Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Japońskie książki:]
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki
Ged
Znacie jakieś przyzwoite książki japońskich autorów, o tematyce japonistycznej? Albo choćby w realich japońskich... W Polsce naprawdę o to trudno...

Mnie w ręce wpadło doskonałe "Po słowiczej podłodze" Lian Hearn, troche melodramatyczna powieść fantastyczna w realiach świata naśladującego Japonię pod każdym względem. Doskonale przedstawione zwyczaje, kultura, społeczność i naprawdę świetna fabuła. Czytał ktoś może?
Yohko
Czytalam. Trzeba przyznac, ze powiesc wciaga smile.gif

ze swojej strony polecam trzy ksiazki o gejszach:

Arthur Golden "Wyznania gejszy"
Liza Dalby "Gejsza"
Minako Iwasaki "Gejsza z Gion"

poza tym, jesli ktos jeszcze nie czytal, to polecam strego dobrego "Shoguna" Jamesa Clavella smile.gif

z ksiazek mniej dostepnych - wszystkie ksiazki Banana Yoshimoto, szczegolnie "Kitchen" (niestety, nikt jeszcze nie wydal tego po polsku, trzeba szukac w ksiegarniach jezykowych po angielsku - warto!)
Kage
Chyba wszystkie książki Shusako Endo, "Dai-Sho" Marca Oldena, no i chmara książek historycznych.
Anonymous
- Mishima Yukio (przy okazji zainteresować się historią samego autora)
- Kawabata Yasunari
- Abe Kobo

Wiele prac powyższych autorów zostało wydanych po kilka razy w Polsce. Polecam szczególnie pierwszego.
Ana
Liza Dalby "Gejsza" (ale to juz chyba Yohko wypisala)
w moim miescie jest takich powiesci bardzo malo (czyt. biblioteka a nawet ksiagarnie swieca pustka) wiec nie mam za duzego wyboru.. z Wschodnich czytalam "Kwiaty sliwy w zlotym wazonie" klasyke chinska
Hela
"Romance Of Three Kingdoms"?
Guts
\"Romance Of Three Kingdoms\"?

Czy ta książka została wydana w polsce,bo coś mi się zdaje że nie smile.gif
Ostatnio na naszym rynk pojawiło się ''Rycerze i samuraje ''
od Diamond Books,niestety cena odstrasza :x
Hela
Nie, nie zostala ale to nie powod zeby po nia nie siagnac.
Ana
[quote=\"Guts\"][quote]niestety cena odstrasza :x[/quote]
a jaka jest cena?
Guts
niestety cena odstrasza  :x

a jaka jest cena?

Cena to 39,5 zł, w Merlinie , jak widać troche wysoka hyh.gif Do tego przegladałem ją w księgarni i nie ma obrazków smile.gif
Hela
niestety cena odstrasza  :x
a jaka jest cena?
Cena to 39,5 zł, w Merlinie , jak widać troche wysoka hyh.gif Do tego przegladałem ją w księgarni i nie ma obrazków smile.gif
To chyba dobrze ze nie ma obrazkow, bo to znaczy ze jest wiecej tresci, a ksiazka jest wspaniala, szkoda ze nikomu na polski nie chce sie jej przetlumaczyc, bo wielu fanow by to kupilo a i tamta kultura dostalaby poterzny zastrzyk fanow.
Gotenks
"Ring" autorstwa Koji Suzuki - na jej podstawie powstała filmowa wersja, dodam jeszcze, że w pierwowzorze jest sporo różnic wink.gif

Książki Haruki Murakami:
- "Koniec świata i Hard-Boiled Wonderland"
- "Kronika ptaka nakręcacza"
- "Na południe od granicy, na zachód od słońca"
- "Sputnik Sweetheart"
- "Przygoda z owcą"

"Opowieść Murasaki" - Liza Dalby

"Kultura Japonii. Slownik" oraz "Mitologia Japonii" - Jolanta Tubielewicz - ta druga teraz ciężko dostępna, ale warto poszukać

"Zerwać pąki, zabić dzieci" - Kenzaburo Oe

"Mówimy po Japońsku" - Naoya Fujita - chyba najlepsza książka do samodzielnej nauki japońskiego wink.gif

"Na posłaniu z trawy" - Lian Hearn - dalsza część "Po słowiczej podłodze" wink.gif

"Kronika japońska" - Nicolas Bouvier

"Zagłada" - Akira Yoshimura

"Poradnik Ksenofoba: Japończycy" - bardzo fajna książeczka. polecam.

"Sedno Rzeczy" - Natsume Soseki - moja ulubiona Japońska książka, mimo iż miejscami nudnawa. Poszukajcie w bibliotekach.

"Kwaidan" - japońskie opowieści niesamowite, bardzo fajne i klimatyczne

"Dziewczyna grająca w go" - Shan Sa

"Życie szaleńca i inne opowiadania" - Akutagawa Ryunosuke

"Bushido Dusza Japonii Wykład o sposobie myślenia Japończyków" - Inazo Nitobe - polecam poszukać również inne wydawnictwa Diamond z tej serii

"Sekrety Samurajów"

"Japonia, wspomnienia z czasów jedwabiu i słomy. Portret miasteczka" - Junichi Saga

"Wyrok śmierci na życzenie (Jiyu Shikei)" - Masahiko Shimada

"Nasz syn zostaje mnichem" - Kiyohiro Miura

"Japoński Wachlarz" - Joanny Bator

"Bezsenność w Tokio" - Marcina Bruczkowskiego

"Kawanakajima 1561" oraz "Kurikara 1183" - Witolda Nowakowskiego

I wiele, wieeele innych...
Nie chce mi się wszystkiego wypisywać, ale nie ma tego tak mało jak wszyscy sądzą smile.gif
Nie czytałem wszystkich, więc nie wiem jak jest z jakością. Jak znajdę więcej czasu to napiszę parę zdań o książkach któe posiadam.
YaKuZa
Istnieja jakies japonskie kryminaly lub psycho-thrillery?
Pic
A ja znam może nie do końca japońską książke, ale o Japonii i to feudalnej smile.gif nazywa się podajże "Na Słowiczej(jaskółczej?) Podłodze" autorki nie pamiętam. Podobno ciekawa...
Gotenks

\"Na posłaniu z trawy\" - Lian Hearn - dalsza część \"Po słowiczej podłodze\" wink.gif
Pic

\"Na posłaniu z trawy\" - Lian Hearn - dalsza część \"Po słowiczej podłodze\" wink.gif

I wszystko jasne smile.gif
dmlakers
Ostatnio czytałem ksiazke BUSHIDO - Inazo Nitobe. Goraco polecam :!:
koperkuba
Takashi Matsuoka "Chmara Wrobli":) Troche romans, ale ladnie sie rozkreca cala reszta watkow i niesamowite akcje typu rewolwerowiec vs. ninja itp:)
_Alek_
Krótko:
Shusaku Endo - "Samuraj" (świetna książka na temat religii i nie tylko)
Yasushi Inoue - "Samurajskie chorągwie" (piękne, ale czemu takie krótkie??? Whatever, FU RIN KA ZAN ninja.gif happy.gif )
Takashi Matsuoka - "Cloud of Sparrows" (bodajże "Chmara Wróbli" w Polsce, mój numer jeden)
No I last but not least:
Miyamoto Musashi - "Go rin no sho" - "Księga pięciu kręgów", komentarz jest zbędny cool.gif KIAAAAAAAI ninja.gif
hehehe happy.gif
lolo99
Teraz czytam Kobiete z wydm autorstwa Abe Kobo, jak dla mnie średnie za dużo w tym przemyśleń filozoficznych i piasku tongue.gif

Interesują mnie wszelakie książki z kodeksem bushi-do we wszelkich odmianach.

Za rok mam mature ustna a na niej temat - Kodeks Bushi-do w literaturze i malarstwie, więc jesli znacie jakies wartosciowe tytuly traktujace o tym problemie... bede wdzieczny za wszelką pomoc.

pozdrawiam
Yohko
QUOTE(lolo99 @ 10 06 2005, 17:43)
Teraz czytam Kobiete z wydm autorstwa Abe Kobo, jak dla mnie średnie za dużo w tym przemyśleń filozoficznych i piasku tongue.gif

Interesują mnie wszelakie książki z kodeksem bushi-do we wszelkich odmianach.

Za rok mam mature ustna a na niej temat - Kodeks Bushi-do w literaturze i malarstwie, więc jesli znacie jakies wartosciowe tytuly traktujace o tym problemie... bede wdzieczny za wszelką pomoc.

pozdrawiam
*

Mysle, ze wyzej wspomniana ksiazka, Miyamoto Musashi - "Go rin no sho" - "Księga pięciu kręgów", moze Ci sie przydac smile.gif
lolo99
Wiem czytałem poprzednie posty; już o nią walcze na allegro.

Za tydzien mam wakacje <jupi> to sie wezme za porządne czytanie. Jakoś do mnie to nie pasuje ale co tam precz ze stereotypami tongue.gif
PhatFarm05
A czy ktoś czytał może HAGAKURE question.gif .. nigdzie nie mogę tego znaleźć ,jedynie jakieś urywki,może ktoś z was ma e-booka??Jeśli ktoś to ma w tej postaci to proszę sie odezwać dzienks rolleyes.gif biggrin.gif
lolo99
Tez tego szukalem dosc intensywnie z pol roku temu i nie udalo mi sie znalezc, chyba ze od tego czasu cos sie zmienilo.

Na amazonie kupisz juz za 20zl + przesylka.
Tori
jedyne, co czytałem, to RING Koji Suzukiego tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.