Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: >>> PS2 FAQ (oraz chipy i lasery)
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
wsm
Zamierzam se kupić PS2. Jaką wersję wybrać?
Taką, która Ci się najbardziej podoba tongue.gif. Ponoć najtrwalsze lasery miały wersje V7 (SCPH-39004). Może jednak być nieco trudno dostać ten model, więc lepiej kupuj każdy nowszy, niż te najstarsze. Licz się jednak z tym, że lasery firmy Sony są po prostu beznadziejne i jak będziesz korzystał z piratów, to prawdopodobieństwo przyszłej wymiany lasera jest olbrzymie! Nie wierz tylko w teksty Zenonów_50_Zgorzelec z aukcji internetowych, którzy chcą wcisnąć V12 z dopalaczem i butelką nitrogliceryny... Te ich zapewnienia o bezpieczeństwie lasera są poparte dużą ilością konsolek, których nie uwzględnili w ramach gwarancji... której oczywiście udzielili. Zapłać lepiej komuś, kto by potrafił robotę odwalić na Twoich oczach i z chipem wybranym przez Ciebie. Nie łykaj od razu tego co Ci mówią: żądaj wyjaśnienia dlaczego jest tak, a nie inaczej. To oni, jako sprzedawcy mają walczyć o klienta, a nie Ty o konsolę. Masz swoje prawa, dlatego gryź, kop i się wierć po to tylko aby dostać konsolkę, która posłuży Ci jak najdłużej ;P.

Jak interesuje Cię sprzęt, który się nie psuje to polecam GCN, bądź Xbox'a ;p. <- to napisal A.Z.BEST, ale i tak PS2 roxx;P[wsm]

Jakiś czas temu kupiłem konsolę. Nie wiem jaka to wersja i jaki chip jest do niej najlepszy?

Po angielsku, ale lepszego FAQ na ten temat nie znalazłem!
http://www.mod-chip.com/ps2version.htm
Co do chipa, to polecam czytać niżej.

jak podlaczyc PS2 pod wieze/wzmacniacz/amplituner?

sprawdz wejscia w wiezy. Jesli posiada wejscia chinch
i korzystasz ze zwyklego czarnego kabla, dodawanego do konsoli, to kable czerwony (prawy kanal audio) i czarny (lewy kanal audio) odpowiednio podlaczasz pod wejscia w wiezy Jesli korzystasz z kabla rgb, to musi on posiadac kostke z wyjsciami audio. Kostke odpowiednio podlaczamy z wieza kablem chinch-chinch.

Jesli zas wieza ma tylko wejscie line in (mini jack), to albo zaopatrujemy sie w kabel chinch-mini jack albo kupujemy do kabla chinch-chinch przejsciowke chinch->mini jack.

Konsole mozesz tez podlaczyc kablem optycznym, o czym nizej.

jak uzyskac dzwiek przestrzenny?

potrzebujesz wzmacniacza/amplitunera z wejsciem optycznym, ktory bedzie posiadal dekodery DolbyDigital i DTS oraz wyjscia na 5.1 glosnikow. Konsole laczysz ze wzmacniaczem optycznym kablem TOSLink, a pod wzmacniacz podlaczasz glosniki.

czy mozna podlaczyc PS2 pod monitor?

tak, potrzebujesz urzadzonka o nazwie VGA BOX. Jego cena waha sie w granicach 30-50zl, jednak jakosc obrazu uzyskana tym sposobem pozostawia wiele do zyczenia.

Mam konsolę w wersji SCPH-3XXXX/5XXXX/ PSTwo. Jaki chip do niej wybrać?

Zanim powiemy "chip", to omówmy sposoby na odpalanie płytek -R/+R na PS2.
Są 3 możliwości:

1. Obudowa typu flip top
Jest to obudowa do PS2 w której można podnosić górną klapkę tak by odsłaniać laser- podobnie jak w PSX. Dlaczego to działa? Dlatego, że po naciśnięciu wysuwania tacki, i włożeniu płytki PS2 rozpoczyna skanowanie płytki pod kątem oryginalności/regionu itd. Gdy nie naciśniemy przyciku eject, a jakoś włożymy płytkę, to uda nam się ją uruchomić. Z tym, że wymaga to posiadania odpowiedniej płytki bootującej (AFAIK). Jednak rozwiązanie to jest mało popularne, a przy zmianie obudowy oczywiście tracicie gwarancję
2. Swap Magic/ Slide Tool
Sprawa podobna do obudowy flip top. Przy pomocy jakiegoś tam haczyka wyciągamy tackę, tak, że konsola się nie skleja, że płytka została podmieniona. Oczywiście wymaga to też płytki bootującej (jest w zestawie). Plusy: nie traci się gwarancji i nie wymaga wogle rozbierania konsoli. Minusy: używanie tego tricku powoduje, że niszczy się jakiś tam mechanizm tacki i potem już żadnej płytki sie nie włoży... Co najlepsze: żaden serwis nie naprawia tego uszkodzenia za darmo, więc pozorne jest to "zachowanie gwarancji".
3. Modchip
Największe możliwości ma Ripper 3 i ja osobiście bym w niego inwestował (A.Z.BEST). Ludzie polecają tez Marsa 2 i 3 do konsolek SCPH-5XXXX. Decyzja należy do Ciebie i wcale Ci nie powiem, że dany chip nie niszczy lasera. Nikt nie przeprowadził sensownych, realnych i wiarygodnych badań nt. chipów i ich wpływu na laser.

Do PSTwo wynaleziono metodę na Swap Magica, jednak wymaga rozebrania konsoli i zaklejenia czegoś kawałkiem papieru. Są też już pierwsze chipy; DMS4 i jeszcze jakieś wynalazki. Radzę się rozglądać po necie.

Jeśli nie jesteś pewien czy dany chip pasuje do Twojej konsoli, to sprawdź tu: http://www.mod-chip.com/ps2version.htm

A co ze srebrną/aqua/ PSTwo?
Srebrna to wersja 5XXXX. Tylko obudowa jest inna, więc spójrz na punkt powyżej.

Jak więc chronić laser?

Bezwzględnie używaj najlepszych płytek. Oszczędzanie na płytkach dobije Ci laser i sterownik prędziutko (maleńki chip na płycie głównej odpowiedzialny za sterowanie laserem). Kupowanie płytek dobrej jakości to i tak podwójny wysiłek dla laserka PS2 w porównaniu do oryginałów. Dla porównania: płytki noname to wysiłek 5-krotny.

Jakie płytki więc? DVD+ czy DVD-R??

W sumie to chyba nie ma większego znaczenia. Najważniejszy jest producent płytki (a nie marka)! Śmiało jednak można walić w TDK i niemal śmiało w Verbatima. Hawki, Princo i inne rewelacje można sobie darować. Duże znaczenie ma też nagrywarka! Jedne nagrywarki palą lepiej płytki - niż +, więc to też ma wplyw.

konsola przestala czytac plyty! HELP!

Problem może być też taki, że konsola straci możliwość odczytywania CD, bądź DVD (częściej DVD). Bez wspomnianych poniżej metod nie wskrzesimy jednak lasera zepsutego w "ten sposób". Jeśli czyszczenie i kręcenie zębatką nie pomoże, to trzeba już będzie regulować moc lasera, ale tak czy inaczej oznacza to jego bliski koniec. Wracając do sprawy; sprawdź czy to nie jest wina płyty i czy przypadkiem nie jest ona odczytywana bezproblemowo na innej konsoli. Jeśli płytka nie działa, to możesz sobie załatwić nową kopię gry wink.gif bądź oddać płytkę do regeneracji w specjalnej firmie. Ostatnio częstym problemem jest GTA: SA odmawiające odczytu po kilku dniach beztroskiego grania. Na to nie wiem po prostu co powiedzieć; macie prawo powiesić Kena Kutaragiego za fatalny kawałek hw jakim jest PS2 i chyba na spadającą jakość płytek, bądź jakiś czynnik nadprzyrodzony (chodzi o grę oryginalną, tłoczoną!). Jeśli natomiast płytka jest odczytywana na innej konsoli to kontynuuj...

Jesli masz konsole na gwarancji po prostu oddaj ja do serwisu!
Jeśli nie, to masz jeszcze trzy wyjścia; pierwsza metoda naprawy opisywana tutaj i druga, w linku pod koniec tego opisu. Trzecie wyjście, to kupno nowego lasera i montaż oraz dostrajanie u profesjonalisty.

Metoda 1:

1. Odlacz konsole od zasilania, rozkrec (sruby znajduja sie na spodzie obudowy. Uwazaj podczas zdejmowania gornej obudowy, aby nie uszkodzic srebrnej tasmy wiodacej do resetu i ejectu) i dokladnie wyczysc. Wiele osob poleca sprezone powietrze - sprawdzona i bezpieczna metoda. Uwazaj by nie uszkodzic elementow konsoli.

2. Rozkrec a nastepnie zdejmij obudowe lasera. Potem:

[list]

-wyczysc laser. Najlepiej wykonac to moczac wacik do uszu (nie zostawia paprochow, ani 'wloskow') czystym spirytusem. Nastepnie delikatnie wacikiem czyscimy soczewke lasera. . Niektórzy nie polecają używania spirytusu- dlatego najpierw dawaj bez alkoholu (czysci laser i sa dobre efekty, ale zmywa tez ochronna wartwe lasera podobno). I nigdy nie dotykaj soczewki paluchami![list]

3. Zloz konsole, uwazajac na srebrna tasme.

Jesli po tym wszystkim konsola nadal nie chce chodzic, to zapewne kres zycia Twojego lasera (choc niekoniecznie). Mozesz sprobowac jeszcze dostroic laser - krecic zebatka. Dokladny opis jak to zrobic znajdziesz tutaj.

Pamietaj ze wszystko wykonujesz na wlasna odpowiedzialnosc.

wsm: fajnie zes dodal te rzeczy, ale znajac ludzi i tak beda tematy nt. opisanych tutaj rzeczy...

faq opracowali: A.Z.BEST, wsm.

Do pozostałych modów: zanim coś spróbujesz stąd wyciąć/ zmienić, skontaktuj się ze mną: A.Z.BEST
A.Z.BEST
Jesli masz jeszcze jakies pytania, to pomoz w tworzeniu tego FAQ. Natomiast topiki, w ktorych beda sie pojawiac wyzej opisywane pytania, beda zamykane.
Denis91
Ja mam takie pytanie co do konsoli mam srebrna wersje scph 50004s przerobilem ripperem 3 i mam taki problem ze nie czyta mi plyt dvd-r a reszte czyta cd-r i wszystkie orginaly. Aha teraz niektore filmy dvd orginalne musze wlaczac jak nagrane po przez nacisniecie 2 razy reset co moze byc nie tak??
Łyniek
Czy jest możliwa wymiana lasera na jakiś PC-towski, jak jest to możliwe z X-em. W temacie PS2 nie orjętuje sie wcale. Jeśli takiej możliwości nie ma to jaki laser do SCPH - 30004 R, za ile i gdzie. CD-R czyta ale nie wszystkie i nie zawsze, często sie zawiesza. Natomiast DVD nie czyta wcale. Konsola nie jest nowa bo kupiona do grania w Tekkeny to i nie chciałem wywalać mase kasy dla jednej serii, ale wydaje mi się dzisiej, że lepiej było kupić nową. Polak moądry po fakcie :wink:
Cyceek
Dobra to będzie mój 1 post,może dostane elaborat na niego :wink:
INFO o DUO2SE!
A więc mam zamiar kupic na allegro chipa duo2se do mojej ps2 50004
i więc pytam się czy musze jeszcze coś dokupywać,jakiś układ elektroniczny czy tylko sam chip,bo juz mąci mi to wgłowie z tym La co jest na allegro czy tez go obowiązkowo trzeba wlutywac razem z chipem?
a kolejne pytanie,czy ten schemat :
http://www.duomodchip.com/english/install/...e/duo2se_v9.jpg
gwarantuje mi pełni zamontowany chip w ps2?,według jego wskazówek?
Z instalacją niebęde miał problemu,gdyż juz nie jeden raz montowałem układy elktroniczne(zaawansowne),ale nigdy chipa i jeszcze do ps2 która jest tak czuła na wszelkie wpadki!
Więc odpowiedzcie czy jak zamontuje dokładnie według schematu, to zagwarantuje mi to pełny sukces?
To tyle jak będe miał jeszcze pytanka to się odezwe.
Pozdro :wink:
A.Z.BEST
Nareszcie zmądrzeeeeli tongue.gif.
Denis91: jeśli konsolę przerabiałeś u kogoś, to zażądaj, aby koleś dostarczył Ci ją taką, by odpalała wszystkie płytki. W przeciwnym razie będzie potrzebna jakaś pogięta regulacja z użyciem.... o jezu, zapomniałem się to urządzenie nazywa o_O. LOL. Jak se przypomnę, to napiszę.

Łyniek; nie, niestety sad.gif. Musisz rozejrzeć się na Allegro za nowymi głowicami. Z reguły opisane jest do jakiego modelu one pasują.

Cyceek: montowanie pierdółów lasera nie jest konieczne i nie wiem czy w sumie wogle jest przydatne. Decyzja należy do Ciebie. Ja w PS2 już od jakiegoś czasu się nie bawię i nie wiem jak się sprawdza rzecz w praniu. Większą więdzę mam teoretyczną. Niemniej jednak waliłbym w Ripperka 3.
Denis91
Mialem przerabiana u kolesia w Jastrzebiu Zdroj to jest 60 km z tad co mieszkam. W tym momecie nie posiadam samochodu a jak mam komus placic to by mnie wynioslo gdzies 50zl i zastanawiam sie czy nie jechac na gielde do katowic i tam sprobowac. Moze ktos wie ile by taka regulacja kosztowala?? Dzwonilem do kolesia i mowil zebym przyjechal ale nie mam czym. sad.gif
A.Z.BEST
Ej, no bez przesady :>. Na 100% kursują jakieś autobusy/ pociągi na linii między Wami, więc pakuj siebie i konsolkę i jedź do kolesia.
Cyceek
@A.Z.BEST szkoda że tylko teoria wolałbym jednak gościa, który niedawał nikomu do odwalenia tej roboty a sam to wykonał,no nic zobaczymy reszte wypowiedzi :roll:
Denis91
Nio wlasnie jest taki problem ze w Jastrzebiu pociagi nie jezdza i taki jest bol. Nio moze pojade do niego ze znajomym ale bede musial kase wylozyc za to nio ale coz jak mus to mus.
TomisH
Czy istnieje możliwość uruchomienia na PS2 bez przeróbki kopii gry z PS? Jakiś Swap czy coś w tym guście?
A.Z.BEST
Swap Magic?
TomisH
Odpowiadasz czy sam pytasz Azi? ;]
No właśnie próbuję się dowiedzieć. Jakieś linkory miło widziane.

Chodzi o PSTwo i tylko i wyłącznie uruchomienie kopii gier z pierwszego PeeSa. Możliwie bez ingerencji w bebechy konsoli (jest na gwarancji).
--DAX--
Grałem sobie w GTA: SA az tu nagle moja konsolka zaczela wydawac
glosny, ciagly dzwiek. Gra jednak ciagle dzialala. Odrazu wylaczylem
konsole (przerobiona) i chcialem wyjac plytke. Znow mozna bylo uslyszec ten glosny dzwiek, ale plyte wyjalem. Teraz przy kazdym
wlaczeniu konsoli slychac ten dzwiek, a ja boje sie przy nim grac (i
tak jest baaardzo glosny). Czemu tak sie dzieje i jak to naprawic?

P.S.
Ten dzwiek to nie jest dzwiek doczytywanie plyt. Ten jest jakis inny
jakis glosny turkot czy coś!

P.S.2
Konsolka juz dziala, ale co jakies czas grania (45 minut/godzina) mozna slyszec ten dzwiek (pojedynczy lub ciagly). Od razy wylaczam konsole
mario87
TomisH i Azi: Swap Magic nigdy nie miał odpalać gier z psx i tak włąsnie jest, jest na tym napisane z tego co pamiętam na stronie swapmagic.com w FAQ wink.gif
Loto
[quote=
Konsolka juz dziala, ale co jakies czas grania (45 minut/godzina) mozna slyszec ten dzwiek (pojedynczy lub ciagly). Od razy wylaczam konsole[/quote]

obadaj czy wiatraczek od zasilacza nie siadl
Kamuito
Czy PS2 Slim odtwarza płyty z PSX/PSX One bez żadnych przeróbek czy z przeróbkami ( chodzi o oryginalne płyty )
Basior
1.) Czy zwykłe PS2 (nie Slim) po przeróbce będzie odpalać gry z PSX'a?

2.) Czy można zrobić tak, aby na karcie pamięci z PSX'a nagrywać save'y na PS2? (jakiś format czy coś takiego) A jak nie to za ile można kupić memorkę do PS2 (jak najtańszą) ??
airfx
Ostatnio tacka w mojej PS2 zaczeła się bardzo powoli wysuwać, niekiedy ma problemy żeby wogóle się wysunąć albo nie dochodzi do końca i się cofa. Podejrzewam że trzeba przeczyścić tryby tylko jak tam się dostać? Ktoś móglby to opisać albo zapodać jakiegos linka z opisem.
Forebode
1.) Czy zwykłe PS2 (nie Slim) po przeróbce będzie odpalać gry z PSX'a?

2.) Czy można zrobić tak, aby na karcie pamięci z PSX'a nagrywać save'y na PS2? (jakiś format czy coś takiego) A jak nie to za ile można kupić memorkę do PS2 (jak najtańszą) ??

1. Tak
2. Nie, memorka 8mb kosztuje ok. 70-80 zł.
wodny
Może to głupie pytanie : czy joypady z PSX-a pasują do PS2 i PSTwo question.gif
To znaczy czy można grać na joypadach od PSX-a podłączonych do PS2 lub PSTwo question.gif
Hela
Tak, ale nie we wszystkich grach.
Stachu
OK.

Standardowa sprawa z laserem do PS2.Domyslam się co i jak ,ale mimo to chce się upewnić.

Otóż.Mój PS2 ma prawie dwa lata(V7).Gry chodzą normalnie ,wszysko czyta i płytki wgrywają się za pierwszym razem.
Tylko jedna gra-MGS3 mi nie chodzi jak należy.Wgrywa się za pierwszym razem ,ale czasem zacina przy loadingach.Tak jakby PS2 nie widziała płyty.Po loadingu pokazuje się ,,?,, i znaczek ,,płyta,,(jakiś error)

Podkręślam ,że wszysko inne chodzi mi bezproblemowo.Gdyby nie to ,że ten MGS3 u kolegi działa dobrze ,byłbym skłonny uznać ,że płytka jest trefna.

O co chodzi?Może być nagrana zaszybko jak na mój często używany laser?Po nagraniu z wolniejszą prędkością powinno działać OK.Myle się?

Bo kurcze.Nawet GTA mi czyta bezproblemu.Tylko ten MGS zacina się na loadingu (czemu toważyszy dziwny odgłos-jakby laser się ślizgał po prowadnicy)

EDIT:Dobra.Już nieaktualne.!!!
A.Z.BEST
Ostatnio tacka w mojej PS2 zaczeła się bardzo powoli wysuwać, niekiedy ma problemy żeby wogóle się wysunąć albo nie dochodzi do końca i się cofa. Podejrzewam że trzeba przeczyścić tryby tylko jak tam się dostać? Ktoś móglby to opisać albo zapodać jakiegos linka z opisem.

Zapewne używasz Swap Magica i zabijasz konsolę.
yaczes
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39729508
Co o tym myslicie?
gumagumowy
czy to naprawde dziala tak dobrze jak jest to opisane?????testowal ktos?
gumagumowy
czy to naprawde dziala tak dobrze jak jest to opisane?????testowal ktos?
MadMark
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40948757
ma ktos cos takiego? Widziałem własnie dzisiaj u kumpla zrobionego Xa, zamontowany twardziel a nanim pare gierek, poprostu super, loadingi jak na kompie nie musisz płytkami sie przejmować, miał tez czipa i kopie mu ładnie chodziły. Chciałem się dowiedzieć czy na PS2 ten zestawik z linka da podobny efekcik, dla orginałow bo nie modowałem sobie konsolki narazie. Napaliłem sie na tą zabaweczke, do tego zestawiku jeszcze jakiś dysk 120, zapakować gierki i do roboty hehehe . No ale troche to kosztuje wiec najpierw wole sie upewnić że to wszystko ładnie działa. Pozatym czy jeśli do takiego zestawiku dorzucić swap magic 3.3 to czy zapasy też bedą chodzić z twardziela? A może lepiej od razu zapakować rippera 3.1 i olać swapa? Jak ktos ma doswiadczenie z tymi zabaweczkami to bede wdzieczny za opinie i ewentualne rozwianie moich watpliwości hehe.
MadMark
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=40948757
ma ktos cos takiego? Widziałem własnie dzisiaj u kumpla zrobionego Xa, zamontowany twardziel a nanim pare gierek, poprostu super, loadingi jak na kompie nie musisz płytkami sie przejmować, miał tez czipa i kopie mu ładnie chodziły. Chciałem się dowiedzieć czy na PS2 ten zestawik z linka da podobny efekcik, dla orginałow bo nie modowałem sobie konsolki narazie. Napaliłem sie na tą zabaweczke, do tego zestawiku jeszcze jakiś dysk 120, zapakować gierki i do roboty hehehe . No ale troche to kosztuje wiec najpierw wole sie upewnić że to wszystko ładnie działa. Pozatym czy jeśli do takiego zestawiku dorzucić swap magic 3.3 to czy zapasy też bedą chodzić z twardziela? A może lepiej od razu zapakować rippera 3.1 i olać swapa? Jak ktos ma doswiadczenie z tymi zabaweczkami to bede wdzieczny za opinie i ewentualne rozwianie moich watpliwości hehe.
MadMark
Kurcze cos sie spierdzieliło 3 razy ten sam post posłało i niemoge tych 2 usunąć ani zmienić, pisze że moge tylko swoje posty zmieniac a te to niby kto pisał Świety Mikołaj czy kto? kurde jakies jaja.
playerman
witam wszystkich chciałbym sie dowiedzieć jakie wartości powinien mi wyświtlać miernik po wyregulowaniu lasera(do tej pory zawsze robiłem to naczuja przekręcając potencjometr o niewielkie wartości(wynik=5 laserów chodzi 1 spalony icon_twisted.gif ) ale chciałbym w koncu dokładnie ustawic laser Pozdro ALL
airfx

Zapewne używasz Swap Magica i zabijasz konsolę.

Jadę na samych oryginalach. Wreszcie naprawiłem biggrin.gif wystarczyło posmarować taki metalowy pręcik pod spodem tacki i śmiga jak nówka.
Anonymous
Witam wszystkich, mam pewna prosbe. W zwiazku z tym, ze braciszek zamierza przerobic w koncu konsole (ktora jest w systemie NTSC i lezy tak niekarmiona nowosciami od dlugiego czasu, wiec wypadaloby wink.gif, bardzo bym prosil o wskazanie mi jakis miejsc w trojmiescie, gdzie zrobia to najlepiej - na pewno ktos tutaj takowe miejsca zna. Bylbym niezmiernie wdzieczny, najlepiej prosilbym o odpowiedz na @ - krzak@brzezno.gda.pl. Z gory dzieki, pozdrawiam.
z3r0
Chciałbym się dowiedzieć czy to prawda że, żeby zapisać stan gry z psx odpalonej na ps2 trzeba mieć pamięć do psx? Soul Reaver niestety nie widzi pamięci do ps2 confused.gif a chciałbym w niego bardzo zagrać...
wsm
tak, musisz miec memory card do psx.
King_of_Metal
Czesc, mam PS 2 przerobione chipem Messiah ale niestety nie chca mi sie odpalac na niej filmy na DVD, wkladam plytke i konsola wyrzuca mnie do Browsera z informacja "no data". JAK MAM WLACZYC FILMY NA TEJ KONSOLI??Z gory sorry jezeli temat sie powtarza ale w FAQach tego nie znalazlem.Pozdrawiam.
vergil
Ekhm. naprawiałem swoja konsolę w sposób podany w Poradniku nr.02
gdyz gra Burnout 3 sporowadzona ze Szwecji nie chciała się załadować i słychać było charakterystyczne cykanie...
a teraz żadna gra nie działa.
Zrobiłem wszystko jak trzeba!!
Pomocy!!
A.Z.BEST
King Of Metal: A może po prostu te płytki nie działają? Nagraj jakiś film na próbę na płytce DVD-R z puli, którą Twoja PS2 czyta.

vergil: A kręciłeś zębatką po 2 ząbki czy o połowę na pałę (poradnika nie mam, ale to chyba o to chodzi, co?)? Jak to drugie to się nie dziwię. Kręć zębatą w tą samą stronę po 2 ząbki, zakładaj górę czytnika i sprawdzaj czy płytki chodzą. BTW: gry sprowadzane ze Szwecji to najzwyklejsze PALe takie jak w PL- tylko okładką się różnią, więc nie wiem po co Ty o tym wink.gif.
Rysiek
Słuchajcie mam problem. Tacka mojego PS2 ostatnimi czasy bardzo opornie się otwierała. Czasami zdarzało się że w ogóle nie chciała wyjść. W tym momencie doszło do tego że za żadne skarby nie chce się otworzyć. Moglibyście poratować jakimś tutorialem jak to zrobić lub łopatologicznie wytłumaczyć ? biggrin.gif
Z góry dzięki za pomoc
Loto
porty padow z modelu v6 beda pasowac z moim v5? padl mi dual shock i zmiana portow powinna pomoc?
King_of_Metal
King Of Metal: A może po prostu te płytki nie działają? Nagraj jakiś film na próbę na płytce DVD-R z puli, którą Twoja PS2 czyta.

vergil: A kręciłeś zębatką po 2 ząbki czy o połowę na pałę (poradnika nie mam, ale to chyba o to chodzi, co?)? Jak to drugie to się nie dziwię. Kręć zębatą w tą samą stronę po 2 ząbki, zakładaj górę czytnika i sprawdzaj czy płytki chodzą. BTW: gry sprowadzane ze Szwecji to najzwyklejsze PALe takie jak w PL- tylko okładką się różnią, więc nie wiem po co Ty o tym wink.gif.

Plyty sa dobrze nagrane(sprawdzone na komputerze), jakies inne pomysly ?
A.Z.BEST
porty padow z modelu v6 beda pasowac z moim v5? padl mi dual shock i zmiana portow powinna pomoc?

V5 i V6 to bliźniacze wersje. Powinny pasować.

King of Metal: a czy konsola czyta gry nagrane na tych samych płytkach?
King_of_Metal

V5 i V6 to bliźniacze wersje. Powinny pasować.

King of Metal: a czy konsola czyta gry nagrane na tych samych płytkach?

Jak nabardziej, z grami nie ma klopotow.
Rysiek
Słuchajcie mam problem. Tacka mojego PS2 ostatnimi czasy bardzo opornie się otwierała. Czasami zdarzało się że w ogóle nie chciała wyjść. W tym momencie doszło do tego że za żadne skarby nie chce się otworzyć. Moglibyście poratować jakimś tutorialem jak to zrobić lub łopatologicznie wytłumaczyć ?  :D  
Z góry dzięki za pomoc

Wiedziałem że zawsze można na was liczyć .Jesteście żałośni. Człowiek potrzebuje pomocy a wy ani be ani be. Wielkie dzięki wielcy znawcy pifpaf.gif
Cerb
(pipi)
Drakonis
Słuchajcie mam problem. Tacka mojego PS2 ostatnimi czasy bardzo opornie się otwierała. Czasami zdarzało się że w ogóle nie chciała wyjść. W tym momencie doszło do tego że za żadne skarby nie chce się otworzyć. Moglibyście poratować jakimś tutorialem jak to zrobić lub łopatologicznie wytłumaczyć ?  :D  
Z góry dzięki za pomoc

Wiedziałem że zawsze można na was liczyć .Jesteście żałośni. Człowiek potrzebuje pomocy a wy ani be ani be. Wielkie dzięki wielcy znawcy pifpaf.gif

Taki temat zdaje sie juz był na forum UŻYJ OPCJI SZUKAJ- pewnie dlatego nikt Ci nie odpoweidział
ds
wysyłam posta jeszcze raz - czyzby forumowi eksperci go niezauwazyli? cool.gif

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43256898
czy ta 'przerobka' ma jakies wady?
prosze o podanie w miare mozliwosci wad i zalet boot disca cool.gif
Anonymous
A mi się przydażyło coś dziwnego. Konsola nie chce czytać oryginałów jakoś dziwnie , tylko piraty 0_o. Jeszcze wczoraj czytała oryginał PES4 a dzisiaj już żadnego. Wie ktoś coś o takim fancie ? Dane: 30004R (pipi): DUO2
wsm
to dziwne, zazwyczaj jest na odwrot (siadajacy laser).
byczy2001
POMOCY!!! Dziecko zrzucilo mi konsole(srebrna scph-50004 nieprzerobiona) tacka na plyty nie chciala sie wsówac. Rozkrecilem, jeden namagnesowany precik sobie lezal w poprzek, wsadzilem go spowrotem, latala sobie tez luzem taka blaszka,probowalem ja wsadzac na rozne sposoby, wsadzilem ja wkoncu jakos tak blizej tylniej scianki(wogule nie wiem czy dobrze, ledwo te preciki sie mieszcza, wchodza na takie biale plastikowe trybiki. Tacka sie juz zamyka(chociarz nie wiem czy dobrze to wsadzilem) ale konsola nie czyta plyt(jedna przy wczesniejszych probach mi porysowala, teraz nie rysuje, ale nie czyta) A nawet sie plyta nie chce ruszac teraz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.