Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Shadow of the Colossus
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
Grigori
Nie, reedycje w boxie nabyłem. Nigdy chyba nie kupie używki w digipacku, goście na aukcji piszą bdb a dla mnie to dost+ zazwyczaj. Skrzywienie kolekcjonera. biggrin.gif

Kolosy to można dostać jeszcze w folii, na all i w sklepach - tylko gorzej z ceną. Wiem bo ostatecznie ich nie nabyłem jeszcze i się rozglądam. smile.gif
Grigori
No i tak się przez ten miesiąc od poprzedniego posta rozejrzałem że dostałem właśnie SotC w folii.

Mam pytanie do właścicieli digipaków. Czy ktoś próbował odkleić naklejkę z okładki? I z jakim skutkiem? Da się to zrobić czy muszę żyć ze świadomością że ta kretyńska metoda promocji już na zawszę będzie szpecić moje śliczne pudełko? nerd.gif

W ogóle to zastanawiam się czy folię zerwać, wszak teraz moja wcześniejsza kopia stała się legalną. spox.gif
Coati
ja bym nie ryzykowal z odklejaniem... ewentualnie powoli odklejaj, a przy duzym oporze pomagaj sobie zyletką.. tylko nie zatnij pudelka wink.gif
w koncu to tekturowe pudelko bez folii confused.gif

btw. ile dales? sklep czy allegro? tez musze sobie sprawic to cudo na wlasnosc smile.gif ... kiedys xD
Grigori
CYTAT(Coati @ 19 04 2008, 22:58) *
ja bym nie ryzykowal z odklejaniem... ewentualnie powoli odklejaj, a przy duzym oporze pomagaj sobie zyletką.. tylko nie zatnij pudelka wink.gif
w koncu to tekturowe pudelko bez folii confused.gif

btw. ile dales? sklep czy allegro? tez musze sobie sprawic to cudo na wlasnosc smile.gif ... kiedys xD

To lepiej nie czekaj bo akurat wysypało się trochę nowych egzemplarzy na allegro a okazja może się długo nie powtórzyć. Za ~109 zł to nie lada okazja.
Berion
Ja bym nie zrywał.
Oryginalnie zafoliowana gra jest potem więcej warta (a i ładniej na półce wygląda XD).

PS: legalna pod warunkiem, że się ID zgadza. ;]
Szakal v_1
Już tej gry z dobry miesiąc nie włączyłem bo zatrzymałem się przy jednym colosie.To chyba 11 taki jakby byk który ciągle biegnie na ciebie.Po tym kolosie który był pod piachem.Jak wykonczyć tego byka.Czytałeem solucje ale jest tak dziwacznie napisana do tego kolosa ze zrozumieć nie można.
Grigori
CYTAT(Szakal v_1 @ 23 04 2008, 09:33) *
Już tej gry z dobry miesiąc nie włączyłem bo zatrzymałem się przy jednym colosie.To chyba 11 taki jakby byk który ciągle biegnie na ciebie.Po tym kolosie który był pod piachem.Jak wykonczyć tego byka.Czytałeem solucje ale jest tak dziwacznie napisana do tego kolosa ze zrozumieć nie można.

W pierwszej części walki, w pomieszczeniu, musisz podnieść kij i podpalić go - ognia nie da się nie zauważyć. Przez chwilę patyk będzie się palił, w tym czasie wystarczy wymachiwać nim w stronę tego mini-kolosa tak żeby cofając się spadł z balkonu.
Niestety dalej jest trudniej. Musisz zejść do niego i dwa razy wskoczyć nań. Najlepiej wskakiwać z jakiegoś podwyższenia kiedy on kręci się na dole.
jaroz
jezeli odrazu za nim skoczy na dol,to wcale nie bedzie musial dwa razy go dopadac.mozna go stuknac za pierwszym razem.
adamst85
Pokonałem 16 Kolosów. Wrażenia? Wspaniała gra, jedna z nielicznych, o których myśli się jeszcze długo po ukończeniu. Co ja będe się rozpisywał - obok ICo czy GOW jedna z moich ulubionych gier na ps2. Na szybko:

plusy:

+ klimat, rozległy świat
+ Kolosy (świetnie wykonane, ogromeeeee, róznorodność, zapierające dech w piersiach walki - masakra)
+ muzyka!!
+ Agro - koń - przyjaciel - wspaniale oddana jazda konno
+ niektóre krajobrazy, budowle (wodospady, opuszczone miasta) - zapierają dech w piersiach
+ nietuzinkowa, niedopowiedziana pozwalająca na interpretację fabuła i piękne lecz smutne zakończenie

minusy:

- nie dla każdego (sami bossowie plus podróże na koniu oraz specyficzna paleta barw)
- mogłoby być troszkę więcej zagadek i elementów platformowych
- tekstury polepszające się w miarę dojeżdżania do nich
- chrupnięcia animacji - no ale kolosy są ogromneeeee

Moja ocena 9,5/10

A teraz mam zapytanie jakie kolosy zrobiły na Was największe wrażenie?
Moje typy:

- pierwszy kolos - nie wiemy, czego się spodziewać a tu taka kobyła.. nic, że łatwy ale wrażenie, jacy jesteśmy malutcy ten pierwszy raz - powoduje opad szczeny
- wieeelki ptak nad jeziorem - walka z nim w powietrzu dosłownie zmiata kask ze łba
- pustynny ogromny smok - jak powyżej
- wodny rogaty - ogromny i trzeba jeszcze skurczybykiem kierować
- wodny wąż - jak się zanurza i walczymy o oddech - adrenalina skacze!

Ogólnie każdy kolos robi wrażenie :-). Pozdrawiam
Coati
CYTAT(adamst85 @ 2 05 2008, 12:30) *
Moje typy:

- pierwszy kolos - nie wiemy, czego się spodziewać a tu taka kobyła.. nic, że łatwy ale wrażenie, jacy jesteśmy malutcy ten pierwszy raz - powoduje opad szczeny
- wieeelki ptak nad jeziorem - walka z nim w powietrzu dosłownie zmiata kask ze łba
- pustynny ogromny smok - jak powyżej

jak dla mnie to jeszcze jaszczurka w koloseum i bawienie sie z nią w podchody
oraz kolos na polu z gejzerami - stosunkowo dlugo z nim walczylem za pierwszym razem

no i szkoda kolosow ktore wypadly z finalnej wersji gry przykladowo smok [ale pewnie konsola nie dala by rady wink.gif] czy tez ogromny pajak
adamst85
Taa salamandra i żółw też fachowe. Zresztą Coati, można by wymienić wszystkie :-). Nawet te "małe" jak lew czy tygrys upierdliwe skurczybyki. Z żółwiem na gejzerach też się męczyłem, dopóki mi Dormin nie podpowiedział.

A zapomniałbym - fachowy design ma trzeci kolos - Rycerz, nie dość, że ciekawie się z nim walczy, mieszka w fajnym miejscu to jeszcze świetnie wygląda :-). Pozdrawiam
pawel_k
dla mnie zdecydowanie drugi kolos, niesamowite były te przerażone oczy gdy schylał się aby przyjrzeć się mi dokładnie. do tego dorzuciłbym oba kolosy latające - pierwszy za swoje majestatyczne ruchy i wspaniałe wrażenia podczas walki a drugi za to że najciężej mi było go załatwić - przecież on nie miał nawet jednego ataku sad.gif

na pewno przejdę grę jeszcze raz na zakończenie mojej przygody z ps2, gra jest wielka a ocena w PE to jakaś kpina confused.gif
Burgund
Dla mnie najlepszy jest kolos nr 13. Wejście na kolosa oraz morderczy lot nad pustynią zabijają.
XM16E1
Kolos numer 3 - to był pierwszy potężny strzał w pysk od tej gry...i ten jego zamach. Chciał bym tą grę obejrze na ścianię jakiegoś bloku i poczuc się naprawde mały ^^
pawel_k
http://www.ultima.pl/Shadow_of_the_Colossus_Platinum/i3297/
wiem że to u konkurencji PE ale zaryzykuję wink.gif
ShtaS
O_O pawel_k - wielgaśne dzięki za tego linka, gdyby nie twój post zapewne przegapiłbym tę ofertę. Super cena, nawet jeśli gra jest w zwykłym pudełku i z "platynową" okładką. Byle nie usuneli oferty do 31, wtedy wypłata i zamawiam!

---EDIT---

zamówione, powered by Lucek - jeszcze bardziej wielgaśne dzięki za pożyczkę wink.gif
Burgund
Z okazji obniżki odświeżyłem sobie SotC'a biggrin.gif
Dla tej gry każda okazja jest dobra '\(^.^)/'
feastking
Ta gra jest wspaniała!! Jedyna w swoim rodzaju, która chwyta za serce prawie tak mocno jak ICO..

Jeśli chodzi o samą sól rozgrywki czyli walki z kolosami, chyba najbardziej przypadł mi do gustu nr 16. Nigdy wcześniej wzrok olbrzyma nie przytłaczał tak jak przy ostatnim bossie. Skończyłem grać kilka godzin temu a nadal przed oczyma mam ten demoniczny widok happy.gif

Naprawde nic nie można zrobić na końcu? Naciskałem trójkąst jak głupi byleby tylko dotrzeć do ukochanej, a tu taki zonk- niewidzialna ściana... Mimo wszystko jakiś lekki niedosyt zostaje, podobnie jak w ICO, człowiek brnął do przodu, spodziewając się pięknego zakończenia, a tu smutek smutek i jeszcze raz smutek..

Moja ocena to 9/10. Wymienie tylko minusy:
- Minimalna monotonia związana z walkami z kolosami
- Zakończenie..
ShtaS
Zakończenie nie jest wcale takie złe. Zauważ, że bohater stawiając stopę na Zakazaynych Terenach, jak sama nazwa mówi, łamie największe zakazy i już w tym momencie skazuje się na "potępienie". Myślę, że on był świadomy tego, że, niezależnie od efektu jego zmagań, on stoi na straconej pozycji i dla niego ta historia nie może się dobrze skończyć. Z drugiej strony, dziecko, które dziewczyna znajduje na samym końcu pozostawia jakąś nadzieję : )
Coati
CYTAT(Grigori @ 18 04 2008, 23:00) *
No i tak się przez ten miesiąc od poprzedniego posta rozejrzałem że dostałem właśnie SotC w folii.

Mam pytanie do właścicieli digipaków. Czy ktoś próbował odkleić naklejkę z okładki? I z jakim skutkiem? Da się to zrobić czy muszę żyć ze świadomością że ta kretyńska metoda promocji już na zawszę będzie szpecić moje śliczne pudełko? nerd.gif

W ogóle to zastanawiam się czy folię zerwać, wszak teraz moja wcześniejsza kopia stała się legalną. spox.gif

odklejales ta naklejke? jesli tak, to z jakim skutkiem i jaka techniką? xD po ogledzinach troche sie boje xD
Grigori
Nie odkleiłem. Nawet z folii jeszcze nie wyciągnąłem. biggrin.gif
Jak mnie najdzie ochota pograć to to zrobię.
Siarex
Dzisiaj kupiłem SotC po dość okazyjnej cenie i właśnie jestem po dwóch pierwszych kolosach. Świetny klimat, walki robią dosłownie OGROMNE wrażenie, a muzyka dopełnia dzieła zniszczenia biggrin.gif Jedyne co mnie irytuje to spadki framerate'u, od których już trochę sie odzwyczaiłem.

Edit:
Właśnie skończyłem SotC. Zajęło mi to 11:40, więc jeżeli chodzi o czas gry nie jest tak źle. Wrażenia za to są niesamowite, już dawno nie spotkałem w grze tak urzekającego świata, co w dobie blasterków czy innych hype'ów jest ewenementem na skale światową. To bardziej podpada pod dzieło sztuki niż grę biggrin.gif. Kolosy zostały świetnie zaprojektowane i nie można powiedzieć , że rozwalenie któregokolwiek z nich było nudne czy schematyczne. Co do grafiki to mam mieszane uczucia. Niby bajeczny świat z mnóstwem efektów a jednak animacja rzadko przekraczała 20 fpsów. Ja bym wyrzucił parę efektów na rzecz lepszej animacji, bo to w sumie jedyna rzecz do której można się przyczepić. Ciężko tą gre porównywać do czegokolwiek, gdyż jak już mówiłem to jest dzieło artystyczne, które trzeba przeżyć. Jak dla mnie nowa pozycja w TOP 10 of ol tajms biggrin.gif
ShtaS
CYTAT(pawel_k @ 25 05 2008, 10:46) *
http://www.ultima.pl/Shadow_of_the_Colossus_Platinum/i3297/
wiem że to u konkurencji PE ale zaryzykuję wink.gif

CYTAT(ShtaS @ 25 05 2008, 12:19) *
O_O pawel_k - wielgaśne dzięki za tego linka, gdyby nie twój post zapewne przegapiłbym tę ofertę. Super cena, nawet jeśli gra jest w zwykłym pudełku i z "platynową" okładką. Byle nie usuneli oferty do 31, wtedy wypłata i zamawiam!

---EDIT---

zamówione, powered by Lucek - jeszcze bardziej wielgaśne dzięki za pożyczkę wink.gif

Gra nareszcie doszła. Muszę powiedzieć, że była to niezwykła okazja. Pomimo informacji na stronie sklepu, gra nie jest w wersji platynowej (bo nigdy do Platyny nie trafiła), ale w edycji kolekcjonerskiej, czyli z pocztówkami. 60 zł jak za taki zestaw to super cena ; )
McDrive
Ja dopiero teraz zamówiłem. Wcześniej kiedy chciałem to nie było w sklepie, bo wszystko wykupili. Mam nadzieję, że się nie zawiodę na grze wink.gif Teraz tylko czekać 2 tygodnie.
pawel_k
CYTAT(McDrive @ 21 06 2008, 11:43) *
Ja dopiero teraz zamówiłem. Wcześniej kiedy chciałem to nie było w sklepie, bo wszystko wykupili. Mam nadzieję, że się nie zawiodę na grze wink.gif Teraz tylko czekać 2 tygodnie.

na pewno nie zawiedziesz się wink.gif
SotC to moja gra życia, najlepsza rzecz w jaką grałem smile.gif
rushman
CYTAT(McDrive @ 21 06 2008, 11:43) *
na pewno nie zawiedziesz się wink.gif
SotC to moja gra życia, najlepsza rzecz w jaką grałem smile.gif

A w Ico grałeś?? wink.gifwink.gif
pawel_k
ICO mam ale jeszcze nie grałem - postanowiłem że to będzie ostatnia gra jaką przejdę na ps2 smile.gif
hair_of_the_dog
Chopy...Ja czaje sie na ta giere od ponad roku i nadal nie moge sie przekonac do zakupu... Boje sie....boje sie, ze kolosy beda za trudne i ze gre bede przezywac, jak MGS3 biggrin.gif
pawel_k
CYTAT(hair_of_the_dog @ 2 07 2008, 10:14) *
Chopy...Ja czaje sie na ta giere od ponad roku i nadal nie moge sie przekonac do zakupu... Boje sie....boje sie, ze kolosy beda za trudne i ze gre bede przezywac, jak MGS3 biggrin.gif

to graj na easy wink.gif
generalnie same kolosy nie są trudne, czasem tylko ciężko wpaść na pomysł jak się na nie dostać, ja miałem problemy może z 3 kolosami, ale wtedy albo dostałem podpowiedź przez grę albo zobaczyłem jednego na youtube (tylko jak coś to nie patrz na speedruning w przechodzeniu kolosów bo to co kolesie tam wyprawiają to nie jest możliwe dla normalnego śmiertelnika wink.gif )
blizzball
czy ma ktoś możliwość sprawdzenia kompatybilności tej gry z padem analogowym do PSone
rushman
CYTAT(blizzball @ 5 07 2008, 09:19) *
czy ma ktoś możliwość sprawdzenia kompatybilności tej gry z padem analogowym do PSone

Działa
blizzball
biggrin.gif dziękx

are91
CYTAT(hair_of_the_dog @ 2 07 2008, 10:14) *

Ja też się czaję, ale zwyczajnie nie wiem gdzie to dostać za normalną cenę wink.gif
Mikes
A ja mam od kilku miechów oryginał i tez nie moge sie przełamac, załatwiłem ze 3 kolosy i miałem dosc, klimat tej gry mnie przytłacza, obiecuję sobie że do niej wrócę w te wakacje, mam nadzieje ze tak zrobie.
Guma211
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem SoTC, miałem czas, żeby się rozprawić z jednym kolosem i... kurcze pieczone, nie zrozumcie mnie źle, nie jestem żadnym perwerwm, ale przyniosło mi to ogromną satysfakcję i czerpałem dożo radość z tej nierównej walki. Już nie mogę się doczekać kiedy będę mil chwilkę czasu i sposobność rozprawiania z kolejnym oponentem. Mam również nadzieje, że po przejściu tego tytułu będę równie zadowolony co teraz. smile.gif
Zwyrodnialec
Na początku gry jak ten Dormin gada do Wanderera, to tylko mi się wydaje, czy to jakiś bełkot jest? Napisy są po angielsku (swoją drogą lipna czcionka). A pytam dlatego, bo mam instrukcje w językach skandynawskich i nie wiem czy to nie jest przypadkiem jeden z języków Wikingów. Dlatego do ludzi którzy mają full inglisz, czy tam też słychać bełkot (bardziej irytujący niż "pika pika" w Okami smile.gif) ?
Grigori
Tak być powinno. I to jest genialne.
Zwyrodnialec
A jeszcze jedno, występuje to też między innymi w God Of War (szczególnie w drugiej części - podczas wstawek na silniku gry) takie migotanie tekstur, widać to w SOTC na początku w intrze jak kolo przejeżdża przez most. W samej grze też to występuje w tej świątyni na początku. Jak się nazywa ten defekt?
Coati
konsola sypie ci artefaktami ;]

zwłaszcza końcówke, pokazuke miejsce w którym (o ile mi wiadomo) nikt z graczy jeszcze nie był ^^
pozatym, siema, mój pierwszy post biggrin.gif
pawel_k
CYTAT(Pikol @ 7 10 2008, 21:30) *
Do tych, którzy są jeszcze zainteresowani odkryciami z tej gry, polecam zobaczyć TEN filmik.
zwłaszcza końcówke, pokazuke miejsce w którym (o ile mi wiadomo) nikt z graczy jeszcze nie był ^^
pozatym, siema, mój pierwszy post biggrin.gif

nieeee
ktoś depcze świętość sad.gif zobaczyłem początek i przerwałem - wolę zachować wspaniałe wspomnienia z zapomnianej krainy...

btw. witamy smile.gif
mate5
Takie tam wstępne wrażenie. Świetna gra, oczywiście wspaniałe starcia. Ładna grafika, która mogłaby być gorsza dla lepszej animacji sad.gif
Trochę trudne sterowanie koniem, nie zmienia się w zależności od kamery, zresztą najlepiej jakby sterowanie wierzchwcem byłe takie ja w Gun`ie.
Bardzo fajnie wyglądają te snopy światła rzucane przez miecz.

Przypadkiem udało i się z wyekwipowanym łukiem stać podczas jazdy, jak to zrobić??
I co znaczy to "thou" jak mówi to jakieś bóstwo do bohatera?
golab
thou - you
thy - your

staroangielski co nie
Sonotori
Jaysus, jakbym grał na kompie. Marnują się panopki w tym Sony, powinni gry na PC robić, ot co. PC-towi gracze mają wprawę w wybaczaniu takich rzeczy jak ten framerate. Szkoda, że produkcja się nie przeciągnęła i SotC nie powstał jednak na PS3 (jak Ico z PSX przeszło na PS2). Kamerę by może wymyślili sensowną do tego czasu. Dla mnie jest niemal oczywiste, że tak długo ściemniali w stylu "to się jeszcze zoptymalizuje", aż ich zwierzchność przyparła do muru i wypuścili, co już mieli. Pod względem kamery i wydajności gra jest tak skandalicznie poniżej first-party standardów (przynajmniej standardów Sony), że to chyba sen czyjś złoty o grze, która miała powstać. Wydanie produktu w tym stanie to niemalże developerskie poronienie. Jeny, miałem zamiar (uprzedzony o frameracie i o kamerze) zagrać w The Getaway bezpośrednio przed SotC, aby się przygotować psychicznie, jednak tego nie uczyniłem, niestety. Przeszedłem za to Ico wcześniej, po czym trochę w Burnouta 3 pojeździłem, żeby się po Ico dochamić magią EA. Napoczęcie zaraz potem SotC było najwyraźniej błędem. TAKIEJ surowizny jeszcze na PS2 nie kosztowałem. Hardkor.
Mimo powyższych zastrzeżeń zakupu nie żałuję z tej prostej przyczyny, że gdybym nie zagrał, nosiłbym szkło bolesne. Niech zostanie jednak z całą mocą podkreślone, iż to gra głównie dla koneserów. Niechaj sobie zawczasu wyobrażą grę, której trzeba wybaczyć bardzo wiele, a potem niech przyjmą do wiadomości, że SotC będą musieli wybaczyć jeszcze więcej. Sprawa jest poważna. Śmiała koncepcja trochę się rozminęła albo z możliwościami sprzętu, albo z umiejętnościami twórców. Ktoś se fajną grę wymyślił, nie ma co, ale rzeczywistość skrzeczy.
Tak poza tym mam do powiedzenia o SotC wiele dobrego, ale póki co się z tym wstrzymam, bo gry jeszcze nie przeszedłem (jestem po czterech kolosach).
Jedna rzecz mnie zastanawia. Czemu bossowie z tej gry zyskali sławę bezprecedensowo wielkich? Dla mnie to nie jest żaden super-size przełom. Painkiller był wcześniej. Nawet Reflux z Ramyana 3 (ostatnia walka; polecam), którego niedawno wspominałem w platformówkowym kąciku, mógłby się mierzyć z kolosami rozmiarem, jeśli dobrze pamiętam.
mate5
A w Raymanie był taki rozmach jak tu? hę? wink.gif
Sonotori
CYTAT(mate5 @ 13 10 2008, 14:32) *
A w Raymanie był taki rozmach jak tu? hę? wink.gif

Sam oceń.
P.S. W Raymana 3 (podobnie zresztą jak w Painkillera) grałem na PC z monitorem 15'', ale przypuszczam, że graficznie wszystkie wersje (z wyjątkiem GBA) były bardzo podobne.
rushman
CYTAT(Sonotori @ 13 10 2008, 12:08) *
Jaysus, jakbym grał na kompie. Marnują się panopki w tym Sony, powinni gry na PC robić, ot co. PC-towi gracze mają wprawę w wybaczaniu takich rzeczy jak ten framerate. Szkoda, że produkcja się nie przeciągnęła i SotC nie powstał jednak na PS3 (jak Ico z PSX przeszło na PS2). Kamerę by może wymyślili sensowną do tego czasu. Dla mnie jest niemal oczywiste, że tak długo ściemniali w stylu "to się jeszcze zoptymalizuje", aż ich zwierzchność przyparła do muru i wypuścili, co już mieli. Pod względem kamery i wydajności gra jest tak skandalicznie poniżej first-party standardów (przynajmniej standardów Sony), że to chyba sen czyjś złoty o grze, która miała powstać. Wydanie produktu w tym stanie to niemalże developerskie poronienie. Jeny, miałem zamiar (uprzedzony o frameracie i o kamerze) zagrać w The Getaway bezpośrednio przed SotC, aby się przygotować psychicznie, jednak tego nie uczyniłem, niestety. Przeszedłem za to Ico wcześniej, po czym trochę w Burnouta 3 pojeździłem, żeby się po Ico dochamić magią EA. Napoczęcie zaraz potem SotC było najwyraźniej błędem. TAKIEJ surowizny jeszcze na PS2 nie kosztowałem. Hardkor.
Mimo powyższych zastrzeżeń zakupu nie żałuję z tej prostej przyczyny, że gdybym nie zagrał, nosiłbym szkło bolesne. Niech zostanie jednak z całą mocą podkreślone, iż to gra głównie dla koneserów. Niechaj sobie zawczasu wyobrażą grę, której trzeba wybaczyć bardzo wiele, a potem niech przyjmą do wiadomości, że SotC będą musieli wybaczyć jeszcze więcej. Sprawa jest poważna. Śmiała koncepcja trochę się rozminęła albo z możliwościami sprzętu, albo z umiejętnościami twórców. Ktoś se fajną grę wymyślił, nie ma co, ale rzeczywistość skrzeczy.
Tak poza tym mam do powiedzenia o SotC wiele dobrego, ale póki co się z tym wstrzymam, bo gry jeszcze nie przeszedłem (jestem po czterech kolosach).
Jedna rzecz mnie zastanawia. Czemu bossowie z tej gry zyskali sławę bezprecedensowo wielkich? Dla mnie to nie jest żaden super-size przełom. Painkiller był wcześniej. Nawet Reflux z Ramyana 3 (ostatnia walka; polecam), którego niedawno wspominałem w platformówkowym kąciku, mógłby się mierzyć z kolosami rozmiarem, jeśli dobrze pamiętam.

Nie przesadzaj... Zdarzy się, że gra czasami przytnie, jednak podczas walk z kolosami - najważniejszym elemencie gry jest to sporadyczne. Dobrze wiedzieć, że spooooro ponad milion koneserów kupiło Shadowa... ;P
Sonotori
CYTAT(rushman @ 13 10 2008, 18:43) *
Nie przesadzaj... Zdarzy się, że gra czasami przytnie, jednak podczas walk z kolosami - najważniejszym elemencie gry jest to sporadyczne. Dobrze wiedzieć, że spooooro ponad milion koneserów kupiło Shadowa... ;P

Oto jak działa tzw. hype. The Getaway też się sprzedało bardzo dobrze, chociaż ma biedny framerate i kamerę krytykowaną powszechnie (całkowitą niemożność ręcznej korekty jej ustawienia trudno sensownie wytłumaczyć).
Przesadzać ani trochę nie przesadzam. To nie jest gra przycinająca "czasem", jak wspomniane The Getaway podczas szybkiej jazdy samochodem, co nota bene nie utrudniało sterowania, tylko było nieestetyczne. SotC przycina permanentnie, a podczas walk po prostu koszmarnie. Doceniam intencje twórców, żeby to wszystko wyrastało niejako z otoczenia, stąd brak typowych aren, ale ktoś (developer albo platforma) tu miał za krótkie rączki.
Kamera jest kompletnie bez pomysłu. Jasne, można ją ręcznie ustawić, ale trza się tym zajmować akurat wtedy, kiedy ma się zgoła co innego na głowie. W połączeniu z niskim framerate'em, odbijającym się na precyzji sterowania, jest to coś, co potrafi doprowadzić do szewskiej pasji. Grę wypuszczono w stanie rozpaczliwie surowym, a te, wicie panie, najważniejsze momenty zajęły mi dotąd może nie znikomą, ale jednak małą część gry. Pewnie kiedy już się wie co i jak, łatwo przymknąć oko na wspomniane wady zwłaszcza, że na samym kolosie (więc jakby na arenie właściwej) kamera sprawuje się dobrze (co innego framerate). Jednak kiedy się lata po "metaarenie" jak z pieprzem, próbując opracować i wdrożyć jakąś taktykę, obydwa mankamenty uwidoczniają się w całej pełni.
Grigori
Skoro gry Ci przycinają, sugeruje sobie laser przeczyścić zanim bzdury zaczniesz pisać.
mate5
Jak wyżej, mi przycina w "świątyni" poza walkami też, ale mniej. Ale podczas walk, jest ok wink.gif
Jak dla mnie animacja to jedyna wada tej gry.

Zresztą wkurza mnie jak ktoś podchodzi do gier tak hmm filozoficznie. Gra to TYLKO gra, nie podoba się? Nie graj.
Mówisz że kamera utrudnia walkę z kolosami? Tylko, że ciekawy jestem w jaki sposób. Właśnie twórcy UPROŚCILI tą rzecz, wciśnij "L1" to się przekonasz.
Sonotori zawalcz z piątym kolosem to może się przekonasz do tej gry hyh.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.