Dla przeciętnego użytkownika wersja nie ma znaczenia. Ważniejsze są napędy; zdecydowanie polecam tą z napędem Samsunga, ew. starego Phillipsa (wbrew pozorom te nówki padają tak szybko jak laserki PS2- ale to nie jest regułą), ew. Thomson (Przynajmniej czyta DVD-R bez problemów). No a potem patrzymy na wielkość dysku i te czynniki porównujemy do cen konkurencyjnych sprzedawców
No ale dlaczego Samsung?
Samsung odczytuje praktycznie wszystkie płytki. Miewa problemy z DVD+R ale po ustawieniu nagrywania na nagranie płyty jako DVD-ROM ten napęd czyta praktycznie wszystko (ale uwaga na najnowsze Samsungi 605F- są beznadziejne, ale i nie do rozpoznania przez niewtajemniczonych). Phillipsy miewały problemy z odczytem CD-R, ale gdy nastała era tych nowych zaczęły się cyrki. Jedne czytają wszystkie płyty perfekcyjnie, ale rysują oryginalne gry, inne nie czytają DVD-R, a jeszcze inne padają po pół roku jechania na płytkach Esperanza. Thomsony zaś nie czytają CD-R, czytają niektóre CD-RW, ale idealnie radzą sobie z płytkami DVD-R. Wasz wybór... Ja jestem z Samsunga zadowolony. Samsungi z 1.6 nie są aż takie złe. DVD-R czytają raczej bez problemu, a nawet niektóre, luksusowe CD-R
Tutaj możecie zbadać jak na oko sprawują się napędy.
Jak sprawdzić, jaki siedzi napęd w X'ie?
klik
Czy opłaca się sprowadzać Xbox'a z USA? Da się go potem przerobić
1. Nie bardzo; pełno fatygi z ciężkim pudłem i zakup transformatora napięcia (ok 80-100zł), bądź wymiana zasilacza na 220 woltowy (100zł). Poza tym istnieje ryzyko, że przyjdzie siostra i podłączy nam Xa pod 220V- wtedy będziemy zmuszeni na zakup zasilacza (a dość trudno o tą rzecz w PL). 2. Przeróbka takiego Xa wygląda dokładnie tak samo jak każdego innego.
Jak rozpoznać jaką mam wersję Xbox'a?
Jeśli nie boisz się języka angielskiego, to klikaj tu. Jest to tutorial, który pozwala rozpoznać wersję konsoli po samym numerze seryjnym. Był kiedyś tutorial o tym jak rozpoznać jaki napęd siedzi w konsoli bez jej otwierania, ale widocznie został skasowany
Jaka przeróbka?
Do wersji 1.6 konsole można było przerabiać bez chipa. Wystarczyło przy użyciu odpowiednich technik wgrać nowy bios na pewną kość na płycie głównej konsoli- to się nazywa przeróbka bezchipowa. Polecam ludziom, którzy nie zamierzają grać na Xbox Live. Ryzyko mechanicznego uszkodzenia się konsoli jest praktycznie zerowe. Konsola jest w stanie niemalże fabrycznym.Przeróbka chipowa daje możliwość gry na Xbox Live. Potrzebny jest do tego wyłącznik chipa. Do konsoli zostaje wlutowany dodatkowy układ zawierający piracki bios. Oczywiście zaletą tego jest to, że ten układ można wyłączyć i korzystać normalnie z dobrodziejstw nieprzerobienia konsoli- czyli Xbox Live. Wersje 1.6 można przerabiać wyłącznie chipowo. Przy czym: nie żadnym najnowszym Executerem 3, czy 2.2-2.6. Ani Aladdinem!! Tylko i wyłącznie stare chipy LPC, bądź Duo X v2, lub Xenium ICE (ale ten jest drogi). Dlaczego nie? Ponieważ w tych nowych chipach uziemiany jest jeden punkt na LPC, a powoduje to skierowanie prądu o dużym natężeniu na pozostałe obwody X'a i w konsekwencji śmierć płyty głównej w ciągu około roku (już są pierwsze trupy!).
Jaki chip? Alladin Advance (każda wersja: 1.0-1.5, choć działa, a zabija 1.6), bądź cheapmod LPC (1.0-1.2 i powrót w 1.6) lub Duo X v2 (każda wersja, bez przeciwwskazań).
Ponoć Xbox'y 1.6 wieszają się losowo po przeróbce. To prawda?
To 1.6b z nowymi pamiątkami Hynixa (MS tnie koszty i pakuje coraz tańsze i gorsze komponenty do konsol
Jak połączyć X'a z PC?
klik lub klik
Co to jest XBConnect? Jak się tego używa?
klik >>Link nieaktualny.TH<<
Co to bios? Czy to ważne jaki mam bios?
Bios to pierwszy programik sterujący urządzeniami typu: konsola, komputer etc. Biosy zapisywane są na samej płycie głównej maszyn; np płyta główna peceta, Xbox'a, czy PS2 i GCN. Nie ma takiego czegoś jak: "wywaliłem biosa z dysku konsoli i teraz mi nic nie działa". Dla mnie np. jest bardzo ważne jaki mam bios. W miarę kolejnych wydań do biosów Xbox'owych dodawane były takie rzeczy jak: obsługa partycji F, potem obsługa dużych dysków powyżej 137GB, In Game Reset (resetowanie konsoli przy użyciu pada), łatanie zabezpieczonych gier w locie, tak że nie trzeba ich patchować i masa innych ciekawych rzeczy. Myślę, że warto.
No to jaki bios jest najlepszy?
Executer 24983 od wersji 1.0-1.5 bądź EvoX_M8+_16 do wersji 1.6. Wersja 1.6 jest bardzo świeża i jak narazie nie ma do niej nowych biosów. Executer bije na łeb M8, ale użytkownicy 1.6 są narazie na niego skazani (prawie).
Jak duży dysk twardy można włożyć do Xbox'a?
Na ten moment... nie kupisz nawet tak dużego dysku
Jaki dysk najlepiej wrzucić do Xbox'a?
Jak największy xD o ile jest to dysk ATA. I dobrze by było, żeby się nie grzał. Dyski WDC są dobre do Xbox'a. Samsungi 5400rpm również (7200 grzeją się bardziej niż WDC 7200, a są gorsze, no i np Samsunga 200GB nie ma). Bywaja problemy z dyskami Seagate (świetne dyski!), gdyż moga powodować przegrzewanie systemu, a szkoda, bo to naprawdę dobra marka. No ale z drugiej strony nie zawsze konsole z Seagatami się przegrzewają... a wręcz rzadkie to przypadki.
Czy mogę do Xbox'a wrzucić dysk prosto z pc?
Tak, ale i nie. Bo nie wystarczy, że go wrzucisz i już działa. Xbox korzysta z systemu partycji FATX, a przy okazji te partycje są odpowiednio podzielone i jest ich określona ilość. Ręcznie
Jak uzyskac najlepszą jakość obrazu?
Teoria mówi, że do telewizorów kineskopowych nie stworzono nic lepszego niż kabel RGB. Sam używam i polecam. Obraz ostry jak żyleta. Natomiast, gdy chcecie zaszaleć i macie jakąś plazmę, bądź projektor, to będziecie musieli się uzbroić w pewien specjalny kabel, który kosztuje prawie tyle co pół konsoli (inna sprawa, że w Polsce jest praktycznie nieosiągalny). Sam nawet nie wiem jak ten kabel się nazywa... Ryo będzie się upierał, że na TV najlepszy jest przy S-Video, ale jest to po prostu gorsza technologia niż RGB.
Chciałbym zmienić bios, ale czym to zrobić?
Najlepiej raincoatem, a jeśli nie masz chipa opartego na SST (LPC, cheapmod i inne tym podobne Aladdinowi), możesz użyć EvolutionX. Pamiętaj! Tylko i wyłącznie Tobie wyjdzie na zdrowie jeśli do tego typu rzeczy użyjesz najnowszego oprogramowania do tego przeznaczonego.
Ale jak mam sprawdzić, czy mój program nie jest za stary?
http://xbins.org/ - tutaj masz informacje o releasach wszelkiej maści software'u do Xbox'a.
Ale ze strony nic nie pobierzesz. Będziesz musiał wejść na FTPa xbins. Jak to zrobić? A tak
Jak podłączyć X'a do zestawu 5.1?
Jak wiemy Xbox ma wszystkie dekodery dźwięku przestrzennego. Zdawałoby się, że wystarczy podłączyć go do głośników i jazda... nie do końca. Po pierwsze Xbox nie ma standardowo wyjścia aby puszczać dźwięk przestrzenny. Potrzeba więc specjalnego kabla, który to da. No dobra... ale to nie koniec. Xbox puszcza po kabelku sygnał optyczny, czyli potrzebujemy jeszcze kabelka optycznego... i amplitunera... który przełoży sygnały świetlne na coś, co głośniki będą potrafiły odegrać. Ewentualnie możemy kupić zestaw głośników z gotowym, wbudowanym amplitunerem- czyli po prostu 'kino domowe'.
Podsumowując:
- kabelek z wyjściem optycznym (digital out)- allegro... ok 95zł--->

I mamy 2 wyjścia:
- amplituner (ok. 500-600zł), aczkolwiek dobrze pamiętam, że u znajomej widziałem głośniki
creative podpięte do jakiegoś dekodera. Dała za niego zaledwie 400zł, ale nie wiem dokładnie 'co i jak'. Jeśli wiecie, to dajcie znać. Fotka-->
tylko się nie śmiejcie, hehe

- głosniki 5.1 (min. 300zł)--->

- kabelek optyczny (ewentualność- 35zł)

Bądź:
- kino domowe z wejściem digital in (niech ktoś poda cenę minimalną tego xD).--->

- kabelek optyczny (jw.)
Narazie to tyle. Wskazane jest zadawanie pytań właśnie tutaj- A.Z.BEST
Wielkie dzięki za te wszystkie pytania, które pomagają w tworzeniu coraz bardziej konkretnego FAQ. Kopiowanie dozwolone
Już naprawdę niedługo start www.xbox-scene.pl
A w międzyczasie już działa forum.xbox-scene.pl.