Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Shadow of the Colossus
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
Milo
Ja jestem przy 14 Colossie i jest wypas szkoda tylko ze gierka jest taka krótka mam za sobą zaledwie 5 godziń gry dry.gif .
evilcrusader
no ale zrobienie jej na 100% zajmuej juz trocheczasu .... i siedemnasty coloss.....
Milo
Właśnie przeszedłem całego Colossa ale czy można to tak ująć??Trafniej chyba powiedzieć żę ją przerzyłem bo zakończenie jest naprawde świetne!!Tylko takie pytanie bo nie wiem jak je odebrac czy mam to wiażac z ICO czy .....??A tak wogole to istnieje inne zakończenie??

Evilcrusader o co chodzi z zaliczeniem gry na 100%??

PS.MUZYKA JEST WSPANIAŁA KTO MA SOUNDTRACK??!!
CheeseOfTheDay
Może chodzi o to czy masz na max'a przypakowaną postać? Stamina n'stuff ? smile.gif
No i czy zaliczyłeś 17'ego colossa.
ShtaS
a jak sie "pakuje" kolesia ? smile.gif i jak sie zbiera "stuff" ?: )
CheeseOfTheDay
A bardzo prosto. smile.gif
Przy każdym save poincie łażą jaszczurki z białymi ogonkami. Zdejmij taką z łuku a zostawi ona ogonek. Podnieś i powiększy ci cię stamina o kawałeczek. Save pointów jest około 20 więc 20 jaszczurek z białymi ogonkami + bonusowo parę okazów które można znaleźć poza nimi, np. jedna jaszczura wędruje sobie po murach ruin.
A HP zwiększamy zjadając owoce. Rosną one na niektórych drzewach.
Po niezłym dopakowaniu można mieć około 3x większe kółko staminy i pasek życia do prawie samego końca ekranu. HF smile.gif
MaxVarEmreis
QUOTE(Liberty666 @ 28 10 2005, 17:06) *

A bardzo prosto. smile.gif
Przy każdym save poincie łażą jaszczurki z białymi ogonkami. Zdejmij taką z łuku a zostawi ona ogonek. Podnieś i powiększy ci cię stamina o kawałeczek. Save pointów jest około 20 więc 20 jaszczurek z białymi ogonkami + bonusowo parę okazów które można znaleźć poza nimi, np. jedna jaszczura wędruje sobie po murach ruin.
A HP zwiększamy zjadając owoce. Rosną one na niektórych drzewach.
Po niezłym dopakowaniu można mieć około 3x większe kółko staminy i pasek życia do prawie samego końca ekranu. HF smile.gif

O tym nie wiedziałem biggrin.gif . Dzieki.
Jestem ledwo po 4 kolosie....co moge powiedziec....klimat jest nieziemski. Autentycznie żal mi te kolosy zabijac. Niby w słusznej sprawie, ale serce mi się krają jak słysze ostatnie tchnięcie kolosa. Pozatym one tak niewinnie wyglądają rolleyes.gif . Coż one zrobiły temu okropnemu bohaterowi, że je tak zabija, nawet nie mrugie okiem icon_twisted.gif .
Mam tylko nadzieje, że kolejne kolosy będą trudniejsze zdeczko.
ShtaS
zgadzam sie szczegolnie po tym 5, on nawet nie atakowal pierwszy sad.gif na razie moj numer 2 w rankinug (pierwszy jest trzeci kolos), ale troche zaltwy ten 5, za pierwszym razem bez zadych prob smile.gif
palo
QUOTE(MaxVarEmreis @ 28 10 2005, 19:33) *

Autentycznie żal mi te kolosy zabijac. Niby w słusznej sprawie, ale serce mi się krają jak słysze ostatnie tchnięcie kolosa. Pozatym one tak niewinnie wyglądają

zgadzam się , sam tego wcześniej nie napisałem, bo jakoś dziwnie mówić, że żal zabijać przeciwników, ale jak idzie sobie taki duży, ociężały i otępialy misio bez złych zamiarów w stosunku do mnie, to po co mam go zabijac... najgorsze sa te oczy, nie widzące takie, sztuczne, bez wyrazu, zrobiono pewnie takie nieludzkie oczka, żeby nie było szkoda właśnie kolosów, no ale ja mam wrażenie, że one pomimo swojej wagi i rozmiarów są właściwie bezsilne w stosunku do nas
ShtaS
a dla mnie te oczy wyrazaja taka jakąs lagodnosc, szczerosc, sam nie wiem
Stachu
no własnie, az mi sie grac odechciewa....niby wielkie grozne bydle, ale jak wpatrze sie w te niewinne niebieskie łoczka to mi jest stwora zal...
Mathiu
...mam to samo. Przecież jak ja zabiję wszystkie kolosy, to wpadnę w depresję chyba...
Stachu
no i one są jeszcze takie głupiutkie, jak szczeniaczki, albo male dzieci...wystarczy, ze zagwizdasz i juz sie obraca

slodkie, pocieszne stworzonka....nie bede ich zabijał, to nie ludzkie....eh...chybe nie skoncze tej gry
ShtaS
a wiecie co jest jescze gorsze ? to ze my praktycznie nie mamy zadnego uzasadnienia do tego co robimy confused.gif niby chcemy przywrocic do zycia nasza ukochana, ale roobimy to tylko dlatego ze MY TEGO CHCEMY, nie wiemy czy Jej nie jest lepiej tam gdzie jest (bo wierzez ze skoro sitnieje tak wspanialy swiat jaki pokazano w grze, to i po smierci istniej tam jeszcze lepszy). Moim zdaniem psotepowanie samolubn troche, ale z drugiej czy majac mozliwosc ozywienia osoby ktora tak bardzo kochalismy, a ktora do nas odeszła nie zroiblibysmy tego sami ? troche traci "Smętażem Zwieżąt" Kinga ..
palo
da się gwizdać? czy to tylko przenośnia, jak one sa naiwne?
CheeseOfTheDay
Wszystkiego mi w tej grze żal. Kolosów, jaszczurek z białymi ogonkami wink.gif (można celować w ogonki i ich nie zabijać), konia (można mu zwichnąć nogęsmile.gif) bo boi się jaszczurek. Żółwi, bo takie samotne na pustyni. Taka to smutna gra smile.gif
EDIT:
Jak nie ma w pobliżu konia to gwiżdże, jak jest daleko to krzyczy, jak jest koń blisko to woła go cicho. No i można go poklepać po grzbiecie jak nie trzymamy broni. sweet :')
palo
niby prosta gra, a tutaj dowoaduje się o kolejnych 'smaczkach', zwichnięcie nogi konia, jaszczurki, stopniowe zmiany Wandy, ja jeszcze dodam, że Argo sam potrafi skakac, jak wybierze się fajny fragment terenu, np przy 4 kolosie z tych kopców/wejśc do podziemi można sobie skoczyc, bo jest łagodne wzniesienie z jednej strony, koń leci, Wanda unosi miecz, fajnie to wygląda

P.S. Aha, na konia to gwizdac można, tylko, że tam było to napisdane w odniesieniu do kolosów smile.gif głaskanie dobre, daje to coś w grze,c zy tylko bajer? nie wiem, kon sie bardziej słcha. jest szybszy etc? btw jest pewne uproszczenie, zrąbałem się dziś w jakąs przepaść, Argo został na górze, więc posikam z buta po łace, a po minucie z hakiem przybiegł do mnie, jedyna droga to na około biec, a on sie pojawił dość szybko koło mnie...

nawet jak koń jest gdzies w pobliżu i lecisz pieszo awałek drogi, to podbiega do ciebie, żeby trochę ulżyć wysiłku smile.gif
ShtaS
o tych ogonkach nie wiedzialem, podbnie jak i o koniu smile.gif fajna srpawa ze nie trzeba ich zaijac, mnie zaczelo rajcowac wspinanie sie po drzewach i zbieranie owocow smile.gif
CheeseOfTheDay
Argo sam potrafi skakać, jak wybierze się fajny fragment terenu

No właśnie to jest sposób na chwilowe zwichnięcie mu nogi. Na terenie świątyń nie daleko wydm w północno/wschodniej części świata tak mi się udało. Koń skoczył, upadł na grzbiet, Wanda zresztą też, wstał i przez krótki czas kuśtykał.
Głaskanie konia nic nie daje, taki smaczek smile.gif Ale daje wycelowanie w niego z łuku. Nie za bardzo to lubi i szybko się oddala. smile.gif.
Podczas jazdy koniem po wąskich, krętych drogach, wystarczy go "napędzać". AI konia samo będzie kierować.
Jeszcze o tych jaszczurkach. W miejscach gdzie chodzi ona po ziemi (w większości przypadków chodzą one po obelisku) wystarczy po zgarnięciu ogona oddalić się z miejsca i po chwili wrócić. Jaszczurka powinna pojawić się z powrotem. Taką czynność można powtórzyć 2 razy zgarniając przy tym 3 ogonki z jednego save pointa.
Jedna z ukrytych jaszczurek wędruje po jednej ze ścian świątyni koło wydm. (te o których pisałem wyżej).
ShtaS
a mieliscie takie cos: biegala sobie jaszczurka to pomyslalem walne jej w ogon, jak ktos powyzej pisal, no zrobilem to ona sie poszarapla i pobiegla bez ogona po czym walnela w noge konia i wywwalila sie na plery, a potem 3 minut probowala sie odwrocic na brzuhc smile.gif ale sie udalo XD
CheeseOfTheDay
No lol laugh.gif. Tak to nie miałem. Ale miałem tak że jaszczurka walnęła w kopyto konia i zdechła :}, no i tak że uciekający przed moim celownikiem koń ją zdeptał smile.gif. Aha. Jaszczurki można ogłuszyć, jak strzała trafi gdzieś blisko niej. Mieczem nie próbowałem.
Saunter
Panowie, ma ktoś oryginał i przeszedł i nie chce się pozbyć? smile.gif PAL oczywiście.
Stachu
jakbys był zainteresowany 'importem' to moge tam gdzies do ciebie podejsc....przy okazji rozpykam cie w pesa5;f

ten konik to Agro...ten czarny...a bialy? Tez Agro?...Wanda tamtego opchnął i sprawil sobie nowego, czy poprostu umył starego?

cos tu bylo pisane o zakonczeniach....jest tylko jedno?
Burth
Moje przemyslenia nt. zakonczenia smile.gif

Troche porażkowy jest motyw konia który sie zrąbuje z kilometrowej skarpy na morde a potem przychodzi o własnych siłach, kulejac na jedna nózke @_o

Czyli wyszło ze SoC to prequel ICO ? A jak sie stało ze tak dziewczynka potem (w ICO) sie stała taka zwiewna ? smile.gif

Jakby ktos nie załważył to trzeba zaznaczyc cały moj post wtedy bedzie widac co napisałem o zakonczeniu.
Saunter
Solid, oryginał, chodzi o oryginał! W PES5 nie masz najmniejszych szans BTW.
ShtaS
nie wiem czy pisales z tym Palem w przenosni, ale jesli nie to PAL ukarze sie dopiero w lutym, teraz jedynie import ze stanow ci pozostaje :?
Mikes
a coś słsyzałem o koniach, że można mieć onnego czy coś.. to prawda?
Scorpion
Żeby odblokować białego i brązowego konia musisz zdobyć wszystkie itemy w hard time attack.
ShtaS
przed momentem odkrylem fajna rzecz, nie wei mczy bylo o tym ale pisze, podczas jazdy na koniu przytrzymujac R1 i trojkat rownoczesnie, mzoemy zwisac po jego lewej lub prawej strnie wycyhlajac galke analoga smile.gif
palo
heh, dobre, a ktoś mówilł, że da się stanąc na konie, na wyprostowanych nogach, jak to sie robiło?
Milo
trzymasz R1 i gałke do przodu.
Mikes
QUOTE(Scorpion @ 29 10 2005, 12:11) *

Żeby odblokować białego i brązowego konia musisz zdobyć wszystkie itemy w hard time attack.

przeciez na początku ten koń jest brązowy. co to jest HTA?tongue.gif
ShtaS
mam kolejne hmm "triki ? jak chcecie szybko dostac sie na konia to zamaist w jego poblizu naciskac trojkat, biegjnijcie w jego kierunku nacisnijcie trojkat poczym przytrzymacjie R1 a "polozycie" sie na siodle, natomiast naciskajac X i galke w dol w zaleznosci do tego czy jedziecie galopem czy stoicie w miejscu, kon zatrzyma sie w trymiga lub ruszy do biegu stajac na dwoch kopytach mam nadziej ze nie zakrecilem zbytnio:)
CheeseOfTheDay
A to dobre. Przyda się szybsze wchodzenie na konia smile.gif
Sarge
Jedenasty kolos zaliczony, 6 godzin gry na liczniku... Wychodzi na to, że gra na pierwszy rzut będzie rzeczywiście dość krótka, choć przyznam że w miarę progresu, na każdego giganta poświęcałem stopniowo coraz więcej czasu. Ale jestem pełen podziwu dla twórców, że obmyślili tyle różnych typów przeciwników - na każdego trzeba właściwie znaleźć zupełnie inną taktykę, na każdego jest inny sposób, aby się na niego wdrapać (nad bodajże dziewiątym męczyłem się prawie godzinę zanim znalazłem na niego sposób i go pokonałem). Więc jeśli ktoś obawiał się, czy pokonywanie kolosów nie będzie się opierało na tym samym schemacie, uspokajam - jest dokładnie odwrotnie. Wprawdzie zawsze chodzi o znalezienie czułych punktów, tyle że więcej trudności sprawia wpadnięcie na pomysł, jak się w ogóle dostać na giganta.

'Fajnie', że gra ma tyle smaczków o których piszecie smile.gif . Jaszczurki i żółwie widziałem wcześniej, nie wiedziałem jednak że ich zabicie zwiększa staminę. No i dzisiaj pierwszy raz koń mi skoczył ze wzniesienia biggrin.gif - szkoda że dzieje się to tak rzadko, właściwie to prawie w ogóle.
ShtaS
a odkrycie wszystkich smaczkow na pewno zajmie sporo czasu, np. jak ladujemygre zapisana w kapliczce, to po starcie zostajemy bohatera opartego o sciane i spiacego smile.gif itp.
Burth
Jeszcze jeden triczek podczas galopu wciśnij dwa razy kombinacje x + gałka w dół (zatrzymywanie sie) a kon zakręci w miejscu o 180 stopni i ruszy z kopyta smile.gif
Kiedy stoicie na skraju jakiejs wielkiej przepasci (ale nie tak wielkiej ze po zeskoczeniu sie zabijecie) a droga do okoła jest długa. Mozecie smiało skakac po wduszeniu x kon znajdzie sie magicznie w pobliżu i od razu podbiegnie :F
Mikes
www.shadowofthecolossus.com
oficjalna strona (w rogu jest mapa, mozna chodzic po onszarach jak na danym onszarze wyklikacie wszytsko pojaiwa się walka z danym colossem)

EDIT. jak wyklikacie wszytsko na danym obszarze(włacznie z kolosem to dosatniecie specjalną tapete

btw. co to jest hard time attack?
karys88
To jest Time Attack tylko na Hardzie, odblokowuje sie hard po 1 przejściu a jak przejdziesz na hardzie to możesz grać w time attack, tj.zabijać kolosy w określonym czasie...yyy, no wiecie o co cho. smile.gif
a o tych jaszczurkach to nie wiedziałem, kurde a tak długo sie meczyłem z ostatnim kolosem własnie przez za mala stamine...wrr... dry.gif
anyway, piekna gra smile.gif czekamy na drugą cześć, albo na ICO2 biggrin.gif
pozdro
karys
Mikes
omg, buszuje po tej głównej i.. szok
jeśli ta muzyka nie wygra w konkursie na najlepszy ST z gier to..
no i wogóle to jak się ten koń rusza i wogóle.. składam preordera..

EDIT. Co to za kolos(latajacy) strasznie długi co wylatuje z ziemi?
ShtaS
a probowal ktos wdrapac sie na ta glowna swiatynie ? na tylach jest "winorosl" prawie do samego szczytu, ale ciagle mam za malo staminy (zjadlem 12 ogonkow confused.gif) ciekawe czy cos jest na szczycie, byl ktos tam ? smile.gif
CheeseOfTheDay
Oo trzeba będzie sprawdzić. Wpierniczyłem ponad 20 ogonków smile.gif
ShtaS
wydaje mi sie, że nawet dla samych widoków warto się wspiąć, jeśli zabraknie ci powera, to wyskocz z konia, złapiesz się wyżej.
Mikes
mam pytanko. co ta gra ma wspólnego z ICO?
bohater jest inny, nie ma rogów, dziewczyna też jest(chyba) inna, a nawiązań do ICO nie ma żadnych.
ShtaS
to mialabyc przeciez zupelnie inna gra smile.gif jedynie DUCHOWY nastepca ICO. A wspolnych to ma przeciez twrocow smile.gif
iwo_kupa
Ole mam Problem jak przejsc albo wejsc smile.gif na grzbiet 4 olbrzyma. IWme ze napewno trzeba od tylu ale robie cuda nie widy i nie moge ??? Pomozcie biggrin.gif
Burth
QUOTE(Mikes @ 30 10 2005, 12:58) *

bohater jest inny, nie ma rogów, dziewczyna też jest(chyba) inna, a nawiązań do ICO nie ma żadnych.

Zobaczysz na koncu smile.gif

co do wspiana sie na swieatynie to nie da sie tego zrobić. Można było w demie tam był pewnien błąd podczes skakanie po krawedzi (gałka troche w prawo troche do góry + trójkąt) nie ubywała stamina.

EDIT - kupa - jesli mnie pamiec nie myli on wyglada jak żyrafa :F ?
chowasz sie do podziemii i czekasz az zacznie sie schylac i cos kompbinować wtedy wskakujesz mu na łeb. Nie pamietam juz dokładnie co on tam robi ale chyba wsadza łeb w do tych podziemii Cie szuka, Ty wychodzisz innym wyjsciem i na niego wskakujesz.
Stachu

mi sie wydaje, ze miecz, ktory ma wanda to ten miecz z koncówki ico,a i cienie są takie jak w ico...no i koncówka, ktorej jeszcze osobiscie nie widzialem xD
ShtaS
QUOTE(Burthess @ 30 10 2005, 14:01) *

Zobaczysz na koncu smile.gif

co do wspiana sie na swieatynie to nie da sie tego zrobić. Można było w demie tam był pewnien błąd podczes skakanie po krawedzi (gałka troche w prawo troche do góry + trójkąt) nie ubywała stamina.

ale ta winorosl idzie do samego szczytu wiec mzoe przy maks staminie sie da smile.gif

btw. 9 boss na razie wymiata, na drugim miejscu jest 3, a na trzecim ten pierwszy ptak, taki moj maly ranking smile.gif
Ryhol
Co do wdrapywania sie na swiatynie jakis koles opisal to na gamefaqs tylko ze do wersji demo, wiec nie wiem czy w full bedzie dzialac. Narazie jem ogonki i potem bede probowal sie ze swiatynia (:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.