maciek88
24 02 2004, 19:20
Jaką kamerę preferujecie? Domyślam się, że posiadaczy kierownic kręci najbardziej ta z widokiem na maske fury. Ja gram tylko na padzie i zawsze oglądam samochód od tyłu. Jeśli jakiś arcade (Burnout 2) to najlepiej sie spisuje ta usytuowana przy nawierzchni (czuć prędkość). Mój ojciec jeśli juz gra (czasem mu sie to zdarza) to bierze kokpit albo tą "pustą". Inaczej nie może zapanować nad samochodem
SiN[PL]
24 02 2004, 19:23
ODDAWAJ BURNOUTA!!!
=
ja tam lubie z 'kabiny' ale bez kierownicy, wazne zeby bylo widac kawalek przodu
Najczesciej wybieram widok z przodu samochodu - najwieksze poczucie predkosci oraz najwieksza widocznosc.
gamecubek
24 02 2004, 19:54
zdecydowanie preferuje widok na nawierzchnie tak tylko gram w gT3 najlepiej czuć preędkość
Najczescie widok tpp, jesli mozna to tak nazwac ;]
Ja w sumie różnie. Zależy od gry i od nastawienia mojego (czy np. chcę się pobawić, czy wygrywać).
No, ale np.:
-GT3 - only FPP
-Burnout 2 - FPP(zabawa)/TPP(wygrywanie)
Nie mam czasu więcej wymieniać, poza tym to nie ma sensu

Chciałem po prostu zaznaczyć, że symulacja=FPP, arcade=TPP. Alles.
To zależy ,głónie "tpp",choć np.w serii Gran Turismo tylko "ze zderzaka".Natomiast nigdy nie gram z widokiem z kabiny-może klimatyczne,ale dla mnie niewygodne...
Anonymous
24 02 2004, 20:38
ja od dwoch dni mam kierownice i lepiej mi sie jeździ z kamerą ze zderzaka
_CrasH_
25 02 2004, 00:52
ja preferuje widok z tyłu samochodu("tpp")
TPP only...
Pozdrawiam VGM Fan ^^
McDrive
25 02 2004, 14:42
Ja gram w każdej samochodówce z kamerą z tyłu, ponieważ wtedy widze jak zachowuje sie samochód kiedy jade.
TaKeShiX
25 02 2004, 20:21
od CM2.0 kamera z maską, a jak nie ma [GT3] to bez niej.
Tylko "TPP", chyba, ze w gre by wchodzila kierownica, wtedy - "FPP" ;p
Przemski
25 02 2004, 21:16
Prawie zawsze kamera FPP jeśli można tak to nazwać.
Wyjątkiem jest chociażby Colin McRae 4 czy czasem PGR2.
the-ripper
25 02 2004, 22:16
Widok z maska. Musze widziec czy za mocno nie tne zakretu.
Kamera TPP czyli od tyłu
widok zza samochodu. jednak w GT3 widoki sa z.(pipi)one na maxa
Widok TPP rula , po to wybiram auto , kolor , tuning optyczny - żeby to auto widzieć kiedy jadę
TPP - Jeśli gram padem
FPP - Jeżeli kierownicą (niestety nie zdarza się to często

)
Zawsze ze srodka albo tuz nad nawierzchnia. Wtedy dopiero czuc predkosc i o wiele lepiej mozna pokonywac zakrety, widzisz elegancko wszystko co masz przed soba.
maciek88
27 02 2004, 01:09
Żeby jeszcze lusterko było. Niestety framerate by spadł
Kubaa__
27 02 2004, 20:53
Tylko "tpp" - inne odpadają.
Zawsze jak najdalej od pojazdu. Muszę widziec trasę.
Ja wole kamere tuż zza samochodu. Daje mi to możliwośc lepszego kontorolowania zachowania pojazdu na drodze.
TPP, taka bez przesady nie za blisko i nie za daleko
TPP, choć jestem entuzjastą kamery jak GPC na C64, czyli widok z oczu kierowcy, nie znoszę zaś FPP.
widok ,, ze zderzaka " + 2 gałki analogowe RULEZ !!! :wink:
Tylko FPP, najlepiej z maski. Z kabiny czasami ogranicza widoczność, a bez maski troche dziwnie się gra szczególnie w rajdy.
NIGDY z zewnątrz - nawet w Burnout'a 2
djmojastara
12 03 2004, 20:29
W GT3 kamera "ze zderzaka", ale kozacka jest ta "znad kasku" w Formule 1 2002/2003 od sony.
Il Capitano
13 03 2004, 11:49
Zawsze z tyłu samochodu.Obojętnie jaka to by gra nie była GT,Colin,NFS czy inny Burnout,powód: Widzę cały samochód,mogę zapanować nad nim w mocno extremalnych warunkach,widzę jak idze w zakręcie,skontrować itp.Robić znakomite poślizgi i co najważniejsze ,widzę jak samochód płynie bokiem na wirażu.Może nie ma tego poczucia speedu,ale jakoś się tak nauczyłem i tak gram do dzisiaj!!!
Leo_Sten
13 03 2004, 11:55
Widok z kokpitu w Toce bardzo mi się podobał natomiast tak to tpp ten odleglejszy żeby bylo cosik wiecej widać, w sumie to zalezy od gry ale w w rajdówka lubie też widok na nawierzchnie.
no ja to w sumie zalezy od gry, głownie chodzi o widocznos tak wiec we wczesniejszych czesciach GT (1 i 2) gralem tylko i wylacznie tpp a gt 3 to tylko i wylacznie fpp, dla poprawy widocznosci i zeby oszukac troche mułowatość tej gry hihihi no i w Colinie to tylko "widok z maski"
PEACE
a jednak był ten temat... heh..
Moim konikiem jest widok FPP, ale także zależy jak gra oferuje właśnie ten widok, np. w serii GT w ogóle go nie ma.
Jednak seria Colin, zawsze Widok FPP mnie uraczał!! Jednak w dwójce był źle wyważony, nie opierał sie na polygonach, więc tryb ze zderzaka był tym właściwim. A wasze zdanie jakie jest?
maciek88
29 05 2004, 13:45
GT3 only FPP. W ogóle ta gra wymiata.
Amatorek
24 07 2006, 20:56
Odnawiam temacik bo nowy tu jestem
Na padzie : widok za samochodem lub wnętrze/zderzak
Na kierownicy ( Driving force i force pro ) : tylko i wyłącznie wnętrze/zderzak. Dzięki takiemu widoczkowi wygrałem turniej WRC w poznaniu
Grzehoo
25 07 2006, 04:51
TPP (gram na padzie).
TPP lekko z góry, inaczej nie mogę..
Zawsze mnie GTA wkurza pod tym względem, bo vały czas trzeba wychylac gałkę do góry zeby podnieść kamerę bo nic nie widać
najlepiej mi sie gra na kamerce za samochodem (TPP) nie ważne czy gram arcade czy symulacje, bo wtedy wiem co sie dzieje z samochodem w łuku i widze gabaryty samochodu. Z kamerki w srodku tego nie czuje i zara go obijam. Jedyna gra z kamerki nisko przy powierzchni to RichardBurnsRally tam znów kamera z tyłu jakas dziwnie zachowujaca sie.
Kamerka ze środka w:
RBR
GT 1,2,3,4
CMR 1
CMR 2 kamera z zasamochodu, wyjątek to kamera z maski na trasach asfaltowych, Francja i Włochy.
Toca 1,2,3
wipeout kamera zabolidem
talonreach_pirahna
Amatorek
10 08 2006, 09:58

Ja jeszcze dodam, że trochę (bardzo?), śmieszy albo zadziwia mnie fakt grania na kierownicy z widokiem zza samochodu. To naprawdę utrudnia i zmienia nieswiadomie taktyke prowadzenia! Byłem swiadkiem takiej sytuacji na zawodach i przyznam, że to była komedia jak większość gości nie była w stanie ogarnąć auta WRC, nawet na prostej (z tym widokiem). Zresztą jak ktos ma kiere to niech spróbuje.

Sprawa tyczy sie oczywiście w miarę dobrych symulatorów. W Arcade typu NFS, Burnout itp. mozna spokojnie szarpać na wszystkich dostepnych widoczkach, co nie zmienia faktu, że na kierownicy liczy sie ten jeden: "maska/zderzak/wnętrze" .
PS: to moje odczucia, aczkolwiek sprawdzone takrze przez znajomych.
Jeśli chodzi o serie Formula One to najlepsza dla mnie jest kamera nad głową kierowcy= czuć prędkośc ,bluuur

i lepsza orientacja. Czasami da relaksu i zabawy wybiera z oczu kierowcy ale taka jazda jest dosć utrudniona bo cięzko określic kiedy wejsć dobrze w zakręt. Natomiast TPP w tej grze jest kompletnei do bani ani to wyczucia trasy i nie czuć tej prędkości ponad 200km/h
diespinne
12 08 2006, 00:06
Ja przeważnie jeżdżę z kamery TPP i żeby był blisko samochód
Ale odkąd mam PGR3 to granie ze środka nabrało nowego smaku

Widok ze środka jest niesamowity. Czuję się jak za kierownicą mojego samochodu (tyle ze nie jeżdże SLR-em, F355 Challenge itd

)
Genialnie czuć prędkość, oraz bardzo dobrze widać i ten widok nie przeszkadza. Prawą gałką elegancko wszystko widąc w lusterku, ale dla sprawniejszego oglądania wąchających spaliny polecam przycisk Y :wink:
Jeśli już gram w jakąś grę wyścigową, to kamerę staram się ustawić w średniej odległości od samochodu.
Przyzwyczajenie? Chyba tak. Próbowałem wiele razy grać z kamerą ustawioną wewnątrz, ale nie mogłem się przestawić.
Ja w F1 mam kamere nad głową kierowcy: faktycznie lepsza obczajka przy wchodzeniu w zakręty. Jednak troche mnie myli skręt kierownicy ten "na ekranie" w porównaniu do tego "rzeczywistego"-po prostu moja kierwnica ma dosyś duży promień skrętu...próbowałem to jakoś poustawiać...kombinowałem z czułością kierownicy...ale to nie jest TO co chciałbym osiągnąc. Ale i tak gra się o niebo lepiej na kółku
Ostatnia nocka z Forzą pokazała,że jednak granie z kierownicą to jednak konkret akcja...pozdro 4 Cml
Amatorek
17 05 2007, 19:32
No, widok z wnętrza w połączeniu z kierownicą to jest to!!! Co prawda nie da się wykręcać najlepszych czasów, ale można śmialo pojezdzić dla samej przyjemności. Fajnie, że ten widok staje się standardem. Nawet do trzęsącej kabiny w PGR3 można się przyzwyczaić. Jednak w tym temacie TDU nie ma sobie równych, przynajmniej na Xbox360
ProstyHeker
17 05 2007, 19:50
Zazwyczaj jadę z kamerą ze zderzaka lub maski. Czasem TTP, zależy od gry
raven_raven
15 07 2007, 12:12
Wszelkie rajdowe gry - kamera zza samochodu
Gran Turismo - kamera ze zderzaka
ToCA Race Driver 3 - kamera zza samochodu, czasami z kabiny dla wczuwy.
pawel_k
15 07 2007, 17:01
CYTAT(raven_raven @ 15 07 2007, 13:12)

Wszelkie rajdowe gry - kamera zza samochodu
Gran Turismo - kamera ze zderzaka
ToCA Race Driver 3 - kamera zza samochodu, czasami z kabiny dla wczuwy.
bardzo podobnie jest u mnie, rajdówki - tpp, torówki - fpp/maska
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.