Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: +++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA??? ZOBACZ TU.
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23
signap
hmm jak patrze swoj sklep to roznica miedzy 320 a 250 wynoci ok 80zl smile.gif

hmm pierw patrzylem 7600 kosztowal 300zl, potem widze jakies 8600 gt ktore mozna miec jak sie zaplaci ok 100zl wiecej, nastepnie 8600 gt sonic za kolejne 50 zl a teraz widze PALIT XpertVision GeForce 8600GT Super,512MB DDR3(128bit),PCI-E,TV/DUALDVI,BOX gdy zaplace 50zl wiecej smile.gif

lepiej brac tego sonica czy super?
stona
Sonic. Te 512 na 90% są wolniejsze niż 256 w sonicu. No i ta karta nie wykorzysta 512MB.

CYTAT(signap @ 17 09 2007, 19:48) *
to tak jakby uruchomic Crysisia na Mxach by zobaczyc czy pojdzie na high smile.gif, jak sie kupuje karte z sredniej polki to nie mozna sie dziwic ze gra dziala w 15 we wszystkim na high, dx9, aax4,itp w nowych grach np. na silniku U3 jak Vegas czy SC DA

Powiedz to marketingowcom którzy chwalą te karty tak, jakby miały te gry uciągnąć. Testy są po to żeby zweryfikować ich kłamstewka i porównać która karta jest wydajniejsza.
RoL
CYTAT(kubicz @ 17 09 2007, 18:19) *
Zamierzam kupic sobie nowego kompa, poki co kuzyn zlozyl mi taki zestaw. Co o nim sadzicie ? Co warto zmienic, dolozyc ?

procek: Intel Core 2 duo E4500, 2.2 GHz, 800FSB, 2MB Cache, Lga775, 65nm
plyta glowna: Asus P5L 1394, 945P, DualDDR2-667, SATA2, GBLAN, FW, ATX
ram: 2048 MB DDR2 667MHz FSB
HDD: Seagate Barracuda 7200. 10; 250 GB, Serial ATA/300, 7200 rpm, 16 mb c., NCQ, RoHS
karta graficzna: ASUS EAX 1950PRO Radeon X 1950PRo Cross Fire, 256 MB DDR3. HDTV&2xDVI, PCI-E

Jesli zamierzasz kupic procesor, to lepiej poczekaj do pazdziernika, bo szykuje sie obnizka cen core 2 duo. Maja wejsc rowniez nowe modele, m. in najmocniejszy z serii 4xxx - E4600, ktory ma kosztowac tyle, co obecnie E4500.

Podbijam swoje pytanka.
CYTAT(RoL @ 9 09 2007, 14:32) *
Zamierzam niedlugo zmodernizowac nieco sprzet, w zwiazku z czym mam kilka pytan. Na razie chce wymienic plyte glowna, procesor, pamieci i karte graficzna.

1. Jesli chodzi o procesor, to mysle o Core 2 Duo E4500. E4300 jest co prawda nieco tanszy, i podobno bardzo dobrze sie podkreca, ale ja nie zamierzam sie bawic w podkrecanie, wiec chcialbym kupic procka, ktory wyjsciowo jest juz nieco mocniejszy. I tu pojawia sie pierwsze pytanie - czy roznica w wydajnosci, pomiedzy E4300 a E4500 jest zauwazalna?

2. W przypadku plyty nie zamierzam placic za bajery z ktorych i tak nie bede korzystal. Wydaje mi sie, ze calkiem dobra opcja bylaby plyta MSI P965 Neo2. Mozna ja kupic za ok 330zl. Jesli w podobnej cenie mozna dostac cos lepszego, to napiszcie.

3. Z pamiecia jest taka sprawa, ze nie wiem, czy jest sens inwestowac w 800, bo moze do takiej konfiguracji starczy mi spokojnie pamiec o czestotliwosci 677. Nie wiem tez, czy lepiej kupic 1 kosc 1GB, czy moze 2x512MB. Mam jeszcze pytanie odnosnie opoznien CAS. Czy jesli nie zamierzam podkrecac kompa, powinienem w ogole zwracac uwage na opoznienia, czy tez jest to tylko parametr istotny dla overclockerow? Na pamiec nie chce wydac wiecej niz 200 zl. Co sadzicie o tych pamieciach?

4. Chcialbym kupic jakas w miare porzadna karte graficzna w rozsadnej cenie. Mysle glownie o Galaxy 7900GS, z tym, ze:
a) jest kilka modeli tej karty - z chlodzeniem Coolermaster (1,4ns lub 1,2ns) i Zalman (1,2ns),
b) ostatnio ciezko jest dostac modele z czasem dostepu 1,2ns (najtrudniej dostac Zalmana)
Opcja z 1,4ns jest sporo tansza. Czy ta roznica przeklada sie na wydajnosc karty, czy moze chodzi tu wylacznie o mozliwosci podkrecania? Na karte moge wydac maksymalnie 500zl (chociaz wolalbym 450-470). Moze w tej cenie jest cos lepszego, np. jakis GF8600?

pawel3569
Siemka, mam w kompie takie części:
Grafika-Foxconn 7600gt
1gb ramu;2x512 GoodRam
procek AMD Athlon 2x2gh
dysk w tym przypadku nie odgrywa chyba dużej roli:)

I mam takie pytanie-czy jeśli dokupię jeszcze 1gb ramu to zaobaczę różnicę wydajności w nowych grach? A jeśli tak to czy będzie ona duża czy mała??
stona
Ja niedawno dołożyłem 1GB sobie i powiem tak. Nie jest to szok ale niektóre gierki ( stalker, bf2) chodzą płynniej. W inne rzadko kiedy gram więc nie wiem wink.gif
greah
CYTAT(RoL @ 18 09 2007, 10:29) *
Zamierzam niedlugo zmodernizowac nieco sprzet, w zwiazku z czym mam kilka pytan. Na razie chce wymienic plyte glowna, procesor, pamieci i karte graficzna.

1. Jesli chodzi o procesor, to mysle o Core 2 Duo E4500. E4300 jest co prawda nieco tanszy, i podobno bardzo dobrze sie podkreca, ale ja nie zamierzam sie bawic w podkrecanie, wiec chcialbym kupic procka, ktory wyjsciowo jest juz nieco mocniejszy. I tu pojawia sie pierwsze pytanie - czy roznica w wydajnosci, pomiedzy E4300 a E4500 jest zauwazalna?

2. W przypadku plyty nie zamierzam placic za bajery z ktorych i tak nie bede korzystal. Wydaje mi sie, ze calkiem dobra opcja bylaby plyta MSI P965 Neo2. Mozna ja kupic za ok 330zl. Jesli w podobnej cenie mozna dostac cos lepszego, to napiszcie.

3. Z pamiecia jest taka sprawa, ze nie wiem, czy jest sens inwestowac w 800, bo moze do takiej konfiguracji starczy mi spokojnie pamiec o czestotliwosci 677. Nie wiem tez, czy lepiej kupic 1 kosc 1GB, czy moze 2x512MB. Mam jeszcze pytanie odnosnie opoznien CAS. Czy jesli nie zamierzam podkrecac kompa, powinienem w ogole zwracac uwage na opoznienia, czy tez jest to tylko parametr istotny dla overclockerow? Na pamiec nie chce wydac wiecej niz 200 zl. Co sadzicie o tych pamieciach?

4. Chcialbym kupic jakas w miare porzadna karte graficzna w rozsadnej cenie. Mysle glownie o Galaxy 7900GS, z tym, ze:
a) jest kilka modeli tej karty - z chlodzeniem Coolermaster (1,4ns lub 1,2ns) i Zalman (1,2ns),
b) ostatnio ciezko jest dostac modele z czasem dostepu 1,2ns (najtrudniej dostac Zalmana)
Opcja z 1,4ns jest sporo tansza. Czy ta roznica przeklada sie na wydajnosc karty, czy moze chodzi tu wylacznie o mozliwosci podkrecania? Na karte moge wydac maksymalnie 500zl (chociaz wolalbym 450-470). Moze w tej cenie jest cos lepszego, np. jakis GF8600?

1. W syntetykach
2. IP35-E
3. Najważniejsze jest CL. 90% kości na standardowym zegarze ma 4-4-4-12 tym się kieruj. 2x512 wc będzie chodziło lepiej niż jedna kość o większej pojemności. Tych Geil nie bierz, dołóż trochę grosza i sypnij na A-Data Extreme (kości są na promosach ale za tą cenę mają przyzwoite osiągi)
4. za 400pln? Palit 8600gt sonic+; za max. 500? r1950pro tyle, że bez obsługi dx10 ale nie ma to zbyt dużego znaczenia, bo teraz pod dx10 tak naprawdę nadaje się tylko 8800gtx

CYTAT
Maja wejsc rowniez nowe modele, m. in najmocniejszy z serii 4xxx - E4600, ktory ma kosztowac tyle, co obecnie E4500.
a od 4500 różni się tylko zegarem, którego podręcenie to 10 sekund w biosie

CYTAT
Siemka, mam w kompie takie części:
Grafika-Foxconn 7600gt
1gb ramu;2x512 GoodRam
procek AMD Athlon 2x2gh
dysk w tym przypadku nie odgrywa chyba dużej roli:)

I mam takie pytanie-czy jeśli dokupię jeszcze 1gb ramu to zaobaczę różnicę wydajności w nowych grach? A jeśli tak to czy będzie ona duża czy mała??
A jaka płyta? Jakie 1gb? w jednej kości? w dwóch?
pawel3569
Płyta główna to ABIT AN 52 nforce 520 Socket AM2
Ram firmy GoodRam 2 kości po 512
RoL
ok, dzieki za odpowiedz. teraz bedzie mi latwiej wybrac cos konkretnego
stona
CYTAT(pawel3569 @ 18 09 2007, 19:31) *
Płyta główna to ABIT AN 52 nforce 520 Socket AM2
Ram firmy GoodRam 2 kości po 512

To akurat nie ma dużego znaczenia bo tak czy srak wzrost wydajności nie będzie oszałamiający . Ale lepiej mieć 2 GB niż 1 GB smile.gif
signap
wybralem sie do sklepu podalem im moja liste kompa, gosciu powiedzial co jest zle,itp. Wiec tak mowil by brac dual core (e2160) zamiast P4 D bo one sa juz nie produkowane oraz by niebrac 2gb tylko 1gb bo tych 2 narazie nie wykorzystam.

wiec moje pytanie brzmi - jak kto jest z tym dual core?? smile.gif. Odpalam sobie, niepamietam tytulu a teraz zmyslam wymagania tongue.gif ale zalozmy ze gra ma wymagania 2,5ghz (zalecane), 512mb oraz gf 6600. Ten moj e2160 to 2x1,8, wiec mimo ze gra nie korzysta z dobr DC bo jest nieco stara to bede gral na procu 1.8 czy 2x18 ale np. gorzej wykorzystany niz gra pisana na DC? Bo tego nie moge zrozumiec lub przeraza mnie liczba 1.8 mimo ze mialem brac proca niemal 2x wiekszy wink.gif
stona
P4D to kupa. A ten Pentium Dual core to nowy pentium (jest nim tylko pentium z nazwy- tak naprawdę to core2duo). Jest O WIELE wydajniejszy niż P4D. Wymagania gier są podawane w oparciu o P4 , który żeby być wydajnym musiał mieć zegary wykręcone w kosmos. P e2160 pomimo prawie 2 x niższego zegara jest powiedzmy 2 razy lepszy. To zupełnie nowa technologia. Ramki bierz 2 GB. Teraz są tanie jak barszcz, niedługo mogą zdrożeć.
signap
hehe, kiedy chcialem dowiedziec sie co napisales na moj poprzedni post to forum niedzialalo ale wybor padl na e2160 smile.gif.

Teraz mam takie pytanie, na poczatku zegrary pracowany z predkoscia 1,2ghz, po jakims czasie wzrosly do 1,6 (raczej nic nie zmienialem jedynie przegladalem toolsy z plyty glownej) mimo ze powininem miec te 1,8. Sprawdzalem w programie CPU-Z

screen z testu tego proca

ja za to mam (wszystko inne takie samo) core speed - (wczesniej) 1200/1600 (teraz) i multiplieter - 6x. Stery wszystkie potrzebne zainstalowalem. Za to programem EasyTune moge go sobie podkrecic do 1700
stona
Kręć w BIOSie do powiedzmy 2,5GHz smile.gif Powinno spokojnie iść na BOX owym chłodzeniu.

Zegary zwalniają w ramach oszczędzania prądu smile.gif TZN taki myk że jak nie używasz proca to zmniejsza on sobie automatycznie takty żeby oszczędzać energię. Chyba da się to wyłączyć ale nie wiem gdzie smile.gif
greah
CYTAT(signap @ 24 09 2007, 16:10) *
Teraz mam takie pytanie, na poczatku zegrary pracowany z predkoscia 1,2ghz, po jakims czasie wzrosly do 1,6 (raczej nic nie zmienialem jedynie przegladalem toolsy z plyty glownej) mimo ze powininem miec te 1,8. Sprawdzalem w programie CPU-Z
wyłącz EIST
CYTAT
niebrac 2gb tylko 1gb bo tych 2 narazie nie wykorzystam
Bzdura. 2x1 to w tej chwili najlepsze rozwiązanie a panu, który mówi że 2gb nie wykorzystasz polecam poczytać nt. chociażby symulatora rozwoju kolonii białkowej gdzie 4x2 to minimum. Pamiętaj, że im więcej masz w podręcznej tym bardziej odciążasz maszynę z korzystania z wymiany.
CYTAT
Ten moj e2160 to 2x1,8, wiec mimo ze gra nie korzysta z dobr DC bo jest nieco stara to bede gral na procu 1.8 czy 2x18 ale np. gorzej wykorzystany niz gra pisana na DC? Bo tego nie moge zrozumiec lub przeraza mnie liczba 1.8 mimo ze mialem brac proca niemal 2x wiekszy
Widzę, że chwyty marketingowe z Tesco i MM robią ludziom wodę z mózgu. Nie masz 2x1,8 tylko dwurdzeniowca taktowanego zegarem 1,8. Idąc tym tropem mój musiałby mieć bagatela 12GHz, bo pracuję na quadzie kręconym na 3.0 wink.gif
signap
a gdzie jest EIST? Domyslam sie ze w biosie smile.gif ale chce sie upewnic smile.gif

dokupie drugie tyle ramu jak sprzedam pspka bo niechcialem obciazac dolozonej kasy od mamy

smile.gif
greah
Tak w biosie. Zakładka z zaawansowanymi ustawieniami cpu
Redmitsu
Posiadam 2x512 DDR2 800mhz CL5 od Patriota i mysle nad dokupieniem jeszcze raz takich samych.
Jednak jest jeszcze fajna oferta Patriotow 2x512 DDR2 800mhz CL4.Czy lepiej bedzie jak dokupie CL4 czy CL5 ? Help!
Anka
Witam!!!! Potrzebuję porady-mam zamiar wymienić kartę graficzną w moim wysłużonym już PC. Mam do wyboru 6 modeli:

1. PALIT Geforce 7300GT Sonic 256MB DDR3 (128bit), AGP, TV&DVI, BOX

2.ASUS N7600GS Silent Geforce 7600GS 256MB DDR2, HDTV&DVI, AGP, BOX

3. Gigabyte Geforce 7600GS, 256MB DDR2, TV&DVI, D-Sub, HDTV, AGP, BOX

4. Leadtek Winfast Geforce 7300GT 256MB DDR2 (128bit), HDTV&DVI, D-SUB, AGP,retail

5. PALIT XpertVision X800GTO 256MB DDR3 (256bit), TV&DVI, AGP, BOX

6. ASUS AX1650PRO Radeon X1650PRO, 256MB DDR2 (128 bit), HDTV&DVI, AGP, BOX

Proszę o jak najszybsą poradę: którą wybrać! Ktura najlepiej obsługuje gry?

Z góry dziękuje!

Anek
stona
CYTAT(Anka @ 27 09 2007, 10:05) *
Witam!!!! Potrzebuję porady-mam zamiar wymienić kartę graficzną w moim wysłużonym już PC. Mam do wyboru 6 modeli:

1. PALIT Geforce 7300GT Sonic 256MB DDR3 (128bit), AGP, TV&DVI, BOX = Dobra karta, dobrze się kręci. Najlepsza z tych wypisanych.

2.ASUS N7600GS Silent Geforce 7600GS 256MB DDR2, HDTV&DVI, AGP, BOX = GÓWNO (DDR2= syfna wydajność)

3. Gigabyte Geforce 7600GS, 256MB DDR2, TV&DVI, D-Sub, HDTV, AGP, BOX =GÓWNO (DDR2= syfna wydajność)

4. Leadtek Winfast Geforce 7300GT 256MB DDR2 (128bit), HDTV&DVI, D-SUB, AGP,retail = GÓWNO (DDR2= syfna wydajność)

5. PALIT XpertVision X800GTO 256MB DDR3 (256bit), TV&DVI, AGP, BOX = Shader Model 2.0 (nie odpalisz nowych gier)

6. ASUS AX1650PRO Radeon X1650PRO, 256MB DDR2 (128 bit), HDTV&DVI, AGP, BOX = GÓWNO (DDR2= syfna wydajność)

Proszę o jak najszybsą poradę: którą wybrać! Ktura najlepiej obsługuje gry?

Z góry dziękuje!

Anek

Redmitsu
Stona moj wybawco~! <33333333333

Posiadam 2x512 DDR2 800mhz CL5 od Patriota i mysle nad dokupieniem jeszcze raz takich samych.
Jednak jest jeszcze fajna oferta Patriotow 2x512 DDR2 800mhz CL4.Czy lepiej bedzie jak dokupie CL4 czy CL5 ? Help!

<33333333333
signap
moze 7600 ale na gddr3
greah
CYTAT(Redmitsu @ 27 09 2007, 21:57) *

Najlepiej dokładnie taki sam model i wtedy bezproblemowo puścisz je w dch. Jeśli masz pecha to siedzisz na Powerchipie więc więcej jak CL5 raczej nie pociągniesz a co za tym idzie kupowanie CL4 nie ma większego sensu, bo będą się gryzły z niezbyt podkręcalnym CL5
RoL
dobra, juz nieaktualne

mozna skasowac
signap
czy warto inwestowac w chlodzenie (na sledziu) do kart z pasywnym chlodzeniem?
greah
Nie. Jak chcesz za wszelką cenę zamontować wentyl to kup AC 80mm, zamontuj go czopikami i puść na low
Tommo
jaka grafe pod pci-e polecacie do 500zl?
powercolor x1950pro 512mb Accelero czy moze palit 8600gt sonic+??
stona
Obie są dobre. Ludzie narzekają na Powercolora z Accelero bo podobno to chłodzenie czasami jest dupnie przyczepione. Karty są porównywalne , posprawdzaj testy i sprawdź w których grach która jest wydajniejsza .
Redmitsu
A ja sie napalilem na karte 8800GT =] Teraz jeszcze potrzebuje zasilacza ktory to pociagnie a nie mam zamiaru przeplacac na zasilce.Czy ten Chieftec da rade ? =]
LegionPolski
CYTAT(Redmitsu @ 29 10 2007, 17:21) *
A ja sie napalilem na karte 8800GT =] Teraz jeszcze potrzebuje zasilacza ktory to pociagnie a nie mam zamiaru przeplacac na zasilce.Czy ten Chieftec da rade ? =]

doookładnie, ja w tym tygodniu kupuje kompa i BARDZO jestem napalony na 8800gt od dłuższego czasu; testy tylko bardziej mnie utwierdziły w przekonaniu, że ta karta jest zaje'bista smile.gif
orientuje się ktoś jaki minimum procek, żeby nie ograniczać karciochy? intel e2160 podkręcony pewnie za słaby? confused.gif
Redmitsu
; ) Ja posiadam Athlona x2 4000+ i wiem ze troche ta karta bedzie sie "nudzic" przy nim ale mam to gdzies =] Z athlonow napewno cos minimum 4200+/4400+ . Na intelach za bardzo sie nie znam ale wydaje mi sie ze minimum to e4300/4400 .
A ja dalej zastanawiam sie czy ten chieftec da rade ;P
Tommo
co do zasilacza na poczatku mialem zamiar wsadzac 8800 gts do takiego configa
3 giga ramu
2 napedy
hdd 250'
athlon 4200
i koles z zenfista powiedzial ze do takiego zestawu dobry bedzie http://zenfist.pl/pID/1558.htm
po oc jeszcze bylby zapas mocy
stona
Jeśli tani procek to tylko 2140 i O/C na 3GHZ . Kupowanie 4300/4400 NIE MA SENSU, są to te same proce co 2140 tylko mają mniej kaszy.
greah
CYTAT(Redmitsu @ 29 10 2007, 17:21) *

Odradzam.
Polecam natomiast Corsair 520. U mnie ciągnie 2xraptor raid1 +2x320 raid0, 8600gt@ oraz e6750@3,6 24/7 i jeszcze dużo mu zostaje
KopEr
Witam wszystkich. Chciałbym kupić laptopa, ale średnio znam się na tym sprzęcie. To tak. NIE gram na kompie, używam go tylko do neta, gg, ściągania, słuchania muzy itd. Tak więc z tego co mi wiadomo to priorytetami w laptopie dla mnie jest pamięć ram i dysk twardy. Moje fundusze 1500-2000zł. Moglibyście zapodać linki na allegro co polecalibyście w mojej sytuacji? Z góry dzięki.
zwierzakX360
Witam chciałbym podkręcić procesor :
mam amd athlona 64 3200+ a taktowanie pisze mi 2ghz. to chodzi o to,że mogę max do 3,2ghz podkręcać??
moze mi ktos pomóc ? mooje gg:5538101
koniol21
Ktoś może coś powiedzieć na temat tego: http://notebooki.pl/notebook/pokaz-od-skapiec/14178/ ? Warto, czy szukać czegoś innego ? Wogóle, na co zwrócić uwagę przy wyborze, bo dość mocno do tylu jestem, a nie mam za bardzo czasu czytać o nowinkach w sprzęcie.
greah
CYTAT(zwierzakX360 @ 13 11 2007, 10:52) *
Witam chciałbym podkręcić procesor :
mam amd athlona 64 3200+ a taktowanie pisze mi 2ghz. to chodzi o to,że mogę max do 3,2ghz podkręcać??
Szczerze? Z taką wiedzą nie zabieraj się za OC, bo tylko sobie wszystko popalisz.

Poczytaj PCLab, PurePC, FrazPC i XS. Podkręcanie dziś nie jest już tak trudne jak te 6-7lat temu ale nadal nie jest to rzecz banalna i dla każdego
Yacek
Przymierzam sie powolutku do kupna podstawowych czesci do kompa wiec pytanie mam takie:

Kupuje:

Zasilacz: Corsair CMPSU-520HXEU ~330 zl
Ram: ...?... (ma byc 2GB)
Plyta glowna: ...?...
Procesor: ...?...

Chcialbym sie zamknac w 1000-1200zl jesli chodzi o te 4 rzeczy. Co jest teraz na topie jesli chodzi o core2duo aby ladnie podkrecic i jakas madra plyta glowna pod to. AMD jest jakas alternatywa ? Zalezy mi glownie na wydajnosci systemu i programow, gier nie biore pod uwage. Do podkreconego procka zaladuje jakis topowy wiatrak od Scythe jesli bedzie trzeba lub cos podobnego.
kurczakov
Tak wiec jesli chodzi o Intel vs AMD, to imo w obecnej chwili najlepszym wyborem bedzie Intel.

Probonowal byl:

Procesor :Intel Pentium Dual Core E2140
Płyta Główna : Gigabyte P31-DS3L (ew. wrazie gdybys wolal cos lepszego MSI P35 Neo-F)
RAM : Goodram 2x1GB 800Mhz

~700zl

Procesor : Intel Pentium Dual Core E2160
Chłodzenie procesora : AC Freezer 7 Pro
Płyta Główna : DFI Infinity Blood Iron P35-TR2L
Pamięć Ram : OCZ 2x1GB 800Mhz Platinum Rev 2.0

~900zl

Jesli natomiast celowalbys w AMD, to:

Procesor : AMD Athlon X2 4000+ Brisbane 65nm
Płyta Główna : DFI Infinity NF Ultra II-M2
RAM : Goodram 2x1GB 800Mhz

~600zl

Naturalnie, to tylko proponowane zestawy. Zamiast tu podanych plyt mozesz sprobowac wybrac jakiegos Foxconn'a. A jesli chodzi p procki to: E2140 / E2160 / E2180 - kreca sie swietnie, bez jakis specjalnie duzych kombinacji. W AMD najlepsze osiagi maja procki na rdzeniu Brisbane, na to nalezy zwracac uwage przy zakupie Athlonow.

pozdro

Yacek
Dzieki za odpowiedz. Jesli chodzi o plyty glowne to zalezy mi na stabilnosci i aby dalo sie spokojnie podkrecic procesor. Z tego co wiem, te core2duo mozna puscic na 3ghz bez klopotu wiec pasowaloby. Mam jeszcze takie pytanie: Lepsze core2duo E2xxx czy warto skladac cos na E4xxx ? Nie szukalem jakos specjalnie informacji o tym procku ale "dwojka" od "czworki" rozni sie znaczaco i ma to duzy wplyw na prace biurowa ? Chce skonstruowac sobie stabilny i w miare mozliwosci wydajny zestaw do photoshopa, office'a, obrobki audio i video etc. Tak jak w przypadku zasilacza, chcialbym kupic cos dobrego i markowego, tak aby miec od razu spokoj. Ot dobry zasilacz, dobra i stabilna plyta glowna, pamieci ktore nie beda skrzypiec przy podkreceniu procka i w sumie to wszystko.
stona
Jedyna różnica to ileość cache procka 4XXX mają 2x więcej bodajże. Daje to ok 1% lepszą wydajność w testach XD Cena albo cache- wybór należy do Ciebie wink.gif
superment
przymierzam sie do zakupu calego nowego desktopa, bedzie mi sluzyl glownie do photoshopa, after effectsa i modelowania w zbrushu

oczywiscie czasami tez odpale jakas gre, ale glownie zalezy mi na duzej wydajnosci w afterze

czy ktos bylby w stanie pomoc zlozyc mi taki zestaw, chcialem zamknac sie w 4000 z monitorem, monitor jest dla mnie jednym z wazniejszych podzespolow, koniecznie jak najwiekszy i panorama ( przymiezalem sie do samsunga 22' za ~1200 pln ).
greah
CYTAT(superment @ 23 11 2007, 14:25) *
przymiezalem sie do samsunga 22' za ~1200 pln

Masz zamiar do AE i Photoshopa używać monitora na TN? Błąd. Celuj w coś SIPS albo PVA. Chyba, ze to jest czysta amatorka to polecam Samsung 226bw na matrycy S

Co się tyczy reszty

- 2xWD320/2xSB320 w macierzy (570pln)
- c2q 6600 (750pln)
- Geil Black Dragon Quad (szczerze to nie polecam aż tak bardzo ale 4gb w tak niskiej cenie w G.Skill, CB albo Mushkin nie dostaniesz) (500pln)
- FreiErde/Seasonic/Corsair wedle uznania i zasobności portfela (250-350pln)
- Palit 8600GT Sonic+ (400pln)
- Abit IP35-E/Asus P5N-E SLi (350pln)

Wchodzi 2570pln; do tego dodajesz mugen albo noctue i zostaje Ci 1300 na monitor. Wniosek - brakuje Ci ok 1000pln do typowo graficznej matrycy. Reszta będzie hulała aż miło
Soniak
Chcę złożyć komputer na którym odpalą wszystkie gry które wyjdą przez nst. 5 lat rolleyes.gif w tym Crysis na najwyższych detalach.
Prosiłbym o wypisanie części gdyż się na tym nie znam. Cena nie gra roli jednak chciałbym zmieścić się w 9 - 10 tys.
proszę o poważne odpowiedzi
pozdrawiam
stona
Nie ma jeszcze takiego kompa. Ewentualnie PS3.. przez najbliższe 5 lat odpalisz na niej każdą grę która na nią wyjdzie w haj detalach biggrin.gif

I to jest jak najbardziej poważna odpowiedź.
bajej
najlepsza karta graficzxna na AGP powtarzam na AGP za 400-450zl?
Soniak
CYTAT(stona @ 23 11 2007, 17:55) *
Nie ma jeszcze takiego kompa. Ewentualnie PS3.. przez najbliższe 5 lat odpalisz na niej każdą grę która na nią wyjdzie w haj detalach biggrin.gif

I to jest jak najbardziej poważna odpowiedź.

Ps3 już mam :-), a taki komp który dawałby najlepszą możliwą grafikę w Crysis? Bo właściwie tylko po to go kupię.
stona
CYTAT(bajej @ 23 11 2007, 18:07) *
najlepsza karta graficzxna na AGP powtarzam na AGP za 400-450zl?

X1950PRO

lub to

HD2600XT

nie wiem które wydajniejsze będzie. Chyba 1950.
Oran
CYTAT(Soniak @ 23 11 2007, 18:10) *
Ps3 już mam :-), a taki komp który dawałby najlepszą możliwą grafikę w Crysis? Bo właściwie tylko po to go kupię.

Polecam obadać ten temat n PcLabie:

http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=263283&st=0
alienator
aktualnie posiadam coś takiego:
mb: asus a8v deluxe
grafika: radeon 9600 (klasyk xD)
procek: athlon 64 2000xp+ (chyba)
1gb ramu i łindołsa xp

czy sama wymiana grafiki na coś lepszego przyniesie widoczne efekty w jakichś nowszych gierach? np w obku, grałem w niego w 800x600 i nawet dawało radę ;p
głównie o COD4 by mi chodziło or sth, żeby w miarę ładnie wyglądał.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.