Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Colin Mcrae 2005 DEMO -> pierwsze wrazenia
Forum PSX Extreme > Kąciki > Kącik Wyścigowy
Pablo_el
wlasnie pojawilo sie pierwsze demo Colin Mcrae 2005. W demie dostepne sa 3 furki (206, Celica, Stratos) i 3 trasy (UK, Swecja i Niemcy icon_twisted.gif ) Demo mozna zassac np stad

Pierwsze wrazenie po odpaleniu (UK+ pużot) -> to CMR4 + nowe trasy. I znowu lipa sad.gif Oczekiwalem czegos wiecej. W koncu konkurencja nie spi ( WRC 03, Richard Burns, Rallysport Challenge 2 ...) a praktycznie od CMR3 nic sie naprawde nie zmienilo sad.gif Ja chce CMR2 SE z edytorem tras !!! No ale nic gram dalej. Wybralem Niemcy. 8O ?Ja nie moge jaka zaje.bista trasa!!! Oja!! Po pierwszym zakrecie "Ej kto heble zaporzyczyl?" Fura hamuje gorzej od bąka :x Hmmm a moze cos w ustawieniach? Po kilku minutach grzebania sie z oponami wybieram dobre opony (Abrasive) ale niewiele to pomoglo. W tym momencie olsnienie !! Czemu ten j.eb.any automat tak woolno redukuje? Zmiana na Semi-auto + reczne zrzucanie w dol = w koncu mam hamulce tongue.gif Codemasters musi to KONIECZNIE poprawic bo lamerow grajacych na automacie takich jak ja jest pelno.

Druga rownie wazna sprawa jak prowadzenie samochodu jest wybor kamery. Doszly dwa nowe widoki -> daleki zza samochodu i z maski biggrin.gif Szkoda ze nie rozwiazano tego jak w CMR2 gdzie mozna bylo ustawic sobie kamere praktycznie bez ograniczen. MI pszypasowala najbardziej kamera zza samochodu -> ta nowa. Daje jako takie poczucie kontroli nad furka i costam widac wink.gif

No i w koncu moglem zaczac grac wink.gif Model jazdy jest bardzo podobny do CMR4 jednak jezdzi sie inaczej i co najwazniejsze nieco trudniej. Czasem mozna stracic kontrole na furką ( no nie Quirex :roll: ) ale ogolnie jest pszyjemniej. Ale to pierwsze wraznenie. BArdzo mozliwe ze spowodowane fajnymi trasami. Zostaly wyleczone z raka drazacego Colina od trojki -> w koncu sa waskie biggrin.gif Szczegolnie podoba mi sie ta u sasiadow i to wlasnie ja mecze namietnie wink.gif Szwecja udostepnia nam szybki OES. UK tesz prezentuje sie niezle.

Na koniec kilka innych spostrzezen
- gra jest szybsza od CMR4
- w koncu pogoda na stageach sie zmienia !!!
- grafa jest ok jakj jedziesz po trasie. Jak zaczniesz sie przygladac nie jest jusz tak rozowo. W widoku z maski trawa i plotki/reklamy czasem migaja jak na dysko banjo wink.gif Na ATi 8500 i omedze 2.5.58
- jest tryb kariery ale w demie go niema wink.gif
- zostaly poje,bane menusy icon_evil.gif Czepiam sie nie designu ale ergonomi (brak opcji restart w pauzie podczas gry !!!)

to narazie na tyle. Jutro moze cos nowego wyjdzie albo mi sie nie spodoba wink.gif Moze ktos z was jusz gral w to demko ?
a ja zawsze w przypadku "Kolinów" pytam o to samo:

- czy przyrożne krzaczki i drzewa albo znaki drogowe nadal są z betonu?

- czy na trasie znowu porozkładali na poboczu drewniane (ale tez betonowe) skrzyneczki?

- czy w Wielkiej Brytnii znowu mamy dylemat "trafię w tę furtkę kur... czy nie trafię?" wink.gif

- czy mostki na trasie znowu są szersze 5 cm od auta?

Kolejny Colin nad którym spędzę duzo czasu i trzeci z rzędu z którego będę pewnie niezadowolony wink.gif
nWo
a ja zawsze w przypadku \"Kolinów\" pytam o to samo:

- czy na trasie znowu porozkładali na poboczu drewniane (ale tez betonowe) skrzyneczki? 

- czy w Wielkiej Brytnii znowu mamy dylemat \"trafię w tę furtkę kur... czy nie trafię?\" wink.gif

Kolejny Colin nad którym spędzę duzo czasu i trzeci z rzędu z którego będę pewnie niezadowolony wink.gif

- krzaki tereaz fruwają przy kontakcje z samochodem, slupki nie te da sie przestawic lecz nadal maja w sobie dosc energii aby nas zatrzymac

- betonowe skrzyneczki ?? hmm rajd niemiec rozgrywa sie na poligonie wiec tam są betonowe BLOKI smile.gif

- a w GB faktycznie bramki sa lekko szersze, lecz pamietajmy ze to dopiero demo ! i nie wiadomo jak napozostalych trasach. Same trasy sa weższe tzn nareszcie są wąskie.

- mostki ? tak są szeresze od auta o 5 cm smile.gif

zasem mozna stracic kontrole na furką ( no nie Quirex  )
no :x I w koncu bardzo wazny fakt ktorego nie zauwazylem.

Klawiatura czy joy Pad w tym przypadku nawet przez przejsciowke ODPADAJĄ icon_evil.gif Koniecznie trzeba sie uczyc grana na kierownicy.

szajse ... to będzie dla mnie lekkcja pokory
Voo
niestety nie mam PC na którym móglbym to wypróbować, ale czytałem opinie że demko nowego Kolina wypada słabiej niż naszego Xpand Rally. Macie może takie porównanie, graliście w demo XR?
L0SER
Heh!
Ja gralem w pelna wersje Xpand, a na dniach bede mial pelnego Colina (press rules;), wiec pokusze sie o porownanie!
Porownujac demo CMR i Xpand, moge stwierdzic, ze Xpand jest gorsza symulacja!
Przypomina mocno CMR2 - takie same poslizgi itd.
A Colin uderzy w strone RBR!
To dobrze!
Za to Xpand Rally rzadzi za sprawa obrazen kierowcy:)
TO JEST ABSOLUTNA NOWOSC!!!
Pablo_el

A Colin uderzy w strone RBR!
To dobrze!
Za to Xpand Rally rzadzi za sprawa obrazen kierowcy:)
TO JEST ABSOLUTNA NOWOSC!!!

a) w demku tego nie widac WOGULE. Dalej mozna wesolo smigac po trawie bez zanej konsekwencji. Zniszecznia sa takie jak w CMR4 czyli mocno srednio realistyczne w porownaniu do Ryśka (nie da sie nie dojechac). A model jazdy to raasowane 4 wiec do Ryśka raczej mu daleeeko wink.gif

B) Obrazenia kierwocy sa chyba w Ryśku. Poprawcie mnie jesli sie myle

LOSER pokus sie o szybkie porownanie trzech (+ rysiek) tytulow jak dotrze do ciebie CMR. Zwroc uwage na bledy jakie wytknalem w demku wink.gif

Jeszcze slowko o kolizjach. Fajnie wyglada zachaczenie slupek pszy 100 MPH ale jusz w czolowo w kamien strasznie badziewnie -> samochod STAJE i zaczyna pchac kamien icon_evil.gif Ogolnie kolizje sa niedopracowane i wymagaja sporej interwencji

a ja zawsze w przypadku \"Kolinów\" pytam o to samo:

- czy w Wielkiej Brytnii znowu mamy dylemat \"trafię w tę furtkę kur... czy nie trafię?\" wink.gif

- krzaki tereaz fruwają przy kontakcje z samochodem, slupki nie te da sie przestawic lecz nadal maja w sobie dosc energii aby nas zatrzymac

- betonowe skrzyneczki ?? hmm rajd niemiec rozgrywa sie na poligonie wiec tam są betonowe BLOKI smile.gif

- nie wszystkie slupki zatrzymuja wink.gif W niektore jak sie dobrze wpasuje to leca biggrin.gif

- chodzi ci pewnie o te beczki poustawiane na szykanach. Na moje oko sa one wypelnione wodą ale dzwon wyglada tak jak spotkanie z kamieniem icon_evil.gif

Ide dalej smigac w niemczech icon_twisted.gif
T3xz
Może jak co roku grafika w 2005 jest lepsza, z każdą zmianą dochodzi do miana fotorealistyki, blur, rozmycia, prędkość, dźwięki tartego żwiru spod samochodu, piski publiczności, ten miły dźwięk szumu powietrza, silnik który reaguje na styl jazdy... może to już było lecz nie aż na taką stalę. Denerwuje tylko to co w poprzednich częściach wywoływało pomstę do nieba. Uderzenie przy 120 bokiem fury w drzewo czy słupek robi lekkie zadrapania na drzwiach z kolei już w niektórych przypadkach przy 60 lekkie zachaczenie o krzak kończy się wyłamaniem drzwi. Czyli jak już stwierdzono: kolizje są bolączką tej serii. Dalej: Prawdopodobne że rozpieszczony RBR oczekiwałem czegoś więcej od panów z Codemasters w kwesti symulacji. Raz. hamowanie się udało, naprawdę trzeba uważać lecz dalej nie jest to co w RBR. Dwa: zachowanie samochodu. Do czego to doszło żeby jazda po poboczu, po grudach na polu, po zarośniętej krzakami trawie... i co dziwo, po polu pszenicy nie robiła żadnej różnicy na podwoziu, sposobowi sterowania, samym zachowaniu fury. Po mału czuć że kolejne Coliny schodzą z lini jaką zapoczątkowała pierwsza część, symulacji wchodząc na szerokie tory (kto to widział żeby trasa była na dwie szerokości samochodu.. i to w lesie?) arcade. O dziwo nie widziałem tego w wersji 2004. Jak już pisałem. Richard Burns Rally jest dla mnie ciosem w głowę. Uprzytomnił i pokazał w jakim kierunku powinny się rozwijać serie próbujące "udawać" prawdziwe prowadzenie samochodu.
FC Bayern Monachium
Tak czytam te Wasze opinie i się zastanawiam.
Czy gry wirtualne mają się stawać grami rzeczywistymi czy mają pozostać nadal w formie zabawy z nutą realności?
Mi się zdaje ,że ta druga opcja jest bardziej prawidłowa i trafna.
Czy chcemy żeby np. wirtualny ludzik zeszczał się w pory i analogicznie żebyśmy my się zeszczali w gacie laugh.gif Czy chcemy aby komputerowy ludzik zesrał się w majty co za tym idzie my także zesralibyśmy się w majty laugh.gif ?
Takie mają być gry?Nie chcę aby gry stawały się coraz bardziej realne,prawdziwe.To już nie będzie czysta zabawa.To już nie będzie czyste czerpanie przyjemności przynajmniej dla mnie.
Voo
sens symulacji jest taki, że ma jak najwierniej odzwierciedlac rzeczywistość, dla wielu fanów własnie wyśrubowany poziom trudności oznacza FUN. Popatrz na niektóre pecetowe symulatory lotnicze - hardkor w najczystszej postaci. Oczywiście jest to mniejszosc, która może sobie, w przypadku fanow rajdów, posmigać teraz w RBR. Na przeciwnym biegunie jest mocno już arkadowe WRC (szkoda, że jedyne z licencją), gdzieś pośrodku Colin.

Mi się zdaje ,że ta druga opcja jest bardziej prawidłowa i trafna

nie ma takiego pojęcia jak "prawidłowa" czy "trafna" bo każdemu radoche sprawia co innego

Zresztą skonczy się tak że po raz kolejny wszyscy będziemy rznąć do bólu w tego Colina smile.gif Ja tez, chociaż jak zobacze te furtki w Anglii to.... icon_twisted.gif

Aha - są jacyś kibice na trasie?
nWo
- Demo Colin McRae Rally 5
- demo Xpand Rally
- Pełna Wersja Richard Burns Rally

w skali od 1 do 5

cmr 5 w chwili obecnej mocna 3 za dodatkowe widoki, i wiecej samochodów i wiecej tras niz w CmR 4

Xpand średnia 3 bo lubie ten styl smile.gif i milo wspominal CmR 2 a ta gra czerpie z niej dosc widocznie i bardzo dobrze

RBR na mocne 4 za to ze to prawdziwy symulator rajdu a nie pomieszanie ARCADE z poplątaniem

tylko jedna gra w chwili obecnej zasluguje na 5 i jest nią WRC 2003

mniemam ze po wyjscu WRC 2004 bede musial te skale podnieść
Pablo_el

sa obok trasy -> zaden nie śmiga niczym łania wink.gif Milym smaczkiem jest to ze podczas deszczu maja parasole tongue.gif
nWo

sa obok trasy -> zaden nie śmiga niczym łania wink.gif Milym smaczkiem jest to ze podczas deszczu maja parasole tongue.gif

czekaj czekaj jaki to ja mialem motyw z kibolami ?? aa w RBR wpadlem na ich grupke na poboczu i EKRAN na chwile na jakies 2 sekundy zmienił mi sie na czerwono. nie wiem jakie byly by tego kosekwencje bo niedojechalismy do konca trasy smile.gif ostro
Voo
na najwyższym poziomie trudności oznacza to przylot helikoptera ratunkowego i dyskwalifikację, sorki za offtop bo to nie temat o RBR
bartiz
To demo macie na PS2 czy PC?';p
Pablo_el
To demo macie na PS2 czy PC?';p

na PC, link do dema w pierwszym poscie :roll:
nWo
Colin Mcrae 5
Mam nadzieje ze nikt sie nie pogniewa jezeli zaczniemy umieszczać tutaj kilka czasów z wersji PC.

Sweeden / 206 WRC / Manual / 2:19:16
G.B 206 / WRC / Manual / 2:44:50
Germany / 206 WRC / Manual / 2:45:72 HA Pablo_el icon_twisted.gif czuje te gra korfa czuje te gre !!
Pablo_el
http://www.gametimesonline.com/ wink.gif
zakk wylde
Jeśli poprawili szybość to już jest ok. Ponieważ ostatnio grając w najnowszego Race Drivera na xboxa gdzie predkość jest spox przesiadałem sie na Colina 4 to dostawałem szoku jadąc furą WRC czułem sie jakbym prowadził jakiegoś szrota :?
Voo
prędkość jest w Toce spox, wyscigi torowe też ale rajdy w tej grze to kpina w żywe oczy
speedi torun
........
tylko jedna gra w chwili obecnej zasluguje na 5 i jest nią WRC 2003

mniemam ze po wyjscu WRC 2004 bede musial te skale podnieść

Ja pitole
A ja myślałem że już tylko sam tutaj kocham serie WRC biggrin.gif
No to MOD czekamy na przełom pażdziernika i listopada cool.gif Mam nadzieję że nie bedzie poślizgu icon_evil.gif
Ja tam w ciemno stawiam WRC4 na miejscu lidera wirtualnego rally w tym roku icon_twisted.gif
Pozdro
Voo
seria ma swoje wady, ale full licencja robi swoje smile.gif Ja skonczyłem na WRC2 a potem sprzedałem PS2 i czasem mi żal tej serii teraz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.