Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Shadow of the Colossus
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
Mlody-San
Piękna gra. Inna niż ICO ale tak samo cudowna. Już na samym początku zwróciłem uwagę na wspaniałą muzykę. OMG! Szczególnie ten moment z intra kiedy nasz nejmles hiroł przechodzi przez to wąskie przejście i wchodzi na most. Genialne. Ile ja bym dał za taką mp3kę rolleyes.gif

A co do samej rozgrywki to wyraźnie brakowało mi elementów platformowych. Takich np. jak walka z drugim bykiem w ruinach miasta. Albo nie obraziłbym się jakby autorzy kazali nam trochę pobiegać, poskakać i powspinać się w drodze to kilku kolosów. Ale walki i ich zróżnicowanie w dużym stopniu rekompensuje ten brak. Na początku mocno przeszkadzał mi tnący się frejmrejt ael po jakimś czasie się przyzwyczaiłem. No i to zakończenie. To trzeba zobaczyć, przeżyć. Na pierwszy rzut oka bezpłciowe ale ile daje możliwości interpretacji. Szczególnie dla tych co grali w genialne ICO.

Dobrze że w dobie panowania EA wychodzą mimo wszystko TAKIE gry...
kiseki
Co do zakończenia myśle, że byłoby dramatyczniej gdyby główny bohater zginął i ożywiona panna nie znalazłaby malucha smile.gif A co do ożywionej panny, całe szczęście, że to uwięzione zło dotrzymało słowa i ją uratowało smile.gif I tutaj mogłoby być jeszcze dramatyczniej na końcu jeśli jednak to zło nie byłoby takie słowne i główny bohater by zginął, a panna pozostałaby w pozycji horyzontalnej tongue.gif
Furbik
QUOTE(Mlody-San @ 29 11 2005, 00:26) *

Szczególnie ten moment z intra kiedy nasz nejmles hiroł przechodzi przez to wąskie przejście i wchodzi na most. Genialne.

Taki najmles to on nie jest, na imie mu Wanda smile.gif

co do samej rozgrywki to wyraźnie brakowało mi elementów platformowych. Takich np. jak walka z drugim bykiem w ruinach miasta. Albo nie obraziłbym się jakby autorzy kazali nam trochę pobiegać, poskakać i powspinać się w drodze to kilku kolosów. Ale walki i ich zróżnicowanie w dużym stopniu rekompensuje ten brak.

popieram gdyby bylo wiecej elementow platformowych (poP sie klania) to nie dosc ze gra bylaby dluzsza co ciekawsza.

Dobrze że w dobie panowania EA wychodzą mimo wszystko TAKIE gry...

A to popieram najbardziej. wystarczy zobaczy moja sygnaturke wink.gif
Gacek44
QUOTE(Furbik @ 29 11 2005, 23:27) *

Taki najmles to on nie jest, na imie mu Wanda smile.gif

Niestety ten najmles to nie Wanda

Wanda w języku japońskim (a tylko tam początkowo używano tego określenia) oznacza Wędrowca,
a że w innych krajach wyraz wanda kojarzy się z imieniem, wielu ludzi omyłkowo nazywali tak bochatera lub tą martwą dziewczynę. Jest to tylko przypadek ale nasz bochater pozostaje bez imienia smile.gif
Mlody-San
Chciałem dokładnie to samo napisać ale Gacek mnie wyręczył.

Nasz bohater to "Wanderer" (wędrowiec). Gdzieś mi się obiło o oczy że w creditsach jest on przedstawiony jako "Wander" (choć sam tego nie sprawdziłem). A takie "zjapończone" "wander" to właśnie "wanda". Stąd mylne przeświadczenie że to imię głownego hiroła.

Ja dalej podtrzymuję swoją tezę że jest on nejmles smile.gif Chociaż przy odpowiedniej interpretacji dobrze znamy jego imię biggrin.gif

A wracając jeszcze na chwilę do elementów platformowych. W ICO mieliśmy zaledwie kilka ruchów - bieg, skok, chwyt, wspinanie, a mimo wszystko elementy platformowe sprawiały mi niesamowitą radość. W SotC przez chwilę poczułem to samo - podczas walki ze wspomnianym już przeze mnie drugim "byczkiem". No... i jeszcze z ostatnim kolosem. Szkoda że na tym się praktycznie skończyło bo początek gry zapowiadał nieco inny przebieg rozgrywki.

Eh... aż chyba sobie przejdę ICO jeszcz raz rolleyes.gif
Gacek44
QUOTE(Mlody-San @ 30 11 2005, 00:36) *

Ja dalej podtrzymuję swoją tezę że jest on nejmles smile.gif Chociaż przy odpowiedniej interpretacji dobrze znamy jego imię biggrin.gif

Czyżbyś miał na myśli Oscara i Lise?
Jeśli nie to zapodaj te inne imiona i ich geneze, a jeśli to te same to już wiemy skąd są tongue.gif

Gdzie znaleźć palowską wersje ICO? Bo przecierz lepsza.
Czy tak samo będzie z Collosusem?

A ICO w wersji USA już mi się przejadła (2 razy przeszedłem w oczekiwaniu na premiere Colossusa biggrin.gif )
Mlody-San
QUOTE(Gacek44 @ 30 11 2005, 22:05) *

Czyżbyś miał na myśli Oscara i Lise?
Jeśli nie to zapodaj te inne imiona i ich geneze, a jeśli to te same to już wiemy skąd są tongue.gif

Yyyy nie. Nie wiem w ogóle skąd wziąłeś te imiona. A co mam na myśli nie powiem bo nie będę dawał spoilerów smile.gif

QUOTE(Gacek44 @ 30 11 2005, 22:05) *

Gdzie znaleźć palowską wersje ICO? Bo przecierz lepsza.

A co w niej było lepszego bo grałem tylko w NTSC chyba?
Gacek44
QUOTE(Mlody-San @ 30 11 2005, 22:51) *

A co w niej było lepszego bo grałem tylko w NTSC chyba?

Pare efektów wizualnych (jakieś filtry na ekran) oraz możliwość gry na 2 graczy (tzn z 2 portu kieruje się Yordą), poza tym kilka scen jest zmienionych i na końcu na plaży można znaleźć arbuza wink.gif

Te bonusy ukazały sie w PALowej wersji w zamian za długi okres oczekiwania na tą wersje gry, i czy tym razem będzie podobnie? Myśle że to bardzo możliwe bo gdy czytałem gdzieś wywiad z twórcą Colossusa to nie wykluczył takiej możliwości biggrin.gif
Gacek44
Jeśli ktoś ma jeszcze problemy z wejściem na zamek zapraszam do mojego tutoriala video biggrin.gif

http://www.megaupload.com/?d=AY4Y81KU
Furbik
QUOTE(Gacek44 @ 1 12 2005, 14:54) *

Jeśli ktoś ma jeszcze problemy z wejściem na zamek zapraszam do mojego tutoriala video biggrin.gif

http://www.megaupload.com/?d=AY4Y81KU

o to mialem spytac,dzieki smile.gif
Jakim
mam pytanie.. gdzie dokładnie jest 15 kolos? Promień prowadzi mnie na miejsce .. nie p[amietam którego ale tego co mu się na głowę wchodziło i kierowało jego ruchami za pomoca uderzeń miecza w zeby na czaszce... no i pływam tam i pływam , promień wskazuje to mijesce i nic!! Hilfe
Scorpion
Z tego co pamiętam to jedziesz wzdłóż tego wielkiego mostu, aż z prawej strony zobaczysz zamek. (w kadym razie jest to trochę dalej niż jaskinia 11 kolosa.)
Mikes
Ryhol
wlasnie sobie czytam artykuly na o2 i patrzcie co znalazlem: (jak juz bylo to sorrki ale nie przegladalem dawno tematu)

"Ale erotyczne zabawki to tylko jeden z wielu pomysłów na nietypowy prezent. W ciągu ostatniego roku ukazało się wiele gier komputerowych z licznymi elementami seksualnymi, przeznaczonych wyłącznie dla pełnoletnich odbiorców. Serwis stwierdza, że maniakami komputerowymi stały się w ten sposób osoby, których wcześniej nikt nie posądzałby o takie zainteresowania.

Na szczególną uwagę zasługuje „Shadow of the Colossus”. Według Todda White'a, przedstawiciela producenta - firmy G4, gra jest przeznaczona dla obojga partnerów. - Na użytkowników czeka słodko-gorzka historia miłosna i wszechogarniające emocje - wypowiada się w artykule."

no bez jaj hahaha.gif neko.gif

tutaj macie link do calego artykulu KLIK
Solidny (pan)
"„Indigo Prophecy” to kolejny ciekawy tytuł. W tej przygodówce główny bohater popełnia na początku morderstwo, co zmusza go do ucieczki przed policją. Oczywiście po drodze trafia do różnych przesyconych erotyzmem miejsc."

Nie no ja albo czegoś nie rozumiem, albo ten facet ma fioła na pewnym punkcie crazy.gif
wozek
Troche sie wiechlem przy 5 kotku ...
Gdy wskakuje a a niego i 'likwiduje' pierwszy czuly punkt ( na ogonie ) nie mam pojecia gdzie jest/są nastepne sad.gif ... pomocy ?
dirtymike
Heh chodzi ci o ptaka
a wiec tak:
drugi punkt jest na prawym skrzydle (chyba, ajk nie to na lewym) i wystarczy tam wbic, zaden problem
Memory
3D, efekty...

Article on the 3D graphics aspect of Wanda and the Colossus, features on Watch Impress, talks about self-shadows, HDR like rendering, motion blur and etc.

http://www.watch.impress.co.jp/game...051207/3dwa.htm

http://www.watch.impress.co.jp/game/docs/20051207/3dwa29.jpg
wozek
Gdzie znajduje sie ósmy kolos ? Promien wskazuje mi caly czas na jakies skaly - moze trzeba na nie wejsc - jednak nie moge znalezc zadnej półki skalnej na którą mozna by się wspac confused.gif
Furbik
Gdzieś powinna byc jama do ktorej musisz wejsc (jest tam duzo jaszczurek). Objedz ją wokolo a na pewno ja znajdziesz
wozek
POMOCY ! W finalowej walce ... a raczej z dojsciem do 16 kolosa . JEst pewien ''niestabilny,, most , ide po nim on sie zawala za nic nie idze zdazyc . jest na to jakas strategia czy trza prac przed siebie ?
Jakim
Wejdź na konia:p
Partyzant
Czy z tym 17-tym kolosem to nie jest jakiś kit ?
Ilu z Was widziało go na własne oczy ?
Na gamefaqs nikt nic o tym nie pisze - kolesie piszą, że w Secret Garden nic nie ma!!

P.S.
jak dla mnie - gra roku !
ShtaS
możliwe, ze jest to taki sam mit jak ten mowiacy o sasquaszu w San adnreas smile.gif tam tez widzialo go masa ludzi, byla masa screenow a big foota jak nigdy nie bylo tkak nie ma : )
Furbik
Faktycznie w secrtet garden nie ma nic, a po przejsciu przez most, gdy chcey przejsc przez pewna szpare to odpych nas wiatr... ja juz nie wieze w 17-stego
iaikO
czekamy zatem na PAL ;>
Saunter
To nieuczciwe. Człowiek tu oryginały kupuje i musi czekać podczas gdy korsarze już pokończyli grę. smile.gif
Partyzant
A ktoś tu wcześniej (Sentinel ?) napisał że 17-ty kolos to największa niespodzianka tej gry ! censored2.gif
Logicznym by było gdyby to był... Dormin.
Bonio
17 kolos to tylko mit....
pomyslcie... gdyby on naprawe istnial, to NA PEWNO znalazla by sie o nim wzmianka w ktoryms z faqow na gamefaqs.com
ShtaS
a moze jakby podpakowac lepiej stamine to sie da przejsc przez szpare ? confused.gif no i tera zczekamy na tlumaczenie tego co to pisal ze 17 kolos ejst ta supe niespodziaka gry :F
Gacek44
Po kilku, kilkunastu razach przechodzenia tej gry, osiągnołem już maksymalną ilość energii i staminy, nie pomogło mi to w dojściu w jakieś ciekawsze miejsce ale pomimo to wciąż szukam bo tak bardzo podoba mi się ta gra. I mam w głowie to że raczej nie znajde tego "17" ale myśl i plotka że być może on istnieje daje mi chęć dalszej gry.

PS: w secret garden po wejściu na wprost nas jest wodospad po prawej jakieś skrzynki po których można się wspinać i ta ściana na krórą już nie można wejść. Gdy się jej przyjżeć wyraźnie widać że dalej jest droga wymyślił już ktoś jak tam wejść? Ja już nie mam pomysłów...
Sarge
QUOTE(Partyzant @ 30 12 2005, 15:11) *

A ktoś tu wcześniej (Sentinel ?) napisał że 17-ty kolos to największa niespodzianka tej gry ! censored2.gif
Logicznym by było gdyby to był... Dormin.

No właśnie, mnie najbardziej zainteresowała wypowiedź Sentinela, która sprawiała wrażenie, jakoby 17. kolos został odkryty już przez tą osobę.
ShtaS
narobil szumu i zwial, skubany

zeby nie offtoowac to wie ktos czy do wersji PAL dodane zostana jakies bonusy ?
Marciin
Szukam i szukam tego 17 i nic...pewnie niezła ściema...
Mikes
ODWAGA MOŻE PRZENOSIĆ GÓRY

Czy gra może być prawdziwą sztuką? Odpowiedzialni za bestsellerową produkcję ICO, Fumito Ueda oraz Kenji Kaido i tym razem stworzyli unikalne arcydzieło. Poznaj niesamowity świat Shadow of the Colossus.

Nad projektem pracowało ponad 30 osób, co sprawia, że gra dopracowana jest w najdrobniejszym szczególe. Zadbano w niej zarówno o historyczną zawartość jak i stylistyczną oprawę. Wszystko po to, aby gracz poczuł całkowicie unikalny klimat przedstawionego w grze świata.

Szata graficzna oraz oprawa dźwiękowa nawiązują do klimatów mrocznego średniowiecza. Monumentalne budowle, ogromne przestrzenie i realistycznie odwzorowane postacie sprawiają, że przedstawiony w Shadow of the Colossus świat, owiany jest atmosferą mistycyzmu i tajemnicy. Muzyka zawarta w grze, buduje narastające napięcie oraz klimat zagadkowości. Jej autorem jest Kow Otani, twórca ścieżek dźwiękowych do wielu filmów oraz serii anime.

W Shadow of the Colossus wcielimy się w postać młodego bohatera, który przemierzając tajemnicze lądy, ma za zadanie złożyć na ołtarzu ciało swojej ukochanej dziewczyny. Kiedy już tego dokonał z nieba uderzył potężny piorun. Tajemniczy głos z niebios oznajmia mu, że dusza ukochanej zostanie przywrócona dopiero wtedy, gdy ten oczyści ziemie z posągów kolosów. Rozpoczyna się niebezpieczna wyprawa, której celem jest zgładzenie olbrzymich, kamiennych postaci.

Shadow of the Colossus, uzyskał uznanie krytyków na całym świecie oraz bardzo wysokie oceny w rankingach amerykańskich i japońskich serwisów.

„Z odrobiną cierpliwości i apetytem na wyszukaną przygodę, znajdziesz Shadow of the Colossus, doświadczenia jak żadne inne.”

Gamespot.com

"Shadow of the Colossus jest prawdziwym dziełem sztuki, jednym z tych naprawdę nielicznych tytułów, którym udało się to osiągnąć.”

IGN.com

Shadow of the Colossus będzie pozycją, która rzuci zupełnie nowe spojrzenie na świat gier. Zapomnij więc o stereotypach i oddaj się czekającym na Ciebie doświadczeniom tej epickiej historii.

playstation.pl
chocimek
Wspaniała gra, wręcz "magiczna" smile.gif. Przeszedłem ją już kilka razy i muszę przyznać, że dawno nie grałem (o ile w ogóle kiedykolwiek) w taką grę. Jej klimat wręcz wylewa się z telewizora. Jestem naprawdę pod olbrzymim wrażeniem. Właściwie to już więszkośc zdążyliście o niej napisać, ale postaram się coś dorzucić od siebie wink.gif

Wady? Hmm - osobiście chciałbym, aby coś więcej można było dowiedzieć się o samych Kolosach. Mogłaby dojść jakaś galeria w której moglibyśmy je sobie dokładnie obejrzeć, może coś o nich poczytać, bo zaprojektowane są rzeczywiście niesamowicie. To wspaniałe monstra i tak jak ktoś już tu wcześniej pisał, aż żal czasem je pokonywać wink.gif. Jak dla mnie twórcy wprowadzili dusze w te ogromne potwory. No i te ich smutne oczy.. smutne jak ta cała gra, ale zarazem niezwykle klimatyczna...

Drugą rzeczą, która trochę obniża ocenę, to wkradająca się po jakimś czasie monotonia, o której tez już wielu z was pisało. A można bylo tego tak łatwo uniknąć - wystarczyło po każdym z bossów wprowadzać jakieś ciekawsze cut-scenki. Np jakies retrospekcje bohatera, nawet niekoniecznie dużo wyjaśniające.. ale przynajmiej rozbudowywujace fabułę tej gry. Jakieś wspomnienia obrazujące Jego i tą dziewczynę kiedy jeszcze żyła, jakieś scenki razem. Można było ukazać graczowi w ten sposób jak bardzo bohater musiał ją kochać, skoro jest skłonny aż do takiego poświęcenia, by przywrócić ją do życia. Można było wprowadzić jakieś retrospekcje wyjaśniające jak zgineła dziewczyna, jak bohater wykradł miecz, dlaczego złamał wszystkie zakazy i dlaczego podejmuje tak ciężką wyprawę. Niekoniecznie wprost, ale wystarczyłby jakiś ogólny konkretniejszy zarys tej historii, bo tak to większości możemy się jedynie domyślać. Właśnie samo odkrywanie tych scenek (a wiec tej historii) mogłoby jeszcze bardziej popychać gracza do walki z Kolosami i sami chcielibyśmy jeszcze bardziej pomóc bohaterowi w przywróceniu życia dziewczyny. Spojler: bo jak można było zobaczyć w zakończeniu, to było dla niego cały czas najwyższym priorytetem, żadne zakazy i żadna cena nie była na to za wysoka. Mimo tego, że został przeklęty, że był przebity mieczem, strzałą, w ogole nie dbał o to co mówi kapłan, a jedynie chce dojść do dziewczyny i sprawdzić czy Dormin spełnił obetnicę - czy przywrócił jej życie. Koniec spojlera.

Zgodnie z waszymi radami siągnąłem po tej grze również po ICO smile.gif Jakoś wcześniej przeszła mi ta gra między rękoma mimo, że w sumie zawsze miałem na nią ochotę. I tu również jestem pod ogromnym wrażeniem. smile.gif Wspaniała gra, jak do tej pory skończyłem dwa razy smile.gif Bardzo bym chciał więcej takich produkcji na konsole. Z utęsknieniem czekam na kolejną produkcję twórców tych gier smile.gif

Pozdrawiam wszystkich fanów ICO i SOTC.

PS: Szczególne podziękowania dla Gacek44 za "opiekę" nad tym tematem i wiele informacji, jak równiez filmik prezentujący jak dostac się do Sekretnego Ogrodu smile.gif, a także dla Dervila za dobrą robotę i podzielenie się nieoficjalnym OST smile.gif. I jednocześnie uwaga dla ściemniacza, który to twierdził w tym temacie że niby walczył już z 17-stym Kolosem (nie chce mi się sprawdzac nicka) - kolego, ani nie jesteś mądry ani zabawny...

PS2: Był może na forum jakiś topic o ICO? Jakoś nie udało mi się znaleźć, a wyszukiwarka forum chce dłuższych haseł niz trzy literowe smile.gif
_IGI_
Gram drugi dzień i jestem przy kolosie#13...Jest EXTRA ! Naprawde te widoki ,słonce KONIK !! wub.gif Muzyka też świetna (najlepsza kiedy Kolos ginie). Cienko wyglda troche ten nasz głowny bohater ,ni to facet ,ni to kobieta rolleyes.gif polecam !
Roki
A jak duzy jest teren po jakim mozna sie poruszac? Teren jest otwarty czy tez poruszamy sie po okreslonej sciezce question.gif
Marciin
QUOTE(Roki @ 26 01 2006, 20:14) *

A jak duzy jest teren po jakim mozna sie poruszac? Teren jest otwarty czy tez poruszamy sie po okreslonej sciezce question.gif

Teren jest ogromny moim zdaniem - obczaj filmiki z ,,gejmpleju".
sentinel
QUOTE(Gacek44 @ 2 01 2006, 19:38) *
I mam w głowie to że raczej nie znajde tego "17" ale myśl i plotka że być może on istnieje daje mi chęć dalszej gry.

nie wszystko należy zawsze interpretować dosłownie, umiejętność czytania między wierszami czasem się przydaje. pamiętajcie, że wiele przesłanek gry, jak i samo jej zakończenie - szczególnie w połączeniu z odkrytymi sekretami i licznymi nawiązaniami do ico - moża odczytać na wiele sposobów. życze więc wytrwałości i powodzenia w dochodzeniu to tego kto jest 17-tym kolosem... :-)
ShtaS
hmm to mzoe 17 kolosa nalezy szukac w ICO !
Łarhol
sentinel nie chę zdradzać zakończenia innym, więc powiedz czy można walczyć z 17 kolosem czy...
McDriv3r
Wie ktos jak przejsc takiego Colosa co rzuca jakims (pipi)?TO jest chyba 8 colos zaraz po wezu elekrytrcznym czy jakos tak.Tnx Za pomoc.
sentinel
strasznie się na fizyczną walkę z ostatnim kolosem nastawiliście, mnie wystarczyło samo wydedukowanie kto/co nim jest/było/będzie. komu jednak odpowiedź na to pytanie nie zaczeła świtać w głowie od mniej więcej połowy gry, ten najwyraźniej interpretował pewne wydarzenia inaczej niż ja (czy też ja poukładałem sobie pewne wydarzenia z ico i colossusa w pewną specyficzną całość) - dowolność "posklejania" sobie całej tej historii jest jedną z największych zalet gry, nie każdy musi odbierać fabułę i jej zakończenie w ten sam sposób.
Crazy Wolf
Wie ktoś gdzie można nabyć shadow of the colossus za ok 150 zł. Ta gierka jest miażdżąca i niedaruje sobie jeśli nie znajdzie sie jak najszybciej w paszczy mojej czarnuli icon_twisted.gif Wiem ,że to naiwne pytanie ,ale na allegro jej niema a zakup na zachodnich serwisach ,lub w ultimie za 200 mi nieodpowiada wacko.gif
sentinel
to nie lepiej już poczekać te kilka tygodni do premiery europejskiej wersji (17. lutego)? w przypadku ico zdecydowanie warto było poczekać, z colossusem prawdopodobnie będzie podobnie.
Marciin
Sentinel-namieszałeś i nadal niewiemy oco biega z tym 17...
Jakim
w sumie jakby nie patzrac to 17 kolos jest w grze.. na samym końcu
Crazy Wolf
QUOTE(sentinel @ 30 01 2006, 17:10) *

to nie lepiej już poczekać te kilka tygodni do premiery europejskiej wersji (17. lutego)? w przypadku ico zdecydowanie warto było poczekać, z colossusem prawdopodobnie będzie podobnie.

Masz na mysli jakieś bonusy w wersji Pal ?????
sentinel
QUOTE(Crazy Wolf @ 30 01 2006, 17:28) *
Masz na mysli jakieś bonusy w wersji Pal ?????

dokładnie. wprzypadku ico było to m.in. tłumaczenie (napisy) niezrozumiałej wcześniej mowy yordy oraz królowej. wprawdzie nie wyjaśniało to całej fabuły, ale zdecydowanie pomagało w poskładaniu wszystkiego w jedną całość (wliczając w to późniejszego colossusa).

QUOTE(Jakim @ 30 01 2006, 17:23) *
w sumie jakby nie patzrac to 17 kolos jest w grze.. na samym końcu

kombinujesz podobnie jak ja. brnij dalej tym tropem. :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.