Mamy już 4 części tego wspaniałego horroru i zaraz 4 Sountracki...na pewno wszystkie utwory budzą jakiś niepokój, lęk...ale gdybyś miał wytypować ten najbardziej chory i obłąkany Soundtrack...która część ma najlepszy Sountrack...który utwór z tego Sountracku przypadł Ci specjalnie do gustu, nie dał Ci spac po nocach
A co do do utworu to jakoś szczególnie przypadło mi do gustu INTRO z JEDYNKI
Humulus XP
28 08 2004, 05:47
Mam takiego bzika na punkcie SH2, że skombinowałem sobie OST i jestem zachwycony bo jego klimat jest zupełnie inny niż w jedynce - znacznie więcej jest melancholijnych kompozycji pana Yamaoki (te straszące też są bardzo dobre). Z muzyki w jedynce podobały mi sie tylko kawałki z intra i outra. Jeśli chodzi o SH3 to jedyny utworek, który mocno zapadł mi w pamięć to ten z końcowego rankingu (normalnie brzmi jak kompozycje Jana Hammera). Dwójkę uważam za najlepszą część serii więc także do muzyki czuję ogromny sentyment. Mój ulubiony utwór to Love Psalm z zakończenia scenariusza Born From a Wish, który poruszył mnie nie mniej niż historia Jamesa Sunderlanda.
Danilo1972
28 08 2004, 06:42
Również uważam że muzyka z SH2 jest jak dotąd najlepiej skomponowaną, z całej serii. Co prawda nie słyszałem soundtracku do SH4, ale jest mało prawdopodobne, żeby był lepszy od dwójki.
nie da sie ukryc ze yamaoka to brutalny czlowiek jezeli chodzi o masowanie sie muzyka. silent hill 2 ofkoz wyrywa utowrami i nic tego nie zmieni. yamaoka stworzyl swoja specyficzna gitare ktora da sie rozpoznac od razu BTW to na nowej plytce the cure jest jeden utworek ktory poczatkiem kojarzy sie z silentami....a moze mi sie wydaje??? hmmm....w sumie to caly jest taki silentowaty

sprawdzcie sami....
utwor: ,, Alt.End ,, 7 track w europejskjiej wersji[/i]
Ölschmitz
30 08 2004, 17:08
najlepszy ma silent hill 2, ale w trojce rzadza wokalne kawalki, tzn. "You're not here" z intra, albo "I want love"...
Zdecydowanie soundtrack z SH2, piękne, melodyjne piosenki bardziej cieszą ucho niz utwory z jednyki wplywające na psyche

.
Lubie sobie posluchac Theme of Laura. Ta piosenka rządzi
zaznaczyłem jedynke, bo nie było takiej możliwości 1 i 2, ale pierwsze dwa są najepsze po bardzo ciężkim klimacie z jedynki, dwójka bardziej uspokaja, jest tam więcej futurystycznym melodii (np. A World of Madness lub Heaven's Night), które sprawiają, że człowiek odlatuje do innego świata zapominając o rzeczywistości

przynajmniej ja tak sie czuje słuchając zdecydowanie najlepszego soundtracku z gier w historii
do gry najbardziej odpowiada z SH (klimat, ciezkie dzwieki), do odsluchu SH2 (mily melodyjny OST, nawet takie kawalki jak Betrayal sa melodyjne). Z SH3 na uwage zasluguje czwarty kawalek - End Of Small Sanctuary i konczacy gre Joe Romersa - Hometown (swietny wokal i przerobka kawalka z jedynki).
..so the winner is SH2 OST.
edit: z SH4 nie uwzgledniam, bo nie sluchalem/gralem.
Mackal21
21 09 2004, 18:15
A co do do utworu to jakoś szczególnie przypadło mi do gustu INTRO z JEDYNKI

Mi tak samo.Muzyka z intra wymiata.
Kurde brakuje mi tylko soundtracku z SH1. Ma ktoś linka do pełnego OST'a

Byłbym wdzięczny
Bylo juz wielokrotnie walkowane w stosownym, przyklejonym topicu!
- Wujas
szczurek
22 09 2004, 06:56
Czemu nikt nie wspomnial o soundtracku z SH4? IMO Zeje.biscie buduje klimat, zapuszczasz chociazby do snu czy zeby odpoczac i jestes w innym swiecie
humungatunga5
22 09 2004, 23:38
Wg mnie najlepszy soundtrack t ten z SH1, głównie za sprawą Boskiego kawałku z intra. Pozatym kawałek z SH4 '' Waiting For You'' tez moze sie podobać

Nie ma co rozstrząsać który OST jest najlepszy, wszystkie trzymają mniej więcej ten sam poziom
Zangief
24 09 2004, 20:19
Dla mnie najlepszy OST to SH3 potem SH4, SH1 na koncu SH2. Dla spragnionych muzyki insipirowanej SH polecam odwiedzić stronke:
http://www.blackannis.co.uk/music/music.html
Znajdziecie tam kilka swietnych kompozycji.
Humulus XP
2 11 2004, 17:08
Właśnie jestem po lekturze OSTa z czwartej części i muszę przyznać, że jest niemal równie dobry co ten z SH2 choć dość mocno się od niego różni. Utwory są bardziej melodyjne i lepiej wpadają w ucho niż mroczne ambienty z dwójki. Muzyka w "The Room" znacznie lepiej nadaje się do słuchania. To ciekawe ale niektóre kawałki jak np. "Into the depths of self-discovery" czy "Wounded Warsong" doskonale pasowałyby do gier z serii Legacy of Kain. Prawdziwa perełka, panie Yamaoka.
Sam nie wiem dla czego ale trójeczka najbardziej mi wpadła w ucho.
Dobry jest kawałek z SH4 "Room of Angel" - Mary Elizabeth McGlynn
casper300
4 11 2004, 23:05
Nie wiem czemu ale mnie rozwalił jeden kawalek z SH1. Moze pamietacie moment jak umierala Lisa, splywala po niej krew i w tle przygrywala wtedy taka smutna melodia. Zeby to uslyszec drugi raz pzrechodzilem jeszcze raz gre, zrobilem sejwa i juz moglem sie rozkoszowac tym utworem bez przerwy.
Z 2jki podobaja mi sie Theme of Laura i Promise.
Według mnie najlepszy soundtrack ma Silent Hill 2, chociaż 4-eczka też jest niezła (jak się lubi grunge'owe klimaty). Najlepszy utwór "Theme of Laura" z SH2.
beavisbathol
16 01 2005, 17:09
Najlepszy OST ma Silent Hill 1. Jednak z kazdej czesci jest jakis utwor, ktory wpada w ucho.
SH1: Not Tommorow, Intro(piano version), Kill Angels
SH2: Thanatos, The Day of Night, Alone in the town, True
SH3: Prayer, Rain of Brass Petals (Three voice edit), Hometown
SH4: Tender Sugar, Room of Angels, Remodeling, Cradel of Forest
Dla mnie najlepszy jest OST SH2,
ale oczywiście wszystkie słucham na równi,jednak dwójeczka troszke przewyższa pozostałe soundtracki
Moj faworyt to SH2 - utwory sa bardzo zroznicowane i swietnie odaja klimat gry. Sluchajac tego OST mozna doswiadczyc calej gamy skrajnych emocji. Momentami sciezka dzwiekowa zahacza o genialne kompozycje skomponowane przez Angelo Badalamenti do Miasteczka Twin Peaks. Tracki Theme of Laura, Heaven's Night, Angel's Thanatos, Prisonic Fairytale czy Promise to wg mnie kwintesencja calej silentowej strony audio.
Wahałem się międzu SH2 i SH4 ostatecznie decydując się jednak na 4. Przeważyły wokalne kawałki i niesamowity "Room Of Angel". SH2 jednak ma lepsze melodyjne kawałki (Theme of Laura, Promise i Love Psalm).
Generalnie na równi je stawiam
Wszystkie Sajlenty mają sposik muzyczke klimatyczną i momentami sraszną jak puścilem mlodszemu bratu w nocy po ciemku to o sie chlopak zborował
evilcrusader
9 03 2005, 22:38
Dla mni przedewszytkim 4 da się ja bardziek normalnie słuchac ale wszytkie śą i ta bardzo bobre.
Najlepszy soundtrack do odsłuchiwania ma drugi Silent Hill (jest najbardziej melodyjny) ale to muza z pierwszej części buduje najcięższy, a zarazem najlepszy klimat.
Big Boss
25 03 2005, 15:49
Ja tam wole muzyke z SH3...jakos bardziej wpada mi w ucho. OST z SH2 tez jest swietny ale wybor jest tylko jeden (szkoda

). O SH4 sie nie wypowiadam bo jeszcze nie sluchalem OST'a z tej czesci.
OST 4-ki jeszcze nie mam, ale na razie najbardziej podoba mi sie SH2 (Betrayal+True+Promise lecą u mnie non-stop

), ale w 3-ce rozwalił mnie kompletnie "I need love studio mix" - jak ja to kocham
Wynoszę na piedestał OSTeka z SH2. Za klimat, który te kompozycje budowały.
Te numery rządzą:
" Overdose Delusion "
" Promise "
" Love Psalm "
" Theme of Laura "
" Alone in town ".
ciężko było zagłosować, ale zagłosowałem na jedynkę... numery z zakończeń gry są niesamowite... miałem dylemat pomiędzyu jedynką a dwójką...znowu track z kręgielni w dwójce i te inne klimaty ehh sam nie wiem
ciężko było zagłosować, ale zagłosowałem na jedynkę... numery z zakończeń gry są niesamowite... miałem dylemat pomiędzyu jedynką a dwójką...znowu track z kręgielni w dwójce i te inne klimaty ehh sam nie wiem
malinowy
3 05 2005, 18:57
Silent Hill 2 OST
Muza z dwójki rządzi, wiedziałem że w tej ankiecie wygra dwójeczka. Zresztą wszystkie OSTy z Silenta to mistrzostwo świata wśród soundtracków !
A dla mnie trojka. Nie wiem czemu ale tak jest. Fakt ze akurat tego soundtracku slucham najczesciej ( przy zasypianiu - a co

).
Ekhm... "Cisza" cuś tu długo panuje

Do sedna...
Dla mnie najwyrukwniejszym OST'em z serii jest ten z części 1. Ta muza miażdży i po prostu przy tych brzmieniach nie ma mowy o jakimkolwiek odprężeniu, jak ma to miejsce w przypadku OST'a z SH2

, który de facto jest jak dla mnie jakiś taki.... za słodziutki? No chyba... Do muzy z pozostałych części RACZEJ nic nie mam. Chyba, że do "Room of Angel" z 4-ki

Też jakiś taki... bueee

Ot nie pasuje mi i ch#j (...)
Jeśli o mnie chodzi to najbardziej podpasiły mi "surowe" dzwięki z pierwszego OST, które najlepiej oddają klimat gry.
Aczkolwiek, bardzo sobie cenię wszystkie cztery częsci.
Pierwszy OST jest genialny, ale zagłosowałem na drugi. Po prostu jestem pod wrażeniem geniuszu tego soundtracka. Muszę go sobie wreszcie kupić, widziałem ostatnio w sklepie PE. W ogóle SH2 to wybitna gra. Szkoda że już nie będzie nigdy takiej gry, chociaż może SH5 czymś nas zaskoczy ?
Właśnie robię małą sesyjkę z OeSTem z SH1. Rzecz genialna. Przez wieki nie doceniałem tej płyty, ale w tej chwili muszę oddać temu tworowi palmę pierwszeństwa.
Muzyka Yamaoki w SH1 zabija surowością, melodyjne krótkie "odpały" dają na moment wyjść z brudu Silent Hill, aby po tej chwili, uwypuklić powrót do miasta.
a ja mam jobla na punkcie osta z 4
-Room of Angel
-Cradel of Forest
-Heaven's Nigh i kilka innych dają rade
moze SH4 jako gra odstaje klmatem, ale muza nadal rlz
SH2 ma jak dla mnie najlepszy soundtrack bo te melodie zwłaszcza gitara z intra zostaja w głowie na zawsze
.:marioo:.
26 10 2005, 18:09
Ciężko powiedziec, który najlepszy. Kazdy OST ma kilka utworów które po prostu zapadają na długo w pamieci. I nawet subiektywnie nie wiem na jakią płytke oddac głos

Mam wszystkie soundracki Silenta...i kazdy słucham z podobną czestotliwością.. I głosu nie oddam na nic. Całosc jest po prostu genialna i ponadczasowa.
DarkSerge
15 01 2006, 17:25
Dla mnie najlepszy ze wszytskich to kawałek "tender sugar" z silenta 3. Wymiata i tyle
MasterShake
8 05 2006, 08:53
theme of laura - trip hop version jest świetne, jak ktoś chce moge gdzieś wrzucić
^^^ To wrzuć
Ja podziele się video do kaławka z Muzyki gracza Search for Cheryl
http://www.youtube.com/watch?v=w_zLik-aubw
A jak ma się sprawa z soundtrackiem z filmu? Mam gdzieś link gdzie są podane utwory z gier, które zostały wykorzystane w filmie, ale tam są też nowe aranżacje
Zaznaczyłam SH 4

Jednak mamię zmysły po trochu z każdej i uszczknę to PROMISE... PLEASE LOVE ME... ROOM OF ANGEL... i będę się powtarzać & zachwyt swój wyrażać... Muzyka ogółem jest niesamowita, wspaniale kanaliki uszu przetyka, to podnosi za klapy i rzuca o ścianę, powoduje zimne dreszcze by za chwilę wyciszyć... Raz łamie, druzgoce duszę, kiedy indziej wlewa w nią nektar spokoju... Czyli krótko: jest DOSKONAŁA
Iron Savior
20 01 2007, 11:37
O, Asia, kope lat.
Ma ktos moze gdzies bootleg z koncertu w Japonii Yamaoki razem z orkiestra?
Zeby nie bylo, ze OT : SH2
Grzehoo
20 01 2007, 16:21
IMO najlepszy jest soundtrack z SH2, za "Theme Of Laura" i "Promise".
btw. DarkSerge, "Tender Sugar" jest z SH4.
QUOTE(Iron Savior @ 20 01 2007, 11:37)

O, Asia, kope lat.
O, Iron (nie pamiętam imienia), a no kopę

QUOTE(Grzehoo @ 20 01 2007, 16:21)

Dobrze napisane, dać mu wódki

( jak jest pełnoletni

) Tender Sugar i Theme Of Laura również lekko się słucha... na wszelakie zgrzyty tylko moja wena głucha
Zwyrodnialec
20 01 2007, 20:31
QUOTE(Grzehoo @ 20 01 2007, 16:21)

btw. DarkSerge, "Tender Sugar" jest z SH4.
Zgadzam się, najlepszy OST posiada SH2. Ale nic nie przebija kawałka z intra "jedynki".
Iron Savior
20 01 2007, 20:54
Tak apropo wspanialosci OSTu z SH2 - w niektorych telefonach firmy NOKIA jest melodyjka strasznie podobna do True, tylko za cholere nie pamietam jak sie nazywa. W ogole to kazdy uwaza, ze Theme of Laura i Promise najlepsze a o True nikt nie pamieta;P I jeszcze swietne jest "You're not here" z SH3.... O "Waiting for You" w wersji live nie wspomne...
http://www.youtube.com/watch?v=G8lfUjEn7YwPS - Asiu imie mam w katalogu GG wpisane
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.