CYTAT(qazar @ 25 09 2007, 20:41)

mhmm po fotkach raczej widac brak AA wogole a to dziwne bo ixi ma sprzetowe AAx 2 , ktore pozwala na nie obiciazanie procesorow przeliczaniem, zonk

X ma sprzętowe AA, ale ponieważ ma 10 MB DRAM to żeby uzyskać 2xAA musisz posłać ramkę w 2 częściach (bo w całości się nie mieści), a jak chcesz mieć 4xAA to w 4 częściach. Z tego co czytałem na różnych zachodnich stronkach o programowaniu nie jest to zbyt proste i wygodne, część programistów ponoć woli nawet poświęcić trochę mocy i zrobić AA na shaderach. Nie wiem czy w końcu opracowano jakieś optymalne rozwiązanie, bo od jakiegoś czasu nie pojawiaja się artykuły o pisaniu gier na GPU Xbox'a, teraz wszystkie stronki żyją PC i DX10 jeśli chodzi o grafikę. Chyba nie skoro w H3 nie mamy AA.
Generalnie gierka zbiera pozytywne oceny za oprawę, ale ja jestem szczerze rozczarowany. Wszyscy chwalą, że animacja nie zwalnia, ale przecież gra chodzi w 720p w 30 klatkach więc to jeszcze nie święto. Brak AA, brak motion blur, brak pełnego cieniowania (cieniowane precyzyjnie są tylko postacie i pojazdy, natomiast całe tło rzuca bliżej nieokreślone, bezkształtne, ciemne plamy), tekstury ostre, ale raczej nie korzystające z maksimum możliwości shaderów 3.0 (jak choćby pseudo trójwymiarowe tekstury z GoW, Kameo itp.), a drzewa też nie wyglądają najlepiej (szczególnie liście i szeroko rozumiane korony drzew). Ponoć są otwarte przestrzenie i dużo przeciwników... Bardzo możliwe, ale dalej do FAR CRY na PC trochę brakuje, a przecież to taka stara gra i mająca już teraz tak małe wymagania... Myślę, że to wszystko byłoby znośne gdyby nie to, że to gierka robiona od ponad 3 lat, od początku z myślą o tej jednej, jedynej konsoli, z pełnym finansowym i technicznym wsparciem MS. A wkrótce wyjdą multiplatformowe gry jak AC, CoD4, Burnout:P, które mimo to, że robione z myślą o wielu platformach naraz, oferują trochę więcej w temacie grafiki...
Oki tyle marudzenia... Chciałbym po prostu, żeby gra w którą będziemy grali on-line przez najbliższych kilka lat miała chociaż AA...
A tutaj pojawiło się pierwsze 10 minut z kampanii. Polecam!
http://www.gamersyde.com/news_5180_en.html