Krupier
22 07 2004, 12:15
Już niedługo wchodzi nowy film Shyamalana. Nie wiem jak Wam, ale mi Znaki i Szósty Zmysł bardzo przypadły do gustu i po Osadzie spodziewam się sporo :} W necie jest dostępny trailer, ale nie wiem czy ten co w kinie puszczali [ notabene o wiele lepszy i ciekawszy ]. Jak ktoś widział, to zapraszam do polemiki ;p. Czego się spodziewacie - kolejnego hity czu "producentowego" shitu jeśli wiecie co mam na myśli
Wlasnie wrocilem z kina-pod wzgledem scenariusza Szosty Zmysl to to nie jest ale da sie calkiem przyjemnie ogladac.Nie jest tez rownie straszny-zwijalem sie w kulke ze strachu tylko trzy razy w ciagu calego filmu,o wiele mniej niz na The Sixth Sense czy nawet Znakach (nagranie z urodzin bylo paralizujace ;)
Szkoda,bo z tego pomyslu moznaby wycisnac wiele wiecej.
Mieszkancy wioski byli troche przeslodzeni,przemowy o sile milosci w zbyt duzej ilosci.Podobala mi sie natomiast kreacja Phoenixa (w szczegolnosci przypadla mi do gustu jedna przemowa-ci co mnie znaja zrozumieja dlaczego:),slepa panna(choc jej slepota wydawala mi sie troche zbyt arcade'owa,nie jestem pewien czy slepi ludzie moga sie poruszac z taka swoboda i biegac)oraz rewelacyjna muzyka.
Z poczatku myslalem ze Shyablablablacostaman sie troche wypalil w kwestii zaskakujacych zakonczen,lecz zastosowal podwojna zmylke i ostatecznie osiagnal cel-czyli zaskoczyl ;) Choc zaden ze zwrotow akcji nie jest specjalnie oryginalny to jednak...daja rade.
Podobalo mi sie jak zaraz po tym jak ekran zakryla ciemnosc przed pojawieniem sie napisow,pokazalo sie "Prosze nie zdradzac znajomym jak sie skonczyl film.Oni tego nie lubia".Szlachetna proba edukowania bydla.
Skutek uboczny-jesli kiedykolwiek bede spacerowac po lesie i zobacz ekogos ubranego na czerwono-natychmiast zejde z tego swiata,serce mi eksploduje :(
W sumie polecam jesli nie macie nic lepszego.
Geronimo
17 08 2004, 13:33
Ludzie przestrzegam was przed tym filmem, to tylko wyłudzacz pieniędzy reklamowany nazwiskiem reżysera któremu udał sie jeden(no może 2) film.
Naprawde szkoda czasu i pieniędzy. "Osade" równie dobrze mógłbym dać do tematu "najbardziej przygnębiający film" - wieje nudą od początku do końca. O samej fabule nie kce wspominać, powiem tylko ,że na sali niektórzy dostawali głupawki

, niektórzy zniecierpliwieni wychodzili, a jeszcze inni pisali sms-y... film nie może sie rozkrecic, jest raczej głupkowaty niż straszny i pewnie nie puścili by go nawet na Hallmarku
Pablo_el
18 08 2004, 22:23
Ludzie przestrzegam was przed tym filmem, to tylko wyłudzacz pieniędzy reklamowany nazwiskiem reżysera któremu udał sie jeden(no może 2) film.
Naprawde szkoda czasu i pieniędzy. \"Osade\" równie dobrze mógłbym dać do tematu \"najbardziej przygnębiający film\" - wieje nudą od początku do końca. O samej fabule nie kce wspominać, powiem tylko ,że na sali niektórzy dostawali głupawki

, niektórzy zniecierpliwieni wychodzili, a jeszcze inni pisali sms-y... film nie może sie rozkrecic, jest raczej głupkowaty niż straszny i pewnie nie puścili by go nawet na Hallmarku

nic dodac nic ujac -> ten film to totalna porazka !!!!
Właśnie. Film to klapa totalna, gdyby normalni ludzie posługiwali się takimi dialogami jak mieszkańcy osady, to po minucie rozmowy z kimkolwiek rzucił bym sie chyba z jakiegoś mostu. Akcja jest tak wciągająca ,że koleś co siedział niedaleko mnie spał. Jedyne co ratuje ten film to trailer Alien vs Predator który przed nim wyświetlają :wink:
OOOOOOOOO. Aż tak źle? Miałem na to iść.
I ja potwierdze że ten film to klapa

Choć już za późno ale ostrzegam

I kto widział film niech nie zapomni:
„ Nie Zdradzaj Znajomym Jak Kończy Się OSADA – Oni Tego Nie Lubią" XD
Byłem wczoraj... Powiem tak: zbyt mało straszny jak na horror i zbyt mało wzruszający jak na melodramat o miłości... Aczkolwiek było kilka momentów kiedy wzdrygnąłem się na fotelu ze strachu. No i zakończenie mocno zaskakuje.
Ogólnie oceniłbym go na 7/10 i jeśli widzieliście już np. "6.Zmysł", "Znaki", czy "Blair Witch Project" to polecam. Jeśli nie, to najpierw marsz po DVD/VHS, a dopiero potem do kina.
Reżyser wg mnie ma niestety tendencję spadkową (najlepszy "6.Zmysł", najgorsza "Osada"
matek_79
1 09 2004, 17:00
Jakby na to nie patrzec Osada to kino klasy B. Film zaskakujacy (szczegol ze zaskocznie mija po 2/3 filmu ;/). Przyjemnie sie to oglada, kilka "momentow", ale calosc nie powala. Ot- film na niedzielne popoludnie.
cholera ,a miało być tak pięknie
Antykudzu
1 09 2004, 18:16
Miało być pięknie, a jest tragicznie. :? Moje 13 złoty ó_Ó
Nie no, kurde, aż tak źle nie jest. Film jest do obejrzenia, chłam to to nie jest. Tzn. jeśli komuś żal tych 13 zł i woli przepić to spoko, jak zobaczy kiedyś na DVD, czy w TV to niewiele straci. Ale jeśli ktoś np. dawno nie był w kinie, to film jest do obejrzenia. IMHO oczywiście.
Jedno jest pewne...czekając aż go będę miał na kompa, nie popełniłem błędu. Film słaby i strasznie przewidujący...właściwie scenarzysta nie wysilił się za bardzo bo takie pomysły to mi co dzień się wymyśliją
Najśmieszniejsze jest to że sgromadzenie tylu, naprawdę dobrych aktorów, daje takie rezultaty...Reżyser niepotrzebnie cięgnie, już i tak, ten sam charakter filmu. Fakt że z początku trafił w sento nie oznacze że musi cały czas podążać tą drogą...
ZABIELek
2 08 2005, 12:31
Osada to film tak głupi jak nasi (p)osłowie
PS. i żaden dsamolot czy cuś nie przeleciuał nad nimi?
Film jest dobry, ciekawa historia, zakonczenie naprawde zaskakuje, chociaz nie powiem mozna bylo wycisnac z tego cos wiecej. Straszyc moze az tak mocno nie straszy ale ciekawie sie oglada.
imo, nie jest dla wszystkich takie kino trzeba lubic.
Dla mnie straszna mogiła. Historyjka o miłości tandetna, motywy straszące zerowe, w ogóle co to miało być? Najlepsze jest to, że w połowie zacząłem się domyślać zakończenia, i trafiłem... Kolejny film w stylu The others, Szósty zmysł itd. Ma szokować zakończeniem i tylko zakończeniem, niestety tym razem nie wyszło - zero klimatu. Ogólnie omijać szerokim łukiem, bo to jeden z najgorszych filmów jakie widziałem, strasznie nużący...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.