Ok, dzięki juz wiem o co chodzi ^^
vadzior1
27 04 2006, 02:18
ktos wie gdzie mozna dorwac jakis poradnik jak ta gierke przejsc. Na mapie nie ma zadnych punktow docelowych o jezdzic na oslep po calej krainie tez nie ma sensu
CO na samym poczatku zrobic wyjechac z tej swiatyni
Sunderland
27 04 2006, 06:26
Polecam najnowszy poradnik Psxextreme.Tam wszystko jest dokładnie opisane.
Na mapie masz zaznaczone punkty docelowe za pomocą główek kolosów.Przyjrzyj się bo czasami ich kolor nieco zlewa się z mapą.A na samym początku gry po wyjechaniu ze świątyni musisz galopować prosto przed siebi na północ.Tam pod skałami będą schodki i włączy się krótki filmik.Będziesz musiał się wspiąć na górę.
QUOTE(vadzior1 @ 27 04 2006, 03:18)

ktos wie gdzie mozna dorwac jakis poradnik jak ta gierke przejsc. Na mapie nie ma zadnych punktow docelowych o jezdzic na oslep po calej krainie tez nie ma sensu
Eee, a może byś tak używał miecza, co? Przytrzymaj kółko i obracaj kamerą tak aż promienie słońca skup[ią sie w jednym punkcie. I NIE UżYWAJ OPISU!!!! Psujesz tym tylko przyjemność z przechodzenia kolejnych etapów (jeśli o takowych można mówić przy Shadow of the Colossus). Gierka wchodzi jak nóż w wodę. Trzeba tylko ruszyć łbem. Pozdro.
QUOTE(vadzior1 @ 27 04 2006, 02:18)

Grać w SoTC z opisem o_O
To moze od razu kody na nieśmiertelnośc i przenikanie przez ściany O_o
Ludzie - gierka jest jedną z najlepszych rzeczy jaka kiedykolwiek wyszła na konsoli!
Cały urok szlag trafia - to nie jest FPP czy tam TPP, gdzie się idzie i naparza do bezmózgich przeciwników. Jak masz tak zbeszcześcić tak fenomenalny tytuł to lepiej w ogóle daruj sobie granie w SotC.
Butcher
27 04 2006, 08:24
Przecież w SotC samo jeżdżenie na koniu po tak rewelacyjnej krainie daje niezapomniane przeżycia. Fakt, że czasami szukanie Kolosa trochę długo trwa (sam nieraz przeklinałem po półgodzinnych poszukiwaniach), ale to po prostu integralny element rozgrywki - o to chodziło producentom, żebyśmy się najeździli i naszukali. Gdyby wszystko było w zasięgu ręki, odpada 50% klimatu lokacji i czas gry spada o 70%.
Sunderland - główki Kolosów na mapie pojawiają się PO pokonaniu danego kolosa. Wcześniej jeździmy na czuja, korzystając jedynie z miecza i promieni słonecznych.
Sunderland
27 04 2006, 15:33
Coś mi się rypło-to fakt.Dzięki za zwrócenie uwagi.Co do grania z opisem.Ludzie, ŻADNEJ gry nie powinno się z solucją w łapie ruszać.Nawet zwykłych rozpierniczanek.A jeśli mowa o tak genialnym produkcie to już wogóle grzech.
Dla tego vadzior1 spróbuj bez solucji.Będziesz żałował potem, że se taką gierę popsułeś.
być może ta kwestia była już poruszana w tym wątku ...a być może na pewno

ale jest za duży by się przekopywać. tym samym chciałbym zapytać czy różni się jakoś znacząco wersja NTSC od PAL ?
swietna gra, kiedy pierwszy raz włączyłem ją 'na chwile' żeby zobaczyć czym to sie nieoczekiwanie zostalem przy niej na dluzej:] grac w nią z opisem to porazka, szukanie kolosa daje duzo radochy, ale to dopiero początek zabawy bo czasem trzeba sie naglowic i wiele razy probowac zanim uda sie na niego wskoczyc, znalesc slaby punkt i utrzymac sie na jego cielsku:] lokacje sa przepiękne a olbrzymy swoim dizajnem budzą respekt... szczerze polecam
neospiderman
30 04 2006, 12:21
QUOTE(zimzvm @ 29 04 2006, 19:22)

ale jest za duży by się przekopywać. tym samym chciałbym zapytać czy różni się jakoś znacząco wersja NTSC od PAL ?
Z tego co wiem to w PALu dodali kilka bonusów [filmik. itp.], no i trudniej jest się dostac do "sekretnego ogrodu" [nie można odpocząć na półeczce].
Pytanie.
Jak to jest z tymi jaszczurkami z bialym ogonem. Strzelam do nich, jem bialy ogon, am moj pasek energi rozswietla sie po okregu, ale wiecej energi nie dostaje?
jaszczurki wpływają na stamine nie energie (rozowe koleczko), przyjrzy sie dokladnie, powieksza sie te kolko zdeko, po zjedzeniu bialego ogonka : )
QUOTE(zimzvm @ 29 04 2006, 19:22)

Bonusy dostępne są w głównym nenu. Wypowiedzi twórców gry, arty postaci i lokacji, screeny.
dlaczego kiedy ide do ostatniego kolosa to most na który wskakuję zawala się i nie moge ejść na niego
Jakiś czas temu Alienator podesłał mi hdloadera dzięki któremu można odpalać SOTC z dysku!!! Mi śmiga elegancko

Wreszcie się doczekałem... Gierka świetna obecnie męcze 9-tego kolosa.. pozdro
EDIT: Jeśli jest to zgodne z regulaminem to moge zamieścić linka. Szacun O_O
Sunderland
8 05 2006, 23:12
dlaczego kiedy ide do ostatniego kolosa to most na który wskakuję zawala się i nie moge ejść na niego
Jeśli dobrze pamiętam to przez ten most powinieneś przejechać na koniku galopem.
użyj mocy luke!! (albo konia)
No probowałem ale i tak spadłem jak mam sie rozpędziec skoro tam nie ma miejsca
Sunderland
11 05 2006, 22:29
Jeśli rozpędzasz się koniem trzymając X to jest szybszy sposób.Kliknij X 2-3 razy i za ostatnim przytrzymaj albo wduś naraz X i analog skierowany w dół.Agro może zacząć galopować dopiero u szczytu schodów.
Hej,
mam problem z odnalezieniem 9-tego kolosa... Pomóżcie...
ListuniO
14 05 2006, 10:15
banał...miecz pomaga bardzo...wychodzisz ze świątyni...kierujesz miecz i lecisz tylko w ten kierunek...tam nawet nie ma co obchodzic na około...podpowiem że idziesz na zachód od świątyni...biegniesz tak długo aż zmieni się "klimat".....nie bedzie słońca i pole z takimi gejzerami za przepaścią ale jest most do tego pola z gejzerami ...musisz tylko poszukac obchodząc na około...pozdro
już go odnalazłem, ale dzięki
Ashikaga
22 05 2006, 16:15
Mam pytanko mając pół ekranu staminy wpełzłem do "tajemniczego ogrodu" ale nie wiem co dalej zrobić by znaleźć się na jego szczycie jeżeli ktoś wie to bardzo proszę o Tutorial co mam zrobić…!!!
Z góry dzięki...!!!
Z tego co wiem po dotarciu do Secret Garden nie da sie juz nigdzie wyzej isc. Mozna sie jedynie przebiec na koniec mostu i spowrotem 
Jakie byly taki do spoilerowania?
QUOTE(ako @ 22 05 2006, 20:49)

Z tego co wiem po dotarciu do Secret Garden nie da sie juz nigdzie wyzej isc. Mozna sie jedynie przebiec na koniec mostu i spowrotem 
lol...no to schowales spoiler...
Grzehoo
23 05 2006, 06:44
Gram od wczoraj, i co tu dużo mówić - gra jest zayebista, choć pokonałem dopiero dwa kolosy. Z pierwszym męczyłem się jakieś 40 min, ale z drugim było już znacznie lepiej - padł po 25 minutach

. Grafa może cudowna nie jest, ale nadrabia to niezłymi efektami. Szkoda tylko, że gra potrafi przyciąć (gram na 60Hz, nie wiem jak sprawa ma się przy 50Hz).
ziemia1
23 05 2006, 07:06
Skończyłem. skończona doskonałość. nic nie mi nie przycinało, jakie problemy z kamerą? zastanówcie sie zwiewacie przed górą i wzrok wam lata gdzie sie schować, jak na nia wleźć imo kamera lokowana idealnie odwzorowuje sposób patrzenia na takie cos jakie ja bym miał
jakie puste przestrzenie, jakie "yyyyyy nic sie nie dzieje pomiędzy" to co masz pomiedzy uszami?
Polecam
QUOTE(ziemia1 @ 23 05 2006, 08:06)

nic nie mi nie przycinało
To chyba miales jakas specjalna wersje, bo kazda inna ma tendencje od czasu do czasu zgubic kilka klatek.
Gra jest bardzo dobra ale z cala pewnoscia nie doskonala.Framerate i kamera maja swoje problemy ale to rzecz pomniejsza. Shadow of the Colossus jest krotkie i gdyby nie to , ze trzeba do kazdego kolosa sie przetransportowac byloby produkcja na jeden wieczor ( a nie na dwa;p).Poza tym prawie zaden kolosus nie przedstawia soba zadnego zagrozenia i gdy juz sie rozgryzie sposob jego ubicia to sprawa dwoch minut.
Dobrze ze jest tryb Time Attack i jest co jeszcze robic po skonczeniu gry.
zrobienie time attack hard nie jest az takie łatwe

(chociaz kilka kolosów to robota na 5 min, ale jest tez kilka ktore sprawiaja spory problem)
co do dlugosci gry to i tak nie jest AZ TAK najgozej bo spoko mozna z 15 godizn pograc a jest pelno gier ostatnio gdzie po 8 godzinach nie ma kompletnei nic do roboty..
Er_WolvEr
24 05 2006, 14:31
Samo szukanie dodatków, zapoznawanie sięz terenem i sekretami moze trwać 20h, bez zabicia żadnego Collosa. Zdażenie wzięte z bliskiego otoczenia, bez ściemy

Zależy w jaki sposób siedo gry podchodzi, i co sięwie, ja gre przeszedłem w 20h ale nie znajdając żadnej jaszczurki czy tam gruszki, bez odkrywania secretów i odbblokowywania Time Attacków, i tylko na Normal'u. Wiec myśle by bez przesadnej skrupularności i tego bu sięciągle nie udawało, że można przejsć gre z satysfakcjąw 40 h. A to jest ładna liczba
QUOTE(Hela @ 22 05 2006, 22:32)

QUOTE(ako @ 22 05 2006, 20:49)

lol...no to schowales spoiler...
Jakie sa tagi do tego, bo nie pamietam? Pomoz, to poprawie
Jakie sa tagi do tego, bo nie pamietam? Pomoz, to poprawie wink.gif
dobrze wpisałeś, tagi miałby być wgrane w silnik forum ale jeszcze ich nie ma..
QUOTE(Mq @ 24 05 2006, 12:05)

Gra jest bardzo dobra ale z cala pewnoscia nie doskonala.Framerate i kamera maja swoje problemy ale to rzecz pomniejsza. Shadow of the Colossus jest krotkie i gdyby nie to , ze trzeba do kazdego kolosa sie przetransportowac byloby produkcja na jeden wieczor ( a nie na dwa;p).Poza tym prawie zaden kolosus nie przedstawia soba zadnego zagrozenia i gdy juz sie rozgryzie sposob jego ubicia to sprawa dwoch minut.
bo w SotC nie gra się żeby jak najszybciej przejsca ta gre (pomijam tryb time attack). Ta gra trzeba sie delektować, dawkować ją sobie w odpoiwenidhc ilościach, tak aby moc ja przezywać jednoczesnie grajac. Najlepiej jeden kolos na jeden dzien : )
QUOTE(ShtaS @ 28 05 2006, 12:27)

bo w SotC nie gra się żeby jak najszybciej przejsca ta gre (pomijam tryb time attack). Ta gra trzeba sie delektować, dawkować ją sobie w odpoiwenidhc ilościach, tak aby moc ja przezywać jednoczesnie grajac. Najlepiej jeden kolos na jeden dzien : )
Jak tak chcialem, ale tak mnie oczarowala ta gra, tak mnie wciagnela ta swoja otoczka, klimacikiem, MUZYKA, ze sie nie dalo robic takich odstepow i gra poszla na 3 wieczorki.
QUOTE(ShtaS @ 28 05 2006, 12:27)

QUOTE(Mq @ 24 05 2006, 12:05)

Ta,gdybym wiedzial ze to gra na 10 godzin wiecej czasu bym spedzal jezdzac po pustych polach zbierajac gruszki :V
Ta,gdybym wiedzial ze to gra na 10 godzin wiecej czasu bym spedzal jezdzac po pustych polach zbierajac gruszki :V
Bzdura.
O wiele więcej przyjemniej jest obejrzeć koncowy filmik niżeli zrywanie gruszek czy macanie jaszczurow. Ihmo liczba kolosów jak i ogólna dlugość gry jest w pelni wywazona.
Położyłem swoje czyste rączki na tej wspaniałej pozycji

Będę się delektował nią do samego końca

Dziennie po 1 kolosie.
PS. Mam małą prośbę. Może zrobiłby ktoś duży spoiler i opisał jak pokonać każdego kolosa
to chcesz sie <delektowac> czy isc na latwizne bo sie pogubilem juz?
QUOTE(LIPA @ 27 06 2006, 21:49)

PS. Mam małą prośbę. Może zrobiłby ktoś duży spoiler i opisał jak pokonać każdego kolosa

Nie ma sprawy, mówisz i masz:
http://www.stuckgamer.com/gui_shadow_colossus_01.shtml
Sialala
27 06 2006, 23:39
Podejrzewam, ze skoro typ ma klopot z wymysleniem sposobu na kolosy (pewnie nawet z pierwszym

), to i z angielskim nie jest za pan brat. Choc moge sie mylic.
Moj ulubiony Kolos to 13-ty - ten wylatujacy z piasku diabel i drugi. Za te 20 minut kombinowania o co biega
Po prostu. Bez jaj

Pierwszy był prosty. Jak z jakimś się będę męczył ( a dość szybko się wkur ... wkurzam

), to spojrzę w spojler

I tyle ;]
Olafelum delfin Um
28 06 2006, 19:34
Powalcz sobie z trzecim na hard,zobaczysz jak jest milo
Narazie się męcze z trzecim na tym poziomie, co się zaczyna gra

Nie wiem jak się za niego zabrać

A w opisy nie chce w ogóle patrzeć
Sialala
29 06 2006, 08:35
QUOTE(LIPA @ 28 06 2006, 19:51)

Narazie się męcze z trzecim na tym poziomie, co się zaczyna gra

Nie wiem jak się za niego zabrać

A w opisy nie chce w ogóle patrzeć

No i dobrze. Trzeci to byl akurat z tego co pamietam pikus. Pietnasty to byl dla mnie hardcore. Prawie dwie godziny nad nim siedzialem zanim w koncu znalazlem jego "piete Achillesowa".
Sposób na trzeciego był tak prosty, że aż głupi

Oczywiście rozwalony

Teraz zabawa z 4
Olafelum delfin Um
29 06 2006, 11:51
Wstyd sie przyznac,ale po skonczeniu Shadow of the Colossus usiadlem w kacie i plakalem jak bobr.A przeciez to do cholery tylko gra byla nie...
No , zakończenie było mocne , smutno się zrobiło , ale bez przesady
Sialala
30 06 2006, 16:15
No mnie scisnelo tuz przed ostatnim kolosem
jak kon spadl w przepasc
Zakonczenie piekne i pozostawiajace w zasadzie dowolne pole do popisu do interpretacji dla wyobrazni. A ja przez cala gre bylem pewien
ze nasza ukochana po ubiciu wszystkich przemieni sie w kolosa i na koniec to ja bedziemy musieli wykonczyc. Wszystko przez ta polke na ktorej lezala - wygladala mi jak "forma" do wyprodukowania kolejnego kolosa
.
Aha - jeszcze jedno, bo przeczytalem caly watek
Narzekacie na grafike - a moim zdaniem nie ma na PS2 gry z piekniejsza grafika niz SOTC. Nawet kiepkiej jakosci tekstury nie przeszkadzaja. Aha - wersja PAL w trybie 50Hz dziala znacznie plynniej niz w trybie 60Hz. Niestety nie mam kabelka do wlaczenia trybu progresive scan, ale na monitorku LCD od plejaka w tym trybie gra wyglada juz oblednie - i przycinek faktycznie jakby jeszcze mniej niz w trybie 50Hz. Ale to moze byc wrazenie powodowane przez maly ekranik.
Moim zdaniem to jedna z najładniejszych gier na PS2. Ma sporo ciekawych rozwiązań. A i tekstury nie są aż takie złe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.