Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Dragon Lance
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
deph // 0Z0
huh, "legenda o humie" i "kuznia dusz" ladnie mnie wciagnely, wiec zaczalem zastanawiac sie nad powiekszeniem ksiegozbioru, tyle ze jest jeden problem- chronologia. czy ktokolwiek zna jakis link z w miare wiarygodna chronologia czytania ? jak na razie znalazlem dwie, obydwie mowia co innego.
ds
znalazlem cus takiego, jak bede sie nudzil to poszukam dalej;p
http://internettrash.com/users/dragonlance...ce/chronolo.htm
Kali
Nie jestem pewien, czy przypadkiem gdzies nie wyparowal gdzies temat zwiazany z DragonLance, tudziez czy wypowiedzi w zwiazku z ta saga pojawialy sie w innych tematach... Whatever. Co chcialem powiedziec - osatnio przeczytalem kolejny tom (lacznie lyknalem ich juz w sumie dobrych kilkanascie smile.gif - "Drakonskie Metody (Brygada Kanga, tom II)". Jest to druga wydana w Polsce czesc podserii dotyczacej oddzialu smokowcow, ktorzy po ostatnich dwoch wojnach staraja sie znalezc swoje miejsce w swiecie Krynnu. Pierwsza czesc - "Brygada Smierci" - bardzo polecam, to jedno z najzabawniejszych i niezwykle wciagajacych opowiadan spod znaku DragonLance. "Drakonskie Metody" znacznie roznia sie od "Brygady Smierci", jest zdecydowanie wiecej scen batalistycznych, jak i naprawde zaskakujacych zwrotow akcji.

A wracajac do twojego pytania: podana przez ds chronologia wprowadza pewnie wiecej zamieszania, niz jest pomocna... Zaledwie mala czesc z podanych tam rzeczy ukazala sie w Polsce. Tak wiec informacyjnie, jakby ktos chcial sie zabierac za ta sage - co po kolei powinno sie czytac.

- Legenda o Humie
- pierwsze trzy tomy kronik: 1. "Smoki Jesiennego Zmierzchu", 2."Smoki Zimowej Nocy", 3. "Smoki Wiosennego Świtu".
- trzy tomy dotyczace blizniakow: "Czas Bliźniaków", "Wojna Bliźniaków", "Próba Bliźniaków"
- zbior opowiadan "Drugie Pokolenie" *
- czwarty tom kronik - "Smoki Letniego Płomienia"

To tak z rzeczy zasadniczych - PODSTAWOWYCH. Po prawdzie mozna sie ograniczyc tylko do samych zasadniczych kronik, tudziez zapodac combo "pierwsze trzy tomy + Drugie Pokolenie + czwarty tom kronik", ale urok DragonLance tkwi wlasnie w tym odkrywaniu tego calego swiata i historii poprzez lekture wszelkich ksiazek dotyczacych watkow w mniejszym lub wiekszym stopniu wspomnianych w kronikach.

Jak patrzylem ostatnio po empikach, wyszlo sporo nowych rzeczy - cala seria "Wojna Dusz" dotyczaca (chyba) wydarzen po czwartym tomie kronik; skladaja sie na nia trzy ksiazki: "Smoki Upadłego Słońca", "Smoki Zagubionej Gwiazdy" oraz "Smoki Zaginionego Księżyca". Po ostatniej lekturze - "Drakonskich Metod" - powoli zaczynam sie domyslac, o czym to bedzie. Poki co jednak bede sie zabieral w najblizszej przyszlosci za lekture antologii - "Smokow Chaosu", zdam w razie czego relacje... Za wojne dusz szybko sie nie bede zabieral, bo mam kilka zaleglosci ksiazkowych spoza tej sagi (vide "Bozy Wojownicy" Sapkowskiego smile.gif ).

A poza tym jest cala masa serii pobocznych, tudziez opowiadan wyjasniajacych rozne rzeczy, jakie zostaly tylko pobieznie przedstawione w calej sadze. Co czytalem i ze swojej strony moge polecic:

- "Ostrze Burzy" - jedna z najbardziej bezwglednych powiesci w calej sadze. Autorzy nie szczypali sie z usmiercaniem bohaterow. Gratka dla milosnikow krasnoludow smile.gif

- "Kuznia Dusz" - pierwszy z tomow przedstawiajacych mlodziencze lata bohaterow kronik; historia skupia sie na Raistlinie - tutaj jest wlasnie przedstawiona jego magiczna edukacja i brzemienna w skutkach "proba". Drugi tom nosi tytul "Towarzysze Broni", ale jeszcze nie mialem okazji sie z nim zapoznac.

- "Brygada Smierci" + "Drakonskie Metody" - historia pewnego oddzialu smokowcow (batalionu saperow Pierwszej Smoczej Armii dowodzonych przez Kanga), zaczynajaca sie wiele lat po klesce "sil ciemnosci" w Nerace. Idealne dla milosnikow wszelkich literackich zagran typu "widziane oczami wroga". Rewelacyjnie sie to czyta.

A tak poza tym, w razie jakis watpliwosci, polecam polska strone dotyczaca tego tematu:

http://soulforge.shron.org/first.htm

Sa tutaj w ogole jeszcze jacys milosnicy tej sagi? biggrin.gif

========

* - podobnie jak to bylo w przypadku "wiedzminskiej sagi" i poprzedzajacych ja zbiorow opowiadan, "Drugie Pokolenie" to zbior opowiadan, z ktorych czesc dotyczy zasadniczego watku, a czesc to czysty popis fantazji literackich (polecam szczegolnie opowiadanie . Zapewniam jednak - lektura wrecz obowiazkowa przed czwartym tomem kronik, pozwalajaca poznac synow Caramona... Po tej lekturze poczatek czwartego tomu kronik jest prawdziwym uderzeniem.
Ozi
QUOTE(Kali @ 10 05 2005, 01:49)
Sa tutaj w ogole jeszcze jacys milosnicy tej sagi? biggrin.gif

Są, są tylko ksiązki takie qwa drogie że na nie pieniędzy nie mają, a w bibliotece się dziwią jak o to pytam.

Niestety mój kontakt z tą sagą ogranicza się do czterech ksiązek - czterech tomów kronik - "Smoki Jesiennego Zmierzchu", "Smoki Zimowej Nocy", "Smoki Wiosennego Świtu" i "Smoki Letniego Płomienia". Faktycznie 4 tom pomimo tego, że niby jest 4 w kolejności tomem dziwnie się zaczyna... Może kiedyś będę miał okazję dorwać się do reszty książek, na razie od czasu do czasu na nowo czytam całą "sagę".

Historia smoczej kuli, Tasa, Fizbana i całej rasy gnomów to moja ulubiona część spośród wszystkich tych książek. A system transportu wewnątrz Góry Nieważne... ehh, sam wiesz. tongue.gif
Kali
QUOTE(Ozi @ 10 05 2005, 01:59)
Są, są tylko ksiązki takie qwa drogie że na nie pieniędzy nie mają, a w bibliotece się dziwią jak o to pytam.

Ja tam nie mam ani jednej wlasnej ksiazki z tej serii smile.gif.

Niestety mój kontakt z tą sagą ogranicza się do czterech ksiązek - czterech tomów kronik - "Smoki Jesiennego Zmierzchu", "Smoki Zimowej Nocy", "Smoki Wiosennego Świtu" i "Smoki Letniego Płomienia". Faktycznie 4 tom pomimo tego, że niby jest 4 w kolejności tomem dziwnie się zaczyna... Może kiedyś będę miał okazję dorwać się do reszty książek, na razie od czasu do czasu na nowo czytam całą "sagę".

Historia smoczej kuli, Tasa, Fizbana i całej rasy gnomów to moja ulubiona część spośród wszystkich tych książek. A system transportu wewnątrz Góry Nieważne... ehh, sam wiesz. tongue.gif
*

No to koniecznie polecam ci "Drugie Pokolenie"! biggrin.gif Ostatnie opowiadanie to prawdziwa gratka dla wszystkich fanow gnomow smile.gif. Zreszta IMO to jedna z najfanatastyczniej przedstawionych ras, z jakimi spotkalem sie w gatunku fantasy smile.gif.
Mendrek
Taktrzebaprzyznaczegnomynalezadojednejznajciekawszychinajzabawniejszychraswdrago
nlance....*

Ale nic chyba kenderom nie dorowna... Chociaz mozna przyjac teorie, ze w sumie kendery to sa gnomy, tylko po przemianie podczas wedrowek Szarego Kamienia, chociaz czort wie czemu wygladaja jak male elfy... i czort tez wie skad u nich tak hmm... upierdliwy charakter! Pamietam ze w sesjach rpg DL, moja postac zaczynala byc kenderofobem, na sam wydzwiek tego slowa, dlon mojej postaci momentalnie zaczela dzierzyc ni stad i z owad pierwszy lepszy przedmiot ktorym mozna bylo zadac bol, a status postaci bliski byl statusowi "berserk"... No ale coz... Polroczna podroz w towarzystwie 2, slownie DWOCH kenderow (tak wiem ze gracze DL juz mi wspolczuja tongue.gif ) zrobila swoje, i przez to ma jak ma tongue.gif

A w sumie kiedy zaczynalem przygode z DL, to nie sadzilem ze zaczne ja od poczatku (thx Kali za uswiadomienie wink.gif ). W sumie przewinelo mi sie o uszy Legenda o Humie ze to fajne, i wogole... A DL krecilo mnie juz jakis czas... A ze w Empiku beztrosko sobie lezalo to... no i tak co jakis czas kolejne bezstrosko lezace w Empiku ksiazki Dl wedruja pod moje strzechy... To dlatego ze niektore czesci trudno dostac (zwlaszcza o blizniakach) w bibliotece, czy gdziekolwiek... No i tak zaczalem od poczatku, choc nie wiedzialem w sumie juz gdzie DL sie zaczyna, teoretycznie myslalem ze od kronik... a Huma jest tylko dodatkiem, rozwinieciem "Piesni o Humie"... heh. Sama zas ksiazka z tego co wiem, ma zdania podzielone... Jedni mowia ze Richard A. Knaak stworzyl kiepska historie o infantylnym i naiwnym bohaterze (troche podzielam zdanie, z ta smoczyca troche zyebal), a niektorzy uwazaja ze to jedna z najciekawszych i najbogatszych ksiag z sagi DL (tez troche ich podzielam).

Swoja droga, gdzies chyba pisalem ze gdyby Peter Jackson narzekal na brak fantasy z bitwami, to niech zekranizuje DL wlasnie, w sumie latajace bestie Nazgulow wyzszly mu we wladcy nad wyraz dobrze, mysle ze by sobie tu poradzil wink.gif

A w dnd, DL to jeden z ciekawszych i bogatszych swiatow, trzeba przyznac ze to kawal swietnie odwalonej roboty. Pozdroo wink.gif

*Kto czytal, ten wie ze zabieg zamiany tego zdania, byl celowy tongue.gif wink.gif

Edit: A wlasnie, mialem sie pytac... Tak przy okazji. Kali, Ty sie na jrpegach znasz troche, z tego co wiem jest jeden jrpeg o nazwie Dragonlance, w sumie mialem kiedys to brac, ale jakos nie wzialem, a wogole to o czym on jest? Fajny wogole? Oplaca sie go brac?
Ozi
Czy to Wam czegoś nie przypomina? hyh.gif

\"\"
Mendrek
Hmm... Gadzi praszczur? Ale cos szyja krotka... heh.
Kali
QUOTE(Mendrek @ 16 05 2005, 23:23)
Hmm... Gadzi praszczur? Ale cos szyja krotka... heh.
*

Ozi - moze wyjasnisz, co to dokladnie?smile.gif
CheeseOfTheDay
Jest smok, jest złoto, jest jaskinia. Mnie to tylko Smauga przypomina, ale pewno się mylę więc milknę smile.gif
Kali
No generalnie smoki maja zamilowanie do jaskin... a Smaug, o ile sie nie myle, nie byl czerwonym smokiem - to inna bajka smile.gif.

Nie wiem, co to jest, ale obstawiam, ze gra przedstawia "wierzchowca" Verminaarda smile.gif. Na smoczyce Malystryx jest toto za male... gdzies tak z trzy razy smile.gif
Kali
Cos cicho w tym temacie... A ja chcialem tylko dodac, ze lyknalem kolejne 3 tomy z tej serii.

"Towarzysze Broni" - czyli ciag dalszy "Kuzni Dusz" opowiadajacy o przygodach blizniakow i... ich przyrodniej siostry. Przedstawione sa tu wydarzenia juz tuz tuz przed wybuchem Wojny Lancy, m.in. sprawa jaj smokow metalicznych. Naprawde swietna sprawa, podobalo to mi sie bardziej niz "Kuznia Dusz".

Rozpoczalem tez "Wojne Dusz" i przeczytalem pierwsze dwa tomy: "Smoki Upadlego Slonca" oraz "Smoki Zagubionej Gwiazdy" - w kolejce czekaja na mnie "Smoki Zaginionego Ksiezyca" (i chwilke poczekaja, bo zabralem sie wreszcie niedawno za "Bozych Bojownikow" Sapkowskiego smile.gif ). No piekna sprawa! Serie napisali tworcy kronik, czyli Margaret Weis i Tracy Hickman - i musze przyznac, ze jest sa to jedne z lepiej napisanych ksiazek w calej serii (jezyk obfituje w niezwykle ciekawe metafory). Fabula umiejscowiona jest w 40 lat po wojnie Chaosu, w swiecie zawladnietym przez kilka nadzwyczaj poteznych smokow, swiecie zepsutym i skorumpowanym - widac, ze wszystko chyli sie ku upadkowi. Qualinestii znajduje sie pod kontrola Rycerzy Neraki (dawniej - Rycerze Takhisis), Silvanestii zas odciete jest od swiata magiczna zaslona i trawione nieznana choroba wyniszczajaca mieszkancow. Bogowie odeszli, magia zanika (czarodzieje szalenczo poszukuja artefaktow z wczesniejszej ery, siegaja po "magie dzika", czy tez nekromancje), umarlii kraza po swiecie, nie mogac go opuscic. Pojawia sie Mina - wojownicza i niezwykle charyzmatyczna kaplanka nienazwanego nowego boga, ktorej poczynania wstrzasna calym Krynnem. Pojawia sie tez znanym wszystkim kender - dzieki urzadzeniu do podrozowania w czasie. Liczne bitwy, duzo krwii i smierci, bardzo nikla nadzieja i niezwykle tajemnicza fabula - tyle na razie moge powiedziec. Nie przeczytalem jeszcze trzeciego tomu, ale cosik mi ta cala nowa trylogia wskakuje do scislej czolowki powiesci z serii. POLECAM!!!

Najlepsze jednak na koniec: prawdopodbnie w polowie grudnia ukaze sie na Polskim rynku "Dalamar the Dark" - czyli tom poswiecony slynnemu uczniowi Raistlina, przywodcy Czarnych Szat ! smile.gif
Dark_Slide
Ja niedawno skończyłem czytać "Legendy":
Tom 1 Czas bliźniaków
Tom 2 Wojna bliźniaków
Tom 3 Próba bliźniaków
Jak do tej pory były to dla mnie najlepsze książki jakie przeczytałem. Równocześnie były to pierwsze ksiązki z sagi Dragonlance jakie przeczytałem. Pomimo, że książki te nie są początkiem sagi nie przeszkadza to w czytaniu. "Legendy" niesamowicie wciągają. Każdy z tomów czytałem w 1-2 dni. Postaci Raistlina, Caramona, Tasa z tego co wyczytałem były to postaci, które wykreowali i odgrywali gracze podczas sesji RPG. Dla mnie jako gracza stworzenie takich postaci jest oznaką niesamowitej pomysłowości autorów.
Sposób w jaki poznajemy Raistlina - wyjście z wieży po wielu latach zamknięcia i jego późniejsze próby osiągnięcia wyznaczonego sobie celu powodują, że tego bohatera można nie tylko zobaczyć, ale również zrozumieć, niekiedy współczuć i pomimo wszystko podziwiać. Nie jest to jedyna tak świetnie rozrysowana postać w serii. Dalamar, Caramon, Crysania, Kitiara i inne postaci, które pojawiają się w książce są przedstawione w doskonały sposób, umożliwiający jednoczesne głębsze poznanie psychiki Raistlina. Osobno oczywiście trzeba napisać o Tasie, który nie pozwoli przestać się śmiać i w każdej sytuacji coś wykombinuje. Czy się wali, czy rozpada Tas ciągle coś odwala smile.gif.
W "Legendach" w niezwykły sposób przedstawiono również sceny końca Krynnu, spotkania przez Raistlina królowej ciemności i wiele innych. Podczas czytania, jeszcze lubię jak w tle leci odpowiednio dobrana muza to w takich momentach jak przykłady wyżej po prostu widziałem to jak w filmie.
Niestety książki się skończyły i narazie nie mam co czytać confused.gif mam nadzieje, że jak najszybciej uda mi się dorwać "Kroniki".

PS:
Kali nie sądziłem, że czytasz takie książki smile.gif
Mały OFFTOP czy słyszał ktoś o "Czarnej Kompanii" Glena Clooka jak się nie mylę. Podobna jedno z najlepszych książek dark fantasy jakie napisano.

Pozdrawiam
Kali
QUOTE(Dark_Slide @ 14 01 2006, 00:54) *

Osobno oczywiście trzeba napisać o Tasie, który nie pozwoli przestać się śmiać i w każdej sytuacji coś wykombinuje. Czy się wali, czy rozpada Tas ciągle coś odwala smile.gif.

To poczekaj, az poznasz gnomy smile.gif. Kenderzy ze swoim Wujkiem Trapspringerem nie raz wywoluja usmiech na twarzy, ale gnomy po prostu roz-kla-da-ja smile.gif

Kali nie sądziłem, że czytasz takie książki smile.gif

A dlaczego? smile.gif. Ja tam czytam rozne rzeczy, choc nurt fantasy jest moim ulubionym.
janol
[quote name='Kali' date='21 02 2006, 23:55' post='831491']
[quote name='Dark_Slide' post='801021' date='14 01 2006, 00:54']
Osobno oczywiście trzeba napisać o Tasie, który nie pozwoli przestać się śmiać i w każdej sytuacji coś wykombinuje. Czy się wali, czy rozpada Tas ciągle coś odwala smile.gif. [/quote]

To poczekaj, az poznasz gnomy smile.gif. Kenderzy ze swoim Wujkiem Trapspringerem nie raz wywoluja usmiech na twarzy, ale gnomy po prostu roz-kla-da-ja smile.gif

[quote]
Dragon Lance czytałem na pocżatku liceum i niedokładnie pamiętam

» Click to show Spoiler - click again to hide... «

Faza na fantasy już mi minęła (inaczej, nie czytam już takich książek, bo mi w ręce nie wpadają tak łatwo jak kiedyś) ale akurat Dragon Lance było chyba moją ulubiną serią
Jander
Wg info na stornie wydawnictwa zysk 21 marca maja wyjsc kolejne 2 ksiazki "Gorączka podróży" i "Dalamar mroczny"

http://www.zysk.com.pl/catalog/default.php?cPath=666_5

Kolejne 2 tomiki do kolekcji:D
Kali
QUOTE(janol @ 23 02 2006, 12:20) *

Dragon Lance czytałem na pocżatku liceum i niedokładnie pamiętam

Gnomy to te stworki, które jak zaczynały wymieniać swoje nazwisko to trwało to kilka godzin? smile.gif

Acha:)
Libra
Skoro już trafiłem gdzieś, gdzie ludzie zadają pytania i otrzymują odpowiedzi, to czy może ktoś wie, czy istnieje coś co kontynuowało by wątek podjęty w Kuźni Dusz i Towarzyszach Broni? Łyknąłem potem trojaczek o bliźniakach, ale pomiędzy jednym a drugim jest dziura jak stąd do tam i się zgubiłem smile.gif Ech, kreacja postaci Raistlina jest tak niesamowita... Zaczytywałem się wielokrotnie i czuję tak wielkie podobieństwo dusz.... Strasznie się z nim utożsamiam, nie wiedzieć czemu. Aspiracji na maga nie mam, ale jest w nim coś tak mi bliskiego i znanego... Ale kończę ten wywód i rozmyślania osobiste, kto czytał wie, że cała seria jest warta uwagi.
kopaa
Czesc mam pytanko. Widzac powysze wpisy mam ochote przeczytac se owe ksiazki, tylko ze chcialbym to zrobic w jakims porzadku chronologicznym i czytac to po koleji.
Chce sie tylko upewnic czy http://www.dragonlance.pl/ksiazki.php ksiazki przedstwione sa w po kolei.
KeNdziK
Najpierw przeczytaj 3 pierwsze tomy kronik,pozniej wszystkich blizniakow,a po blizniakach czwarty tom kronik,przynajmniej ja czytalem w tej kolejnosci tongue.gif
Sylvan Wielki
Ostatnio w odpowiednich sklepach mozna znaleść pierwsze tomy "Diablo" za niezwykle niska cene- 44 zl , polecam każdemu - podobnie jak Warcraft happy.gif rolleyes.gif biggrin.gif smile.gif
Mendrek
Co to ma wspolnego z Dragon Lance? ;/

Ty mi lepiej Dragon Lance zostaw w spokoju :>
kopaa
DOrwalem w malutkiej biblioteczce osiedlowej Kuznie Dusz! W wojewodzkiej tego dostac nie moglem a tut taka niespodzianka, ksiazka wciaga jak bagno , szkoda ze nie ma tam zadnych szybszych motywow, i sa moze 2 walki( liczylem na wiecej) ale generalnie jestem b. zadfowolony, genialna jest postac Raistlina mam nadzieje ze w innych ksiazkach jest o nim sporo, Caramon jest jakis dziwnie spier.dolony, no ale moze "w Towarzyszach broni" ot sie zmieni (tez to dorwalem w osiedlowce) Poki co zapowiada sie znakomicie.
Jakie ksiazki polecacie mi z serii DragonLance po przeczytani tej 2 czesci kronik( chodzi mi glownie o Raistlina, i jakies wojny, lubie dynamike:) )
Mendrek
QUOTE(kopaa @ 2 02 2007, 13:55) *

Caramon jest jakis dziwnie spier.dolony, no ale moze "w Towarzyszach broni" ot sie zmieni

Dla mnie wszyscy Solamnijczycy są "inni inaczej". Chętnie bym krzyknął w ich stronę: "Ej, rzućcie się w tą przepaść, a zbawicie cały Kryyn i uratujecie ludzi w imię swego honoru". Pewnie by skoczyli. Ot takie Lemmingi, którzy mają często więcej szczęścia wink.gif Jedynym Solamnijczykiem, którego trawiłem był Rennard, ale wiadomo jak musiał skończyć ;/
kopaa
wkur.wia mnie ta dobroć, mega zaufanie i taka ogolnie sielanka, co prawda niby majerom sie przytrafliy jakies nieszczescia ale w ksiazce nie byly one jakos szeroko opisane i nie wywarly tak ogrmonego wplywu na przyszlosc, a mam nadzieje ze Raistlin stanie sie madafakerem po zdobyciu mocy, bo jego charakter idealnie pasuje na typowego bad assa, cyuniczyny, zimny, wyrachowany, mściwy, inteligentny. O to chodzi, genialne cehcy jan na takiego poteznego czarodzieja.

W(pipi)iaja mnie jeszcze kenderzy, nie lubie takich postaci, niszcza mroczny klimat:/
MichAelis
Wszyscy mowia zeby zaczac od Legendy o Humie. Jest to 1 tom sagi bohaterowie. Potem czytac cos innego nie, kolejne 2 tomy? :| Czyli Ostrze burzy i szczescie lasicy??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.