Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: PS3 - TUTAJ MOŻEMY KOMENTOWAĆ NEWSY!
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS3
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137
CichyGrzmot
QUOTE(dante2003 @ 1 06 2005, 10:56)
QUOTE(Mr_Bobek @ 1 06 2005, 10:31)
Odpowiedz Sakaguchiego na pytanie czy będzie konwersia Lost Odysey na ps3

"And the PS3 is a powerful machine. But some PS3 engineers were asked how to use the Cell chip, and they're still looking for the answer."

Miejmy nadzieje że nie powturzy się sytuacja z ps2...
*

A co ma powiedzieć? Przecież aktualnie Sony jest dla niego konkurencją.
*

Jaaaasne, ściemy puszcza wiesz...
O konsolce nintendo jakoś nic takiego nie mówił. Mówił że sie zobaczy.
TomisH
http://eurogamer.net/article.php?article_id=59460

Wypowiedź gościa z Remedy:
Xbox 360 is initially easier to approach and harness all of the power of the system whereas and PS3 has more theoretical power that won't be as easily utilized by the developers.

Coraz wiecej ludków mówi, że PS3 nie jest łatwiejszy, ani nawet równie łatwy do programowania co x360.
lolo99
Ludkowie se mogą gadać ale i tak decydujący głos ma developer robiący multisystemową gre.
Bo to on ma porównanie i wie na jaki sprzet mu sie lepiej programowało.
TomisH
Przecież Remedy kroi grę pt. Alan Wake na PC, X360 i PS3 dry.gif
Trzcina
Powiem tak... jezeli za cene trudniejszego programowania, bedziemy mieli mniej pecetowe gry, ale troche pozniej, to ja sie wcale nie obraze... Bo duza czesc trailerow pokazywanych na E, tych z x'a wygladala przebrzydle pecetowo... Oczywiscie jak dla mnie smile.gif

Ps. Zrobilem tu troche porzadku... bo przez pewnego pana, zrobil sie balagan. Ale gwarantuje ze jezeli jeszcze raz sie tutaj pojawi z takimi tekstami, to na pewno znikna nie tylko jego posty wink.gif
dante2003
Nikt nie mówił że PS3 będzie łatwiejsze w programowaniu niż X360. Za to z pewnością będzie łatwiejsze niż PS2.
Ryo-San
QUOTE(Trzcina @ 1 06 2005, 17:59)
Bo duza czesc trailerow pokazywanych na E, tych z x'a wygladala przebrzydle pecetowo... Oczywiscie jak dla mnie smile.gif

*

ee PCtowo wygladają tylko gry, ktore wyjda zarowno na konsole jak i na Pieca..a reszta exslusivów wygląda jak najbardziej konsolowo..no moze oprocz GoW ale to tylko dlatego ze gra zasuwa na enginie Unreala 3..
nWo
QUOTE(Trzcina @ 1 06 2005, 17:59)
Powiem tak... jezeli za cene trudniejszego programowania, bedziemy  mieli mniej pecetowe gry, ale troche pozniej, to ja sie wcale nie obraze... Bo duza czesc trailerow pokazywanych na E, tych z x'a wygladala przebrzydle pecetowo... Oczywiscie jak dla mnie smile.gif

*

A ja sie ciesze z powodu innego. Gry wyglądające mniej PeCtowo to 1
2 ze na tańszym sprzęcie niż posiada kazdy pecetowec.
3 ze moje gry na PS3 bede grać na Telewizorze o przekątnej minumim 29 cali a nie na j_banych 17 calach gdzie tak naprawde zeby cos zobaczyć trzeba siedziec 70 centymetrów od monitora mecząc sobie oczy. Przy TV monitor nie ma zadnych szans. Zwlaszcza ze teraz pady będa bezprzewodowe i nareszcie moge pchnąc TV pod samą sciane a fotel na drugi koniec pokoju.
4 ze jezeli bedzie mnie stac na TV HDTV to sie nie zawacham wydac 7000 na takie cudo i po raz kolejny przewaga bedzie po stronie Konsoli.
5 ze nie bede mial czego zazdroscic 360tce.
6 ze pewnie polowy prawdziwych mozliwosc nigdy nie wykorzystam. A z tego co bede posiadac i tak bede bardziej niz zadowolony.
7 na dzis dzien nokautuje mnie Wipeout Pure na PSP które graficznie i mocą nie doruwnuje ps2 a i tak jestem szczęsliwym posiadaczem tego malego gówna. A to oznacze ze moc konsoli to nie wszystko.
8 pomysły mi sie kończą
9 te liste uzupełnie gdzies tak za dwa lata wiec nie kasujcie tego topicu smile.gif to tego czasu, gdy ps3 bedzie mozna juz kupic i postawic w domu z sensowną grą - taką nad którą ludzie pracowali przez długie miesiące i nie jest ona marną popłuczyną wykreowaną na potrzebe wsparcia konsoli przy jej sprzedazy gdzie grze dokleja sie plakietke LAUNCH TITLE i szare masy rzucają sie twierdząc ze konsola ma power dry.gif
Trzcina
Full Auto oraz Dead Rising (zreszt frame city killer tak samo) jak dla mnie wygladaja rownie paskudnie pecetowo, a nie sa wcale zapowiedziane na pc...

Btw, Darkness ze swoja sterylnoscia, pomimo ekstra rozdzialki i super detali, wyglada nawet gorzej niz pecetowo... Ale to wszystko jest MOJE zdanie. Ja nie mam x'boxa wiec nie jestem przyzwyczajony do tego typu grafiki. (to nie jest zaden zarzut... jeno stwierdzenie faktow).

Zreszta, naprawde mam to gdzies jak trudno bedzie sie programowalo ;] Na ps2 jest ultra trudno, a mimo to widzielismy na nim niezle cuda... tak wiec... smile.gif
TomisH
Full Auto PeCetowo? Jak dla mnie to giera w stylu Twisted Metal, czyli jak najbardziej w stronę konsol... :|
golab
To, czy PS3 będzie trudno programowalne czy nie mi lata. Płacę za konsolę i gry (oryginały), więc wymagam. W Sony interesie jest łatwość programowania, bo wtedy jest prościej, szybciej i więcej potencjalnych hitów, nowych i starych, się pojawi. Poczekam na jakieś konkrety.
CheeseOfTheDay
Pytam się, bo mnie to ciekawi. Jaka to jest grafika "pecetowa" a jaka "konsolowa"?
Czym się różnią od siebie? Mam nadzieję że ludzie którzy tak wspaniale to wychwycili z połowy trailerów mi to wytłumaczą. Z góry Big thx. biggrin.gif
Tokar
PS2 też jest ponoć bardzo uciążliwe w programowaniu tyle, że niewiele to zmienia, bo niezależny developer, chcąc zbić na swojej produkcji jak największe pieniądze, i tak musi wydać grę na najbardziej rozpowszechnioną konsolę stacjonarną, czy mu się to podoba, czy nie ;]
Inna sprawa, że gdyby bebechy PS2 były trochę bardziej przystępne, to pewno część tytułów multiplatformowych w wersji na czarnulę wyglądałaby trochę lepiej, niż wygląda teraz.
Trzcina
Tomish ja mowie TYLKO o grafie. Sciagnalem sobie cztery trailery tej gry i wygladalo to smiesznie... animacja skacze (jak gry na moim kompie) wybuchy tragiczne, o biekty tragiczne, samochody wygladaja jakby jezdzili na kwadratowch kolahc, wszystko to wyglada zdecydowanie zbyt pecetowo (porownajcie sobie do jakichkolwiek kolosow pokroju Gran Turismo)

Liberty pecetowa grafa? To nie jest jakies definiowalne zjawisko. To jest cos co sie odczuwa, grajac od dlugiego czasu w gry i tu i tu. Gry na pececie pomimo mega rozdzieloczosci i cudow na kiju zazwyczaj wygladaja sterylnie, po prostu nieciekawie. Wiekszosc mocy kompa idzie wlasnie w rozdzialke, a tymczasem kuleja na tym detale. Obiekty sa nieciekawe (jak np w full auto) postacie dziwne i sztuczne i w ogole nei ma sie poczucia jakiegokolwiek, najmnijszego nawet realizmu...

Takie sa moje odczucia wobec gier z pecetowa grafa i takie sa wobec sporej ilosci gier pokazanych na nowego x'a. W przypadku ps2 chyba nigdy nie mialem takiego wrazenia...

Anyway, jak mowilem to nie jest zaden zarzut, po prostu kwestia preferencji co do sposobu przedstawienia grafiki.
lolo99
Ale to że PS3 bedzie `najbardziej rozpowszechnioną konsolę stacjonarną`wcale nie jest takie pewne i Sony moe się na tym przejechać.
Ryo-San
hehe wiem o co Ci biega Trzcina bo tez nie przepadam za piecową grafą..ale tą na konsolach mozna znalesc tylko w grach, ktora są tez na PC..w exlusivach, badz grach czysto konsolowych nie ma tego zjawiska(jeszcze)
ale nadchodzi era HD i chcac niechcac wiekszosc gier bedzie tak wygladac obojetnie czy to bedzie PS3 czy X360..widziales kiedys jakas bijatyke w HD? np Soul Calibura 2..wyglada jak zywcem przeniesiony z PieCa
Trzcina
Nie widzialem smile.gif I mozliwe ze jest to prawda, ale pominawszy sama rozdzialke, to jest tez kwestia sposobu generowania grafiki ;] Wiesz co mam na mysli ryo smile.gif

Tak czy siak, jak patrze na line up x'a to coraz powazniej zastanawiam sie czy nie kupic wlasnie jego, a potem ewentualnie sprzedac i kupic ps3 ;]
A.Z.BEST
Jest to kwestia generowania obrazu przez monitory. HDTV generują obraz już w ten sam sposób, więc nasze gry będą wyglądały pecetowo... Dlatego bez poczwórnego antialiasingu się już nie obejdzie (granie na HDTV). Stąd ta sterylność - z powodu samej ostrości obrazu.

Kolejnym argumentem dla "pecetowej" grafy byłoby powołanie się na DirectX or sth i że twórcy tych gier z pecetową grafą piszą gry tylko na pc, więc nie mogą ewoluować w tej dziedzinie tongue.gif. Taki styl... tak jakby tongue.gif.
dante2003
Next-geny będą miały taką moc że sterylną grafikę będzie można "pobrudzić". Ładnie jest to opisane w poprzednim numerze PE.
Arox
Pierwsze gry na obecną generację konsol też były niekiedy sterylne jak np. PES. Wszystko zależy od developerów i tego czy im się będzie chciało chcieć...
Jakim
I mamy tego dokładny przykład choćby przy Ghost Recoin 3 lub MotorSport. Grafika full wypas a naleciałości z "pecetowej" grafiki wcale tam nie uświadczymy.
CheeseOfTheDay
Heh, spytałem się bo ja grafiki nie szufladkuję. No cuż, w takim wypadku na next genach nie będzie grafiki "konsolowej". Hej, będzie wysoka rozdziałka+4xAA, to nie będzie "konsolowa" grafika, na dodatek tekstury będą w naprawdę wysokiej rozdziałce z filtrowaniem anizotropowym (przynajmniej ośmiokrotnym). Nie ma mowy więc o konsolowej grafice. Jak napisał Jakim nie będzie też grafiki "pecetowej" bo brudek tu i tam będzie poprawiał zbyt czystą grafikę. Więc będziemy mieli coś wypośrodkowanego, co powinno zadowolić prawie wszystkich.
Jakim
To się tak ładnie będzie nazywać- grafika realistyczna wink.gif
Ryo-San
QUOTE(Jakim @ 2 06 2005, 10:47)
I mamy tego dokładny przykład choćby przy Ghost Recoin 3 lub MotorSport. Grafika full wypas a naleciałości z "pecetowej" grafiki wcale tam nie uświadczymy.
*

Jakim jakbys odpalil te gry na telewizorze HD i zapodal bys maksymalną rodzielczosc to nie wyglądalo by to juz tak "rozowo" ale bardziej PCtowo...
Jakim
Być może a być może nie. Poczekamy jeszcze te pół roku i się okaże. Obym to ja miał rację;]
CheeseOfTheDay
Ryo, to trochę przesada, a real też ci się wydaje pecetowy, bo rozdzielczość oka jest tak duża że aliasingu nie uświadczysz wink.gif. Nie rozumiem, twórcy chipów graficznych wciąż prześcigają się w tworzeniu coraz to bardziej wydajnego multisamplingu, by można było go zaaplikować więcej i częściej, a są tacy którzy by najchętniej pozostali przy rozdziałce 720x480. Dla mnie to tak jak by narzekać na tekstury lub modele zbyt wysoko rozdzielcze mellow.gif .
Trzcina
Ale nie rozumiesz w ogole tego co ja do ciebie pisze... Porownaj sobie Gran turismo z jakimkolwiek rcerem na PC. Obejrzyj filmik z gry pod tytulem Huxley, albo full auto, przypatrz sie dokladnie... A moze zrozumiesz.

Mi nie chodzi o rozdzialke, nie chodzi o efekty, tylko o styl w jakim to jest zrobione. Widziales na kompie gre podobna (graficznie) do God of War? Przeciez przykladow jest bez liku... Sadze ze kazdy bedzie potrafil rozpoznac golym okiem co jest co.

MotorStorm jest tego dobrym przykladem... Obojetnie jak wysoka rozdzialka nie zmieni sposobu przedstawienia gry...

Ja juz naprawde nie wiem jak mozna to lepiej wytlumaczyc... jezeli ktos tego nie czuje i nie widzi, no coz... chyba w sumie dobrze dla niego, bo go to nie kluje w oczy.
2razyjot
QUOTE(Trzcina @ 2 06 2005, 14:01)
Ale nie rozumiesz w ogole tego co ja do ciebie pisze... Porownaj sobie Gran turismo z jakimkolwiek rcerem na PC. Obejrzyj filmik z gry pod tytulem Huxley, albo full auto, przypatrz sie dokladnie... A moze zrozumiesz.

Mi nie chodzi o rozdzialke, nie chodzi o efekty, tylko o styl w jakim to jest zrobione. Widziales na kompie gre podobna (graficznie) do God of War? Przeciez przykladow jest bez liku... Sadze ze kazdy bedzie potrafil rozpoznac golym okiem co jest co.
*

Nawet w 'Silent Hill 2' po wlaczeniu tego efektu 'kaszy mannej' postacie dalej sa jedwabiscie gladkie jak aksamit a grafika czysta i pachnaca - jakby z innego swiata, tym samym IMO bez wyrazu (nie twierdze tutaj, ze wszystkie gry na PC nie maja klimatu ale graficznie roznia sie od tych na konsole, stylem) ... Masz racje Trzcina - dlatego preferuje jatke na ekranie TV. smile.gif
CheeseOfTheDay
Zasugerowałem się roździałką ponieważ Ryo napisał że...
Jakim jakbys odpalil te gry na telewizorze HD i zapodal bys maksymalną rodzielczosc to nie wyglądalo by to juz tak "rozowo" ale bardziej PCtowo...
...z czego wynika że ta sterylność to głównie zasługa wysokiej rozdzielczości. Trzcina, prawda że to po części jest kwestia gustu. Takie szufladkowanie jednak mnie trochę bawi. To tak jak pecetowcy mówią że gra ma konsolową grafikę bo jest ona prosta laugh.gif . Ja mam sporą styczność z grami na konsoli i na piecu więc może dla tego nie uznaję czegoś takiego jak dwa rodzaje stylu grafiki. Myślę że to bardziej kwestia przyzwyczajenia, np. Niektórzy ludzie nie widzą różnicy pomiędzy 50-60 fps'ami. A ludzie którzy sporo czasu spędzają przed szybkimi fpp'kami potrafią wychwycić różnicę między 60-59/58 klatkami (swego czasu też tak miałem eh rolleyes.gif ).
Pablo_el
QUOTE(Ryo-San @ 2 06 2005, 13:29)
QUOTE(Jakim @ 2 06 2005, 10:47)
*

*

nie masz racji

sterylnosc gier na pc wynika z tego ze cala moc jest zle wykorzystana.

Zobaczcie ze dobre "fotoszopniete" zdjecie nie jest sterylne a złe jak najbardziej. Są na pc gry ktore wygladaja mniej sterylnie niz konsolowe opowiedniki ktore tego dowodzą (Cold Fear, SH4 PC mimo wysokiej rozdzialki ma niska rozdziale textur co pozytywnie wplywa na caloksztalt - ale rzygac sie chce jak sie przygladasz wink.gif)

Duza rozdzielczosc nie jest zła - trzeba tylko umiejetnie ja zamaskowac wink.gif
szeni
Hm, moze chodzi tu o wiekszą widocznosc bledow i uproszczen w grafice na monitorze? Pochodzi toto od roznicy systemow (monitor ma VGA), braku rozmycia, blura, bloom, antyaliasingu i innych upiekszaczy. Wyobrazcie sobie np puszkę z napojem (np taką z pierwszego Splinter Cell). Stoi ona w znacznej odleglosci od bohatera. Na TV, 'dzieki' nizszej rozdzielczosci, skalda sie ona praktycznie z kilkunastu pikseli. Na dobrym monitorze komp., przy b. wysokiej rozdzielczosci widac juz, ze jest kanciasta. Hm, to moze zly przyklad, wiec moze inaczej: trawa. Jako sprite. Na TV, jako ze mamy tam do czynienia z niską rozdzialką i rozmyciem, nie rzuca sie to tak w oczy. Na monitorze jak najbardziej. Maszyny NG nie bedą raczej mialy trawy jako bitmapy, wiec tego typu problemow miejmy nadzieję nie bedzie... Do tego dochodzą roznorodne mappingi, blury, antyaliasy, wiec badzmy dobrej mysli i miejmy nadzieję, ze wraz z nadejsciem NG sterylnosc odejdzie w niepamiec.
Partyzant
Czytaliście nowe NEO + ? Tam chłopaki stanowczo twierdzą że prawie wszystkie gry na E3 na PS3 były renderami. Obstawali przy tym.
Pablo_el
QUOTE(SzERzI @ 2 06 2005, 18:06)
Do tego dochodzą roznorodne mappingi, blury, antyaliasy, wiec badzmy dobrej mysli i miejmy nadzieję, ze wraz z nadejsciem NG sterylnosc odejdzie w niepamiec.
*

i nowa technologia nv obrobki cieni (jakies szadołcostam) ktora zatyka kazdego pieca na rynq wink.gif Malo gier to wykorzustuje na PC (tak jak shadery 3.0- wiem o FC, Ridicku i Fear ktore jeszcze nei wyszlo) ale na ps3 bedzie troche inna bajka smile.gif

tak zeby bylo jasne uwazam ze ati generuje lepsza grafike (stawia na jakość) a to realistyczne spojrzebnie na sprawe na nie fanboizm tongue.gif
dante2003
QUOTE(Partyzant @ 2 06 2005, 19:29)
Czytaliście nowe NEO + ? Tam chłopaki stanowczo twierdzą że prawie wszystkie gry na E3 na PS3 były renderami. Obstawali przy tym.
*

Wszystkie czyli Killzone, motorstorm i Vision GT biggrin.gif
CheeseOfTheDay
QUOTE(Pablo_el @ 2 06 2005, 20:59)
QUOTE(SzERzI @ 2 06 2005, 18:06)
Do tego dochodzą roznorodne mappingi, blury, antyaliasy, wiec badzmy dobrej mysli i miejmy nadzieję, ze wraz z nadejsciem NG sterylnosc odejdzie w niepamiec.
*

i nowa technologia nv obrobki cieni (jakies szadołcostam) ktora zatyka kazdego pieca na rynq wink.gif Malo gier to wykorzustuje na PC (tak jak shadery 3.0- wiem o FC, Ridicku i Fear ktore jeszcze nei wyszlo) ale na ps3 bedzie troche inna bajka smile.gif

*

Chodzi o Soft Stencils Shadows, inaczej Real-time soft shadows. Fakt, nie zauważyłem trailera z next-genów nie posiadających tego cieniowania (może to dla tego że są one słabej jakości)
A ty przykład dobrze znanej gry bez miękkich cieni:stencil shadow

A ty z miekkimi cieniami : soft stencil shadow
RosTo
Do stworzenia nowoczesnej gry z dobrą grafiką potrzebny jest cały sztab ludzi. Ale nie tylko w ilości siła. W takim zespole muszą być zarówno artyści jak i rzemieślnicy. Idealna sytuacja występuje wtedy, gdy artysta jest również rzemieślnikiem i vice versa. Trzeba wziąć pod uwagę całą masę czynników, żeby stworzyć grę, która będzie wyglądać nie tylko realistycznie, ale jednocześnie nie będzie na bakier z ogólnie pojętym dobrym gustem. Nie łatwo jest znaleźć i zebrać do kupy grupę bardzo dobrych/wybitnych programistów, grafików, animatorów, modelarzy. Jakby tego było mało, wszyscy oni muszą się ze sobą odpowiednio dogadywać. Cała procedura wygląda bardzo prosto: zbuduj model, oteksturuj, oświetl, jeśli trzeba stwórz jego animację, zaprogramuj by pojawił się na ekranie, powtórz. Jeśli jednak na którymkolwiek z tych etapów ktoś da ciała, gracz wychwyci to w ułamku sekundy. Często nie będzie nawet w stanie określić, co konkretnie nie pasuje do całości, ale uczucie dyskomfortu pozostanie.

W kwestii grafiki "konsolowej" i "pecetowej" - oto moja teoria. Żeby tworzyć gry na konsole trzeba zaopatrzyć się odpowiednią ilość dev-kitów, które jak wieść gminna niesie, tanie wcale nie są. Do tego dochodzą opłaty licencyjne dla producenta konsoli od każdego sprzedanego egzemplarza gry. Naturalna jest więc sytuacja, że to najwięksi i najbogatsi mogą sobie pozwolić na ten proceder. Idąc dalej tym tropem, nie powinien też dziwić fakt, że to właśnie u najbogatszych pracuje największy odsetek bardzo dobrych/wybitnych artystów/rzemieślników, którzy potrafią tworzyć bardzo dobrą/wybitną grafikę. Koło się zamyka.

Oczywiście i tutaj trafiają się zgniłe jabłka. Osobiście nadziwić się nie mogę, jak to możliwe, że w obecnych czasach mogła powstać tak przestarzale wyglądająca gra jak "Call of Duty 2". Czy Activision nie posiada działu kontroli jakości? I jaki idiota dopuścił do tego, że to coś "reklamowało" X360 na E3? Na miejscu Petera Moore’a, prędzej bym się udławił własnym językiem, niż dopuścił do publicznego pokazu tej maszkary na "mojej cudownej konsoli nowej generacji". Jak ma się ten bubel do terminu "HD Era"? Nie mam pojęcia.

Na koniec proszę Was tylko o jedno. Jeśli piszecie o grafice, używajcie określeń "dobra", "wybitna", "zaj.bista", "kiepska", "beznadziejna". Nie piszcie "konsolowa" i "pecetowa". Są po prostu na świecie ludzie, którzy są dobrzy w tym, co robią i tacy, którzy tylko myślą, że robią coś dobrze. Na nasze nieszczęście, również tym ostatnim, ktoś pozwolił robić gry.
Gemi
QUOTE(RosTo)
Oczywiście i tutaj trafiają się zgniłe jabłka. Osobiście nadziwić się nie mogę, jak to możliwe, że w obecnych czasach mogła powstać tak przestarzale wyglądająca gra jak "Call of Duty 2". Czy Activision nie posiada działu kontroli jakości? I jaki idiota dopuścił do tego, że to coś "reklamowało" X360 na E3? Na miejscu Petera Moore’a, prędzej bym się udławił własnym językiem, niż dopuścił do publicznego pokazu tej maszkary na "mojej cudownej konsoli nowej generacji". Jak ma się ten bubel do terminu "HD Era"? Nie mam pojęcia.

Na koniec proszę Was tylko o jedno. Jeśli piszecie o grafice, używajcie określeń "dobra", "wybitna", "zaj.bista", "kiepska", "beznadziejna". Nie piszcie "konsolowa" i "pecetowa". Są po prostu na świecie ludzie, którzy są dobrzy w tym, co robią i tacy, którzy tylko myślą, że robią coś dobrze. Na nasze nieszczęście, również tym ostatnim, ktoś pozwolił robić gry.

O znawca sie znalazl.. czyli twierdzisz ze CoD 2 to slaba gra ? Bo inaczej tego nie da sie odczytac :> A grales pan wogole w CoD 1 ?
Niektorzy ludzie nadal nie rozumieja, zle grafika to tylko oprawa. ;/ - na PC najwieksi zapalency zawsze "wylaczaja grafike" (zmiejszaja detale na minimumi wylaczaja wszelkiem masci ozdobniki zeby widziec wszystko wyrazniej.
Na konsoli tego nie mozna zrobic i dlatego od zawsze panowalo tu przekonanie, ze skoro ta gra ma slaba grafike to juz na 100% jest do bani, a gry typu Killzone wywozilo sie na piedestal jeszzce przed premiara (oczywiascie pozniej znikaja szybciej niz sie pojawily), ale co z tego jak gra ktora ma srednia grafike nawet sie nie pojawi i niestety nie ma wiekszej szansy zaistniec, bo wszyscy ja na starcie juz dyskwalifikuja.

Podobnie teraz widze jest z CoD ktory przeciez jest wysmienita gra Multi Player... o singlu nawet nie mowie bo to przeciez jedna z najlepszych gier w swoim rodzaju. I wiecie co ... juz teraz moge stwierdzic ze bedzie ona lepsza o wiele od takiego Killzone. Poprostu jedni znaja sie na robieniu grafiki inni na robieniu gier. A takich co by potrafili robic to i to jest niestety garstka...
Trzcina
On mowil tylko o grafice... nie mowil o grze. Wiec nauczy sie czytac ze zrozumieniem ;]

A twoje zdolnosci z zakresu prekognicji mozna o kant (pipi) rozbic ;]
CheeseOfTheDay
QUOTE(RosTo @ 3 06 2005, 00:18)
*

Dobrze prawisz closedeyes.gif.

A co do CoD2, to sprawa jest podobna do sprawy Q4. Mieli wybór, albo wrzucić go Na PC i 360ke, albo tylko na PC ponieważ na curent-genach ta gra by nie dała rady puść bez mocnej optymalizacji, a to pochłania czas i pieniądz.
RosTo
QUOTE(Gemi @ 3 06 2005, 09:00)
O znawca sie znalazl.. czyli twierdzisz ze CoD 2 to slaba gra ? Bo inaczej tego nie da sie odczytac :> A grales pan wogole w CoD 1 ?
Niektorzy ludzie nadal nie rozumieja, zle grafika to tylko oprawa. ;/ - na PC najwieksi zapalency zawsze "wylaczaja grafike" (zmiejszaja detale na minimumi wylaczaja wszelkiem masci ozdobniki zeby widziec wszystko wyrazniej.
*

Nie wiem czy CoD2 jest słabą grą czy nie. Ty też tego nie wiesz, ponieważ gra się jeszcze nie ukazała. Przyznaję, że nie grałem w pierwszą część, ale wiem, że to jedna z najlepszych gier ostatnich lat (zwłaszcza wersja PC). Uważam jednak, że dobra część pierwsza wcale nie gwarantuje równie dobrego sequela.

Piszesz, że grafika to tylko oprawa. Masz sporo racji. Sam, grając w Q2 lub Q3, wyłączałem niektóre efekty (np. dym z rakiet), bo zwyczajnie przeszkadzały w grze lub odbijały się na prędkości animacji. Ale spójrz na to z innej strony. Wyobraź sobie, że robisz pokaz konsoli nowej generacji. Masz - powiedzmy godzinę - żeby zaprezentować jak strasznie jest mocna. Na sali czeka podniecony tłum graczy, złożony w ogromnej większości z samców. A samce, jak wiadomo, to wzrokowcy. Co robisz? Pokazujesz PGR3 - burza oklasków. Na drugi ogień idzie Gears of War - słychać odgłos spadających szczęk. Po Ghost Recon 3 większość z obecnych zmienia pampersy. I co wtedy robisz? Puszczasz film z CoD2. Po napisach końcowych zapada niezręczna cisza. Kilku delikwentów bije brawo, ale w porę orientują się, co właśnie zaszło. Część tłumu wychodzi z sali. Co ich obchodzi, że gra będzie miała wspaniałą fabułę i cudowny gameplay, skoro wygląda jak produkt sprzed 2 generacji. Jako prowadzący prezentację, zaczynasz się zastanawiać kto jest odpowiedzialny za tę wpadkę i czy wylać z pracy tylko jego, czy samemu również podać się do dymisji.

A wysłannicy konkurencji już wiedzą, że właśnie sprzedali kilka milionów więcej swoich maszynek.
Ryo-San
skoro jestesmy przy Call of Duty 2 to IMO jest to najgorsza gra na next geny tegorocznych targow E3..
wygląda poprostu tragicznie...to nie jest szpila pokoroju Lumines czy Reza, ktora ma prawo do slabej grafy...ludzie to jest fpp kolejnej generacji, ktory powinien hulac przynajmniej na podrasowanym enginie Dooma 3 a nie Dooma jeden do jasnej cholery..pokaz tej gry na konferencji Microsoftu to nic innego jak smiech na sali..i jeszcze te brawa po prezntacji lol..Microsoft naprawde nie ma juz chyba co z kasą robic..skoro wykupuje tak żenujące exslusive'y..(konsolowe tylko oczywiscie)
CheeseOfTheDay
Hehe prawda, mogli odpowiednio zmodyfikować silnik dooma3 i było by wporzo. Zamiast tego po raz setny podrasowali silnik Queja3 i może to co poniektórych nie zadowalać icon_puk.gif .
McDrive
QUOTE(Partyzant @ 2 06 2005, 19:29)
*

Mogli nawet pokazywać tylko screeny, ważne że PS3 pociągnie podobną albo nawet taką samą grafe.
Kleryk
Powiedzcie, takiemu prostemu człowiekowi jak ja, która z konsol next-genowych (PS3, Xbox360, Nintendo Revolution), jest mocniejsza- w kontekście generowania grafiki, animacji itd.

Ps. A moze maszynka Sony i Microsoftu, osiągają takie same moce przerobowe, i w końcu, to co zobaczymy na ekranach TV, bedzie zależało wyłącznie od talentu programistów. happy.gif
dirtymike
oj jestem ciekaw co do tego ps3, ale mi sie joistick nie podoba ogolnie konsola wypada niezle (wyglad) ale joistic to...trudno bedzie sie przyzwyczaic sad.gif
A co do bebechow to w porownaniu w N+ X360 wypada duzo lepiej... no coz teraz zostalo czekanie na dodatkowe informacje biggrin.gif
szeni
Dokoncze: 'joistick to...' ...inaczej manetka, drazek, generalnie przyrząd podobny do sterownika w samolocie... To, co trzymasz w lapie grając na PS2 czy Xboxie, to nic innego jak pad. biggrin.gif. Ot, tak w ramach dygresji...

@Kleryk: Myslę, ze choc na papierze PS3 wyglada lepiej, to niewielu programistow (pewnie tylko japonce dadzą rade) okielzna jej skomplikowaną architekturę. A nawet jesli, to pewnie Bilu posmaruje tu i owdzie, zeby przypadkiem jakis hit nie wyglądał na jego konsoli gorzej.
Sarge
Na razie to nikt z nas, szarych użytkowników konsol nie może powiedzieć, która z konsol ma bardziej złożoną architekturę od drugiej - to wychodzi dopiero później w praniu, a sprawdzą/doświadczą już tego sami developerzy. Podobnie ciężko jest póki co mówić która konsola będzie generowała lepszą grafę - na razie można obstawać przy PS3, ale nikt tak naprawdę nie wie, czy te wszystkie trailery z E3 to nie ściema. Nie mówię że tak jest, ale trzeźwo patrzę na sprawę. Jaki z tego wniosek? Naprawdę będziemy mogli coś osądzać czy oceniać dopiero po premierze wszystkich maszynek, przy własnoręcznym sprawdzeniu tytułów na nie dostępnych.
Mike
Pare swiezych spekulacji odnosnie twardziela w PS3:

QUOTE(Gamespy)
The PlayStation 3 hard drive is in question.
Gamesindustry.biz is reporting that chief technology officer of Sony Computer Entertainment, Masayuki Chatani, has expressed doubts regarding the inclusion of a hard drive on the PlayStation 3. In a recent interview with Famitsu, Chatani said that a plan is "yet to be decided," and added that the reason behind the uncertainty is that he felt consumers would want the option to upgrade to larger drives. This implies that Sony would want to allow the option for various hard drive sizes instead of forcing one onto consumers. Sony has never announced that a hard drive would be included with the system when it launches, but it is possible that Sony will be offering one as a peripheral to act as a memory card. The hard drive itself is said to be a detachable 2.5" drive and can be unplugged and moved between PS3 systems. This would be similar to the Xbox 360, which is confirmed to have a portable, detachable hard drive. The price of the PS3 is still up in the air now that the inclusion of a hard drive is in question. The price is expected to be higher than the Xbox 360, which Microsoft's J Allard commented would be around $300.
game-walker
Było o nowej maszynie Billa, może czas na nową maszynę Sony. 7 rdzeni procesora, każdy o częstotliwości 3,2 GHz pozwalają uzyskać moc obliczeniową rzędu 2teraflopów, czyli dwa razy większą niż X360. Do tego dochodzi układ graficzny nVidia taktowany 550 MHz procesorem. 256MB pamięci GDDR3 700MHz to o połowę mniej niż w nowym X-ie, ale PS3 dodatkowo dostanie drugi 256MB pamięci XDR taktowanej częstotliwością 3,2 GHz więc również w tym względzie wypadnie lepiej (przynajmniej wedlug aktualnych doniesień). Możliwości sieciowe i dźwiękowe konsoli są bardzo podobne. Może poza tym, że PS3 nie obsługuje najwolniejszych kart radiowych 802.11a (obsługuje najpopularniejsze obecnie b i g) ale za to ma dodatkowy moduł Bluetooth. Odnośnie pada to ma on mocno niestandardowy wygląd przypominający bumerang czy banana. Do jednej konsoli można podłączyć na raz 7 padów, które komunikują się przez Bluetooth. Do tego 6 portów USB 2.0.
Wizualnie moim zdaniem PS3 prezentuje się gorzej od X360, ale nie wygląd konsoli jest najważniejszy.
Gemi
QUOTE(RosTo @ 3 06 2005, 13:38)
QUOTE(Gemi @ 3 06 2005, 09:00)
*

Nie wiem czy CoD2 jest słabą grą czy nie. Ty też tego nie wiesz, ponieważ gra się jeszcze nie ukazała. Przyznaję, że nie grałem w pierwszą część, ale wiem, że to jedna z najlepszych gier ostatnich lat (zwłaszcza wersja PC). Uważam jednak, że dobra część pierwsza wcale nie gwarantuje równie dobrego sequela.

Piszesz, że grafika to tylko oprawa. Masz sporo racji. Sam, grając w Q2 lub Q3, wyłączałem niektóre efekty (np. dym z rakiet), bo zwyczajnie przeszkadzały w grze lub odbijały się na prędkości animacji. Ale spójrz na to z innej strony. Wyobraź sobie, że robisz pokaz konsoli nowej generacji. Masz - powiedzmy godzinę - żeby zaprezentować jak strasznie jest mocna. Na sali czeka podniecony tłum graczy, złożony w ogromnej większości z samców. A samce, jak wiadomo, to wzrokowcy. Co robisz? Pokazujesz PGR3 - burza oklasków. Na drugi ogień idzie Gears of War - słychać odgłos spadających szczęk. Po Ghost Recon 3 większość z obecnych zmienia pampersy. I co wtedy robisz? Puszczasz film z CoD2. Po napisach końcowych zapada niezręczna cisza. Kilku delikwentów bije brawo, ale w porę orientują się, co właśnie zaszło. Część tłumu wychodzi z sali. Co ich obchodzi, że gra będzie miała wspaniałą fabułę i cudowny gameplay, skoro wygląda jak produkt sprzed 2 generacji. Jako prowadzący prezentację, zaczynasz się zastanawiać kto jest odpowiedzialny za tę wpadkę i czy wylać z pracy tylko jego, czy samemu również podać się do dymisji.

A wysłannicy konkurencji już wiedzą, że właśnie sprzedali kilka milionów więcej swoich maszynek.
*

po co pokazali ta gre ?? - juz mowie .. ano po to zeby milion graczy z PC kupila sobie Xboxa360 ... wyobrazcie sobie teraz ze CoD na pc gra powiedzmy 10x tyle osob co w takiego Halo na Xboxa.. Kazdy pokaz musi sie skladac z kilku czesci i zadowalac kazdego odbiorce.. Jak juz wspomniales Wzrokowcy patrza na grafe i to im daje Microsoft pokazujac PGR czy inne wodotryski. Z kolei jest masa zapalencow, maniakow, proplayerow itp. (graczy) ktorzy sa poprostu tradycjonalistami czy maniakami danej gry (zwal jak zwal ... malo wazne) i co panowie kupia konsole bo na niej bedzie ich gra. Oczywiscie zaraz powiedz ze skoro na PC tez bedzie to po co im X360 ? - ano dlatego ze sam X bedzie kosztowal tyle ile grafika potrzeba do pociagniecia CoD2, dlatego ze na X bedzie milion innych gier dla ktorych warto kupic ta konsole i "przy okazji" pograc w nie.
Powodow jest jeszcze kilka ;>

Co do sony to pojechlo podobnie, ale przy okazji okraszajac to mega wypasiona grafa.. FF, Jin z tekkena. GT Vision itp. Poprostu sony zna sie troche lepiej na tym co robi, bo jak by nie patrzec oni siedza w tym biznesie 3 razy tyle co Microsoft wink.gif

Podsumowujac... Toze dali CoD2 w pokazie bylo jak najbardziej zaplanowane i bynajmniej nie chcieli sie chwalic grafika ;>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.