Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: PSP czy DS?
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Elmer

sad but true icon_twisted.gif
marshall
Ja lykam bez zastanowienia PSP. Wyglad ku/rew/sko mi sie podoba, gry mi pasuja na ten sprzet, przenosne Nintendo jakos nigdy mnie nie jaralo. Po wczorajszej premierze utwierdzilo mnie to tylko ze ja musze to miec biggrin.gif
Ryo masz racje DS wyglada jak przedwojenne jajka :wink:
Arkady
Ja lykam bez zastanowienia PSP. Wyglad ku/rew/sko mi sie podoba, gry mi pasuja na ten sprzet, przenosne Nintendo jakos nigdy mnie nie jaralo. Po wczorajszej premierze utwierdzilo mnie to tylko ze ja musze to miec biggrin.gif
Ryo masz racje DS wyglada jak przedwojenne jajka  :wink:

... i jeszcze ten wielgachny (jak na przenośny sprzęt) ekran, wygląd PSP jest bajerancki.

Tak czytam o PSP, a jakoś nie wiem kiedy w europie - wie ktoś question.gif
Krzych Ayanami
W marcu.
Tak samo jak DS.
Nie wiem zresztą, czy start obu platform nie nastąpi tego samego dnia...
Matrox
No i juz wiadomo ,ze bateria trzyma ponad 6h. Ja juz wiem ,ze kupie PSP ;] Sorry bardzo ale moc oraz multimedialne zastosowanie bardziej mnie przyciaga niz dotykowy ekranik NDS. Teraz juz tylko czekam na premiere w juropie smile.gif
el ZAX
Nie mam zamiaru zadnego z handheldow kupowac, ale dla mnie sytuacja przedstawia sie tak: NDS - plus za oryginalnosc, minus za wygląd a PSP plus za wygląd a minus za wtórnośc (wiele hitow z PSXa/PS2 konwertowanych na PSP) i chyba bym z tego zestawienia wybral jednak DSa (mając nadzieje ze powstaną na niego jakies bajeranckie gierki wykorzystujące 2 ekraniki), bo PSP ma moc itd. ale po co mi grac w to co juz kiedys gralem... Ale jeszcze trza poczekac na konkretne gry na obie maszynki cool.gif
suzuki
Jedno jest pewne: w POLSCE wygra konsolka z dostępem do TANICH kopii gier.Taka jest prawda.
A.Z.BEST
No po tych ciepłych słowach o PSP (głównie czas działania baterii) zaczynam o niej myśleć pozytywnie, no i na dodatek to player MP3. Super hyh.gif. Klapą jest dla mnie UMD z dziuuuurą ohmy.gif. Kto to wymyślił?

A co do piractwa; obstawiam, że nie będzie to łatwe i najpewniej będziemy skazani na granie z PSP podpiętym do PC przez USB (ew. mniejsze gry na karcie flash).
Whymaster
PSP.... konsola dla mnie stylowa, podoba mi się porządny duży wyświetlacz (wole 1 duzy niz 2 małe), a co do grafiki to dla mnie nie jest to ps2, raczej coś pomiedzy dc a ps2, ale bardziej w do ps2. Gdy zobaczyłem rigde racers i intro, to uwierzyłem bardziej w moc tej minikonsolki. Nie zmienia to faktu, że NDS jest równie wspaniałą i jakże innowacyjna konsolką.
zabiłem SUPERMANA
niestety obydwie konsole maja te sama wade. ich monitorki maja martwe piksele czy jak to sie nazywa. typowa przypadlosc monitorw lcd czy wogule tych super plaskich

szkoda bo myslalem ze sony tego uniknie niestety to nie oni chyba robia monitory bo pewnie gdyby to byla ich robota nic takiego nie mialo by miejsca a moze sie myle confused.gif
Whymaster
Podobno gwaranja monitorów lcd uznaje tylko tam parenascie martwych pikseli, gdy jest powyzej mozna zglaszac reklamacje, co do PSP to nie wiem.
A.Z.BEST
Kurcze, jednak sprawa jest taka jak można było się domyślić. Duża firma, dużo przemaglowanych już tytułów (z PS2 i PSXa) i konsola ma praktycznie zagwarantowany sukces. Jednak to chyba widać, że ludzie wolą zamerakanizowane, fabularne produkcje, zamiast historyjek hydraulika i jego drużyny grzybków i brzoskwinek. W następnej generacji wpadnie pewnie M$. Można mówić, że M$ już przegapił tą generację i znowu będzie tak samo jak z Xbox'em- czyli trzeba będzie pocketboxem ;] torować drogę dla pocketboxa 2, no ale zobaczymy jak to będzie naprawdę. Mi się wydaje, żę M$ musi uzbierać jeszcze paru developerów, z którymi można będzie kojarzyć jego platformę (bo jak ktoś powie MGS, to od razu kojarzy się PSX i PS2)- Ninja Gaiden na jakimś pockecie za 4-5 lat? Oj tak smile.gif!! Ino swego czasu plotkowało się na temat rzekomej kieszonsolki M$u, lecz sam koncern odciął się od tych plotek (ich strata). Szkoda zaś Nintendo, bo gdy N przegra tą generację kieszonsolek, będzie cienko i przewidywania o odejściu N do samego developingu się spełnią. Hardware będą produkować tylko Sony i M$. Wspomnijcie ten post za 5-10 lat i skonfrontujcie go z rzeczywistością smile.gif. Trochę się rozpędziłem rozmyślaniami, ale ja jakoś coraz częściej wybiegam w przyszłość, ledwo co zbadając teraźniejszość ;].
HunterX
Kurcze, jednak sprawa jest taka jak można było się domyślić. Duża firma, dużo przemaglowanych już tytułów (z PS2 i PSXa) i konsola ma praktycznie zagwarantowany sukces. Jednak to chyba widać, że ludzie wolą zamerakanizowane, fabularne produkcje, zamiast historyjek hydraulika i jego drużyny grzybków i brzoskwinek. W następnej generacji wpadnie pewnie M$. Można mówić, że M$ już przegapił tą generację i znowu będzie tak samo jak z Xbox'em- czyli trzeba będzie pocketboxem ;] torować drogę dla pocketboxa 2, no ale zobaczymy jak to będzie naprawdę. Mi się wydaje, żę M$ musi uzbierać jeszcze paru developerów, z którymi można będzie kojarzyć jego platformę (bo jak ktoś powie MGS, to od razu kojarzy się PSX i PS2)- Ninja Gaiden na jakimś pockecie za 4-5 lat? Oj tak smile.gif!! Ino swego czasu plotkowało się na temat rzekomej kieszonsolki M$u, lecz sam koncern odciął się od tych plotek (ich strata). Szkoda zaś Nintendo, bo gdy N przegra tą generację kieszonsolek, będzie cienko i przewidywania o odejściu N do samego developingu się spełnią. Hardware będą produkować tylko Sony i M$. Wspomnijcie ten post za 5-10 lat i skonfrontujcie go z rzeczywistością smile.gif. Trochę się rozpędziłem rozmyślaniami, ale ja jakoś coraz częściej wybiegam w przyszłość, ledwo co zbadając teraźniejszość ;].

Nie pij tyle wink.gif .
Co do Nintendo, to sam też zaczynam miewać czarne myśli, jednak jeszcze zobaczymy jak to będzie. Pamiętajmy, że oprócz DS'a, Nintendo ma jeszcze Game Boy'a. DS nie jest następcą GB, lecz trzecią gałęzią hardware'u. Takim rewolucyjnym eksperymentem. Zapewne za rok czy dwa wyjdzie kolejny GB. I co wtedy? Jeśli Nintendo nie da d... i zrobi mocny sprzęt, to Sony będzie miało kłopot, bo zbyt wcześnie następnego PSP nie mogą wydać zbyt wcześnie. A w innym wypadku to... bez komentarza. Ja jednak wolę nie wybiegać zbyt daleko myślami. Teraz mnie interesuje sytuacja na rynku po tym jak konsole będą już przynajmniej z rok na rynku. Wtedy możemy gdybać co dalej.
A odnośnie NG, to AFAIK powstaje takowa gra na DSa. Może nie będzie ultra-super grafika, ale chyba nie za to tę grę kochają posiadacze Xboxów, nie? ;]
A.Z.BEST
Tak się składa, że jestem abstynentem, a paliłem dawno temu tongue.gif. Po prostu mnie poniosło ;p.

A NG? Niektórzy to kochają, ja akurat nie, ale to idealna gra na kieszonsole- IMO smile.gif. No ale z cienką grafą to nie to samo. NG jest po prostu (nie boję się użyć słowa ;]) wykur.wiste graficznie na Xie.
HunterX
Tak się składa, że jestem abstynentem, a paliłem dawno temu tongue.gif. Po prostu mnie poniosło ;p.

Taki malutki offtopik: chciałem zaznaczyć iż to był żart. A o tym, że nie pijesz, wiem (czyta się różne tematy;). Pozdro ;].

A co do NG, to może ludzie zaczną dostrzegać jakąś głębię w tej grze a nie tylko grafika i grafika ;]].
A.Z.BEST

Taki malutki offtopik: chciałem zaznaczyć iż to był żart. A o tym, że nie pijesz, wiem (czyta się różne tematy;). Pozdro ;].

A co do NG, to może ludzie zaczną dostrzegać jakąś głębię w tej grze a nie tylko grafika i grafika ;]].

Oj tam, właśnie o to chodzi, że ci, którym gra podeszła widzą wszystko poza grafą wink.gif. Ale ja twierdzę, że gdyby nie grafa, to by ta gierka dużo straciła. DEOT tongue.gif.

Chociaż żeby nie być do końca offtopowym, zapytam kiedy będzie (lub jest przewidywana chociaż) premiera europejska?
fagg
http://www.skizo.org/njuspsp_detal.php3?id=167&sys=PSP
ciekawe info..
Hela
Rockstar oglosilo ze przerzuci jakies swoje gry na PSP. Nie wiadomo czy w postaci remakow czy sequleii, ale zawsze to cudowna wiadomosc.
szczurek
"At a recent Halo 2 event held last week, Peter Moore of Microsoft spoke of how PSP stands no chance against the DS. With Nintendo dominating the handheld market, Sony entering the market is "like developing your own little operating system and saying, 'Well, I'm going to challenge Windows'," according to Moore, when questioned at the event.

Robbie Bach, chief executive of Microsoft told the audience I think, in general, it's different than our [console] business," when talking about the handheld market. He also went on to say "We've yet to see anybody make a meaningful connection between having a console and having a handheld. If Sony is distracted by way of a war with Nintendo, that's fine with us."

Info dosc stare, bo z premiery Halo2, ale warte zacytowania....

nie, nie chodzi o to, ze jezeli Mocrosoft mowi pozytywnie o DSie to on napewno wygra laugh.gif .
Matrox

nie, nie chodzi o to, ze jezeli Mocrosoft mowi pozytywnie o DSie to on napewno wygra laugh.gif .

Juz ja wiem ,ze ci o to chodzi tongue.gif Swoja droga Sony moglo pwoeidziec podobne slowa gdy M$ wkraczal na rynek konsol stacjonarnych ktory byl zdominowany przez SONY i NINTENDO.

P.S.Mnie wkurzyly te slowa (i nie chodzi mi o rynek konsolowy) "like developing your own little operating system and saying, 'Well, I'm going to challenge Windows'," Sa cholernie pewni siebie. Niestety to jest prawda w odniesieniu do dzisiejszej stuacji z OS'ami. M$ wypuszcza cigle nowe pelne bugow systemy ale moga sobie na to pozwolic bo konkurencja i tak nie ma szans ,chocby ich systemy byly o niebo lepsze confused.gif
HunterX
Szczurek, co ty takie strocie wygrzebujesz? Ale swoją drogą warto jeszcze raz się pośmiać. Wiadomo, że Sony ma szanse z Nintendo. Z tym porównaniem do Windowsa "troszkę" przesadzili. A czy to "troszkę" oznacza dużo, okaże się dopiero za parę lat (będzie ciekawie).
Matrox
Qrde wszystko fajnie, extra, zdecydowalem ,ze kupie PSP az tu jak uzbieralem troche kasy do glowy wpadl mi pomysl zeby kupic Xboxa biggrin.gif i sie zastanawiam czy lepiej zamiast ktoregos z HH nie kupic X'a ;]
Machal
Poczekaj Matrox trochę, uzbieraj jeszcze więcej kasy i kup PSP z dodatkami i grami, przecież X'a nie weźmiesz na plaże itp itd.. cool.gif Ja sprzedałem X'a niedawno i zostałem z ps2, które też zamierzam sprzedać niedługo póki cena jest biggrin.gif PSP to moim zdaniem przyszłość icon_twisted.gif
Manor
Poczekaj Matrox trochę, uzbieraj jeszcze więcej kasy i kup PSP z dodatkami i grami, przecież X'a nie weźmiesz na plaże itp itd..  8)  Ja sprzedałem X'a niedawno i zostałem z ps2, które też zamierzam sprzedać niedługo póki cena jest  :D  PSP to moim zdaniem przyszłość  :twisted:

taaaa oczywiscie, co maja konsole stacjonarne do przenosnych.... i ta ich jakosc gier.... sorry, ale po mojemu to troche frajersko pozbywac sie wszystkich konol stacjonarnych...
matrox bierz xa, tani jest, a psp po jakims czasie tez stanieje i tez dokupisz... zreszta rob co chcerz
mario87
hehe ja właśnie nie wiem czy zbierać na drugiego xboxa(a co? mam już jednego ale chce grać na XBL! tongue.gif ) czy na NDS, od jakiegoś czasu zastanawiam się na GBA ale na NDS działają gry z GBA więc... wink.gif po cichu licze że NDS w nowym roku troche stanieje, albo jak będzie premiera w europie to cena będzie niższa niż tych NDS sprowadzanych z USA czy Japonii ;P

a co do PSP to fajnie to wygląda, ma niezłe wnętrze ale gry są bardziej w stylu PS2 którą już mam, a na NDS są gry bardziej nintendowe a GameCuba nie mam i nie miałem ;p

BTW. kiedy premiera NDS i PSP w europie?
..::XMANiAK::..
w roku 2005 tongue.gif

gdzies 1 kwartal

zobacz skizo.org
Kenshin
Kurde a ja niewiem naco mam sie zdecydowac czy kupic DS czy PSP jeszcze niedawno bylem calkowicie za ale.... gry wlasie gry na DS zapowidziano juz duzo hiciorow a na PSP MGA i RR mnie tylko interesoja...
mario87
dobra ja już wybrałem, postawiłem na NDS icon_twisted.gif według zapewnień na początku stycznia powinienem go miec :wink: icon_twisted.gif
MAN!AK
Bardziej przypasuje mi chyba NDS (glownie za sprawa nowatorstwa i ceny).
Kenshin
Obie konsole sa naprawde fajne ale jak to bywa w Polsce bede mogl miec tylko jedna znich , i dlatego poczekam troche az ich sytuacja na rynku bedzie bardziej klarowna...
Na poczatek wybralem NDS poniewaz cos zmienili w systemie rozgrywki, a PSP to takie PSTwo POCKET ktora ma bardzo duze mozliwosci a 0 nowatorwstwa...

Ale i tak kupie PSP ja bedzie w Polsce i niebedzie kosztowalo jak PS2 na starcie 2,500zl tylko ok 1000zl
skaposzczet
Ja jeśli tylko wpadnie mi w łapy trochę grosza to kupię NDS (oczywiście po premierze), ale specjalnie na niego kasy nie będę zbierał. Na razie wystarcza mi GBA. PSP nie chcę, bo nie będą chodziły gry z GBA choć będzie mi szkoda tej grafiki. A tak poza tematem to czy na NDS chodzą gry tylko z GBA, czy też z GB i GBC?
Ryo-San
J A tak poza tematem to czy na NDS chodzą gry tylko z GBA, czy też z GB i GBC?

tylko GBA
mario87
tylko gry z GBA
w sieci mozna znaleźć tutorial jak przerobic NDS żeby chodziły na nim gry z GB i GBC ale to najprawdopodobniej ściema, KILu wyjaśnił to na forum www.sizo.org wink.gif http://www.skizo.org./forum/viewtopic.php?t=87
szczurek
ba, że to ściema. Tylko sobie można konsolke zjarać......
Kenshin
Ja coraz bardziej przekonoje sie do NDS ale zostalo jeszcze troche czasu do premiery NDS i PSP w Europie i wszystko sie moze zmienic....
Martines
Postawilem na NDS, a konsole powinienem miec kolo 10 stycznia.
Boczek
ja mam odlozona kaske i czekam na wakacje to sobie kupie PSP.wedlug mnie graficzka ktorej sie nie mozna powstydzic i kilka wartych zakupu gierek jak dla mnie wink.gif icon_twisted.gif
marshall
Jesli DS utrzyma ta cene ktora oferuja na dvdcrave to lykam i ja i PSP biggrin.gif
matkot
Ja oczywiście nabieram PSP, dla mnie to konsola naprawdę trafiająca w oczekiwania. Gry na nią mi odpowiadają, mp3 i filmy to też nie w kij dmuchał. NDS jest moim zdaniem wporzo, nie olewam gości, którym się on podoba - po prostu kazdy lubi co innego. Jeżeli za 1000 zł będzie PSP w Polsce to biorę bez zastanawiania, szczególnie, że mam do wyboru Nokię 6600 tongue.gif
doogie
Ja mam już zamówionego DS-a.
Kriseh
Od kwietnia (zaczynam prace na pelnym etacie icon_twisted.gif) zbieram na PSP. Mysle, ze do konca roku powinienem miec to cudenko, nie wazne w jakiej cenie bedzie.
nWo
[b]NDS nic sobą nie reprezentuje. Nie ma w tej konsoli dla mnie zadnego zycia natomaist PSP to cos zupelnie innego smile.gif
Ryo-San
po dłuższych przemysleniach..stawiam na PSP..ta konsolka naprawde szokuje :shock: jest poprostu niesamowita...brak slow..jest piękna wspaniała aaaaaaaaa musze to mieć.....
DS tez daje rade...ale PSP IMO oferuje duuuużo więcej....
zresztą widac juz ze powli machina z napisem SONY PSP powoli sie rozkręca..zapotrzebowanie na świecie jest wręcz GIGANTYCZNE...jak fabryki ruszą pełną parą to naprwde będzie to schodzilo w milionach sztuk...
tak jak w stacjonarnych konsolach PS2 jest dla mnie na trzecim miejscu(wole szpilac na Xie i GCN) tak jesli chodzi o kieszonsolki jest zupelnie odwrotnie ---> PSP nie ma konkurencji o_o
Dante
kupie pewnie obie maszynki ale osobiście wole psp
lavatekk
według mnie psp już wygrało tą konkurencje, drugi ekran dotykowy w DS - widac jak niewiele z gier z niego jakoś sensownie korzysta, grywalność - do tej pory same średniaki, nie licząc Mariana (ale tego z N64 i tak nie znosze), design i dodatkowe możliwości (chociażby mp3) marnie, na PSP jak na razie też dużo killerów nie wyszło, ale konsola broni się grafiką, no i przekozackim wyglądem
według mnie psp już wygrało tą konkurencje, drugi ekran dotykowy w DS - widac jak niewiele z gier z niego jakoś sensownie korzysta, grywalność - do tej pory same średniaki, nie licząc Mariana (ale tego z N64 i tak nie znosze), design i dodatkowe możliwości (chociażby mp3) marnie, na PSP jak na razie też dużo killerów nie wyszło, ale konsola broni się grafiką, no i przekozackim wyglądem

DS robi gry ktore bedza w 100% korzystalo z ekranu dotykowego:
Wario Ware [ma byc rowno z premiera w EURO]
Kirby cos tam Pain cos tam tongue.gif
Yoshi
dostepne Fell The Magic

wystarczy troche poczekac smile.gif niewszystko odrazu jest po premierze tongue.gif

jeszcze jedno, chyba jedynie gry FPP na DS bedzie sie dalo grac normlanie, bo wystarczy krzyzak, lewy \"spust\" smile.gif i rysik na ekraniku i gra sie zawaliscie [najlepiej wykonane stareowanie do gier FPP, przeciez GBA fajne tytuly ale sterowanie przeszdazdalo] a w PSP pewnie bedzie jak w NGage przy FPP ze 1 przycisk bedzie odpowiadal rozglodaniu sie [przez co trzeba sie zatrzymac] gora/dol/lewo/prawo inne na streafe [chyba kwadrat i kolo :? smile.gif] jakies za zmnane broni, inny za strzal

ale zobaczymy moze cos zmnienia na lepsze smile.gif

idac jak niewiele z gier z niego jakoś sensownie korzysta

chodzi ci o wyswietlanie map [trasy,miejsca,itp] na drugim ekranie?? To przynajmiej "oczysza" pierwszy ekran przez co mamy wieksza widocznoc [zobacz ile miejsca zegary, pozycje,itp] zajmuej w RR na PSP]
Pejsik
Heh mam PSP od jakis 2 tygodni razem z przeslicznym golfem tongue.gif konsola wymiata nie załowac kasy bo DS przy niej to tandetna zabawka nawet jak go teraz odpalam to szczena mi opada na widok tego przecudownego LCD-ka.

Co do DS to rowno zemna kupił go moj brachol i teraz załuje laugh.gif ten 2 ekran to takie badziewie ze szkoda słow rownie dobrze mozna go w kazdej grze wyłaczyc!! mimo iz ma tylko demo MP i pełna wersje Mario to bynajmniej w tych grach dodatkowy ekranik mozna smiało wyłaczyc bo w zasadzie na nic sie nie zdaje.

Kolejna sprawa to pudełkowatosc DS on jest porostu brzydki! wyglada jak niedorobiony kloc.

Wyglada na to iz brachola DS poleci na allegro i przyjedzie PSP - polecam go pełna geba!!

Konsolka wyszła mnie 1230zł przesyłka kurirska z numerem traking - paczka szła jako prezent i nie było zadnych problemow.

Pozdro
CzerwiN
Ja stawiam na DS biggrin.gif jednak Nintendo to Nintendo biggrin.gif Moze nie ma takiej grafy jak PSP, moze i drugi ekran się do niczego nie przyda, ale już wybrałem i nic tego nie zmieni icon_twisted.gif

PS: W Metroidzie drugi ekran jest potrzebny. Zastępuje on komputerową mysz :wink:
Pejsik
Ja stawiam na DS  biggrin.gif  jednak Nintendo to Nintendo  biggrin.gif Moze nie ma takiej grafy jak PSP, moze i drugi ekran się do niczego nie przyda, ale już wybrałem i nic tego nie zmieni  icon_twisted.gif 

PS: W Metroidzie drugi ekran jest potrzebny. Zastępuje on komputerową mysz  :wink:

Mozna sie bez niego obyc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.