Mackal21
3 12 2004, 18:45
Jakie są dla was najlepsze filmy lat 80 i 70 (możecie wymienić kilka)i krótko uzasadnijcie dlaczego.
czemu z lat 80 a nie np.z lat 70?
Mackal21
3 12 2004, 20:01
czemu z lat 80 a nie np.z lat 70?
Bo z 70 będzie inny topic
To glupie ale naprawie Twoj blad-mq;)
ZmotoryzowanaŚwinia
3 12 2004, 20:21
Zdecydowanie CZŁOWIEK Z BLIZNĄ i perfekcyjna postać Tony'ego Montany - bezwzględnego kubańczyka która od zera doszedł do mafijnego imperium wykreowana przez Pacino, poza tym dużo motywów z tego filmu jest w Vice City!!!
hehe jak z 70 lat to sporo tego jest :
Łowca Jeleni,Czas Apokalipsy,Ojciec Chrzestny,Chinatown i wiele wiele innych.
Danilo1972
3 12 2004, 21:35
Czas apokalipsy, Ojciec chrzestny, Okręt, Pluton, Żywot Briana, Sens życia, Ucieczka z Nowego Jorku, Blues Brothers, Miś.
Myślę że te filmy nie wymagają żadnego uzasadnienia
chcialem wymienic Czas Apokalipsy i Pluton:P Oprocz ww. na mysl mi w tej chwili przychodzi Odyseja Kosmiczna.
mały OT.Ostatnio w Claudii 8O dawali Czas Apokalipsy na DVD wersję DElux.Warto mieć jak ktoś nie miał lub nie widział.Choć chyba teraz ciut za długio jest i emocję opadają.
ta, sprawilem sobie, ocenzurowanej nie widzialem, ale rzeczywiscie momentami film mocno przynudza (szczegolnie scena u Francuzow), no ale akcja Amerykanow przy akompaniamencie Wagnera... Do tego poczatek i koniec z kultowym kawalkiem, zreszta pisalem juz o tym w temacie o filmach wojennych:] Po Prostu to trzeba zobaczyc/uslyszec. To tyle tytulem OT:P
Wszystkie wymienione i jeszcze jeden.
Ktoś wymienił ,,Żywot Bryana,,.(Life of Brian)
Jezuuu! Wszystkie filmy Monty Pythona są zaje... i działali w latach 70-90 więc się kwalifikuja.
Najlepszy w/g mnie ich film to ,,Monty Python and the Holy Grail,,
wedlug mnie SHAFT ... masakra..
[b]Abbys daje rade. No i korfa macz :!: przedewszystkim staroszkolny Alien
Czas Apokalipsy, Monty Python i Ojciec Chrzestny
Ölschmitz
4 12 2004, 20:51
Czas Apokalipsy fajny, ale jeśli chodzi o wietnam 100 razy bardziej podobał mi się Full Metal Jacket.
jak juz wspomnieli poprzednicy - monty python roolz
Mackal21
4 12 2004, 23:25
2 części obcych,Seksmisja,Predator.
Jak już wielu wspomniało, Monty Python jest wielki :!:
Jednak filmem, który zrobił na mnie największe wrażenie jest Łowca Jeleni z genialnymi rolami De Niro i Walkena. Kiedy obejrzałem go po raz pierwszy, wpadłem. I teraz nie mogę się już od niego uwolnić. To jeden z tych filmów, który można oglądać mnóstwo razy i nie czuć się znudzonym.
Humulus XP
5 12 2004, 06:54
Pierwszy Alien, The Thing, Predator i Predator 2, Wszystkie Pythony, genialny miniserial Ripping Yarns z Michaelem Palinem, pierwszy Halloween Carpentera, A Nightmare on Elm Street Craven'a. Z polskiego kina to komedie Stanisława Barei.
[b]no faktycznie zapomnialem o polskich komediach. Jak rozpetalem 2 wojne - rulez, potem cala seria pawlaka i kargula :!:
Dla mnie rzadzą:

Predator

Lśnienie

Ojciec Chrzestny
Według mnie Gwiezdne Wojny - cała trylogia, film dla wielu kultowy wiec nie bede komentowal, niedawno wyszło nowe wydanie na 4DVD polecam.

"Brudny Harry" jest bodajże z tego okresu, Cobra" też, i inne zabawne filmy w stylu on-jeden-ich-tysiące
tyle że Harry to kawał madafaki:] a nie miętus
dla mnie najlepsze filmy z tych lat to:
-Star Wars
-Harry Angel
-Drabina Jakubowa
-Thing
Te filmy to dopiero mają klimat!!!
Anamoli
22 12 2004, 20:13
Wszystkie filmy Monty'ego Pythona.
Z polskich filmów zdecydowanie wybija się MIŚ
Natomiast z zagranicznych to Taksówkarz , Mały Wielki Człowiek
Te 20 lat to szmat czasu i było wtedy bardzo dużo wspaniałych filmów ale te najbardziej utkwiły mi w pamięci.
Seria Rambo była chyba w latach 80 więc głosuję na nią!!!!
Bez wątpienia Star Wars
Ludwa07
29 12 2004, 10:36
Zdecydowanie seria "Star Wars" i filmy Monty Pythona(btw. ostatnio byłem w kinie na "Żywocie Briana"

)
Mi sie bardzo podobal The thing
Mackal21
21 05 2005, 10:37
Czas Apokalipsy ,Gwiezdne Wojny,Ojciec Chrzestny,Coś,Predator ,filmy Monthy Pythona,Seria Rambo ,Harry Angel ,Taksówkarz,Miś,Mały Wielki Człowiek , Człowiek z blizną,Łowca Jeleni,Pluton,Blues Brothers,Okręt,Sens życia, Odyseja Kosmiczna,Żywot Bryana,2 części Obcych,Seksmisja(aż dziw,że tylko raz była notowana-i to przeze mnie),Halloween.
Narazie najlepszym filmem wg was jest ,,Ojciec Chrzestny''(którego notabene nie oglądałem).Oj,najwyższy czas to nadrobić
QUOTE(Mackal21 @ 3 12 2004, 19:45)
Jakie są dla was najlepsze filmy lat 80
i 70 (możecie wymienić kilka)i krótko uzasadnijcie dlaczego.
Jak dla mnie to tylko z '80, a właściwe z 1988 - Aliens. Nie uzasadniam, sami oglądnijcie i wyciągnijcie wnioski...
wujas90
21 05 2005, 23:32
Miś
Ojciec Chrzestny
Człowiek z Blizną
i z sentyment Gorączka Sobotniej Nocy
kotlet_schabowy
22 05 2005, 17:27
Jedne z najlepszych według mnie filmów z okresów lat 70-tych i 80-tych to w sumie wymieniane już "The Godfather", "Scarface", seia "Star Wars", "Taxi Driver" !, "Alien", "Predator", zapewne jeszcze o czymś zapomniałem.
Lata 70 to na pewno film z Clintem Eastwoodem "Brudny Harry'. Zarąbiasty klimat, muza lat 70-tych i twardziel bez skrupułów. Do dziś jak leci w TV to nie odpuszczam. Lata 80 to niezapomniany klimat "Obcego 2". Najlepszy z serii. Najmroczniejszy z mega cool wciągającą fabułą przetrwania ludzi w walce z idealnym uosobieniem killera z kosmosu.
Jinxters
5 05 2007, 20:09
Większość filmów z Alem Pacino i Robertem De Niro!!! To według mnie jedni z najlepszych aktorów wszechczasów! A z filmów z nimi to "Człowiek z blizną","Ojciec Chrzestny","Taksówkarz","Łowca jeleni"...i chyba nikt nie wspomniał o "Dawno temu w ameryce"-przeklimat i muzyka....Yesterday w jednej z początkowych scen mnie rozwaliło!!! Oczywiście też "Obcy"(seria), "Terminator 2", "Predator" ...... i tak można wymieniac bez konca
Akademia Policyjna, rany jak ja kocham tą serię, wszystkie te postacie które tam są rozwalają.
ranaghar
11 06 2007, 18:52
Nie wymienię może najbardziej ambitnych filmów z tamtych lat, ale za to napiszę tytuły, które oglądałem wiele razy i jeszcze mi się nie znudziły. Nawet na dzień dzisiejszy powinny się podobać ( i niekoniecznie zalatywać starociem):
Predator
Aliens
Rambo
The Warriors
Napisałem 4 tytuły i mam na myśli tylko te konkretne, a nie całe serie. To co przede wszystkim miażdży w tych filmach to KLIMAT. Na uwagę zasługuje również muzyka oraz efekty specjalne (jak na tamte czasy to były bombowe). Dziwne, że nikt nie napisał o The Warriors, bo przecież Rockstar wydał kozacką grę (forum o grach w końcu) na jego podstawie, a sam film też jest zarąbisty.
Obcy, Tetsuo 1,2 Koszmar z ulicy wiązów, Miś, Seksmisja, Monty Python
Dziwne, ze nikt nie wymienił "Mechanicznej Pomaranczy" Kubricka, dla mnie to jeden z lepszych na pewno, a wrecz kultowy film tamtego okresu.
wiele wymienionych tu filmów bym wypisał, ale największą dziurę we łbię zrobiły mi klasyki gangsterskiego kina:
najbardziej dojrzały, czyli "Once upon a time in America", "Godfather I / II, Scarface
a oprócz tego Czas Apokalipsy, Łowca Jeleni, Pluton i wiele wiele innych które zasługują na wymienienie, ale akurat zapomniałem
Jinxters
12 06 2007, 16:49
CYTAT(Manor @ 12 06 2007, 11:53)

wiele wymienionych tu filmów bym wypisał, ale największą dziurę we łbię zrobiły mi klasyki gangsterskiego kina:
najbardziej dojrzały, czyli "Once upon a time in America", "Godfather I / II, Scarface
a oprócz tego Czas Apokalipsy, Łowca Jeleni, Pluton i wiele wiele innych które zasługują na wymienienie, ale akurat zapomniałem
TAK TAK TAK ZGADZAM SIĘ!!! Moje ulubione filmy (te gangsterskie )..no i grają debesciaki czyli Al Pacino i Robert De Niro
Mi tam szczegolnie podobaja sie filmy amerykanskie sensacyjne lat 80 i 90 Makgajwer i Druzyna A tez moze byc, he
STRETCH
14 06 2007, 02:36
na to pytanie jest tylko 1 odpowiedz
2001 odyseja kosmiczna.
Absolwent z Dustinem Hoffmanem , jest on z 67 roku ,ale mysle ze mozna zaliczyc go do tej beczki
_Milan_
16 06 2007, 12:10
...tym bardziej ze jest to film z lat 60 a temat dotyczy 70/80.
miś jest najlepszym filmem z tych lat, ogladalem go z tysiac razy, innych nie wymieniam ,bo i tak by sie to do konca nie udalo.
Milan bylo tutaj wymienionych przynajmniej kilka filmow ktore sie nie lapaly do przedzialu 60-70 ;p
_Milan_
18 06 2007, 16:37
CYTAT(JJJ @ 17 06 2007, 10:04)

Milan bylo tutaj wymienionych przynajmniej kilka filmow ktore sie nie lapaly do przedzialu 60-70 ;p
...bo przeciez w temacie jest 70/80, wiec to ma sens.
xD
borys123
18 06 2007, 19:25
monty python-cala dzialalnosc
martwica mzgow-nie wiem czy sie miesci w przedziale ale co tam...
Obsolete
19 06 2007, 04:31
Ojciec Chrzestny 1
Ojciec Chrzestny 2
Pythony
Get Carter
Lot nad kukulczym gniazdem
Kabaret
Taksowkarz
Mechaniczna Pomarancza
Gwiezdne Wojny
Maratonczyk
Szczeki
Czas Apokalipsy
Lowca Jeleni
M*A*S*H
Goraczka Sobotniej Nocy/Grease
Rocky
Alien
No chyba zamknalem liste najwazniejszych;]
CYTAT(STRETCH @ 14 06 2007, 03:36)

na to pytanie jest tylko 1 odpowiedz
2001 odyseja kosmiczna.
Nawet jesli, to w temacie o filmach z lat 60.
STRETCH
19 06 2007, 15:34
68 to juz prawie lata 70 ;]
bym dodal jeszcze
Straw Dogs - Sam Peckinpah
Exorcist - William Friedkin
Mean Street - Martin Scorsese
Chinatown - Roman Polanski
Halloween - John Carpenter
Raging Bull - Martin Scorsese
Trylogia Indjany Dżonsa - Steven Spielberg
Blade Runner - Ridley Scott
Rambo - Ted Kotcheff
Thing - John Carpenter
Scarface - Brian De Palma
Once Upon a Time in America - Sergio Leone
duzo bylo dobrych w tamtych latach
ale oczywicie najlepsze to -
Chinski Herkules (z bolem), Vase De Noces aka Pig Fucking Movie, Octaman i Monster Shark ;]]]]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.