Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Richard Burns Rally
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik Wyścigowy
Stron: 1, 2, 3
SM1
Panowie! jak wynika z poprzednich postów, byłem zwolennikiem RBR! ale w momencie kiedy model jazdy został opanowany .... czar prysł! i skłaniam się w stronę opinii LOSER-a!!!
Był to jeden z pierwszych tytułów na mojego X (130zł poszłoooooo)

Goju----> jak gierka będzie za 50zł to warto (z resztą pierwszy sie o tym dowiesz :wink: ) zbieraj kase na WRC4!!!! naprawdę warto!!! pełna licencja! idealnie odwzorowany sezon 2004 ( nawet w grze Gronholm-owi nie udaje sie dojechać do mety laugh.gif )
sentinel
Panowie! jak wynika z poprzednich postów, byłem zwolennikiem RBR! ale w momencie kiedy model jazdy został opanowany .... czar prysł!

ze mną było dokładnie odwrotnie - im lepiej mi szło, w im większym stopniu nad autem panowałem, tym więcej czasu spędzałem przed konsolą. bolączką RBR jest niewielka ilość rajdów/oesów, niemniej uważam, że doskonale spełnił swoją rolę - pokazał, że simy mogą także "odnaleźć się" na konsolach, przecierając szlak dla znacznie bardziej rozbudowanych i dopracowanych symulacji, które do tej pory były przecież tematem tabu na konsolach.
SM1
Sentinel --- zgodzisz sie po części ze mną, że takie podwaliny miały miejsce przy VR3 (duzo zalezało od ustawień) po RBR mozna spodziewać się czegoś więcej!!!! Pozycja z pewnością nie tuzinkowa, ale nie dopracowana! stanowiąca solidną bazę pod RBR2
sentinel
dokładnie tak uważam - pozycja to miejscami niedopracowana, mało rozbudowana, niemniej stanowiąca krok milowy w dziedzinie symulacji i za to ją sobie najbardziej cenię.
nWo
[b]Szkoda naprawde szkoda ze nie macie zadnej Ligi ON/OFF line. To by was rozruszało do gry. Bo jak tak patrze na wypowiedzi to czuje lekki zawód. Konsolowcy nie bardzo coś chwalą RBR`a zupełnie odwrotnie do PC`towców. (jakos sie tam wkręcam) i musze powiedziec ze granie z zywyli ludzmi potrafi przycmic / przesłonić wszystkie jej wady. Takie granie daje mase radosci, inny model jazdy cos nowego, masa ustawien. Granie na fachowej kierownicy i mozliwosc bezustannego sledzenia czasó innych graczy jak i ich przejazdów.

Ruszccie wy sie wreszcie i zacznijcie wrzucac swoje czasy do koncika wyscigowego. Zarzuccie Gamere swoimi wynikami a reszta moze sie potoczyc lawinowo. Chyba.
Łebi
Dobra - przeczytałem cały topic i kurna mam problem. Zaczne od początku.
Uwielbiałem Colina lecz po 3-ce przejadł mi się, kochałem Toce 2 i 3(WTC) za jej (umowny) realizm (w częsci na ps2 nie grałem). Az tu nagle wyskakuje RBR i robi mi smaczek, juz miałem ją kupić... lecz ujrzałem reckę w extrimie i po raz pierwszy miałem problem, nie wiedziałem czy mi się spodoba. (Voo pisał wcześniej o opiniotwórczości naszej{he, he} gazetki) Co jak co ale od 1-go nr extrima chłopaki potrafili przelać obraz ruchomej gry i uczuć jakie jej towarzyszyły, na papier. Przez wszystkie te numery zdołali oni przekazać nam swoje sposoby rozumowania (lub ich brak smile.gif) przez co dokładnie wiedziałem "co autor ma na myśli" i czy gra mi przypasi czy nie. Chyba nigdy nie było (dla mnie osobiście)takich mylących różnic zdań. Wracając do tematu - czy kupić karnet na obiady czy może jednak RBR?
Dodam jeszcze że nęci mnie ten tytuł, nie tyle (niby rewolucyjnym)modelem jazdy a realizmem uszkodzeń i otoczką rajdową(czego mi w Toce i rajdówkach najbardziej brakowało)
PS. Kto pamięta koleiny w CMR1 (bodajże rajd indonezji jeśli mnie pamięć nie myli), to był wówczas czad !!!! Niech ktoś powie mi, proszę, czy RBR to właśnie taki "czad" dzisiejszych czasów? Niech ktoś każe mi pomaszerować do rus.. khem, do sklepu lub do baru mlecznego(żreć i nie grać lub grać i nie jeść przez miesiąc potrafię lecz dwóch tych rzeczy nie robić, nie dam rady)
Widocznie mam syndrom osła co mu w żłoby dano. :?
[/i][/b]
nWo
Niech ktoś powie mi, proszę, czy RBR to właśnie taki \"czad\" dzisiejszych czasów?

[b]
NIE.

RBR to tytuł totalnie symulacyjny. Pod tym wzgledem wlasnie sie rozni od CMR4/5 czy WRC 4 i poprzednich. Gra ta zwraca na siebie uwage glownie modelem jazdy i realistycznymi uszkodzeniami.

Bedzie sie tobie podobalo na poczatku gdy potrącisz sedziego albo kibica to dostaniesz kare / helikopter itp. Czasami uda sie tobie waląć jelenia przeskakującego droge albo jaką sarne. Ale mnie to juz wkur$%^.

Niby cieszy ale irytuje.

Mało tego to ona ma wymagania. Granie ma przynosic radosc w jakims stopniu. Dla mnie bez kierownicy nie przynosi. Grania na padzie nawet na Dualu to nie ta sama frajda. Pozatym to ta .. długosc odcinkow specjalnych. Niekiedy 7 minut ! Jazdy na najwyzszych obrotach po to aby na ostatnim kilometrze zakonczyc jazde na w rowie albo cos urwac bo sie przez chwile stracilo kontakt z rzeczywistoscia. Zamysliles sie albo cos.

Moja opinia to nie głoduj smile.gif pomimo ze sam w to gram to jednak z twojej wypowiedzi wynika ze szukasz gry rozrywkowej. RBR taki (IMO) nie jest.
WRC 4 tak. Pelna licencja itp, jednak nie lepsze od RBR.

Podoba misie ze wzgledu na odmiennosc zachowania sie czlowika podczas gry. Cale to gadanie o arcade i symulatoru tramwaju dawaniu gazu do oporu ... to nie RBR.

mario-x
Wczoraj udało mi sie ukonczyć mistrzostwa w RBR na poziomie najłatwiejszym i uszkodzenia-safe .Udało mi sie to za pierwszym podejściem do mistrzostw ,takze myślę że to mały sukces .

Gra jest niewiarygodnie mistrzowska.Np nierówności tak bardzo wpływają na jazde np dziury na drodze,wpadłem na prędkości, oberwało zderzak, światła poszły , podbiło tył i jak spadłem prawą stroną na trawę nie odpuściłem gazu to obruciło mnie o 180 stopni.

Okrutnie perfidnym minusem gry jest BRAK WIDOKU ZZA KIEROWNICY GDZIE WIDAC RĘCE KIEROWCY ZEGARY I KIEROWNICE.

Ta sama firma wydała "rally championship" gdzie widok ten jest perfekcyjny jak dla mnie" może powinny być większe wychylenia kierownicy.
Dlaczego nie mogli tego przenieść do RBR .Nie wiem ale szlak mnie trafił jak odkryłem że nie ma widoku prawilnego zza kierownicy.

Mam nadzieje że w RBR2 pojawi się ów widok no i więcej tras i samochodów.
Łebi
Gra jest niewiarygodnie mistrzowska.Np nierówności tak bardzo wpływają na jazde np dziury na drodze,wpadłem na prędkości, oberwało zderzak, światła poszły , podbiło tył i jak spadłem prawą stroną na trawę nie odpuściłem gazu to obruciło mnie o 180 stopni. 

Oooo i o to mi chodziło! Karnet na mleczny musi poczekać, już uruchamiam azureusa! hehe
kts
Witam wszystkich milosników tej gry.
Konkretne pytanie.
Czy macie( wiecie gdzie szukać) gotowe setup'y
do poszczególnych bryk. Oczywiście adekwatne do danego podłoża.

Pozdrawiam
nWo
[b]arrow.gif Grajcie bo w kwietniu szykują sie nam Mistrzostwa Polski w RBR. Warunek :!: Granie na kierownicy. Nic pozatym smile.gif Nikt was z padem nie wpuści icon_evil.gif Mistrzostwa będą dedykowane PC`tom ale co to przeszkadza wpaść i zagrać.
ronnie
hej

mam do Was prosbe !
dowiedzialem sie ze w najnowszym poradniku psxextreme jest opis operacji ktora w efekcie daje polska wersje gry na xboxa, trzeba jakies pliki z pc wrzucic na hdd xa smile.gif

Niestety nie moge nigdzie w kioskach ani u kolegow znalesc tego poradnika sad.gif
Czy ktos tutaj moglby mi napisac/przepisac z poradnika co trzeba wykonac tzn jakie pliki i gdzie podmienic ??

dziekuje.
ash77
gdzie w tej grze jest save w czasie trwania sezonu??
ktoś coś wie kiedy jest możliwość zapisania??
bo gra sejwuje tylko opcje ostawień i odblokowane tryby gry i samochody
Krychuone
mialem od kumpla oryginal na PC, zdobylem mistrzostwo swiata na dwoch poziomach trudnosci, 1 i 2, gralem na klawiaturze wiec za trzeci poziom sie ani nie zabieralem cool.gif chyba po przejsci na drugim mozna uznac iz przeszlem rbr, dobra gra i realizm!
L0SER
Najlepszy dowod na "realizm" RBR - skuteczna gra na klawierze:D
Sprobuj pojechac autem w trybie 0-1...
Ciekawe po ilu metrach wyladujesz na drzewie, krawezniku, albo innym aucie:D
speedi torun
A tutaj
http://www.rbrchamp.com/
macie to, czego zazdroszcze pc-towcom. Najpierw ktoś wymyślił program do grania w sieci, później się zorganizowali i razem pogrywali aby w końcu zrobić sobie Oficjalne Mistrzostwa Świata w RBR. Z pełnym sezonem rajdowym i wszystkimi kategoriami samochodów. REWELACJA!!! Szkoda że nic takiego niestety póki co nie szykuje się na PS2. Widać niestety wyraźnie, jaką jeszcze przewagę mają tutaj pc-towcy w możliwościach sprzętowych no i w ilości wirtualnych graczy. Nie ma się co czarować;( WIELKA SZKODA.
nWo
Mało tego, gramy na DFP hyh.gif nie myslcie sobie ze kaleczymy klawiatury albo pady
ash77
To co jest z RBR na PC to jest najpiękniejsza rzecz jaka mogłaby sie zdażyć dla gracza kochającego ten sport. Coś pięknego. I jak bardzo rozbudowane. Masakra. Aż chce sie grać. A na PS2 posucha (6 rajdów sam ze sobą).

Czy ktoś z was co grali/grają w wersje PC gra również w to on-line?? Jeśli tak niech sie podzieli wrażeniami.
nWo
QUOTE(ash77 @ 28 01 2006, 08:33) *

Czy ktoś z was co grali/grają w wersje PC gra również w to on-line?? Jeśli tak niech sie podzieli wrażeniami.

Niestety przykro mi, nie wymyslono jeszcze takich słów i zdan godnych wrazen jakie towarzyszą zmaganiom online. Emocje siegaja naprawde zenitu gdy w rajdzie np. Australii startuje 16 WRC, i naprawde jest z czym sie scigac, od starych Focusów 99 do najnowszego 06 poprzez wszelkie typy subaru, skody, toyoty xsady i najnowsze 307 wrc. To poprsotu przypomina normalny rajd tyle ze siedzi sie w fotelu w domu.

Richard Burns odszedł ale pozostawił po sobie dziedzictwo, które dzieki fanom rajdów przetrwa dłuuugie dłuuugie dekady.
ash77
QUOTE(QIREX_RD @ 28 01 2006, 14:10) *

QUOTE(ash77 @ 28 01 2006, 08:33) *

Niestety przykro mi, nie wymyslono jeszcze takich słów i zdan godnych wrazen jakie towarzyszą zmaganiom online. Emocje siegaja naprawde zenitu gdy w rajdzie np. Australii startuje 16 WRC, i naprawde jest z czym sie scigac, od starych Focusów 99 do najnowszego 06 poprzez wszelkie typy subaru, skody, toyoty xsady i najnowsze 307 wrc. To poprsotu przypomina normalny rajd tyle ze siedzi sie w fotelu w domu.

Richard Burns odszedł ale pozostawił po sobie dziedzictwo, które dzieki fanom rajdów przetrwa dłuuugie dłuuugie dekady.

Na jakiej zasadzie jest w trybie on-line dostęp do samochodów, bo widze że ludzie wszystkim jeżdzą od Nek przez S1600 do różnych wurców z różnych lat??
Pantani
Ale pasztet,znajomy podarowal mi gre,orginal w Anglii kupil,cieszylem sie jak glupi,ale jest jedno ale...w to sie zwyczajnie nie da grac...Gralem w wiele rajdw,od Colina 1 po Rallisport 2,ale mysle ze autorzy gry zjedli wlasny ogon,oni chyba nie maja pojecia jak sie zachowuje auto rajdowe na trasie...
kts
Z RBS jest wszystko w przadku Pantani, Ty gustujesz poprostu w "Czystej Arkadi" patrz tytuly, które wymieniles. RBS to symulacja przez duze "S". Samochodom w tej grze najblizej do prawdziwych aut rajdowych.
Jesli jestes zagubiony z tym tytulem, pomys o czyms bardziej przystepnym(latwiejszym) np. WRC5- polecam.

Pozdrawiam
Pantani
QUOTE(kts @ 5 03 2006, 20:19) *

Z RBS jest wszystko w przadku Pantani, Ty gustujesz poprostu w "Czystej Arkadi" patrz tytuly, które wymieniles. RBS to symulacja przez duze "S". Samochodom w tej grze najblizej do prawdziwych aut rajdowych.
Jesli jestes zagubiony z tym tytulem, pomys o czyms bardziej przystepnym(latwiejszym) np. WRC5- polecam.

Pozdrawiam

Oj mocno się pomyliłes w moim przypadku,grałem we wszystkie Gran Turismo i Forze,a wyscigw arcade jak Burnout nie cierpie,ale to nic,bylem w Finlandii i prowadzilem prawdziwe auto WRC Mitsubishi Lancer Evo.Duzo lepiej mi szło w realu niz z grą...to chyba o grze zle jednak swiadczy.
ash77
QUOTE(Pantani @ 6 03 2006, 10:29) *

QUOTE(kts @ 5 03 2006, 20:19) *

Pozdrawiam

Oj mocno się pomyliłes w moim przypadku,grałem we wszystkie Gran Turismo i Forze,a wyscigw arcade jak Burnout nie cierpie,ale to nic,bylem w Finlandii i prowadzilem prawdziwe auto WRC Mitsubishi Lancer Evo.Duzo lepiej mi szło w realu niz z grą...to chyba o grze zle jednak swiadczy.

Oj pantani chyba się jednak mylisz z RBR. Odwzorowanie sił działających na samochód plus odwzorowanie zmian w ustawieniach wozu są najbliższe orginałowi. Dodatkowo gra w trybie realistick wymaga wysokiej umiejętności jazdy przy dużych prędkościach.
Jeździłeś Evo przy jakich prędkościach?? Bo nie sądzę że ci ktoś dał samochód za grubo ponad 600.000zł byś mógł popylać przez las z prędkością 140km. O dopiero wtedy byś zobaczył fizykę auta. Fizyka auta by została na drzewie po pierwszym piątkowym łuku przy prędkości 110km hehe.
A Gran Turismo też nie jest idealnym symulatorem (grałem we wszystkie części - tam napewno Evo VII nie pędzi po szutrze tak jak w życiu)
Pantani
140 km/H?no troszke wiecej,bo 175,to był wielki plac manewrowy i nawet przy takiej predkosci mialem kontrole nad pojazdem,dodam ze na tym placu nie bylo asfaltu,tylko lekki szuter,pewnie pomecze sie troszke z tą grą,ale chwilowo odebrała mi ochote.
mario-x
Pantani a ile zapłaciłes za przejażdzkę tym wurcem closedeyes.gif ?

Musisz być ważną ikoną sportu skoro miałeś okazję się przejechać wurcem

Apropo RBR to można sie doszukać wielu bardzo dobrze odwzorowanych zachowań , jak np , podczas uślizgu wciśniesz hebel auta nie wyprowadzisz ,pójdzie prosto jak w rzeczywistości na zblokowanych kołach.Dopiero jak odpuścisz to łapie przyczepność.
Jak łapniesz troche trawy jedną stroną samochodu zaczyna tracić przyczepnośc i rzuca w którąś stronę.
Może samochody są troche za lekkie , ale ogólnie gra jest znakomita.No i brakuje mi widoku centralnie za kierownicy bo na środku tylniej kanapy raczej sie nie prowadzi wacko.gif
Pantani
Ile zapłaciles...typowe nasze narodowe podejscie,a nic nie zapłaciłem!!!Auto było wlasciciela firmy w której pracowalem,jak tylko go zapytałem o fure,sam zaproponował przejazdzke...a miało byc o grze.

Ja wcale nie psiocze na maxa na gre,ale mysle ze jest spore przegięcie w temacie trudnosci.A pewnie ze jestem wazną ikoną sportu,mało komu udało sie w jednym roku wygrac Giro i Wielką Pętle.A tak zupełnie juz serio,w wieku 30 lat szybciej o irytacje wbrew pozorom chyba,człowiek mysli ze chce coś sobie udowodnic,a wiem ze od 2 lat moja pasja zwana grami jest duzo mniejsza,no ale Forza mi sie podoba.
sentinel
forza to produkcja dla mas - posiada wiele uproszczeń i ułatwień, pomagających niedoświadcoznym graczom odnaleźć się w sim-świecie :-). rbr to niszowa (niestety) produkcja dla miłośników symulacji, do których najwyraźniej się nie zaliczasz (oczywiście to nie uszczypliwość) - w rbr z uśmiechem na ustach grają setki/tysiące ludzi na całym świecie, domagając się urealniających symulację dodatków i modów - więc "przegięciem w temacie trudności" dla nich najwyraźniej nie jest.
Pantani
To tak samo jak z oceną XBOXa 360,wielu nawet nie poczuło jej zapachu,a się podnieca lub odwrotnie.Miałem przyjemnosc prowadzidc potwora WRC więc jakies wyobrazenie o symulacji idelnej juz mam,a tych co grają w RBR darze ogromnym szacunkiem i podziwiam,sam pewnie tez sie troche "zrelaksuje inaczej" przy tej grze
RabinHawk
Hej ja uważam że RBR to SYMULACJA i tylko dla prawdziwych hardcorowców i maniaków rajdów, ale nie kłućmy się o to, tylko może byśmy umieszczali tutaj swoje czasy przejazdów z poszczególnych tras?? Co Wy na to??-pytam ludzi którzy jednak w tej grze nie raz koło urwali??wink.gif
jurget
QUOTE(Pantani @ 6 03 2006, 09:50) *

140 km/H?no troszke wiecej,bo 175,to był wielki plac manewrowy i nawet przy takiej predkosci mialem kontrole nad pojazdem,dodam ze na tym placu nie bylo asfaltu,tylko lekki szuter,pewnie pomecze sie troszke z tą grą,ale chwilowo odebrała mi ochote.

Niestety konsole w tej chwili nie posiadają odpowiedniego sprzętu, żeby oddziaływać na kierowcę tak jak dzieje się to w rzeczywistości dzięki siłom fizycznym. Nawet zaawansowane stanowisko do gier typu Force Dynamics nie może dostarczyć działania siły odśrodkowej i kilku innych sygnałów do naszego ciała, których dostarcza jazda prawdziwym samochodem. Zatem kontrola pojazdu na ekranie jest porównywalna raczej do kontroli robota zamontowanego w prawdziwym samochodzie WRC, a nie do sytuacji gdy siedzisz sam w takim samochodzie. Dlatego jest trudniej niż w realu.

Pozdrawiam
nWo
W ryśka najlepiej grac na PC'cie, Dobry sprzęt + DFP i mozna smigac w necie z ludzmi z całego świata wub.gif
ash77
QUOTE(nWo @ 24 09 2006, 12:01) *

W ryśka najlepiej grac na PC'cie, Dobry sprzęt + DFP i mozna smigac w necie z ludzmi z całego świata wub.gif

święta racja
jeszcze dostac sie do rozgrywek w mistrzostwa swiata RBR (sezon jak w realu tylko zawsze tydzień później)
nWo
Wiem co piszesz hyh.gif załapałem sie raz na mistrzostwa Azji, smigalismy Toyota CELICA GT4. Ale z azjatami ciezko ustalić sensowne zasady. Oni grają inaczej niż w europie co nie zmienia faktu ze bylo kosmicznie. Obecnie mamy całą mase wszelakich lig, Angli, Czech, Słowacji, Polski, Azji. Są też mistrzostwa świata o najwyższym prestiżu.

RBR naPC'ta to prawdziwy raj, mozna teoretycznie nieodchgodzic od kierownicy, bo w praktyce tereminy sie na siebie nakładają.
Goju
Panowie (i ew panie:P) jest możliwość aby ktoś zamieścił ustawienia do Subaru WRC '03 na szuter i asfalt? question.gif
Całkowicie mnie to nie kręci ani tego nie kumam a cza coś sobie poustawiać bo komputer mnie kroi na niektórych etapach nawet jak IMO dobrze jade smile.gif
Z góry dziękuje smile.gif
Gra wymiata i czuć od niej rajdowy feeling. Szkoa że nie ma licencji WRC ale wszystkiego mieć nie można.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.