Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Kabel RGB...
Forum PSX Extreme > Platforma > Nintendo > GameCube
piter88
hmm, chcilbym sobie kupic kabelek RGB, tylko nie jestem pewny czy bedzie współpracował z moim TV. Chodzi o to ze w jednym TV do ktorego nie mam podłączonego gacka i nie bede mial, ma w menu do wyboru tryb RGB, czyli na bank tam by ten kabelek dobrze działał. A w drugim telewizorze takiego czegos nie ma, chocaz to jest dosyć nowoczesny telewizor, Standardowy za 650 zl niedawno kupiony, Firmy DAEWOO. Czy jezeli tej opcji nie ma w menu to znaczy ze tv nie bedzie współpracowal z RGB na 100 % ??
Siara_iwj
Kabel będzie ci działał ( poprawiał jakośc obrazu ) w trybie 50 hz, a do 60 hz DAEWOO mają chyba przełącznik ( u mnie też jest taki TV i przełączam na tryb NTSC przyciskiem MODE na pilocie, wtedy jest kolor w trybie 60 hz )
piter88
he, bardzo sie ciesze, mam również ten przycisk mode. Wiec nie pozostaje mi nic innego jak kupic sobie kabelek.
A jeszszcze napiszcie czy orginalny kabel naprawde jest lepszy od nieorginalnego ale w miare dobrej firmy ( np. bigben )
Siara_iwj
Mam Mantę i nie narzekam ( to kabel do ps2, w sumie ma tą kostkę do podłączenia chinchy, ale jakoś u mnie nie hula z GC )...Ale pewnie jak kupisz kabel specjelnie robiony do GC to będzie ok...Manta ma dobre produkty, co do Big Bena to nie wiem...
kubson
ja slyszalem z pewnego zrodla ze big ben daje rade smile.gif a co do orginalnego kabla N to roznice widac tylko na tych (pipi) nowych i drogich telewizorach smile.gif bo na rescie to wyglada tak jak big ben ;p no ale moze to plotka smile.gif
piter88
A Joytech ?? bo jest dorższy od bigbena i pisza tam ze ma pozłacane koncowk i takie duperele, zreszta mam memorke Joytecha i sie sprawoje b. dobrze.

aha i jeszcze jedno pytanie... widzialem ze u nas w sprzedazy sa kable do konsloli PAL, i jezeli mam konsole pal, ale mam gierki NTSC przes freeloadera, czy kabel bedzie prawidłowo działał ??
Piaso
Bigben jest tani i dobry. Miałem dwie Manty- pierwszy nie przwsyłał sygnału rgb(czyli obraz jak na chinch), a drugi- obrazu w ogóle.
sildrag
Mam konsolę NTSC. Kupiłem sobie kabel RGB ale nia ma obrazu w TV. sad.gif
Teraz pytanie, co i jak przelutować w tym kablu żebym miał obraz w TV?
Oczywiści elepszej jakości niż poprzez standartowy kabel.
Wolny
ja mam kabel bigbena który ma końcówki do gc,ps2,xbox . polecam
Nightmare90
Jest duza jakosc poprawy obrazu czy np przecietny gracz nie spostrzeze sie wogole?Np ustawiamy dwie konsole z tymi samymi grami zapuszczonymi na dwoch identycznych telewizorach i widac poprawe?

Z góry dzieki
MaciejPŃ
obraz jest lepszy, ba na orginalnym kablu nie ma porownania chinch a org. RGB. obraz nie miga, wszysto jest wyrazniejsze i nie ma "ząbków"
Wolny
i kolory są ładniejsze
Nightmare90
A z jakiej firmy proponujecie te kable???bo na oryg chyba mnie nie stac closedeyes.gif
Wolny
wez bigbena oni mają niezłe.
kubson
rozgladnijcie sie dobrze ja kabel rgb oryginalny kupilem za 39 zl w empiku bo chyba pozbywali sie rzeczy do kostki smile.gif
Nightmare90
Wciąż nie jestem przekonany co do kabla RGB moze ktos ma jakies linki do stron gdzie jest porownanie zwyklego kabla i kabla RGB albo moze zrobic jakies zdjecia dla porownania .Bylbym bardzo wdzieczny cool.gif
john_haze
mam pytanie co do kabla RGB...gdzies wyczytalem (bodajze nawet na tym forum) , ze wersja NTSC gacka nie posiada RGB....hmmm...moj gacek ma dwa wyjscia z tylu, z czego do jednego jest podpiety kabelek z chinchami i wyjsciem euro (co prawda euro nie dziala....nawet na moim n64 palowym)...jak to jest? RBG = EURO?
Fidel
posiada ale na zlaczu digital inny kabel jest potrzeby
john_haze
QUOTE(Fidel @ 29 04 2006, 10:48) *

posiada ale na zlaczu digital inny kabel jest potrzeby

a gdzie mozna znalezc taki kabelek i czy mozna podlaczyc go do zwyklego tc, czy potrzebny bedziej kais fikusny telewizor z trylionem funkcji?? moze ten kabelek pozwoli mi cieszyc sie kolorowymi grami na moim tv?
JanzKijan
Witam.

Ostatnio udało mi się kupić oryginalny kabel RGB do GC. Dotychczas jechałem na zwykłym no-name od Robsona.

Przyznam, że jestem nieco rozczarowany. Oryginalny nintendowski kabel daje tylko minimalnie lepszy obraz; różnica w stosunku do no-name jest ledwie zauważalna, a wszystko to na 29" Samsungu 100Hz.

Summa summarum, moim subiektywnym, zwykły kabel RGB z powodzeniem zadowoli większość zainteresowanych.

Pozdrawiam.
hdx
Tak na prawdę to nie ma wyraźnej różnicy między Nintendowskim kablem RGB, a jakimś tanim czy robionym we własnym zakresie. Jeżeli są dobre luty, ekranowany kabel i odpowiednie rezystory i kondki to uzyskamy dokładnie to co jest na oryginalnym kablu. Mając wtyczkę do GC w cenie ~10 zł można zrobić sobie przewód. Jeżeli ktoś jest zapaleńcem i wyznaję idee DIY to polecam się pobawić, jedno popołudnie i zaoszczędzimy trochę kasy.
OsciBosci
A jaki kabel kupic zeby gry ładnie wygladały na HD TV??
Jakim
Component?
jiloo
CYTAT(OsciBosci @ 3 02 2008, 13:39) *
A jaki kabel kupic zeby gry ładnie wygladały na HD TV??

najlepiej component, ale niestety niewiele PALowskich gier obsluguje progressive scan.
o wiele lepiej w tym przypadku wypadaja gry NTSC.
a pomiedzy zwyklym kablem a RGB nie zauwazylem na LCD zadnej roznicy. kabel RGB daje efekty tylko na CRT.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.