Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: +++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA??? ZOBACZ TU.
Forum PSX Extreme > Platforma > PC > Hardware
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21
Verb
Jezeli chcesz:
arrow.gif Kupic kompa, ale nie znasz sie zbyt na tym.
arrow.gif Zmienic plyte glowna / procesor / karte graficzna itp, ale nie chcesz wydac za duzo kasy lub nie wiesz co bedzie najlepszym wyborem
arrow.gif Chcesz go zmodernizowac do potrzeb dzisejszych gier, ale nie wiesz dokladnie co bys musial zminic
arrow.gif wachasz sie miedzy CeleronemD a Semprionem, PIV a Athlonem64

itd.

Wszelkie pytania kieruj tu. Postaram ci sie pomoc w miare profesionalna a na pewno aktualna wiedza rynkowa. Napisz co bys chcial i jakie masz fundusze (ewentualne), a ja postram ci sie pomoc.
SM1
Małe pytanie? mam w posiadaniu kartę graficzna SAPPHIRE Radeon 9600 PRO Advantage 256MB [128 bit] TV -problemem jest niskie taktowanie pamięci 446! czy istnieje jakaś mozliwość podkręcenia zegara?
Woojas
PowerStripem, daje calkiem spore mozliwosci do podkrecania.
SM1
Woojas:

Wykorzystałem ATi tool efekty są takie sobie z 400/446 udało się wykręcić 435/482!
Czy instalując radiatory na "pamięciach karty", można uzyskać lepszy efekt?
Woojas
Teoretycznie tak, w praktyce to zalezy od typow pamieci, jezeli sa dobre maja niski czas dostepu to beda sie krecic jeszcze. Niektore egzemplarze moga nie krecic sie nawet po zastosowaniu radiatorow.
Verb
Sorry, ze tak zaj.ebiscie szybko odpowiadam ale komp mi padl laugh.gif

SM1, jasne ze tak. Karta, ktora masz ma standardowo (chociaz zdarzaja sie wyjatki tak jak wspomnial Woojas) pamieci 3,6ns. Czyli 435/482 to na pewno nie maximum jej mozliwosci o/c.
keyzee
A więc tak:
procek AMD duron 700
płyta Soltek 75 JV
pamięć dimm 64 MB/133
grafika g-force 2
to tak z grubsza; i pytanie może głupie ale-jak dużo da wymiana pamieci na no nie wiem 256.czy bedzie widoczna różnica duza?
Nie jest to mój komputer i nie chce powiedzieć kup sobie pamięć; panna kupuje i później mówi że różnicy nie widzi wogóle.
aha, komp używany do oglądania z filmów,najwięcej do rysowania w jakimś Idrisi i AutoCadzie.
Cerb
Ram masz starsznie stary ale ilosc ramu naprawde bardzo podnosi komfort pracy przy grafice, sam majac 128 i tworzac to malutkie logo XTC pod moim nickiem w Macromedia Fireworks MX to ramu troche brakowalo, fakt ze w tle chodzilo kilka programow (winamp itp) ale mimo wszystko komunikat o braku pamieci czesto sie pojawial. Aha i przy Windows XP 256 Ram naprawde da poprawe.
keyzee
No właśnie.Na kompie jest 2000 jest sens instalowac XP przy nawet tej lepszej pamięci?

aaa i jeszcze jedno czy w tym ATI Tool zawsze na początku są jakieś wartości bo ja core mam000 a w memory 132,75
tyle że to w moim kompie i mam Radeona 7000
Verb
- Jest sens instalowac XP. Przez jakis czas pracowalem na celeronie 633 | 128mb/100 i dalo sie zyc. Już samo dodatkowe 128mb ramu (64+128) da roznice widoczna golym okiem. A koszt operacji niewielki (~80zł na allegro)

- Tak w ATItool zawsze są poczatkowe wartosci. Wiec nie wiem czemu nie masz takich wartości. No ale z radeonem 7000 nie mialem nigdy do czynienia takze może ktoś bardziej kompetentny będzie coś wiedzał.
Woojas
XP na 128 potrafi pracowac calkiem sprawnie po dobrym "odchudzaniu". Przy 256 podejrzewam, ze komfort pracy podnioslby sie znacznie. Sam pracuje na 128SDRAM i nie narzekam.
Beliaal
jesli ja mam wybierac to osobiscie wybieral bym inne stery

www.omegadrivers.net

sam jestem uzytkownikiem radeona 9550 gigabyte ( to taki radeon 9600 z zanizonym taktowaniem) i bez problemu tymi stermami go przetaktowalem na 400/400 czyli tak jak chodza radeony 9600 pro gigabyta a czytalem ze ludzie wyciskali z nich jeszcze wiecej a co do pamieci czas dostepu 4ns hynixa

a co do ramu osobiscie uwazam ze na prockach <1GHz i 256 ram to drobne samobojstwo bo ens ytem jest cholernie pamiecio zerny lepiej zainstalowac 98 roznica niewielka ( brak wizualizacji ) a procz tego zwykly user nie odzuje zadnego problemu
Woojas
To nie jest zadne samobojstwo, jezeli ktos nie potrafi systemu zoptymalizowac to bedzie zzeral pamiec. Na Duronie 900 i 128MB chodzil bardzo dobrze, nie bylo problemow. Oczywiscie pamiec znacznie podniesie komfort pracy ale rowniez bez niej mozna sie obejsc jezeli sie nie gra.
Ins
Do wydania sa 2 tysiaki
Co radzicie chlopaki normalnie?
PEsEq
Do wydania sa 2 tysiaki
Co radzicie chlopaki normalnie?

ok.
Obudowa
za jakies 40zł zwykła:)
Zasilacz
Chieftec 360Wat 1136H za jakies 140zł
Płyta Główna
ASUS 370zł
Stabilna JAK SKAŁA!!!
Procesor
Barton 2500 337zł
Pamiec
Infeon512MB Dobre pamieci 239zł
Graficzna
Radek9550128bit smile.gif 229zł
Monitor
Sony kineskop Spoczko na maks:) 299zł

i jakies 120zł myszka i klawierka. Po prostu taka cena.
A jak podkrecisz (po porstu przestawisz w biosie szyne ze 166 na 200) z Procka 2500+ zyskujesz 3200+!! a mozesz probowac jakos wiecej!!! Chłodzenie na procka to za 40zł CoolerMastera styknie!!!
pozdro.

Wybrałem socketA, poniewaz za tą cene nie ma co sie pchac w 64bity.
PEsEq
aaa i jeszcze jedno czy w tym ATI Tool zawsze na początku są jakieś wartości bo ja core mam000 a w memory 132,75
tyle że to w moim kompie i  mam Radeona 7000

Coś jest nie tak ATI Tool powinien pokazać normalne wartosci jaka ma karta.. i nie wazne czy jest to Radeon X800XT PE czy tez nawet właśnie radek 7000.. musi pokazac i tyle.. zainstaluj starszą wersje. a bedzie dobrze, lub po prostu przeinstaluj tą.. z radkami mialem do czynienia ze wszystkimi wink.gif
Ins
THX za info PEsEq

Monitor
Sony kineskop Spoczko na maks:) 299zł

BTW zapomnialem dodac zeby monitora nie wliczac=PPP
Woojas
Te 500zl mozesz doinwestowac do karty graficznej, wtedy bedzie rowne 2000zl
PEsEq
nom. najlepiej radeonka wyczaić modowanego z 9800se @ pro.
lub poszukac pro jakiegos fajnego, ale nalezy uwazac na modele 128bit.
Beliaal
To nie jest zadne samobojstwo, jezeli ktos nie potrafi systemu zoptymalizowac to bedzie zzeral pamiec. Na Duronie 900 i 128MB chodzil bardzo dobrze, nie bylo problemow. Oczywiscie pamiec znacznie podniesie komfort pracy ale rowniez bez niej mozna sie obejsc jezeli sie nie gra.

o tym wlasnie mowie ja nienawidze na kompie tych przeskokow drobnych zaciec i do tego jednego programu obecnie uzywanego i zadnego w tle moze do konca sie nie dopowiedzialem ale i tak po wyrzuceniu wszelakich uslug wizualizacji itp itd jest to cholernie wymagajacy system
Verb
Ins, za 2000 zł to ja bym juz "nowa generacje" atakowal, czyli Athlon64 2800+, 2x256ram, GeForce6600 pciex16, Gigabyte N-force4 . Wyjdzie kolo 2200 ale poprzednio wymianiane zestawy zajada na sniadanie :]
PEsEq
Gigabyte N-force4 .

powodzenia z tą płytą..
co innego.. Mówisz zjada na sniadanie poprzednie wymienione.. ile benchmarków i syntetyków? jak to jest w praktyce? przez 2 lata nie skumasz akcji o te 2-8%.. a tak mialobyc 2000zl ... a tu juz 200zł wiecej. btw. co kto woli.. miec fajnie w nazwie czy bardzo stabilnie, poniewaz te a64dzis to loteria i tyle.. jeszcze nie ma dobrego sprzetu pod niego, wiec po co prze[placeac? na 2-3lata wystrarczy spokojnie powiedzmy socket a.. a potem juz bedziemy mieli wybór.
Verb
co innego.. Mówisz zjada na sniadanie poprzednie wymienione..  ile benchmarków i syntetyków? jak to jest w praktyce? przez 2 lata nie skumasz akcji o te 2-8%

No sorry, ale jak uwazasz ze Athlon64 2800+ z GeForcem6600(@GT) pod pci16x jest mocniejszy o gora 2-8% od bartona2500+ z Radeonem 9800SE(@PRO) to rzeczywiscie wybitny specjalista z ciebie laugh.gif laugh.gif laugh.gif
PEsEq
nie zrozumiales..
poniewaz gf6600 jest tansze, ma byc bez monitora.. to juz moznaby znalesc wlasnie ta karte.. krecic na GT i mozna juz powiedzieco tej rozbieznosci.
keyzee
Hmm a ja mam takie jeszcze pytanie:
jak ropoznać bez otwierania kompa czy pamięć jest dwu czy jednostronna?
PEsEq
w everest.
Płyta Główna --> SPD
i patrzysz na to:
Rozmiar Modułu: XXX MB (1rows, 4banks) - 1 rows mói ze jest jednostronna.. jak bedzie 2 rows to jest to dwustronna. Ale najlepiej otowrzyc i zobaczyc:)
Ins
Mam kolejne pytanko

Asrock - 190 zl
Celeron D 2.66 - 370 zl
Sapphire R9550 128/128 - 360 zl

Czy w nie wyzszej cenie od podanych tutaj dostane cos lepszego?
Woojas
Ja bym koniecznie ta plyte zmienil bo Asrock nie wrozy niczego dobrego. Jednak przy intelowskich produktach nie jestem w stanie nic polecic.
Beliaal
zmien firme karty graficznej i dorzuc sobie z asroca na jakiegos asusa (gigabyty chodza chyba teraz w cenie 290 )
Woojas
Karta graficzna jak najbardziej w porzadku, nie sugerowalbym sie tylko marka i testami w serwisach.
Verb
Mam kolejne pytanko

Asrock - 190 zl
Celeron D 2.66 - 370 zl

W sumie 820zł. Jasne. Za niecałe 700zł mozna miec leeepszy sprzet od ww. Wszystko jest lepsze od celeronow ( i nie jest to z mojej strony zadne AMDfanboizm, ale celerony to naprawde nieporozumienie)

Asus A7V8X-X - 170zł
Semprion 2400+ - 240 zł
Sapphire R9550 128/128 - 260 zl (Literowke chyba zrobiles z tą kwotą)

~700zł
wsm
( i nie jest to z mojej strony zadne AMDfanboizm, ale celerony to naprawde nieporozumienie)

taki biedronkowy procek - wiele gigaherzow za jak najnizsza cene, czyli wiele (pipi) za nic;/
Verb
wrecz chanbia narut polski
Beliaal
ta jasne kazdy lubi to co ma :> widocnzie nei lubisz produktow intela ja tez za nimi nie przepadam smile.gif
mj
Mam kolejne pytanko

Asrock - 190 zl
Celeron D 2.66 - 370 zl

W sumie 820zł. Jasne. Za niecałe 700zł mozna miec leeepszy sprzet od ww. Wszystko jest lepsze od celeronow ( i nie jest to z mojej strony zadne AMDfanboizm, ale celerony to naprawde nieporozumienie)

Asus A7V8X-X - 170zł
Semprion 2400+ - 240 zł
Sapphire R9550 128/128 - 260 zl (Literowke chyba zrobiles z tą kwotą)

~700zł

Mam zbudowac znajomemu kompa do 1000 zeta, wszystkie komponenty mam(oprocz plyty, procka i pamieci), i zostalo mi 580 zeta na plytke, proca i pamiec .
Co polecacie ?
Sklanialem sie w strone prockow amd.
AsRock K7VT4A,AMD SEMPRON 2400+BOX-czy to dobry zestaw ?
Dołoże jeszcze 256 ram ddr i jazda wink.gif
czy lepszy ten biedronkowy szit ?
ASROCK P4I45D+ +CELERON D 2,4GHz+WENT+DDR 256/400
Verb
Nie bierz ASRocka bo to syfne karty i beda potem problemy ze stabilnoscia (nie w kazdym przypadku ofkoz - moze bedziesz mial farta;p) Asus o ktorym pisalem wczesniej jest 40 zł drozszy a 40x lepszy (doslownie). A z Celeronem daj se spokoj lepiej.
mj
Nie bierz ASRocka bo to syfne karty i beda potem problemy ze stabilnoscia (nie w kazdym przypadku ofkoz - moze bedziesz mial farta;p) Asus o ktorym pisalem wczesniej jest 40 zł drozszy a 40x lepszy (doslownie). A z Celeronem daj se spokoj lepiej.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42431641
Nice shit wink.gif
Warto ?
Ekansik
Witam! Mam do sprzedania BAAAARDZOOO mocną karte graficzną do kompa.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43338203

Są jacyś chętni? Cena przystępna. Pozdrawiam.
Beliaal
uwazam ze tak chociaz jedna jedyna rzecza ktora bym zmienil to od razy wiatraczek na jakis inny chyba ze nie chcesz krecic procka....
Hela
Musze kupic DVD Rom, co myslicie o tym:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42917885
Bo kable to ja mam od mojego DVD LG, ktore padlo...
Verb

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=42431641
Nice shit ;)
Warto ?

WARTO.
Cerb
dobra zalozmy ze mam 400 zl na karte graficzna, co proponujecie ? To jest maksymalna suma jaka moge wydac, nie interesuje mnie podkrecanie.

No i plyta glowna (pod AMD 2000 XP) dobrze by bylo zeby na plycie glownej byla jeszcze mozliwosc podlaczenia USB (do wyprowadzenia na przodek obudowy). Jakas firmowa do 300 zl nie wiecej (no chyba zeby minimalnie).
Verb
dobra zalozmy ze mam 400 zl na karte graficzna, co proponujecie ? To jest maksymalna suma jaka moge wydac, nie interesuje mnie podkrecanie.

Zdecydowanie Gigacube Radeon 9550XT http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15015 jak dobrze poszukasz (allegro, promocje w sklepach) to spokojnie znajdziesz nowke za rowne 400zł

No i plyta glowna (pod AMD 2000 XP) dobrze by bylo zeby na plycie glownej byla jeszcze mozliwosc podlaczenia USB (do wyprowadzenia na przodek obudowy). Jakas firmowa do 300 zl nie wiecej (no chyba zeby minimalnie).

Jezeli nie interesuje cie tryb dual-channel to wystarczajacy bedzie nawet ASUS A7V8X-X za okolo 170zł. A usb do niego na pewno z przodu obudowy da sie podlaczyc, bo mam ta plyte i mam usb z przodu;] A jak chcesz cos nowszego to Asus A7N8X za 300zł (z dual chanel) A dlaczego ASUS? Bo to taki mercedes wsrod plyt glownych :]
Cerb
Zdecydowanie Gigacube Radeon 9550XT http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15015 jak dobrze poszukasz (allegro, promocje w sklepach) to spokojnie znajdziesz nowke za rowne 400zł

niezly kozak ta karta, jutro przejze allegro pozniej dokupic plyte troszke ramu i czekamy na World of Warcraft tongue.gif .
Beliaal
ale to przeciez tylko xt ;/
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15635
jesli 400 zl to bym sie zastanawial nad tym albo wersja normalna i ja przetaktowal na pewno pojdzie jako pro zwyklaczek biggrin.gif
Owiec
Nagrywarka DVD TDK DV-WA 160416 DL

Dwuwarstwowa oraz dwusystemowa nagrywarka DVD, zlacze E-IDE, bufor 2 MB, predkosci nagrywania DVD+R DL x4 (dwuwarstwowe plyty DVD o pojemnosci 8.5 GB), DVD+R x16, DVD-R x16, DVD+RW/-RW x4, CD-R x48, CD-RW x24, DVD-ROM x16, CD-ROM x48, oprogramowanie NERO 6 EXPRESS, wersja BOX

Jak myslicie dobra ? Glownie nagrywane bylyby gierki DVD na X'a i PS2. Za 199 w MM.
mj
Za taka kase raczej warto, jak masz gwarancje to spoko.
Zamiast nero wbij alcohol 120% i nim przepalaj gry
Beliaal
w media markt jest jeden maly problem oni zadko uznaja reklamacje i dosc dlugie je robia ale oferta jest ok
Verb
ale to przeciez tylko xt ;/  
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15635
jesli 400 zl to bym sie zastanawial nad tym  albo wersja normalna i ja przetaktowal na pewno pojdzie jako pro zwyklaczek :d

Malo rzeczy mnie wkurza, ale wkurza mnie lamerstwo. Ten "przeciez tylko xt ;/" jest na rdzeniu 9600xt (czyli na lepszym rdzeniuniz 9600pro) a i ten "przeciez tylko xt ;/" jest wydajniejszy od tego radeona co podales w linku o jakies 20-30%
Beliaal
moze sie źle wyrazilem moj ty lamerze icon_twisted.gif chodzi o to że ja nienawidzę chłodzenia aktywnego bo mam zle z nimi doswiadczenia a co do wydajnosci to karty zawsze mozna albo zflaschowac albo podkrecic karte
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.