Kornolio
15 09 2007, 10:18
Ja miałem taki błąd że stałem przy jakiś kamieniach to tekstura wyglądała jak z N64 po czym po chwili zmieniła się w tą właściwą...myślę że to też zależy od czytnika konsoli.
W ogóle odpalając sobie po raz kolejny SOTC, stwierdziłem, że bardzo chcę, aby kontynuacja SOTC się nigdy nie pojawiła.
Żeby nie było SOTC2 i motywu z kolosami, Wandy i Agro, ani nic podobnego. Chcę aby ta gra była tak nietypowa jak jest i aby nikt jej nie porównywał do kolejnej części. Mam nadzieję, że autorzy, stworzą kolejną, niesamowitą grę, nieprzypominającą ICO, ani Shadow of the colossus, a jednak mającą ten niewiarygodny klimat. Trzymam kciuki, aby "ICO team"(?), nie poszedł na łatwiznę i po raz kolejny mnie zaskoczył.
Co do tekstur z SOTC...uwielbiam je takie jakie są i kocham te "małe błędy"
Pozdrawiam
mam taka sama nadzieje

mam nadzieje ze team ico zaserwuje nową swierza gre z tym samym klimatem jakie zaserwowaly nam 2 gry tego zespolu.
----
swoja droga w SotC i ICO da sie grac tylko w samotnosci... granie z kumplami to totalna porazka.. klimat ucieka, a kumple nudza sie; gapiac sie na ogromne pustkowia [w kolosach] czy mury/lochy/wierze [ICO]...
A właśnie wiadomo coś więcej, na temat nowej gry twórców ICO? Odeślijcie mnie do odpowiedniego tematu jak coś.
CYTAT(Coati @ 15 09 2007, 22:29)

swoja droga w SotC i ICO da sie grac tylko w samotnosci... granie z kumplami to totalna porazka.. klimat ucieka, a kumple nudza sie; gapiac sie na ogromne pustkowia [w kolosach] czy mury/lochy/wierze [ICO]...
Zgadzam się w 100%. Kiedy grałem w Kolosy, podjarany opowiadałem znajomym jaką tą zaje.bistą grę właśnie przechodzę. Kiedy kilkoro wpadło do mnie na chatę żeby obczaić, spotkałem się jedynie z ziewnięciami i zdziwieniem oraz tekstami typu "...daj spokój, odpal Tekkena...!"; "Ale nuda...!".
Samo śmieganie na Argo po rozległych pustkowiach dawało mi jakąś nieopisaną, mistyczną frajdę. Mimo, że zabawę z Kolosami można skończyć bardzo szybko, coś w okolicach 3-4 godzin to jakoś nie odczuwałem parcia na kolejną walkę. Właściwie celowo odkladałem ten moment aby cieszyć się grą jak najdłużej. Inna sprawa, że powalenie giganta praktyczie nie daje satysfakcji ze zwycięstwa. Autentycznie kilkakrotnie miałem wątpliwości czy warto było. Dopiero ostatni przeciwnik wywołał we mnie prawdziwą wolę walki i chęć zwycięstwa.
Być może dlatego, że po drodze straciłem mojego wiernego towarzysza. Niesamowita gra!
Do Ico przysiadłem jednorazowo, zarwana noc i zabawa się skończyła. Ciemny pokój, słuchawki na uszach, kawa i popielniczka wypełniona petami. Zassało mnie niesamowicie. Czekam na kolejne tytuły od ICO team!
CYTAT(Coati @ 15 09 2007, 22:29)

mam taka sama nadzieje

mam nadzieje ze team ico zaserwuje nową swierza gre z tym samym klimatem jakie zaserwowaly nam 2 gry tego zespolu.
----
Ja przeważnie wolę zagłębiać się w świat gier sama, nie wyobrażam sobie inaczej

Te dziamgolenie, szelesty, mlaskanie jak w kinie, to nie dla mnie

Wiadomo, niektóre tytuły wymagają "towarzystwa", ale po resztę takich doznań lepiej wybrać się np. do pubu
heh ja mam zupelnie inaczej, nie lubie grac w samotnosci

no ale sa wyjatki w postaci tych kilku gier vide SotC, ICO, REZ, MGS'y i cos tam jeszcze by sie znalazlo.. EOT
CYTAT(Coati @ 16 09 2007, 11:49)

heh ja mam zupelnie inaczej, nie lubie grac w samotnosci

no ale sa wyjatki w postaci tych kilku gier vide SotC, ICO, REZ, MGS'y i cos tam jeszcze by sie znalazlo.. EOT

Jak np. Silent Hill? Już sobie wyobrażam, kumpel z krzykiem wskakujący na moje plecy

(za kołnierz & drzwi

)
adijazda
9 12 2007, 16:12
mam pytanie!jestem w drodze do 3 kolosa,wchodzę do wody,wchodze na ten okrag ide do góry i wskakuję na ten prostąkątny kawełek,,,,,,,i (pipi),,,a dalej niewiem co(cały czas spadam:(

pytanie brzmi:JAK WSKOCZYĆ NA TE COŚ ALA UFO????!!!!
o ile dobrze pamietam to trzeba skoczyc przez rozpadline na kamienny blok i go obejsc... ogolnie to nie powinno tam byc problemu Oo
adijazda
7 01 2008, 21:08
ja niewiem czy ja jestem jakiś (pipi)a-ny!ale niemoge dojść do 3 kolosa-wchodzę na ten zamoczony pół okrąg,dochodzę do końca iiiii co???skacze na ten pojedyńczy blok-trzymam się go,poruszam a w prawą strone i dalej już tylko spadam:(niewiem jak wskoczyć na ten wielkji talerz(ufo:)
CHŁOPAKI POMÓŻCIE BO ZARAZ H-U-J MNIE STRZELI!!!
Tiglatpilesar
7 01 2008, 23:16
Idzie się w prawo, potem dobrze zmienić sobie kamerę i przejść na drugi bok tego bloku, z tego miejsca obrócić się w stronę kopuły i skoczyć na nią, oczywiście trzymając ciągle R1, żeby bohater się złapał. Nie wiem jak to jeszcze inaczej wytłumaczyć
JanzKijan
8 01 2008, 19:54
Tiglatpilesar
8 01 2008, 23:31
Na forum Sony PS2 ludzie dalej szukają jakiegoś wielkiego sekretu w SotC

Z jednej strony uważam, że to dość naiwne wierzyć, że przez dwa lata ten sekret się uchował, ale z drugiej to nawet mi imponują. Te wszystkie szkice, screeny, widać, że wkładają w to całe serce
Chciałbym, żeby wyszły kolosy na PS3, mimo, że SotC jest grą piękną, artystyczną blabala, to jednak ma sporo wad. Aż się prosi, żeby można było popływać pod wodą i eksplorowć zatopione ruiny, czy dolecieć w ukryte miejsca spadochronem...
jonasz81
8 01 2008, 23:40
CYTAT(JanzKijan @ 8 01 2008, 19:54)

Dodać więcej chyba już nic nie trzeba, a piszę te słowa tylko po to by wyrazić podziw dla Twórców tej wyjątkowej pozycji...
Sztuka, poezja - ta gra pokazuje jak rzadko, która że te słowa mogą odnosić się do gry, w tym przypadku przez ogromne "G".
Polecam z całego serca.
Tomaszek88
10 01 2008, 19:32
a mi sie wstyd przyznac ale co ja mam na poczatku robic? bo nie wiem
rushman
10 01 2008, 19:38
CYTAT(Tomaszek88 @ 10 01 2008, 19:32)

a mi sie wstyd przyznac ale co ja mam na poczatku robic? bo nie wiem

Po wyjściu ze świątyni przytrzymaj kółko - obracaj analogiem - podążaj za skupionymi promieniami światła
Tiglatpilesar
10 01 2008, 19:50
W instrukcji wszystko jest dokładnie wyłożone

Ostatnio nie mogłem znaleźć jaszczurki w świątyni. Udało się jednak (sprytnie się bestia ukryła

).
Przeglądając zachodnie fora można się natknąć na Lokiego. Tu mam pytanie, skąd się wzięła ta nazwa? Dlaczego ten orzeł (nieopodal uschniętego drzewa) został tak nazwany, a dwa inne nie. Przecież to identyczne ptaki
Tomaszek88
10 01 2008, 23:14
Wlasnie wiem le zakupilem sam krazek bez pudelka i instrukcji za okazjonalna cene 40zl

Nie przypuszczalem ze bedzie potrebna

Ale dzieki wielkie
Tiglatpilesar
11 01 2008, 00:58
Jadąc na koniu i wciskając kwadrat bohater też wyciągnie miecz ku Słońcu.
W jaki sposób spowodować, żeby koń z miejsca najpierw stanął na tylnych nogach, a potem ruszył galopem?
Lewą gałka na dół i jednocześnie X -ruszasz z galopa. Dwa razy ta sama kombinacja podczas galopu i zawracasz "na ręcznym"
Tiglatpilesar
11 01 2008, 17:37
Dzięki

Przyda się na czwartego kolosa. On i trzeci to najgorsze walki na HTA.
adijazda
13 01 2008, 16:28
CYTAT(adijazda @ 7 01 2008, 21:08)

ja niewiem czy ja jestem jakiś (pipi)a-ny!ale niemoge dojść do 3 kolosa-wchodzę na ten zamoczony pół okrąg,dochodzę do końca iiiii co???skacze na ten pojedyńczy blok-trzymam się go,poruszam a w prawą strone i dalej już tylko spadam:(niewiem jak wskoczyć na ten wielkji talerz(ufo:)
CHŁOPAKI POMÓŻCIE BO ZARAZ H-U-J MNIE STRZELI!!!
:)no już dałem rade,po prostu jak się chce skoczyć do tyłu,trzeba dać lewą gałke w dół!
dzięki za pomoc
ps-jestem przy 7 kolosie-ale trza się nabiegać
CODENAME 47
21 01 2008, 21:59
co trzeba zrobić żeby odkryć spadochron i białego konia??
spadochron - rozwalic gre na hard time attack
bialy rumak - musisz zdobyc wszystkie 16 itemow
spadochron to przedostatni item jaki sie zdobywa, chyba bez pokonania 1-2 ostatnich kolosow, a zeby odblokowac wszystkie trzeba zabic wszystkich na time attack)
pamietam ze wlasnie olałem ostatni item (chyba miecz) i meczylem sie tylko po to zeby miec spadochron ktory okazal sie neizbyt przydanty

a mialem wielkie plany z nim zwiazane xDDD
montana
11 03 2008, 23:44
ah... Co za gra !!! A ja dopiero położyłem na niej swoje spocone łapska. No po prostu poezja - nic dodać nic ująć . Ale moze jednak cos dodam - szkoda ze w tak dobrą grę wkradła sie monotonia i schematy

Ale wszystko inne - cud , miód i orzeszki . Takich gier nam trzeba - jest przegenialna .A zakończenie jakie...
ShrekuGT
14 03 2008, 23:30
Taaa zgadzam się.Gra to cudo.chociaż mi tam schematy nie przeszkadzały:) dzięki temu gra ma swój własny niepowtarzalny minimalistyczny styl:) za pare lat to tą grę będzie się wspominało jako jedną z najlepszych i najorginalniejszych gier na ps2 i moim zdaniem wogule jedną z najlepszych gier:)
MoniqaPS2PSP
15 03 2008, 17:11
T gra sprawia, że ciarki człowiekowi przechodzą po plecach. Nie raz potrafiłam po prostu sobie jeździć i podziwiać widoki zbierając szczene z podłogi. Zakończenie to istny wyciskacz łez. Gra porusza i zostaje w pamięci na długo. Jedna z niewielu,które przeszłam ponownie zaraz po obejżeniu napisów koncowych.
przegraj_kowal
15 03 2008, 18:34
ja dopiero zaczne przygode z SotC,dzisiaj kupilem w limitowanej,kolekcjonerskiej edycji,z kompletem pocztowek

dobra,dosc chwalenia,teraz pytanie:czy gra ICO jest powiazana fabularnie z SotC do tego stopnia,ze wskazanym byloby zaczac wlasnie od Ico,czy tez sa powiazania,ale nie ma wiekszej roznicy,w ktora zagram jako pierwsza?
MoniqaPS2PSP
15 03 2008, 19:11
SotC jest prequelem ICO. Ja zaczynałam od kolosów.
ShrekuGT
15 03 2008, 19:45
Trzeba przejść obydwie gry:) Jak przejdziesz najpierw kolosy to będziesz wiedział mniej więcej o co kaman w ico:) polecam najpierw ico zaliczyć
CYTAT(MoniqaPS2PSP @ 15 03 2008, 21:11)

nie wiadomo czy jest, to tylko domysly
CYTAT(ShrekuGT @ 15 03 2008, 21:45)

Trzeba przejść obydwie gry:) Jak przejdziesz najpierw kolosy to będziesz wiedział mniej więcej o co kaman w ico:) polecam najpierw ico zaliczyć
fabuła z SotC nie jest powiazana z ico... chyba, ze chodzi ci o to, co sie stalo w zakonczeniu, ale to tez nijak ma sie do tego co jest w ico i nic nie wyjasnia
IMO nie wazne co sie najpierw zaliczy... obie gry sa bardzo dobre i tak do siebie podobne, ze az różne. wszelkie powiazania ico<>sotc bazuja na domyslach i pewnych smaczkach zawartych w obu grach np bliźniaczo podobne plaze czy widok pewnej budowli w oddali...
Grigori
15 03 2008, 20:17
CYTAT(Coati @ 15 03 2008, 20:12)

Tak się składa że twórcy potwierdzili iż Kolosy są prequelem do ICO.
Natomiast reszta to faktycznie domysły.
ShrekuGT
15 03 2008, 21:24
nie ważne:) nie zaliczenie obydwu tych gier to grzech jest:)
przegraj_kowal
15 03 2008, 22:09
ok,czyli po Warriorsach zabieram sie za Colossusa,a w miedzyczasie bede probowal gdzies wyczaic Ico,aczkolwiek bialy kruk z niego nie lada
ShrekuGT
15 03 2008, 22:16
przegraj_kowal
15 03 2008, 22:24
oczywiscie oryginal,dzisiaj obszedlem wiekszosc znanych mi sklepow i nie mieli,SotC trafilem za to.znam jeszcze jeden sklep,w ktorym maja wiekszosc ciezko spotykanych gier,ale niestety cena tez jest odpowiednia
ShrekuGT
15 03 2008, 22:35
ja raz tylko widziałem oryginał tej gry:) wiem że miała wyjść jakaś rozszerzona wersja na dvd
Grigori
15 03 2008, 23:18
ICO? ICO wydane było w Palu na dvd już za pierwszym razem (w digipacku; regiony NTSC miały na cd nagrane). Reedycja była przy okazji premiery SotC (zwykły box). Ale poza tym żadnych różnic.
CYTAT(Grigori @ 15 03 2008, 22:17)

CYTAT(Coati @ 15 03 2008, 20:12)

Tak się składa że twórcy potwierdzili iż Kolosy są prequelem do ICO.
Natomiast reszta to faktycznie domysły.
ups.. faktycznie

doczytalem sobie...
sa juz jakies wiesci o kolejnej grze team'u ico?? czy nadal poziom wiedzy o ich nowej grze stoi na jednym podobno prawdziwym screenie?
przegraj_kowal
15 03 2008, 23:57
najbardziej denerwuje mnie to,ze gdy kupowalem PS2 dwa lata temu,to Ico walalo sie po sklepowych polkach mozna powiedziec,a wtedy niespecjalnie sie orientowalem na rynku gier(zawiesilem kupowanie PE z uwagi na brak PS2,a o PSX juz nic nie pisano).od jakiegos roku znow systematycznie kupuje PE i wiem ktora gra jest dobra,ale niestety ani Ico,ani SotC nie mozna w sklepach znalezc,na szczescie SotC dzisiaj trafilem,po dlugich poszukiwaniach
mi się udało znaleźć ICO (co prawda w wersji w zwykłym boxie, ale to dla mnie bez znaczenia) na giełdzie. Dzisiaj kupiłem za 75 zł. Teraz tylko upolować Shadowa

Obydwie gry są niesamowite, bajka : )
rushman
16 03 2008, 03:22
Jesli poszukujecie Ico/SotC polecam allegro....
CYTAT(rushman @ 16 03 2008, 05:22)

taaa allegro... ostatnio ICO poszlo za 150zl... przynajmniej SotC trzymie znosne ceny
pawel_k
16 03 2008, 13:12
CYTAT(Coati @ 16 03 2008, 10:10)

CYTAT(rushman @ 16 03 2008, 05:22)

taaa allegro... ostatnio ICO poszlo za 150zl... przynajmniej SotC trzymie znosne ceny

ja ICO na allegro wypatrywałem 3 miesiące zanim pojawiła się pierwsza aukcja

ale jak się pojawiło to udało mi się wyrwać niemieckie niekolekcjonerskie wydanie za ok. 95zł, a dzień po tym jak zaczynałem licytować pojawiło się polskie wydanie które zeszło za ok 85zł. Generalnie to faktycznie ciężko wyczaić tą grę, może od stycznia coś ruszyło (spojrzałem na allegro - są dwie do sprzedaży).
Grigori
16 03 2008, 16:59
Jeszcze trzy-cztery miechy temu widziałem kilka aukcji z zafoliowanym egzemplarzem za +/-50 zł więc sobie pomyślałem że "a, łatwo dostać to się wstrzymam i najpierw kupie SotC". I wyszło na to że miesiąc temu za 110 kupiłem... Takie to już jest z allegro że miesiąc szukasz, trafia się jedna sztuka to licytujesz na zasadzie "ja nie wygram?" a za trzy dni są 3-5 aukcji po niższych cenach. Ale co tam, przynajmniej mam grę w idealnym stanie więc i za taką cenę warto było.
Grigori -> kupiłeś wersję kolekcjonerską?
A tak offtopem to z tym kupowaniem rzadkich okazów tjest tak jak napisałeś. Nigdy nie zapomnę, jak wylicytowałem dwie pierwsze części oddworldu w stanie 3/5 za 150 zł -,- Jak się lubie mieć rzadkie gry w kolekcji, to często przymyka się oko na cenę.
Chyba pora kupować Shadow of the Colossus, na razie dostępność jest całkiem dobra, ale kto wie czy w za miesiąc/ dwa się to nie zmieni ;/
przegraj_kowal
16 03 2008, 22:52
wlasnie kupilem Ico na brytyjskim ebayu,z przesylka 10 funtow wyszlo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.