Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: >>> AUDIO FAQ
Forum PSX Extreme > Inne > Pomoc
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Wiśnia San
Witam ostsanio zakupiłem sobie gazete Świata Techniki numer grudniowy i sa w nim pokazane głośniki creatiwa dokładnie te http://hem.bredband.net/708145/oysters.html . Według tej gazety mają kosztować 430zł, to jest wmiare przystępna cena.

No i problem jest tego typu że nie wiem czy te głośniki są na tyle dobre żebym miał czysty przestrzenny dźwięk i czy nie odbiegają parametrami od innych modeli.
Cerb
dokładnie te http://hem.bredband.net/708145/oysters.html .  
No i problem jest tego typu że nie wiem czy te głośniki są na tyle dobre żebym miał czysty przestrzenny dźwięk i czy nie odbiegają parametrami od innych modeli.

Nie no fajna fotka tych glosnikow laugh.gif .

A co do pytania to mialem podobny dylemat, ale juz sie wyleczylem z kupna takich glosnikow. Po pierwsze komputerowe glosniki tak do 1000 zl nie maja zadnego wejscia cyfrowego, czyli dzwiek przestrzenny przy konsolach odpada. Musialbys dokupic sobie zewnetrzny dekoder Dolby Digital (tez firmy Creative) i dopiero on posiada wejscie cyfrowe.

I po drugie w akcie desperacji nie kupuj zadnych glosnikow firm Manta lub rownie "dobrych" firm poniewaz brzmienie z nich to tragedia !!!
Anonymous
Cerb ja chyba ciebie nie wyleczyłem?? cool.gif

Wiśnia San daj jakies normalne zdjecie tych głosników a nie mapke z GTA:SA :roll:
Cerb

Wlasnie ze ty :wink: , jak mam do tego dokupic jeszcze dekoder to juz wole wykosztowac sie na amplituner Yamaha rxv350 plus kolumny Jamo za 680 zl z allegro (komplet pieciu glosnikow) subwoofer dokupie sobie pozniej i bede mial lepszy sprzet a cena tez bedzie na podobnym poziomie.
Wiśnia San
Sory za tą mapke coś mi się pogrzało :oops: tu jest link do creativa:
http://pl.europe.creative.com/products/pro...7&product=10733
Cerb
To my tu ci trujemy o braku dzwieku 3D a ty chcesz zwykle stereo, jak tak to nie ma sprawy mozesz je brac. Ale od takich glosniczkow nie wymagaj za wiele, w takim wypadku wole i tak jakis wzmacniacz stereo i kolumny z allegro w tej chwili jest tam full sprzetu i za 400 zl mialbys juz niezly zestaw (ja w tamtym roku kupilem za tyle wzmacniacz technicsa i kolumny 2 x 90W (nowki) ).
Lepiej przemysl sprawe, zebys nie zalowal.
Wiśnia San
Dym no chodzi o to że lamer ze mnie jeśli chodzi ogłośniki i chciałbym juz kupić takie głośniki żebym się od TV nie oderwał. Przestrzenny dźwiek i takie tam patęty, Możesz mi konkretnie doradzic jakie to miały by być głośniki?? Lub przynajmniej jakieś wskazówki jakimi parametrami mam się kierować podczas zakupu.
Anonymous

Wlasnie ze ty :wink: , jak mam do tego dokupic jeszcze dekoder to juz wole wykosztowac sie na amplituner Yamaha rxv350 plus kolumny Jamo za 680 zl z allegro (komplet pieciu glosnikow) subwoofer dokupie sobie pozniej i bede mial lepszy sprzet a cena tez bedzie na podobnym poziomie.

Tak tak masz racje ale cena bedzie wyzsza uwierz mi i to sporo.

Hehehe Wiśnia San jak chesz miec zwykłe stereo to no problem podłaczysz je bez problemu do PS2 ale to mojim zdaniem bedzie głupie posuniecie lepiej juz kupic wzmacniacz i jakies kolumny!!
Wiśnia San
A ile kosztuje taki wzmacniacz i kolumny ?? I na jaki sprzęt najlepiej patrzyć.
Cerb
A ile kosztuje taki wzmacniacz i kolumny ?? I na jaki sprzęt najlepiej patrzyć.

Wyjdzie okolo 1500 zl za kolumny i wzmacniacz ale to jest juz sprzet na lata, wiec ja sobie zalowal nie bede icon_twisted.gif .
A jak nie masz kasy to przygotuj okolo 1000 zl i walnij sobie taki zestaw jak ma Milo w podpisie bo wedlug wielu testow ktore czytalem to jest naprawde bardzo dobry sprzet, z tym ze wlasnie dochodzi ci koszt tego dekodera dolby digital. Ale mysle ze 1000 zl powinienes sie wyrobic, ewentualnie jak za drogo to poszukaj na allegro glosnikow Geniusa 5.1 sa z drewna wygladaja dosc solidnie ale czy aja zlacze cyfrowe to nie wiem chociaz raczej watpie w sprzecie za 570 zl. Przeszukaj allegro, przynajmniej bedziesz mial rozeznane co i jak. Bo jak masz kupic jakis zestaw 5.1 bez dekodera i podlaczyc je tak ze beda graly tylko stereo to wydaj te kase lepiej na jakies gry.

Aha i nie daj sie oszukac na to ze glosniki maja przejsciowke do PS2 bo jest to tylko zwykly kabel przez ktory idzie tylko dzwiek stereo.

I jezeli masz tylko te 400 zl to wydaj to na wzmacniacz i kolumny, zamiast na te pierdziawy. Bo zapewniam ze bardzo szybko ci sie znudza. Co to jest 70W ? Te co ma milo maja 280 i podobno ruszaja scianami biggrin.gif .
Wiśnia San
A jaki to model głośników i wzmacniacza i jaka jest ich orjętacyjna cena?
Cerb
A jaki to model głośników i wzmacniacza i jaka jest ich orjętacyjna cena?

Nie wiem o co sie pytasz wiec odpowiadam na to co sie domyslilem.

http://www.allegro.pl/showcat.php?id=14&or...&view=gtext&p=0 - jest tego troche.

http://www.allegro.pl/showcat.php?id=8990&...er=t&view=gtext - tu glosniki, nie sugeruj sie ze sa male, bo nawet takie podstawkowe moga dobrze grac a juz na pewno beda lepsze od satelitek z glosnikow komputerowych.
wsm
najpierw odpowiedz sobie na pytanie czy czesciej ogladasz (bedziesz) filmy/grasz w gry wykorzystujace dzwiek przestrzenny czy czesciej sluchasz muzyki i starczy Ci stereo w grach.
Wiśnia San
Chodzi mi o ten zestaw który Milo ma w swoim opisie.

wsm tu jest mi cieżko określić bo wszystkie te czynności robie tak samo często. Co do głośników to chce żeby umiliły mi czas podczas oglądania filmów i grania.
airfx
Zabardzo się na tym nie znam ale czy nie lepiej kupić kino domowe kompletne (DVD + Amplituner + Głośniki) do 2 tysięcy to już coś niezłego można drapnąć, a i taniej coś się znajdzie. Nawet do tysiąca juz coś można kupić. Mam kolesia w sklepie RTV i ostatnio obczajaliśmy takie kino firmy LG kosztowało niewiele ponad 800 zł power naprawdę niezły jak na taką cenę oczywiście posiada wszystkie podstawowe dekodery: DD 5.1 , ProLogic II , DTS.
http://www.domar.bydgoszcz.pl/cgibin/shop?...52&sid=1d345590
Czego chcieć więcej szczególnie jak braki w funduszach. biggrin.gif
Cerb
Faktycznie pomysl niezly i co wiecej tani, no i odpada opcja ze PS2 zatnie sie przy zmianie warstwy przy ogladaniu filmu icon_twisted.gif .

tylko z takimi zestawami jest jeden klopot, zanik srednich tonow co nie najdaje sie zbytnio do sluchania muzy. No chyba ze ktos nie jest zbytnio wymagajacy. Wczoraj w sklepie odsluchalem sobie zestaw Panasonica za 2600 zl i tez brak srednich tonow, mimo ze glebia basu bylo OK.

Tak ze Wisnia San pomysl o tym zestawie LG, a jak chcesz to co Milo to wejdz na http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9499 i na http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13057
Wiśnia San
Oki thx za pomoc zestaw od Mila kosztuje 1300zł a takie kino domowe jakieś 850zł teraz musze wszystko starwić.

Faktycznie pomysl niezly i co wiecej tani, no i odpada opcja ze PS2 zatnie sie przy zmianie warstwy przy ogladaniu filmu  

O co chodzi z tymi warstwami??
Cerb
O co chodzi z tymi warstwami??

Zdaza sie ze PS2 ma klopot z odtworzeniem filmu DVD ktory jest nagrany na plycie DVD dwuwarstwowej. Miedzy przejsciem z jednej warstwy na druga potrafi sie zawiesic, ja mialem taki model PS2 ze nigdy nie odczytywal poczatkow i koncow filmow a nie byl przerobiony :wink: . Reszte poszukaj na google.pl
Anonymous
Ok jestem juz wiec moge cos wam pomuc cool.gif .Tez zastanawiałem sie nad kinem domowym tak zwane "Combo" ale słuchałem róznych zestawów od 1000 do 1400zł i dzwiek nie był zadowalajacy,odradzam zwłaszcza zestawy za 1000 bo to totalna porażka (zwłaszcza te z Hipermarkteów!!!!)Ale jak by ktoś się juz zdecydował to niech upewni sie czy w tym zestawie jest wejscie cyfrowe!!Ja wybrałem ten zestaw co mam i jestem zadowolony nie boje sie zestawów do 1900zł naprawde nie wierzycie przyjdzcie i sie zdziwice!!!Tak na marginesie to widziałem jakis ostatnio Zestaw "Combo" Panasonica w reklamie z Media Markt wydaje sie niezłe jak za cene 1199zł czy cos takiego oblukaj to.

PS.Airfx te LG są straszne :!: słyszałem je ale oczywiscie jezeli ktos jest mało wymagajacy to mu styknie.
airfx

PS.Airfx te LG są straszne :!:  słyszałem je ale oczywiscie jezeli ktos jest mało wymagajacy to mu styknie.

Nie są takie tragiczne biggrin.gif ja podałem tylko przykład że za naprawdę niewielkie pieniądze można mieć zjadliwy dźwięk i jeszcze DVD.
Ale już tak w granicach 1.500zł - 2.000zł można naprawdę jakieś niezłe kino domowe łyknąć, lepiej to się opłaca niż wszystko dokupywać oddzielnie bo wtedy wyjdzie ZNACZNIE drożej a dźwięk będzie porównywalny.
Takie jest moje skromne zdanie. cool.gif
bartek79
To ze na odtwarzaczu DVD pisza Dolby Digital, DTS nie znaczy ze sie uzyska te efekty w domu. Jesli nie jest wyraznie zaznaczone, ze wbudowany jest juz dekoder, to na ogol znajdziemy tylko wyjscie optyczne i zachete do podpiecia sprzetu pod amplituner/dekoder. Ja sobie wlasnie sprawilem dekoderek Creativa DDTS-100. Najtaniej gdzie znalazlem to sklep internetowy Agito:
http://www.agito.pl/index.php?pid=5967&cid=85&p=

W tej chwili cena wyniosi 451 zl, wczoraj bylo 446 - tak wiec trzeba byc czujnym (albo miec nosa i wiedziec jak cena euro/dolara bedzie oscylowac). Generalnie tendencja jest spadkowa, to jest pierwszy wzrost ceny od dawien dawna (o te 5 zl, ale zawsze, oby tak nie zostalo). Ja mam Logitechy X-530 + ten dekoder i jest swietnie, na pokoik 14 m2 spokojnie wystarcza.
Anonymous
Bartek79 świetny wybór!!
Gutts
Jak sądzicie co kupić ?

Ten zestawik Creative Inspire GD580
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14283

Czy może dekoder Creative DDTS-100 + Logitech X-530
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13057
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14511

Zestwa Creativa wychodzi taniej, a ma wszystko co potrzeba. Z drugiej strony dekoder DDTS-100 jest zapewne znacznie lepszy od tego w zestwie GD580. Ciekawe jak sprawa wygląda w przypadku głośników ?
Creative są bez wątpienia brzytsze laugh.gif
Anonymous
Ja bym wybrał to 2.Logitechy grają duzo lepiej od tych Creatiwów!!
Gutts
Dzieki za szybką odpowiedź.
Faktycznie czyba się skusze na DDTS-100 + X-530. Z 200 zł drożej a sam dekoder ZNACZNIE lepszy. Z tego co czytałem to dekoduje nawet DD 6.1 a więc na next next genach pewnie też wystarczy ewentualnie zainwestuje się w bardziej wypasione głośniki.
Anonymous
Fajnie ze ma 6.1 ale dla mnie to jest jako taki mały dodatek bo mojim zdaniem to jest tylko wyłudzanie pieniedzy poniewaz ten głosnik prawie nic nie daje dodatkowy.
SM1
Fajnie ze ma 6.1 ale dla mnie to jest jako taki mały dodatek bo mojim zdaniem to jest tylko wyłudzanie pieniedzy poniewaz ten głosnik prawie nic nie daje dodatkowy.

6.1 to nie dodatkowy głośnik! 6 jest głośnikiem wirtualnym! powstaje pomiędzy tylnymi głośnikami - masz wrażenie jakby za twoją głową znajdował się jeszcze jeden głośnik - kto oglądał SW ten wie o co chodzi :wink:
Anonymous
Tak tylko tobie chodzi o procesor DSP który dodaje Virtualnie głośńik (i to nie jeden moze dodac) tylko ze to nie kazdy sprzet ma i nie brzmi to tak jak prawdziwy 6 głośnik.A my mówimy tutaj o prawdziwym 6 głośniku nie zadnym virtualnym.
SM1
Milo - aktualne najbardziej wypasione efekty dźwiękowe w filmach na dvd to DD 5.1 EX (procek automatycznie rozbija go na6.1)DTS ES 6.1
Matrix 6.1 każdy jest wirtualny! (mało który film z tym współpracuje SW bond i Nemo) jezeli masz amplituner który obsługuje 6.1 sprzętowo, to gratulacje!!!
airfx
A co myślicie o tym myślę że niezłe biggrin.gif
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36583061
Anonymous
SM1 ja mam dekoder który obsługuje 6.1 amplituner mam 5.1 ale zobacz na tą Yamahe ona obsługuje 6.1 "sprzetowo".A jerzeli masz DD EX to musisz miec dodatkowy głośńik z tyłu jezlei chcesz naprawde to odczuc tylko on jest matrycowy a nie odseparowany,tylko DTS ES ma odseparowany tylni głosnik tak jak przodnie tylnie i subwoofer jezeli wybeirz opcje Discrete 6.1 bo jest tez matrycowo tak jak w DD EX.

http://www.yamaha.com/yec/products/HTIB/HTR5740.htm#

Airfx straszna cena do tego te głosniki to pierdziawki!!
wsm
Wiśnia San, skoro zdecydowales sie na kino domowe to ja bym zakupil cos takiego + to. Tyle ze to kupa kasy, no i nie mozesz miec malego pokoju. No ale skoro ktos tam pisal o kosztach 1900, to ja bym pomyslal nad zakupieniem uzywanego amplitunera Yamahy + powyzszy zestaw glosnikow. Sam myslalem nad tym zestawem, ale zrezygnowalem z kina domow. na rzecz stereo.
Cerb
Co do Yamaha RXV 350 to wlasnie sie na taka czaje, z tym ze przez kawalek czasu mial by chodzic jako stereo. I nie wiem wlasnie jak to sie spisuje w takim ukladzie. Z podanych danych wynika ze ma on 5x100 W a z sieci ciagnie jakies 300W wiec nie wiem skad oni wzieli takie dane ? Przy dobrych wiatrach wychodzi 40 W na kanal a nie 100 W.

Co do glosnikow (i innego sprzetu) Kody to slyszalem o nich same superlatywy, sa tanie i naprawde dobre. Chociaz zestaw proponowany przez Wsm nie ma suba ale mozna go sobie pozniej dokupic, z tym ze za 680 zl mozna znalesc na allegro zestaw Jamo do kina domowego (ale za pochlebnie to sie o nim ludzie nie wypowiadali).

Zalezy co kto lubi. A co do tego zestawu Creative to o ile dekoder jest ok to te glosniczki sa kiepskie, za mala moc. Ja bym w to nie inwestowal. Lepiejwedlug mnie kupic pozadny wzmacniacz i powoli dokupowac kolumny, lub ewentualnie jakis glosniczki komputerowe z certyfikatem THX (cos takiego jak ma Milo).
Wiśnia San
oki wielkie dzięki przemyśle wasze propozycje :wink:

Chyba skusze się na kupienie wzmacniacza i zestawu kolumn.
wsm
Co do Yamaha RXV 350 to wlasnie sie na taka czaje, z tym ze przez kawalek czasu mial by chodzic jako stereo. I nie wiem wlasnie jak to sie spisuje w takim ukladzie. Z podanych danych wynika ze ma on 5x100 W a z sieci ciagnie jakies 300W wiec nie wiem skad oni wzieli takie dane ? Przy dobrych wiatrach wychodzi 40 W na kanal a nie 100 W.

Co do glosnikow (i innego sprzetu) Kody to slyszalem o nich same superlatywy, sa tanie i naprawde dobre. Chociaz zestaw proponowany przez Wsm nie ma suba ale mozna go sobie pozniej dokupic, z tym ze za 680 zl mozna znalesc na allegro zestaw Jamo do kina domowego (ale za pochlebnie to sie o nim ludzie nie wypowiadali).

Zalezy co kto lubi. A co do tego zestawu Creative to o ile dekoder jest ok to te glosniczki sa kiepskie, za mala moc. Ja bym w to nie inwestowal. Lepiejwedlug mnie kupic pozadny wzmacniacz i powoli dokupowac kolumny, lub ewentualnie jakis glosniczki komputerowe z certyfikatem THX (cos takiego jak ma Milo).

Cerb, bo to sa zawyzone dane, w wiekszosci wyssane z palca, malo ktore dane sa dzisiaj prawdziwe , nie mowiac juz o glosnikach czy wzmacholach typu 5000 wat wink.gif Tak jak czytalem to przy wszystkich obciazonych na kanalach, na jeden wypada jakos 20 wat. Co do jakosci - bedzie ona gorsza niz w stereo, bo stereo mniej wiecej ta sama moc bedzie rozkladac na 2 kanaly za ta sama cene, wiec koncowki mocy sila rzeczy musza byc lepszej jakosci. Jak wybieralem sprzet, to przeczytalem takie porownanie - "ktore buty beda lepsze - te co nosi czlowiek, czy wielblad, zakladajac ze trzeba wydac tyle samo pieniedzy?". Ja wlasnie zrezygnowalem z kina bo po prostu rzadko ogladam filmy i gram w gry wykorzystujace 5.1. Tak planowalem zeby kupic powyzszy ampli i 2 estradowki (!) tonsile zeusy (kazdy ma 2 talerze basowe 30cm) do pokoju ok 10m^2 (!!!) i potem dokupic reszte zestawu kina domowego. Dzisiaj zbiera mnie na smiech to zestawienie:P No i tez zauwazylem ze wiekszosc osob ktore potem maja zamiar dokupic reszte glosnikow zeby miec kino, po prostu zostaja przy stereo na amplitunerze (pomylka, ktora opisalem wyzej - gorsza jakosc).
YETI
A co powiecie o takim zestawie
Yamaha RX-V450 RDS/DVD S540 Kolumny Eltax za 2000zł
moc 6 x 130W to chyba na jakąs sale a nie na pokoj 20m2 ? smile.gif (jestem w tych sprawach zielony)
Cerb
A co powiecie o takim zestawie
Yamaha RX-V450 RDS/DVD S540 Kolumny Eltax za 2000zł
moc 6 x 130W to chyba na jakąs sale a nie na pokoj 20m2 ? smile.gif (jestem w tych sprawach zielony)

W zyciu tyle z tego nie wycisniesz, Eltax to w miare dobra firma ale tu glownym slabym ogniwem bedzie wzmacniacz (moc, wytlumaczenie napisal wyzej Wsm). Bedzie glosno napewno a jak dokupisz suba to juz w ogole bedzie ladnie. Zestaw do filmow i gier bajer, jak masz jeszcze zbedne 300 zl to na allegro widzialem subwoofer Magnata za 300 zl a to juz jest okazja !

A ja sam w tej chwili mysle juz nad zestawe stereo i to takim w miare "audiofilskim" - czekam wlasnie na koniec jedej aukcji icon_twisted.gif .
airfx
Z tego co tu wyczytałem myślę że to będzie najlepsze wyjście.

Cena zjadliwa i jakość niezła.
Wiśnia San
Znalazłem taki dosyć ciekawy zestaw na allegro:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36583061
co wy na to question.gif
airfx
A co myślicie o tym myślę że niezłe biggrin.gif  http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36583061

Ja to kilka postów temu znalazlem ale podobno glośniki do kitu biggrin.gif
Cerb
A co myślicie o tym myślę że niezłe biggrin.gif  http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36583061

Ja to kilka postów temu znalazlem ale podobno glośniki do kitu biggrin.gif

Jezeli ktos nie ma wielkich wymagan i do tej pory nie sluchal muzy/filmow/gier na duzych kolumnach to nic nie straci, gorzej jak ma w domu porzadne stereo a teraz podlaczy te glosniki, wtedy jedynie dzwiek przestrzenny wynagrodzi mu brzmienie.
airfx
Z tego co tu wyczytałem myślę że to będzie najlepsze wyjście.

Cena zjadliwa i jakość niezła.

Ale to chyba sporo lepsze będzie co?
Za bardzo się nie znam a planuję coś kupić.
Cerb
Jakosc dzwieku bedzie taka sama, z tym ze creativy maja 7.1 ale i tak pewnie symulowany (pelny jest chyba dopiero przy Sound Blaster Audigy 2) ale tu masz juz komplet wiec bralbym creativy tym bardziej ze dwa przednie masz dwudrozne a to sie liczy.

EDIT :

Centralny tez masz dwudrozny wiec jest spoko.
Anonymous
Creativy (1 czy 2 drozne) ogulnie sa gorsze od Logitechów ja bym wolał te głośńiki Logitecha juz,zreszta zapytajcie sie Barteka79 bo ma ten zestaw co peoponuje airfx.
airfx
No dobra to czy ktoś znający się na temacie mógłby te dwa zestawy porównać, który lepszy i takie tam :?

Creative® Decoder DDTS-100 + Logitech X-530

Creative Inspire™ TD7700 7.1 BOX

Z góry dziękuję.
SM1
airfx - dużo łatwiej będzie jak określisz swoje fundusze!!!! dobierzemy najlepszy zestaw do twoich zasobów finansowych!!!

Moja propozycja ampli YAMAHA HTR-5630 RDS (sam korzystałem z tego apli i powiem jedno rewelacja i cena aktualna kusi!!!!!) + jeżeli lubisz miękki aksamitny - bassss to tylko duńczyki, ELTAX-y!!!! jeżeli bardziej agresywne brzmienie - KODA (koszt zestawów identyczny – osobiście wybrałbym Eltaxy)
Idealny zestaw do kina domowego i grania!!!! Jeżeli zechcesz słuchać muzyki to jeszcze nie narodziło się takie kino domowe, które wydaje leprze dźwięki niż nawet średniej klasy stereo!!!!
- a jeżeli chcesz iść na łatwiznę to Logitech Z680
airfx
Ok 1000 zł
Chodzi mi głównie o filmy i gry, muzyki prawie nie słucham.
SM1
z tysiączkiem to nie zaszalejesz - w MM widziałem bardzo fajny zestaw SONY za 1400zł ( solidne głośniki+ampli+dvd DTS,DPII,DD5.1)
od biedy mozna zaryzykować i kupić to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37119853

osobiście z taką kasą przebiegłbym się po makro i selgrosach w kafelku powinieneś się zmieścić!!! (jakiś wycofany model Pionka albo panas)
Sojer
Chlopie ja mam Creative 5.1 Inspire T5900 i jestem pod ogromnym wrazeniem, graja czysto, bass jest mocny i nie charczy! Tak na powaznie to tych 7.1 nie wykorzystasz w 100% - a juz napewno jezeli chodzi o gry, przynajmniej narazie. 5.1 to i tak za dobry sprzet;] Tak wygladaja moje:

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.