Forebode
15 04 2006, 09:25
czesc, mam problem z laserem. w pewnym momencie przestal czytac dvd, cd dalej czyta. zastanawiam sie czy regulacja zebatki wystarczy, czy bede musial tez bawic sie z napieciem (ta srubka)?
_Kulawa
15 04 2006, 15:49
Witam.
Miałam podobną sytuację. Nie czytała mi tylko płyt dvd, cd dalej chodziły.
W moim przypadku pomogło tylko przetarcie soczewki od lasera i regulacja zębatką. Po tej operacji chodzi jak nowa

Może spróbuj najpierw tego, w razie gdyby nie pomogło wtedy zacznij się bawić napięciem.
Forebode
15 04 2006, 18:31
QUOTE(_Kulawa @ 15 04 2006, 14:49)

Witam.
Miałam podobną sytuację. Nie czytała mi tylko płyt dvd, cd dalej chodziły.
W moim przypadku pomogło tylko przetarcie soczewki od lasera i regulacja zębatką. Po tej operacji chodzi jak nowa

Może spróbuj najpierw tego, w razie gdyby nie pomogło wtedy zacznij się bawić napięciem.
ok, a czym czyscilas laser? najlepiej jakby to bylo pod reka (typu woda kolonska itp.)
_Kulawa
16 04 2006, 14:20
Czyściłam płynem do mycia okien, bo wody kolońskiej niestety nie miałam pod ręką
Ale jak widać, pomogło.
Dj Moja Stara
20 04 2006, 23:10
Nosz ku*wa mac! W pizdu! Ile można? Pierwsze PS2 mi zaje*ali, a dzisiaj dowiedziałem sie w "Skejnecie", że mojej PS2 silver (wersja duża) padł laser (hd7 or somfin...) i nie ma takich od 1,5 roku (1,5 roku temu kupiłem pleja). W związku z tym mam kilka pytań:
1. Gdzie mógłbym dostac ten laser hd7 i czy może byc jakiś inny (swoja droga jak to jest mozliwe, ze nie ma tej czesci zamiennej? - jakbym wiedział to bym kupił wersję slim albo jakaś używaną!)?
2. Czy motyw z zębatką w tym przypadku ma jakies szanse zadziałac?
P.S. Sony uważaj bo kupię Revolution...
koniol21
21 04 2006, 00:23
Wyczysc laser i pobaw sie zebatka-nie zawsze mozna wierzyc serwisom(w koncu 30 pln za regulacje, a 250 za laser robi im roznice:P), nawet jesli to nic nie da to nie zaszkodzi juz bardziej, a moze pomoc.
Dj Moja Stara
21 04 2006, 22:21
QUOTE(koniol21 @ 21 04 2006, 01:23)

Wyczysc laser i pobaw sie zebatka-nie zawsze mozna wierzyc serwisom(w koncu 30 pln za regulacje, a 250 za laser robi im roznice:P), nawet jesli to nic nie da to nie zaszkodzi juz bardziej, a moze pomoc.
Hmmmm... właśnie spróbowałem kręci zębatką, a w wersji Satin Silver są dwie zamiast jednej! Niestety dupa. Czy ktoś zna jakieś inne sposoby czy pozostaje jedynie wymiana lasera?
koniol21
22 04 2006, 17:51
Moglbys dac jakies foto tych zebatek? Nie widzialem jeszcze czegos takiego, a kilka konsol, w tym silvery, otwieralem.
Dj Moja Stara
23 04 2006, 16:41
QUOTE(koniol21 @ 22 04 2006, 18:51)

Moglbys dac jakies foto tych zebatek? Nie widzialem jeszcze czegos takiego, a kilka konsol, w tym silvery, otwieralem.
No niestety nie mam na razie aparatu, ale podrzuce. Poza tym znalazłem na Allegro hd7 za 209 zyka - dużo to czy mało?
neospiderman
23 04 2006, 19:00
QUOTE(Dj Moja Stara @ 23 04 2006, 17:41)

Poza tym znalazłem na Allegro hd7 za 209 zyka - dużo to czy mało?
Cena raczej OK. Ceny Leserów do PS2 wachają sie włąsnie w granicach 200-250 zeta.
Hej ,mam pytanie - wypaliłem ostatnio 'Gun' z prędkością x4 - gra chodzi w porządku ,z wyjątkiem intra i loga Activision na początku (tną się). Konsola cały czas pracuje tak samo jak przy innych grach (tzn. żadnych podejrzanych dźwięków). Wie ktoś ,dlaczego tak się dzieje ? I jeszcze jedno - gdy uruchamiam ostatnio wypalone płytki (NFS:U2 i Def Jam Fight for NY) ,na początku słychać dźwięk ,jakby konsola 'rozpędzała' płytkę - dzieje się tak tylko przy tych 2 grach i przy 'Gun' (mimo dźwięku ,wszystko chodzi jak żyleta

) - czy to może być w jakiś sposób szkodliwe ? Z góry dzięki za pomoc

.
jak sprawdzic jaki chip ma wmontowana moja konsolka??? Mój model to 50004, miałem poprzednio 30004 i chip był wmontowany na samym spodzie, natomiast w tym nowszym modelu nie ma go tam, a nie chce za bardzo w srodek ingerowac bo to się może źle skończyć
23kowal
19 07 2006, 14:03
mam ps2 i tv 26' LG LCD HD Ready. gdy uruchamiam gry z psone animacja strasznie chrupie. nawet w formacie 4:3. jeśli ktoś mi wytłumaczy dlaczego tak się dzieję i pomoże rozwiązać problem będę bardzo wdzięczny
KoMoRaONE
19 07 2006, 14:27
mam problem, mam oryginalną memorkę 8mb sony lecz gry mi jej nie widzą

, w browserze konsola jednak już widzi kartę pamięci i pisze "no data" oraz że jest 120kb wolnego miejsca

, to nie jest wina konsoli bo druga memorka jest w pełni sprawna w obu slotach, co zrobić?? sformatować? i w jaki sposób?
majchaś
20 07 2006, 22:04
mam nagrywarke teac dv-w58g (firmware h4s4) nagralem black'a z predkoscia 2 (szybciej nie moge) na dvd-r TDK oraz verbatimach no i po odpaleniu gry pokazuje sie napis PlayStation 2 po czym znika i pozostaje czarny ekran i ani rusz... wiecie o co moze chodzic? konsolka jest przerobiona ripperem 2 ostatnio ja czyscilem. Wszystkie inne gry (oryginaly i backupy chodza bez problemow) dziwi mnie to bo wczesniej nagralem pes5 i chodzi pieknie a tu zwalilem juz z 5 plytek i dalej nic...
pomocy!
Gruchaehh
8 08 2006, 19:42
ma ktos swap magic 3.8 ?? rosni sie czyms od 3.6 ?
huragan
13 08 2006, 01:48
Hej!
Poszukuje opinii na temat PS2 model: 30004 R przerobionej chipem DUO2. Dodam tylko ze konsola jest uzywana a koles twierdzi ze dziala w 100% poprawnie. Warto inwestowac w ten sprzet? Ta przerobka nie ma ukrytych niespodzianek? (np ze nie wszystkie plyty na niej chodza)?
Dzieki za pomoc!!
Mam problem z tacką, mianowicie grając w GT4(orginał) konsola zawiesiła się (pierwszy raz od 2 lat) i po resecie konsolka nie chce otworzyć tacki. Po naciśnięciu eject niebieska dioda miga ale tacka się nie wysówa. Nie zauważyłem żeby ostatnimi czasy tacka otwierała się wolniej lub miała z tym jakieś problemy. Teraz po włączeniu konsoli wchodzi do browser'a i nic więcej. Konsola to 50004a przerobiona Ripperem 3. Co mogło się stać i jakie są szanse że konsola spieprzyła mi GT4 ?
koniol21
24 08 2006, 22:17
Rozbierz i obejrzyj, innego wyjscia nie ma. Moze silnik tacki poszedl? Ryzyko uszkodzenia gry jest tak male, za mozesz sie nie martwic, plytka na bank cala.
lepiej przerobić konsolke czy używać swapa
Swap to gó/wno, które wcześniej czy później zniszczy Ci konsolę. Przerabiaj.
A ja mam takie pytanie. Jak mam zrobić ISO, kiedy w katalogu z grą mam takie pliki:
neospiderman
19 09 2006, 11:52
Kliknij 2 razy na plik .001 w środku powinien być obraz. WinRARem powinieneś to otworzyć.
krzystofik
22 09 2006, 09:57
Witam. Mam problem z oryginalną płytą WRC4. Jest zrysowana. Gra sie uruchamia normalnie ale jak wchodzę do trybu Championship gra sie zawiesza i nie idzie juz nic zrobic tylko reset
Wystepuje to tylko w munusach, nigdy nie zdarzyło sie aby gra sie wcieła podczas samej jazdy.
W związku z powyższym. Mam pytanie :
Znacie może jakieś sposoby jak usuwać zarysowania z płyt ?
Pozdrawiam
OsciBosci
6 10 2006, 20:05
Pewnie było ale czym wyczyscic lases w PS2 Slim, uzywajac wacików do uszu, tzn jaki płyn uzyc??
Forebode
19 10 2006, 21:19
QUOTE(killer-san @ 6 10 2006, 19:05)

Pewnie było ale czym wyczyscic lases w PS2 Slim, uzywajac wacików do uszu, tzn jaki płyn uzyc??
ja uzywalem kiedys perfumki i zadzialalo perfekcyjnie.
Dark Serge
23 10 2006, 16:26
Hm... WTF ? Konsola(Slim) podczas odczytywania płyt momentami słychac specyficzny odgłos jakby "slizgania" sie lasera po płycie (wiecie o co chodzi) i wtedy przestaje sie wczytywać gra. podobny motyw był kiedys z PSX'em moim i wtedy szwankowała prowadnica lasera(wystarczyło nasmarować). Czy teraz jest podobnie ? Nie chcę otwierać konsoli bo jeszcze tego nie robiłem(nie to co z PSX;em

).
Czekam na szybki odzew - z góry dziękuje
PESinter
3 11 2006, 22:35
Mam pytanie dotyczące kabla RGB w konsoli PS Two. Dzisiaj kupiłem kabel i rzeczywiście tekstury i grafika jest nieco ładniejsza ale znów dzwięk jest jakiś zniekształcony i cichy, a obraz za ciemny i jakby zamglony. Dodatkowo próbowałem zmienić jasność i kontrast w telewizorze ale to nic nie dawało(na zwykłym kablu można było).
Czy to wina wadliwego kabla RGB, konsoli PS Two czy może telewizora(w moim przypadku Samsung)???
Problem w tym, że ten sam kabel RGB testowałem u brata(na dużej PS2/TV Sony) i wszystko działa prawidłowo...
HELP.
[size=1][size=7]w którym sklepie lepiej kupić przerobioną konsole w gameschop czy synitops w gameshopie sa bardzo niskie ceny i nie wiem za bardzo czy tam kupować bo troche się boje ze chip będzie jakaś chinską podróbka bo ceny są nizsze o jakies 50 zł[b]
Batistuta
8 11 2006, 15:05
Witam, mam problem z Chipem Modbo 3.0. Problem jest taki że Konsola (V7-39004) nie cche czytać gier na DVD-r na CD-r nie sprawdzałem to nie wiem czy działają, ale konsola czyta Filmy na DVD. Co może być problemem?? Trzba preczyścić laser czy go wyregulować??
Bo podkreśle DVD z filmem czyta gier kopiowanych nie chce

proszę o pomoc. Wszelka pomoc będzie mile widziana

Pozdro.
PESinter
8 11 2006, 18:49
Jakieś opuszczone to forum. Nikt nie chce pomóc?
neospiderman
9 11 2006, 13:04
QUOTE(PESinter @ 8 11 2006, 18:49)

Jakieś opuszczone to forum. Nikt nie chce pomóc?

To proste ponieważ imo sam sobie odp. na pytanie. Jeśli bierzesz tą samą konsole i kabel, sprawdzasz tv 1, po czym stwierdzasz że coś jest nie tak, a następnie sprawdzasz tv 2 i wszystko gra. Odpowiedź nasuwa się sama tv1 jest do d....
Mam problem z moją ps2. Mianowicie niechce ona wczytać żadnej gry. Próbowałam już ja regulować (tzn. kręcic tą zębatką od lasera) ale nie dało to żadnego pozytywnego skutku, mimo iż zawsze ta metoda działała. Podejżewam, że to coś z laserem ale może ktoś miał podobny problem i może mi pomóc i wie w czym może tkwić problem. Czekam na POMOC!!!!!!
samelas
12 01 2007, 14:04
up@ też mam ten problem... ;/ i nic tez krecilem tym kolkiem i nic... PROSZE O POMOC LUDZIE!!!
CYTAT(Bona @ 28 12 2006, 16:39)

Mam problem z moją ps2. Mianowicie niechce ona wczytać żadnej gry. Próbowałam już ja regulować (tzn. kręcic tą zębatką od lasera) ale nie dało to żadnego pozytywnego skutku, mimo iż zawsze ta metoda działała. Podejżewam, że to coś z laserem ale może ktoś miał podobny problem i może mi pomóc i wie w czym może tkwić problem. Czekam na POMOC!!!!!!

CYTAT(samelas @ 12 01 2007, 16:04)

up@ też mam ten problem... ;/ i nic tez krecilem tym kolkiem i nic... PROSZE O POMOC LUDZIE!!!
jesli regulacja i czyszczenie nic nie daja to pozostaje wymiana lasera na nowy...
.
a teraz mój problemw schemacie do instalacji modbo 760 dla v12-13 jest zaznaczony punk lutowania [SX], a na chipie jest tylo [S] to znaczy ze w to miejsce trzeba przylutowac kabelek {S}?? wiec po co na schemacie jest jeszcze [X] - co on oznacza po co jest

??
http://www.modboteam.com/diagramme/modbo%2...3-diagramme.jpgprosze niech sie wypowie ktos kompetentny
siemka
mam przerobioną konsole i chce kupic sobie God of War 2(orginał

)i czy na przerobionej konsoli bedzie działac orginalna dvd9??
z góry dzięki
Ekansik
25 03 2007, 00:42
joł
Posiadam PS2, pierwszy model V3 jaki wyszedł w europie. Jest on przerobiony chipem Ripper. Sprawa jest taka, ze mam wypalarkę Pioneer 107D i ta wypalarka jako jedna z nielicznych paliła mi bardzo ładnie płyty. Wypalałem na TDK czy Verbach, ale moja konsola była tak wybredna, ze gdy to robilem na innych wypalarkach (np. na mojej nowej wypalarce z notebook'a Acer'a, czy u kumpla na liteonie) to czesto gra nie chciała sie bootowac i laser poprostu stukał. Robiła to dopiero po kilku probach. Na moim pajonierku jak wypaliłem, to odrazu chodziło cacy non-stop i zawsze sie wczytywało bez problemu za pierwszym razem.
No ale pajonierek zaliczył zgona ostatnio. Podczas wypalania się zacioł i nie chce juz nawet czytac DVD, a co dopiero wypalac (cd czyta i wypala).
Musze kupić nową wypalarkę i nie wiem jaką. Moj pajonierek miał np. predkość wypalania x1 i wlasnie nią wypalałem. Byłem u kumpla co ma 108D i u niego nie było tej predkosci i gra tez miala problemy z zabootowaniem (ale on tam cos miał nagrzebane z firmware'em wiec tez nie wiem do konca). I to mi sprawiło wątpliposci czy inwestować w najnowszego Pioneer'a
Pytanie. Jaką kupic nagrywarkę by mogła np. nagrywać x1 i zeby miała taką jakość wypalenia jak ten Pioneer 107D. Nie znam sie na tym - nie wiem czy chodzi o korekcje błedów czy inne wlasciwosci. Chce poprostu by gry znów nie miały najmniejszych problemow z bootowaniem tak jak na 107D.
Z gory dzieki za pomoc
yasiekk
10 04 2007, 21:10
Jakas stara, co ma predkosc max x8, czy nawet x4. Wtedy powinna x1 tez miec.
blizzball
22 04 2007, 09:50
nie bede pisał, że mam problem bo każdy go ma...Mam konsole granded (tą odnowioną) juz 4 lata, przekreciła się przez nią masa gier , ale od jakiegoś czasu mam disc errora wiec pomyślałem ,że nowy laser trza kupić...Ale teraz nie jestem pewien bo np. POP1 wchodzi POP3 wchodzi ale POP2 nie wchodzi tak jak okami, kingdom hearts 2, final X-2, PES 3... a ogulny stosunek wynosi 40 działa 10 niedziała nie mówiąc otym, że musze mieć postawioną konsole w kącie prostym i przekrzywić ją w bok aby wczytał się jakiś tytuł.(MAM tylko orginały, a gry z psx wchodza jak należy bez żadnej pomocy).A pytanie brzmi czy to laser powoli zdycha czy jakas inna część?
laser umiera... mozesz go troche podkrecic [co i jak gadzies na forum w stosownym temacie

] czasem tez winą sa prowadnice lasera ktore gdzies sie tam zatarly [trzeba nasmarowac smarem technicznym]...
blizzball
22 04 2007, 10:31
CYTAT(Coati @ 22 04 2007, 11:19)

laser umiera... mozesz go troche podkrecic [co i jak gadzies na forum w stosownym temacie

] czasem tez winą sa prowadnice lasera ktore gdzies sie tam zatarly [trzeba nasmarowac smarem technicznym]...

dzięks zobacz
blizzball
26 04 2007, 10:14
Musiolik
7 05 2007, 12:43
Czy jest szansa dostać gdzieś oryginalne lasery do grubej PS2 ? SCPH 39004 model.
Mój problem:
Moje PS2 model SCPH-30004 R nie czyta gier "God of War" i "Tekken Tag Tournament". Nie wiem czy to kwestia lasera czy może wszystkie konsole tego typu nie czytają tych gier. Konsola nie była nigdy przerabiana nikt do niej nie wchodził "na chama" tip... Aha i chcę jeszcze w najbliższej przyszłości kupić "God of War 2" i w związku z tym rodzi się pytanie: czy na tym modelu to odpali? Bo nie chciałbym wydawać tyle kasy w błoto... dziękuję za wysłuchanie mojego problemu.
blizzball
22 05 2007, 07:28
CYTAT(Antari @ 11 05 2007, 16:26)

Mój problem:
Moje PS2 model SCPH-30004 R nie czyta gier "God of War" i "Tekken Tag Tournament". Nie wiem czy to kwestia lasera czy może wszystkie konsole tego typu nie czytają tych gier. Konsola nie była nigdy przerabiana nikt do niej nie wchodził "na chama" tip... Aha i chcę jeszcze w najbliższej przyszłości kupić "God of War 2" i w związku z tym rodzi się pytanie: czy na tym modelu to odpali? Bo nie chciałbym wydawać tyle kasy w błoto... dziękuję za wysłuchanie mojego problemu.

Ja tam nie martwił bym się o model konsoli...a poza tym God of War to taka świetna gra, że wymecza każde PS2 ,a TTT masz pewnie strasznie porysowane.Jeśli jeszcze nie czysciłes lasera to pora się za to zabrać.Masz szczeście bo gdy nie czysciłes lasera to na pewno jest strasznie cho le nie zabrudzony i to napewno pomorze.A jezeli juz go kiedyś czysciłeś to napewno nie cały, o czym mówie, a no otym że każdy czyści tylko górną część lasera ukrytą w czarnej osłonce.Ja tez nie wiedziałem, że można jeszcze jedną jego część wyczyścić ale jak już to zrobiłem (chociaż zamiast alkoholu do czyszczenia użyłem octu spirytusowego

) to 5 letni PES3 z rysami kompletnie w każdym miejscu ruszył jak należy nie mówiąc o OKAMI co by podać przykład jakiejś nowszej gierki.Dobra kończe z moją niesamowita historią... link jak wyczyścić dokładnie masz pare postów wyżej... a co do GoW2 ja bym się troche bał kupić ale to w końcu GoW 2 czyli najleprze pożegnanie z PS2 jakie może być...end
eeeej:(
mialem chwilową awarię prądu, po której ps2 nie chce się włączyć

jej światełka zgasły na zawsze czy jest jeszcze jakaś szansa?
Halucyn
21 06 2007, 14:00
Witam. Ja mam problem z wyborem schematu do swojej PS2 Slim. Mam Rippera 3.41. Moja konsola to PS2 Slim model SCPH- 70004 Nr na płycie głównej to GH-032-22. Jeżeli ktos sie na tym zna to prosze o pomoc.
Mój numer gg to 8991401 albo pisać na PW
blizzball
10 07 2007, 10:45
no ja mam dopiero dziwny problem... ni z gruchy ni z pietruchy konsola zaczeła mi rysowac płyty robi okrąg o średnicy 5cm licząc od środka , wszystko zaczeło się gdy rutynowo czyściłem laser.Rozkęciłem śrubki trzymajace to poczym slizga się laser wyjąłem go i spowrotem zamontowałem.Po paru próbach z oriętowałem się że rysy robi ta mała śrubka przy uchwycie lasera (wczesniej tak nie było) to ją wykreciłem ale teraz robi jakieś dziwne dźwięki i nic poza psx-owymi grami nie wchodzi.Może ma ktoś jakiś pomysl co z tym zrobić???
neospiderman
10 07 2007, 12:42
Nie wiem dokładnie która śrubkę masz na myśli. Ale możliwe ze kręciłeś tą która ustawia pozycje soczewki i dlatego laser przestał czytać ci płyty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.