A co powiecie na zestaw Creative DTT 3500 ?? Jest to juz starszy model, ale na kilku forach czytalem ze bardzo dobry, posiada dekodery Dolby Digital 5.1 Czy wystarczy taki zestawik do playa??
Tu mozecie zobacyzc ten zestaw
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61325697
babciahania
28 11 2005, 15:25
witam, witam...
Otóż mam
TE głośniki, ale zamierzam kupić karte muzyczną. (jade jak narazie na zintegrowaanej)
I teraz pytanie: którą brać?
czy inwestować hajs w
CREATIVE Audigy 2 ZSczy pchać się już w nową
X-Fi? np.
TAa może jest ktoś mądry i może wie, czy Audigy2 stanieją niedługo?
dzięki za uwage.
kiender
12 12 2005, 23:15
Aloha. Mam tutaj poważne pytanie audio-tecniczne
Chcę uzyskać dźwięk DPL2 z konsoli PS2. Mam zestaw kina domowego panasonic lecz niestey nie posiada ono złącza optycznego, ma za to bardzo fajne kolumny głośnikowe któe robią dużo hałasu. Dlatego mam zamiar zrobić taki myk.
1. kupuję dekoder creative DDTS z zestawem creative 5.1 GD 580- za 600 stówek na allegro
2. Wywalam kolumienki creativa ( bo są słabej mocy ) i zostawiam subwoffer creative który z technicznych powodów łączy się z dekoderem kablami żeby uzyskać dźwięk przestrzenny z całości
3. Do wzmacniacza subwoffera podłączam kolumny- satelity z zestawu kina domowego
I teraz pytanie - czy wzmacniacz subwoofera "przeniesie" satelity o trzy razy większej mocy niż te creativy ? A jesli zagra to czy wykorzysta moc tych kolumn ? ( panasonic ma na kolumne 70W , creative 20W )
QUOTE(kiender @ 12 12 2005, 23:15)

I teraz pytanie - czy wzmacniacz subwoofera "przeniesie" satelity o trzy razy większej mocy niż te creativy ? A jesli zagra to czy wykorzysta moc tych kolumn ? ( panasonic ma na kolumne 70W , creative 20W )
Pierwsza sprawa to jak strojony jest subwoofer Creative ? Na pewno inaczej niz ten Panasonica, przez takie podlaczenie stracisz jakies pasmo dzwieku (pewnie beda to srednie tony). Chyba ze porownasz pasmo przenoszenia tych dwoch subwooferow i jezeli bedzie takie samo (lub BARDZO podobne) to moze to zdac egzamin.
Po drugie moc wzmacniacza :
Orginalny zestaw Creativa (sub + satelity) zagra tak samo glosno (lub glosniej) jak satelity Panasonica podpiete pod subwoofer Creativa. Przeciez sam piszesz ze sub creativa napedza 20W satelity, a Panasonici maja 70 W. Czyli wzmacniacz suba creative sobie z nimi nie poradzi, w dodatku bedzie generowal bardzo duze znieksztalcenia (mala moc) co moze uszkodzic albo suba albo kolumienki.
Nie wiem czy dobrze pamietam ale DPL mozna uzykac z sygnalu stereofonicznego, ale nie wiem czy tak samo bedzie z DPL II.
Kiender straszne kombinejszon robisz

ale chyba ci sie to nie uda,po pierwsze i najwazniejsze Subwoofer nie pociągnie twoich glośńików ponieważ ma za słaby wzmacniacz po 2 Subwoofer nie ma regulacji takich jak częstotliwość odcięcia i Dopasowanie fazy więc nie dostosujesz go do swoich głośników.Co do DPL II to uzykasz je z każdego zródła Stereo.Pozdrawiam
kiender
13 12 2005, 12:10
Macie racje chłopaki , mój pomysł nie przejdzie
Cholera , próbuje wymyśleć jak uzyskać dźwięk DPL2 z gier przy użyciu zestawu kina domowego które posiadam. Zestaw ten nie ma wejścia optycznego tylko Line out/in oraz aux. No więc muszę miec osobny dekoder. Tylko jaki kupić i jak to wszystko połączyć z kolumnami ???
Niby mozna kupić stacjonarny dekoder ale dobre z odpowiednią ilością wyjść zaczynają się od 1000zł.
Więc może kupić dobry subwoofer ze wzmacniaczem i podłączyć do DDTS ? da się tak ?
MILO - co miałeś na myśli mówiąc że "Co do DPL II to uzykasz je z każdego zródła Stereo" ? Jak podłączam PS2 do kina domowego przez AUX to mam z tyłu zdublowane stereo przecież
Posiadam o to taki zestaw kina domowego
http://www.maximedia.pl/?c=kino_domowe&p=sony_htp_2000aby podłączyc do niego PS2 lub X-Boxa potrzebny mi jest tylko taki kabelek???

Z góry dzieki za pomoc.
Kiender zapodaj model Kina Domowego które posiadasz!!
YETI w zależńośći co masz bo np PS2 ma juz wyjście optyczne wbudowane w konsoli czyli wystarczy ci tylko kabel optyczny ale juz w Xie musisz miec optyka na kablu (Nie iwem dlaczego tak zrobili ale posuniecie jest beznadziejne moim zdaniem) tak jak w tym kablu co dałeś zdjęćie.
No własnie mam to i to (PS2 i X) wiec chyba zdecyduje sie na ten kabel.
Czyli wystarczy mi ten kabel aby podpiac PS2 i X do tego zestawu ???
PS. Bo kabel optyczny dostałem razem z kinem domowym...wiec za chwile zabiore sie za podłaczenie PS2
Tak ale to jest kabel do Xa,PS2 podłączysz zykłym kablem optycznym.
kiender
13 12 2005, 17:07
QUOTE(Milo @ 13 12 2005, 13:10)

Kiender zapodaj model Kina Domowego które posiadasz!!
Model Panasonic SC HT 520. Tutaj jest fotka i opis
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76092006Dodam że satelity są podłączane do wzmacniacza z tylu obudowy subwoofer'a. A ten grubym kablem ( nie znam fachowej nazwy, chyba specjalny panasonic'a ) z odtwarzaczem dvd.
Z tyłu dvd są wejścia na chinche typu aux, line out/in itp. - chyba nie za bardzo mogę to połączyć z DDTS creativa ?
Przecież ty masz DPL II wiec o co chodzi??Biegnij szybko do sklepu po ładne chinche podłanczaj pod aux i ciesz sie DPL II!!!!!!
Panowie mam takie pytanie , czy są jakieś głośniki 5.1. creative bądź logitech w cenie do 350 zł które podepne do Xboxa przez optyk czy raczej nie ma szans kupić czegoś takiego jeśli jednak są to co polecacie ? Oczywiscie zestaw może być używany. Nie jestem audiofilem ani nie mam kasy na coś lepszego.
kiender
14 12 2005, 10:28
QUOTE(Milo @ 14 12 2005, 02:13)

Przecież ty masz DPL II wiec o co chodzi??Biegnij szybko do sklepu po ładne chinche podłanczaj pod aux i ciesz sie DPL II!!!!!!
No wiem że w dvd jest dekoder. Ale przecież jesli podłączam się przez dwa chinche do aux to nie uzyskam prawdziwego DPL2 tylko zdublowane stereo z tyłu ( czyli tylne satelity grają dokładnie to samo co przednie ).
Przynajmniej tak mi mówili inni gracze na tym forum. Bo do DPL2 trzeba się podłączać kablem optycznym chyba ?
BZDURA!!!!!Podłącz chinchami i bedziesz miał DPL II!!Przecież Dolby Surround Pro Logic II to jest format analogowy nie cyfrowy wiec po co ci optyk??!!
kiender
14 12 2005, 12:44
QUOTE(Milo @ 14 12 2005, 12:10)

BZDURA!!!!!Podłącz chinchami i bedziesz miał DPL II!!Przecież Dolby Surround Pro Logic II to jest format analogowy nie cyfrowy wiec po co ci optyk??!!
Zapytalem też u w sklepach internetowych :
Playstation Poland: "konieczny jest kabel optyczny"
Sklep PsxExtreme: "przez kable chinch uzyskasz jedynie dzwiek stereo, niewazne jakbys sie
staral

Zeby uzyskac cokolwiek wiecej musisz uzyc kabla optycznego"
Czyli jednak wychodzi że Optyk......
Spróbuj podłączyc co ci szkodzi ja ci mówie że będzie działac!!Tylko poszperaj zeby włączyc DPL II
DPL II przekształca dźwięk stereo w przestrzenny więc chinche wystarczą, procesor rozdziela stereo na 5 kanałów więc poco optyk poprostu przełanczasz na DPL II i cieszysz się dźwiękiem przestrzennym oczywiście to niejest prawdziwe 5.1 a tylko symulacja ale i tak efekt jest świetny.
kiender
14 12 2005, 20:37
Uruchomiłem wszystko jak radziliście i.... POTĘGA !!!!! Teraz to jest pełna klasa dźwięku. Każdy z 5 głośników gra zgodnie z tym co dzieje się na ekranie

Od razu gry nabierają nowego wymiaru
Milo, Airfx - jak się kiedyś spotkamy to stawiam browara
Widzisz w sumie to widze ze w Kraku mieszkasz to kto wie
http://allegro.pl/show_item.php?item=77342540 czy jezeli zaakupie zestaw w tym stylu podlacze go bezproblemowo do konsoli i pc ? i wszystko bedzie ladnie gralo ?
Ostatnio zwóciłem uwagę na głośniki -
Logitech Z-5450 THX Wireless , które wydają mi się być nowością. Jeśli dobrze sie domyślam jest to zestaw 5.1, posiadający cechy modelu z-5500, który zyskał sobie grono fanów. Brak kabli wydaje się byc kolejnym argumentem przemawiającym na jego stronę. Czy ktoś z Was posiada te głośniki? Jak się sprawują? Jak je oceniacie?
witam. bardziej polecałbym jednak z-5500, te z-5450 ma mniejszą moc są drozsze(z-5500 mozna chyba juz za 1300-1400 kupic) no i mi osobiscie nie podoba sie ich wygląd(ale to juz kwestia gustu) fajny bajer to bezprzewodowe tyły.ja za 1800 bym ich raczej nie kupił
Jaki polecacie w miare dostępny i tani sprzęt, żebym mógł sie cieszyć dźwiękiem przestrzennym?
Jak to podłączyć do Xboxa?
Jak wyżej. Ale budżet ograniczony do około 350 zika.
co jest lepsze: Dolby Digital 5.1 czy DTS? i czym sie roznia?
DTS jest lepszy poniewaz posaiada mniejszy stopień kompresji!!
viper1425
23 03 2006, 18:42
Niedługo będę sobie robił kolumny i mam kilka pytań .Nie mogę się zdecydować jaki rodzaj wybrać czy bass reflex czy obudowę zamkniętą już wiem ze w obudowach bass feflex ważne są wymiary obudowy ale jak je wymieżyć ?? a teraz drugie pytanko czy w obudowie zamkniętej liczą się wymiary przecież obudowa i tak jest wypełniona w środku to liczą się czy nie?? czy jakość zwrotnicy ma duży wpływ na jakość dźwięku?? jakie firmy produkujące głośniki polecacie (chciałbym jakieś tanie i dobre) zastanawiałem się nad Tonsilem , STX bądź Teslą które są najlepsze?? proszę o odpowiedź budował ktoś tu jakieś kolumny i mógłby mi udzielić kilka wskazówek??
Kiedys zrobilem kilka kolumn na glosnikach tonsila, ale nawet porownujac do Altusow to brzmialy po prostu kiepsko. Wiec osobiscie nie polecam brac sie za robienie kolumn od podstaw. Jezeli nie masz dostepu do stolarni, materialow (plyty MDF), forniry, kleje itp. A tym bardziej jezeli w ogole nie masz o tym pojecia to daruj sobie, stworzysz koszmarki ktorymi bedziesz sie jaral ze w ogole wyszly ale porownasz je do byle pierdziawek i okaze sie ze twoje konstrukcje sa po prostu gorsze.
No chyba ze chcesz sobie cos zmontowac dla wlasnej satysfakcji, wtedy koszty nie graja roli.
Pod tym adresem
http://www.audiostereo.pl/forum.html?kid=2 znajdziesz troche danych i zobaczysz roznice w konstrukcjach, ci co maja kase tworza sprzety takie ze galy wychodza, reszta kleci 15 glosnikowe potworki z szafy na ubrania, az zal patrzec.
Witam!
Mam pytanko skierowane głównie do osób posiadających zestawik Logitech X-530 + Creative DDTS-100. Czy głośność trzeba regulować osobno i na głośniku i na dekoderze, czy można np. ustawić max. głośność na głośniku i regulować głośność tylko i wyłącznie dekoderem? Jaki zestaw głośników proponowalibyście zamiast tych Logitech'ów? (odstrasza mnie trochę regulacja tylko na satelitce(no chyba że dekoder rozwiązuje tąsprawę), trzaski i "efekt radia")
Nie mam co prawda tych głosników ale mam dekoder i z doświadczenia wiem że jak dasz na Fulla Volume w głosnikach to będziesz miał szumy wiec może pomyśl nad tymi głośńikami
http://www.logitech-sklep.pl/local/produkt/22380Pozdro
Milo głównie chodzi mi o to, czy można głośność całego zestawu regulować tylko i wyłącznie z poziomu dekodera. Mam jeszcze do Ciebie pytanko ( i osób posiadających DDTS - 100), jaką długość ma kabel optyczny dodawany do zestawu?
Bodajże 1 metr nie pamietam już dokładnie bo używam innego ale chyba 1m.W sumie to możesz sobie ustawić tak siłe dziweku w głośńikach na połowe a reszte regulować w dekoderze.Pozdro
Witam. Mam problem z zestawem Creative GD580,a mianowicie przez jakis miesiac wszystko bylo oki, glosniczki smigaly az milo...A teraz cos sie wali.Przy dekoderze ustawionym na wyjscie optyczne,dzwiek strasznie tnie,nawet w menu konsoli(te szumy),a gdy przelacze na analog glosniki dzialaja normalnie. W zwiazku z tym mam pytanie,co sie moglo spieprzyc?Kabel optyczny czy cos innego??Problem ten wystapil po tym jak odlaczylem konsole od zestawu Creativa i na dzien wywiazlem ja z domu...
Z gory dzieki za pomoc
Wygląda mi to na zrąbane wyjśćie optyczne w konsoli,miałem taki problem kiedys z jednym egzemplarzem PS2,działo sie dosłownie to samo sprobuj przedmuchac poruszać może pomoże.
QUOTE(Milo @ 4 04 2006, 19:11)

Wygląda mi to na zrąbne wyjśćie optyczne w konsoli miałem taki problem kiedys z jednym egzemplarzem PS2,działo sie dosłownie to samo sprobuj przedmuchac poruszać może pomoże.
To mnie pocieszyles

.Jeszcze pytanko,czy mam te wejscie przedmuchac sprzezonym powietrzem??I czy jak to nie pomoze to juz koniec?Nie ma innej rady?
Ps:To na pewno jest wyjscie optyczne zrabane,dzisiaj kumpel przyniosl swoja ps2 i wszystko dziala

.
Widzisz nie będe pisał a niemówiłem bo po co

.Tak sproboj sprezonym powietrzem,takie pytanko gdzie ty ta konsole z domu wynosiłeś i cos z nia robił

??Moze pomoze to nam w tej sytuacji.
QUOTE(Milo @ 5 04 2006, 20:38)

Widzisz nie będe pisał a niemówiłem bo po co

.Tak sproboj sprezonym powietrzem,takie pytanko gdzie ty ta konsole z domu wynosiłeś i cos z nia robił

??Moze pomoze to nam w tej sytuacji.
No fakt nie napisales ze nie mowiles

. A konsole zabieralem do kumpla na turniej w PES'a, nioslem ja w plecaku,i nie wiem jakie jeszcze szczegoly mam napisac

, i sprobuje sprezonym powietrzem,zobaczymy czy cos to da.
No to mogą byc takie opcje że albo miałes brudny plecak i ci wpadło troche syfu do wyjśćia optycznego albo przychaczyło sie gdzies i sie naderwało trudno powiedzieć ale powiem ci że z naprawą będzie ciezka sprawa jak nie pujdzie z przeczyszczeniem (bez skojarzeń

)
QUOTE(Milo @ 6 04 2006, 00:12)

No to mogą byc takie opcje że albo miałes brudny plecak i ci wpadło troche syfu do wyjśćia optycznego albo przychaczyło sie gdzies i sie naderwało trudno powiedzieć ale powiem ci że z naprawą będzie ciezka sprawa jak nie pujdzie z przeczyszczeniem (bez skojarzeń

)
Domyslam sie ze bedzie ciezka

,ale nie martwie sie na zapas.W piatek przeczyszcze sprezonym powietrzem, i sie zobaczy. a jak nie do sprzedam ja jakiemus jeleniowi i kupie slima

.
Jak wogole podlaczyc glosniki np. 5.1 do PS2

Przeciez z tylu wogole nie ma zadnych wyjsc na glosniki. Napiszcie czy potrzebuje cos jeszcze (moze jakies kabelki) procz glosnikow by je podlaczyc i jak je podlaczyc.
Niegdy tego nie robilem, a znajomy potrzebuje taka informacje.
Z gory dzieki
Poszukaj było w tym temacie juz duzo razy!!
Czyli kablem optycznym mama poczaczyc PStwo z dekoderem, a nastepnie z dekodera do glosnikow, tak
Jak dobrze ustawić opóźnienia tyłów czy są do tego jakieś specjalne nagrania czy trzeba tak na słuch się motać

Mam logi Z-5500 i tyły są bliżej od przodów około metra.
Co soądzicie o takim zestawie glosnikow?
http://www.eltris.pl/szczegoly-glosniki-cr...e-5.1-1476.htmlMam jeszcze jedno pytanie: nie jest dokladnie opisane czy znajduje sie w tym zestawie potrzebny kabel do podpiecia PS2, wiec jezeli takowego nie ma... to potrzebuje "zwyklego" kabla optycznego?
Do tych głośniczków potrzebny ci będzie jeszcze dekoder.
QUOTE(airfx @ 29 04 2006, 13:19)

Do tych głośniczków potrzebny ci będzie jeszcze dekoder.
A gdzie mozna je dokupic? Czy istnieja zestawy razem z dekoderem niezbednym do podpiecia pod PS2 (bede wdzieczny za link)?
Przejrzyj dokladnie ten temat a wszystko znajdziesz.
Wiśnia San
1 05 2006, 08:12
creative ddts-100
np.
tu go znajdziesz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.