To czy w grze bedzie FF czy nie to juz wola wylacznie developera. Kierownice podlacza sie pod USB wiec sony nie ma jak zablokowac sygnalow wysylanych do kierownicy.
mario-x
23 01 2007, 13:23
Testowali kierownice logitech . Napisali że działają z PS3 , z tymże nie ma FF.
Czy tak w rzeczywistości nie mam pojęcia , bo nie mam jeszcze ps3 , ale jakis niezdrowy ten news.
Może chłopaki z psxextreme sie wypowiedzą ??
Na chwile wyjde z tematu, sa jakies gierki free roamingowe, z ktorymi bedzie kompatybilna Logitech Driving Force Pro? Caly czas mecze GT4. Przydaloby sie troche odmiany i posmigac troche po miescie. Sprawdzilem Drivera 4, Getaway BM, GTA SA, Scarface, i w zadnej z nich po podpieciu kiera "nie kalibruje".
A co polecicie na pierwszego Xa?
Nie za drogo tylko cos dobrego tak do 350-400zl zeby bylo (o ile sa jakies dobre kiery na iksa -_-)
2 strony temy ryo chyba dawal linka do kierownicy na xa
A przeczytales co napisalem?
a ty ?
QUOTE(Pajda @ 8 02 2007, 22:04)

2 strony temy ryo chyba dawal linka do kierownicy na xa
QUOTE(Ryo-San @ 26 12 2006, 02:11)

QUOTE(teat @ 26 12 2006, 00:07)

a co powiecie na to?
KliKKliK 2KliK 3odnosnie drugiej aukcji to moge Ci powiedziec ze Fanatec robi naprawde bardzo dobry sprzęt...Mialem ich kolko, ktore bylo jedyną licencjonowaną kierownicą do Forzy Motorsport...ba to bylo zdecydowanie najlepsze i najbardziej (pipi) kolko do pierwszego Xboxa oraz zarazem najdroższe
Kierownica jest duzo wieksza od DFP, ma szeroko rozlozne pedaly i bardzo wygodne "łopatki" do tego swietnie sie ją trzyma na kolanach(bylem w szoku, że kierownica ktorą gramy na kolanach moze byc tak stabilna) - oczywiscie jak ktos chce moze zamontowac ją na stole or something else, ale naprawde nie jest to konieczne.
Jednak Fanatec do Forzy - prawie identyczny(z wyglądu) jak ten z aukcji ktora podales nie kosztowal 179 zl a prawie tyle samo co DFP swego czasu czyli 4-5 baniek(ale i tak bylo warte tej ceny) - dlatego nie wiem czy nie ma jakichs wew. roznic na korzysc "forzowego Fanateca" - a patrzac na cene moga takie byc...
ale za tą cene i tak bym wziął to kólko...
QUOTE(Ryo-San @ 26 12 2006, 02:11)

odnosnie drugiej aukcji to moge Ci powiedziec ze Fanatec robi naprawde bardzo dobry sprzęt...Mialem ich kolko, ktore bylo jedyną licencjonowaną kierownicą do Forzy Motorsport...ba to bylo zdecydowanie najlepsze i najbardziej (pipi) kolko do pierwszego Xboxa oraz zarazem najdroższe
Kierownica jest duzo wieksza od DFP, ma szeroko rozlozne pedaly i bardzo wygodne "łopatki" do tego swietnie sie ją trzyma na kolanach(bylem w szoku, że kierownica ktorą gramy na kolanach moze byc tak stabilna) - oczywiscie jak ktos chce moze zamontowac ją na stole or something else, ale naprawde nie jest to konieczne.
Mea culpa w takim razie.
Kajam sie i upraszam wybaczenia;-)
no problem
LOL
Na ebayu nei ma, allegro to samo nawet jak w google fantec wheel wpisuje to nic konkretnego :|
Wie ktos gdzie to kupic? (moze byc sklep wysylkowy zagraniczny)
Ryo-San
11 02 2007, 01:08
ze sciagnieciem tego sprzętu z zagranicznego sklepu bedzie problem bo calosc wazy spoooro, do tego pudlo jest jak na kierownice wprost gigantyczne....
musisz polowac na allegro, ewentualnie poszukac w polskich sklepach internetowych - bankowo mozna kiere jeszcze dorwac...
aha w Saturnie w Wawie jakis czas temu ja widzialem...
zakrec sie za tym Fanatec'iem bo warto...
update
http://www.exerion.pl/679.html?PHPSESSID=d...dbb439a4401e965niestety cena prawie jak podczas premiery - ale jak poszukasz to za max 3 stowki powinienes ja wyhaczyc,,
Znaczy ja to sugerowalem w sumie zeby byl zagraniczny sklep bo w Anglii mieszkam ;-)
A z linka Twojego tez nie maja na stanie.
Co za bezsens - zeby w dzisiejszych czsach nei zapewniac odpowiedniej podazy towaru w takiej branzy :|
EDIT: nie dziwne ze nei znalazlem %-)
Wpisywalem Fantec zamaist FANATEC <rotfl>
EDIT 2:
http://www.speedseat.co.uk/product_detail.aspx?prodid=115 i git malina%-) (za xboxa crystal z 2 grami 2 padami i pilotem w super stanie dalem 70f <lol>)
EDIT 3 : Ja wymiekam... jak tylko wyjde na prosta i posplacam dlugi to wedruje do mnie i nie ma opcji ze nie <lol> ---->
http://www.speedseat.co.uk/product_detail.aspx?prodid=57
Ryo-San
11 02 2007, 14:31
QUOTE(tybalt @ 11 02 2007, 01:49)

Znaczy ja to sugerowalem w sumie zeby byl zagraniczny sklep bo w Anglii mieszkam ;-)
no to juz wogole nie bedziesz mial problemow z zakupem tego kolka. Ja swoja kiere kupilem rok temu w HMV w Edynburgu na kosmicznej przecenie. Kierownica warta 99 funtow byla za..9.99 funa ; ) poprostu sklepy wyprzedaja stary zalegajacy sprzęt. Zerknij do Game, Gamestation czy HMV - moze cos ustrzelisz za grosze.
ehh i poraz kolejny sie zawiodlem. zadna freeroamingowa gra nie obslugiwala kiery Driving force pro. czekalem na test drive unlimited i dupa:/ Kierownica nie chodzi:/ chyba ze macie jakis sposob? poprzednie test drivy obslugiwaly bezproblemowo:/:/
SnakePL
28 03 2007, 14:32
Jestem na kupnie kierownicy i sam niewiem czy lepiej kupić taką z przełącznikami łopatkowymi przy kierownicy czy z drążkiem zmiany biegów (chyba się dobrze wyraziłem

) .Szukam na Allegro i mam narazie 2 propozycie ,która jest lepsza?
1.
http://www.allegro.pl/item178804745_nowa_k...ieuzywana_.html 2.
http://www.allegro.pl/item180327094_najtan...n_feedback.html
mante sobie odrazu odpusc, logitecha tez bo za te pieniadze mozna kupic uzywane driving force z prawdziwym force feedbackiem
SnakePL
28 03 2007, 19:07
pierwszy driving force ma tylko łopadki przy kierownicy a pytałem też czy lepiej kupić taką z przełącznikami łopatkowymi przy kierownicy czy z drążkiem zmiany biegów
michu123
9 04 2007, 10:02
A ja mam takie pytanie: Czy opłaca się teraz kupić kierownice przystosowną do X360?? Bo jestem w posiadaniu Logitech DFP, a jak wiadomo to kierownica świetna, choć nie działa z X. Jednak chodzą słuchy bo "internacie", że ma wyjść coś co pozwoli nawet Dual Shock-a podłączyć. Tak więc: opłaca się czy nie?? A jeżeli tak to jaką??
moze moja odpowiedz nie jest zbyt profesionalna ale ponoć kiera logitecha i microsoftu pod x360 to shit. Ja bym radził poczekać i poprzeglądac troche fora bo przeciez po co kupywać drugi produkt który moze sluzyc do tego samego w podobnej cenie, ja bym poczekał jeszcze troszke choć wiadomo jak masz hajs to nie wnikasz
CYTAT(SnakePL @ 28 03 2007, 20:07)

pierwszy driving force ma tylko łopadki przy kierownicy a pytałem też czy lepiej kupić taką z przełącznikami łopatkowymi przy kierownicy czy z drążkiem zmiany biegów
powiem tak jak robisz spory obrót kierownica np w wrc to chcąc zmienić bieg łopatkami w czasie skrecania jest nieporęczne albo mocno krzyzuja ci sie rece albo tez musisz przekładać rece w czasie skrętu czyli nie masz ich na łopatce, ja uzywam gałki bo nie dość ze sie przyzwyczaiłem to i jest to bardziej praktyczne, chyba ze ktoś jeździ na 200 stopniach to juz nie jest problem , choć i ja max w gran turismo 4 nie wykorzystuje 900 stopni skrecam coś pod 360

ja bym kupił driving force pro zamiast zwykłego drving force ( zreszto juz to zrobiłem) róznica coś ponad 100 zł ale jakośc wykonania, super wybicie, fajne obicie gumą bardzo przyjemne w dotyku no i gałka i pełne 900 stopni to napewno jest warte dodatkowej kasy
raven_raven
16 04 2007, 19:47
Witam i bardzo proszę o pomoc...
Posiadam kierkę Logitech Formula Vibration Feedback Wheel czy jakoś tak(pudełko wyrzuciłem) dedykowaną PC i moje pytanie brzmi:
Czy mogę nią grać w grach na PS2? Podłączyć nia pod USB i grać? Bo kiedyś podłączyłem pod GT4(nie miałem innych gierek wyścigowych) i nie działała, ale GT4 chyba nie obsługuje za wielu kierownic. Czy trzeba jakoś ją odpowiednio skonfgurować? Bo fajna kiera jest(nawet ma pseudo-łopatki do zmiany biegów) i chciałbym jakoś fajnie pokonywać zakręty w NFSU2 czy Burnout Revenge

.
EDIT: No i właśnie pograłem w Burnout 3 i revenge i w NFSU2 i mogę w nich tylko jeździć tzn. nie działają żadne przyciski tak więc o nitro mogę pomarzyć itd...
A gdzie szukać konkretnie w opcjach w GT4? Konkretnie to na tej grze mi najbardziej zależy...
jezeli pod usb to powinna dzialac
w gt4 musisz pogrzebac w opcjach i uaktywnic strerowanie kierownica
raven_raven
18 04 2007, 18:48
No i właśnie pograłem w Burnout 3 i revenge i w NFSU2 i mogę w nich tylko jeździć tzn. nie działają żadne przyciski tak więc o nitro mogę pomarzyć itd...
A gdzie szukać konkretnie w opcjach w GT4? Konkretnie to na tej grze mi najbardziej zależy...
PS. Sorki że dubluję, ale nikt chyba nie wszedł do tego tematu...
em w options z tego co pamietam, jutro kukne dokladnie jak bede mial dostep do konsoli
Heh a mnie zastanawia sprawa z Xboxem 360. W ostatnim numerze PSX była ponownie testowana oficjalna kierownica MS. W recenzji pojawiło się parę sprzeczności. Wpierw Senti porównywał FF z kierownic Logitecha do FF z kółka MS wskazując na pewne różnice. Na końcu testu napisał jednak, że owa kierownica jest jedyną kierownicą na X360 z FF. Jeśli to jest jedyna kierownica na konsole MS z FF to jakim cudem porównywał ją z Logitechem ?? Bo jeśli odpalał Logitecha na PS i grał w GT, a kierownicę MS na 360 i grał w F2, to tak naprawdę nie porównywał kierownic tylko obsługę FF przez programistów. To czy dragnia lekko osłabną czy się wyłączą całkiem i w jakim momencie wychodzenia z zakrętu jest przecież sprawą programistyczną a nie harware'ową. Nie testowałem kierownicy Logitecha do 360'ki, ale jej specyfikacja techniczna jak i cena (ponad 300zł, czyli nawet troszkę więcej niż kierownice Logitecha z FF na PS2) wydają się wyraźnie wskazywać na to że kierownica ta posiada FF. Dobrze by było gdyby Senti te wszystkie wątpliwości wyjaśnił tutaj na forum...
sentinel
17 06 2007, 17:04
ty tak na serio, czy tylko udajesz? cytat z testu: "Co warto jednak podkreślić, słabszy FF wcale nie stawia kółka MS na straconej pozycji (w stosunku do choćby Driving Force Pro Logitecha)" - to chyba nie pozostawia wątpliwości, do której popularnej serii kierownic nawiązuje tekst?
CYTAT(sentinel @ 17 06 2007, 18:04)

ty tak na serio, czy tylko udajesz? cytat z testu: "Co warto jednak podkreślić, słabszy FF wcale nie stawia kółka MS na straconej pozycji (w stosunku do choćby Driving Force Pro Logitecha)" - to chyba nie pozostawia wątpliwości, do której popularnej serii kierownic nawiązuje tekst?
Ty chyba też czegoś nie kumasz bo na końcu piszesz o kierownicy MS "... i jedyne wyposażone w technologię Force Feedback kółko do 360'ki". Jeśli faktycznie to jedyne kółko to jakim cudem mogłeś porównywać działanie FF do Logitecha ?? Bo porównywanie na innych grach chyba mija się z celem, bo różnice mogą wynikać z innego zaprogramowania ??
Poza tym ten link sugeruje że jednak to nie jest jedyna kierownica do 360'ki z FF
http://www.logitech.pl/local/produkt/36012
sentinel
18 06 2007, 08:52
QUOTE(PePeP @ 17 06 2007, 20:29)

Ty chyba też czegoś nie kumasz bo na końcu piszesz o kierownicy MS "... i jedyne wyposażone w technologię Force Feedback kółko do 360'ki". Jeśli faktycznie to jedyne kółko to jakim cudem mogłeś porównywać działanie FF do Logitecha ??
przyznam, że choć sam się sobie dziwię, to ciągnę ten wątek wyłącznie z niezdrowej ciekawości i zwyczajnie nie wierzę, że to "autentyk" :-). łopatologicznie:
a) kółko ms jest - jak napisałem - jedynym kółkiem do 360 z ff;
b) kierownica ms została porównana do serii popularnych kierownic z ff logitecha, przeznaczonych dla ps2 (w tekście wyraźnie wymieniam nazwę "driving force pro");
c) nie mam pojęcia na podstawie czego "wydedukowałeś", że kierownica ms porównywana jest do logitech drivefx racing wheel, której nazwa ani razu nie występuje w tekście;
d) jeżeli wciąż masz jakieś wątpliwości i uważasz, że porównałem ze sobą nieistniejące produkty... to ja już naprawdę ci nie pomogę... ;-)
QUOTE(PePeP @ 17 06 2007, 20:29)

Poza tym ten link sugeruje że jednak to nie jest jedyna kierownica do 360'ki z FF
sugerujesz ty, a nie link - link prowadzi do drivefx racing wheel logitecha, która oferuje axial feedback technology (z ff ma tyle wspólnego co wibration feedback i podobne wynalazki).
Spoko, jeśli tak jest naprawdę to logitech oszukuje na swojej stronie. Co nie zmienia faktu że skoro porównywales kierownice na różynych grach to stwierdzenia w stylu "...sam efekt jest mniej gwałtowny niż w produktach Lotiecha i nie polega na natychmiastowym odłączeniu siłowników..." są nic nie warte bo to czy silniki ulegają natychmiastowemu wyłączeniu czy tylko zmniejszeniu mocy zależy od tego jak programiści napisali obsługę FF.
Swoją drogą to chamstwo ze strony MS, że utrudnia firmom użycie prawdziwego FF w ich kierownicach przez to logitech musi kombinować z jakimiś Axial-feedbackami. Chociaż czytał recezje bardzo pochlebne o tym kółku, sugerujące że efekt jest dużo bliższy FF niż w przypadku syfów jak Vibration feedback. Zresztą miejmy nadzieje ze cena ponad 300 zł się nie wzięła znikąd. Nic pozostaje tylko czekać w nadziei że w końcu Logitech będzie mógł zrobić swoją prawdziwą kierownicę na 360'ke. Bo dawać 500 zł za awaryjny plastikowy twór MS nie ma sensu...
Amatorek
2 07 2007, 22:01
Zastanawia tylko jeszcze fakt, że identyczne kółko Logitecha o nazwie Driving Force EX ale do PS2 lub PC jest wszędzie o stówkę tańsze (ultima, MM itp)
http://www.ultima.pl/PlayStation_2/Kierown..._Force_EX/i475/A prawdę mówiąc FX czy EX to jest to samo (lub gorsze) co starsze kierownice do PC lub PS2. Te stare miały inną kastę, bardzo ładne swoją drogą >
http://reviews.cnet.com/game-accessories/l..._7-6916361.html I te ostatnie dumnie nosiły napis Force Feedback. Świetnie się bawiłem swego czasu na zwykłym Driving Force na PS2. Mysle, że to Microsoft tak winduje te ceny.
Jak na razie genialna Forza2 ma najslabszy FF ze wszystkich ścigałek w jakie dane mi było szarpać na Xbox 360. Ta gra aż woła o dobrą kierownicę ala Driving Force Pro lub G25. Nie minę się chyba wiele z prawda pisząc, że kółko od M$ jest tak slabe jak sama konsola tegoż producenta, tz. ładne na zewnatrz a w środku trochę lipa.
Miałem fajne porównanie swego czasu. Rozbebeszyłem oba te kółka. W DFP ledwo się wszysko mieści. Dwa silniczki, dwa łozyska maszynowe! To wszystko jest solidnie podparte. To co jeszcze rzuca się w oczy to "ogromna" szyna, na której opiera się solidne koło zębate do zmiany kąta skrętu. Kierownica od Microsoftu też mnie zaskoczyła..... w środku panuje pustka! Tz. jest tam taki silniczek i kilka kółek zębatych.... lużne to wszystko było. Te mechanizmy przypomniały mi moje dziecięce zabawki na baterie, wiecie..... te samochodziki co się odbijały od mebli i same zawracały, albo nie.
Ja myslę, że z racji ceny obu kierownic możemy je sobie porównywać w taki sposób. Owszem, po małych zmianach w Wireless można ją wycentrować, troszkę wzmocnić i gra się dość przyjemnie.... ale nie za 500zł! Poprawiać fabrykę....? No i byle nie szarpać za mocno! Dzieci won.... niestety. A tak naprawdę odpowiednia siła FF to nie tylko bajer, bez tego po prostu nie ma wyczucia samochodu. I tak jest w przypadku Forza 2. Owszem fajnie pieści rączki przy wylocie na pobocze, ale nie ma tego wyczucia drogi, nie wiemy dokładnie kiedy koła samochodu tracą przyczepność! Forza jest pod tym względem bardzo skrzywdzona.
Więc jeśli ktoś nie oczekuje po kierownicy realizmu jako takiego i pięć stówek ma na zbyciu to mozna zaryzykować na kierownicę M$. Natomiast jeśli po raz pierwszy macie do czynienia z systemem FF, to na tańszym kółku Logitecha się nie zawiedziecie, a i trochę w portfelu zostanie. Osobiście cenie sobie Logitecha za stosunek jakości do ceny we wszystkich kontrolerach.
A za stosunek jakości do ceny w kierownicy Mikrosoftu osobiście daje niedostateczny z minusem.
Się rozpisałem, ale mam nadzieje, że to będzie choć trochę pomocne w wyborze przez Was odpowiedniej kierownicy. Ja na taką czekałem latami, aż w końcu się ukazała > Logitech Driving Force Pro. Jakieś 4 lata temu dałem za nią 599zeta i nie pożałowałem ani razu! Mam ją do dziś i nie oddam

Może kiedyś G25 i PS3....
przeczytałem cały temat ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie...
już miałem kupić DFP ale teraz zaczynam się zastanawiać (a częściowo padnięty telewizor też mnie odciąga od zakupu). po pierwsze nie mam gdzie kierownicy przykręcić beż przenoszenia całego sprzętu z jednego miejsca na drugie. po drugie miałem okazję zagrać na g25 i szczerze nie zrobiła na mnie ogromnego wrażenia. tzn sama kierownica zrobiła ale już 900 stopni sam się zastanawiam czy jest wygodne do grania czy nie jest to za dużo (chociaż może alkohol zniekształcił moje odczucia). do tego gram baaardzo mało, ostatnio chyba z 1.5 tygodnia temu grałem, generalnie godzinę tygodniowo może by było mojego grania.
dlatego myślę czy nie lepiej wziąć driving force.
w związku z tym mam pytania:
- czy trzymanie kierownicy między nogami jest w miarę wygodne?
- czy podpórka czy jak to się zwie umożliwiająca trzymanie między nogami jest standardowym wyposażeniem każdego pudła z DF?
- czy ff z tej kierownicy jest wystarczająco mocny?
- bardzo stabilny musi być stół do którego przykręcamy kierę? bo niby mam ławę ale ona się chwieje cała i nie wiem czy nie rozwali się gdy będzie na nią działać ff
- jakie gry polecacie do kierownicy? mam gt4, enthusie, właśnie kupuje toce3. jakie jeszcze simy polecicie które warto podłączyć do kiery? (wolę wyścigi torowe ale wrc też ujdą)
Amatorek
7 07 2007, 15:13
CYTAT(pawel_k @ 5 07 2007, 16:34)

w związku z tym mam pytania:
- czy trzymanie kierownicy między nogami jest w miarę wygodne?
- czy podpórka czy jak to się zwie umożliwiająca trzymanie między nogami jest standardowym wyposażeniem każdego pudła z DF?
- czy ff z tej kierownicy jest wystarczająco mocny?
- bardzo stabilny musi być stół do którego przykręcamy kierę? bo niby mam ławę ale ona się chwieje cała i nie wiem czy nie rozwali się gdy będzie na nią działać ff
- jakie gry polecacie do kierownicy? mam gt4, enthusie, właśnie kupuje toce3. jakie jeszcze simy polecicie które warto podłączyć do kiery? (wolę wyścigi torowe ale wrc też ujdą)
Myśle, że Driving Force (nie pro) styknie, aczkolwiek jak G25 Ci nie przypasiła, to nie wiem co powiesz na DF. Za to ta jest dość lekka.
Odpowiedż na pyt:
- nie na długo
- w DFP nie ma podpórki, ale tu nawet na nic by się nie zdała, tej kierownicy nie da się utrzymać na kolanach, co jest oczywiście jej zaletą. Stary Logitech Driving Force mial w komplecie podpórkę, nie wiem jak jest z nowym. Logitech FX do X360 nie ma takowej.
- tak jak pisalem wcześniej, wydaje mi się, że stary model Logitech DF mial mocniejszy FF, model do X360 jest słabiutki i chyba bedzie podobnie przy modelu do PS2
- do DFP musi być stabilny, obie kierownice świetnie się trzymają stołu, tak więc predzej przesunie się cały stołek, a kierownica pozostanie
- Toca świetnie działa z systemem Force Feedback, Enthusia też (tu jest do tego wypasiony model jazdy). Jak lubisz symulację to polecam Richard Burns Rally, tutaj na DFP po wpadnięciu w koleinę lub kałużę zaczyna się prawdziwa jazda! Ale do tej ostatniej trzeba mieć czas i cierpliwość. Ja polecam Tobie do kierownicy jeszcze WRC 4, to wedlug mnie najlepsza część z całej serii WRC.
http://www.bazarcen.pl/product_346293.html teraz są śmieszne ceny tego sprzętu. Dodam jeszcze, że Driving Force Pro to o wiele trwalsza kierownica, na dłużej starczy.
Na PS2 są świetne samochodówki i praktycznie wszystkie nowsze obsługują FF w pełni, to kolejny motyw do kupna dobrej kiery.
PS: jestem mile zaskoczony GT HD.... obsługuje pełen Force Feedback i kąt 900*!, a nie tak jak wspomniano w psx tylko wibruje. Zero "plastiku", pełna symulacja. Microsoft ze swoim kółkiem może się schować.... ino na PS3 na razie gier brakuje... Za to F1 demo jest żałosne....
dzięki za odpowiedź

gdyby nie to że właśnie mi wczoraj tv całkowicie odmówiło pracy pewnie bym już teraz kupił

świetnie kurde
hej mam pytanie co powiecie o tym kolko?
http://www.allegro.pl/item220702723_kierow...on_polecam.html nie jestem pro wypas
graczem samochodowek no i nie mam duzo kasy na kierownice totez pytam. a i potrzebuje szybkiej pomocy ze wzgledu na termin zakonczenia licytacji . z gory thx
Już lepiej wziąć zwykłe Driving Force od Logitecha - zaufaj mi.
CYTAT(Amatorek @ 7 07 2007, 16:13)

- w DFP nie ma podpórki, ale tu nawet na nic by się nie zdała, tej kierownicy nie da się utrzymać na kolanach, co jest oczywiście jej zaletą. Stary Logitech Driving Force mial w komplecie podpórkę, nie wiem jak jest z nowym. Logitech FX do X360 nie ma takowej.
Ehm, to jest przecież największy minus tego kółka. Kierownicę tę bez problemu dałoby się trzymać na kolanach przy odpowiedniej podpórce, a tak jest to mocno problematyczne, gdy ktoś nie ma odpowiedniego stołu przed TV. Osobiście sam jestem w takiej sytuacji, a robienie odpowiedniego rusztowanka za każdym razem, gdy się chce poszpilać na kierownicy mija się z celem i jest wq***ce więc przy tym kółku nie pozostaje nic innego, jak kupienie odpowiedniego fotelika ze stojakiem (albo samego stojaka, ale one są z reguły tandetne). A tego rodzaju fotelik kosztuje z reguły min. 1000 PLN, no chyba, że zainwestuje się w jakieś rodzime konstrukcje, ale nie miałem niestety okazji ich jeszcze testować (choć ceny w granicach 400-500 PLN wydają się całkiem kuszące). Rzecz jasna jeśli ktoś ma się tak dobrze, że przed TV ma stół odpowiedniej wysokości i w odpowiedniej odległości, to wtedy ma problem z głowy, ale jak nie, to niestety kierownica staje się wręcz bezużyteczna. I tak naprawdę jest to właśnie rzecz, która najbardziej mnie w tym kółku wkurza, bo poza tym jest wręcz idealne (no, jeszcze tylko bezprzewodowość by się przydała, ale nie wyobrażam sobie jej przy zachowaniu tak świetnego FF, więc pewnie kabli się szybko nie pozbędziemy

).
CYTAT
PS: jestem mile zaskoczony GT HD.... obsługuje pełen Force Feedback i kąt 900*!, a nie tak jak wspomniano w psx tylko wibruje. Zero "plastiku", pełna symulacja. Microsoft ze swoim kółkiem może się schować.... ino na PS3 na razie gier brakuje... Za to F1 demo jest żałosne....
Tak, GT HD 2.0 (bo ono obsługuje to kółko) naprawdę świetnie współpracuje z kierownicą Logitecha, czuć wręcz każdy kamyczek i nierówność, poezja. Sam czekam na full'a tylko po to, by móc w pełni wykorzystać potencjał kierownicy, za to Formula 1 nawet w przypadku pełnej wersji jest beznadziejna jeśli chodzi o obsługę tego kółka. Co prawda wzorem bolidu F1 kąty są automatycznie zmniejszone, ale nie ma za to żadnych wibracji i gra się do dupy. W dodatku trzeba inaczej ustawić sobie camber w samej grze do każdego toru, w przeciwnym wypadku mamy olbrzymią nadsterowność.
Siemka. Jak widać najwieksze przeszkody jednak z doborem miejsca i zamontowaniem kierownicy, wiec podsówam moją koncepcje. Jeśli ma sie krzesło tego typu to koszty nie wieksze jak 35 zł. Projekt prosty jak drut no i tani toteż materiałó mało
-4x śróby
-4x wkręty
-klej wikol
-listwa 2cm X 4cm dł. do 1.5m
-2 panele podłogowe przyciete do długości
potrzebne:
-wiertarka z wiertłem do drewna
-piła ręczna
-śrubokręt krzyzak (do wkrętów)
sugestie: nie śpieszyć się, poczekać aż klej wyschnie

, najpierw dopasować odległość na jakiej ma być kierownica, mozna zrobic to rególowane wystarczy wywiercić w krześle otwory o takim samym przesunieciu aby sie pokrywały z otworami ramienia.
zdjecie:
http://img261.imageshack.us/my.php?image=statywcs2.jpgdobrze by było to pomalować sprejem albo lakierem, zdjecie robione z kamerki wiec taka a nie inna jakośc POZDRAWIAM
Amatorek
14 08 2007, 10:45
Projekt nawet ciekawy, lecz nie jest łatwo tam chyba wsiadać

Ze sztywnością też masz pewnie kłopoty.
Ja kupiłem kiedyś drewniane, solidne biurko do komputera, wzmocniłem i pozmieniałem ustawienie półek (ta pod klawiaturę poszła jako blat pod kółko), dodałem nogi i przymocowałem pedały. Można przestawiać i nie zajmuje wiele miejsca, a jest przy tym bardzo solidne i zrobione pod mój wzrost..... "uszyte na miarę"
sztywność jest ok, (nie działa an niego siła G od wchodzenia w zakręt

) tylko fotel bujany ale mozna go jeszcze usztywnić, panel podwójny bo pojedynczy sie wyginał. Wsiadanie mały kłopot, wsiada sie jak do czołgu od góry poprostu wskakując dlatego też pomyślałem o nawiasach co by mozna było poprostu to do góry odchylać wsiadać i spowrotem do dołu opuszczać. Ale nie nazekam czasy w GT4 sie szlifuje super
sentinel
22 08 2007, 14:11
QUOTE(exe @ 14 08 2007, 12:24)

Wsiadanie mały kłopot, wsiada sie jak do czołgu od góry poprostu wskakując (...)
yhyhy, to już nie dla mnie, ale projekt ciekawy - potrzeba matką wynalazku :-)
ps: nie masz foty w lepszej jakości? może wepchnęło by się do kącika w piśmie...
pawel_k
30 09 2007, 10:30
wiem że temat o konsolach ale pośrednio jest związany

kupiłem kierownicę Driving Force Logitecha (ten pierwszy, jeszcze nie EX) ale z chwilowego braku konsoli postanowiłem kupić GTR2 na pc i sobie pograć... kierownica działa fajnie, została bezproblemowo wykryta w grze, tylko że nie ma force feedback. generalnie kręcę kierownicą bez żadnych efektów dodatkowych. w opcjach gry mam włączony ff. czy jakoś specjalnie trzeba go uruchomić? może problem w zasilaniu ? na kierownicy są 2 diody, ta z lewej obok L2 świeci po podłączeniu kiery przez usb i kierownica działa normalnie, druga (obok R2) nie świeci nawet po podłączeniu zasilacza (nie wiem czy to ma jakiś związek bo nie mam instrukcji ale na wszelki wypadek wspominam...). czy może trzeba jakoś specjalnie włączyć ff na podobnej zasadzie jak się ogranicza ilość stopni czy siłę ff w DFP? a może sterowniki? sam już nie wiem, proszę o pomoc
nie wiem czy to dobry trop, ale mozna spróbować moze sterowniki wingamn od logitecha
pawel_k
30 09 2007, 23:27
CYTAT(exe @ 30 09 2007, 23:46)

nie wiem czy to dobry trop, ale mozna spróbować moze sterowniki wingamn od logitecha

dzięki wielkie, pomogło

co prawda dziwnie to wszystko działa, samochód w gtr2 zamiast normalnie ruszyć wije się na wszystkie strony kręcąc zupełnie niezrozumiałe bąki, ale powalczę z ustawieniami w grze to może będzie lepiej

dzięki jeszcze raz
Ma moze ktos do sprzedania zasilacz do Driving Force Pro ??
LiSoQuan
28 10 2007, 12:44
Jakis czas temu zakupile DFP i mam pytanie xcyz idzie zmienic jakos stopnie obrotu kierownicy tzn chcialbym 180 a nie 900 w gt4... wiem ze to zalezy od gry.. ale czy manualnie tez moge to zmieic ?
Da się manualnie zmienić. Wciskasz jednocześnie: prawą łopatkę + L3 + START i masz tryb 200 stopni w każdej grze obsługującej kierownicę.
dziadek_mruz
30 10 2007, 14:10
Witam, może ktoś podpowiedzieć jak się ustawia czułość kierownicy Logitech do x360?
Zielony jestem w sprawie kierownicy ale z tego co tu wyczytalem dowiedzialem sie kilku ciekawych informacji.
Jestem tuz przed zakupem kierownicy w zwiazku z tym chcialbym sie jeszcze raz upewnic i zadac jedno pytanie:
Jaka jest najlepsza kierownica do konsol (bardzo wazne dla mnie jest to aby dzialala zarowno z X0 jak i z PS3, cena nie jest istotna)
Z góry dziekuje za pomoc.
Bezdyskusyjnie najlepszy jest Logitech G25, ale niestety tylko do PS2, PS3 i PC. Według mnie ta kierownica jest idealna i jedyną wadą jest cena i fakt, że skrzynię w układzie H obsługuje tylko demo GT5P jeśli chodzi o konsole. Polecam też o wiele mniejszy wydatek - Logitecha DFP. Jest ponad dwa razy tańsza niż G25, a równie dobra. Brakuje tylko skrzyni w układzie H i pedału sprzęgła w porównaniu do G25. Od 3 lat używam DFP i jestem z niej bardzo zadowolony.
Co do kierownic do Xbox'a to musiałbyś popytać kogoś kto ma tę konsolę. Słyszałem, że oficjalna kierownica Microsoftu do Forzy jest całkiem niezła (test był w PE), ale wciąż nie tak dobra jak kółka Logitech'u.
No tak ale Logitech DFP nie bedzie mi dzialal z X0 a to dla mnie dosyc istotne. Co do skrzyni blegów to tak czy inaczej zawsze jezdze na automacie wiec mnie to rybka
Wie ktos kiedy M$ wznowi sprzedaz swojego kólka bo jak narazie nie znalazlem nic poza
http://www.amazon.co.uk/Logitech-DriveFX-R...685&sr=1-20 czy ta kierownica jest OK??
Czy M$ wymienia swoje kierownice w przypadku awarii lub zwraca koszty bo moge kupic tanio na ebay i nie wiem czy sie w to pakowac.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.