Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: >>> PS2 FAQ (oraz chipy i lasery)
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
puppets
Witam Państwa! Mam problemik, po kilku latach bezproblemowego grania, moja PStwo zaczyna zdychać. Historia wygląda tak:
Otóż pewnego dnia moja droga połówka zahaczyła o kabele i konsolka spadła z wyskości jednego metra. Działac działała, ale zaczęła głośniej chodzić, po ok godzince grania, czy też nagrzaniu zaczynała wręcz wyć, po prostu kilkogodzinne posiedzenia porzy konsoli były katorgą, chodziła strasznie głośno. ostatnio grając w Pes'a,konsola w czasie meczu sie zwiesiła, tzn. po zakończonie akcji, czy też po przerwie, kiedy powinna odczytać z płyty, pojawił sie tylko ciemny ekran i 20 min czekania aż ruszy... nie ruszyła. Płyta po prostu stanęł w napędzie i nie chciała juz ruszyć. W końcu zmuszony byłem zresetować konsole,to jednak też nie przyniosło efektu... tego dnia płyta nie chciała już sie kręcić w napedzie. Na drugi dzień jednak ruszyła, tylko teraz gry wczytują się niemiłosiernie długo, nie wiem czy to laser, napęd, czy może ptasia grypa? Myśle że jasno przedstawiłem objawy, licze na pomoc, wskazówki itp. Lasera nie czyściłem, zbytnio nie mam czym. Za wszelkie porady co do mej konsoli, jak w miare możliwości ją leczyć domowymi sposobami, ew. zakupić jakąś część czy też gdzie najlepiej naprawić byłbym bardzo wdzięczny

Pzdr.
blizzball
CYTAT(neospiderman @ 10 07 2007, 13:42) *
Nie wiem dokładnie która śrubkę masz na myśli. Ale możliwe ze kręciłeś tą która ustawia pozycje soczewki i dlatego laser przestał czytać ci płyty.

gościu chyba odrużniam wielką białą zębatke od małej śrubki przy uchwycie lasera... nie oto mi chodzi, mój laser jest juz wysłużony i jestem gotów kupić nowy ale jak napisałem wcześniej podczas wgrywania gierów PS2 zamiast spokojnie się wczytać, konsola tego nie robi a wdodatku słychac zgrzytanie i po wyjęciu płytki zauważam kolejną ryse a właściwie to okrąg wokół całej płytki.Pytanie brzmi co to powoduje, bo jeśli nie laser to kupno nowego nic nie zmieni więc ktoś kto się zna na PS2 mógłby powiedziec.PS PSX wchodzą bez problemu.
neospiderman
CYTAT(blizzball @ 14 07 2007, 09:59) *
CYTAT(neospiderman @ 10 07 2007, 13:42) *
Nie wiem dokładnie która śrubkę masz na myśli. Ale możliwe ze kręciłeś tą która ustawia pozycje soczewki i dlatego laser przestał czytać ci płyty.

gościu chyba odrużniam wielką białą zębatke od małej śrubki przy uchwycie lasera... nie oto mi chodzi, mój laser jest juz wysłużony i jestem gotów kupić nowy ale jak napisałem wcześniej podczas wgrywania gierów PS2 zamiast spokojnie się wczytać, konsola tego nie robi a wdodatku słychac zgrzytanie i po wyjęciu płytki zauważam kolejną ryse a właściwie to okrąg wokół całej płytki.Pytanie brzmi co to powoduje, bo jeśli nie laser to kupno nowego nic nie zmieni więc ktoś kto się zna na PS2 mógłby powiedziec.PS PSX wchodzą bez problemu.

Spoko wziąłem pod uwagę że zapewne odróżniasz zębatkę od śrubki. Ale do ustawiania lasera nie służy jedynie wspomniana zębatka. Jest jeszcze taka śrubka którą ustawiasz odległość soczewki od płyty. I patrząc na objawy jakie opisałeś oraz swoje doświadczenia przypuszczam że jest możliwe że właśnie tutaj jest przyczyna.
blizzball
CYTAT(neospiderman @ 14 07 2007, 10:37) *
Spoko wziąłem pod uwagę że zapewne odróżniasz zębatkę od śrubki. Ale do ustawiania lasera nie służy jedynie wspomniana zębatka. Jest jeszcze taka śrubka którą ustawiasz odległość soczewki od płyty. I patrząc na objawy jakie opisałeś oraz swoje doświadczenia przypuszczam że jest możliwe że właśnie tutaj jest przyczyna.

hmm może rzeczywiscie się jakoś rozregulowała gdy wyjołęm laser... Masz może namyśli tą śrubke na takiej sprężynce, jeszcze zostaje mi pożyczenie lasera od kumpla i wtedy sprawdzenie.
neospiderman
Trzymaj link
http://ps2hardcore.com/html/modules.php?na...oc+Techniczna#5

chodzi mi o śrubkę w "punkcie drugim" [Regulacja Lasera].
blizzball
CYTAT(neospiderman @ 14 07 2007, 10:58) *
Trzymaj link
http://ps2hardcore.com/html/modules.php?na...oc+Techniczna#5

chodzi mi o śrubkę w "punkcie drugim" [Regulacja Lasera].

tak... tylko jak onabyła wcześniej przykręcona? może masz zdjęcie fabrycznie ustawionej tej śrubki...thx
puppets
pomoże mi ktoś w końcu czy nie?!
Killabien
Yo mam problem. Otóz chodzi o ten kawałek plastiku z jakimś materiałem co zatrzymuje płytki. Niestety na początku używałem swap magica i kolega mi tam zakleił taśmą żeby to nie przeszkadzało. No i teraz kupiłem sobie oryginalnego Onimusha i on jest na 2 dvd. Jak wyskakuje insert dvd 2 to otwieram klapke ale płytka sie nie zatrzymuje. Jak próbowałem ją szybko wymienić to gó.wno dawało. Próbowałem tam coś przykleić jakąś mała wartswe chusteczki, bandaż, no ale ciagle sie kręci. Co mam teraz zrobić? Da sie to jeszcze jakoś naprawić?
Ofeck
Ja z takim pytankiem:
jak to jest wlasciwie z ta gwarancja - czy jest na 12 miesiecy czy na 24. Z tego co sie orientuje to na sprzet elektroniczny w Unii powinna byc gwarancja na 24 ale pewny nie jestem jak to sie ma do ps2
koniol21
Na każda elektronike kupiona w Polsce masz minimum 24 miesiące gwarancji (rękojmi), w tym okresie sprzedawca musi przyjąć towar do naprawy, nawet jeśli producent daje np. 3 miesiące. Wyjątkiem jest tez sprzęt używany do pracy zarobkowej, ale wątpię żebyś tak eksploatował PS2 wink.gif
raven_raven
Dobrze wiedzieć, niepotrzebnie tak szybko biegłem z moją PS2 do gwarancji, mam jeszcze ponad 12 miesięcy smile.gif.
Tytek
Czy gra z PSX'a bedzie dzialac na nieprzerobionej PS2 (30004) bez problemów?
Młody
CYTAT(Tytek @ 1 09 2007, 20:22) *
Czy gra z PSX'a bedzie dzialac na nieprzerobionej PS2 (30004) bez problemów?

oryginalne gry - bez problemów
raven_raven
Osz fak, spadła mi PS2 i dziwnie się zachowuje, zamiast wentylator normalnie się włączać po jakimś czasie on się włącza po jakiś 5-10sek po włączeniu konsoli i bez przerwy chodzi na tej samej prędkości do wyłączenia konsoli. Zamiast zwykłego szumu tylko tak rzęzi i jakby wolniej chodzi... A oprócz tego gry chodzą normalnie.

Wie ktoś o co chodzi jakby?
Kwapi
Kupiłem w MM płytkę czyszczącą laser. Ktoś się orientuje jak się jej używa?
To jest VCD. A PS2 tego nie czyta. Jak niby mam to wyczyscic?
POmocy!
Kozera
CYTAT(Kwapi @ 19 11 2007, 19:24) *
Kupiłem w MM płytkę czyszczącą laser. Ktoś się orientuje jak się jej używa?
To jest VCD. A PS2 tego nie czyta. Jak niby mam to wyczyscic?
POmocy!

Rozkręcić pleja i płytkę obracać paluchem:)

A jakiego masz? Slima czy biga? Bo mi w slimie, chyba taka płytka działała z tego co pamiętam.
Berion
Trzeba było nie kupować VCD... Do wyboru masz DVD-Video, albo CD-Audio. Niczego innego nie odczyta goła PS2.

Zresztą te płyty czyszczące to syf. Rozkręć konsolę, przeczyść i nie wydziwiaj. smile.gif

@Kozera
Na ch* komu w Slimie płyta czyszcząca? Prowadnic i tak nie wyczyści - logiczne, a "oko" można ręcznie wyczyścić otwierając klapkę...
Mace
Yo.

Mam dziwny problem z PS2 slim. Chodzi o to że jak włącze konsole(otwarta klapa konsoli) i jest w niej płyta to gra chodzi i ogólnie jest wszystko ok. Ale gdy zamknę klapę to konsola się automatycznie wyłącza.

Mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzino i czy da sie to jakoś naprawić i jak?
Hubi.
Rozkręcałeś konsole? Może uszkodziłeś taśmę?

BTW
Czy za pomocą Swap Magica będę mógł odpalić grę NTSC z PSX'a?
dynio
Czy warto kupowac konsole PS2 model 39004?
KOMODO
Mam problem. Po uruchomieniu konsoli (grubas, stary model) szufladka sama sie wysuwa, wsuwa i znow wysuwa i na tym zakancza "zabawe". Jak nacisne eject powtarza czynnosc. Co sie moglo stac? Dowiedzialem sie ze to moze miec cos wspolnego z jakas tam czujka ktora "wie ze szufladka sie zamknela" a tak konsola ciagle otwiera. To cos takiego? Pomozcie jesli mozecie:).
Coati
jesli konsola jest dosyc stara to haczyk przytrzymujacy tacke mogl sie "zatrzeć" i nie spręzynuje przez co nie łapie wysunietej tacki. mozesz rozkrecic i przesmarowac smarem technicznym...

no chyba, ze przyciska eject sie "wyrobil" i troszke swiruje... btw laser czyta plytki?
Jasior
Mam takie pytanie: mozna polaczyc 2 lub wiecej sztuk ps2 w siec za pomoca USB ?
Coati
nie
Dayman
Mam dość duży problem z płytami CD na czarnulce otóż gdy chce pograć w jakąś gierke z PS2 która jest zapisana na CD konsola ma problemy z jej odczytem i uruchamia sie za którymś razem. Nie mówiąc juz o włączeniu jakiejś gry z PSX to wogóle nie możliwe czy pirat czy orginał to i tak nie wejdzie. Raz w życiu uruchomiłem gre z PSX. Może ktoś miał taki sam problem lub wie co zrobić bardzo prosze. Niestety nie wiem jakiego mam modchipa. Dodam że gry na DVD śmigają świetnie jeszcze żadna mi sie nigdy nie zawiesiła lub nie włączyła.
Ofeck
pytanko:
mam Killzone promo disc - co to oznacza czy jest to okrojona gra?
spider242526
CYTAT(Ofeck @ 28 01 2008, 08:46) *
pytanko:
mam Killzone promo disc - co to oznacza czy jest to okrojona gra?

Jest to pełna wersja gry tyle, że egzemplarz promocyjny albo testowy.

Re
Nie będę nowego tematu zakładał jeno tu zapytam

chce kupić do PS2 kierownicę. Wybór pomiędzy Driving Force Pro albo wersja Ex i Ps Twin Turbo 2. smile.gif Eeee generalnie to czy wszystkie dwie są kompatybilne z WRC4 i GT4??

I najważniejsze czy w GTA San andreas da się pograć na kierownicy. Driving Force albo Twin Turbo2?
Swiechu
Witam!

Po zabraniu mego ps2 na wycieczkę do Zakopca (wiecie jaką - Finlandia lała się strumieniami) moja konsola wiele razy spadała, podtrzymując się jedynie kablami (jak bungee dry.gif )
Rano, chcąc pograć przed nartami w Tekkena zorientowałem się, że nie czyta kopii zapasowych. Tzn. pokazuje się logo Modbo chip, a dalej zwykły startup i prosi o włożenie gry PS2/PSX. Moje pytanie - co się mogło stać? Awaria chipa czy poluzowanie na stykach? (Elektryk ze mnie żaden, wolę nie otwierać)
Re

A odpowiedź.
CYTAT
Moje pytanie - co się mogło stać?

sie popsuła
Swiechu
Oooo, stary to trochę się zagalopowałeś. konsola spadała nie dlatego że ją ktoś zrzucał, po prostu drugi pad (nieorginalny) ma za*ebiście krótki kabe a półeczka była malutka i mieściło się na niej tylko pół ps2, a sam chyba wiesz że ten pad się NIGDY sam nie odłącza, to były akcje typu "******, znowu niee, on cheatuje, o ******* konsola leci.", bo ktoś za mocno pociągnał za pada, który był napięty (kabel) do granic możliwości. i konsola tak leci i uwiesza się na kablu od pada. W zasadzie nie spada, ale leci. A co do szacunku do sprzętu elektronicznego sam się męczyłem z kupnem kolejnych konsol (PSX, PS2, PSP, X360), i naprawdę nie musisz uczyć mnie szacunku do pieniędzy. (a tym bardziej konsol) A że na własne życzenie. A że momentami nie było mnie w pokoju to nie wiem co oni mogli robić z konsolą (jak ludzie zobaczyli konsolę to pół ośrodka siedział o u mnie i ziomów w pokoju).
EDIT: Bo nie wspomniałem, dla wytłumaczenia sytuacji telewizor był na takiej jakby półeczce przykręconej do ściany wysoko, a pod tą półeczką na TV była druga, mniejsza i tam była konsola, ale mieściło się tam może 3/4 PS2.
EDIT DRUGI: usiłowałem włączyć bios modbo, pokazuje czarny ekran czyli chip nie kontaktuje poza rozpoznaniem że w ogóle jest (logo w startupie)
Re
Przepraszam z całego serca za post. Zmieniłem go. przepraszam masz racje, nie potrzebnie się zagalopowałem pisząc go, popełniłem błąd za co wielkie sorry. smile.gif A ludźmi tak jest, że cudzego nie szanują, pozdrawiam.
Swiechu
Ok, nie ma sprawy. A tak w ogóle to ściągnąłem już kasę po ludziach na nowego chipa.
raven_raven
Czytałem coś w jakimś PE o odpalaniu gier na czarnulę z pendrive'a. Bez żadnych przeróbek i swapów. Są takie akcje możliwe!?
Czy Swap Magic pozwala na przerzucanie save'ów pomiędzy konsolą a kompem i na odwrót? Czy można dzięki niemu instalować programy na MC (tak mi się wydaje, że jest coś takiego) i odpalać różne zbajerowane programy typu odtwarzacze i explorery?

I jeszcze jedno - czy do PSTwo da się podłączyć jakkolwiek jakikolwiek dysk twardy przez USB, by to sensownie działało?
Inaczej, po ludzku - czy jest jakaś możliwość odpalania gier inaczej jak poprzez płyty?
Berion
USBAdvance/USBExtreme/HDXtreme, oczywiście na tłoczonym nośniku. Obsługują dowolną pamięć masową na USB - oczywiście o ile ta jest kompatybilna z użytym do ich obsługi modułami USBD, USBHFSD (lub USBMASS). IMO (pipi) nie warte zachodu (USB w PS2 to można powiedzieć USB w wersji 1.1, więc pomyśl o prędkości przesyłu danych).

Swap Magic pozwala na uruchamianie kopii gier, gier z innego regionu niż konsola i niepodpisanych programów. Reszty się domyśl.
Nie warto w to zresztą inwestować. Jeśli zależy Ci na exploicie to SM sobie odpuść, lepszy jest ten odkryty przez M.Browna lub ostatnio duchowy spadkobierca VASTa - Memor32, przeflashowany biosem od Memento Team (ale strasznie to drogie).

Wlutuj modchip jeśli masz taką możliwość. To najtańsze i najlepsze rozwiązanie dla każdej PS2.

Generalnie to polecam lekturę: smile.gif
http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/PS2generalfaq/
Dayman
czy może mi ktoś powiedziec czemu moja czarnulka nie chce czytać gier z psx nawet orginałów. Działa czasem za 50 razem.
Przemexx
Czy jest możliwość podłączenia w jakiś sposób PS2 do kina domowego?
konkretnie do modelu Sony DAV-DZ230

Sorka ale ja jestem w tych sprawach laikiem więc dlatego pytam

Z góry dzieki za odp
Kwapi
Jeśli zestaw we wyjście optyczne to można. Kupujesz kabel optyczny i podłączasz konsolę do kina domowego. Dźwięk powinien być lepszy.
Przemexx
Nie ma wejścia optycznego,ale za to ma wejście mini jack.
Zastanawiam sie czy kupno kabla optycznego, który z jednej strony ma wtyczkę optyczną a z drugiej mini jack rozwiąże sprawę.
Pytam bo nie chciałbym kupowac kabla bez sensu;)
chojny
Wydaje mi się że kabel optyczny z obu stron złącze TOSLINK (TOSLINK/TOSLINK). Wejście na takową końcówkę jest w konsoli. Wydaje mi się że na rynku jest dostępny kabel "TOSLINK/3,5mm jack". Dostępne powinny też być odpowiednie przejściówki.
Crazy Wolf
Mam problem ,moja czarnulka (SCPH-39004 ,nie przerobiona) przestała mi czytać niektóre gry : MGS3:Substance (nie dział tylko płytka z grą ,ta bonusowa chodzi bez problemu) i GOW2. Kiedy wrzucam płytkę w menu konsoli pokazuje sie na chwile napis ,że wczytuje ,ale zaraz znika i nic się nie dzieje.

Zaliczyła zgon ,czy mogę ją jakoś zreanimować ????

Już sobie poradziłem . . . post do usunięcia.
Kay
Mam "mały" problem. Przy czyszczeniu konsolki (wersja fat), odczepiła mi się ta aluminiowa taśma od przycisków on/off i eject... nie bardzo wiem, jak się z tym uporać. Gdzie i jak tą taśmę podłączyć? Z góry dzięki za info...

PS. Zdjęcie problemu:

koniol21
Musisz konsole rozlozyc, tak zeby miec dostep do gniazda tej tasmy, ktore znajduje sie pod napedem - jak nie dasz rady to poszukaj, gdzies tu na forum sie kiedys rozpisywalem chyba, jak nie to napisze wiecej jak znajde troche wiecej czasu.
papi
Witam mam problem. Dziś chciałem pograć na swojej czarnuli, ale nie chce w ogóle się włączyć, znaczy jest tak jak by nie była podpięta do prądu, dioda tez się nie świeci. sprawdzałem wszystkie kable czy coś się odłączyło i nic. może ktoś pomóc?
Berion
Zasilacz, gniazdo AC? No ale z kart nikt nie wróży. smile.gif
papi
Sorki już wszystko na szczęcie działa.
FLooK
Modbo v2.0 obsługuję zmiane regionów?
Berion
A co rozumiesz poprzez: "zmianę regionów"? Co chcesz zrobić na tym mobo 2.0 (po za tym ten chip to total shit...).
FLooK
Tylko takiego mam pod ręką. A chodzi mi o to, żeby grać w gry z USA na konsoli PAL.
Berion
'Każden jeden' modchip umożliwia uruchamianie gier z innego regionu niż konsola.

A tego badziewia nie lutuj, dobrze Ci radzę. Taki np. Modbo760 kosztuje z 30zł, a to już zupełnie inna liga.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.