Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepsza gra taktyczna(Strategia turowa) na GBA!?
Forum PSX Extreme > Platforma > Pocket i inne systemy > Nintendo GBx
jasutoko
Jestem ciekaw jaką gre na GBA uważacie za najlepszą z wyżej wymienionego gatunku.Możecie podać również swoje TOP 3.

Mnie wydaje sie że jest to Final Fantasy Tactics Advance.
Posiada ona nie zwykłą muze, grafe itp....
Do plusów dochodzi również klimat.

1.Final Fantasy Tactics Advance
2.Advance Wars
3.????????????? :roll: question.gif
szczurek
Zdecydowanie Onimusha Tactics za przyjemny interfejs, bdb fabule, poziom trudnosci, powiazania z normalna Onimush'a. Polecam, serio ;]

Moj TOP 3 :

1. Onimusha Tactics
2. Advamce Wars 1/2
3. FFTA

Niestety nie gralem w Fire Emblem wiec moj TOP nie jest 100% obiektywny confused.gif
Arkady
Advance Wars
Final Fantasy Tactics Advance
Onimusha Tactics

Kolejność dowolna
Kelsenellevial
Witam

Może to trochę dziwne,ale do strategi turowej zaliczam Golden Sun;aby
ubić dobrze potwora i przy okazji nie zebrać kilku hitów trzeba trochę pomyśleć nad swoimi działaniami. icon_idea.gif
szczurek
idac tym tokiem myslenia to Mario tez mozna uznac za strategie real time. W koncu trzeba pomyslec, zeby ubic potworka / bossa ! ;p
Hela
Advance Wars 2, FF: TA.
Desser
Moj glos oddaje na FFTA, albowiem nie gralem nigdy w zadne AW smile.gif [no, moze chwile w 1 na emu, ale co to za radocha... ;p].
blackbushi
1:FFTA
2:AW egzekwo z Onimusha Tactics
3:Front Mission na SNES'a (używając emu na GBA biggrin.gif)
shyfx
oczywiscie Advance Wars i Final Fantasy Tactsics Advance biggrin.gif
pasterka
Advance Wars 1 i 2
Fire Emblem
FFTA
KOMODO
FFTA oczywiscie. Mozna sie jeszcze skusiuc na nowego LOTRa. Mimo wad mozna sie przy nim zabawic. Szczegolny ubaw beda miec ludzie, ktorym przeszkadzal niski poziom trudnosci z FFTA oraz fani filmu.
Tori
Ja mam faworyta- Advance Wars i nic więcej smile.gif Rewelacyjny pomysł, który został rozwinięty z przed wielu lat (również ze starszego Game Boya). Drugi prym wiedzie FFT, który mnie urzekł klimatem, który w przypadku fajnali niestety sprawia, że miękną mi nóżki smile.gif
Di_
Advance Wars 1 i 2- to przede wszystkim. Dalej idą Tactics Ogre, FFTA (nie przypasował mi) i Fire Emblem.
GRIZZ
ADVANCE WARS!!! Świetny system , spoko grafika (czytelna i super design) , pełno misji (zależnie od postaci którą gramy zmienna fabuła , inni CO podczas tych podobnych misji, finałowy level do przejścia w chyba 4 sposoby) Świetna muzyka , no i co najważniejsze wkręca na Dłuuuugie godziny. Jak miałem GBA to był nr 1 wśród Metroid Fusion , Yoshi's Island i Mech Platoon(nie polecam , gówni.any rts). Do tego granie na lekcjach 2v2 pod ławką z kumplami (z ręki do ręki smile.gif , Pełno map i postaci do odblokowania... Więcej niż 10/10 , POLECAM! przetraciłem z 1500 godzin .

P.S. Dla tej gry i zeld planuje kupić GB Micro biggrin.gif
P.S.2 system mam tak bardzo we krwi że nie podoba mi sie psxowe FFT (nie bijcie)
mr oSa
Fire Emblem i FFTA. Advance Wars nie ma klimatu tongue.gif
Qlet
QUOTE(mr oSa @ 3 01 2006, 11:19) *

...Advance Wars nie ma klimatu tongue.gif

Milcz bluźnierco!!!! tongue.gif

Nie wyłamię się chyba z tego co napisano poprzednio ale te gry są poprostu boskie... ten klimat biggrin.gif

FF:TA, Advance Wars 1&2

był jeszcze jeden tytuł ale zapomniałem.... huh.gif
Di_
QUOTE(Qlet @ 9 01 2006, 00:31) *
był jeszcze jeden tytuł ale zapomniałem.... huh.gif

Tactics Ogre: Knights of Lodis?
tomekdnb
QUOTE(shyfx @ 28 12 2004, 08:52) *

oczywiscie Advance Wars i Final Fantasy Tactsics Advance biggrin.gif

true true m8 [; no i jeszcze oczywiscie Fire Emblem
STIVI
Tactic Ogre
Advance Wars
Di_
Od wczoraj mam AW2 smile.gif (tym razem oryginał; kilka lat temu miałem pirata)
Powróciła dawna zajawka... no po prostu coś pięknego! smile.gif No i ta możliwość grania w szkole we czterech biggrin.gif
Przemski
zdecydowanie Advance Wars
STIVI
advance wars i tactis ogre :*
n-name
Obie części Advance Wars, a w szczegulności część pierwsza

PS. Stivi powtarzasz się
Sieq
Mi do gustu przypadły Advance Wars ,Final Fantasy Tactics i Lord of the Rings: The Third Age biggrin.gif.
STIVI
hymm Onimusha Tactics też jest spoko
Suavek
Seria Super Robot Taisen (imo najciekawsza część "J" oraz "Original Generation 2"). Na GBA zostały wydane SRT: A, D, R, J oraz Original Generation 1 i 2. Cztery pierwsze tylko i wyłącznie po japońsku niestety. Dwie następne trafią (jedynka już jest) poza Japonię w ludzkim języku (ang).

Świetna i dość rozbudowana strategia turowa z różnymi mechami. W przypadku części A,D,R i J są to roboty z anime, zarówno starszych (Mazinger, Getta Robo, Daimos itp.) jak i nowych (Full Metal Panic, Gundam, Nadesico itp.). W Original Generation mamy natomiast całkowicie wymyślone postacie, mechy i fabułę. System jest bardzo ciekawy, występują elementy rpg (statystyki, doświadczenie, ulepszenia, specjalne zdolności etc.). Widzimy mapę od góry skąd wydajemy komendy poszczególnym jednostką a gdy dochodzi do ataku to pojawia się animacja. W starszych częściach te były dość ubogie (walczące obrazki...) ale w Original Generation 2 oraz SRT:J mamy już pełne ładne ruchy robotów. Oczywiście całość można wyłączyć w związku z czym pojawi się nam tylko wynik ataku. Bardzo dobra jest muzyka jak na GBA. Ciężko powiedzieć mi coś o fabule gdyż grałem w wersje z krzaczkami ale z reguły jest to jakieś połączenie wątków z różnych anime (dialogów jest naprawdę dużo). Original Generation natomiast ma swoją własną.

Seria nie jest może wybitna ale naprawdę wciąga, szczególnie późniejsze części (najnowsza J) gdzie opcji i możliwości jest naprawdę dużo. Każda część to naprawdę wiele godzin rozrgrywki. Osobiście polecam (najbardziej mnie wciągnęły SRT:J oraz OG2).
lalQr
w pewnym stopniu też Pokemon Mystery Dungeon: Blue/Red Rescue Team
Di
Blue nie wyszło na GBA.
Sylvan Wielki
Zdecydowanie Final Fantasy Tactics Advance.
Dark koki
Z najlepszą bedzie ciezko ale z dwoma to :
1 Advance wars
2 Fire emblem
MasterShake
wie ktos jak w AW zmienic nawe usera?:|
Ew. wyczyścić pamięć karta żebym wpisał własną anie grał na czyjejs
Di
Żeby skasować save'a trzeba chyba nacisnąć L, prawdo i Select w momencie włączania gry i przytrzymać je chwilę chwilę - powinna pojawić się wtedy odpowiednia opcja.
Suavek
Już o tym pisałem ale napiszę szerzej.

Parę dni temu ukończyłem Super Robot Taisen Original Generation i się zabrałem za Original Generation 2.

Powiem tyle, ta gra jest świetna i niesamowicie wciągająca. Szczególnie dwójka, która przewyższa swoją poprzedniczkę pod niemal każdym względem - fabuła bardziej rozbudowana, więcej postaci/mechów/broni/ulepszeń, lepsza grafika i ciekawsze, bardziej wymagające misje. Polecam obie części, z czego oczywiście lepiej zacząć od jedynki ze względu na fabułę. System jest ciekawy, dość nietypowy, co nie znaczy, że zły. Bardzo przyjemna jest muzyka, która wpada w ucho (zresztą dzisiaj nawet napisałem 'recenzje' w odpowiednim dziale). No i przede wszystkim - jako jedyne części zostały wydane oficjalnie po angielsku. Gra na długie godziny - każda część to kilkadziesiąt misji + spore replay value ze względu na różnie ścieżki wyboru - misje trwać mogą od kilkunastu minut do nawet paru godzin (mnie się zdarzyło parę). Jednak średnio myślę z 30min, zależy od obranej taktyki i tego czy chcemy zdobyć Battle Mastery (specjalne warunki ukończenia misji).

Recenzja jedynki na GameSpot
Recenzja dwójki na GameSpot
Promo części drugiej - niestety pokazali same animacje ataków.
Tutaj trochę szerzej opisałem serię.

Polecam. Gdyby ktoś miał problemy ze znalezieniem 'wersji testowej' (;p) to poszukajcie w ostatnim linku.
beavisbathol
Najlepsza strategia na GBA według mnie to The Lord Of The Rings: The Third Age. Zawiera wszystko co dobra strategia powinna. Jest długa i ma konkretny poziom trudności. Graficznie to jedna z najlepszych gier na GBA, a i muzyka jest spoks. Multi daje radę, a możliwość grania dwoma stronami konfliktu zwiększa grywalność podwójnie. Jak dodam, że gra posiada jeszcze kilka mocarnych plansz bonusowych, to chyba wystarczy taki obraz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.