POMOCY!!! Dziecko zrzucilo mi konsole(srebrna scph-50004 nieprzerobiona) tacka na plyty nie chciala sie wsówac. Rozkrecilem, jeden namagnesowany precik sobie lezal w poprzek, wsadzilem go spowrotem, latala sobie tez luzem taka blaszka,probowalem ja wsadzac na rozne sposoby, wsadzilem ja wkoncu jakos tak blizej tylniej scianki(wogule nie wiem czy dobrze, ledwo te preciki sie mieszcza, wchodza na takie biale plastikowe trybiki. Tacka sie juz zamyka(chociarz nie wiem czy dobrze to wsadzilem) ale konsola nie czyta plyt(jedna przy wczesniejszych probach mi porysowala, teraz nie rysuje, ale nie czyta) A nawet sie plyta nie chce ruszac teraz.
ODDAJ dziecku niech się pobawi do reszty z ztego co zostało,będzie zniego WIELKI ELKTRONICKI-MORDULEC
Jak masz na gwarancji oddaj do serwisu(ale juz zerwałeś plombe

)
Wystaw na allegro może ktoś kupi na częśći,zdrugiej strony możesz zaryzykowac kupić NA+HDD i konsolka bez tacki się obejdzie a sprwna będzie w 100%!!!
byczy2001
14 03 2005, 16:49
POMOCY!!! Dziecko zrzucilo mi konsole(srebrna scph-50004 nieprzerobiona) tacka na plyty nie chciala sie wsówac. Rozkrecilem, jeden namagnesowany precik sobie lezal w poprzek, wsadzilem go spowrotem, latala sobie tez luzem taka blaszka,probowalem ja wsadzac na rozne sposoby, wsadzilem ja wkoncu jakos tak blizej tylniej scianki(wogule nie wiem czy dobrze, ledwo te preciki sie mieszcza, wchodza na takie biale plastikowe trybiki. Tacka sie juz zamyka(chociarz nie wiem czy dobrze to wsadzilem) ale konsola nie czyta plyt(jedna przy wczesniejszych probach mi porysowala, teraz nie rysuje, ale nie czyta) A nawet sie plyta nie chce ruszac teraz.
ODDAJ dziecku niech się pobawi do reszty z ztego co zostało,będzie zniego WIELKI ELKTRONICKI-MORDULEC
Jak masz na gwarancji oddaj do serwisu(ale juz zerwałeś plombe

)
Wystaw na allegro może ktoś kupi na częśći,zdrugiej strony możesz zaryzykowac kupić NA+HDD i konsolka bez tacki się obejdzie a sprwna będzie w 100%!!!
dzieki znawco, po co sie wogole odzywales??
EDIT: Sprawa juz nie wazna, zle poskladalem, juz dziala, za 40zl
casper300
16 03 2005, 19:07
Mam małe pytanko. Pisaliscie tu o tym, że chu*owe plyty bardziej mecza laser. Wymieniano takie rewelacje jak Princo itp.

. Jednak nigdzie nie bylo wspominane o plytach 'Esperanza' - jak te sie maja do zywotnosci lasera? Pytam, bo wiekszosc moich gier jest nagrane na tych wlasnie plytach (princo wsadzam miedzy bajki). Z gory dzieki za odpowiedz.
mario87
16 03 2005, 19:38
stare są do bani, ale ostatnio trafiło do mnie kilka płytyek DVD+RW(albo +R) esepranzy i były na MCC

a pozatym i tak używam Verabtimów :wink:
casper300
16 03 2005, 20:23
Ja tez mam kilka(naście?

) Verbatimow, ale mam tez duzo na Esperanzach, dlatego tez pytalem, bo wyrzucac ich raczej nie bede
prosiłbym o info na temat HDD do ps2...dla przerobionych i nie przerobionych..z NA i bez NA(jeżeli to możliwe)
mile także widziane podłączanie ps2 do kompa
Dzisiaj moje Ps2 przestało czytać gry na DVD,CD odtwarza bez problemu, przeczyściłem laser i nic nie pomogło.Najdziwniejsze jest to że dema na DVD chodzą.Czy opłaca mi się regulować laser czy przez to mogę jeszcze pogorszyć sprawę, tzn. rozregulować laser tak że przestanie wogule czytać DVD lub CD? PLEASE HELP!!!
Nie wiem czy było (nie czytałem wszystkich stron), ale wstawiam ciekawy link: (zalecana znajomość języka herbaciaży)
http://member.telpacific.com.au/kwetiaw/Ps...epair_Guide.pdf
rash2236
21 03 2005, 00:37
macie jakies dobre poradniki jak ustawic laser do konsoli
Tutaj jest poradnik
http://psiwolow.republika.pl/dane/laser.htm.Zrobilem wszystko według opisu, tylko zaciąłem sie na tym punkcie:
7) Teraz widzimy diodę lasera, której NIE WOLNO DOTYKAĆ i po prawej stronie widzimy, małe, białe kółko (które wystaje tylko małą częścią) kółko kręcimy TYLKO ZGODNIE Z RUCHEM WSKAZÓWEK ZEGARA, czyli patrząc na konsolę – do góry.
Za cholere niemoge znalezć tego małego białego kółka. Model mojego lasera to KHS-400c. Może ktoś posiada zdjęcie, lub wie gdzie w moim modelu znajduje się to kółeczko?
A.Z.BEST
24 03 2005, 18:31
Masz coś takiego... te kreski to prowadnice lasera ;d. X to trzpień, O - soczewka lasera, małe o - wspomniane kółko (ale wystaje ono tylko częściowo)
CODE
| o |
| |
| |
| O |
X
Lepszego zdjęcia niemogłem znalezć
http://pemberton-electronics.co.uk/playsta...structions.html.4 zdjęcie od góry, czy chodzi o to białe kółko po lewej stronie zielonej strzałki??
A.Z.BEST
24 03 2005, 23:16
Tak! To dokładnie to kółeczko

! Widać je też na 3 zdjęciu tak jak na moim "schemacie" ;].
a jezeli ktos ma taka wersje ps2 gdzie sa da takie biale koleczka?? to jak postepowac??
wirusek
28 03 2005, 20:14
jaki jest teraz najlepszy chip do ps2?? ripper 3.1 czy może ModBo??
MODBO to podroba, bazuje na biosie innych (MATRIX), jak sie wkurza to zrobia tak zeby do MODBO nie wszedl i sie zostaje na lodzie
ale mam go, ostatnio wmontowalem i bawilem sie w podlaczanie HD przez network adapter i mialem problemy, HDLOADER sie przy starcie wieszal tzn nic sie nie dzialo, plansza tytulowa i tak stalo (na HD seagate 40 i 10GB ktore powinny chodzic bo sa na liscie)
ale nie o HD chcialem powiedziec a ze ten chip po 1 dniu wysiadl tzn menu po nacisnieciu kolka i trojkata jest ale sam chip nie odpala, przy starcie jest czarny ekran i dopiero reset pomaga a raczej go wylacza...
nie wiem chyba go wymienie jak sprzedawca mi wymieni a jak nie to wlutuje DUO
wirusek
29 03 2005, 14:14
dobra to modbo odpada a co z ripperem 3.1 i DUO2SE?? co w tej konkurenci wygrywa
byczy2001
29 03 2005, 15:16
dobra to i ja napisze o mobdo infinity. Wlasnie wrocilem od speca elektronika, ktory to mial mi zalozyc bdb chip do mojej konsolki scph50004 satin silver z laserem sanyo(hd7 bodajrze). No i ju mialem odbierac i placic, ale mowie typowi zeby cos zalaczyl no i:
wrzucil jakas kopie, wlaczyl sie ekran gry z wyborem jezyka i dalej nic, no to wlozyl inna i... dupa- unable to read disc. Normalnie super przerobka, teraz mam nadzieje ze cos do jutra typ wykombinuje, bo zaczynam zalowac
mam problem z PS2slim, gdzy wkladam SM to kazda gra sie wczytuje lecz gdy dzis chcialem zagrac w GT4 (oryginal) laser sie przesonal i plyta zaczela tylko skakac i nie chce sie wczytac, wkladam film na dvd i tak samo, SW rusza?? co jest przyczyna ze oryginalow nie chce czytac?? co moge zrobic?? wczoraj jeszcze gralem a dzis sie nie da ;/
padla mi wibra w ps2. pady dziala , porty tez bo kupilem inne i to samo. cos sie spalilo?
jak dobrze kojarze to jakis element za to odpowiedzialny na plycie glownej.
dArc-Puyo
3 05 2005, 16:56
QUOTE(Solid @ 13 01 2005, 23:20)
OK.
Standardowa sprawa z laserem do PS2.Domyslam się co i jak ,ale mimo to chce się upewnić.
Otóż.Mój PS2 ma prawie dwa lata(V7).Gry chodzą normalnie ,wszysko czyta i płytki wgrywają się za pierwszym razem.
Tylko jedna gra-MGS3 mi nie chodzi jak należy.Wgrywa się za pierwszym razem ,ale czasem zacina przy loadingach.Tak jakby PS2 nie widziała płyty.Po loadingu pokazuje się ,,?,, i znaczek ,,płyta,,(jakiś error)
Podkręślam ,że wszysko inne chodzi mi bezproblemowo.Gdyby nie to ,że ten MGS3 u kolegi działa dobrze ,byłbym skłonny uznać ,że płytka jest trefna.
O co chodzi?Może być nagrana zaszybko jak na mój często używany laser?Po nagraniu z wolniejszą prędkością powinno działać OK.Myle się?
Bo kurcze.Nawet GTA mi czyta bezproblemu.Tylko ten MGS zacina się na loadingu (czemu toważyszy dziwny odgłos-jakby laser się ślizgał po prowadnicy)
EDIT:Dobra.Już nieaktualne.!!!
No i co z robiles z tym Metalem3??Ja mam ten sam motyw od momentu gdy przykatowałem konole dwukrotnie kończac God Of War!! Odradzam wszystkim ludziom szanującym swą przerobiona konsole aby nie dotykali tej gry choc gra jest MegaKozacka to nie warto dla niej meczyc konsoli.
QUOTE(dArc-Puyo @ 3 05 2005, 16:56)
QUOTE(Solid @ 13 01 2005, 23:20)
OK.
Standardowa sprawa z laserem do PS2.Domyslam się co i jak ,ale mimo to chce się upewnić.
Otóż.Mój PS2 ma prawie dwa lata(V7).Gry chodzą normalnie ,wszysko czyta i płytki wgrywają się za pierwszym razem.
Tylko jedna gra-MGS3 mi nie chodzi jak należy.Wgrywa się za pierwszym razem ,ale czasem zacina przy loadingach.Tak jakby PS2 nie widziała płyty.Po loadingu pokazuje się ,,?,, i znaczek ,,płyta,,(jakiś error)
Podkręślam ,że wszysko inne chodzi mi bezproblemowo.Gdyby nie to ,że ten MGS3 u kolegi działa dobrze ,byłbym skłonny uznać ,że płytka jest trefna.
O co chodzi?Może być nagrana zaszybko jak na mój często używany laser?Po nagraniu z wolniejszą prędkością powinno działać OK.Myle się?
Bo kurcze.Nawet GTA mi czyta bezproblemu.Tylko ten MGS zacina się na loadingu (czemu toważyszy dziwny odgłos-jakby laser się ślizgał po prowadnicy)
EDIT:Dobra.Już nieaktualne.!!!
No i co z robiles z tym Metalem3??Ja mam ten sam motyw od momentu gdy przykatowałem konole dwukrotnie kończac God Of War!! Odradzam wszystkim ludziom szanującym swą przerobiona konsole aby nie dotykali tej gry choc gra jest MegaKozacka to nie warto dla niej meczyc konsoli.
Wyczyść laser...nagraj gre na lepszej płycie z mniejszą prędkocią.
Zresztą juz Ci to na GG wyjaśniłem
Czy na przerobionej PS2 Ripperem 3.1 moge grac ONLINE po wylaczeniu chipa (3x reset) zeby nie wyskakiwaly mi bledy DNAS, ze mam przerobiona konsole (oczywiscie gry beda oryginalne)???
PS-jak go pozniej wlaczyc tego Rippera? (nie jestem specem, planuje kupic

)
Ja mam prosbe , jak ktos ma na dysku ten program do Rippera 2 do instalowania programow na karcie pamieci - ripper2 navi to niech da znac na PW, ew. jakis link do tego programu bo szukalem na internecie i nie moglem znalezc

na www.modchip.pl jest juz tylko do rippera 3
a i jeszcze jedno pytanie - czy ten program powinien uruchomic sie w ogole na kazdej konsoli ( z innym chipem niz RII) , bo ja nagralem juz raz kiedys ten progz i niby sie juz zaczal ladowac (pojawil sie napis playstation2) ale po chwili znany czerwony ekran , ze format plyty niewlasciwy , tak wiec chcialbym sie dowiedziec czy to zle nagrana plyta czy moze cos z chipem .
QUOTE(LooKaZ @ 6 06 2005, 14:35)
Ja mam prosbe , jak ktos ma na dysku ten program do Rippera 2 do instalowania programow na karcie pamieci...
Jednym z wielu jest np. ps2menu
tak tylko ze pozniej zeby uruchomic jakis program z karty to najpierw bede musial wlaczyc cd z ps2menu ?
A.Z.BEST
8 06 2005, 19:26
QUOTE(emik @ 15 05 2005, 10:47)
Czy na przerobionej PS2 Ripperem 3.1 moge grac ONLINE po wylaczeniu chipa (3x reset) zeby nie wyskakiwaly mi bledy DNAS, ze mam przerobiona konsole (oczywiscie gry beda oryginalne)???
PS-jak go pozniej wlaczyc tego Rippera? (nie jestem specem, planuje kupic

)
1. Tak
2. Po prostu resetujesz konsolę jednym pstryknięciem.
LegionPolski
28 06 2005, 09:30
PYTANIA dot. DYSKU TWARDEGO

1)Jaki jest najmniejszy, najtańszy dysk do PS2 - jaki polecacie?
2)Czy do zgrywania gier na twardego potrzebuje jakiś progs or sth?
3)Mam GTA:SA w którym: gubią się tekstury, obiekty, co chwile error i czekanie, PIEKIELNIE DŁUGIE [po pięć minut!!!] 'wyjścia z domów' i co 10m przycięcia - czy jak je zgram na dysk o wszystkie lołdingi znikną i czy nie będzie tych gównień?
QUOTE(LegionPolski @ 28 06 2005, 09:30)
PYTANIA dot. DYSKU TWARDEGO

1)Jaki jest najmniejszy, najtańszy dysk do PS2 - jaki polecacie?
2)Czy do zgrywania gier na twardego potrzebuje jakiś progs or sth?
3)Mam GTA:SA w którym: gubią się tekstury, obiekty, co chwile error i czekanie, PIEKIELNIE DŁUGIE [po pięć minut!!!] 'wyjścia z domów' i co 10m przycięcia - czy jak je zgram na dysk o wszystkie lołdingi znikną i czy nie będzie tych gównień?
Hmm impreza była wczoraj co nie?
klik 1 i 2 z głowy
3.To tak jakbyś miał gre w cd romie i już miał swój wiek, robisz zżutke do obrazu walisz do deamona i jazda-w ps2 jest ta sama idea
Mam problem z moją ps2 V7 z duo2se ma nowy laser, oryginały (cd i dvd) i buckupy na cd chodzą bez problemu jednak badzo ciężko, a nawet wcale konsola nie czyta nagranych DVD - używam dvd verbatima, kiedy wkładam płytkę słyszę jak laser bardzo głośno jakby "uderzał" w płytkę. Płytka zaskakuje czasami po ok. 30 sekundach (jeśli wejdzie). Słyszałem, że to krążki mogą minimalnie źle wchodzić w trzpień napędowy i to powoduje to "bicie" lasera. Konsolę kupiłem parę dni temu proszę o pomoc !
@kUBAk
Verbatim? Żeby się na trzpieniu nie mieścił? No coś ty...

Napewno nie
Witam!
Mam problem z moją PS2 a mianowicie od jakiegoś czasu ma klopot z odczytem dvd.
Gdy wkładam płytkę do konsoli wszystko wydaje się być ok, ale w momencie gdy ma już zaczytać grę i wyrzucić na ekran napis PLAYSTATION 2 "krztusi się" i nie wczytuje jej.
Próbowałem już regulacji poprzez białą zębatkę ale nie pomogło.
Czy mam próbować regulować laser potencjometrami znajdującymi się pod soczewką (cholernie ciężko się tam dostać

)?
Może macie jakieś inne pomysły które mogą uratować moją PS2?
Za wszystkie rady i sugestie z góry dziękuję.
Sp3ct3R
21 07 2005, 12:46
Witam, tez mam strasznie wkurzajacy problem z PS2, mianowicie podczas gry czesto zdarza sie ze plyta tak jakby sie przycina (jak plyty audio podczas trzesienia discmanem) i np w srodku gry nagle mam freeza, czasami pomaga jedynie wysuniecie tacki i ponowne wsuniecie i czyta dalej, ale coraz czesciej nawet to nie pomaga. gram na oryginalnym DVD, przeczyscilem laser wacikiem ze spirytusem, wydawalo sie ze pomoglo ale kupa... plz pomocy. krecic ta zebatka czy jest moze inne wyjscie? (narazie jeden zabek przekrecilem na testa i nie pomoglo) krecic dalej?
a jak z innymi płytami?jak to samo to chyba zostaje tylko kręcenie zębatką
Sp3ct3R
21 07 2005, 13:17
Frequency reza na luzie, zaraz sprawdze burnouta, ale pokrecilem zebatka i teraz mam tylko disc error w GoW
cholerne sony...
EDIT: wyglada na to ze dvd wogole nie chce rezac... ARGH!!!
Freq jest na cd, oi coś czuję że masz to co ja z pierwszą ps2, zdycha napęd
wpierw właśnie dvd nie widzi, albo odtwarza je z wielkim bólem i (pipi)zką
Sp3ct3R
21 07 2005, 14:00
pokręciłem, pokręciłem i niby śmiga, odpala za pierwszym razem i wogole ale nagle w czasie gry pojawia sie loading i moge sobie czekać do usranej śmierci.. czasami pomaga wysuniecie i wsuniecie tacki ale ogolnie nie pozostaje nic procz resetowania... :|
podziękuj GTA, to morderca napędów
Nie bede zakladal nowego tematu wiec napisze zapytam tutaj (w koncu FAQ

):
Da sie zrobic tak, aby podczas startu konsola nie 'lapala' kierownicy, ale bez wylaczania tejze z USB?
Chodzi mi o to ze gram sobie w GT4 i jest fajnie, kierownica musi byc. Ale jak odpalam np. Burnouta 3 to na kierownicy gra sie w to zle, a jednak gra kalibruje Driving Forcea i nie da sie zmienic zeby korzystala z pada. Musze wylaczac kierownice z USB.
Da sie to zalatwic jakos 'przyjemniej'?
Mam pytanko czy da rage mpg za pomocą MediaPlayera zgrać żeby na PS2 odworzyć? A jeśli nie to jaki program (o ile istnieje) polecanie do konwersji z mpg do .avi.
Witam. Mam konsole SCPH 50004 v9 i niedługo planuję ją przerobić. Na stronie modchipa DUO2se znalazłem takie coś o psuciu się układów LA w tej konsoli, coś takiego:
V9 and v10 LA chip syndrome.
It is a well documented fact that the latest v9 and v10 machines suffer from a major problem. The LA chip has a tendency to die. After it dies, the only solution to get your machine working again is to replace the chip with an original LA6508 or a device called LA6508 RII. However, in both cases, it is quite a hard soldering job. (much harder than to install a chip). The following can be done to reduce the chances of the LA 6508 chip dying. Again do not attempt the simple modification unless you know what you are doing.
I w związku z tym mam małe pytanko. Czy powyższy cytat dotyczy chipa DUO2se, czy także innych chipów i czy jeśli chcę zainstalować w konsoli Rippera 3.2 to też muszę instalować zabezpieczenia układu LA w mojej v9? Myślałem, że jest to konieczne tylko w PStwo. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdro
EDIT: a dzisiaj znalazłem coś takiego na stronie Rippera 3:
Less wires to the laser controller and new patching technology = longer laser life and NO LA6508 failures, remember new VHDL code!
Już sam nie wiem co mam o tym myśleć. Ma ktoś może przerobioną konsolę v9 Ripperem 3.2 i czy musiał instalować dodatkowo pierdoły typu zabezpieczenia układu LA6508 czy nie trzeba było ?? Czy może po prostu ten model konsoli nie nadaje się do przerobienia ??
A.Z.BEST
1 08 2005, 17:17
Raczej nie trzeba. R3.2 wydaje się naprawdę bezpiecznym chipem.
Barraqda
3 08 2005, 13:19
ostatnio moj ps2 starsznie dlugo probowal wczytac plytki odpalanie z "AR2"
wiec doszedlem do wniosku ze pokrece sobie tym bialym kulkiem.
no i krecilem krecilem i wkoncu ps2 zaczelo czytac tylko AR2 a orginalnej DVD juz nie chcialo a po 10 minutach odechcialo jej sie krecic plyty.
Oczywiscie menu i wsio konsolki sie wczytuje
wiec moje pytanko WTF ??
czy czarnulka zdechla smiercia nauralna ?
co teraz lepiej zrobic naprawiac to sie pewnie nie oplaca bo najpierw zabule za diagnoze a pozniej mi wyjada ze laser umarl a moze tylko silniczek od krecidelka ;/
doszedlem do wniosku ze chyba ja sprzedam i kupie nowke.
co mam zrobic z ta konsolka sprzedac calosc czy na czesci i za ile ?
plyta glowna jest z jakims prostym chipem ktory pomagal AR2.
I nie mowcie ze cd-r niszczy konsole bo zyla 4 lata

pozdrawiam
mam ps2 model v3.
ostatnio rozkręciłem ją(poraz nty od nowości),żeby przeczyścić z kurzu
wnętrze.
taiemka reset/eject była już zwichrowana,ale działała.
wyczyściłem ,skręciłem i konsola nie gada..(wogóle nie chce się włączyć,nie świeci się dioda power)
okazało się ,że pękł środkowy paseczek na taśmie res./ej.
kupiłem nową tasiemkę,założyłem i dalej niestety lipa.
czy mogło dojść do zwarcia ? (raczej napewno)
jeśli tak to który z układzików mógł najszybciej paść.
zakładam,że poszło coś na płytce na której jest bateryjka i wejście
na tasiemkę od reset/ejct.
możliwe jest ,że poszła cała płyta główna ,od spięcia na tasiemce.?
(to najgorszy scenariusz)
jeśli ktoś ma trochę pojęcie w tym temacie to proszę o pomoc.
planuje zakup 50004 (czy coś) facet w serwisie powiedział że najlepiej przerobić marsem ale jesli bede chciał to ripperem (3 bo mowił że 3.2 nie ma) w mad games powiedzieli mi że przerabiają duo bo ripper wali konsole. mam dylemat bo planuje zgrać sobie na memorke hd loader i nie wiem czy duo/mars będzie w stanie to zrobić - z kolei wiem że przy ripperze nie trzeba nic kombinować z resetami. jak to kurna w końcu jest?????
możecie mi podać jakiś link do faq o nagrywaniu płyt na ps2? kumpel mi mówł że to dość skomplikowane. chodzi mi głównie o to by wypalić hd loadera aby zgrać go na memorke
konrado0905
8 08 2005, 15:39
ja ci tylko radze. bierz rippera 3. goscie chca ci go.wno w lapy wsadzic duo bardziej niszczy konsole niz ripper.
maarioo
13 08 2005, 18:10
siemmka,mam problem ze swoja przerobiona srebrna ps2 scph-50004.otoz nie prawie nie czyta plyt dvd.postanowilem sprawdzic sposob z kreceniem zebatka.rozkrecilem konsole,odkrecilem obudowe lasera no i teraz szukam tej zebatki, a jej nie ma!wiem gdzie powinna byc ,ale po prostu jej tam nie ma:/ czy w moim modelu konsoli nie ma takowej zebatki??please o szybka odpowiedz:)
a ja tak zupelnie z innej bajki. zassalem z sieci PES4 na na czarnulke,oczywiscie spakowana rarem i za skarby nie moge tego rozpakowac(haslo). link wysyla mnie do EliteWeBt3, a tam albo stronki niet albo nadawaja w jakims dziwnym jezyku(Hiszpanski????)przypuszczam ze tu znajdzie sie jakis"hacker"i pomoze desperatowi... z gory dzieki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.