Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: PSP czy DS?
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
dante2003
W Metroidzie drugi ekran jest potrzebny. Zastępuje on komputerową mysz  :wink:

Mozna sie bez niego obyc

Ciekawe jak. Może wolałbyś sterowanie jak w ffp na GBA?
mig2701
Sony to Sony.
Kupie PSP, a jak bedzie mi malo to kupie NDS-a wink.gif
Zobaczymy jak juz wyjdzie!! Ja nie moge sie doczekac!!!
sterna
Mineło troche czasu i zmienilem zdanie laugh.gif
Biore PSP VP + GT + 512MB cool.gif
Pytanie tylko czy brac us czy jap :roll: a Cena to ok 250$-270$
AkUz
A 512mb ile i skad?
sterna
Wezme chyba z allegro bo najtaniej jak do tej pory -240zł
Colectiv
Widziałem PSP w Media Markt i szczęka mi opadła. GameBoy przy tym to zabawka dla dzieci 3+ :!: Szkoda że mogłem go tylko potrzymać...

240 zł, hmmm... może sprzedawca pomylił to z GameBoyem? Ja daje 240 $ na Amerykana
szczurek

240 zł, hmmm... może sprzedawca pomylił to z GameBoyem? Ja daje 240 $ na Amerykana

człowieku, mu chodzi o karte pamięci a nie o PSP :f
Colectiv

człowieku, mu chodzi o karte pamięci a nie o PSP :f

O kurcze, to karty bedą też takie drogie?? A za ile stoi tańsza??
PS.Mój błąd...
Fidel
Zdecydowanie wole PSP - jest fajniejszy:P
]Gangsta[
Ja juz od miesiaca marze o DS - bialym smile.gif - silver to paskudztwo.Gralem troche w ridge racers w media markt i ps2 przenosna to na bank to nie
jest.W (pipi)e mam siedzenie na przystanku i czekanie na autobus z napisem "loading".
Nintendo wie ze jeszcze nie czas na taka moc w kieszeni , bo albo nie mozna wsadzic tam dobrej baterii , albo nie mozna zadbac o nie rysowanie sie ekraniku itp itd a jesli juz mozna to za wygorowana cene.Psp w polsce ? konsolka przenosna za 1000 ? balbym sie z nia chodzic bardziej niz z xboxem smile.gif taka wlasnie jest "przenosna" ( moj laptop wiecej trzyma na baterii smile.gif )
shady
Ja zdecydowanie wole PSP
bartiz
Na początku PSP, teraz uważam, że DS zjada PSP na śniadanie (i nie jestem fanboyem ani Nintendo ani Sony) PSP miałem, DS'a mam i wyrażam swoją opinię icon_twisted.gif
Anamoli
Tylko i wyłącznie PSP, DS ssie na całej linii, Nintendo się nie popisało.
szczurek
QUOTE(Anamoli @ 2 05 2005, 16:56)
Tylko i wyłącznie PSP, DS ssie na całej linii, Nintendo się nie popisało.
*

oczywiscie grales na obydwu sprzetach?
_RikkimarU_
o właśnie leci reklama nds na polskacie ohmy.gif akurat w momencie gdy zaczyanam pisać smile.gif. A co do tematu to lepiej już z tych dwóch kupic NDS (grałem chwile i nawet mi sie podobało) przez pewien czas miałem zamiar kupić NDS, ale się rozmysliłem. Oczywiście PSP ma większe mozliwości, dodatkowe funkcje, wieksza moc, grafika troche ogranicza NDS chociaz dotykowy ekranik go ratuje. Druga kwestia to gry jak narazie w tej kwestii NDS wypada blado w porównaniu do PSP, co prawda raczej wyjda na niego zeldy, mariany, metroidy, jakies super orginalne gry z wykorzystaniem ekranu, ale na PSP wyjdzie jeszcze więcej gier w tym kontynuacji z PSX, PS2. PSP kosztuje 2 razy więcej niż NDS (który też kosztuje dosyć dużo), ale oferuje też dużo więcej możliwości, z których pewnie nie każdy będzie korzystał.
Reasumując głupotą jest kupowanie którejkolwiek z tych konsol...lepiej kupić GBA, kilka gier i piwo, a zabawa będzie taka sama, a nawet lepsza niż na PSP czy NDS biggrin.gif
Arox
A najlepiej kupić flachęsmile.gif
dante2003
QUOTE(_RikkimarU_ @ 2 05 2005, 19:45)
o właśnie leci reklama nds na polskacie ohmy.gif akurat w momencie gdy zaczyanam pisać smile.gif. A co do tematu to lepiej już z tych  dwóch kupic NDS (grałem chwile i nawet mi sie podobało) przez pewien czas miałem zamiar kupić NDS, ale się rozmysliłem. Oczywiście PSP ma większe mozliwości, dodatkowe funkcje, wieksza moc, grafika troche ogranicza NDS chociaz dotykowy ekranik go ratuje. Druga kwestia to gry jak narazie w tej kwestii NDS wypada blado w porównaniu do PSP, co prawda raczej wyjda na niego zeldy, mariany, metroidy, jakies super orginalne gry z wykorzystaniem ekranu, ale na PSP wyjdzie jeszcze więcej gier w tym kontynuacji z PSX, PS2. PSP kosztuje 2 razy więcej niż NDS (który też kosztuje dosyć dużo), ale oferuje też dużo więcej możliwości, z których pewnie nie każdy będzie korzystał.
Reasumując głupotą jest kupowanie którejkolwiek z tych konsol...lepiej kupić GBA, kilka gier i piwo, a zabawa będzie taka sama, a nawet lepsza niż na PSP czy NDS biggrin.gif
*

Lepiej jest kupić DS, kosztuje niewiele więcej niż nowy GBA a odpala gry z niego.
erix
Wybrałem Ds 'a , bo :
-jest dużo tańszy
-jest innowacyjny
-można grać na GBA
bacholaq
Gdybym miała kasę i do wyboru albo PSP, albo NDS, to wybrałabym jednak NDS. Po pierwsze - jest prawie 400 zl tańsze, a te pieniadze można wykorzystac do kupna gier do niego. Po drugie - ekran dotykowy jest przełomem w handheldach. PSP nie wnosi nic nowego do tematu, choć ma niezwykle wysokie mozliwosci. Wiec ja swój głos oddaję na Dual Screena. biggrin.gif
yaro6666666
QUOTE(bacholaq @ 25 05 2005, 20:25)
Gdybym miała kasę i do wyboru albo PSP, albo NDS, to wybrałabym jednak NDS. Po pierwsze - jest prawie 400 zl tańsze, a te pieniadze można wykorzystac do kupna gier do niego. Po drugie - ekran dotykowy jest przełomem w handheldach. PSP nie wnosi nic nowego do tematu, choć ma niezwykle wysokie mozliwosci. Wiec ja swój głos oddaję na Dual Screena.  biggrin.gif
*

Ja nie zamierzam oszczędzać na sprzęcie, dlatego już teraz zacząłem pracować (jeszcze 1 miech budy, ale co tam...). Wybiorę PSP, bo ma wspaniałe tytuły, które na pewno mnie wciągną na długie godziny (tak jak psx i ps2).

PS
Gameboy Advance jest tańszy od NDS i co? Czy kupiłbyś dlatego GBA?
Link-in
A ja wolę DSa. Niedrogi to sprzęt, dość tanie gry, a przyjemność z touchowania ogromna.
Dzwonek
Oczywiście że PSP... w wakację będę go mial i będą jazdy. DS nie może się równać z Portable smile.gif
Maiden
Mialem PSP mam NDS i mówie wam NDS smile.gif
mario87
http://www.gamespot.com/news/2005/06/23/news_6128046.html

ciekawy artykół na temat sprzedaży NDS i PSP w Japonni, wygrywa NDS, ale zabardzo bym się tym tak nie podniecał bo europa to nie Japonnia, tam przedewszystkim wyszło już kilka/kilkanascie niezłych tytułów na NDS, a w reszcie świata pusto, trzeba czekać i zadowolić się tylko tymi paroma gierkami, przez to wydaje mi sie PSP wygrywa poza Japonnią ze względu na jej wielozadaniowość smile.gif coraz bardziej zastaniwam się nad kupnem PSP rolleyes.gif

co ciekawe 2% z pośród użytkowników psp i nds odpowiedziło że niemają żadnych gier mellow.gif no dobra, w Japonni jest więcej gier na NDS niż na PSP
na PSP ludzie mogą sobie pooglądać filmy/teledyski, słuchać muzy, czytać eboki czy co tam jeszcze, ALE 75% użytkowników psp powiedziło ze nie wykorzystuje wszystkich możliwosci swojej konsolki...(to co oni z nią robią? trzymają dla samego wyglądu? dla szpanu?)
co do NDS to oprócz grania(nie wiem czy pytanie to dotyczyło wyłącznie gier na NDS czy też na GBA) moga sobie prysować w piktochacie, albo pogadać(tutaj 67% powiedziało ze nie korzysta ze wszystkich możliwości NDS...)
te 2% to ok 44000 (w przypadku NDS) i 27800 (w przypadku PSP) ludzi bez gier.... hmmmm wiedziałem że azjaci to rozumują troche inaczej niż my ale ....
konrado0905
Do gier na DS'a niedlugo juz wyjdzie emulator (juz jest jakis marny) z zreszta mi juz sie troche znudzil mario i link. era pegazusów mineła czas na PLAYSTATION. KUPUJE PSP
mario87
heh już podobno do dawna jest emu PSP......... zrobiony przez same SONY smile.gif

http://www.psp-emulator.com/
mikes
Zdecydowanie PSP. co z tego ze DS ma dotykowy ekranik skoro gry nie są tak rozbudowane jak te na PSP i maja prechistoryczną grafikę
Loto
PSP

mp3, filmy,gry, net (jest juz ajkas przegladarka?) czyli to co tygryski lubia najbardziej.

ja mam inny dylemat

psp czy xbox XD

damn juz bylem swiecie przekonany o tym ze zbieram na psp. nagle sobie uswiadomilem ze fajnie miec xboxa w domu i cieszyc sie fajnymi grami. mam ps2 i i nie wiem czy jest sens placic tyle hasju zeby pograc w gry kotre moge pograc na stacjonarnej konsolce;/ zebym w pelni mogl sie cieszyc psp musialbym wydac ok 1400zl czyli 2 x xbox. . pozatym jak ktos mi ostatnio napisal na gg " nowy sport extremalny: podroz z psp przez miasto". nie oszukujmy sie psp wyglada jak sprzet z kosmosu wart kilka tysiecy zlotych. teraz przedstawie plusy i minusy zakupu konsoli psp (z mojego punktu widzenia):

PSP
+gry, mp3, filmy blebleble
+mozna pograc podczas drogi do szkoly
+mozna pograc na lekcji
+moznza zyskac szacunek w gronie graczy ( joke)
+necik

- cena, moze nie samej konsoli ale akcesori np karta ms duo to ponad 400zl
-odpalanie backupow nie jest jeszcze dopracowane
- latwo stracic ta konsolke
-cyrki z martwymi pixelami
-mala zywotnosc baterii (tragicznie nie jest , ale....)

tak wiec uwazam ze dla typowego kowalskiego ktory chce sie cieszysc psp za jak najmniejsza cene bardziej oplaca sie poczekac. wkoncu pojaiwa sie normalne loadery czy cosik co to by mozna bylo odpalac iso bez dysku umd w konsolce. mozna tez liczyc ze stanieje ms chociaz watpie bo te karty to raczej nowa technologia i musza sie producentowi zwrocic koszty fabryk itp.
c1n3k
Ja wybralem DS glownie z powodu ceny zarowno samej konsoli jak i gier i musze powiedziec ze jestem bardzo zadowolony z tego zakupu.
Pierwszego dnia wzialem DS do szkoly i jeden kumpel PeCetowiec tak sie nakrecil na DeeSa ze az sobie kupil smile.gif (wczesniej nie mial zadnej konsoli) To o czyms swiadczy ;]
SIKI
Ja ogólnie Pocketó nie trawie, ale jakbym miał coś kupywać to tylko i wyłącznie PSP smile.gif
Ale raczej nie mam zamiaru wydawać 1200zł na zabaweczke, nigdy "kieszonsolki" mnie nie jarały
dmlakers
Zedecydowanie PSP, a dlaczego?? Super gry (serie z PS2 plus nowe), rewelacyjna grafika (a nie jak w NDS jakas podrasowana graficzka GBA tongue.gif ), odpalanie gier z kart pamieci, mp3, filmy, granie po sieci, emulatory itd...itd...

PSP to kombajn przyszlosci a nie jak NDS podrasowana wersja GBA z dodatkowym ekranikiem tongue.gif

PS. Swoja opinie wyrazam na podstawie prawie miesiecznej zabawy z PSP oraz wizyt u kumpla posiadajacego NDS.
KILL
Popieram sam sprawilem sobie PSP (niestety kosztem PS2 sad.gif ) ale jestem bardzo zadowolony kiedy mam tylko czas moge pograc sobie w TONEGO HAWKA gdzie mi sie tylko spodoba biggrin.gif , boli mnie tylko to ze na taki sprzecik w polsce idzie miesieczny zarobek , a w takiej ameryce tylko dwodniowa praca sad.gif
..::XMANiAK::..
dmlakers
(a nie jak w NDS jakas podrasowana graficzka GBA)

DS nie ma grafy GBA, ma pelni 3d [ds to taki mini N64]
mikes
pewnie że Piec biggrin.gif najładniejsza grafa, super mozliwosci multimedialne, niktórw mozna modele mozna nosc ze sobą, tanie gry biggrin.gif:D:D a z pośród konsol to PSP
dmlakers
QUOTE(..::XMANiAK::.. @ 19 07 2005, 13:54)
dmlakers
(a nie jak w NDS jakas podrasowana graficzka GBA)

DS nie ma grafy GBA, ma pelni 3d [ds to taki mini N64]
*

Ok mi masz racje ale jaka ta grafika jest biedna w porownaniu z PSP. A gry na NDS ... jakies kolejne klony mario i innych popierdułkowatych gierek wiekszosci dla dzieciaków laugh.gif . Ciekawe czy NDS wyjda rownie brutalne gry jak Dead to Right Reconing na PSP
Mithos
Pozwole sobie odpowiedziec na pytanie postawione w temacie, troche w formie opisowej.

Zaraz po premierze nabylem DS'a + Mario 64. Poczatkowo zafascynywany mozliwosciami konsolki, po jakims miesiacu sprzedalem ja. Dlaczego? Poniewaz zwyczajnie nie bylo w co gra. Przez ten czas przetestowalem praktycznie wszystko co bylo dostepne na rynku (zarowno w single jak i w multi). Wniosek byl prosty : Mario byly gra genialna, Wario fajne ale oprocz tego nie bylo rownie dobrych tytulow. Reszta to tytuly srednie, niektore warto bylo zobaczyc ale kupic juz nie.
DS sprzedany.

Po pewnym czasie udalo mi sie okazyjnie nabyc kolejnego DS tym razem z Polarium. Wczesniej gralem w ten tytul troche w multi i owszem byl ciekawy ale bez rewelacji. Jednakze, za drugim podejsciem Polarium okazalo sie wilkim hitem. Wciagnelo mnie na dlugo. Gdy sie juz jednak w ten tytul nagralem to DS powedrowal do szafki. Znowu nie bylo w co grac.

Trafila sie sposobnosc zamiany DS za doplata na PSP. Tak tez uczynilem.

Poczatkowo jakosc PSP przcimila calkowicie to co oferuje DS. Grafika, dodatkowe mozliwosci, to wszystko bylo miazdzace. Z gier mialem do dyspozycji Wipeout Pure oraz RR. W oba troche pogralem i poszly na Allegro. Dodatkowe mozliwosci PSP sa bardzo przydatne. Konsolka moze dzialac jako przenosny mp3 player lub tez movie player i spisuje sie idealnie. Trzeba sie jednak zaopatrzyc w duza karte pamieci... I tutaj wychodza minusy PSP. Kupujac konsole trzeba nabyc karte pamieci conajmniej 512 mega (ja mialem 256 i bylo to duzo za malo) lub najlepiej 1GB. Do tego najlepiej w dniu wyciagniecia konsoli z opakowania trzeba nakleic na nia folie ochronna (koszt ok 40zl). Jako, ze jest to sprzet naprawde delikatny to jesli planujemy wynosic go gdzies z domu to koniecznie trzeba kupic zbroje ochronna (koszt ponad 100zl). To wszystko sprawia, ze PSP to naprawde kosztowny sprzet. Czy po ulicach warto chodzic z konsolka za 1500-1800zl (PSP + memorka + zbroja + gra)? Wady PSP to : rysujacy sie ekran, ktory rowniez bardzo mocno sie brudzi oraz slaba bateria (wystarcza do uzywania konsoli w miescie, ale na dluzszy wyjazd na pewno jej braknie).

Wszystko to sprawilo, ze majac w perspektywie wakacyjne wyjazdy nabylem calkiem niedawno po raz trzeci DS'a. I nie zaluje bo spisuje sie on idealnie.

A niebawem go sprzedam happy.gif

Wniosek ? Obojetnie co sie kupi bedzie dobrze. Polecam zarowno PSP jak i DS'a cool.gif
kubson
zbroja moim zdaniem jest niepotrzebna calkowicie jedynie w co mozna zainwestowac go folia
oczywiscie jest to moje zdnie smile.gif
dmlakers
QUOTE(kubson @ 24 07 2005, 11:23)
zbroja moim zdaniem jest niepotrzebna calkowicie jedynie  w co mozna zainwestowac go folia
oczywiscie jest to moje zdnie smile.gif
*

A jeszcze lepsze jest combo : folia HORI + zbroja Logitech'a tongue.gif
kubson
mozliwe ale mysle ze folia plus futeral ktory sie dostaje z konsola daja rade smile.gif co prawda nie moge sie wypowiadac bo nie mialem nie widzialem nie testowalem ale tak mi sie poprostu wydje smile.gif zobaczymy jak bedzie w praniu wink.gif najlepszy bylby futerla gdzie mieszcza sie plytki umd. zbroja za ciezka ;P
loki777
Ja wybieram Ds (nowatorskie gry).PSP- ludzie nie ztą ceną! excl.gif
luck1985
Ci co maja PSP - co mozecie powiedziec po zabawie z PSP ? Grafika jeszcze jara , czy szok graficzny juz opada ? Bo na moje oko , tak wlasnie bedzie . Narazie kazdy sie jara grafa, ale gry to same odgrzewane kotlety z PSX i PS2 confused.gif DS moze nie szokuje grafika, ale ma wiele nowatorskich gier .Przeciez smaczki w another code rzadza . NA dolnym ekranie karta papieru , na gornym ekranie pieczatka - jak tu odbic pieczatke ? wystarczy zamknac konsole blink.gif Znajdujemy zakurzona ksiazke, nie znamy jej tytlulu ? Wystarczy dmuchnac w mikrofon i kurz znika blink.gif O takich bajerach w PSP mozemy pomarzyc , a grafika pojdzie na 2 plan , a jakos nie usmiecha mi sie cala seria sonowskich gier na przenosnej konsoli .
Trudny wybor PSP-DS ? huh.gif
MichAelis
mialem obie konsole... PSP mam nadal i wybor jest ciezki.
PSP to grafika+pare bardzo miodnych gierek vide Lumines.
DS to innowacja i swietnie wymyslone gry.
W PSP brakuje mi wlasnie takich gier jak na DSie
w DS brakowalo mi tych wszystkich bajerkow z PSP( mp3, video etc).

reasumujac: gry z DSa, mozliwosci z PSP (nie mowie o grafice).
MichAelis
po czasie...

Sprzedałem jakis czas temu PSP, z takiego powodu ze wszystkie gry to klony z PS2 i stwierdzilem ze nie ma sensu wydawac dwa razy ta sama kase. Niedawno znowu kupilem DSa... dla mnie w walce DSvsPSP zdecydowanie wygrywa DS z tylko jednego powodu. GRY! Co mi z grafiki na PSP? to samo mam na PS2, tylko ze przy TV.
PSP to tylko grafika, video nudzi sie po tygodniu, a mp3 i tak sie na tym nie da sluchac (za duze) zreszta na moim 5 letnim Discmanie lepiej brzmi muza xD
bnc
PSP to fajna rzecz, jednak tez mnie okropnie rozczarowywuje grami.
Prawdopodobnie sprzedam PSP i kupie DS.
Maiden
QUOTE(bnc @ 21 10 2005, 15:20) *

PSP to fajna rzecz, jednak tez mnie okropnie rozczarowywuje grami.
Prawdopodobnie sprzedam PSP i kupie DS.

tak tez zrbilem i 101% nie zaluje
gwiazdka
no wlasnie ja tez Mam PSP i nie ma tam gier miodnych choc ostatnio jest coraz lepiej smile.gif APE Academy smile.gif super gra w dodatku mozna grac na 2-ch na jednej konsoli smile.gif Star Wars Battlefront 2 smile.gif gra kozak smile.gif Virtua tenis ,PES5 niedlugo . GTa ;/ ale za to na DS jest ten ekranik dotykowy smile.gif + Mario Ds smile.gif a ja kochalem MARIO 64 smile.gif i mam pytanie czy gry sa podobne ??
..::XMANiAK::..
http://db.gamefaqs.com/portable/ds/file/su..._64_ds_diff.txt

sa 4 postacie, duzo minigierek [niebylo ich na N64 smile.gif],multiplayer smile.gif
IzzY
Cena nie gra roli.
Wybieram PSP. Styczności z ps2 nie miałem, a to o mały włoś, bo jużmaięłm dostać, ale wyszły pewne okoliczności i dostałem monitor do kompa i teraz sie z tego bardzo ciesze. DS'a miałem mozliwość testować, i wole psp.
krisu3
Ja mam już NDS, a na gwiazdke dostanę PSP + GTA:LCS. Jak zobaczyłem PSP po raz pierwszy to się tak najarałem, że już miałem napisany przelew i bym kupił japońska wersję. Ale po pewnym czasie stwierdziłem, że poczekam do europejskiej premiery (miała byc w marcu). W marcu usłyszałem, że premiera będzie we wrześniu i zacząłem sie zastanawiać nad NDS. Kupiłem w końcu NDS + Mario 64. Sprawa z PSP ucichła. Mam też PS2, ale bardzo rzadko gram, bo telewizor jest ciągle zajęty. Pomyślalem sobie, że skoro na PSP wychodzą konwersje z PS2, to czemu nie spróbować. A jeszcze do tego wyszło GTA:LCS, co jeszcze bardziej mnie do tego przekonało. I tym sposobem za niecały tydzień będe sobie popylał na PSP i olewał zajęty telewizor.
Aem
Proste, dla ludzi posiadających PS2, którzy mogą obejść się bez grania lepszą alternatywą jest NDS.
Jednak gdy wezmiemy takiego Gracza-obserwatora, który przygląda się rynkowi gier konsolowych z boku to mocniejsze i oferujące miodniejsze szpile PSP będzie lepszym wyborem.
Osobiście stawiam na PSPka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.