Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Shadow of the Colossus
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26
Labik
najbardziej tajemnicza gra w jaką grałem smile.gif
jakczytam te wasze teorie i przypuszczenia to nie wiem czy nie odpalic jej na hardzie
bart-blank
QUOTE(Grzehoo @ 26 08 2006, 10:09) *

SotC jest oczywiście na płycie DVD5 (1-warstwowa).

Dzięki, naszczęście Ps2 jakoś same mi się naprawiło(laser) i czyta nawet GTA:SA ohmy.gif - wcześniej nawet nie drgnęło...
co do gry to rozwaliłem już 2 kolosów a na liczniku ok 15min :|
Coati
QUOTE(Labik @ 26 08 2006, 15:25) *

najbardziej tajemnicza gra w jaką grałem smile.gif
jakczytam te wasze teorie i przypuszczenia to nie wiem czy nie odpalic jej na hardzie

ja wlasnie gram na hardzie ... tylko ze dorwalem mgs3s [ntsc] i jakos teraz nie mam czasu, ale musze dodac ze gra na hardzie zbytnia sie nie rozni smile.gif
...RAFI...
QUOTE(Mikes @ 26 08 2006, 12:00) *

Jakim cude po 6 kolosach wszedłeś do secret garden? O_O

QUOTE(Coati @ 26 08 2006, 12:39) *

tjaa no wlasnie?? no chyba ze sciagnol sobie save'a z netu i przechodzi sam jeszcze raz:) a a koncie juz bylo troche jaszczurek wszamanych smile.gif

Nic nie sciagalem, po prostu wiedzialem o jaszczurkach i od razu zaczalem gje zbierac, mysle ze zjadlem ponad 30 czy cos takiego, bo na mapie mam chyba wszystkie kapliczki (20?), pare jaszczurów znalazłem bonusowo no i jeszcze do tego na wielu kapliczkach powtorzyly sie gady... No i sie uparlem i wszedlem do tego ogrodu hehe, ale kondycji mi starczylo "na styk"...

Ok, man... dzięx za odpowiedz ale mysle ze i tak lykne ta gre na jescze jakims trybie, wogole to musze przyznac ze gra masakruje, polecam pograc w kolosow po Mary Jane, to dopiero wam dokopie... icon_twisted.gif
Coati
no wlasnie ma ktos mape z zaznaczonymi wszystkimi kapliczkami??
Labik

http://b4.hive.i365.pl/Secret-Garden-PL/Arts/Map.jpg chyba sa wszystkie
Coati
dzieki wielkie

ps: daj to do spoilera bo znowu sie beda czepiac xD
Artix
Jakby co, stronka Secret Garden ruszyła ponownie i doczekała się małego update'u smile.gif.
Mikes
Jakby co, stronka Secret Garden ruszyła ponownie i doczekała się małego update'u smile.gif.

"Argo czy Agro?
Postanowiłem rozwiązać pewną sprzeczność pogłoskę oraz niedomówienie (a raczej dosłyszenie) w związku z prawdziwym imieniem konia naszego wędrowcy. W tym celu przemierzyłem otchłań sieci szukając najbardziej wiarygodnego źródła informacji, jakim okazało się IGN oraz oficjalna strona, która wyraźnie podaje, iż imię konia to AGRO.

pfff.. ale byka zroibli, przeciez nawet w grze słychać jak koleś krzyczy ARGO
Artix
Nie masz racji. Zarówno w grze słychać Agro, jak i na oficjalnej stronie jest napisane - wejdź na www.shadowofthecolossus.com, do działu "Characters" i obejrzyj filmik "What part does the horse play in his quest?".
Labik
namieszaliscie mi tongue.gif
Artix
Kolejny update Secret Garden - tym razem naprawdę spory, bo pojawił się niemal kompletny dział ICO. To tak przy okazji. Jeszcze bardziej interesujący jest news z niesamowitym zdjęciem

Zaprzecza to wcześniejszym, wydawało się, najbardziej prawdopodobnym teoriom, że SotC to prequel. Wychodzi na to, że sequel mocno oddalony w czasie. Przypadek? Raczej wykluczony, wystarczy spojrzeć na te czarne dziury... Czekam na opis (ma się pojawić na SG. Ciekawi mnie jeszcze druga sprawa - skąd wiadomo, że dziewczyna ma na imię Mono? Kiedy w grze pada to imię?

Kurde, ta gra jest niesamowita biggrin.gif.
Sialala
Male sprostowanie:

Kółko: Przycisk akcji. Główne zadanie to uruchamianie dźwigni, chuśtanie na łańcuchu, przesówanie przedmiotów oraz powolne chodzenie.

Popraw tego ORTa ;-)

I ostrzez o spoilerach przy opisach postaci.
Plus mozesz dopisac, ze po pierwszym przejsciu gry mamy mozliwosc grania w dwie osoby - druga steruje Yorda - oraz "krzaczki" jakimi mowi Yorda sa przetlumaczone na angielski.

edit:
ogolnie na stronce roi sie od ortow :|
plaza sie pisze przez Z z kropka - raz piszesz poprawnie, raz z ortem. Zwrot "w podobie" jest archaizmem i nie jest prawidlowa forma - powinienes uzyc "na podobienstwo". Drzewo po angielsku to "tree". Troche jeszcze tego jest, ale nie chce mi sie szukac. Wrzuc to do Worda, czy cos - i popoprawiaj, bo ogolnie stronka fajna.
ListuniO
powiedzcie mi czym jest NICO...na Secret Garden dział jeszcze nie skończony z kolei w sieci znalazłem dziwny filmik...gostki które wygladają jak chłopak z ICO męczą jakiegoś kolosa...

link: http://video.google.com/videoplay?docid=-6360712207208207445

napiszcie...pozdro
ShtaS
tak maiła nazywać się kontynuacja ICO, jest to taki concept Shadow of The COlossus innymi słowy : ) tytuł, któy nikgyd nie trafił na półki.
Sunderland
Ten filmik to nic innego jak wczesna wersja Colossusa na PS2.Z początku pracowano nad rozgrywką w sieci, lecz pomysł ten wycofano i ma być wprowadzony dopiero w planowanej na PS3 kontynuacji Colossusa.
Yano
nom ten filmik dosyc fajny i zwieksza chętke na nowego colosa z multi biggrin.gif

mogli by zrobic ze niektore mozna rozwalac normalnie jak na pojedynczego gracza a niektore byly by utrudnione i np 2-3 graczy musi w tym samym czasie wbic miecze w 3 rozne punkty zeby zadzialalo :>
...RAFI...
Nie no, z tym zdjeciem to ładnie mnie zaskoczyles, oj ładnie, czyli teraz musze zagrac w ICO w najblizszych dniach bo tylko wlaczylem, sprawdzilem, zapowiadalo sie ladnie i odlozylem jako nastepna gre w ktora zagram, no a teraz to szybko koncze co zaczalem i gram w ICO, no ale to zdjecie wcale nie musi oznaczac ze Shadow to sequel, jeszcze bym wiele na to teorii znalazl, no ale najpierw to chyba musze ICO ukonczyc zeby sie wogole wypowiadac,hehe
Artix
Chłopaki, wszystko fajnie, tylko ja nie jestem autorem tej stronki wink.gif. Jest nim Hunter, ale postaram się mu przekazać uwagi, bo również jest z redakcji onlygames.pl
Only Games
Hmm... dawno do was nie zaglądałem i proszę, już temat o mojej stronce. Jestem twórcą www.secret-garden.xt.pl i jedynym członkiem załogi prowadzącym stronę.

Wiem, że jest mnóstwo błędów, pisanie w Dreamwawarze i przerzucanie do Worda a potem znów do DW to bardzo czasochłonne zajęcie zwarzywszy, że jest to dużo krótkich tekstów a nie jeden długi. Postaram się coś z tym zrobić a nie chce nikogo do kodu dopuszczać by zmieniał błędy, bo łatwo o katastrofę. Niestety nie jestem wszechstronnie uzdolniony i cudowny w każdej dziedzinie, po prostu kocham gry i robienie o nich stron (w planach mam Okami).

Wszelkie propozycje, błędy i porady proszę kierować na GG: 4071011.

QUOTE(...RAFI... @ 25 09 2006, 03:14) *

Nie no, z tym zdjeciem to ładnie mnie zaskoczyles, oj ładnie, czyli teraz musze zagrac w ICO w najblizszych dniach bo tylko wlaczylem, sprawdzilem, zapowiadalo sie ladnie i odlozylem jako nastepna gre w ktora zagram, no a teraz to szybko koncze co zaczalem i gram w ICO, no ale to zdjecie wcale nie musi oznaczac ze Shadow to sequel, jeszcze bym wiele na to teorii znalazl, no ale najpierw to chyba musze ICO ukonczyc zeby sie wogole wypowiadac,hehe

Problem jest jedynie w wielkości tych pierścieni, ale to kwestja punktu widzenia. ICO był o wiele niższy niż Wędrowiec dlatego też może być wrażenie że pierścienie w wierzach były większe.

QUOTE(Mikes @ 17 09 2006, 18:09) *

"Argo czy Agro?
Postanowiłem rozwiązać pewną sprzeczność pogłoskę oraz niedomówienie (a raczej dosłyszenie) w związku z prawdziwym imieniem konia naszego wędrowcy. W tym celu przemierzyłem otchłań sieci szukając najbardziej wiarygodnego źródła informacji, jakim okazało się IGN oraz oficjalna strona, która wyraźnie podaje, iż imię konia to AGRO.

pfff.. ale byka zroibli, przeciez nawet w grze słychać jak koleś krzyczy ARGO

Nie udowadniał bym tego specialnie przeszukując internet i sprawdzając to by popełnić błąd. Krążą jednak plotki iż na samym początku koń miał się nazywać ARGO lecz zmieniono to na AGRO i w grze wypowiada to (USA i PAL) jak HAGRO dobając lekko słyszalne "H".
Labik
jak pierwszy raz gralem myslalem ze sie nazywa AVRO
Only Games
QUOTE(Labik @ 28 09 2006, 14:47) *

jak pierwszy raz gralem myslalem ze sie nazywa AVRO

Często wymowa w języku JAP jest zdecydowanie inna niż pisownie i inaczej się akcentuje pewne głoski. Właśnie wrzucam na server dwa trailery z NICO zripowane z NICO Bonus DVD dodawanego do SotC w JAP. Wieczorkiem będą na stronie!
Only Games
Zapraszam na www.secret-garden.xt.pl po dwa trailery z NICO w jakości DVD prosto z NICO DVD w wersji JAP =)
Bonio
uwazam ze secret garden jest najlepsza strona o ico i sotc w calej sieci!! oby tak dalej!
ShtaS
chyba też jedyną : )
Mikey
Zaprzecza to wcześniejszym, wydawało się, najbardziej prawdopodobnym teoriom, że SotC to prequel. Wychodzi na to, że sequel mocno oddalony w czasie. Przypadek? Raczej wykluczony, wystarczy spojrzeć na te czarne dziury... Czekam na opis (ma się pojawić na SG. Ciekawi mnie jeszcze druga sprawa - skąd wiadomo, że dziewczyna ma na imię Mono? Kiedy w grze pada to imię?

spoiler SotC to prequel. Kojazysz jak wygladal glowny bohater SotC na koniec jako dziecko - mial rogi. a jak wyglada glowny bohater ICO -ma rogi. Wiec raczej to prequel spoiler
Only Games
W roli sprostowania powiem iż SotC jest PRZED ICO co potwierdzają twócy gry jak i pewne ważne elementy samej fabuły jak i zakończenia.

Ostatnio robie dwa razy więcej w pracy jak i ucze się w weekendy zaocznie to nie mam czasu nawet pomęczyć Okami. Niedługo obiecuje brakujące działy =).
Coati
trzymamy za slowo :>
konstant
Moglby mi ktos przypomniec w ktorym PE byla recka?
don_walen
Chyba w jubileuszowym (100) biggrin.gif
helveg
cz Wy tez uwazacie ze ICO i SotC to dwie najlepsze gry na PS2? i nie chodzi mi ze powinny dostac w recenzji 10/10 ale o to ze sa lepze od "dziesiatek" (gta:sa... co tam jeszcze bylo? biggrin.gif ) bo maja to "cos", wybijaja sie ponad mase hiciorow w tym czysto rozrywkowym/komercyjnym/plytkim biznesie
Sunderland
Osobiście stawiam kolosa i Ico w tym samym pokoju co Silent Hill, FF i i najgenialniejszy MGS.

Ale powiem jedno.Kolos jest jedną z najlepszych graficznie gier jakie znam(do muzyki też niewiele produkcji może podskoczyć).I nie chodzi mi tu o super wypasiste tekstury i tony detali, ale przede wszystkim liczy się dla mnie jak tą grafikę wykorzystano.Dla mnie w tej dziedzinie Colossus i Ico to majtersztyk i biją wiele tytułów next-gen.

Wilekość obu tych produkcji tkwi przede wszystkim w samym ich klimacie i atmosferze, towarzyszącej rozgrywce.Kto grał, ten wie, że w tym aspekcie są one niepowtarzalne i co najważniejsze-oryginalne.
raczet
w ico nie grałem ale shadow of the colosus przeszedłem ze 3 razy. gra jest świetna i nie mówie tu o grafice tylko o kolosach. kiedy za pierwszym razem zobaczyłem stojącą przede mną "bestyjkę" nie miałem odwagi nawet podeść. ale kiedy wdrapałem sie mu na głowe - MOC!!!! właśnie za to lubie SotC - niesamowite, epickie pojedynki z kolosami
Sunderland
Podoba mi się w tej grze, że wielu rzeczy tak naprawdę nie trzeba robić.Ale właśnie ich wykonywanie jest klimatowe i pozwala się wczuć.Uwielbiam w trakcie zwiedzania krainy przystanąć trochę, rozejrzeć się , odprowadzić konika do wodopoju i po prostu wyluzować.Właśnie to mnie w tej grze urzeka.KLIMAT przez duże K.Oczywiście nie wspominam o walkach z kolosami.Te po prostu są nie do opisania, a wrażenia przy ich pokonywaniu niezapomniane.
Aem
Dzis odpaliłem po raz pierwszy SotC...

Klimat wessał mnie całkowicie, wspaniala muzyka dzialajaca w niesamowity sposob. Jak pisano wyzej - bedac na glowie bestii czuje sie naprawde moc. Jestem dopiero na początku ale klimat i tak wyplacil mi solidnego buta w twarz. Kolosy rządzą nieprzeciętnie, a to dopiero początek gry.

Wkurza mnie jeno animacja naszego chlopka. Nasuwają mi sie na mysl skojarzenia ze szmacianą lalką. No i drugi minus, moze na sie to wędrowki w poszukiwaniu kolosów. Jednak jest o zarowno zaleta smile.gif

Pisane na goraco wrazenia.
Yano
zeby sie nie wkurzac na godzinne szukanie kolosa polecam obczaic jakas mapke w necie - wiem ze granie z opisem zabija klimat dlatego nie mowie o opisie tylko o samej mapie z zaznaczonymi kolosami, czasem nawet wiedzac gdzie jest kolos szuka sie go 15-20 min;p no i nie zapominaj o podnoszneiu miecza i "idz w kierunku światła" biggrin.gif

co do animacji postaci to ja nie mam do niej zastrzezen, ludzik zeczywiscie macha sie i obija czasem jak lalka ale w sumie w pozytywnym znaczeniu. w koncu jest wiele gier ktore serio uzywaja fizycznego modelu "szmacianej lalki" i tam wszystko wyglada o wiele dziwniej jak rece i nogi latają jak oszalałe i wyginają sie dziwnie (przykladowo kierwoca we flatout2, albo przeciwnicy w shinobido), tutaj wg mnie lepiej to wyglada tongue.gif
Er_WolvEr
QUOTE(DJ1988 @ 25 10 2006, 15:58) *

czemu alternatywne ? z Tych zdiątek jedyna żeczą która jest troche inna nićnormalne zakończenie, to że kamera jest usytuowana od strony ludzi - ale głównego pohatera w śród ich nie ma. Chyba, że chodzi Ci, że nie kontrolujesz postaci ??

jak ktośumie przetłumaczyć tekst w scan'ie- byłbym wdzięczny.
Coati
to są skany z artbooka wydanego w azji smile.gif
Aem
Jestem przy dziewiątym kolosie ewentualne spoliery prosze oznaczac smile.gif
banny
Hehe, Am, jedziemy tak samo, jestem też przy dziwiątym, tmy małym.
Sku.insyn dobry jest, jak na razie nei znalazłem na niego sposobu( i sam go znajde biggrin.gif)
Na liczniku mam 4.33 h sad.gif

pozdr.
Aem
Ja mam tez cos kolo 4.5h

Slyszalem ze typek piszacy opis dla gamespota meczyl sie 12 godzin
banny
No i koniec... 7.54

Nie grałem na czas, w paru miejscach się zacialem, no ale niecałe 8 h z filmikami itp to skandal hyh.gif

Coz moge powiedzieć, dla tych co ejszcze nie grali w ta pozycje- nie czekajcie, lykajcie bez zastanowienia jedną z najlepszych gier ever!

SPOILER!

Udalo sie komus powsrtrzymać tamtych kolesi przed ucieczka na gore?

pozdr.
Fader
Widze że ktoś nie zrozumiał zakończenia...
Berion
QUOTE(Am @ 26 10 2006, 22:17) *

Ja mam tez cos kolo 4.5h

Slyszalem ze typek piszacy opis dla gamespota meczyl sie 12 godzin

Jakbyś oglądał każdy kamień, teksturę etc. to też byś miał 12h wink.gif
helveg

ICO? SotC? co komu sie podoba, piekne to wub.gif

http://www.deviantart.com/deviation/294702...h+age_scale%3A5
Artix
Ja bez większego spieszenia się czy ociągania (choć przyznaję, że trochę zwiedzałem i bawiłem się) skończyłem grę w około 10-12h (już nie pamiętam dobrze), tak więc nie tak źle.
helveg
odswieze temat i wrzuce swoje 5 groszy

otorz minione swieta spedzilem grajac partyjki w PES6 (dzien) i przechodzac drugi raz SotC (noc), tym razem na hardzie (normal i normal time attacka zaliczone kiedys tam), od razu dodam, ze jestem maksymalnym fanatykiem tej gry (dzieki niej siegnalem po ICO, ktorej oczywiscie takze jestem fanatycznym wyznawca ninja.gif ), wiec mimo, ze nie gralem pierwszy raz znow wiele godzin spedzilem zwiedzajac te zakazana kraine, ogladajac piekne widoki itd., przy pierwszym podejsciu SotC mna pozamiatal, ale najbardziej szczena mi opadla przy 5 kolosie w momencie jak wskoczylem mu na skrzydlo - niezapomniana chwila, przy drugim podejsci o szybsze bicie serca postaral sie kolos 16., chyba dlatego, ze wyczekiwalem TEJ ostatniej walki, [spojler]to jakie widoki sa gdy siedzi sie mu na czubku glowy z wbitym mieczem w czache - cala zakazana kraina w tle w strugach deszczu - MOC[/spojler], zakonczenie raz ze masakruje to jeszcze widzialem je dopiero drugi raz w zyciu smile.gif to jak Wander mimo wszystko chce zobaczyc czy demon spelnil jego prosbe, pozniej 17 kolos wink.gif i napisy koncowe z jednym z najlepszych podkladow muzycznych w grach, po prostu [382]bow.gif Fumito Ueda

takie tam:
1. jak sobie skakalem na golebie przy oltarzu na ktorym lezy laska zeby polatac w ktoryms momencie zobaczylem ze jeden golab sobie umarl i lezy, myslalem ze jakis wazny znak bo cos te biale ptaki symbolizuja ale to pewnei Argo niechcacy nadepnal ? pozniej juz zyl biggrin.gif
2. jak sie jedzie do kolosa co lazi po scianach (jaszczurka), przejezdza sie po waskim drozce nad przepascia i w tym miejscu Argo nie chce galopowac, jakby czegos sie bal czy cos, chyba kolejny "sekret" tworcow dla fanatykow zeby sie glowili o co chodzi (pewnie o nic tongue.gif
3.na samym poludniu krainy, mozna znalezca miejsca na klifach nad oceanem, w ktorych mozna nieco po zboczu zejsc nizej (sa miejsca w ktorych Wander moze sie lapac/wspinac), takie kolejne ukryte smaczki nie dajacy nic oprocz satysfakcji, jedno z tych miejsc smiesznie wyglada bo trawa ktorej lapie sie koles jest polozona na skale jakby ja ktas od linijki tam posadzil, jakby jakis dywan lezal na zboczu skaly.

mozna by tak w nieskonczonosc, polecam Plot/Theory Analysis FAQ - http://www.gamefaqs.com/console/ps2/game/924364.html, dluga lektura ale warto, jest to nie tyle wytlumaczenie fabuly Colossusa ale wiele teorii, ktore pomoga w samodzielnym poskladaniu sobie historii SotC i ICO

w koncu tez wspialem sie do sekretnego ogrodu i jak na fanatyka przystalo spedzile tam mnostwo czasu, starajac sie byc pierwszym na swiecie, ktory odkryje bonusowego kolosa czy cokolwiek biggrin.gif , zwiedzilem kazdy zakatek, zjadlem wszystkie owoce, biegajac po ogrodzie czasami slyszalem dziwny dzwiek, podobny do np. brzeku kluczy, myslelm ze cos sie moze jednak tam ukrywa !? laugh.gif niestety, poszedlem sobie na wycieczke po moscie, dobieglem oczywiscie do konca po drodze patrzac na odlegla budowle(?ICO?), na koniec skoczylem sobie z mostu do jaskini w ktorej jest kolos-byk icon_twisted.gif

SotC 11/10 tak...
Yano
1 kazdego golebia mozna zabic;p nie wiem po co, taki bajer;p latanie lepsze niz zabijanie ale grawitacja przeszkadza;p
2 boi sie zwalic w przepasc ;p
3 pewnie tak, juz nie pamietam;p
Coati
@helveg - ta budowla to niemoze byc zamek z ico.. jest za wysoko nad poziomem morza i jakos jest zbyt strzelista. IMO. Ale z drugiej strony... po co by tam to bylo?

Swoja droga nie wiecie czasem czy tworcy ico i sotc dlubia nad nowa grą??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.