piter88
30 05 2004, 10:41
hmm, chcilbym sobie kupic kabelek RGB, tylko nie jestem pewny czy bedzie współpracował z moim TV. Chodzi o to ze w jednym TV do ktorego nie mam podłączonego gacka i nie bede mial, ma w menu do wyboru tryb RGB, czyli na bank tam by ten kabelek dobrze działał. A w drugim telewizorze takiego czegos nie ma, chocaz to jest dosyć nowoczesny telewizor, Standardowy za 650 zl niedawno kupiony, Firmy DAEWOO. Czy jezeli tej opcji nie ma w menu to znaczy ze tv nie bedzie współpracowal z RGB na 100 % ??
Siara_iwj
30 05 2004, 10:47
Kabel będzie ci działał ( poprawiał jakośc obrazu ) w trybie 50 hz, a do 60 hz DAEWOO mają chyba przełącznik ( u mnie też jest taki TV i przełączam na tryb NTSC przyciskiem MODE na pilocie, wtedy jest kolor w trybie 60 hz )
piter88
30 05 2004, 10:50
he, bardzo sie ciesze, mam również ten przycisk mode. Wiec nie pozostaje mi nic innego jak kupic sobie kabelek.
A jeszszcze napiszcie czy orginalny kabel naprawde jest lepszy od nieorginalnego ale w miare dobrej firmy ( np. bigben )
Siara_iwj
30 05 2004, 11:29
Mam Mantę i nie narzekam ( to kabel do ps2, w sumie ma tą kostkę do podłączenia chinchy, ale jakoś u mnie nie hula z GC )...Ale pewnie jak kupisz kabel specjelnie robiony do GC to będzie ok...Manta ma dobre produkty, co do Big Bena to nie wiem...
ja slyszalem z pewnego zrodla ze big ben daje rade

a co do orginalnego kabla N to roznice widac tylko na tych (pipi) nowych i drogich telewizorach

bo na rescie to wyglada tak jak big ben ;p no ale moze to plotka
piter88
30 05 2004, 12:23
A Joytech ?? bo jest dorższy od bigbena i pisza tam ze ma pozłacane koncowk i takie duperele, zreszta mam memorke Joytecha i sie sprawoje b. dobrze.
aha i jeszcze jedno pytanie... widzialem ze u nas w sprzedazy sa kable do konsloli PAL, i jezeli mam konsole pal, ale mam gierki NTSC przes freeloadera, czy kabel bedzie prawidłowo działał ??
Bigben jest tani i dobry. Miałem dwie Manty- pierwszy nie przwsyłał sygnału rgb(czyli obraz jak na chinch), a drugi- obrazu w ogóle.
sildrag
10 04 2006, 20:43
Mam konsolę NTSC. Kupiłem sobie kabel RGB ale nia ma obrazu w TV.
Teraz pytanie, co i jak przelutować w tym kablu żebym miał obraz w TV?
Oczywiści elepszej jakości niż poprzez standartowy kabel.
ja mam kabel bigbena który ma końcówki do gc,ps2,xbox . polecam
Nightmare90
11 04 2006, 13:23
Jest duza jakosc poprawy obrazu czy np przecietny gracz nie spostrzeze sie wogole?Np ustawiamy dwie konsole z tymi samymi grami zapuszczonymi na dwoch identycznych telewizorach i widac poprawe?
Z góry dzieki
MaciejPŃ
11 04 2006, 16:28
obraz jest lepszy, ba na orginalnym kablu nie ma porownania chinch a org. RGB. obraz nie miga, wszysto jest wyrazniejsze i nie ma "ząbków"
Nightmare90
14 04 2006, 16:41
A z jakiej firmy proponujecie te kable???bo na oryg chyba mnie nie stac
wez bigbena oni mają niezłe.
rozgladnijcie sie dobrze ja kabel rgb oryginalny kupilem za 39 zl w empiku bo chyba pozbywali sie rzeczy do kostki
Nightmare90
28 04 2006, 22:20
Wciąż nie jestem przekonany co do kabla RGB moze ktos ma jakies linki do stron gdzie jest porownanie zwyklego kabla i kabla RGB albo moze zrobic jakies zdjecia dla porownania .Bylbym bardzo wdzieczny
john_haze
29 04 2006, 07:57
mam pytanie co do kabla RGB...gdzies wyczytalem (bodajze nawet na tym forum) , ze wersja NTSC gacka nie posiada RGB....hmmm...moj gacek ma dwa wyjscia z tylu, z czego do jednego jest podpiety kabelek z chinchami i wyjsciem euro (co prawda euro nie dziala....nawet na moim n64 palowym)...jak to jest? RBG = EURO?
posiada ale na zlaczu digital inny kabel jest potrzeby
john_haze
30 04 2006, 19:48
QUOTE(Fidel @ 29 04 2006, 10:48)

posiada ale na zlaczu digital inny kabel jest potrzeby
a gdzie mozna znalezc taki kabelek i czy mozna podlaczyc go do zwyklego tc, czy potrzebny bedziej kais fikusny telewizor z trylionem funkcji?? moze ten kabelek pozwoli mi cieszyc sie kolorowymi grami na moim tv?
JanzKijan
3 01 2008, 19:36
Witam.
Ostatnio udało mi się kupić oryginalny kabel RGB do GC. Dotychczas jechałem na zwykłym no-name od Robsona.
Przyznam, że jestem nieco rozczarowany. Oryginalny nintendowski kabel daje tylko minimalnie lepszy obraz; różnica w stosunku do no-name jest ledwie zauważalna, a wszystko to na 29" Samsungu 100Hz.
Summa summarum, moim subiektywnym, zwykły kabel RGB z powodzeniem zadowoli większość zainteresowanych.
Pozdrawiam.
Tak na prawdę to nie ma wyraźnej różnicy między Nintendowskim kablem RGB, a jakimś tanim czy robionym we własnym zakresie. Jeżeli są dobre luty, ekranowany kabel i odpowiednie rezystory i kondki to uzyskamy dokładnie to co jest na oryginalnym kablu. Mając wtyczkę do GC w cenie ~10 zł można zrobić sobie przewód. Jeżeli ktoś jest zapaleńcem i wyznaję idee DIY to polecam się pobawić, jedno popołudnie i zaoszczędzimy trochę kasy.
OsciBosci
3 02 2008, 13:39
A jaki kabel kupic zeby gry ładnie wygladały na HD TV??
CYTAT(OsciBosci @ 3 02 2008, 13:39)

A jaki kabel kupic zeby gry ładnie wygladały na HD TV??
najlepiej component, ale niestety niewiele PALowskich gier obsluguje progressive scan.
o wiele lepiej w tym przypadku wypadaja gry NTSC.
a pomiedzy zwyklym kablem a RGB nie zauwazylem na LCD zadnej roznicy. kabel RGB daje efekty tylko na CRT.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.