Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Komiksy ktoś czyta?
Forum PSX Extreme > Inne > Klub Dobrej Ksiazki > Klub Dobrego Komiksu
Stron: 1, 2
Diabeu
Ja nie czytałem i nie będe czytał.Jak już to mange ,żądnych naciąganych herosów z USA

icon_twisted.gif bez obrazy ale widać że o rynku komixowym mało wiesz jak dla ciebie jest tylko manga i hiroły z USA icon_twisted.gif

...manga nie jest naciągana?...
Haro
A dzie tam, dziewczynki z rozciagnietymi mordami, pieski, kotki i chomiczki nawijajace ludzkim glosem, czarodziejki z ksiezyca and many, many more - dzie tu naciaganie? wink.gif
Diabeu
icon_twisted.gif
pieski, kotki i chomiczki nawijajace ludzkim glosem

i te dziwne gwiazdeczki jak coś się szybko dzieje, plus gile półmetrowe z nosa itp. - pure reality icon_twisted.gif
Offi
Nie zapomnijcei o debilnych scenach nieporozumienm i "niejednoznacznych spotkan".Ja bym sie cieszyl jak co dzien utykal bym z jakols fajna lala w windzie albo jak by wpadal na mnie w tramwaju z kusa spodniczka.
A i zapomnieliscie o "gilach z oka"(takowe terz sie zdazaly). No i o tym codziennym motywie ratowania swiata.
Stachu
icon_twisted.gif 
pieski, kotki i chomiczki nawijajace ludzkim glosem

i te dziwne gwiazdeczki jak coś się szybko dzieje, plus gile półmetrowe z nosa itp. - pure reality icon_twisted.gif

Z komiksów amerykańskich to ja lubie tylko batmana ,reszta mnie obrzydza ,bo nie uśmiecha mi się czytania o kolesiu w kolorowym lateksowym ubranku ,którego ugryzło zmutowane nie wiadomo co.No i jeszcze Spawn był ostry , naprawde mi się podobał.

Może nie znam się dostatecznie bobrze na Spidermanie i jego X kumplach ,ale osobiście pociąga mnie ten styl malarstwa(zaczynam właśnie kierunek związany z malarstwem i nie moge powiedzieć ,że rysownicy komiksów amerykańskich źle rysują)problem jest gdzie indziej --te wszystkie komiksy są zbyt ,,amerykańskie,, i zostały tragicznie zniszczone przez filmy.
Super bohaterowie zostali wymyśleni w USA ,przez ich głupią manie wielkości i chęcią dominowania nad innymi ,poprostu mnie nie pociągają(troche się tym zajmowałem w dziecinstwie i mam dobrego znajomego ,który jest wręcz fanatykiem komiksów i herosów)i jakoś nie potrafie znaleść w komiksach tego typu nic dla siebie.
Może jest coś co pozwoli mi zmienić zdanie na temat tego typu komiksów ,ale przesadzony i przerysowany Spiderman ,X-meni i inni mi nie odpowiadają.(tymbardziej ,że zawsze wszystko jest takie przewidywalne i kończy się szczęśliwie)

Oczywiście nie chce przez to powiedzieć ,że nienawidze komiksów(o nie :!: ,w żadnym wypadku)--mają swoj klimat ,rysunki i styl.
Poprostu wole mange ,z tego co napisaliście wnioskuje ,że nie macie żadnego pojęcia o tym gatunku ,bo po pierwsze mylicie mange(która itak ma wiele rodzai)z anime(te puszczane w polskich telewizorach --pokemony i reszta chłamu laugh.gif nie ma NIC wspulnego z japońską mangą).
Powinniście dobrze wiedzieć ,że japończycy mają wielką wyobaźnie i potrafią robić naprawde zeschizowane rzeczy.Właśnie taka jest prawdziwa manga ,której nie puszczająw TV ,a komiksów nie sprzedają w kioskach<--to nie na polskie realia i niektóre są zbyt szokujące ,a nawet makabryczne.
Wiecie ,manga to nie pokemony i nie można jej mylić z anime(zwłaszcza z tym z polskich TY i naszych kiosków)bo jeśli tylko te widzieliście to żeczywiście w ,,mandze,,( laugh.gif laugh.gif )świnki mówią ,ludzie gwałcą się w windach ,a po ulicach chodzą dziewczyny z niebieskimi włosami i małymi noskami ,ciągle komuś zwisają gile z nosa(buahaha)<--to nie jest manga.

Jak z takim nastawieniem podszedłem do pierwszej mojej mangowej( laugh.gif kolorowej ,rozrywkowej opowiastki mangowej---tak myślałem)to nie mogłem się pozbierać przez tydzień ,a nawet teraz przypominają mi się sceny końcowe z tamtej mangi ,podobne sceny do tych których widziałem po zobaczeniu ,,Requiem dla snu,,

Daje słowo ,że manga nie jest kolorowa i dziecinna ,a zdrowo ryje ludzką psychike(manga nie ma na celu rozweselania czytelników).

Mam nadzieje ,że nikogo nie obraziłem ,bo wcale tego nie chciałem.

POZDRAWIAM
Offi
Ale motywy z ratowaniem swiata pozostaja :wink: .
Wiem co masz na musli piszac makabryczne, zapomniales dodac ze wiekszosc jest zboczona(i czesto pedofilska taka metalnosc Japoncow)gwalty sa tam na pozadku dziennym i racja nie kopisz takich tytolow w empiku tam sa tylko takie (pipi) dla dzieci pokroju "ide girl ai"(czy jakos tak)po przeczytaniu czulem ogulne zdezorjetowanie wzdecia i bole menstruacyjne,(nie badzcie glopi nie kopujcie mang w ciemno)jakies romansidlo moglem mamie dac do przeczytania.
Stachu
Stary ,zboczone to są hentai ,a nie manga opierająca się na fantastyce ,cyber panku czy s-f.Romansidła w postaci mang oczywiście istnieją i są kupowane przez japońskie kobiety(jak wspomniałem są rodzaje skierowane do róznych odbiorców(wiodomo ,że dzieciak 14 lat nie skuma chociażby HellSigna ,słodka ,mała dziewczynaka nie kupi Ewangeliona ,a dorosły facet nie będzie czytał Oh My Godnes biggrin.gif )

Powiedź w jakiej mandze mamy ratowanie świata?Najważniejszą rolę pełni metaforyka ,głębia dzięki ,której czytając czujesz jakbyś wypalił lufe ,charakter (nigdy jednoznaczny)postaci i wykombinowane ,naprawde chore motywy ,których nie odważył by się zamieścić żaden amerykański rysownik komiksowy.
Może i nieraz przewinie się ratowanie świata ,ale jest jedynie tłem całej historii i nigdy nie gra głównej roli(prawie zawsze kończy się źle ,co nie osnacza wcale końca historii)<--nawet ,,dziady,, mickiewicza nie są tak pokręcone jak rasowe mangi.
W amerykańskich komiksach mamy o wieke więcej standardów i banałów ,a akcja przeważnie kręci się wokół ratowania świata i bezbronnych(każdy hiroł ma swoje miasto ,którego broni za cene życia<--wiem ,że troche uogólniam ,ale przeważnie tak właśnie jest)

Polecam zaznajomienie się z Hellsignem ,to na początek ,potem można obcykać coś mocniejszego.

Jeszcze raz napisze ,że nie mam zamiaru krytykowania komiksów amerykańskich ,ani przekładania mangi nad nimi ,tymbardziej nie chce urazić niczyjego gustu.
biggrin.gif
Offi
Helsinga czytalem tylko kawalek (byl tam jakis motwy ze ta babka sie z zombiakami meczyla a Alucadr przysiadl sobie zeby odpoczac i napis cie paczkowanej krwi).Jakos przeszla mi ohota na szukanie mang po angielsku w internecie a jak mam sobie cos kopic to za 2 krotnosc ceny rynkowej i zazwyczaj w po czesku czy szfecku(taki hamski sklepik mangowy mam w Gdansku).
rekin
lol sami znawcy. wszystko zalezy od konkretnego tytulu. nie mozna uogolniac komiksu amerykanskiego, czy tez mangi. 3 skany dla antagonistow mangi (nie dla wrazliwych - od 18 lat):

http://img31.exs.cx/img31/2079/Berserkv04c01p026.jpg
http://img31.exs.cx/img31/4000/v1_ep1_p014.jpg
http://img31.exs.cx/img31/8746/v1_ep3_p014.jpg
Cerb
Super bohaterowie zostali wymyśleni w USA ,przez ich głupią manie wielkości i chęcią dominowania nad innymi ,poprostu mnie nie pociągają(troche się tym zajmowałem w dziecinstwie i mam dobrego znajomego ,który jest wręcz fanatykiem komiksów i herosów)i jakoś nie potrafie znaleść w komiksach tego typu nic dla siebie.
Może jest coś co pozwoli mi zmienić zdanie na temat tego typu komiksów ,ale przesadzony i przerysowany Spiderman ,X-meni i inni mi nie odpowiadają.(tymbardziej ,że zawsze wszystko jest takie przewidywalne i kończy się szczęśliwie)

Tu az prosi sie zebys przeczytal trzy tomy komiksu \"Straznicy\" zapewniam cie ze zmienisz zdanie, a moze i odwolasz to co tu napisales. A nawet jestem pewien :wink: .

[...]tego co napisaliście wnioskuje ,że nie macie żadnego pojęcia o tym gatunku ,bo po pierwsze mylicie mange(która itak ma wiele rodzai)z anime(te puszczane w polskich telewizorach --pokemony i reszta chłamu laugh.gif nie ma NIC wspulnego z japońską mangą).
Powinniście dobrze wiedzieć ,że japończycy mają wielką wyobaźnie i potrafią robić naprawde zeschizowane rzeczy.Właśnie taka jest prawdziwa manga ,której nie puszczająw TV ,a komiksów nie sprzedają w kioskach<--to nie na polskie realia i niektóre są zbyt szokujące ,a nawet makabryczne.

Widzisz troche zle rozumujesz, nie mozna prowonywac tworczosci dla masowego odbiorcy z tymi tworzonymi dla fanow i ludzi ktorzy oczekuja od komiksu czegos wiecej niz tylko zamkniecia w pierdlu kolejnego zlego. Piszesz ze sa mangi takie jak pokemon, dla \"pospolstwa\" i ludzi ktorzy szukaja w nich (komiksach) tylko rozrywki a nie jakiegos glebszego przeslania. Tak samo na rynku amerykanskim i europejskim powstaja takie komiksy. Z drugiej strony zachwalasz mangi ktore sa juz czyms wiecej niz kolejnym oklejeniem pikaczu tasma izolacyjna i dokonania na nim czynu niezadnego icon_twisted.gif . Ale nie zapominaj ze identycznie sprawa ma sie w komiksie amerkanskim, o czym mozesz przekonac sie czytajac polecanych przeze mnie \"Straznikow\".

Podobna sprawa jest z kazdym medium sluzacym rozrywce, czy bedzie to muzyka, czy film czy tez wlasnie komiks. W kazdym sa rzeczy tworzone dla mas i dla fanow (chyba raczej fanatykow icon_twisted.gif ). Problem moze byc tylko z dogrzebaniem sie do naprawde wartosciowych rzeczy.

A co do komiksow to pochalniam je na peczki zarowno mange jak i za wielkiej wody i naszego podworka (chodzi mi o europe, w koncu w uni jestesmy , nie ? :wink: ).

lol sami znawcy. wszystko zalezy od konkretnego tytulu. nie mozna uogolniac komiksu amerykanskiego, czy tez mangi. 3 skany dla antagonistow mangi (nie dla wrazliwych - od 18 lat):

http://img31.exs.cx/img31/2079/Berserkv04c01p026.jpg
http://img31.exs.cx/img31/4000/v1_ep1_p014.jpg http://img31.exs.cx/img31/8746/v1_ep3_p014.jpg

Rekin raczej zly przyklad podales, w tych komiksach z wyzszej polki nie chodzi o to zeby pokazac tony brutalnosci. Chodzi raczej o sama historie, przekazanie cos czytelnikowi. Przeciez przemoc nie swiadczy od razu o doroslosci, wiekszosc ludzi po zobaczeniu tych skanow napewno pomysli "kolejna sieka dla kopnietych dzieci".

Oczywiscie fajnie jest zobaczyc na koncu ze glownego maciciela spotkal zasluzony koniec.

Tu macie podawane juz na tym forum przeze mnie skany z polskiego wydania "Kaznodzieji" :

http://www.gildia.pl/komiks/komiksy/kaznod...03_01/*html/640
http://www.gildia.pl/komiks/komiksy/kaznod...03_02/*html/640
http://www.gildia.pl/komiks/komiksy/kaznod...03_03/*html/640

Skan numer jeden to sam poczatek komiksu, nastepne dwa to mniej wiecej srodek i sa ze soba powiazane. Chyba najlpesza czesc "Kaznodzieji" i to nie ze wzgedu na przemoc, ale raczej na historie jaka zostala tam opowiedziana - ot taka historia glownego bohatera. Kopie zady.
rekin
Cerb: chcialem tylko pokazac co niektorym, iz manga to nie tylko pokemony, zwierzatka gadajace ludzkim glosem i dziewuszki z ogromnymi oczkami i wielgachnymi biustami, ale takze zlozona fabula, co akurat skany tego nie oddadza, z konkretna dawka brutalnosci. z berserkiem, bo z tej mangi pochodza owe skany, mialem okazje zapoznac sie tylko poprzez anime i w zadnym wypadku nie twierdze, ze jest tam tylko nieuzasadnione okrucienstwo. tutaj fabula nie stanowi jedynie tla. mam na dysku cala mange, ktora zostala przetlumaczona na zrozumialy jezyk, ale jeszcze sie do niej nie zabralem. spotkalem sie z opiniami, ze znacznie bardziej zlozona od anime, a wiec porzadnie nakreslony profil psychologiczny glownego bohatera.

a "kaznodzieje" czytalem (4 tomy) - swietny komiks. od siebie moge jeszcze polecic np. "pielgrzyma" i "sandmana" wszystkim tym, ktorzy degraduja komiks do opowastki, gdzie samotnie walczacy wybraniec ludzkosci jest obdarzony niewyobrazalna sila.
Diabeu
icon_twisted.gif Solid nie dobijaj mnie, X-men itp. to padaka konsumecka, Spawn to telenowela, peirwsze 3 numary okej a potem równia pochyła

amerykański komix to np. Sin City
Chandlerowskie klimaty? Blacksad
guns boobs tanks ? Tank Girl
cyberpunk? np. Judge Death
icon_twisted.gif
Sakura
Ja ostatnio jechalem Spider-mana i Dragon Balla :wink:
Dante
Jak jest porządny to czytam.
Stachu
icon_twisted.gif Solid nie dobijaj mnie, X-men itp. to padaka konsumecka, Spawn to telenowela, peirwsze 3 numary okej a potem równia pochyła 

amerykański komix to np. Sin City
Chandlerowskie klimaty? Blacksad
guns boobs tanks ? Tank Girl
cyberpunk? np. Judge Death
icon_twisted.gif

Podałem te przykłady ,bo są najbardziej znane (na początku klasykai ,a teraz jest jak napisałeś)Ale wydaje mi się ,że napisałem ,że zabardzo to troche uogulniłem i ,że są komiksy dobre i złe ,głębokie i płytkie ,śmieszne i makabryczne we wszystkich gatunkach.

Wy też mnie troche dobiliście z tymi :kotkami ,muszkami ,ratowaniem świata ,zboczeniami ,gilami z nosa itp.
Offi
Jest jedno ale.
Dzieci wyrastajace z pokemonow beda mialy problem znalezdz dobry dorosly komiks.Czemu?Bo wypieraja je jak to okresliliscie"mas media"czyli to0 co popularne i znane, a znalezienie dobrego komiksu dla wiekszosci Kowalskich graniczy z cudem bo znaja tylko przydrozny kiosk i empik 3 kilometry od miejsca zamieszkania.I nie ma czegos takiego jak "komiksy dla fanow"( a to dla tego ze nie ma komiksow "dla nie fanow")po prostu wiekszosc nie ma dostepu do tych komiksow albo po prostu nie mieli zadnej okazji sie z nim zaznajomic bo np. polke wyzej swieci nowiutki reklamowany w telewizji "dragon ball".
keyzee
zaczynałem od gi joe ,transformeres poprzez spidermana supermana batmana
ale x men nic nie pobije!!!!!
szkoda tylko ze tm semic nie wydaje już
zostaje tylko DK
Diabeu
icon_twisted.gif
Wy też mnie troche dobiliście z tymi :kotkami ,muszkami ,ratowaniem świata ,zboczeniami ,gilami z nosa itp.

no to remis, jak sam zauważyłeś, nie można uogólniać icon_twisted.gif
Yaqza
Jest jedno ale.
Dzieci wyrastajace z pokemonow beda mialy problem znalezdz dobry dorosly komiks.

Ta, już widze jak dzieciak po Pikachu przerzuca się na "Polowanie" czy Trylogię Nikopola. Zanim sięgnie po "dobre doosłe komiksy" poczyta sobie luzackie Ultimate X-men czy Street Fightera. Powoli będzie przeskakiwało na coraz powazniejsze tytuły aż wexmie do ręki te, o których pisałem. Nic na chybcika, nie wpycha się cięzkostrawnych tytułów glutom, bo się zrażą i powiedzą: nudne.
Offi
no to widze ze nie zrozumiale co chcialem powiedziec i nie chce mi sie tobie tego tlumaczyc.Podalem wymyslony przyklad a ne prezprowadzalem ankiety.
Yaqza
To określ z łaski swojej co masz na myśli, bo z Twojego postu wywnioskowałem że nie znajdujesz u nas komiksów środka. A w Empikach nic nie ma. No bez żartów.
Offi
Mam na mysli ze jak chcesz dobry komiks to mosisz wiedziec czego chcesz i dazyc to tego aby go zdobyc.Myslisz ze co mam robic lazic po kioskach i pytac sie "czy ma pan jakies powazne komiksy?"Jak chcesz kopic cos w ciemno (przypuszczalnie dobrego)to idziesz do np empiku czy ksiegarni zeby sie rozejzec.W kiosku pytasz sie o konkretny tytol bo inaczej (pipi) dostanies, wiekszosc bahorow nie ma pojecia ze istnieje cos poza kaczorem donaldem i dragob ballem, i ten fakt nie zmieni sie doputy leprze tytoly nie beda w jakikolwiek nawet najmniejszy sposob reklamowane.Reszte dopowiedz sibie sam bo nie chce mi sie dlozej o tym pisac i zaczyna z tego wychodzic maslo maslane,.
Yaqza
Myslisz ze co mam robic lazic po kioskach i pytac sie \"czy ma pan jakies powazne komiksy?\"

Nie, możesz przejrzeć serwisy komiksowe, fora dyskusyjne, popytać, przynajmniej STARAĆ się zorientować zamiast narzekać ze nikt ci nie dał pod nos ulotki z napisem "Oto dobry komiks jest".
Offi
Nie kazdy ma net i nie kazdy mysli o komiksach zasiadajac przed kompa jezeli jestes komiksowym manjakiem to latasz od strony do strony i w koncu znajdziesz cos ciekawego ale nie kazdemu chce sie przegladac kazdy link na stronie z nadzieja ze to w koncu bedzie "to".
Mowie tu o konkretnej reklamie a nie wzmiance na malo uczeszczanej stronie o przedwojennych komiksach.
Yaqza
Nie kazdy ma net i nie kazdy mysli o komiksach zasiadajac przed kompa jezeli jestes komiksowym manjakiem to latasz od strony do strony i w koncu znajdziesz cos ciekawego ale nie kazdemu chce sie przegladac kazdy link na stronie z nadzieja ze to w koncu bedzie \"to\".
Mowie tu o konkretnej reklamie a nie wzmiance na malo uczeszczanej stronie o przedwojennych komiksach.

Komiksy są obecne nie tylko w internecie- wystarczy teraz otworzyć gazetę i trafić można na recenzję - z reguły- komiksu powszechnie uważanego za "z wyższej półki" (czyli dobrego). Poza tym zawsze można się popytać, czytelników komiksu mozna znaleźc wokół siebie.
Co do reklamy- Axel Springer reklamuje się w swoich innych gazetach- Newsweek chociażby, Egmont w Cinema, o ile mnie pamięć nie myli.
Te reklamy sa obecne, tylko trzeba się rozejrzeć. Poza tym komiksy sa obecne napółkach salonów prasowych, księgarń- nie trzeba się specjalnie zmachać, by co nieco zorientować się w temacie.
Offi
Pojedziesz do mniejszego miasta czy wsi to zrozumieswz o czym mowie(tam nawet NGE znajdziesz to bedzie joz cos).
Yaqza
Ok, ale w takich mniejszych miejscowościach sytuacja będzie miała się podobnie w przypadku jakiejs lepszej książki czy filmu...Nie ma co więc narzekać, że sytuacja dotyczy komiksów tylko.
Offi
A tu cie zdziwie bo w przypadku kin nie jest tak zle, a i ksiegarni nie brakuje(no chyba ze na wsi tongue.gif ).Ale dostac am cos co nie jest w masowqej sprzedazy graniczy z cudem(albo z odwiedzeniem rynku i paru ruskich)
Najtmer
hmmm, wszystkie czesci HB, Sin City, 100-Bullets (good shit+gta:sa radze sprawdzic) The Preacher, Drapiezcy, a wszystko z gornej polki icon_twisted.gif
do tego mam kilka perelek[only in english]: Aliens salvations m.mignoli, Batman&Spawn icon_twisted.gif, oraz pelno batmanow. Kiedys czytalem tez te pospolite typu spiderman (wersja todda mcfarlane roxxx) batman superman (mam cala trylogie smierci supermanka ;p) i kilka spawnow. ogolnie wszystkiego po troche, do tego kupuje pelno komixow na allegro (user: 'hibner' radze sprawdzic)
froger3
Komiksy jak najbardziej:P
Szczegolnei mangi, ale staram sie nie ograniczac(ogranicza mnie tylko zasob kieszeni;(...
Pozatym to chyba standarty: 48 stron, BlackSad, Wilq :>
Najtmer
Szczegolnei mangi, ale staram sie nie ograniczac(ogranicza mnie tylko zasob kieszeni;(...

mam numer : Golota vs. Predator-coz moge powiedziec? lepszego polskiego komixu nie widzialem!!! i do tego te lasie!!! polecam jak sie patrzy
froger3

mam numer : Golota vs. Predator-coz moge powiedziec? lepszego polskiego komixu nie widzialem!!! i do tego te lasie!!! polecam jak sie patrzy

Golota Vs Pred. tez jest swietny:>
niektore pomysly autorow normalnei mnei zabily np. predator przeprowadzany przez harcerza czy cios jesiotrem:P
Normalnie must see:>
airfx
Mało teraz to czytam kiedyś czytałem klasykę Kajko i Kokosz, Tytus Romek i A'tomek Kloss i takie tam. Te czasy wspominam z wielkim sentymentem.
Plechu
ejjjjj byl juz temat o komiksach... i to nie jeden
http://forum.psxextreme.pl/viewtopic.php?t=12179

to sie wytnie tongue.gif
http://dresslife.prv.pl/ polewny komiks laugh.gif
jak jest? cool.gif
Michał(5wymiar)
aktualnie nie kupuje zadnych komiksow. jedyne ktore czytam znajduja sie w PE biggrin.gif
Dzwonek
Z komiksów tylko losux. www.losux.prv.pl smile.gif
TFF7
Ja najchętniej czytam komiksy MARVELA i DC.
Flo
Do mnie świetnie trafia Jeż Jerzy i Wilq... te swojskie poczucie humoru, które często nie jest zbyt wyszukane biggrin.gif
A jak byłem mniejszy to pamiętam jak się Tytusa Romka i A'Tomka wertowało wink.gif
marcin_N
Ostatnio cała seria "Kapitana Klossa" ;]
Psyko
Za czasów TM-Semic komiksy były tanie jak barszcz, jakoś wydania słaba, ale cena pozwalała spokojnie zakupić 4-5 zeszytów miesięcznie. Były perełki jak Batman Black & White, Lobo, Batman/Predator. Stare piękne czasy. Potem DK, ale komiksy mieli miałkie i szybko padli. Posucha. Przydałby się gracz, który wprowadził by ciekawe serie w przystępnej cenie, np paczki fajek. Bo ceny obecnie są niedorzeczne, opłaca się kupować tylko albumowe wydania w hardcoverze, przeczytać i napawać sie ich widokiem na półce.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.