A oto komentarz do postu słoika na zimę :wink:
Argument, zwracający uwagę na to, iż drużyna pochodząca z Warszawy jest gorzej odbierana, niż klub rodem z innej aglomeracji jest błędny. Powinienes wiedzieć dlaczego.(przejrzyj listę futbolowych 'wrogów')
hehe najpopularniejsi wrogowie to dryżyne najlpesze bądź z dużej aglomeracji miejskiej.Przykłady?Real,Bayern,M.U. i kilka innych.
Wizerunek klubu, kreują nie tylko piłkarze, ale przede wszystkim kibice. W jaki sposób, można sympatyzować z drużyną, której fani zmuszają ludzi zza Warszawy, do opuszczania stadionu pod eskortą policji (...) oraz obrzucają wynajęty pociąg kamieniami?
To działecze nie kibice odwołali fanów Widzewa.Zresztą najpopularniejsi kamienierze to właśnie widzewiacy.Zresztą kibice Legii do meczu z Lechem tworzyli bardzo dobry wizerunek.Zawsze wymieniani byli jako przykład godny naśladowania.
Wiesz, pogląd, że Legia jest najlepszym polską ekipą jest oparty na relatywnych źródłach. Ty akurat wybrałeś tabele wszechczasów - jeden punkt, z przynajmniej kilku, na podstawie których możnaby wysuwac takie wnioski. Nie zapominaj, kto w przeciągu ostatnich kilku lat zdobył mistrzostwo polski najwięcej razy, oraz jaki zespół prowadzi właśnie w tej klasyfikacji poprzez kilkadziesiąt lat naszej ligi(Górnik, Ruch). Niemcy, jeśli mnie zmysł równowagi umysłowej nie myli, zdobywały trzy razy ME - czy to znaczy, że sa obecnie najlepsi w Europie?
Table wszechczasów to rzeczywiście tylko jedna propozycja.Inne to ilość mistrzostw czy dokonania na niwie pucharowej(zagraniczne).To ,że Wisła ostatnio zdobywa mistrzostwa to znaczy ,że jest najlepszą drużyną w historii?Wątpie.Przykład z Niemcami.Jeśli mają najwięcej tytułów mistrza europy znaczy to ,że są najlpeszą drużyną tych rozgrywek przez cały przekrój nie obecnie.
Uważam, że ważniejsze jest widowisko piłkarskie i dobra zabawa, niż zwyczajny idiotyzm oraz nienawiść do rywala.(oczywiste?) Z własnego doświadczenia wiem, iż właśnie przede wszystkim kibice z Warszawy(choć nie tylko), mają problemy z rozgraniczeniem tych dwóch rzeczy.
Tak tylko to nie na Legii dominują przyśpiewki o innych klubach.Gdzie?Choćby na Lechu poznań.Wątek idiotyzmu mógłbyś rozwinąć.
Jednak przeczytałem w tym temacie kilka postów, oraz widziałem w telewizji wypowiedzi fanów (dodam, że Legii) - bluźniących na piłkarzy Wisły, za dobrą postawę przeciwko Schalke
To było trochę inaczej.W momencie wisłomanii wszyscy byli zmuszani do kibicowania i chwalenia tej drużyny a wcale tak nie musi być.Myślisz ,że jak Real grał z Bayernem to kibice Barcelony kibicowali królewskim?Wątpie.
Jeszcze jedna sprawa; dla wszystkich jest oczywiście jasne, iż bandytyzm stadionowy, nie jest zjawiskiem powszechnym, więc mój post nie odnosi się do tych fanów któregokolwiek z klubów, którzy spokojnie po meczu potrafią obiektywnie ocenić rozgrywkę, i porozmawiać z kibicami przeciwnej drużyny przy piwku i bigosie. Akurat, tak się składa, że w wielu polskich miastach, z wyjątkiem Warszawy (i chyba Szczecina) większość z wyżej wymienionych rzeczy, udało mi się dokonać.
hahaa mógłbym napisać to samo.Myślisz ,że kibic Legii paradujący po Poznaniu z szalikiem Legii nie napotkał by na szykany czy nawet pobicie?Inne przykłady Kraków czy Łódź.