Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Shadow of the Colossus
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
McDrive
QUOTE(Coati @ 31 12 2006, 12:36) *

@helveg - ta budowla to niemoze byc zamek z ico.. jest za wysoko nad poziomem morza i jakos jest zbyt strzelista. IMO. Ale z drugiej strony... po co by tam to bylo?

Swoja droga nie wiecie czasem czy tworcy ico i sotc dlubia nad nowa grą??

Kiedyś w N+ pisało w wywiadzie że zapoznają się z dev-kit'am PS3 więc może mają już coś na myśli...
Yano
napewno bedzie jakias gierka na ps3 pokazujaca prawdziwty power colosow:D nie odpuszczą tongue.gif
Don_Pedro
Wogole z wywiadu w Neo+ wnioskuje, ze na PS3 powstaje SotC2. Ponoc Ueda marzy o rozwalaniu kolosow prze kilka osob naraz... czyzby rozgrywka online? Czekamy! Dla samych gier Fumito Uedy warto kupic PS3!
Coati
juz sotc mial miec opcje multipalyer. wnioskuje z trailerow dodawanych[?] do japonskiej wersji gry. jakby co to jest to do pobrania na secret-garden.xt.pl .
Labik
ja mam takie pytanie... w ICO kogo sie zabija? sa tam jakies colossy badz podobne stwory? Nie lubie takich przygodowych skakanek ale zastanawiam sie nad tym tytulem.
Coati
nie ma nad czym sie zastanawiac tongue.gif tylko kupowac.

pamietasz takie te duszki co pojawialy sie w sotc po zabiciu kolosa?? no to z mniejwiecej z takim czyms sie walczy[niewliczajac finalowego bossa].
Labik
aha, a dlugie to?

nie lubie dlugich gier tongue.gif
Yano
QUOTE(Don_Pedro @ 31 12 2006, 17:39) *

Wogole z wywiadu w Neo+ wnioskuje, ze na PS3 powstaje SotC2. Ponoc Ueda marzy o rozwalaniu kolosow prze kilka osob naraz... czyzby rozgrywka online? Czekamy! Dla samych gier Fumito Uedy warto kupic PS3!

wiem ze sie powtarzam bo juz w kazdym temacie o tym gadam ale od paru miesiecy gram w monster huntera, gierka o rozwalaniu potworow, niektore wielkie, 1-2 nawet dorownuja wielkoscią kolosom, chociaz walka z nimi nie polecha na wdrapywaniu sie po nich tylko napieprzaniu po roznych kawalkach ciala ktore sa dostepne z ziemi wink.gif
tak czy siak gra kopie dupe , szczegolnie wlasnie w multi , dlatego tym bardziej nie moge sie doczekac SOTC2 z multi biggrin.gif (moze dla niej kupie ps3) , bo wlasnie od samoego poczatku grania w MH porownuje ją do sotc (niesłusznie) , tzn caly czas wlasnie muysle "kurna gdyby bylu jeszcze akjce podczas walki jak w sotc, i jeszcze na multi, wspinianie sie itp to by byla gra w kotra bym gral wieki biggrin.gif"

dlatego caly czas czekam zarowno na nowe MH jak i SOTC i licze ze te 2 gry beda sie do siebie zblizac biggrin.gif tzn ich zalozenie zaczna sie pokrywac, jedna dostanie mozliwosc wspiniania sie na wieksze stwory i rozne strategie z tym zwiazne i wiekszy teren walki wub.gif a druga dostanie multiplayera i pewne elementy rpg - rozwoj postaci itp, i ogolnie chcial bym zeby sotc zyskal jakąs bardziej dopracowaną otoczke, bo szlajanie sie na konieu po pustym swiecie od swiatyni do kolosa ma swoj klimat, ale jednak czlowiek chial by miec jakies inne mozliwosci do roboty jeszcze:D wiadomo ze sotc to 95% walki z "bossami" a w koncu gra musi miec cos innego niz tylko bossowie ;p
Coati
QUOTE(Labik @ 1 01 2007, 12:52) *

aha, a dlugie to?

nie lubie dlugich gier tongue.gif

ja przeszlem za pierwszym razem w okolo 5.5h
bede gral 2-gi raz... bo za drugim razem Yorda gada po angielsku biggrin.gif
Quain
Przecież to zupełny absurd zbliżyć do siebie MH i SotC, przecież to mimo wszystko dwie zupełnie inne gry.
Z jednej strony masz grę, w której jakimś chuderlakiem jeździsz na koniku i męczysz kolosy, jak z tego RPG zrobić skoro masz tylko 2 współczynniki HP i tą całą 'wytrzymałość', co jeszcze dodasz? Przedmioty i co, miecz, który zabija kolosa 1 strzałem, albo zbroję płytową? To powiedz mi jeszcze jak gość, który podczas biegu ciągnie miecz po ziemi za sobą miałby zrobić krok w tonie stali i jeszcze wspinać się w niej po kolosach?
To platformówka, a nie RPG i tyle, nie ma tam jak pakować postaci, bo jest zawsze jeden i ten sam cel i jedna droga dojścia do niego i ja osobiście za cholerę nie widzę możliwość zmiany tego. Chyba, że naprawdę chcemy zrobić kolosa, który ma 100 różnych ruchów i można go ubić na 100 różnych sposobów, ale chyba nie muszę wam mówić ile musielibyśmy czekać na taką grę? wink.gif
To taka spokojna gra, jest panna, którą trzeba ożywić, jest smutna muzyka, to wszystko buduje ten klimat, dodasz do tego coś innego co trzeba rozwalać między kolosami i ta gra to wszystko straci i już niczym nie będzie różniła się od całej reszty. Zresztą ten pomysł z graniem po sieci też jakiś lewy, może jeszcze dadzą liny i będzie można przyszpilić kolosa do ziemi jak Guliwera? Albo jak w lemingach będzie można wejść kumplowi na barana i tak dalej i dalej, aż sięgniemy kolosowi do jajek za przeproszeniem. wink.gif Jeśli chodzi o mnie to ja nie widzę w tym sensu.

Z drugiej strony wspinanie się po potworach w MH to też taki przegięty pomysł, chociaż jakby go tak nie wyśrubować, żeby przypadkiem gra nie zaczęła polegać tylko na tym, a jedynie był to tam jakiś taki smaczek i alternatywna droga do ubicia tego i tamtego gada to czemu nie.

Tyle z mojej strony. cool.gif
Yano
no ja juz napsialem co mysle wiec nie bede sie powtarzal ale dodam ze jednak wg mnie sotc to tylko pusty teren i bossowie, a wolal bym zrby bylo cos wiecej, nie wiem dokladnie co ale cos wiecej tongue.gif
Labik
Dla mnie wlasnie ten teren buduje ten klimacik. Zgadzam sie z Quain =)
McDrive
Wiecie może gdzie można ściągać te 2 filmiki dodane do Jap. ver. ??
Na secret-garden włącza mi sie jakiś upload toolbar czy coś i nie moge nic ściągnąć.
Hubi.
Moze jestem jakis inny lub dziwny, ale Shadow mi sie nie spodobal smile.gif Jestem narazie przy 4 kolosie i co moge teraz stwierdzic-
fabula- nic specjalnego
dlugie, nudne (nic w tym czasie sie nie dzieje) szukanie kolosow
sama walka z nimi- nic specjalnego. Pierwszy kolos zrobil na mnie wrazenie, ale walka z nim ograniczyla sie do znalezenia schematu i uderzenia w czuly punkt (zazwyczaj na glowie)
i walka z kolejnymi kolosami (przynajmniej do 4) jest strasznie schematyczna, a gra monotomna (po pokonaniu wracamy do swiatyni i jedziemy do nastepnego kolosa)

Teraz mnie mozecie bic, wyzywac i biczowac- takie jest moje zdanie i gdybym recenzowal ta ge, wystawilbym jej 7+
poprostu nie wiem, czym ona ma zachwycac
Quain
Hubi. jeśli mam być szczery to jestem tego samego zdania co Ty. wink.gif
Przed chwilą rozwaliłem ostatniego kolosa i też nic specjalnego mnie w tej grze nie urzekło. Rozwaliłem go tylko dlatego, że nie lubię zaczynać gry, a potem jej nie kończyć. tongue.gif Niektóre są naprawdę świetne, ale naprawdę nie rozumiem czym tu się tak niesamowicie podniecać. Kilka kolosów to właściwie klony tego pierwszego, różnią się tylko paroma elementami, jak broda, jakaś tam maska itp. Jak dla mnie to takie no dziwne, nawet ataki mają te same, tyle, że otoczenie inne. dry.gif To po czasie naprawdę robiło się dla mnie monotonne i dość nużące, a przecież całą grę skończyłem w 9 godzin, gdzie tu miałby być czas na przysypianie?
Gra jest oryginalna, ale nie obchodzi mnie, że 'niezależni recenzenci mają ją za perełkę', dla mnie to gra całkiem niezła i tylko niezła. No i jeszcze końcówka mnie rozczarowała, myślałem, że będzie prosta, jak trzeba, tru love for ever itd. a tu tak zakręcili. wacko.gif Jak dla mnie to podobnie jak tam wyżej 7/10, no ale tyle przeważnie mają u mnie gry, które jestem w stanie strawić i dokończyć.
Grabol
kazdy ma prawo do wlasnego zdania kij z recenzjami, rankingami itp...
bo o ile przy wyborze gry troche sie opiniami tzw fachowcow kieruje(w koncu flotu na soft ciagle za malo i trudno jest kazdy tutul sprawdzic osobiscie przed zakupem) to mimo wszystko wlasnego zdania na dany temat nikt mi odbierze i staram sie je wyrabiac w miare samodzielnie.

co do shadow of the colossus, no coz temat jest troche skomplikowany bo gra, chyba nikt tego nie zaprzeczy, jest dosc specyficzna, gameplay taki sobie replay value raczej mizerne, grafika mogalby byc duzo lepsza, dzwiek rowniez no ale na szczescie z niektorymi grami jest jak z dobra ksiazka - okladka, czcionka, jakosc papieru stoja na drugim miejscu liczy sie to co mozesz w niej odnalezc i jak to na ciebie wplynie

mi ta gra akurat lezala bardzo, ale po jej ukonczeniu jestem zdania ze nie kazdemu moze przypasc do gustu.
kiedy czasem ktorys z moich znajomych wypatrzy ja u mnie na pólce i prosi zebym mu ja pokazal robie to raczej niechetnie bo wiem jak mieszane uczucia moze ona wywolac dla jednych dzielo sztuki dla innych przecietny tytul w morzu softu na czarnule
Labik
QUOTE(Hubi. @ 1 01 2007, 21:52) *

Moze jestem jakis inny lub dziwny, ale Shadow mi sie nie spodobal smile.gif Jestem narazie przy 4 kolosie i co moge teraz stwierdzic-
fabula- nic specjalnego
dlugie, nudne (nic w tym czasie sie nie dzieje) szukanie kolosow
sama walka z nimi- nic specjalnego. Pierwszy kolos zrobil na mnie wrazenie, ale walka z nim ograniczyla sie do znalezenia schematu i uderzenia w czuly punkt (zazwyczaj na glowie)
i walka z kolejnymi kolosami (przynajmniej do 4) jest strasznie schematyczna, a gra monotomna (po pokonaniu wracamy do swiatyni i jedziemy do nastepnego kolosa)

Teraz mnie mozecie bic, wyzywac i biczowac- takie jest moje zdanie i gdybym recenzowal ta ge, wystawilbym jej 7+
poprostu nie wiem, czym ona ma zachwycac

Na poczatku tez mialem takie wrazenie ale sie zmusilem i mnie wciagnelo smile.gif Ta gra jest magiczna poprostu
helveg
QUOTE(Grabol @ 1 01 2007, 20:47) *

(...)
mi ta gra akurat lezala bardzo, ale po jej ukonczeniu jestem zdania ze nie kazdemu moze przypasc do gustu.
kiedy czasem ktorys z moich znajomych wypatrzy ja u mnie na pólce i prosi zebym mu ja pokazal robie to raczej niechetnie bo wiem jak mieszane uczucia moze ona wywolac dla jednych dzielo sztuki dla innych przecietny tytul w morzu softu na czarnule

podobnie u mnie, z 6 osobom pokazalem gierke, nikogo nie zainteresowala, mniejsza o ocene w recenzjach ale rzeczywiscie ciezko mierzyc np colossusy z takim np. residentem4 czy gta:sa, SotC to bardziej przygoda do przezycia niz gra do przejscia

teraz mecze hard time attack, ciezko i troche zabija klimat jak sie frustruje czlowiek przy ktoryms kolosie i go wyzywa od smieci i #$@%! biggrin.gif
Quain
No ze mną było tak, że ja na początku podszedłem do niej bardzo sceptycznie, potem zacząłem grać, jakoś poszło, no ale mimo wszystko nadal coś mi nie pasowało i dlatego ta gra nie wyrobiła sobie u mnie jakiejś genialnej opinii. wink.gif
I kurde to chyba najnudniejsza gra do oglądania 'z boku', chyba że w tej części kiedy kolosa trzeba rozszyfrować, wtedy każdy rzuca jakimiś chorymi pomysłami, no ale kiedy już się wie to cóż. Tragedia, jeden męczy pada, a reszta usypia.
Hubi.
A myslalem, ze znowu mnie wszyscy zjada, tak jak kiedys, gdy napisalem ze mi sie RE4 nie podobal na dluzsza mete.

Moze jeszcze kiedys wroce do Shadowa, narazie jakos nie mam ochoty biggrin.gif
S_600
wiadomo są gusta i guściki....kolosy to sztuka, nie każdemu jest dane to zrozumieć......
Hubi.
a czemu uwazasz, ze ta gra to sztuka? Bo jest inna?
Coati
sztuka to cos subiektywnego. tak jak performance dla wielu jest sztuką tak dla mnie jest debilizmem...
rushman
Przyczepiacie sie do ubogiej fabuly SotC (rowniez ICO) - wiele rzeczy dopowiada do niej sam gracz co pobudza wyobraznie rolleyes.gif
Wiele niedopowiedzen oraz zakonczenie blush.gif sprawiaja ze gra na dlugo pozostaje w pamieci wub.gif No i oczywiscie ten niesamowity klimat, potegowany dodatkowo przez przewspanila muzyke (najlepszy obok Chrono Cross soundtrack)...
Przyznam ze grafika "pomiedzy" kolosami nie powala, za to podczas walk SotC wyciska ostatnie soki z PS2 excl.gif a samo meczenie kolosow sprawia tyle radochy (szczegolnie na hard - wiecej punktow witalnych), ze gre mozna przechodzic bez konca wub.gif

SotC for ever!!!
Yano
nie bez konca;p za malo sekretów;p ja odblokoalem itemy w time trial i potem mi sie znudzilo troche.. czyli przeszedlem ze 4 razy
teraz wracam sporadycznie

dlatego mowielm ze woalla bym zeby sotc2 mialo cos wiecej, ewentualnie wiecej kolosow, np 50 biggrin.gif albo zeby kolosy mialy losowe elemnty, np ze punkty witalne pojawiaja sie w roznych miejscach , czasem (pipi) niewygodnych itp, albo jakies dodatki, niekoniecznie wplywajace na rozgrywke, mnie do meczenia sie z hard time trial namawial spadochron, i mimo ze on nic nie daje tylko wkurza ale chialem go ZOBACZYC ;d i wlasnie czesto w grach przyciaga mnie na dluzej mozliwosc odblokowania czegos ..niekoniecznie zbyt fajnego;p (jedyne co mnie wogole nie podnieca to odblokowaywanie artów i obrazkow itp takich jak np w dmc)
Tytek
Widac kazdy ma odmienne zdanie. mi np. walka z collosami nie sprawia tyle radochy.
sizacz
Niedawno zacząłem grę po raz kolejny w poszukiwaniu smaczków i jaszczurek żeby w końcu dostać się do ogrodu. Uwaga mogą być SPOILERY smile.gif Przy 4 kolosie doznałem jednak szoku i zauważyłem coś co mnie mocno zaskoczyło a na co wcześniej kompletnie nie zwróciłem uwagi. Zaraz na początku areny przy wyjeździe z tunelu/wąwozu pod nami jest szczelina. Co najlepsze jest ona dla nas dostępna. Nie wiem czy ktoś z was próbował zwabić tam kolosa. Mi udało się jedynie przyciągnąć go na jej skraj, niestety nic poza tym. Można razić go strzałami ale oprócz "tupania" nic innego nie robi. W każdym razie miło jest odkryć takie zakamarki smile.gif. Czy znacie może jakieś inne miejsca odkryte na nowo podczas kolejnej wizyty w świecie gry ?
AiszA
" do usunięcia "

PS: Dzięki Coati i sorry za pomyłkę smile.gif Wyszukiwarka się buntuje i od 2 dni nie mogę tego ICO znaleźć :|

Pozdrawiam
Coati
QUOTE(^i^_AiszA_^i^ @ 16 01 2007, 14:21) *

Dla mnie, gra wyjątkowa i qultowa Bestseller, ICO- bo mowa tu o niej... Jest to moja perła wśród sznuru karali... Niesamowita, originalna, niebanalna... Towarzyszy nam wspaniała muzyka, co dotyka najgłębszej struny duszy... Wyróżnia się pomysłowością i niepowtarzalnością... kto jej nie doceni, niech stanie mu w gardle ością wink.gif Po prostu, nie dla wszystkich smile.gif

nie ten topic... Topic o Ico jest gdzies 'dalej' zakopany...
Alfred
Dla wszystkich tych, którzy jeszcze nie kupili Shadow of Colossus:

http://www.sklep.psxextreme.pl/product_inf...roducts_id=2685

I teraz czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jedną kwestię. Czy jest to oficjalne Polskie wydanie, czy psxextream zamówiło paręnaście egzemplarzy gry z Anglii. Kto jest dystrybutorem tej gry na Polskę, chciałbym sprawdzić, bo u niego pewnie taniej będzie. W ogóle z grami na ps2 nigdy nie wiem kto jest dystrybutorem danej gry. Z grami na pc, wszystko jest jasne, cenega, cdprojekt i paru innych dystrybutorów, ale wszystko wiadomo co i jak. A z dystrybucją gier na ps2 za cholerę nie mogę się połapać.

PS. Tak to prawda nie mam jeszcze Shadow of Colossus, wstyd mi, ale szybciutko to się zmieni. icon_twisted.gif
AiszA
Choć również gra genialna jak ICO, bez dwóch zdań smile.gif To w Shadow of the Colossus brak mi tych łamigłówek, kombinacji... przepastnych, ruchomych lokacji... Czułam taki malutki niedosyt rolleyes.gif
wozek
Wyszedlby wtedy mega platformer (w sumie SotC to taka platformowka) jakim jest wlasnie ICO. W kolosach daje sie odczuc pelne wywarzenie miedzy gra a... no wlasnie - tutaj moze sobie kazdy wpisac co zechce, bo dla wiekszosci to nie tylko tytul na ps2.
helveg
nie wiem czy bylo, wiec wrzuce:

wiecej na->http://canalgame.com/foros/showthread.php?t=6405
Coati
bylo:) kilka stron wczesniej dawalem zdaje sie linka do rar'a z wiekszą iloscia takich skanow z artbooka:)
Yano
jak patrze (kolejny raz) na screeny collosow ktore wypadły z finałowej wersji zwnou robi mi sie przykro tongue.gif
podbno najpierw mialo byc 64 kolosy, a wyszlo 15-16... szkoda.. napewno 64 to bylo by troche monotonne, ale ze 30-40 to bylo by jednak cos takiego ze czlowiek napełnil sie do syta i sie cieszy "no zabilem ich duzo mam spokoj" a tak to czuje sie niedosyt,

chyby chociaz bylo 20-25 to juz by bylo lepiej, wiadomo ze ciezko zrobic 60 kolosow zeby kazdy byl inny, ale te 25 to mogli sie postarac tongue.gif

to prawda ze patrze przez pryzmat monster huntera bo nadal chcial bym polaczyc obie gry biggrin.gif ale jendak chcial bym troche wiecej kolosow w SotC biggrin.gif

gdyby bylo wiecej czlowiek by nie nazekal ze sa puste tereny bo swoja sile i radosc gry wsadzil by w walke z kolosami, a tak to 16 walk a potem zostaje tylko "zwiedzanie" .. ;p

ps. nie chce obrazic gry, jest (pipi)nista biggrin.gif
Grabol
IMO akurat do liczby kolosow nie mozna sie przyczepic

jedno co mi w grze nie pasuje to stosunkowo prosta rozgrywka, nie chodzi mi tu o pojedynki z kolosami a raczej o sposob ich odnajdywania. jezli tworcy wrzuciliby do gry troche wiecej zrecznosciowych i intelektualnych puzzli po drodze ze swiatyni do momentu spotkania sie z glownymi bohaterami byloby duzo ciekawiej i gra moglaby sie dzieki temu sporo wydluzyc i o ile do dlug. rozgrywki w ICO nie mam zastrzezen to w przypadku SOTC niestety tak! no coz... nie mozna miec wszystkiego

BTW gra jest wedlug mnie b.dobra i na tyle niecodzienna i ciekawa ze zajmuje w moim prywatnym rankingu jedna z najwyzszych lokat podobnie z reszta jak ICO
Quain
Wiesz co, muszę Ci powiedzieć, że gdyby z SoTC zrobili grę dłuższą o łamigłówki, które trzeba by było rozwiązywać chcąc się dostać do kolosa, to po pierwszym rzuciłbym grę w cholerę. wink.gif
Jak dla mnie jedyne czego brakuje w tej grze, to dopracowania kolosów, tak żeby było kilka sposobów na ich rozwalenie, żeby każdy różnił się od siebie jak to tylko możliwe i bynajmniej nie chodzi mi o to, żeby jeden zasuwał na rękach, a drugi na nogach, a trzeci odbijał się na pośladkach. happy.gif
Po prostu ta gra jest nieco monotonna, biegasz koło nóg i cholera to znowu te same nogi, tutaj tupnie, tutaj nie, takie to trochę niefajne jak dla mnie. Nie powinno być więcej kolosów bo to za dużo roboty i musieliby zrobić znacznie większą mapę (jakby nie było zerkając na mapę z odkrytymi wszystkimi kolosami, widzimy, że gdyby zagęścić nieco ich występowanie, podczas walki z jednym wpadalibyśmy na drugiego), no a znacznie większa mapa to znacznie więcej bezowocnego jeżdżenia na koniku i tyle, jedynym ewentualnym rozwiązaniem jest wprowadzenie kilku terenów, dodaliby 3 takie tereny jak ten w pierwszej części, tyle że żeby biegać w drugim trzeba by było opuścić pierwszy itd. Wtedy nie mamy głupiego jeżdżenia, nie mamy wpadania na inne kolosy i mamy więcej miejsca, na teoretycznie więcej zabawy, ale to też zależy kto siedzi przed konsolą.
Yano
kupa zagadaek na drodze do kolosa to moze nie byc najlepszy pomysl,

mi sie czesto zdazalo ze chialem sobie pdojechac do ktoregos i go skopac, i juz nawet przy pierwszym troche mnie wkurzalo ze trzeba za kazdym razem wspoinac sie na góre (pomijam time trial bo tam nie ma itemow) wiec gdyby to utrudnili to bylo by dziwnie.. z drugiej storny zeczywiscie poza "bossami" gra jest pusta..
chyba dobrym wyjsciem bylo by wprowadzenie wielu sekretow nieziwazanych z kolosami, szukanie roznych miejsca na mapie, zwiedzanie, jakies ukryte lokacje z czyms fajnym ale eni z kolosem itp, cos co mozna porobic ale nie ejst to wymóg ktory trzeba pokonac idąc do kolosa
cos takiego jak secret garden tylko zeby tego bylo wiecej i zeby dalo sie cos ciekawego tam porobic biggrin.gif

ewentualnie zagadkowe i puzzlowate dojscie do kolosa ale za to po pokonaniu rozwala sie jakas sciana i mozna nastpenym razem wejsc prostszą droga bez konieczniosni powwtarzania zagadek itp

a poza tym to marzy mi sie cos na czym mozna by latac biggrin.gif w jedynce mozna bylo spadac na spadochronie , latac na ptakach , i na niektorych kolosach ale wszystkie 3 opcje byly strasznie goraniczone, a fajnie by bylo jak by byala jakas maszyna albo ptak ktorym mozna by sobie latac po swiecie, oczywisci epowinien byc ukryty i powinienm miec ograniczenia zeby nie bylo ze odrazu lecisz sobie do kazdego kolosa w 2 minuty , ale cos takeigo fajnego do zwiedzania i podziwania ,
albo pomysl na wykrozystanie maszyny latajacej pdoczas walki z niktorymi kolosami tak jak wykorzystanie konia w jedynce (doganianie itp)

i jeszcze linka z hakiem biggrin.gif tez mogla by byc ukryta albo dostepna tylko przy niektorych kolosach, albo bardzo ukryta i dostpena po rpzejsicu gry i jeszcze z iograniczonym zasiegiem, ale fajnie by bylo uczepic sie linka i polatac sobie jak kolos macha ręka zeby nas strącic biggrin.gif

chial bym tez jakies zdolnosci albo sprzety ktory by sie dostawalo i by pomagaly w walce, niektrzy uwazaja ze to kicha ale to by urozmaicilo rozgrywke:>
jeszcze jedna opcja chociaz ryzykowna: wiele kolosow bylo by dostpene na raz, gracz by decydowal do ktorego idzie, ale bylo by tak ze nie wszystkie moze pokonac odrazu, np brakuje mu sily albo czegos ciekawszego, np wlasnie linki z hakiem, i nie ma szns pokonac bez niej ewentualnei ejst to (pipi) trudne, albo do niektorych da sie dorezec tylko robiac inne zadania i odblokowujac "lotnie" ktora pzowala doleciec w niedostpene miejsce itp, nieliniowosc gry wg mnie byla by sporym atutem , oczywiscie wlasnie z ograniczeniami a nie ze do finalowego idzie sie dorazu alb powuiedzmy gdyby bylo 25 kolosow to najpierw mozna sobie wybrac powiedzmy 10 i wiekszosc z nich jest sie w stanie pokonac, do innych trzbe apociwczyc, potem odblokowuje soe kolajna grupka itp, a na koniec dostaje sie cos co pozwala dotrzec do finalowych itp
Kazuma-san
Walka z kolosem na coopie z kumplem to moje marzenie wub.gif . No pomyślcie jeden odwraca uwage a drugi się wspina. Albo akcje na dwóch np. jeden wisi w dół i wbija miecz a drugi go trzyma lub wbicie naraz dwóch mieczy. Jeżeli zrobią SoTCa a PS3 i uwzględnią taką opcje to kupuje z miejsca icon_twisted.gif
Dr_Bakier
QUOTE(DJ1988 @ 25 10 2006, 14:58) *

z jakiej książki sa to skany? poprosze pełną nazwe. Czy to był bonus do japońskich (poznaje po znakach:D )preorderów? Ma ktoś?
Coati
ta ksiazka byla dodawana do limitowanej edycji w japoni:
http://b4.hive.i365.pl/Secret-Garden-PL/inne.php

do tego byla jeszcze koszulka i plyta z 2 trailerami NICO do zassania z tąd -> http://www.megaupload.com/?d=PQBQMUOW i http://www.megaupload.com/?d=I6Q3D8LN.

do tego masz paczke skanow z tej ksiazki:
http://b4.hive.i365.pl/Secret-Garden-PL/do...d/SotC-Beta.zip

~~~~

widzial ktos w sprzedazy figurki z gry??
Labik
Ja gdzies widzialem figurki ale nie pamietam gdzie. smile.gif
Dr_Bakier
QUOTE(Labik @ 28 01 2007, 22:28) *

Ja gdzies widzialem figurki ale nie pamietam gdzie. smile.gif

play asia?
http://www.play-asia.com/paOS-13-71-8x-49-en-70-1i22.html
http://www.play-asia.com/paOS-13-71-92-49-en-70-1mkg.html
Labik
Wlasnie tutaj smile.gif
Don_Pedro
Przeszedlem gre na normalu i hardzie...jak wlaczyc opcje time attack??????
Yano
musisz podchodzic do posągow w swiatyni odpowiadajacych kolosom i naciskac O albo kwadrat albo cos tam, i wtedy bedzie pytalo czy chcesz walczyc

dodam ze podczas time trial nie dzialaja zadne dodatkowe itemy ktore zdobywasz ;/ i chyba zycia i staminy masz nie tyle ile normalnie tylko tyle ile bylo przy danym kolosie (np przy pierwszym znikoma ilosc)
Colio
Może nie jestem zbyt na bieżąco, ale dopiero teraz w to zagrałem. Nie zawiodłem się. Gra to unikat, ma w sobie coś, emanuje klimatem, tak jak ICO. Można w obecnej chwili zarzucić jej trochę-miejscowe zwolnienia animacji,
doczytywanie się, miejscami świrująca kamera, i problemy ze sterowaniem, pewna cząstkowość scenariusza, i pewien schemat rozgrywki. Ale jednocześnie wykonanie powala. Doskonały OST, przepiękna animacja postaci, kolosy, niezwykła kraina, gry świateł....Moc. Nie chcę się rozpisywać, ale coś napisać muszę, ta gra zasługuje :f
Kolosy....Dżiz... Bogactwo, i rozbudowanie walk powala. Majestat. Powiem szczerze, że ten hype na "rozterkę przy zabijaniu kolosów" i w ogóle to takie słitaśne że żal zabijać początkowo mnie bawił. Ale cząstka w prawdy tym jest. Nie kiedy rozkminiasz skupiony jak podejść kolosa, i rzucasz bluzgami. Ale kiedy stoisz na jego łbie, widzisz smutny wzrok, i bezlitośnie zadajesz ostateczny cios gigantowi, dla którego ratunku nie ma....to ma w sobie cząstkę emocji. A muzyka to absolutny geniusz, jeden z fundamentów gry. Rozmaite motywy, klimat, dopasowanie do akcji. Cudo. No co tu dużo mówić, i tak każdy w to zagrał. Dla mnie to jedna z najbardziej intrygujących gier na PS2 :>
AiszA
QUOTE(Colio @ 10 02 2007, 20:04) *

Może nie jestem zbyt na bieżąco, ale dopiero teraz w to zagrałem. Nie zawiodłem się. Gra to unikat, ma w sobie coś, emanuje klimatem, tak jak ICO. Można w obecnej chwili zarzucić jej trochę-miejscowe zwolnienia animacji,
doczytywanie się, miejscami świrująca kamera, i problemy ze sterowaniem, pewna cząstkowość scenariusza, i pewien schemat rozgrywki. Ale jednocześnie wykonanie powala. Doskonały OST, przepiękna animacja postaci, kolosy, niezwykła kraina, gry świateł....Moc. Nie chcę się rozpisywać, ale coś napisać muszę, ta gra zasługuje :f
Kolosy....Dżiz... Bogactwo, i rozbudowanie walk powala. Majestat. Powiem szczerze, że ten hype na "rozterkę przy zabijaniu kolosów" i w ogóle to takie słitaśne że żal zabijać początkowo mnie bawił. Ale cząstka w prawdy tym jest. Nie kiedy rozkminiasz skupiony jak podejść kolosa, i rzucasz bluzgami. Ale kiedy stoisz na jego łbie, widzisz smutny wzrok, i bezlitośnie zadajesz ostateczny cios gigantowi, dla którego ratunku nie ma....to ma w sobie cząstkę emocji. A muzyka to absolutny geniusz, jeden z fundamentów gry. Rozmaite motywy, klimat, dopasowanie do akcji. Cudo. No co tu dużo mówić, i tak każdy w to zagrał. Dla mnie to jedna z najbardziej intrygujących gier na PS2 :>

Naprawdę miło czytać, jak ktoś docenia tak wspaniały kunszt gry, jakim jest ICO i Shadow of the Colossus... Właśnie to je wyróżnia z pozostałych, że są okazem wśród innych, nie ma podobnych sobie smile.gif
helveg
juz kiedys w tym temacie ktos podawal linki do najszybszych time attackow, ale podziele sie nimi jeszcze raz, niektore wyczyny to masakra (nie ogladac jak ktos nie przeszedl gry!):

1. http://www.geocities.jp/bgr44gsl/kz1.html
2. http://www.geocities.jp/bgr44gsl/kz2.html
3. http://www.geocities.jp/bgr44gsl/kz3n.html
4. http://www.geocities.jp/bgr44gsl/kz4.html
5. http://www.geocities.jp/bgr44gsl/kz5.html
6. http://www.geocities.jp/bgr44gsl/kz6.html
7. http://www.geocities.jp/bgr44gsl/kz7.html
8. http://www.geocities.jp/bgr44gsl/kz8.html
9. http://www.geocities.jp/bgr44gsl/kz9.html
10. http://www.geocities.jp/bgr44gsl/kz10.html
11. http://www.geocities.jp/bgr44gsl/kz11.html
12. http://www.geocities.jp/erobachi/kz12.html
13. http://www.geocities.jp/erobachi/kz13.html
14. http://www.geocities.jp/erobachi/kz14.html
15. http://www.geocities.jp/erobachi/kz15.html
16. http://www.geocities.jp/erobachi/kz16.html

btw czy ktos probowal podobnych sztuczek jak na tych filmikach? niektore to albo pokaz niecodziennych umiejetnosci albo konkretne fuksy, ja probuje aktualnie time attack hard na 4. kolosie, i mecze sie zeby wskoczyc mu na ogon za pomoca sztuczki z ww filmiku ale brakuje mi troche szczescia, tak czy inaczej polecam zobaczyc filmiki
Tamm
Witam,
Mam pytanie:
Właśnie dotarłem do 16 kolosa... no prawie i tu się pojawia problem.
Przeszedłem przez wrota otwierająć je promieniem z miecza.
Wszedłem po schodach po lewej i dotarłem do przepaści z wąską kładką.
Co dalej?? Jak wchodzę na kładkę to ona się zapada i ginę.
Gdzie mam iść.
Będę wdzięczny za szczegółowe wskazówki.
pzdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.