Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Forbiden Siren 2
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS2
SOAD
News trailer icon_twisted.gif - http://s.streamingmovies.ign.com/ps2/artic...2_01_wmvlow.wmv
SIKI
Jeżeli gra będzie tak trudna jak pierwsza część to raczej jej nie kupie icon_twisted.gif
Humulus XP
Kupię nawet jeśli nie obniżą poziomu trudności - choćby dla tych paru leveli jakie będę w stanie przejść.
Jakim
Filmik niezwykle shizujacy. Zapowiada sie klimat bardzo podobny do części 1, ale chyba nikt się niczego innego nie spodziewał.
SOAD
Nowe screeny

lukasz
Jeśli to co widzimy na scrennach będzie Siren 2 w rzeczywistości to Ja nie mam pytań.Grę oczywiście kupię bo jedynka spodobała mi się bardzo.

edit:Poziom trudności aż tak strzanie wywindowany nie był. smile.gif Jak wyeliminują parę wad z jedynki to chyba mamy pogromcę SH.
Humulus XP
Jak wyeliminują parę wad z jedynki to chyba mamy pogromcę SH.

Jak dla mnie to już pierwszy Siren pobił SH cool.gif .
P.S. Ciekawe, czy w KKW ukazał się już OST z pierwszego Siren'a? Ten ambientowy soundtrack jest o wiele bardziej niepokojący niż przemysłowe odgłosy w muzyce Akiry Yamaoki.
SIKI
Te screeny to normalnie hardcore @________@
To będzie większ schiza niż w jedynce @___@ Trzeba szykować pampersy o_O
Diabeu
icon_twisted.gif
za-je-bio-za!!! tyle mogę rzec,
wady z jedynki? uh imo to by stykło naniesienie położenia typa na mapie, bo czasami to się pobłądziło

oj czekam na pierwszy trailerek, na drugim skrinie jest żołnierz? ciekawe czy pokaża wydarzenia sprzed czy po części pierwszej icon_twisted.gif
SIKI
A te nowe "panienki" odziane na czarno wyglądają świetnie :f
IMO to będzie najstraszniejsza gra na konsole hyh.gif
BsE: Masz problemy ze wzrokiem ?? :f
trailer http://s.streamingmovies.ign.com/ps2/artic...2_01_wmvlow.wmv
YETI
Niezły ten trailer (do SH4 mu troche brakuje) oglądając mozna było byc pewien że to SH5 smile.gif
Diabeu
icon_twisted.gif ze wzrokiem luz ale kojarzenie mi siada od tej roboty, thx za link icon_twisted.gif
lukasz
Niezły ten trailer (do SH4 mu troche brakuje) oglądając mozna było byc pewien że to SH5 smile.gif

ale trailerowi siren brakuje do trailera sh4?Bo w sumie mnie nie obchodzi jakość trailera sh4 bo przeszedłem grę i wcale wielce uradowany nie jestem.
SOAD
Nowe screeny!!! - http://www.gameonly.pl/?dzial=komentarze&A...la=ps2&Aid=4755
Hela
Wygladaja bardziej sugestywnie niz te z "jedynki".
Humulus XP
Chyba nie przeczytaliście uważnie komentarza do tych zdjęć - to arty a nie screeny z gry :roll: .
Hela
A czy ja napisalem ze to skriny?
SOAD
Screeny i news info - http://ps2.ign.com/articles/605/605942p1.html
Hudy
Ja sie nie moge doczekać .Najlepszy horror w jaki grałem.poziom trudności mi odpowiadał.Zebrałem z kolgą wszystkie dokumenty.Oglądał ktoś Ostatni filmik??
ds
Nowości w dwójce (wg. ign.com):
- Przeciwnikami będą Yamibito - mają "uczulenie" na czerwone światło, są za to mądrzejsze/sprytniejsze od Shibito
- Poprawiony silnik odpowiadający za grę świateł (w jedynce właśnie brakuje mi cieni, klimatu to doda)
- Efekt fal na wodzie - też by się przydało, w końcu w okół niej kręci się historia.
- Uproszczony system przedstawienia historii - czy to dobrze czy źle? Zależy jak to rozwiążą twórcy.

O fabule nic nie wiadomo. Jednym z bohaterów ma być żołnierz japońskich sił obronnych... czyżby horror w cieniu pola bitwy? Jestem na tak.

Jeden z najbardziej wyczekiwanych tytułów przeze mnie blink.gif
Marcin$
Temat dotyczący gry Forbidden Siren 2. (ten tytuł tłumaczy się jako zakazana syrena? huh.gif )

Proszę o jakieś opinie, oceny smile.gif
Jutro będe mial FS1, więc jak ją przejde to zapewne kupie część drugą tejże serii.

Patrząc na screeny team Sony powinien zaprezentować nam lepszą grafike! Wkońcu to gra od Sony. Dlaczego np. takie GoD miażdży FS2 pod tym względem? a obie gry wyszły spod tych samych skrzydeł.

mam nadzieje ze takiego tematu jeszcze nie ma happy.gif
KILL
QUOTE(Marcin$ @ 26 07 2006, 12:53) *

Temat dotyczący gry Forbidden Siren 2. (ten tytuł tłumaczy się jako zakazana syrena? huh.gif )

Proszę o jakieś opinie, oceny smile.gif
Jutro będe mial FS1, więc jak ją przejde to zapewne kupie część drugą tejże serii.

Patrząc na screeny team Sony powinien zaprezentować nam lepszą grafike! Wkońcu to gra od Sony. Dlaczego np. takie GoD miażdży FS2 pod tym względem? a obie gry wyszły spod tych samych skrzydeł.

mam nadzieje ze takiego tematu jeszcze nie ma happy.gif

Nie przesadzaj druga czesc prezetuje sie w miare okazale graficznie ten klimat zabija i to doslownie smile.gif
Marcin$
Trailer Forbidden Siren zwei
i dwa oficjalne z gamespot

i kilka screenshotów

no dobra, przecież każdy wie gdzie znaleźć screeny smile.gif

To będzie kontynuacja 1, czyli postacie z poprzedniej częsci ?
Re
By the way zdjęcia są z jedynki biggrin.gif Poznaje lokacje drugiego zdjęcia biggrin.gif Na 2 czekam bo FS to była najbardziej wykozaczona i hardkorowa giera w jaką grałem i przeszedłem biggrin.gif I te odgłosy, postacie, klimat, archiwa.
Marcin$
Nooo fakt, już je usunąłem tongue.gif i wstawiłem z FS-a2
Re
To jedna z gier gdzie grafika nie jest najwazniejsza. Tak samo jak Silent pierwszy w którego się ludzie do dzisiaj zagrywająbiggrin.gif Może jestem za mało wymagający ale FS dla mnie był genialny, a że graficznie nie powalał to wcale nie umniejszało naprawde świetnej zabawy. I ten klimat;D
Liar
Chwilkę miałem okazję obcowac z nowym forbiddenem, i dla mnie jak na pierwszy rzut to kupa, a zanaczam że pierwszą częścią bylem zafascynowany i całą przeszedłem. Grafa lepsza ale jest okrutnie ciemna, rozjaśnialismy tv u kumpla mase, żeby cokolwiek zobaczyć. Strzelanie z broni w trybie fpp to katorga, albo pad nie był w najlepszym stanie. W treningu żołnierzem nie byłem w stanie trafic żadnego shibido, bo zamiast poruszac umownym celownikiem tak, aby zastygał w danej pozycji, to musze miec odpowiednio wychylonego analona cały czas, a sterowanie jest straaasznie czułe i lipa z tego mi wychodzila. Miałem okazje tylko początkowe misje treningowe przejść i dają ładnego schiza. Nadal czuc ta panike przed shibido, ale mniejsze pole manewru mialem niż w jedynce. Co prawda może nie sugerujcie sie tym tekstem, bo to pierwsze wrażenie, ktore w przypadku jedynki też nie było za dobre.
Re
Gorąco polecam hyh.gif Rozkłada SH3 i 4 na kawałeczki. Czuć klimat pierwszej części. Jest dużo lepiej nie poprzednio, gra ro.zpierdala klimate, poprostu schizzaa. Jak dla mnie lepszy od Fatal Framów, kolejnych Silentów. Po za tym w 108 numerze jest recenzja. Na grafikie nie patrzcie, choć jest dobra (ale nie super) bo klimat w tej grze to jest moc, a ścieżka dzwiękowa to geniusz sam w sobie. Znowu dużo myślenia i kombinowania, choć wydaje mi się, że jest nieco prościej... ENJOY. Jak dla mnie najlepszy horror na PS2. Twórca pierwszego Silenta zaserwował kawał dobrego stracha hyh.gif
Marcin$
Re a co ze sterowaniem, jest az tak tragicznie jak napisał Liar ?

Jest podobne do pierwszej czesci (obecnie ja przechodze wink.gif ) ?
Re
Jest podobne. Wydaje mi się, że kamere zza pleców nieco lepiej pracuje, ale osobiście trudno mi było wyczuć różnice. A z pierwszej osoby jest tak samo jak w jedynce. czyli Liar ma racje, ale jak ktoś grał w jedynke to w 2 nie bedzie miał problemów. Dziwne bo mi nie przeszkadza. Z Żołnierzem nie miałem problemów. Gra z pewnością nie jest gorsza od poprzedniczki . Dla mnie lepsza, ciekawsza fabuła (ponoć), graficznie dużo lepiej (tak myśle po dłuższym obcowaniu). Po kilku godzinach grania w nocy, klimat gry przenosi się na chałupe, czego efektem jest, że człowiek ma zajoba i nie może zasnąć myśląć o grze, słyszy dziwne odgłosy ( tak, wiem czas się leczyć)biggrin.gif Liar wymienił jedyne minusy gry, które nie są dla każdego minusem (sterowanie, ciemna), ale trudno się nie zgodzić, z tymi uwagami, bo czasem faktycznie coś nie teges. Jako gra 8, jako horror 10-. Ostatni raz tak się czułem przy pierwszym SH, a grałem chyba w większość horrorków na ps2 i psx. Co do finałowej odpowiedzi Marcin$; Sterowanie nie jest tragiczne, dla mnie jest ok, nie mam problemów. Takie moje zdanie. Klimat mnie wchłonoł lece:D
Liar
A grałes w jedynke? Jakieś małe porównanko by sie przydało. Powiedz jeszcze, co z tymi planszami,bo te na początku malutkie były i czy później są spore połacie jak w jedynce. I napisz czy są akcje jak z tymi sławnymi śrubkami z pierwszej części (jak nie przykręcisz śrubki, której nie widac to póxniej lipa). Mnie jednak celowanie i kamera bardziej odpowiedały w 1 części.
Gahan
koniecznie sie musze zaopatrzyć w to coś wink.gif
h1m3r4
ja od samego czytania recenzji mam stracha...
Re
Dawno tu nie zaglądałem więc postanowiłem naskrobać coś.

TO JEST ABSOLUTNIE MAJSTERSZTYKOSSSS!!!!

Misja w której można po dość sporym terenie jeździć furą MIAżdzZZYYYY.
Jets tylko widok ze środka z kabiny, można sie rozglądać (jak Test Drive inlmited). Sterowanie furą jest całkiem pozytywne, stwory potrafią cie wyciągnąć z auta:) auto przy dzwonach sie rozpada i tłuką szyby, ALE CZEMU ja o tym pisze. Ano KLIMAT tychże misji (nie tylko tej).
Wyobraźćie sobie noc, las , droga, gdzieś tam jakie wioski, dalej mieścinka. Wsiadamy do auta, zapalamy światła i jedziemy ciemną drogą do wyznaczonego puntku, drogą oświetloną tylko przez reflektory auta i nagle coś potrafi wyskoczyć zza drzewa, a my mając kamere w kabinie rozglądamy się co się dzieje. hehe wyjść strach, stać autem w miejscu też strach.

Klimat nocnych podróży jest poprostu za..(pipi)istyyyy. I szczerze jest to pierwsyz horror w jakim gram, gdzie widzę ten patencik, bo plansze (specjalnie duża nie jest) można przejść tez bez fury, rzecz jasna dłużej wtedy jest, ale SAM POMYSŁ i klimat jaki bije jest niesamowity. A docenią to szególnie ludzie, którzy jeździli pustymi drogami nocnymi na działki, sami czy z rodzicami, czy jak. Wioska, droga, rozwidlenie, noc. Bujasz sie sam:D:D:D

Wesołe miasteczko jest też mocarne, a misje niewidomym tożto kolejny za(pipi)iaszczy pomysł zwiększający stres.
Nawet fatal frame nie ma zaimplementowanych tylu pomysłów które tak znacząco podbijają rozgrywkę i tykanie serducha.

Jeśli odrzucić podział na misje, to ja naprzykład czuje klimat pierwszego Silenta, pokoje z dziwnymi odgłosami fabuła ( od samego początku jest ładnie powiązane i nie jest to chaotyczne tak jak w przypadku Forbiddena 1).

No tyl e na gorąco:D
Sunderland
Jedyneczkę przeszedłem, pokochałem, więz zabrałem się za dwójkę i mam za sobą już spory kawał gry.Cóż mogę powiedzieć.Grafika jest ładna choć oszczędna w detale.Klimat każdej lokacji jest po prostu namacalny.Muzyka także trzyma bardzo wysoki poziom, a dodając do tego bogatą gamę odgłosów shibito...Słuchawki lub porządne głośniki i spanie w nocy mamy z głowy.Wspomniane sterowanie nie zmieniło się za specjalnie, tyle tylko, że wydaje się nieco bardziej dynamiczne, ponieważ część czynności mżna wykonywać w biegu no i dodano opcję szybszego poruszania na kuckach co przy telepiącej się kamerze zrywa beret.
To, co w Siren2 naprawdę wywołuje szeroki uśmiech na twarzy to masa patentów.Niemalże każda postać jaką przyjdzie nam sterować dostarcza zupełnie innych wrażeń.Twórcy pokombinowali i wyszedł z tego porządny mix zróżnicowanego gameplayu.Raz pokierujemy ślepcem i jego psem, a innym razem dziewojami o różnych paranormalnych zdolnościach.Zadania nie są już tak niedorzeczne jak poprzedno choć niektórzy nadal znajdą powody do narzekania.Co do poziomu trudności to jest on zaniżony w stosunku do poprzedniczki, ale gra wiąż przeznaczona jest dla bardziej zaciekłego grona Graczy, choć może to wynikać z nabytej w jedynce wprawy wink.gif .Dodatkowo mamy na początku wybór poziomu trudności i nawet na najwyższym gra dostarcza masę wskazówek odnośnie sposobu posunięcia akcji dalej.Wprowadzono też tryb alarmowy, który informuje nas czy w pobliżu znajduje się zagrożenie, co z jednej strony nie zmusza nas do przeczołgania się przez level, ale z drugiej zmniejsza nieco zaskoczenie po zaatakowaniu przez wroga.Nowe potwory są ciekawe acz kilka raczej mnie rozśmieszyło.Hostoria jest mroczna i zawiła, a w dodatku bardzo szybko się rozkręca i serwuje dużo mocnych wrażeń.A czy gra straszy jak poprzedniczka?O tym niech poświadczy fakt, że od czasów SH nic nie sprawiło abym wpadł w panikę i zamarł jak kamień.Właśnie tak bardzo mnie wystraszyła ta gra.Gracze zostaną wręcz sponiewierani ciężkim i mrocznym klimatem.
Siren spodoba się fanom jedynki, a dzięki pewnym ułatwieniom graczom, którzy nie mogli przebić się przez bardzo wysoki poziom trudności.Jak dla mnie seria o syrenkach to numer dwa zaraz po genialnym SH w gatunku horrorów.
Re
Apropo wesołego miasteczka, jest sporo nawiązań do wesołego miasteczka z jedynki. Chociażby ten słonik, który potrzebuje energi żebu działać. O różowym króliku siedzącym w małym ogródku nie wspomne. Trudno powiedzieć, zęby grafika była uboga czy zła. ona poprostu nie ma jakiś fajerwerków, ale deszcz, snop światła, detale(wystarczy podejść do siatki, czy przyjrzeć się budowlą wyglądają świetnie.

I zagadki. Hmm powiem, że trzeba czasem pokombinować. Jest łatwiej, ajuż za..(pipi)ista opcja jest z tym, że stworkom i innych patałachom o utracie ich przytomnośći można zabrać broń, położyć swoją, albo podmienićbiggrin.gif:D:D I tak od oszołomienia kogoś można zabrać shibitho pistolet a zostawić mu łyżkę do butów:D

Sighjack także sprawia się przyzwoicie.

krzyżakiem gora/dół ustawiamy czy chcemy mieć widok fpp czy z trzeciej osoby, co jest kolejnym genialnym krokiem, bo wchodząc naprzykład do toalety żeby sie rozejrzeć taki widoczek sie przydaje i całą grę można na nim przejść, co w pewnym sensie podwyższa poziom, bo ogranicza widoczność bardziej:)

muzyka wypasiona, ambient też. Niektóre motywy muzyczne można usłyszeć w filmie Forbidden Siren.

MINUSY??
Hmm może brak gry cieni od światła latarki, wtedy byłoby jeszcze straszniej, ale to takie doczepienie, którego sie nie zawuaża podczas gry.
Sunderland
Fakt, deszcz to już nawet w jedyneczce mnie powalał swoim wykonaniem.I muszę spomnieć o opisanym wyżej patencie-możliwości jazdy samochodem.Jest to niesamowicie klimatyczny patent.Przebijanie się przez ciemność, wypatrywanie w świetle reflektorów czychającego zagrożenia czy używanie klaksonu, aby zwabić do siebie shibito.I niby człowiek czuje się bezpieczny, lecz jak tylko zatrzyma się samochód w pobliżu wroga, ten może nas wyciągnąć na zewnątrz.Naprawdę samochód może przydać się w wielu sytuacjach(ot możemy dostać się do jakiegoś wysoko położonego miejsca).Podmiana broni faktycznie jest, ale trzeba dodać, że teraz dużo więcej shibito dzierży broń palną w tym nawet karabiny, więc czasami zamiast łasić się na jego giwery lepiej znaleźć sposób, aby przeczołgać się gdzieś dalej.Warto zwrócić uwagę na detale, które dodają grze realizmu.Np. bohater,który wg scenariusza dużo czasu spędził na deszczu ma przemoczone ciuchy.
Re
jeszcze nie spotkałem yambito za to:D I nie gram sobie, gram, i nie słyszałem wycia syreny teżbiggrin.gif albo nie przyuważyłem. Bo były misje przed 0:00:00 a mam teraz misje po tym czasie i właściwie fabularnie to nic nie wiem:D
Shakka
Po pierwsze hello wszystkim po długiej nieobecności.
Ja dla odmiany trochę ponarzekam. Prawda, Gra ma niesamowity klimat, sugestywną grafikę, pełno patentów. Tyle tylko, że twórcy robią wszystko, by ten klimat zarżnąć. Dzielenie fabuły na misje, ciągłe prowadzenie za rączkę, małe lokacje, których w dodatku jest tylko kilka i trzeba je co chwila powtarzać. No i do tego wszystkiego wysoki poziom trudności, który co chwila zmusza do restartu. Pod koniec dochodziło do tego, że zamiast się skradać, operować światłami itd. po prostu szukałem jakiegoś żelazka czy innej szpachli i wycinalem wszystko co mi stanęło na drodze. Ukończyłem Sirena, bo kupuje orygianły i żal mi bylo tych stu złotych, poza tym naprawdę wciągnęła mnie opowiadana historia (ba, po ukończeniu grałem nadal, żeby wygrzebać pominięte archive'y). Gdybym miał pirata, pewnie dałbym sobie spokój po pięciu godzinach. Mógł być killer, a jest świetna fabuła okraszona siermiężnym gameplay'em.

Howgh
Re
jakiegoś żelazka czy innej szpachli i wycinalem wszystko co mi stanęło na drodze. TO chyba troszkę ściemniasz z tym przechodzeniem gry, bo już misja na statku + misja przy motelach niedaleko początku każą kombinować, bo snajperzy strzelająbiggrin.gif I nie da się im przyłożyć szpachlą, ba nawet nie da się zbliżyć na mniej niż 100M:) niby fajnie, ale przy motelach stoi przy wyjściu z planszy i trzeba go sposobem:D:D:D Tak więc

CYTAT
dodatku jest tylko kilka
Wciąż nie wiem czy mówimy o tej samej grze. A lokacje małe?? łażenie po całym liniowcu czy po górach z kopalniami włącznie trudno nazwać małymi planszami. Tak samo plansze gdzie jeździ się autem. :-)
CYTAT
ciągłe prowadzenie za rączkę,
Tego już nie kumam. W żadnym sensie. autorzy w żaden sposób nie nakazują przejść w jeden sposób danej planszy. Choćby niewidomym, którym łazimy po wiosce, możemy obrać dowolną drogę. Powiedziałbym, że raczej samemu trzeba kombinowaćbiggrin.gif:D:D:D:D A kombinowanie jest ostre, bo czasem trzeba w jednym miejscu zrobić coś,by potem inny bohater miał łatwiej, albo, żeby mógł przejść dalej. Te rzeczy nie są w żaden sposób oznaczone, poprostu, trzeba sprawdzać każdy zakamarek i półkę. hehe
dynio
Poszukuję solucji do FS2. Najlepiej w języku Polski, choc nie pogardze Angielskim. Szukałem i nie znalazłem... smile.gif
icaros7
CYTAT(dynio @ 20 03 2008, 00:57) *
Szukałem i nie znalazłem... smile.gif

To cos malo szukales.

http://www.gamefaqs.com/console/ps2/file/924179/43855
http://www.gamefaqs.com/console/ps2/file/924179/44485
MoniqaPS2PSP
CYTAT(Re @ 20 02 2008, 15:44) *
jakiegoś żelazka czy innej szpachli i wycinalem wszystko co mi stanęło na drodze. TO chyba troszkę ściemniasz z tym przechodzeniem gry, bo już misja na statku + misja przy motelach niedaleko początku każą kombinować, bo snajperzy strzelająbiggrin.gif I nie da się im przyłożyć szpachlą, ba nawet nie da się zbliżyć na mniej niż 100M:) niby fajnie, ale przy motelach stoi przy wyjściu z planszy i trzeba go sposobem:D:D:D Tak więc
niekoniecznie ściemnia smile.gif jak ktoś sobie wgra kody na nieśmiertelność to może wycinać snajperów nawet pogrzebaczem down.gif ale co to za przyjemność.

a propo tej planszy ze snajperem(Akiko Kiyota/yamijima Island-Houya). Nie wiem jak wyjść z lokacji icon_chainsaw.gif Podjeżdżam w okolice budynku A, trąbię(wstawka filmowa) i potem prubuję z buta wydostać się z lokacji ale strzela do mnie squrczybyk. Jak go obejść i o so hosi jakby?
Gra wymiata,klimat świetny,fotorealistyczna grafa,uczucie zaszczucia i bezradności... Narzekać mogę tylko na kiepskie sterowanie niewiele różniace się od tego z częsci pierwszej ale da się do niego przyzwyczaić. Dla mnie najlepszy horrorek na ps2 zaraz obok Project zero i SH.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.