QUOTE(iaikO @ 17 10 2005, 17:15)

QUOTE(Xymek @ 17 10 2005, 13:12)

gra moze i ma klimat i napewno jest fajna....ale...po tym co zobaczylem na PE
nie podoba mi sie wogole animacja - biegu,plywania(co to wogole ma byc??kalectwo jakies:/)
widac, ze mieles do czynienia z ICO... No nic, niewazne ;p
to prawda nie gralm w ICO...klimat Colossusa czuje podoba mi sie pomysl na gre i jej konwencja...jedyne co mi nie pasowalo to wlasnie "dziwaczna" animacja...ale rozumie ze w ICO bylo podobnie...i stad twoje stwierdzenie...
Huh 9.7 @ IGN, zapowiada sie niesamowicie ;]
bo tak bedzie! póki co dorwalem demko i orgazm o_____O
karys88
18 10 2005, 18:53
Co prawda nie byłem zachwycony po tym co zobaczyłem na PsE, ale...
Ale zobaczyłem Video Recke z gametrailers w HD i

OMG, jak te wszystkie kolosy wyglądają, jak to w ogóle wszystko wygląda, jaka animacja tego Wandy i konia, jakie tereny rozległe, niczym w San Andreas

Musze to mieć, nie ma bata

edit
obczajcie oficjalna strone tej cudnej gry, mianowicie-Jaka muuuuuuzyka

Be-e-a-utiful
SOTC Official
Oceny:
Gamespy - 90 %
IGN 9.7 %
Gamespot 8.7 %
Gametrailers 9.4 %
1up 9.5 %
Nieźle!
OsciBosci
18 10 2005, 21:07
No coz na IGN za Gameplay dostała 10/10, czyzby az tak rewelacyjnie??
QUOTE(karys88 @ 18 10 2005, 17:53)

obczajcie oficjalna strone tej cudnej gry, mianowicie-Jaka muuuuuuzyka

Be-e-a-utiful
SOTC Official...cos wspaniałego, pasuje do tego klimatu idealnie.
Co do ocen to powiem wam szczerze ze nie spodziewałem sie tak wysokich not (tylko gamespot dał "niska" ocene, ale nie ma co sie przejmowac bo MGS3 ocenili podobnie)
PS. ICO2 zostało zapowiedziane na PS3, pewnie za jakies 3 lata doczekamy sie SOTC2

PS. Jezeli ktos bedzie w posiadaniu pełnej wersji to niech jak najszybciej da znac, "co i jak".
evilcrusader
19 10 2005, 06:30
no ale co tak malo osob czeka na ta gre !! czyzby gra podzielila losy popularnosci ico
Pejas123
19 10 2005, 12:32
na torrentreactor.net jest niby wersja od eliteweb ale czy to dfemko czyu pelna rto ja niewiem

ale sciagam:P
napisze jak nagramm
Niech ktoś wreszcie zmieni tytuł tego wątku !
Widziałem dzisiaj videorecenzję na GT, obejrzałem trzy razy, coś pięknego ! Do tego jeszcze te oceny...
Grę zamówiłem przed chwilą w Ultimie, trudno, poczekam sobie kilka miechów ale chcę przyłożyć się finansowo do kolejnej wspaniałej gry tych geniuszów

Jeżeli na PS3 wyjdzie ICO Remake albo kolejna gra o wielkim zamku, to będę w siódmym niebie. Fajnie że Sony ma kolejnego seryjnego exlusiva. Wracając do Shadows to martwi mnie tylko jak czarnula to wszystko pociągnie, czy animacja będzie cały czas płynna. Ale to już na dniach opowiedzą nam grający w wersję NTSC.
sentinel
19 10 2005, 17:41
pograłem. posłałem fragmentaryczne wrażenia (spoiler free) na newsgrupy - podzielę się więc nimi i tutaj. spisane o szóstej nad ranem, po całonocnej sesjii. tło muzyczne do tekstu:
http://www.us.playstation.com/Content/OGS/SCUS-97472/Site/ :-)
------
obiecałem sobie, że znajdę chwilę, by podzielić się pierwszymi wrażeniami. obiecałem sobie od kilku godzin, powtarzając co kilkanaście minut "że już", "że jeszcze tylko chwilka", że "zaraz usiądę, napiszę". ostatecznie zmusiłem się odłożyć na chwilę pada, by wsłuchując się w przepiękny chóralny motyw, przelać na ekran kłębiące się w głowie myśli.
siedzę więc oto przed monitorem i... nie wiem nawet od czego zacząć. od kręcącej się w oku łzy? od bijącego szybciej - już po pierwszym łypnięciu okiem na ekran - serca? ten styl, ten dizajn, ten specyficzny sposób przedstawiania wykreowanego w grze świata, który nie może kojarzyć się żadną inną grą na świecie. (...) gęsty, spowity poranną mgłą, bukowy las... przedzierające się przez konary drzew promienie słońca... rytmiczny stukot końskich kopyt... tajemnicze świątynie... wodospady... strasznie mnie colossi rozleniwia. nigdzie się nie spieszę. ba - przeciągam wszystko jak tylko mogę, delektując się każdą nową lokacją, każdą zmianą, każdym pojawiającym się na horyzoncie obiektem. nie wyrywam z miejsca do przodu - zbliżam się powolnym kłusem, przyglądam się z każdej strony, sprawdzam, podziwiam... w końcu to wielka przygoda, podróż, przeprawa przez tereny, które zostały stworzone po to, by je podziwiać. by czerpać radość z samego z nimi obcowania.
kolosy. pierwszy jakiego spotkałem sprawił, że zaniemówiłem. dosłownie osłupiałem, nie potrafiąc wydobyć żadnego dźwięku z rozdziawionej gęby. stan rzeczy odmieniła pierwsza walka, w trakcie trwania której począłem wydawać z siebie pomruki zadowolenia, jęki zachwytu i inne nieartykułowane dźwięki. ogrom. siła. potęga. przepełnione artyzmem widowisko, którego gracz jest reżyserem. niezwykłe uczucie spełnienia, towarzyszące dokonywaniu rzeczy wielkich (kratos? przepraszam, kto to ku*wa jest kratos...?).
nie napiszę więcej, nie teraz. nie będę zasłaniał się spoilerami - po prostu szkoda mi czasu, tak strasznie ciągnie mnie do pada. noc już zawaliłem, właśnie zastanawiam się czy iść do roboty. po raz pierwszy od bardzo długiego czasu. o samej grze zostanie napisane jeszcze wiele, ja mam tylko nadzieję, iż te chaotycznie spisane myśli i fragmentaryczne wrażenia poruszą w was najdelikatniejsze struny, iż sięgną dna waszych serc roztapiając w nich lód i rozkruszając kamień!* ';-D - niech nie pozwolą wam przejść obok tej gry obojętnie...
(* - za dużo się naoglądałem ostatnio wieczorów kabaretowych prowadzonych przez pewnego prowadzącego ;-))
Czekam na tą grę

Jak ktos będzie miał pełną wersje to niech napisze.
czyli wiemy, że klimat jest, a jak wygląd astrona techniczna? krajobraz, dorysowywanie się terenu? czy konsola czyta wszystko w locie, jak GTA? jak duże są przestrzenie, swoboda? masa pytań ciśnie się na usta
sentinel niezły post
Cos mi sie wydaje ze ta gra zasługuje aby wydac na nia 200zł.
Orientuje sie ktos czy ultima przyjmuje zamówienia na ten tytuł?
Szukałem na ich stronie i nic nie moge znalesc.
QUOTE(YETI @ 19 10 2005, 20:44)

sentinel niezły post
Cos mi sie wydaje ze ta gra zasługuje aby wydac na nia 200zł.
Orientuje sie ktos czy ultima przyjmuje zamówienia na ten tytuł?
Szukałem na ich stronie i nic nie moge znalesc.
http://ultima.pl/itemnfo.php?id=3297
Przegladajac screeny z tej gry czuje sie jak wtedy gdy I raz ujrzalem Vagrant Story.
Co moge powiedziec Shadow of Collosius jest wrecz przesliczny, bajeczny wybaczcie ale brak mi slow;
Wiem natomiast jedno jak tylko pojawi sie w Europie wydam te 200 zl i kupie orginal.
Patrzac na trailery , screeny zaczynam sie zastanawiac nad tym jak bardzo laczy sie gra konsolowa
ze sztuka.
sentinel
20 10 2005, 05:19
klimat, huh - wierzcie mi, pojęcia nie macie o klimacie. ja sam łudziłem się, że mam jako takie, jako wielki miłośnik ico, jako zafascynowany produkcją gracz śledzący wszystkie pojawiające się na temat colossusa infomacje. to czego doświadczyłem podczas samego obcowania z grą nijak ma się do wykreowanych na podstawie screenów czy trailerów wyobrażeń. i tak - colossus wbrew pozorom posiada sporo wspólnych z ico cech!
jak strona techniczna, pytacie? różnie... momentami zapiera dech w piersi, wzbudza zachwyt ogromem, dizajnem - i częściej właśnie tym ostatnim, niż jakością tekstur czy ilością detali, ale przecież nikt tego od colossusa nie wymagał. czasem, szczególnie podczas częstych cut-scenek, przy dalszych ujęciach kamer w oczy kole flickering czy ząbkowane krawędzie (brak aa), podczas co efektowniejszych walk animacja potrafi chrupnąć - ale to w niewielkim stopniu rzutuje na ogólną prezencję. gra naprawdę potrafi wyglądać zachwycająco, szczególnie na dobrej, panoramicznej stuhercówce, w progressive scanie – na niższej klasy tv gra prezentuje się zauważalnie gorzej, choć wciąż reprezentując ponadprzeciętny poziom. krajobraz po sam horyzont, że się tak obrazowo wyrażę ;-) - popup jako taki nie doskwiera, choć sporo elementów otoczenia "nabiera kształtów" adekwatnie do malejącej odległości, ostateczny wygląd przyjmując czasem tuż przed nami. loadingów póki co nie doświadczyłem, wszystko doczytywane jest w locie. przestrzenie są przeogromne - możliwość przemieszczania się za pomocą wierzchowca to naturalna konsekwencja, nie tylko ekstrawagancki wymysł autorów.
huh, a sam koń jest niczym druga postać w grze - odczuwa niepokój, potrafi ostrzec, wystraszyć się. jeśli wyczuwa jakieś realne niebezpieczeństwo zaczyna wierzgać, rżeć, kręcić się w kółko. gdy go zostawimy na dłuższą chwilę zacznie się panoszyć po okolicy, niepokoić gdy znikniemy mu z oczu. przybiega na zawołanie, czasem sam nas nieproszony odnajduje - zupełnie jakby czuwał nad bohaterem. jazdę rozwiązano w rewelacyjny sposób - jest to o tyle warte uwagi, iż sprawa z natury nie jest prosta a wielu developerów już na tym polu poległo. koń rusza się nadzwyczaj naturalnie, żywo reaguje na polecenia, sam też wybiera drogę (tzn. wskazujemy azymut, zwierzę samo wybiera drogę, omija drobne przeszkody czy nierówności terenu, nie spadnie samoczynnie w przepaść, z krawędzi jakiegoś mostu czy urwiska).
swoboda niemalże pełna - sam godzinami robiłem wszystko, tylko nie to co powinienem :-), choć fabuła oraz kolejność odnajdywania/likwidowania kolosów są z góry ustalone (póki co wyboru nie miałem). wskazówki pomagające w pokonaniu kreatur otrzymujemy przed oraz w trakcie samej walki (poezja, nierzadko by pokonać kolosa trzeba przełamać autentyczny strach - podkreślam: autentyczny). po wygranej można zasave'ować grę, co ciekawe automatycznie przenoszeni jesteśmy wówczas do punktu, w którym rozpoczyna się historia.
sporo czasu zajmuje samo odnajdywanie poszczególnych kreatur, nierzadko trzeba zejść z wierzchowca, troszkę się powspinać, troszkę poskakać. fantastycznym patentem jest wskaźnik siły bohatera - wszystko co wymaga energii, wysiłku mniejsza jego zasoby. wisieć kilkadziesiąt metrów nad ziemią, trzymając się desperacko sierści/kłaków kolosa nie można w nieskończoność. co więcej im mniej mamy siły, tym słabsze ciosy jesteśmy w stanie zadać, tym mniej sprawnie naciągnąć cięciwę w łuku, tym krótsze skoki wykonywać - wspaniała, jakże naturalna zależność.
obsługa gry jest znacznie bardziej skomplikowana niż miało to miejsce w przypadku ico, wykorzystywane są niemal wszystkie przyciski pada (poza r3/l3), nierzadko w trakcie walki wcisnąć trzeba trzy, cztery jednocześnie (lokować kamerę na celu, mierzyć siłę ataku i zadawać ciosy trzymając się kurczowo na ciele kolosa), jeszcze ciekawiej jest gdy atakujemy konno. pomimo tego sterowanie należy do niezwykle intuicyjnych - ani razu nie musiałem posiłkować się schematem obłożenia pada, pełen respect dla autorów.
sentinel ukonczyłes juz gre? jesli tak to napisz ile ci to zajeło ?
Za przeciwników mamy tylko kolosów ?
Jeszcze jedna sprawa, nie mam pojecia co mozna robic w różnego rodzaju ruinach (czasami byly wydawane takie screeny), takich miejscówek jest duzo ?, i co my tam mamy do roboty?
W koncu na roznego rodzaju trailerach widac naszego bohatera jak jedzie na koniu na jakims pustkowiu w poszukiwaniu kolosów.
Senti nie pisz wiecej, bo autentycznie sie poplakalem o_O Zaraz poleci zamówienie do Ultimy i najgorsze.. wyczekiwanie. Enyłej. Przeciwnikami są tylko kolosy. Głównym założeniem gry jest imo własnie wędrówka po świecie, delektowanie się krajobrazem, klimatem, a walka jest uwieńczeniem jakże wspaniałej i długiej podróży. SotC jest jakby obrazem, dziełem sztuki, które podziwiamy z pewnym niedowierzaniem i bierzemy w nim udział. Ide płakać...
Ta gra przycina i wogule glupia jest, bo oprocz walk z bosami nie ma w tym swiecie zywego ducha , glupota normalnie nie mogli zrobic czegos na wzor Zeldy , jakies wioski zwiedzac przedmioty zdobywac , a tak mamy tylko jakis kiszkowaty mieczyk ( nie to co CLAUD:) ) i luk , gra jest prostoliniowa , nie wiem czym Senti sie tak zachwycał :| , chyba ze gra nie ma byc podobna do niczego co jest na rynku , jezeli tworcy mieli taki zamiar to nawet im to wyszlo

ale ja chce Zelde na PS2

, dobra koncze , wszystko co napisalem to tylko moje zdanie i nikt nie musi sie z tym zgodzic ??
PS: jest na PS2 jakas gra podobna do ZELDY ??
'wogule' to sie w leb puknij
QUOTE(iaikO @ 20 10 2005, 14:05)

A wes sam sie , ja chcialem gre a nie jakies dziela sztuki

jak bede chcial sztuki to se do muzeum pujde, pusta gra jest i tyle...
2razyjot
20 10 2005, 15:11
QUOTE(iaikO @ 20 10 2005, 13:05)

Sam sie puknij, mi tam np. takie wielkie tytuly a'la HALO, KILLZONE czy ICO nie podeszly, do znudzenia i wyrzygania ... ;/
Ale jak Ciebie bawi to zycze jak najwiecej zabawy!
EOT.
Nie bede sie wdawal w polemike, w końcu 'o gustach sie nie dyskutuje' oO
A ciachajcie sobie demony, strzelajcie do kosmitów, zdobywajcie przedmioty, gwałćcie staruszki, robta co chceta. Ja tam wole odplynac przy SotC. eot
evilcrusader
20 10 2005, 15:38
I znowu zacznie sie zaraz klutnia tak jak z FF AC wiec cichi kazdy ma prawo do swojego zdania ...
moje zdanie jest takie ' kill ' jestes ido..... takie jest moje zdanie

jak ktos ie zgadza do reka do gory jesli nie to prosze je uszanowac...
QUOTE(evilcrusader @ 20 10 2005, 14:38)

I znowu zacznie sie zaraz klutnia tak jak z FF AC wiec cichi kazdy ma prawo do swojego zdania ...

nie wiedzialem ze jestem dla ciebie ido... IDOLEM

ale skoro tak myslisz to bardzo sie ciesze...
PS: analfabeta z ciebie jak malo kto
QUOTE(KILL @ 20 10 2005, 14:52)

Analfabeta... to juz mnie rozwalilo, doprawdy... Czlowiek ktory nie umie poprawinie napisac, mozna by powiedziec najprostszych slow typu "wez" wyzywa innych od analfabetow...

A wracajac do SotC to mam nadzieje, ze jest to hit... W sumie nieco dziwne moze sie wydawac samo latanie po mapie, tym bardziej, ze jak napisal KILL nic oprocz bossow nie ma do zabijania, niemniej mam nadzieje, ze jak zagram to zrozumiem cale zalozenie autorow....
QUOTE(vorio @ 20 10 2005, 15:20)

QUOTE(KILL @ 20 10 2005, 14:52)

Analfabeta... to juz mnie rozwalilo, doprawdy... Czlowiek ktory nie umie poprawinie napisac, mozna by powiedziec najprostszych slow typu "wez" wyzywa innych od analfabetow...

A wracajac do SotC to mam nadzieje, ze jest to hit... W sumie nieco dziwne moze sie wydawac samo latanie po mapie, tym bardziej, ze jak napisal KILL nic oprocz bossow nie ma do zabijania, niemniej mam nadzieje, ze jak zagram to zrozumiem cale zalozenie autorow....
taka pisownia byla zamierzona , ale nie o tym chcialem , SoC siest specyficzna gra (jak swego czasu ICO) i dlatego nie podejdzie wszystkim :|
zduniacz
20 10 2005, 17:29
Hej, a jak tam zagadki logiczne? Bo przeciez to dla mnie główny obok klimatu atut ICO. Ale tak patrze na fotki i filmiki, i ze strachem dochodzę do wniosku, że za wiele ich teraz nie ma, ewentualnie zmienił się trochę ich charakter?
o kur**wa lol, co u ch*ja?
az normalnie nie wiem kogo pojechać XD
szkoda, ze tak piekna gra zostanie znów olana przez graczy...ludzie wolą strzelac do kosmitów, zbierac jajeczka, kuleczki czy inne duperele...szkoda, szkoda
Ukonczylem chwile temu SOTC. Piekna gra. Majestatyczna, tajemnicza niektorym moze sie poprostu nie spodobac ale tym ktorzy maja juz dosc sytuacji kiedy to odpalaja gre i widza kolejny racer, bijatyke itd. i szukaja czegos oryginalnego, nowatorskiego SOTC zapadnie w pamieci na dlugie lata i bedzie o tej grze jak i o ICO mowil jeszcze nie raz.
Przede wszystkim bledem jest to ze sporo z was widzi w SOTC 2 czesc ICO. To zupelnie inna gra, owszem wyczuwa sie w niej podobienstwo do ICO (TAJEMNICZOSC I STYL WYKONANIA GRAFIKI) ale zamiarem autorow bylo stworzyc cos zupelnie innego.
Zagadki logiczne w SOTC owszem sa ale nie takie o jakich myslicie, tutaj trzeba pomyslec jak pokonac kazdego z "colossi". Trzeba znalezc czułe miejsca, wskazowki ktore daje nam Dormin moga pomoc tym ktorzy nie wiedza jak "ugryzc" kolosa. Bardzo czesto trzeba wykorzystac otoczenie, ale nie bede juz pisal o tym bo po co, ukonczylem gre bez solucji, czasami troche trzeba bylo wyterzyc umysl gracza

i wkoncu zapala sie zarowka

Po ukonczeniu SOTC jedna mysl mam juz tylko w glowie, znow nastal czas zwyklych gier, na kolejny projekt ekipy od Ico i SOTC przyjdzie nam pewnie dlugo poczekac

Chodza plotki ze Ico 2 ma wyjsc na PS3.
Tym ktorzy twierdza ze obszar jest pusty bez zywej duszy odpowiem ze TAK TO MA BYC, to wlasnie poteguje klimat TEJEMNICZOSCI, to jest ZAPOMNIANA, ZAKAZANA KRAINA, jak stoczycie kilka walk to zrozumiecie czemu to jest taka dziwna kraina.
Ocena 10/10 (mozna sie przyczepic do tnacej animacji ale kogo to obchodzi, klimatem gra zabija wszystko).
O tym jak klimatyczna jest ta gra świadczy fakt, że nawet na Experience, gdzie jakiś elo gangsta non stop pruł morde do mikrofonu, a z głośników leciało Rage Against The Machine, można było sie autentycznie wczuć i na chwilę odpłynąć. Sweet
@KILL
Dla takich jak ty powinien byc specjalny zastrzyk
Muzyka z oficjalnej strony...

ciekawe jaka jest w grze ale mysle ze ten motyw tez sie tam znajdzie. Klimat miazdzyl mnie odkad tylko ukazaly sie pierwsze zapowiedzi, ale w ogole nie sledzilem postepow nad gra (jedynie to co wyczytalem w PsxE). Po prostu nie chce sie na niej zawiesc, gra o takim potencjale i KLIMACIE ktory bije od samych trailerow i screenow i ktora juz przez to trafia w moje gusta nie moze byc slaba.
I bez watpienia na zime sprawie sobie ponownie PS2 zeby w nia zagrac.
co tu wiecej pisac, czysty odlot
Mam pytanko (oczywiście do posiadaczy gry), czy nie robi się czasami nudnawa?
Gdyż chodzenie po pustych lokacjach gdzie od czasu do czasu natrafimy na GIGANTA nie bardzo mnie przekonuje.
Oczywiście, że muzyka może potęgować klimat, ale też nie o sam klimat tu chodzi, chodzi o przyjemność i że tak się wyrażę "nie monotonność".
Może się spytam tak, czy gra posiada jakąś fabułę i czy np: jest wyjaśnione, dlaczego główny bohater się znalazł na tej krainie?
Bowiem na oficjalnej stronie jest napisane w game info „Majestatyczna podróż po starożytnych krainach… wraz z koniem żeby poznajdować i pozabijać giganty…”
Wszystko fajnie i dobre no, ale czy to nie za mało?
Czy to aby zbyt prostacko nie podeszli sobie develporzy, tworząc grę z gigantami
oraz klimatyczną muzyką zapominając o trzymającej grę fabule?
Pytam gdyż bardzo się napaliłem na tą grę i jeszcze właśnie leci ta muzyczka ze strony
który mnie dosłownie miażdży, ale nie jestem do końca przekonany…
mario87
20 10 2005, 21:40
SPOILERoczywiście że jest wyjaśnione po co tam się znaleźliśmy
przybywamy tam żeby ożywić pewną panienke i niejaki(czy niejacy?) Dormin mówi że aby ją ożywić musimy rozwalić posągi, niestety śmiertelnik tego nie może zrobić, ale może zabić kolosy dzięki czemu dany posąg się rozwali
to tylko takie krótkie wprowadzenie
OsciBosci
20 10 2005, 22:20
QUOTE(wujaszek_JJ @ 20 10 2005, 14:11)

QUOTE(iaikO @ 20 10 2005, 13:05)

Sam sie puknij, mi tam np. takie wielkie tytuly a'la HALO,
KILLZONE czy
ICO nie podeszly, do znudzenia i wyrzygania ... ;/
Ale jak Ciebie bawi to zycze jak najwiecej zabawy!
EOT.

no coz ja bym przy wielkosci pierwszej gry polemizowal, natomiast wydaje mi sie ze wielkosc ICO wlasniemało kto zauwazyl!!
Obejrzalem Video Review na GS i coz, cudowna gra!!
W jakim czasie mozna ukonczyc gre?
Obejrzalem filmiki, czytam wasze wypowiedzi, a teraz od godziny slucham muzyki z oficjalnej strony...
Jestem po walce z pierwszym kolosem

I napisze tylko jedno - o k***a!!! jakie to jest... PIEKNE. I nie chodzi mi tutaj o samą grafe, ktora jak na mozliwosci PS2 spisuje sie celujaco. Ja p*****e, ta animacja stapajacych po ziemi "wiezowcow", wprost powala na kolana. Steruje malym, chudym bohaterem, a tu nade mna unosza sie kleby pylu, latajace kamienie wywolane pod wplywem druzgocącej krew w zylach sily uderzeniowej stop kolosa o podloze! - az mnie ciarki przechodza. Bezapelacyjnie MUST HAVE, i pretendent do gry roku 2k5. Jesli nie Shadow of the Colossus to jaka inna gra jest godna nosic ów zaszczytny tytul? Zadna, powtarzam... zadna inna!!!
Chyba przegialem... Ale opinia szczera - tak to czuje!
Kto oleje SOTC, ten dupa na skale swiatowa!!!
karys88
21 10 2005, 01:05
@Roki, wg.różnych źródeł jest to 10-15 godz. ale oczywiście to jak sie bedziesz spreżał, a jak pisał Senti w tej grze aż sie chce co kawałek zatrzymywać i podziwiać to wszystko

Ja od kilku dni gram w demko, przeszedłem je już z 15 razy, a dalej mi sie chce grać, to coś musi znaczyć

A pozatym dziś po raz któryśtam n-ty zacząłem grać w ICO, chce sobie przypomnieć jak cudowna i ponadczasowa to gra, przed zagraniem w full SotC
Ktośtam pisał ze pusto jest w grze, a ja na to LOL

Ktoś tu coś jakoś gdzies nie umie docenić na czym polega ta gra...to nie jest GoW, Spartan czy DMC, to jest magia którą potrafili stworzyć artyści z SCEA, naprawde chyle czoła za to co oni potrafią stworzyć w świecie gier, Artyzm to za mało powiedziane
dziekuje za uwage, nastepny post po zagraniu w fulla
pozdro
karys
ps.na gamerankings SotC ma już 91%, o 0,4% wiecej od ICO, jupiii, mamy duchowego nastepce Cudu

pps. i tylko modle sie zeby ludzie to docenili i zakupili tą gre, boje sie że jeśli sie nie sprzeda to Artyści nie dostaną juz wiecej kredytu zaufania, a my nie dostaniemy już tego...tego czegoś co kochamy w grach, gier innych a jednocześnie jakże genialnych i wspaniałych pod kazdym wzgledem
Ja ukonczylem gre w 12h 35min ale spory kawal czasu spedzilem na podziwianiu okolic, pieknych widokow pedzac na moim rumaku ARGO. Bede przechodzil ja 2 raz i wiedzac juz jak pokonac kazdego "colossi" mysle ze zajmie mi to jakies 7-8h. Bo za 1 razem sporo czasu zeszlo mi tez na wymyslenie jak pokonac okolo 5 colossi, a w szczegolnosci to taki jeden nad ktorym myslalem dobre 30min

Rozwiazanie okazalo sie banalne, jak zwykle hehe
mario87
21 10 2005, 01:12
a ja rozwaliłem już 4 kolosów i musze powiedzieć że z każdym kolejnym kolosem jest coraz lepiej
goście którzy zaprojektowalicały teren powinni dostać jakąś nagrodę czy coś bo jak narazie ten cały ogromny teren mnie powala na kolana, co chwile się zatrzymuję żeby się rozejżeć

ale jest też pewien problem, jak narazie nie ma tego czegoś co by jakoś wykorzystywało ten teren ogromny teren, coś takiego co by nas zatrzymywało, bo narazie tylko ze świątyni jedziemy do kolosa, rozwalamy go i znowy jesteśmy przenoszeni do świątyni, i tak na okrągło
chciałbym czegoś więcej niż tylko obserwowanie widoków podczas jazdy do kolosa.... no chyba że później coś takiego będzie
Tylko czemu nikt nie pisze o tym, co się dzieje POMIĘDZY walkami z poszczególnymi kolosami?? Myślę ze nie tylko mnie ta kwestia interesuje... Niech ktoś się wypowie, czy ta wędrówka jest jakoś urozmaicona (i jak), czy nie wkrada się uczucie nudy. Bo że gra ma klimat i walki z kolosami są wypaśne, to już wiemy

. Teraz tylko proszę o więcej szczegółów

.
sentinel
21 10 2005, 10:56
przyznam, iż nie wiem skąd pytania "co dzieje się pomiędzy walkami" - to tak jakby pytać "co dzieje się pomiędzy wyścigami w gt4" ;-). celem wyprawy jest odnalezienie i zlikwidowanie określonej liczby kolosów w ściśle określonym celu - nie oczekujcie od rozgrywki niczego ponadto, to nie san andreas. za pomocą miecza (oraz słońca) uzyskujemy namiary na kolosa, udajemy się we wskazane miejsce (co samo w sobie bywa czasem mocno utrudnione) po czym odnajdujemy oraz wykańczamy kreaturę (tu też nie myślcie, że wystarczy kilka strzałów z łuku czy cięć mieczem - trzeba myśleć, kombinować, nierzadko obserwować zachowanie i reakcję przeciwników, czasem wręcz ich prowokować...) - to esencja całej zabawy, zajmująca tyle czasu i dostarczająca takiej satysfakcji, iż naprawdę nudzić się nie sposób, oczywiście zakładając, iż sama gra przypadnie do gustu...
Dla mnie wlasnie ta otaczajaca zewszad pustka i ogromne tereny do pokonania, to cala kwintencja zabawy. Wreszcie trafiasz na kolosa, z ktorym podejmujesz walke. W okol brak zywej duszy. Tylko Ty, rumak, kolos i cudnowny krajobraz. Podczas pierwszej walki czulem sie jak mrówka z, która nie ma najmniejszych szans by przezyc, a co dopiero pokonac stwora - powaga. Myslec, kombinowac i jeszcze raz myslec. Piękna gra!
Senti... Jak ta gra nie moze przypasc do gustu? Osobiscie nie jestem zagorzalym fanem ICO, ale w SOTC zauwazylem oryginalnosc w kazdym calu - a ten klimat i motyw samotnego jeźdzca, tudziez ubijanie po kolei każdego z kolosów, cudo! Teraz mam wyrzuty sumienia, ze ICO nie poswiecilem wiecej czasu
Ceglash
21 10 2005, 13:42
Podzielam zdanie poprzedników - ta gra jest WIELKA, tak jak jej bossowie. Wszak jestem dopiero po pokonaniu piątego kolosa, ale juz mogę co nieco powiedziec tym ktorzy oczekuja tej gry z zapartym tchem.
Po pierwsze - pasek energii naszego bohatera regeneruje się więc nie ma na szczescie potrzeby zbierania apteczek i innych popierdólek.
Po drugie - walki z bossami są raczej łatwe, gorzej ze znalezieniem na nich haka.
Po trzecie - jazda koniem nie jest wcale tak "tępa" jakby się mogło zdawać. Tylko szkoda, że nie mozna uzyskać czegos posredniego między spacerem a galopem. Spacer(na koniu ofkoz) jest stanowczo za wolny zaś galop za szybki aby się np. móc spokojnie rozejrzeć.
Po czwarte - sejwowac mozna nie tylko po pokonaniu bossa, ale też w porozrzucanych gdzieniegdzie specjalnych "kapliczkach".
Po piąte - przestań czytac te durne posty i szybko zamawiaj preordera bo WARTO!!!
BTW: Ta swietna i nastrojowa muzyczka z oficjalnej strony www leci również i w grze, a konkretnie w intrze. Uff, a już myslalem, że zostala ona skomponowana tylko na potrzeby internetu.
P.S. Jak skonczę grę to wysmażę krótka recenzję.
evilcrusader
21 10 2005, 15:37
Gea jest genialan ale troche crupie i niestety nie chodzi z dysku
jakto nie chodzi z HDD?
nawet na nowszym HD loaderze?
evilcrusader
22 10 2005, 03:34
no mam wersje 0.7 nowszej chyba n nie mam a dvd-nagrywarki jeszcze nie mam ( dzisiaj w sklepie sprzedawca dal mi zwykle dvd.....
Wiśnia San
22 10 2005, 09:50
A ja się zawiodłem na tym tytule, na filmikach wyglądało fajnie ale w praktyce kapa. Na PE grałem chyba 30min i nie znalazłem żadnego potwora, mój mieczyk wskazywał jakieś dziwne mijsca. Poczekam aż gra będzie za 100zł i wtedy sobie ją kupie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.