A procesor (Athlon 1700 czyli 1.6) i aktualne chłodzenie starczą?
No napisałeś że do gier tego używać nie będziesz

Więc bez problemu starczą
Mam w kompie 128 ram płytę główna ASRock K7VT4 jako ze ramu mam bardzo mało chcę dokupić 512 mb.Czy ten ram będzie pasował do mojej płyty
http://www.allegro.pl/item280724527_goodra...uper_cena_.html
Nie, musisz kupić DDR ,a nie DDR2!!!
Tu masz specyfikację swojej płytki:

Tak więc pamięci szukasz TU:
http://www.allegro.pl/4301_pc2700_333mhz_....&view=gtext
Mazur13
21 12 2007, 11:07
Szukam dobrej płyty pod Quada...cena do 500 zł...
Wymagania:
- brak SLI (ale PCI-E 2.0 by się przydało)
- brak zintegrowanej grafiki
- zintegrowany dźwięk może być kiepski,bo i tak zakupię Audigy za 67 zł
Dzięki stona.A pamięć goodram jest dobra czy kicha.Pytam sie bo jestem zielony w temacie komputerów
CYTAT(Mazur13 @ 21 12 2007, 11:07)

- zintegrowany dźwięk może być kiepski,bo i tak zakupię Audigy za 67 zł :P
W takim przypadku lepiej przepic te 67zl bo audigy za te pieniadze to padaka i zintegrowana spokojnie wystarczy. Minimum Sound Blaster Audigy 2 ZS za ~150 zl.
CYTAT(Yacek @ 21 12 2007, 17:28)

W takim przypadku lepiej przepic te 67zl bo audigy za te pieniadze to padaka i zintegrowana spokojnie wystarczy. Minimum Sound Blaster Audigy 2 ZS za ~150 zl.
Tylko Xonar D2 albo w ostateczności XFI Music Gold

do tego jakieś dobre Sennheisery i gra muzyka
Watpie aby chlop mial pieniadze na Asusa. W jego przypadku albo zintegrowana albo zwykle audigy, SE to nieporozumienie i nie ma sensu w ogole go kupowac.
Może kupić Audigy 1 za ~70 zików

Jak tak zrobiłem i nie żałuję

ofkoz nie mówię tu o kastratach SE
Jakis dobry laptopik do 4k. Dzisiaj bylem sie popytac i zaproponowano mi cos takiego (skladany):
Compal FL90 Santa Rosa 15.4" WXGA Glare, 965PM, GeForce 8600GT-512, DVD-RW, WC, FP
Intel Mobile Core 2 Duo T7700 2.4GHz 800FSB 4MB cache BOX
Kingston 2048MV 533MHz DDR2 Non-ECC CL4 SODIMM (dwa razy)
Dysk Seagate Momentus 7200.2 2,5" 160GB, 7200RPM, SATA/300, 8MB cache, NCQ
Ogolnie nie jestem przekonany co do grafiki (nie wiem czy nie lepiej wziac cos z 7xxx) oraz do pamieci. 533MHz to chyba nie za duzo. Za caly zestaw ~4250 zl. Nie znam sie na kompach i nie chcialbym zlapac sie na jakies badziewie, wiec prosilbym o rade.
PS: Zaniepokoilo mnie rowniez to, ze w specyfikacji technicznej tego procka jest napisane, ze nie obsluguje Hyper-Threading, a slyszalem ze to przydatna sprawa.
Core2Duo nie potrzebuje HT. Moze rozejrzyj sie za Sony Vaio, Toshiba Sattelite lub Dellem, albo mozesz sprobowac z Apple. Jesli chodzi o Sony i Toshibe to slyszalem, ze ludzie je sobie chwala. Przy wyborze laptopa nie napalaj sie na szczegoly typu: tamtem procek jest o 200mhz szybszy i tego typu sciemy, core2duo 1800mhz jest w niektorych testach wydajniejszy niz pentium 4 3ghz - nowa technologia core robi swoje. Matryca Glare niekoniecznie moze Ci sie spodobac, porownaj zwykla matryce z glare i zdecyduj co jest lepsze.
Mi raczej zalezy na skladanym, bo z firmowych nie znalazlem nic ciekawego za ta cene. Z ta matryca to sie rozejrze. Laptopik ma mi sluzyc do pracy (duzo otworzonych aplikacji naraz bez straty wydajnosci) oraz czasem do gierek. Jezeli chodzi o procesory to pod uwage biore tylko Core 2 Duo 2GHz albo 2.4GHz. Nie wiem czy zwrocac uwage na ta pamiec cache. Dodatkowo nie wiem co z ta grafa, bo jak patrzylem na komputroniku to ona do stacjonarnych stoi po 400 zl, wiec chyba nie jest to jakis nie wiadomo jaki wypas. No i co z tym ramem?
Nad MACkiem sie zastanawialem, ale w sumie nie wiem czy dam rade przezyc calkowita zmiane systemu operacyjnego itd. Wiec chyba raczej odpuszczam.
Jak mozna porownywac grafe do laptopa z grafa do desktopa ? Szukasz lapa z Geforcem 8800gts na pokladzie mimo, ze najbardziej zalezy Ci na wydajnosci w aplikacjach ? W takim razie poszukaj sobie cos z 4gb ramu:
konfig ze skapca:
Asus S96S
Ekran: 15,4" 1280x800 Procesor: Core 2 Duo T7500 2,2
Wielkość dysku: 160GB Wielkość pamięci RAM: 4GB
Napęd optyczny: DVD RW Waga: 2,9kg
System operacyjny: BRAK Sieć bezprzewodowa WLAN: a/b/g
Bluetooth: TAK
Karta graficzna: nVidia GeForce 8600
COMPAL IFL90
Ekran: 15,4" 1280x800 Procesor: Core 2 Duo T7500 2,2
Wielkość dysku: 200GB Wielkość pamięci RAM: 4GB
Napęd optyczny: DVD RW Waga: 2,7kg
System operacyjny: BRAK Sieć bezprzewodowa WLAN: a/g/n
Bluetooth: TAK
Karta graficzna: nVidia GeForce 8600M GT
Ten laptop co podalem ma 4GB ramu, tylko ze z taktowaniem 533MHz. Twoje konfigi sa dobre, tylko ze brakuje im informacji. Jaki ram, jakie kosci, ile kosci, jaki dysk, jakie obroty, ile pamieci procka itd.
LoL. Masz jakis syndrom overclockera, kazdorazowo bo przebudzeniu bedziesz puszczal na laptopie orthosa, memtest i 3dmarki aby patrzec na wyniki, ze tak sie martwisz o rozmiar L2, takty pamieci ? To LAPTOP a nie desktop, gdzie ludzie wkladaja Quada Extreme, 8gb Mushkinow 1066 na Micronie D9, sli na 88gtx i macierz na dyskach ssd. Powinienes wyluzowac bo raz, ze wydajnosciowo roznicy nie zauwazysz a tylko stwarszasz sobie niepotrzebnie problemy z kupnem sprzetu.
Chcialbym po prostu dostac mozliwe najlepszy sprzet w mozliwie najnizszej cenie ;] Ok, dzieki za pomoc.
szczurek
27 12 2007, 11:37
ok, narazie teoretycznie, ale warto zapytac.
Chce kupic komputer do [maks] 1000zl. Monitor mam, tak samo klawiature czy mysz. Dysk takze [ATA]. Wiec te rzeczy odpadaja.
Najwazniejszym aspektem na ktorym chcialbym sie skupic jest ilosc ramu, bo wykonuje i bede wykonywal sporo pamieciożernych procesów [działania na muzyce, wideo, etc]. Szybkość procka chyba nie ma tutaj aż tak dużo do gadania. Do gier komputera nie potrzebuje, w zasadzie jedynym softem w jaki bym pograł jest GTA VC. Do tego nagrywarka DVD. Karta dzwiekowa albo z polki tych lepszych, albo zintegrowana.
To w zasadzie tyle. Pamietam, ze kiedys byl jakis temat z konfiguracjami do ilustam złotych, ale google milczy więc licze na was;]
2GB ramu to dziś koszto ok 150pln
Skoro działania na vide to przydał by się dobry procek. Więc albo jakiś lepszy AMD albo któryś z e21XX i @ na 3GHz.
Mobiacz tak za ok 300pln
Razem to na razie ok 800pln
nagrywajka nowa to 100pln
a za 100pln sensowną kartą jest używany audigy 2 zs (nie wiem czy dostaniesz) , bo z tych lepszych to raczej są już droższe ( i nie mam tu na myśli X-Fi

)
Witam.
Chciałbym sobie poskładać kompa, który mógłby chodzić non-stop. Ciągle coś zasysam z neta, słucham muzyki itp. Na co trzeba zwrócić uwagę przy doborze komponentów, co jest istotne? Myśle, że zasilacz to na pewno, ale jaki? To samo z chłodzeniem itd. Chciałbym po prostu mieć w miare dużą pewność, ze zrobilem wszystko co w mojej mocy zeby sie nie zj.ebał od ciągłego bycia na chodzie ;]
Zasilacz - markowy. Codegen, tracer, megabajt, feel, to nie sa markowe zasilacze. Dobrze wentylowana buda, dobre chlodzenie procesora, zwlaszcza przy podkrecaniu.
http://forum.pclab.pl/t274189.html
mlodziak1993
2 01 2008, 21:08
Chcę kupić komputer i mam 2 zestawy na oku:
1.Zestaw:Product Specifications
Manufacturer - ITexpress
Case - Black X Blade Gaming Case
Mainboard - ATX / Socket 775 / 1 x PCI Express x16, 1 x PCIe x1, 2 x PCI, 4 x SATA, 1 x UDMA100, 1 x LAN, upto 8 USB 2.0, upto 1333FSB
Processor - INTEL Core 2 Duo E6550 2.33Ghz- 4Mb L2 Cache (3 Year warranty)
RAM - 1GB DDR2 667 RAM (Max 4Gb)
Hard Disk Drive - 250GB SATA
Optical Drive - Dual Layer multi format DVDRW
Graphics - Integrated GMA 950 - Dual Head - DVI-D and 15 Pin D-Sub output
Sound - Onboard 8 Channel Audio with High Definition Audio
LAN - Ethernet LAN 10/100/1000
Warranty - 12 Months RTB Parts and Labour (unless otherwise stated)
Podaje link gdzie jest więcej info:
Zestaw 1
2.Zestaw:
CPU
Intel Core 2 Duo E2140 overclocked to 2x 2.16ghz
RAM
2gb DDR2-667
GFX
Intel GMA 950 Dynamic Video Memory
Sound
Realtek ALC888 High Definition Audio
HDD
160gb SATA Hard Drive
Optical Drive
20x DVD+/-RW Drive
PSU
350w
Case
ColorsIT 6001-C34
Więcej info
Zestaw 2
Musiolik
3 01 2008, 10:53
Planuję kupić nowy HDD, ma to byc 160GB i na SATA, co polecacie?
CYTAT(mlodziak1993 @ 2 01 2008, 21:08)

Chcę kupić komputer i mam 2 zestawy na oku:
...[jakieś dwa kwasowe zestawy do biura]...
Podaj lepiej ile masz sianokiszonki na to, to coś dobierzemy
eee chyba dobry temat...
czy jest mozliwosc wymiany klawiatury w laptopach acer na normalna qwerty przy czym laptop ma oryginalnie Duńską klawiature. i czy bedzie to dzialac [normalnie]?
klawiatury widzialem, ze sa do kupienia ,ale nadal nie wiem czy to bedzie dzialac... aha i czy samodzielna wymiana jest trudna? [nie boje sie srubokretow, lutownic itp xD]
Starbit Komputer AS420
Procesor AMD Athlon X2 4200+
dysk twardy 160 gb
RAM 1 gb
nagrywarka DVD DL
974 zł, z Selgrosu

Warto, czy marketowy szajs?
alienator
3 01 2008, 19:17
Nie ruszaj gotowców z marketów.
elsaint360
3 01 2008, 20:33
Mam kartę AGP. Chciałbym mieć nową kartę (seria 8 tys.) Gforce, lecz nie obsługują AGP. Jak bym chciał wymienić to musiałbym wszystko zmieniać co wyszłoby cholernie dużo. Warto kupic nowego kompa, czy sie w to bawić?
Jezeli zalezy Ci na GeForcie 8xxx to jak najbardziej.
elsaint360
3 01 2008, 20:54
Ale.. kompa czy bawienie się?
Kompa bo i tak aby podzialac na 8800 trzeba plyte glowna, ram, procek i karte graficzna, zasilacz.
witam mam pytanko czy ta karta i te podzespoly dobrze zgrywaly by sie ze soba ?? wszystko pasuje ?
AMD Athlon X2 4200+ + 2048MB DDR2 800MHz Goodram
GAINWARD BLISS 8800GT GOLDEN SAMPLE 512MB
reszte podzespolow mam ale prosze was o opinie
pogram na tym zestawie w wiekszosc gier na duzych ustawieniach ??
ps. czy moze zamiast tego lepiej wziasc glosniki Z-5500 ?
kurczakov
11 01 2008, 21:03
8800GT wymiataczem jest, to nie ulega watpliwosci. Ramy slabszych marek, praktycznie nie ma roznicy, czy to 800 czy 667 . Wiekszej roznicy nie odczujesz, wiec jesli koniecznie 800, to cos lepszej marki. Procek zly nie jest, ale jesli plyte glowna juz masz, jezeli natomiast kupujesz plyte wraz z prockiem, to imo tylko intel obecnie.
Czy lepiej zamiast tego glosniki, to juz twoja decyzja. nie umiem na to odpowiedziec.
Na powyzszej konfiguracji wszystkie gry na wysokich ustawieniach raczej nie bedzie chodzila. Jednak odsetek tych gier nie bedzie zbyt duzy, wiadomo Crysis i spolka nie bardzo kooperuja ze sprzetem, ktory nie jest high-end'em.
Napisz cos wiecej ile masz kasy na podzespoly do nowego kompa, a moze cos lepszego zlozymy.
Mazur13
12 01 2008, 00:15
Z ramem 667 ciężko będzie o OC...a przy śmiesznych cenach całkiem dobrego Geila nie ma co sępić...
mlodziak1993
12 01 2008, 20:25
Chcę kupić notebooka/laptopa tylko za bardzo nie wiem jaka firma robi dobre notebooki:(..I prosił bym was o rade jaki kupić..Ma on służyć do wszystkiego

czyli granie itp.
CYTAT(Mazur13 @ 12 01 2008, 00:15)

Z ramem 667 ciężko będzie o OC...a przy śmiesznych cenach całkiem dobrego Geila nie ma co sępić...
Problem "śmiesznych cen" Geil polega na tym, że on wcale taki dobry nie jest. Jedynie seria black dragon daje radę ale gdy już ktoś bierze sie za kręcenie to odpada przy pierwszych lepszych micronach dlatego lepiej zapolować na jakieś A-Data Extreme albo PArtiot LLK
@mlodziak1993Budżet? Bez limitu to Ci mogę Area-51 m9750 by Alienware z HD w RAID0 i 8700M GT SLi polecić
A daty tez sa cienkie, pierwsze partie byly na dobrych micronach, te obecnie dostepne slabo sie kreca, a opisywany na allegro micron w tych kosciach to sciema. Sam chcialem kupic a daty bo mialy robic kolo 900-1000 na CL4, ale obecnie to nie ma sensu, wezme jakie mushkiny albo g.skille. do 200zl Mozna kupic Teamy albo OCZ Reaper, powinny styknac.
Od siebie polecam G.Skill HZ - te kości ogranicza tylko nasza wyobraźnia i to ile uciągnie cpu. Pozytywnie się zdziwiłem jak bez zmian napięcia poszły na 1030 przy standardowych timingach (a standardowe taktowanie można wyśrubować do CL3). OD tego momentu powiedziałem, że będę kupował tylko G.Skill albo w ostateczności Buffalo (tyle, że te drugie są prawie niedostępne)
HZety zacne sa, to prawda. Na purepc mozna kupic Mushkin SP2+ 2x1 GB @ 1000DDR CL4 - 175 zł z gwarancja. Wlasnie cos takiego kupie do nowego kompa. Marza mi sie Cruciale ale ich koszt jest niewspolmierny do tego co bym z nimi robil i by sie tylko pamieci razem z wydana forsa zmarnowaly :)
mlodziak1993
13 01 2008, 19:59
@mlodziak1993Budżet? Bez limitu to Ci mogę Area-51 m9750 by Alienware z HD w RAID0 i 8700M GT SLi polecić

[/quote]
Czy to ten:
ClickA co do budżetu to około.3000-3500zł..więc chyba na ten mi kasy nie starczy:P
tez szukam zestawu
2 gb ramu
hdd 250 gb
karta graficzna? tu nie znam sie kompletnie
procesor? pewnie jakis 2core
jakies rady? propozycje? sugerowne ceny?
jaki monitor lcd w dobrej cenie?
to moze inaczej
mam ok 1000 zł i chce miec za to jak najlepszy komputer, moze zdecyduje się na wiekszą kwotę, ale chce wiedziec co dostane za 1000.
nie wliczajac w to monitora lcd, bo to zupełnie inna kwestia
masz z PClaba.
Procesor : Intel Pentium Dual Core E2140 - 205 zł
Płyta Główna : Gigabyte P31-DS3L - 225 zł
RAM : GoodRam 2x1GB 800Mhz - 120 zł
Karta Graficzna : Palit 7300GT Sonic 256MB DDR3 - 165 zł
Zasilacz: Modecom MC-350ATX 2.0 - 99 zł
HDD : Samsung 200GB 8MB Cache - 175 zł
Napęd : NEC AD-7191S SATA LightScribe - 99 zł
RAZEM : 1088 zł
Nic lepszego raczej za tą kasę się nie da złożyć [i tak jest o 88pln za dużo

]
zapomniałes o obudowie:]
hmm, na allegro widzialem gotowe zestawy, za mniejszą kase
z obudową:]
np.
http://www.allegro.pl/item298062403_x2_420...dvd_rwx20_.htmlczym np ten botowiec z allegro rozni sie o zestawu ktory podałes nie liczac hdd 500 a nie 200?
Karta graficzna + wykrecenie Intelka na 3ghz. Zasadnicza roznica. Zasilacz MC350 to w istocie Fortron, bedzie lepszy niz 400w dolaczane do obudowy.
LegionPolski
30 01 2008, 18:21
oprócz tego, Staszku, na Allegro ch'uje do takich "zestawów" dają opisy typu "markowa pamiec ram, 2gb", która oczywiście jest jakimś nołnejmem. tak samo dysk.
zaprawdę daruj sobie zestawy z Allegro i atakuj ten zestaw co Stona podał - nie ma szansy niczego fajniejszego złożyć za taką cenę (co nie znaczy, że zestaw zły jest, bo fajny jest).
i tak jak Yacek napisał, wspaniałego e2140 podkręcisz sobie na 3GHz (a można dojść do 3,5 nawet)
Nic lepszego za tę kasę nie wyrwiesz. Może na PClab'ie nie zamieszkują same megamózgi ale jeśli chodzi o takie zestawy to są one non-stop dyskutowane i co miesiąc updateowane.
Kupowanie gotowego zestawu to w 99% przypadków totalna wtopa bo zawsze w takich zestawach na czymś jest oszczędzone [czytaj RAM noname , "zasilacz" TRACER , "grafa" GF7100GS ]
Humulus XP
12 02 2008, 08:22
Mam pytanie - chcę na dniach kupić nowego kompa ale w sprawach komputerowych jestem kompletnym laikiem. Potrzebuję go zwłaszcza do obróbki dużych plików graficznych w Photoshopie oraz do słuchania muzyki i oglądania filmów. W gry nie grywam na komputerze. Aha - i najlepiej żeby sprzęt był cichy bo mój obecny komp hałasuje bardziej niż odkurzacz. Cena - do 3500 zł. Pytam tutaj bo na forum PCLab nie doczekałem się odpowiedzi. Z góry dziękuję za propozycje.
CYTAT(Humulus XP @ 12 02 2008, 08:22)

Mam pytanie - chcę na dniach kupić nowego kompa ale w sprawach komputerowych jestem kompletnym laikiem. Potrzebuję go zwłaszcza do obróbki dużych plików graficznych w Photoshopie oraz do słuchania muzyki i oglądania filmów. W gry nie grywam na komputerze. Aha - i najlepiej żeby sprzęt był cichy bo mój obecny komp hałasuje bardziej niż odkurzacz. Cena - do 3500 zł. Pytam tutaj bo na forum PCLab nie doczekałem się odpowiedzi. Z góry dziękuję za propozycje.
3500 zł:
1
Procesor : Intel Core2Duo E8200 - 599 zł
Chłodzenie procesora : Scythe Mugen - 149 zł
Płyta Główna : Abit IP35 - 380 zł
Pamięć Ram : OCZ 2x2GB 800MHZ Titanium - 349 zł
Karta Graficzna : ASUS HD3870x2 1GB - 1349 zł
Zasilacz : Corsair 520W - 320 zł
HDD : WD 320GB 16MB Cache AAKS - 250 zł
Napęd : NEC AD-7191S SATA LightScribe - 99 zł
RAZEM : 3495 zł
I teraz tak: Do photoshopa starczy Ci Core2Duo za 300zl. Jezeli nie grasz w gry to rezygnujesz z karty za 1350zl i kupujesz jakis zlom za 100-200 do wyswietlania obrazu. Masz juz 1650 - 200zl oszczednosci. Za to mozesz kupic drugi taki sam dysk i spiac go w raid, kozacka obudowe z cichymi wentylatorami - ja zainwestowalem w Lian Li PC-7 SEIII ->
http://zenfist.pl/lian-li-pc7-se-iii-czarna-p-1380.html Ma 3 ciche wiatraki 120 mm, przedni, tylni i boczny. Mozna je wymienic oczywiscie na jeszcze cichsze Fandery albo drozsze od nich XThermaly BTF Pro, ale z glosnosci seryjnych wiatrakow Lian Li bedziesz zadowolony. Scythe Mugen mozesz wymienic na Noctua NH-U12P za 200zl, ma lepszy markowy wiatrak, fajne chlodzenie dla procka podkreconego na 3Ghz i wiecej. Tak wiec z 1350 - 350 obudowa - 250 drugi dysk - 200 chlodzenie rowna sie 550 zeta. I teraz mozesz za to kupic lepsza karte graficzna, dolozyc do dyskow twardych (WD320AVJB), albo kupic oryginalnego windowsa ;p lub dolozyc do monitora.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.