Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Shadow of the Colossus
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
C1REX
QUOTE(Roki @ 21 03 2006, 22:24) *

Nie wiem czy tak jest, ale z tego co zauwazylem, to:
- za zjadanie owocow z drzew powieksza sie tylko pasek zdrowia
- natomiast za jaszczurki powieksza sie do rozowe kolko odpowiedzialne za sile

No jest tak. Tylko, że te jaszczurki IMO nie są warte uwagi. Upolowanie niektórych zabiera ogrom czasu, a dają kilka razy mniej staminy niż kolos. No i tylko jaszczurki z białym ogonem coś dają, a nie wszystkie.

Owoce dają sporo życia i szybko można mieć więcej, niż kolosy. Problem jednak taki, że życie do niczego nie jest potrzebne.

Gigantyczna ilość staminy przydaje się by dostać do sekretnego ogrodu. Przeszedłem grę 3 razy i kółko cały czas rośnie.

Jak ktoś ukończył time attack, to podwyższanie parametrów kolosami jest bardziej efektywne od konsumpcji jaszczurek.

BTW: Spadochron za time attack hard jest pocieszny : )
Szakal
Pasek zycia bardzo przydaje sie na niektore kolosy.Wprawdzie w zaledwie kilku przypadkach,ale bez niego jest cholernie ciezko.Dzieki "pociesznemu spadochronowi" jak go okresliles mozesz teraz dostac sie w wczesniej niedostepne miejsca.A to jeden z warunkow do odszukania 17 giganta !
Yano
odszukania 17 giganta którego niema? tongue.gif

moze ktos kto odblokowal spadochron sprawdzil by akcje z łapaniem sie ptaka ? biggrin.gif normalnie ptak traci nosnosc i leci tylko kawalek a potem szoruje po glebie tongue.gif moze spadochron by to zmienil? (a moze sie kompletnie myle ;p)
C1REX
QUOTE(Szakal @ 22 03 2006, 01:44) *

Pasek zycia bardzo przydaje sie na niektore kolosy.Wprawdzie w zaledwie kilku przypadkach,ale bez niego jest cholernie ciezko.Dzieki "pociesznemu spadochronowi" jak go okresliles mozesz teraz dostac sie w wczesniej niedostepne miejsca.A to jeden z warunkow do odszukania 17 giganta !

Lekko większy pasek życia przydaje się tylko przy pierwszym przechodzeniu. Później i bez owoców mamy za dużo. Kiedy zdobędziemy dodatkowo maskę i nowe przebranie, to niemal wcale nie traci się i tak za dużej ilości życia. A jak mamy dodatkowo miecz królowej, to walki trwają dosłownie chwilę.

Przed momentem po zestrzeleniu ze ściany jaszczurki zeskoczyłem do niej z samej góry i nawet nie wysilałem się otwierać spadochronu, czy chwytać się po drodze czegokolwiek. Życia straciłem niewielki ułamek. Skok na brzuch, pojedyńcze uderzenie w jeden punkt witalny, uderzenie w kolejny i po walce. Pewnie ponizej dwóch minut zeszło.

Nie ma miejsc, do których dostęp daje spadochron. Największy jego plus, że jest fajny. Nic jednak nie daje, a w walce z bossami nawet przeszkadza i lepiej wyłączyć.

17. kolosa też oczywiście nie ma. Aż dziw bierze, jak wielu powtarza bzdury.

Jest tylko sekretny ogród, do którego droga wymaga ogromnej ilosci staminy (info potwierdzone). Sam jestem w trakcie wzmacniania postaci.

BTW: 16 kolos ma ranę na lewym ramieniu tuż przy samej głowie (nie chodzi o tą na bicepsie, tylko na ramieniu). Po co ona jest? Jak i do czego ją wykorzystać? Przeszdłem tego kolosa kilka razy (normal/hard/timie attack) i nigdy nie korzystałem z tego punktu.
Szakal
Trzeba troszke pojezdzic po tej niesamowitej krainie i w niektorych miejscach,uwierz mi otwieraja sie nowe sciezki dla Wandy.Mowie o tym,bo troche juz w tym siedze.A z tym 17 kolosem,hmm smile.gif ....kazdy ma na ten temat swoje zdanie.Blizna na 16 kolosie to wazny element w powaleniu tego budzacego respekt przeciwnika.
Łarhol
C1REX ściągnij ten filmik 16 kolos teraz już będziesz wiedział po co ta rana. Warto też obejżeć inne filmiki z tej gry rekordy (link wygrzebał VHO) i jeszcze to ZOG.

P.S. Nieźle wymiatają ci japońce.
Roki
Czy jak raz ukoncze gre i bede gral drogi raz np. na HARD, to czy zycie i stamina jaka zyskalem grajac pierwszym razem pozostanie, czy bede ja musial od nowa polepszac question.gif

I aby wejsc do tego sekretnego ogrodu, to musze to zrobic przed pokonaniem wszystkich kolosow, czy moge po... Chodzi o to, czy jak zabije ostatniego kolosa, to czy bede dalej mogl chodzic po mapie, czy juz nie question.gif
Yano
jak przejdziesz na normie i wystartyjesz z sejwa to bedziesz mogl grac od nowa ze starym (duzym) zyciem ale jak zaczniesz potem na hard to wszystko jest od nowa

po zabiciu kolosa nie mozesz (chyba?) chodzic juz ale mozez zaczac od nowa z tym co miales ... or sth biggrin.gif

---
tak gadacie to i ja wrocilem do colosusa, na hardzie, pogralem dzis 2 godizny i strasznie mnie wkurza 3 kolos ;p brakuje mi ciut staminy zeby zadac ostani cios na łokciu a jak spadne to nagle mu sie autonamierzanie poprawia i zabija mnie 1 ciosem ... O_o

zjadlem 2 jaszczurki i sprobuje jeszcze raz.. jakos wchodzic na plecy i odpoczywac po zadaniu paru ciosow w łokiec to troche upierdliwe tongue.gif

za to udalo mi sie raz tak skoczyc ze wszedlem mu na glowe bez rozwalania obreczy na rece tongue.gif (tzn nie skoczylem odrazu na glowe wink.gif tylko jak machał to cudem przeskoczylem nad obręcza i wyladowalem na tej wyzszej :>)
C1REX
Grając na hard wszystko od nowa się zaczyna.
Każdy niemal kolos ma więcej punktów witalnych, zabiera więcej energii, a zdeptanie zabija natychmiast, nieważne jak silnej nie miałoby się postaci. zdobywa się też inne przedmioty za hard time attack.

Aby wejść do sekretnego ogrodu trzeba przejśc grę min raz. Ten raz jest tylko i wyłacznie dla wersji NTSC i tylko korzystając z odpoczynku po drodze. Normalnie gierkę podobno trzeba przejść 4 razy. W PAL tym bardziej, bo nie można po drodze odpocząć.

Wydaje się dużo, ale jak wiemy już co i jak, oraz mamy silną postać z dobrymi przedmiotami, to walki trwają do jednego ciosu na punkt witalny. Można też zeskakiwać z ogromnych wysokości i nie trzeba biegać na około.

QUOTE(Szakal @ 22 03 2006, 09:52) *

Trzeba troszke pojezdzic po tej niesamowitej krainie i w niektorych miejscach,uwierz mi otwieraja sie nowe sciezki dla Wandy.Mowie o tym,bo troche juz w tym siedze.A z tym 17 kolosem,hmm smile.gif ....kazdy ma na ten temat swoje zdanie.Blizna na 16 kolosie to wazny element w powaleniu tego budzacego respekt przeciwnika.

To powiedz dokładnie co i jak, bo chcę powalczyć z tym 17. kolosem. Mam wszystkie przedmioty na normal i hard. Za moment będę miał też wystarczająco dużo staminy by doczłapać się do ogrodu.

No i gdzie da mi dostęp spadochron? Oczywiście chodzi mi o miejsca, z których później da się wyjść.

Takie konkrety podajesz, że kompletnie nic z nich nie wynika. Blizna na 16 kolsie też nie jest taka ważna, bo można sie bez niej obejść.

QUOTE(Yano @ 22 03 2006, 14:50) *

za to udalo mi sie raz tak skoczyc ze wszedlem mu na glowe bez rozwalania obreczy na rece tongue.gif (tzn nie skoczylem odrazu na glowe wink.gif tylko jak machał to cudem przeskoczylem nad obręcza i wyladowalem na tej wyzszej :>)

No trochę fizyka w grze szfankuje. Jeśli jesteśmy na kolsie, to wszelkie skoki liczone są względem kolosa, a nie podłoża. Aby przeskoczyć obręcz, trzeba skoczyć w momencie podnoszenia miecza/kija. Trzeba to zrobić koniecznie skokiem do przodu, który jest skporo wyższy. Nie czekać, aż kij znajdzie się w najwyższym momencie, ale już jak zacznie podonosić.
Mamy 3 momenty na to. Zaraz po wyciągnieciu miecza z ziemi (trudniejsze), a potem jeszcze dwie, jak powoli opuszcza i podnosi. Jak zacznie łazić, to nic nie zrobimy.
Bardzo przydaje się do time attack.

Trzeba też nauczyć się znajdowania dobrych miejscówek, gdzie albo szybciej łapiemy równowagę po otrzęsinach, albo wcale nami nie rzuca. No i jeśli mamy taką możliowość, to ładować cios na maksa, a nie do "stęknięcia". Niektórych kolosów na time attack nie da się przejć niepełnymi atakami.

C1REX ściągnij ten filmik 16 kolos teraz już będziesz wiedział po co ta rana.

Wcześniej nie umiałem wykorzystać trzeciej rany, a teraz wiem, że tylko jedna jest potrzebna. Filmik wcale nie pokazał jak wykorzystać tą ranę na ramieniu.

16. kolos w dwie minuty robi wrażenie. Mi sama droga więcej zajmowała.
Roki
QUOTE(Yano @ 22 03 2006, 14:50) *

jak przejdziesz na normie i wystartyjesz z sejwa to bedziesz mogl grac od nowa ze starym (duzym) zyciem ale jak zaczniesz potem na hard to wszystko jest od nowa

Ok, a jak teraz gram na NORMAL i potem zaczne grac na HARD to statystyki beda szly od zera. A jak po trybie HARD z tego samego sejva znow wlacze NORMAL to staty beda takie same jakie mialem konczac gre na NORMAL question.gif

I czy ma znaczenie przy probie dostania sie do secret garden czy gra sie an normal czy hard question.gif
Szakal
Posluchaj,to wazne co ci teraz powiem ! Musisz miec 2 seavy !!!Po przejsciu gry na normal zapisz stan gry i na tym samym seave zalicz sobie normal time attack.Idac gre na hard zrob sobie oddzielnego saeva i zaliczaj potem po przejsciu glownego watku, smile.gif hard time attack !!
Lord Gumiś
Mam wreszcie teraz okazje kupna tej wspaniałej gry na allegro. Jednakże jest to wersja kupiona we Francji. I podobno sprzedawca mówi , że sprawdzał i jest angielski. Czy mogę bez problemu kupować i czy w samej grze jest wybór języka czy jest tylko ang,...?
C1REX
QUOTE(Szakal @ 22 03 2006, 20:10) *

Posluchaj,to wazne co ci teraz powiem ! Musisz miec 2 seavy !!!Po przejsciu gry na normal zapisz stan gry i na tym samym seave zalicz sobie normal time attack.Idac gre na hard zrob sobie oddzielnego saeva i zaliczaj potem po przejsciu glownego watku, smile.gif hard time attack !!

No mam dwa savy. Jeden z zaliczonym time attack na normal, a drugi na hard.
Chyba każdy tak ma, kto chciał zdobyć białego konia.

Gdzie ten tajemny 17. kolos?
Yano
2 sztuczki: (napewneo niektorzy je znaja)

- naciskajac 'O' obok konia/siedzac na nim (bez broni) mozna go głaskac biggrin.gif przyspiesza to odnawianie zycia i staminy

- mozna strzelac do ptaków i je zabijac (np gołebie w swiatyni) nie wiem co to daje ;p przed chwila mi sie nawet zdazylo ze kon stratowal 2 ptaki i lezaly martwe tongue.gif niestedy nie mozna ich zjesc biggrin.gif

edit: i jeszcze trzecia ale napewoe wielu przypadkiem ja juz poznalo:
wsiadac na konia mozna tez medotą malo profesjonalną:
normalnie naciskajac trojkąt gosc lapie sie sodla i wchodzi ale jak przypadkeim podskoczy zamiast wsiac to mozna naciskac R1 i wtedy przerzuca sie przez konia i wchodzi niezgrabnie biggrin.gif
ShtaS
ehh ja rozumiem, że to radość jak się odkrywa tego typu rzeczy (wiem z autopsji) ale o tymjuż psialiśmy pare stron temu : ) po co powtarzac kilka razy to samo : D
Roki
A ja jeszcze wroce do tych sejvow... Czyli kiedy (w jakim moemncie) mam zapisac drugiego sejva? Po przejsciu na NORMAL normalnej gry i time attak i jak bede normalna gre przechodzi l na hard?
C1REX
Normalnie -
Jeden save z normala i jeden z harda. W obu trzeba mieć zaliczone time attack i dostajemy białego konia. Nic więcej.

Do sekretnego ogrodu i tak da się dojść.
Trzeba tylko przejśc grę kilka razy i mieć kółko staminy na 1/4 ekranu.
Szakal
Za caly TIME NORMAL ATTACK dostajemy brazowego konia !!! Tak naprawde po skonczeniu NORMAL I HARD mozemy zaczac rozjoszowac sie wszystkim smaczkami i sekretami !!!
C1REX
QUOTE(Szakal @ 23 03 2006, 21:54) *

Za caly TIME NORMAL ATTACK dostajemy brazowego konia !!! Tak naprawde po skonczeniu NORMAL I HARD mozemy zaczac rozjoszowac sie wszystkim smaczkami i sekretami !!!

Nie do końca. Brązowego dostajemy za jeden pełny time attack. Białego za dwa. Nieważne co pierwsze zaliczymy, to dostajemy najpierw brązowego. Ja zaczynałem od hard.

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie o te tajemne miejsca, gdzie dostep daje spadochron i dojście do 17 kolosa. I niby jaki z tym związek ma posiadanie dwóch sejwów z zaliczonymi Time Attack?
Memory
Przedstawiam wyniki zwycięzców Game Developers Choice Awards 2006. Zdecydowany prym wiedzie firma Sony Computer Entertainment's wraz ze swoim "Shadow of the Colossus" znajdując wysokie uznanie.

Best Game
Shadow of the Colossus

Audio
Guitar Hero

Character Design
Shadow of the Colossus

Game Design
Shadow of the Colossus

Technology
Nintendogs

Visual Arts
Psychonauts

New Studio
Double Fine Productions (Psychonauts)

Innovation
Guitar Hero, Nintendogs, Shadow of the Colossus

SOTC cool.gif
Szakal
Brawo! Tak Trzymac!Czekam na nastepne cudo tych artystow!Dajcie mi chusteczke...
Roki
Mam pytanie? Czy mozna jakos dostac sie na ten wysoki, dlugi most, co biegnie od swiatyni? Jesli tak, to jak?

Poki co jestem na 15 kolosie smile.gif
C1REX
Dostanie się do mostu = dostaniu do sekretnego ogrodu. Info było już podawane.

Trzeba grę przejść min. 3 i pół raza by powiększyć kółko staminy i wdrapać się po ścianie przy moście.

Kompletnie nic nam to nie daje.
Szakal
O to musisz bracie miec stamine wypasiona na maxa(czyli jaszczurki,zabijanie kolosa,jaszczurki,itd.),droga na most znajduje sie niedaleko swiatyni.Zycze wytrwalosci tongue.gif
Marciin
QUOTE(C1REX @ 24 03 2006, 18:15) *

Dostanie się do mostu = dostaniu do sekretnego ogrodu. Info było już podawane.

Trzeba grę przejść min. 3 i pół raza by powiększyć kółko staminy i wdrapać się po ścianie przy moście.

Kompletnie nic nam to nie daje.

Wcale nie musi 3 razy przechodzic, za pierwszymrazem można wystarczy zjeś wszystkim jaszczurkom ogony.
C1REX
Zależy jaką ma wersję. W PAL podobno te 3 - 3,5 to minimum, a sugeruje się 4.

W NTSC można już w połowie pierwszego przechodzenia, jeśli wykorzysta się jakąś półkę i odpocznie po drodze. Ja jej na oczy nie widziałem i tradycyjnie zbierałem staminę.

Z tymi jaszczurkami to lipa, bo trzeba zjeść ich kilka by dały tyle, co jeden kolos. Moim zdaniem ich zabijanie to strata czasu. Jeśli nie zabije się odpowiedniej ilości, to stamina wcale nie urośnie, a przez dłuższy czas tylko zabłyśnie po zjedzeniu ogona. No i zjedzenie _wszystkich_ jest cholernie trudne, bo cięzko je znaleść, a potem zabić (nawet z mapą jaszczurek), a ostatnia z nich jest dostępna po zabiciu 15 kolosów i po otwarciu bramy do szesznastego.

Mimo wszystko uważąm to za stratę czasu. Już lepiej sobie na time attack posiedzieć, albo zacząć nową grę.

W sekretnym ogrodzie nic ciekawego nie ma, a jedynie owoce _zmniejszające_ parametry. Na końcu mostu tym bardziej lipa, bo jest tylko wąskie przejście, przez które nie da się przejść.

17 kolosa też oczywiście nie ma.

Spadochron za time attack nic sensownego nie daje - tym bardziej mozliwości dotarcia do nieistniejących sekretnych miejsc.
Mikes
Spadochron za time attack nic sensownego nie daje - tym bardziej mozliwości dotarcia do nieistniejących sekretnych miejsc.

daje dostęp do ciekawego bugu. gdzies o tym było(film na google)
Yano
zamiast tak mydlic oczy to moze byscie podali jakies konkrety ? (miejsca, 17ty ? biggrin.gif )

edit:

o tymze mozna lapac ptaki to wiekszosc wie ale kto widzial cos takiego? :>
http://video.google.com/videoplay?docid=48...of+the+colossus
Yano
to drugie to nie błąd tylko kamuflaz jak w mgs tongue.gif gosc sie przebrał za małża tongue.gif

edit: sa jednak wieksze ptaki ktore lepiej lataja od golebi i tych maluch brązowych

http://video.google.com/videoplay?docid=-4...of+the+colossus
to cos juz dosyc pozadnie lata ;d
Szakal
Wybrazcie sobie,ze w jednym ze zbiornikow wodnych,plywaja takie dosc duze ryby,sa to prawdopodobnie sumy,bardzo podobne.Mozna zanurkowac,zlapac taka rybke za tylnia czesc pletwy.Te pradawne sumy sa tak silne ,ze ciagna cie mocno pod wode.Fajna sprawa. smile.gif
Yano
Szakal wyobraz sobie ze na poprzedniej stronie dałem linka do filmiku ktory pokazuje łapanie ryby tongue.gif
Szakal
Mozliwe biggrin.gif ,ale ja to odkrylem samemu przed chwilka
Roki
MEGA SPOILER - nie przeszdłeś jeszcze gry - NIE CZYTAJ!!!

» Click to show Spoiler - click again to hide... «

Jak ktos zna odpowiedzi na powyzsze pytania, to niech napisze, ewentualnie niech potwierdzi moja powyzsza interpretacje.

CUDNA GRA - nie zaluje ani zlotowki jaka na nia wydalem smile.gif

Ps. Jak robi sie ukryty tekst na forum?
C1REX
Nie wiem, czy na wszystko dobrze odpowiem. Mogłem coś przeoczyć.

Niech ktoś to potwierdzi lub mnie poprawi.
Roki
Jak sie robi ukrywanie tekstu?
erix
[spoiler*]
tekst
[/spoiler*]

*usuń gwiazdki
Roki
A kiedys ktos pisal, jak dobrze pamietam, cos ze jedzie sie jakies 20 minut po moscie a na koncu jest komunikat, ze jest za duzy wiatr... Gdzie jest taki dlugi most question.gif

Chyba ze ja cos zle kojarze.
ShtaS
ten duzy most to ten ktorym odjezdzaja medrcy ze swiatnyni oraz ten ktorym ty do swiatyni przyjezdzasz. Wejdziesz na niego z secret garden
Roki
1. Heh, no przeszedlem gre raz na NORMAL i cos nie widze trybu TIME ATTACK question.gif Ponoc mialbyc dostep do tego trybu po jednokrotnym ukonczeniu gry. Moze to trzeba jakos specjalnie uruchomic question.gif

2. Poki co zaczalem grac na HARD - na drugim sejvie, tak jak mi radziliscie.

3. Zakladam ze w trybie TIME ATTACK po kazdej walce mozna zapisywac gre. Czy jesli przechodze ta gre np. na NORMAL, to stan gry z TIME ATTACK NORMAL mam zapisuwac na stanie z normalnego przejscia gry na tym ze trybie question.gif Chodzi o to czy jak zapisze stan z TA na normalnej grze, a pozniej bede chcial normalna gre przejsc po raz kolejny na tym poziomie trudnosci, to czy zostana mi statystyki z poprzedniego przejscia gry question.gif
C1REX
time attack jest podczas normalnej gry (new game +). Było już o tym kilka razy.

Trzeba podejśc do posągu w świątyni i się pomodlić kółkiem. Zapisać grę oczywiście też się da. Najbliższa kapliczka jest między schodami przy samym wejściu do świątyni.
Yano
taj atak jest w grze a nie jako osobne wlaczenie w stylu (new game tmice atack) porpostu jak odpalisz nowa gre z sejwa ktorego masz po przejsciu to podchodzisz do posągów kolosów w swiatyni i naciskasz kułko i wtedy wlacza sie walka na czas

a co do pytania numer 5 powyzej to:

edit: eh wyprzedzili mnie w odpowiedzi ;p no trudno ;p
Roki
Czy ITEMY z NORMAL mozna uzywac grajac na HARD question.gif
C1REX
QUOTE(Roki @ 26 03 2006, 12:00) *

Czy ITEMY z NORMAL mozna uzywac grajac na HARD question.gif

Nie.
Z Harda na normalu też nie.
kolunio
Panowie a jak przejsc tego duzego Ptaka czy jak mu tam ten co wychodzi z piaskow...Ma takie pod spodem torby zawieszone smile.gif
neospiderman
QUOTE(kolunio @ 26 03 2006, 15:57) *

Panowie a jak przejsc tego duzego Ptaka czy jak mu tam ten co wychodzi z piaskow...Ma takie pod spodem torby zawieszone smile.gif

Najpierw przekłuj z łuku te torby [wszystkie 3], smok obniży lot a ty będziesz mogl wskoczyć na jego grzbiet po skrzydłach [czy coś w tym rodzaju] które trą o ziemie.
Kolos posiada 3 punkty witalne jeden od karzdą płetwą grzbietową.
STIVI
QUOTE(Memory @ 25 03 2006, 21:24) *

no i co że żółw ? tongue.gif
mlokon
Stivi tu sie nie spamuje idioto

a wracając do tematu... Nie moge tej gierki odpalić na HaDeku confused.gif A laser mam wykończony więc jest możliwość że jakoś zagram w tą giere??
Roki
Glupia jest ta gra... exclaim.gif Kurcze, w Time Trial ostatniego kolosa udalo mi sie pokonac w ok 6 minut, pozniej wzialem nagrode w postaci przedmiotu i poszedlem go testowac... i no pech chcial ze w przepasc wpadlem exclaim.gif exclaim.gif I dalem retry, to "odnowilo mnie" w swiatyni przed posagiem ostatniego kolosa i (to jest debilstwo...) pisze ze tego kolosa nie mam zaliczonego i jeszcze raz musze go przechodzic. Po tym wszystkim wkurzony zapisuje stan gry i czas naliczyl mi z calej gry, czyli z walki z kolosem tez - PARANOJA exclaim.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.