Matrox : a idź mi stąd!
HunterX : podejrzewam ze grales w BTN, gra byla nie do wyj,ebania ale po jakis 2 latach gry zaczela sie nuuuuda. W AwL tak raczej nie jest ze wzgledu na dużą ilość cut-scenek i ogólnie więcej i lepiej wszystiego
killer : Masz tu moją zapowiedź AwL, powinnienes dowiedziec sie troche rzeczy o niej :
"Od dłuższego czasu wiadomo iż spece z Natsume klecą nowego Harvest Moon'a w roli exclusiva dla GameCube'a. W lecie w Kraju Kwitnącej Wiśni w dniu premiery wszyscy zamarli. Jaki będzie? Co się zmieni? Czy pobije genialnego HM z wiernego PSX'a?? Biblia konsolowców oceniła ją na 34/40, czyli jest nieźle, ale nie zapominajmy iż pracujący tam panowie są bardzo wybredni. W Europie gra wyjdzie 26/04/2004 , ja zamawiam pre-ordera i możliwe że jako pierwsi przyczytacie recenzje w internecie.
Jestem z miasta...
Grę zaczynamy jako młody chłopak który odziedziczył farmę po swoim ś.p dziadku, czyli standardzik [
Update: dostajemy farme od zyjacego kolesia]. Wybieramy imię dla bohtera, nazwę farmy, dzien urodzin oraz zwierzaka który bedzie nam towarzyszył. Cała gra będzie trwała 30 lat podczas których zobaczymy dorastających sąsiadów oraz starzejącego bohatera!! Wow! Widziałem jak to wygląda i prezentuje się naprawdę znakomicie!! Chłopaki z Natsume mają u mnie browca, tfu nawet 3 ;p . Ale czy gra nie będzie się nudzić? W poprzednich częściach miesiąc, tu nazywany sezonem, trwał 30 dni, a więc rok=120dni. I co mamy grać 3600dni? Nie! W nowej części miesiąc będzie trwał ... 10 dni ;| . Dość kontrowensyjna sprawa zważywszy na to iż pobocznych bohaterów ( NPC ) jest 40 czyli tyleż samo co dób w roku. Hm...ciekawo jak rozwiążą tę sprawę. Pare linijek wcześniej wspomniałem o dorastaniu i starzeniu się. Jest co naprawdę wspaniała sprawa. Pomyślcie, zaczyniacie przygodę, córka waszych sąsiadów ma 3 latka i biega sobie wesoło po ogródku. Teraz przenosimy się kilka lat naprzód i widzimy np. 15 letnią dziewczynę grającą na fortepianie. Full wypas , a takich przykładów jest jeszcze więcej. Najciekawiej wygląda chyba starzenie się głównego bohatera. Na samym poczatku, heros jest wręcz nastolatkiem, szczęśliwym, nie doświadczonym przez życie. Lecz na końcu naszej przygody widzimy bodstarzałego mężczyznę z siwymi włosami i pekaesami ;p . Uhu hu!
Hej ho! Hej ho! Do pracy by się szło!
Teraz coś o zwierzakach. Z wiadomych mi to wystąpi: krowy, kury i koguty ( nawiązanie do HM3 na GBC ), konie, kaczki. Większość z nich będziemy hodowac i wykorzystywac w celu zarabiania kasy. Oto te ktorych na 100% nie wychodujemy na farmie: sowy, żółwie , jaszczurki, szopy. Nie zapominajmy o zwierzętach typowo domowych. Z wiadomego mi źródła wiem iż będą rasy psów ( w tym Ciułała ;p ) oraz 3[
2] rasy kotów, do wyboru do koloru. Pojawią się także nasze ulubione Ely do których będziemy wpadać na herbatkę i które będą pomagać nam w pracy ( jeżeli je o to poprosimy ), ich domek nie będzie zrobiony z trzciny lub ze słomy jak w Back To Nature lecz w wielkim drzewie które będzie w lesie. Będą nowe rodzaje upraw ( narazie nie podano jakie ) + wszystkie stare oraz...możliwość krzyżowania ważyw!! Czujecie to? Ogórek połączony z cebulą ;p .
Dla rolnika też coś się od życia należy.
W wolnych chwilach nasz bohater będzie mógł gotować ( ponoć bardziej rozbudowano tę opcję ), chodzić do przyjaciół, chodzić na ryby, spotykać się z dziewczynami. Do wyboru będą 3-4 dziewczyny[
3] z którymi, po jakimś czasie, będziemy mogli założyć rodzinę i mieć dzieci! Krąży plotka że dziecko, po pewnym okresie bedzie mogło nam momagać na polu lub ze zwierzętami!! Jaki ojciec taki syn... Zapowiedziano również dużą ilość questów które będa nam pomagać zjednać się ze spokojną osadą. Mapa którą będziemy mogli zwiedzić jest dość duża i różnorodna. Jest las w którym rezyduje drwal, są pagórki , pola i łąki po których możemy biegać, oraz morze w którym możemy połowić, nie można zapomnieć o jaskiniach w których kopiemy surowce itp. W formie zabawy występować będą festiwale, od konkursu gotowania aż po wyścigi koni.
I co widać??
Grafika jest wyjątkowo średnia ( przynajmniej na taką wygląda ) ale nie należy się tym sugerować, ponieważ w sylwetki postaci oraz zwierząt włożono dość dużo polygonów dzięki czemu wyglądają bardzo dobrze. Tym samym grafika odeszła od cell-shadingu znanego z Save the Homeland i skupiła się na bardziej "normalnej". Muzyka. No cóż, nadal przeważają typowo japońsko-popierdujące dźwięki, ale po jakimś czasie mozna się przyzwyczaić, ew. wyłączyć głos i puścić coś na wieży ;p . Potwierdzono możliwość łączenia AWL z Friends of Mineral Town na GBA, najprowdopodoniej w celu wymiany zwierząt. Tak jak w Zeldzie WW zapowiedziano zmianę dnia i nocy przez co niektore lokacje ( np. pub ) będą dostępne tylko w określonej porze dnia. Efekt jest bardzo dobry, sprawdza się w praniu i co ważne wygląda bardzo ładnie. W całej grze doskonale widac że developerzy pokombinowali z efektami świetlnymi i rozświetlająca mrok latarnia czy wschód słońca prezentują się genialnie i zdecydowanie potegują klimat. Również woda nie pozostaje w tyle i prezentuje się podobnie jak w Wave Race czyli nadwyraz dobrze!
Uff zapowiada się sporo giercowania w nowym roku. Słowem podsumowania: Harvest Moon : A Wonderfull Life jest moim numerem uno na marzec. A wy co myślicie? Czy podejmiecie się zadania?" szczurek
troche to dlugie, ale powinno przyblizyc niektorym sprawe wirtualnego rolnictwa