczenie zadecydowało, że miał zostać donem, i przywiodło doń Fanucciego, by go skierować na przeznaczoną mu drogę."
"Ojciec chrzestny"
iaikO
Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. - Stary Człowiek i morze
Ja to i tamto w to i tamto twojego ojca. Ja to i tamto w twoje to.* - Komu bije dzwon

*rotfl
szafa
'Skuteczność kłamstwa bierze się z odpowiednio dużej domieszki prawdy' - Tom Clancy 'Suma wszystkich strachów'.
Kmiot
"W wiosce w Ramtopach, gdzie tańczą taniec morris, wierzą na przykład, że nikt nie jest ostatecznie martwy, dopóki nie uspokoją się zmarszczki, jakie wzbudził na powierzchni rzeczywistości - dopóki zegar przez niego nakręcony nie stanie, dopóki wino przez nią nastawione nie dokończy fermentacji, dopóki plon, jaki zasiali, nie zostanie zebrany. Czas trwania czyjegoś życia, twierdzą tam, to tylko jądro rzeczywistego istnienia."
Terry Pratchett - Kosiarz

To tak słowem ostatnich wydarzeń.
qwer
"Człowiek jest istotą materialną (...). Wyrzućcie go przez okno, a spadnie. Podpalcie go, a spłonie. Posypcie go ziemią, a zgnije, jak wszstkie inne odpadki. Człowiek bez ducha jest śmieciem."

J. Heller
Ceglash
Teoria społeczności terapeutycznej - to cżłowiek musi się nauczyć współżyć w grupie, zanim będzie mógł funkcjonować w normalnym społeczeństwie; to grupa może pomóc, wytykając mu jego błędy; to właśnie społeczeństwo rozstrzyga, kto jest, a kto nie jest normalny, więc należy starać się sprostać powszechnym kryteriom.
Lot nad kukułczym gniazdem - Ken Kesey
qwer
"...dlaczego, dlaczego nie wiedziałem, że trzeba być zwykłym, najzwyklejszym człwiekiem, że inaczej nie można, nie warto żyć"
"Powrót z gwiazd" S.Lem
qwer
„ – On mówi: Nie-przeklinaj-człowieku-własnego-losu-bo-kto-myśli-że-ma-cudzy, a nie własny-los-zginie-i-będzie-potępiony-nie myśl-człowieku-jakie-mogłoby być-twoje-życie-bo inne-byłoby-nie twoje.”
„Więc mieszka się w sobie jak w więzieniu. Jeżeli inni z nas kpią, to dlatego, że nie przenikają w naszą duszę. Nosi się w sobie obraz siebie z duszą zrośniętego, ale jakieś jedno cudze spojrzenie wystarczy, żeby jedność rozerwać i pokazać, że nie, że nie jesteśmy tacy, jak nam by się podobało”
„...nikt nie odgadnie, co z ciebie zrobi świat, ku któremu dążysz.”

„Dolina Issy” Czesław Miłosz

„Na samym końcu pochodu wyszedł z gorejącego miasta Samson Miodek. Był czarny od sadzy, tu i ówdzie nadpalony, nie miał też brwi ani rzęs. Niósł na ręku młodego kotka, zjeżone czarno-białe stworzonko o wielkich, dzikich i przerażonych oczach. Kotek kurczowo czepiał się pazurkami rękawa Samsona i co jakiś czas bezgłośnie otwierał pyszczek.
Twarz Ambroża była jak z kamienia. Reynevan i Szarlej milczeli. Samson zbliżył się, zatrzymał.
– Wczoraj wieczór myślałem o ratowaniu świata – powiedział bardzo miękko i ciepło. – Dziś rano o ratowaniu ludzkości. Ale cóż, trzeba mierzyć siły na zamiary. I ratować to co można.” biggrin.gif

„Narrenturm” Sapkowskiego
dopi
"Jest napitek , jest mięsiwo! Dobry Boże, jedz, a żywo! - zawołał Garrish na cały głos i wymierzył w Quinna. Szarpnął za spust, zamiast go powoli przycisnąć i pocisk chybił celu. Quinn rzucił się do ucieczki. Co za problem. Drugim strzałem trafił Quinna w kark z taką siłą, że chłopak przeleciał z sześć metrów, zanim upadł na ziemię.
[...]
- Dobry Boże, jedz, a żywo - wymruczał Garrish i ponownie
nacisnął spust."

albo

"Bóg wściekł się na Kaina, ponieważ Kainowi wydawało się, że Bóg jest wegetarianinem. Jego brat był lepiej zorientowany. Bóg stworzył świat na swój obraz i podobieństwo, więc jeśli ty nie jesz świata, świat je ciebie.
Więc Kain zapytał brata: "Czemuś mi nic nie powiedział?".
A na to braciszek: "Czemuś nie słuchał?".
Wtedy Kain rzekł: "Dobra, teraz posłucham".
Po czym załatwił swojego braciszka i mówi: "Hej, Boże. Chcesz mięska?! To masz częstuj się! Wolisz gulasz czy żeberka, a może abelburgery?"
A wtedy Bóg powiedział mu, żeby spadał."

Szkieletowa załoga/Bunt Kaina
Stephen King jeżeli ktoś nie czytał to obowiązkowy MUST READ, polecam
tk
"Zdarza mi sie sądzić ludzi po ich wyglądzie albo, jeśli mam posłużyć się poprawniejszym politycznie określeniem, przynależności etnicznej. Wszyscy to robimy. Jeśli przechodzisz na druga stronę ulicy, żeby uniknąć spotkania z bandą czarnoskórych nastolatków, dokonujesz kwalifikacji etnicznej; jeśli tego nie robisz, obawiając się, że wyjdziesz na rasistę, też dokonujesz kwalifikacji etnicznej, a jeśli na ich widok nie myślisz ani o jednym, ani o drugim, to przybyłeś tu z jakiejś planety, na której ja nigdy nie byłem."

Harlan Coben "Nie Mów Nikomu"
Loto
"ty ku.rwo"stary czlowiek i morze
qwer
„Obywatele są kategorią ludzi, którym wydaje się, że rozumieją to, co dzieje się w świecie”
„Pokój i dobrobyt były możliwe do osiągnięcia jedynie w sytuacji, gdy szarzy zjadacze chleba przestają zadawać pytania i zadawalają się dostępnymi odpowiedziami.”
„Według słownikowej definicji, „siatka” to układ równo od siebie oddalonych linii poziomych i pionowych, który można wykorzystać do określenia konkretnego obiektu lub punktu. Spoglądając z określonej perspektywy na współczesną cywilizację, można było dojść do wniosku, że każde komercyjne przedsiębiorstwo czy też program rządowy stanowiły część ogromnej Siatki. Poszczególne linie i pola pozwalały każdego wytropić i określić jego dokładne położenie. Oni mogli wykryć niemal wszystko na temat każdego.”
„Tabulowie uważają, że ludzki mózg jest pustą tabliczką w momencie, kiedy przychodzimy na świat. Innymi słowy: ludzie dysponujący władzą mogą wypełnić nasz umysł spreparowanymi informacjami. Jeśli proces ten obejmie dużą liczbę ludzi, to będzie można poddać kontroli niemal całą populację zamieszkującą świat.”
„Wyróżniamy trzy rodzaje ludzkich reakcji: świadomą, instynktowną i automatyczną. Ze świadomą mamy do czynienia, gdy myślimy o własnych działaniach. Instynktowna następuje, kiedy po prostu reagujemy. Do automatycznej reakcji dochodzi w sytuacji, gdy robimy coś z nawyku, gdyż robiliśmy tak już wcześniej. (...) W Nowym Babilonie wielu ludzi, których znacie, jest przekonanych, że działa świadomie, choć tak naprawdę popadli już w automatyzm. Niczym stado robaków pędzą samochodami po autostradzie, jeżdżą do pracy, odbierają czeki z wynagrodzeniem w zamian za pot, ból i upokorzenie, następnie wracają do domu po to, by wysłuchać udawanego śmiechu dobiegającego z telewizora. Oni są już martwi. Lub umierają. Choć o tym nie wiedzą.
Oprócz tego istnieje jeszcze inna grupa ludzi: imprezowe chłopaki i dziewczyny. Niektórzy z nich palą zielsko. Piją piwo słodowe. Usiłują załapać się na krótki i szybki seks. Ci z kolei są przekonani, że nawiązali kontakt z własnym instynktem, z naturalną mocą, ale wiecie co? Oni także działają automatycznie.
Wojownik jest zupełnie inny. Wojownik posługuje się potęgą umysłu, by działać w sposób świadomy, moc serca kieryje jego działaniami instynktowymi. Wojownicy nigdy nic nie robią automatycznie, poza szorowaniem zębów.”
„Wolność jest największym ze znanych w dziejach mitów. Jest celem destrukcyjnym i zarazem nieosiągalnym, powodem wielu cierpień i niedoli. Tylko nieliczni ludzie potrafią się z nią obchodzić. Społeczeństwo może być zdrowe i produktywne tylko wtedy, kiedy znajdzie się pod kontrolą.”

„Traveler” J. T. Hawks
Agent_Man
[...] Na wstawiennictwo i miłosierdzie Pana naszego moze liczyc kazdy,nawet taki odszczepieniec,bluźnierca,czarownik,wykolejony szubrawiec,szczurzy pomiot,wrzód,śmieć,popapraniec,(sk****syn i psi ch*j jak ty [...]

Niezła wiązka, do tego na... jednym tchu blink.gif .

A.Sapkowski - Boży bojownicy.
Lain
'gdybyś kiedy we śnie poczuła, że oczy moje już nie patrzą na ciebie z miłością, wiedz, żem żyć przestał'

'Siadłszy na swej ławce ujął głowę w ręce wsparte na kolanach i oddał się swym marzeniom, jak gdyby po niepewnych stopniach schodził w głąb czarną bezdennej studni'

cytaty z 'Syzyfowych prac' xD
Bożeee jakie to nudne było tongue.gif

'i ośmielaliśmy się nawzajem, gdy brakło nam odwagi'

'budują nowe obwody w satelitarnym przekaźniku swoich uczuć'

'jesteś zimną, pozbawioną serca dziwką'
'Opowieść Oliviera' Erich Segal

'jednym z ostatnich odkryć naukowych doby obecnej jest to, że myśl-po prostu myśl-może być równie silna jak bateria elektryczna, równie dobroczynna jak promienie słoneczne, lub zabójcza trucizna. Przejmowaie się i trwanie w myślaach smutnych lub złych jest tym samym, co zakażanie organizmu, na przykład zarazkiem szkarlatyny.Skoro też tylko dopuści się do osiedlenia takiej myśli na stałe, wówczas może to byś ze szkodą na całe życie.'

'Tajemniczy ogród' - Frances Hodgson Burnet

'Więc przysięgam, ze zgubić nie pragnę ja ciebie, tylko myślę i mówię, jak bym sama siebie Ratować chciała, będąc w takim położeniu: Twego chcę dobra, czystą czuję się w sumieniu I litości mam wiele w sercu niezależnym'

"Iliada'-Homer ;]
ejcu
"Potrafił odczytać wiadomość, chociaż same litery były całkiem obce. Informacja zjawiała się jakoś w mózgu, pomijając żmudną drogę przez oczy"
T. Pratchett - "Kolor Magii"

Dla mnie jest to genialne! Każdy mógłby to wymyślić, jednak wpadł na to tylko Pratchett happy.gif Niby nic takiego, ale na tym 'nicowaniu' właśnie to polega! Geniusz!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.