Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: >>> AUDIO FAQ
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
.:marioo:.
Prosze o porade...posiadam zestaw głosnikowy creative inspire 6.1. Ok a teraz pytanko, jeszcze nie próbowałem podłączyc. Wiec czy ktos moze mi powiedziec jak to zrobic? tzn. jak podłączyc taki zestaw do ps2 ?
kedar
Poprzez dekoder DDTS100 (koszt 400 zeta), bądź karte dźwiekową z wejściem optycznym (lepiej dekoder).
.:marioo:.
Czy nie ma innego sposobu? bo 400 zeta na dekoder to lekkie przegiecie. A jaki jest np. koszt takiej karty dzwiekowej z wejsciem optycznym?
kedar
Koszt karty muzycznej z wej. optycznym to troszke ponad 300 zeta...... daltego lepiej dekoder kupic za 400 zeta, bo przynajmniej masz dekoder i dźwięk wychodzący z gier z PS2 bedzie lepszy. A jakie sa inne sposoby to ja nie wiem. Ale chyba nie ma lepszych (moge sie mylić). Dekoder to najlepszy sposob..
T800
Kupiłem głośniki Logitech 5.1 do tego dekoder DDTS-100 i kabel RGB z wyjściem optycznym do Xboxa. No i z tego kabla wyprowadzam dźwięk optykiem przez dekoder na głośniki. I teraz pytanie.
Po podłaczeniu głośniki dzialają tylko ze dźwięk wydobywa sie również z głośnika telewizyjnego. Czy jedynym sposobem oprócz ściszenia telewizora kiedy gram na konsoli jest wyłamanie ząbków w kablu RGB aby mi głośnik w Telewizorze nie działał?
Cerb
on ci dziala nawet jak przyciszysz TV ?

Bo to chyba najprostszy sposob zeby przestal dzialac. A zabkow nie musisz wylamywac, wystarczy rozebrac wtyczke i wepchnac je do srodka, zaizolowac tasma i powinno byc ok.
T800
QUOTE(Cerb @ 13 06 2005, 23:05)
on ci dziala nawet jak przyciszysz TV ?

Bo to chyba najprostszy sposob zeby przestal dzialac. A zabkow nie musisz wylamywac, wystarczy rozebrac wtyczke i wepchnac je do srodka, zaizolowac tasma i powinno byc ok.
*

Hehe , spoko jak przycisze telewizor to z głośnika dźwięk sie nie wydobywa biggrin.gif, tylko problem w tym ze przyciszać trzeba , no ale innego rozwiązania , poza ząbkami, niema.
Cerb
uzyj funkcji MUTE jak towj TV ja posiada tongue.gif
T800
Pojawił sie inny problem , ale chyba znam odpowiedź.
Mam Telewizor monofoniczny , który nie posiada wyjsc na głośnik(i) wiec raczej nie podepne do niego zestawu 5.1 by rozkoszować sie dźwiękiem pseudo 3D ze stereo. Jest jakis sposób zeby to ominąć?.Według mnie niema ale moge sie mylic, potwierdzi to ktos?
Cerb
Nie bardzo kumam o co ci biega, ale z tego co napisales to chyba chcesz miec dzwiek z TV (programy telewizyjne) puszczony przez twoje glosniki 5.1. Tak czy nie ? Jezeli tak to beznadziejny pomysl, jakosc dzwieku TRAGICZNA, aha i moze sie zdarzyc ze przy przelaczaniu kanalow bedziesz mial "pykniecie" w glosnikach wiec momentalnie tez je zakatujesz.
T800
QUOTE(Cerb @ 17 06 2005, 19:13)
Nie bardzo kumam o co ci biega, ale z tego co napisales to chyba chcesz miec dzwiek z TV (programy telewizyjne) puszczony przez twoje glosniki 5.1.  Tak czy nie ? Jezeli tak to beznadziejny pomysl, jakosc dzwieku TRAGICZNA, aha i moze sie zdarzyc ze przy przelaczaniu kanalow bedziesz mial "pykniecie" w glosnikach wiec momentalnie tez je zakatujesz.
*

Dokładnie o to mi chodzi aby uzyskac dźwięk w głośnikach 5.1 z TV.
Dobra przypuszczam ze jakość będzie cienka, ale pytam sie czy jest mozliwość ich podłączenia jeśli TV nie ma wyjść audio? No i dodatkowo jest to TV monofoniczny. Według mnie niema mozliwosci podłączenia (bez rozkręcania TV hehe) ale moge sie mylić.
Cerb
od razu ci powiem ze jak nie zastosujesz dobrych kabelkow to mozliwe ze w czasie grania na konsoli widac bedzie w tle obraz z programu telewizyjnego.

Nie wiem po co ci ten "dzwiek" z mono tv ktory bedzie mocno dudnil, zero panoramy mimo rozstawionych glosnikow. Pamietaj ze im wieksza platanina kabli (nieekranowanych) tym wieksze zaklocenia i straty sygnalu (zarowno dzwieku jak i obrazu). Daruj to sobi lepiej, to bedzie tylko namiastka dziweku przestrzennego.

Ale skoro sie upierasz to wystarczy ze znajdziesz schemat wtyczki EuroScart i na niej masz zaznaczone piny z ktorych wychodzi dziwiek, do wszystkiego wystarczy kabel z jednym wtykiem czincz, sygnal z wtyczki wypuszczasz z kanalu lewego.

Aha zeby to podlaczyc wystarczy ze rozbierzesz wtyk euro z przewodu, TV rozkrecac nie musisz wink.gif .

Tu masz schemat wtyku EuroScart :

http://www.mar-digital.home.pl/artykuly/kable/euroscart.html

ps. jeszcze jedno, to moze nie zadzialac ! Wszystko zalezy od tego czy twoj TV obsluguje pelne RGB, wtedy na pewno ma aktywne wszystkie nozki na zlaczu euroscart.
ako
Creative DDTS-100

Co mozecie mi powiedziec o tym dekoderze? Jest tak dobry jak to wszedzie pisza? Mam go zamiar podlaczyc do PS2.

Czy mp3 (stereo) jest przez ten dekoder przetwarzane na 4.1 czy na pelne 5.1 (znaczy glosnik centralny tez 'daje glos') ??

Mam zamiar ten sprzecik kupic w sklepie wysylkowym Agito.pl.
Kupowal ktos cos tam? Mozna czuc sie bezpiecznie i pewnie? Nie chcial bym stracic 450zl.
http://www.agito.pl/index.php?pid=5967&cid=66&p=

Z gory dzieki za pomoc.
ako
Juz mam, DDTS-100 + Creative Inspire P580 (na poczatek styknie biggrin.gif) - i od teraz sie dopiero powazna gra na konsolce zaczela smile.gif
Power.
airfx
Hehe widzę że parę postów poszlo się kochać tongue.gif. Wreszcie stalem się szczęśliwym posiadaczem Logitech Z-5500 dźwięk jest niesamowity sprzęt naprawdę pierwsza klasa tylko wacham sie jak ustawić bas czy na full czy trochę mniej teraz mam ustawione na sześć full to dziewięć czy ktoś może wie jak najlepiej to ustawić.
Cerb
jak juz przyzwyczaisz sie do nowego sprzetu to sam uslyszysz jak ba ma byc ustawiony, czasem jak da sie go za duzo to brzmi po prostu do (pipi), slychac ze mimo niskiej glosnosci gra juz na full swoich mozliwosci (duze wychylenia membrany).
mario87
ok to ja mam pytanie, jakie dobre słuchawki byście mi polecili?
głośniki czy tym podobne odpadają bo nie mógł bym w pełni z nich korzystać i jak narazie zadawala mnie dzwiękz z TV smile.gif
Snail
co do ustawienia suba w z-5500,ja ustawione mam na 5-6 kresek i raczej wiecej nie podkrecam (czasem przy niektorych filmach)
qraq_pk
no a ja dalej sie zastanawiam co kupic(a posty poszly sie..). 2.1 czy 5.1. mysle o logitechu x-230 lub x-530. szczerze mowiac 5.1 bedzie wykorzystywane tylko przez kompa, bo nie stac mnie na dekoder do ps2. no ale 5.1 kupie tylko wtedy gdy bede mial pewnosc ze to jakos bedzie dzialac. podsylam plan mojego pokoju z moja propozycja ustawienia glosnikow. moze byc? pokoj 3,5x4,5 m. w razie potrzeby moglbym sobie przestawiac przednie glosniki obok kompa/tv. da to rade czy darowac sobie zabawe i kupic 2.1? aha, praktycznie tylko muzyka i gry, bo w kompie nie mam dvd...

ako
Ja bym wybral 5.1.
Ustawienie chyba moze byc, a lesji bedzie zle slychac to przestawisz. Ja w pokoju mam glosniki 5.1 rozstawione wrecz 'super-ciasno' i sluchac wszystko jak powinno byc. Uwierz mi ze w Silent Hill mi sie odechciewa grac czasem.
A co do gier na PC - coraz wiecej z nich posiada obsluge 5.1, a jej jakosc zalezy od tego jaka masz karte dzwiekowa w PC.

Na Twoim miejscu bral bym 5.1, ale niestety nie wiem jak sie logitechy sprawuja bo jade na Creativach.
Cerb
@mario87
napisz ile masz kasy na sluchawki i pod co je podepniesz (wzmak czy TV - mono czy stereo?)

@qraq_pk
ustawienie jest zle, przede wszystkim zdecyduj sie gdzie stawiasz centralny glosnik bo on tu jest najwazniejszy, najlepiej zeby stal pod lub nad TV/monitorem

glosniki przednie stereo ustawiasz tak zebys siedzial dokladnie miedzy nimi (miedzy glosnikami stereo powinien znajdowac sie tez centralny)

te satelitki stoja zdecydowanie za daleko, satelity sa cichsze wiec raczej ich nie uslyszysz z takiej odleglosci

I tu wlasnie wychodzi problem z glosnikami 5.1 - gdzie je postawic ? A na twoim miejscu wybralbym 2.1, DVD w kompie nie masz, pod konsole nie podepniesz bo nie masz dekodera, wiec wybierz dobre 2.1 , ale jezeli bedziesz tez sluchal na tym sprzecie muzyki (jako podstawowy sprzet do muzy) to radze ci zapoatrz sie w jakis wzmak unitry plus male kolumny (monitory).
qraq_pk
dzieki za rade, Cerb. smile.gif w gruncie rzeczy to chyba lepiej kupic 2.1 i zaoszczedzona kase wydac np. na gt4 cool.gif. Takie glosniki komputerowe w pelni mi wystarcza. Za glowny sprzet do muzy robi u mnie troche juz wysluzona ale dalej sprawna wieza Sony 2x80W hyh.gif a wzmachola i kolumn do 2 stow raczej nie dostane.
teraz siedze na mediatechach 4.1 z subem 13W. i powiem tyle ze daja (pipi) na wiekszych basach. sluchajac ost z MGS3 momentami slychac tylko "buuuuu bb buuuu". bede wiec zadowolony z wszystkiego co nie bedzie tak buczec smile.gif a ze wielu poleca logitechy x-230 to pewnie sie na nie zdecyduje. no chyba ze ktos poleca inne 2.1 z dobrym subem?
mario87
słuchawki podepne pod wieże stereo, mam ją podłączoną do PC

co do kasy to mógłbyś podać w 2. przedziałach, do 300zł i do 150zł, zresztą nieorientuj się w słuchawkach i tym podbnych sprzętach więc nie wiem ile powienienem mieć na jakieś pożądne żeby móc sobie posłuchac muzy, aktualnie mam Sony i Panasonica, już od sporego czasu i słyszę że trzeba zmienić (no chyba że to u mnie coś że słuchem:)
airfx
Skąd mogę zassać test DD 5.1 do moich Logitechów z-5500, najlepiej za darmo tongue.gif , wiem że takie płyty testowe rozprowadza Lucas czy istnieje mozliwość zassania tego z neta ?
Cerb
QUOTE(mario87 @ 17 07 2005, 00:59)
słuchawki podepne pod wieże stereo, mam ją podłączoną do PC

co do kasy to mógłbyś podać w 2. przedziałach, do 300zł i do 150zł, zresztą nieorientuj się w słuchawkach i tym podbnych sprzętach więc nie wiem ile powienienem mieć na jakieś pożądne żeby móc sobie posłuchac muzy, aktualnie mam Sony i Panasonica, już od sporego czasu i słyszę że trzeba zmienić (no chyba że to u mnie coś że słuchem:)
*

sam posiadam Philips HP890 i moge je polecic, duzy bas (naprawde duzy) reszta pasma tez ok, idealne do filmow i muzy. No i kosztuja jakies 180 zl (jak dobrze poszukasz), zreszta byl juz na forum o nich temat. http://www.telekom.com.pl/philips/rtv/phil...ki/sbchp890.htm

to praktycznie jedyna alternatywa, chyba ze skusisz sie na jakies tansze Senheisery ale na pewno nie zapewnia ci doznac takich jak te Philipsy.

Do 300 zl to np. SONY MDRV - 500 - glosne, zreszta zaliczane sa juz do sluchawek dla DJ.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58510952 - troche drozej ale klasa wyzej. Mialem przyjemnosc miec je na uszach, miod smile.gif .

Ewentualnie jakies SENNHEISER'a z tym ze ich dzwiek nie wszystkim pasuje (nie jest tak efektowny jak te podane powyzej) :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57518088
mario87
te Philipsa są niezłe, mają podobną specyfikację co te sony ale nigdzie poniżej 249 ich nie mogę znaleźć

o co chodzi z tą imendencją? im mniejsza tym lepiej czy im więcj tym lepiej? słyszałem o impendencji kolumn ale tu zapewne chodzi o coś innego
i o co chodzi z tę dynamiką? w tych lepszych słuchawkach sony i philipsa wacha się w granichach 106 dB a SENNHEISER 112dB, im więcej tym lepiej czy im mniej tym lepiej?
Yacek
W obu przypadkach im wiecej tym lepiej.
babciahania
witam,
(na wstepie oznajmuje że jestem zielony w tych sprawach..) przymierzam się do kupna głośników 5.1 w cenie, tak góra do 500zeta..)
o to moje 3 propozycje:
1. (najłatwiejsza opcja, chyba najblizsza mi... ale)
Logitech X-530
2. (nad tym też się bardzo zastanawiam)
Genius SW-5.1 Home Theater
3. (to chyba tak na marginesie, jak napiszecie że są jakieś bardzo dobre, czy coś)
TRG-5SKR 5.1 TRACER ECLIPSE TRG-5SKR-7200-B-3 7200W
zastosowanie głosników - pecet i wszytko co z nim związane, granie, muzyka, filmy)
z góry dzięki...
pozdrawiam..
Jasior
No ja tez mam pytanie: za ile moge dostac zestaw kina domowego 7.1, taki bardzo dobry? biggrin.gif
puszkin
QUOTE(babciahania @ 19 09 2005, 18:38)
witam,
(na wstepie oznajmuje że jestem zielony w tych sprawach..) przymierzam się do kupna głośników 5.1 w cenie, tak góra do 500zeta..)
o to moje 3 propozycje:
1. (najłatwiejsza opcja, chyba najblizsza mi... ale)
Logitech X-530

ja je mam i w sumie jestem zadowolony, jakość dżwięku naprawde dobra, jednak moc już troche gorsza, to co denerwuje to to, że czasem jak daje na full w centralnym słysze szum radia dry.gif jednak za taką cene głośniczki naprawde lux, jednak jak masz więcej kasy kupuj coś droższego i lepszego
Wiśnia San
Mój znajomy potrzebuje zestaw głośników do PS2 od 1000zł do 1500zł. Ja mu proponowałem DDTS-100 + Logitech X-530 (około 950zł), a może jakieś insze głośniki?
airfx
Oczywiście logi Z-5500 głośniczki są niesamowite no i dekoder jest wbudowany a w kasie napewno się wyrobi.
Snail
polecam wlasnie logitech z-5500.koszt to jakies 1300-1400 a jakosciowo sa znakomite.
Matrox
Mam prosbe, niech ktos mi powie czy takie ustawienie glosnikow bedzie ok ;]

Milo
Suba chcesz dać na tył??
pasowało by rostawic Fronty bardziej sa za blisko!!
Matrox
QUOTE(Milo @ 30 10 2005, 15:19) *

Suba chcesz dać na tył??
pasowało by rostawic Fronty bardziej sa za blisko!!

Z tym subem to jest taka sprawa, ze jezeli chcialbym go postawic na przodzi pokoju to musiaby stac w kacie pomiedzy biurkiem a szafka i sie obawiam, ze bedzie go tlumic.
Cerb
Ogolnie dobre ustawienie, z tym ze jak pisze Milo glosniki przednie sa za blisko siebie i niestety nie uslyszysz z nich dzwieku stereo takiego jak powinien byc. Beda sie zlewaly z centralnym, a mimo wszystko to glosniki przednie sa w calym systemie najwazniejsze. Pomysl moze o jakis malych podstawkach, mozna je kupic na allegro a wcisnac da sie je wszedzie. Sam prawego surrounda chowam sobie za szafke a jak w cos gram lub ogladam to wystawiam i stoi sobie ladnie na podstawce.

Ten sub w rogu moze cie zameczyc, widze ze glosniki masz 5.1 jakies male a to oznacza ze sub musi tez przenosic sporo srednich czestotliwosci (przy duzych kolumnach odpowiadaja za to fronty - stereo). Ale zawsze mozesz sobie sprobowac jak bedzie. Osobiscie suba mam miedzy dwiema szafkami i gra niezle z tym ze mam duze kolumny ktore odpowiadaja za cale brzmienie a sub odzywa sie tylko ponizej 45 hz wiec nie slysze go caly czas a tylko wtedy kiedy trzeba zaakcentowac jakis basik.
Milo
Co prawda tony niskie rozchodza sie równomiernie i z każdego miejsa podobno!!Ale z praktyki wiem że tak nie jest jezeli masz jakies komputerowe głosniki nieduzej mocy to suba daj jak najblizej konta bedziesz miał silniejszy bas ale nie dawaj go zaraz koło miejsa w ktorym siedzisz bo bedzie ci klepał a nie grał!!

Cerb z tym głosnikiem to dobre jest wink.gif .Jak trzeba to jest pod ręką smile.gif

PS.Matrox jak bys napisał jaka maja poszczegolne glosniki moc to by było fajnie smile.gif,i jak ci sie chce marke tez mozesz podac.
Matrox
To sa glosniki Creative GD580 (na lepsze mnie narazie nie stac ;] )
Moc głośników satelitarnych: 6 W (RMS) na kanał
Moc głośnika niskotonowego: 17 W (RMS)
Milo
Ile twój pokuj ma m2??Tak czy siak Suba dawaj do samego rogu fronty rozłuz i bedzie wsio grac.
Matrox
QUOTE(Milo @ 1 11 2005, 14:40) *

Ile twój pokuj ma m2??Tak czy siak Suba dawaj do samego rogu fronty rozłuz i bedzie wsio grac.

Cos ok. 12 m2. Jeszcze jedno pytanie, wysokosc na jakiej sa zawieszone glosniki tez jakos wplywa na dzwiek ?;]
Cerb
QUOTE(Matrox @ 1 11 2005, 20:00) *

Cos ok. 12 m2. Jeszcze jedno pytanie, wysokosc na jakiej sa zawieszone glosniki tez jakos wplywa na dzwiek ?;]

To jest jedna z najwazniejszych rzeczy w teamcie audio, bez roznicy czy stereo czy kino domowe. Srednie wysokie tony na wysokosci uszu, bas nisko (okolice brzucha) tak sa konstruowane wszystkie kolumny podlogowe a te na podstawki stawia sie na podstawki smile.gif .

Na probe postaw sobie satelitki byle gdzie a pozniej ustaw zeby graly mniej wiecej na wysokosci uszu w rownych odstepach od siebie. Roznica kolosalna. Osobiscie wolabym zajac sie pozadnie ustawieniem glosnikow niz kupowac lepszy model.
Matrox
QUOTE(Cerb @ 1 11 2005, 20:21) *

QUOTE(Matrox @ 1 11 2005, 20:00) *

To jest jedna z najwazniejszych rzeczy w teamcie audio, bez roznicy czy stereo czy kino domowe. Srednie wysokie tony na wysokosci uszu, bas nisko (okolice brzucha) tak sa konstruowane wszystkie kolumny podlogowe a te na podstawki stawia sie na podstawki smile.gif .

Na probe postaw sobie satelitki byle gdzie a pozniej ustaw zeby graly mniej wiecej na wysokosci uszu w rownych odstepach od siebie. Roznica kolosalna. Osobiscie wolabym zajac sie pozadnie ustawieniem glosnikow niz kupowac lepszy model.

Dzieki za pomoc, teraz to juz chyba wiem o wszystkich najwaznieszych rzeczach jezeli chodzi o rozstawienie ;]
DrAgO
Dla niektórych moje pytanie będzie bardzo bezsensowne, ale co tam blush.gif , • Więc chce kupić głośniki uwaga za ok. 400 złbiggrin.gif wiem ze to strasznie mało, ale tyle posiadam a sytuacja ta nie ulegnie zmianie excl.gif . Chce te głośniki podpinać do ps2,xbox’a i PC obecnie używam do PC wieży, daewoo która ma chyba z 8 lat, więc chce, aby lepiej grały od tego złomu icon_evil.gif • a z konsol głos leci z TV. Pokój o wymiarach ok. 4,5x4m. Niech ktoś poradzi, co najlepiej kupić, aby glos był w miarę „dobry” unsure.gif wiem ze nie będzie jakiegoś dźwięku przestrzennego itp., ale wydaje mi się ze można już cos za to kupiec  Proszę o podanie najlepiej linków do allegro itp. ninja.gif Bardzo dziekuje za odp smile.gif
Marcin$
Ostatnio dowiedzialem sie ze w mojej wieży (Samsung) jest dekoder Dolby 3-Stereo, Dolby Pro Logic i Dolby Digital. PS2 obsuguje te wszystkie funkcje i mam problem jak to wykorzystac. Przy wiezy mam wejscie optyczne i przy playu tez jest takie.
1. Czy wystarczy mi zwykly kabel optyczny?
2. Ile on kosztuje?
3. Co oznaczaja i co dają te wszystkie funkcje wymienione wyzej (Dolby Digiatal itd)?
4. Czy uzyskam dźwiek przestzenny mimo że przy wieży są 2 glośniki a np. przy zestawie Creativa z dekoderem jest 5 glośników i tam taki dzwiek mozna uzyskac?
5. Co daje mi dźwięk przestrzenny?
6. Czy opaca się w to inwestować?

Dzienx za odpowiedzi cool.gif
Milo
Podaj model wieży
Snail
witam.mam pytanie do posiadaczy głosników logitech z-5500.
do czego słuza opcje Surround Delay oraz Night Mode?? w night mode sa ustawienia off,normal,max .w instrukcji sa tylko wymienione ale opisu dzialania nima.dzięki za ewentualna odpowiedz.
Milo
Nie jestem posiadaczem tego modelu głośńików ale podjerzewam ze Night Mode słuzy do słuchania wieczorem gdy niechesz słuchac głosno a zarazem niechesz byc pozbawiony efektów.
koniol21
A surround delay to opoznienie dzwieku w danej kolumnie, przydatne jesli jedna masz blizej a druga dalej.
kiseki
Witam! Chce kupić sobie jakiś zestawik kina domowego i telewizorek (wiem, że to nie ten temat ale co tam smile.gif )
Jeżeli chodzi o kino to upatrzyłem narazie sobie coś takiego:
http://supercena.istore.pl/sklep,1033,,,03...n,199023,0.html

A co do telewizora to narazie niczego konkretnego nie upatrzyłem ale cena niech się zamknie w 6tyś.

Za wszelka pomoc już jestem wdzieczny smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.