Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: PS3 - TUTAJ MOŻEMY KOMENTOWAĆ NEWSY!
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS3
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138
Forebode
QUOTE(erix @ 15 11 2005, 01:10) *

link nie działa confused.gif

ROTFL, bo w linku cenzura sie wstawila, w wyrazie "antici.pated" hehehe zacenzurowalo "ci.pe" ;]

Oto tekst tego newsa:
CODE
PS3 tops UK poll as most anti(pipi)ted next-gen console

Survey gives Sony's console 5 per cent lead over Xbox 360

Source: GamesIndustry

With just weeks to go until the Xbox 360 hits European shelves, a survey has revealed that UK gamers are most looking forward to the arrival of the PlayStation 3.

The survey, which was conducted by research firm XTN Data in September, found that of the 1000 respondents questioned, 32 per cent were planning to buy a PS3, while 27 per cent said they would purchase an Xbox 360. The survey did not ask respondents for their opinion on Nintendo's Revolution console.

"This comes despite huge efforts by Microsoft to launch in time for the vital Christmas period and before Sony's 2006 launch," said XTN Data founder Greig Harper. The Xbox 360 is due to launch in Europe on December 2.

The survey also found that 11 per cent of those questioned use filesharing software to download games illegally. The most downloaded titles are Rome: Total War and The Sims 2, with Grand Theft Auto: San Andreas topping the bill - it's downloaded an average of 75 times per hour.
tehehe
QUOTE(Emet @ 11 11 2005, 10:18) *

No fakt. W końcu jak ps2 wychodziło to kompy miały teoretycznie (parametry) znacznie większe możliwości. Np. RAM w kompach osiągał wtedy już nawet 128mb, a wp2 było zaledwie 32mb. Podobnie z pamięcią vram (w kompach 16-32mb a na ps2 4mb) itp., itd. A skoro ps3 już w momencie prwmierry ma parametry niedostępne dla wielu kompów (nie licząc ilości ramu, ale ten jest za to szybki) to teoretycznie powinna być szansa na jeszcze większy przeskok.

Mi konsole nowej generacji AZ tak to nie imponuja swoimi parametrami. Rozwoj, szczegolnie na polu kart graficznych na PC w ostatnich latach byl po prostu niesamowity. "Dzis" PS3 zawiera karte niewiele lepsza od takiego 7800gtx 512MB, podobnie zreszta jak xbox360, to pomysl co za kosmos za rok zaproponuje nvidia i ati. Najbardziej ograniczajacym czynnikiem w next-genach jest ram i to sie uwidoczni (w porownaniu do PC) bardzo szybko - 512MB dzielonej w przypadku x'a i 256 w przypadku ps, przy takich kartach jakie siedza w tych konsolach to niewiele. Procesory i owszem sa potezne, ale na rynku PC rowniez istnieja bardzo szybkie rozwiazania wielordzeniowe, a z kazdym rokiem jest 2 razy szybciej - © moore.
No, ale to wszystko kosztuje i ja zamiast kolejnego upgrade'u kompa mam zamiar sprawic sobie konsole bo mnie nie stac na wieczne dokladanie do sprzetu. Pozatym tak naprawde licza sie gry - mysle ze wszyscy sie ze mna zgodza. Dla mnie na pc wychodzi coraz mniej ciekawych pozycji i to tez jest jeden z powodow przesiadki.
Mikes
Może i kompy są mocniejsze ale mają moc tylko z upgrade'u..
PS2 który jest jak komputer sprzed hmm.. 6 lat? osiąga grafikę o której większość PC'towców może pomarzyć(nawet jeśli mają mocniejszy komp od PS2) I w tym właśnie tkwi sukces konsol.
Mimo że za 5 lat będziemy się podnicać PS4 a w kompach będzie GeForce9900 1024MB to i tak grafika z PS3/XBOX360 będzie ne tym samym albo i wyższym poziomie.. Rzekłem.
Gyziaq
Czy na wypasionym kompie pogram sobie w nowego mgs, dmc czy gt? Nie pogram sobie. Grafa w ps3 i x'sie na poczatku bedzie lepsza od tego co da nam piec. Z czasem zacznie sie wyrownywac, tak jak to mialo miejsce przy obecnych konsolach.
Ale ile jeszcze niespodzianek pokaza nam bill i ken w swoich maszynkach? Era next genow jeszcze na dobre sie nie rozpoczela i widzielismy praktycznie nic! Za rok mozna zaczac takie dyskusje cool.gif
szeni
Ale Amerykę odkryliście

Najbardziej mi się w kompach podoba to, że możesz mieć choćby najnowszą kartę graficzną, procesor 4 GHZ, 2 giga ramu a i tak ch.ja z tym zrobisz. Wykorzystasz w nowym Quake'u, Oblivionie i co? Przecież nie będziesz grał ciągle w tę samą grę. 60% tego, co wychodzi na PieCe, to są rzeczy robione przez amatorów, niewykorzystujące choćby ułamka mocy drzemiącej w nowoczesnych komputerach. A na konsoli, nawet słabszej, wszystkie gry wyglądają świetnie.

Gdy wyskoczyl PSX, PieCe były w tyle, glownie przez wykorzystanie trojwymiarowej grafiki. PS2 - juz troche mniej, PSX bardzo odstawal wtedy od komputerow, glownie przez niską rozdzielczosc. Przy premierze PS3 będą istnieć komputery od niej silniejsze. I co z tego? G.wno, bo moc PS3 ( i X360 też) będzie zadziwiać komputerowców przez następnych kilka lat. Bo nikogo normalnego nie stać na high-endowego kompa, dodatkowo dokładając do niego sprzęt za grube pieniądze co 2 miesiące, a na konsolę sobie większość może pozwolić.
Pablo_el
QUOTE(szeni @ 4 12 2005, 07:12) *

Najbardziej mi się w kompach podoba to, że możesz mieć choćby najnowszą kartę graficzną, procesor 4 GHZ, 2 giga ramu a i tak ch.ja z tym zrobisz. Wykorzystasz w nowym Quake'u, Oblivionie i co? Przecież nie będziesz grał ciągle w tę samą grę. 60% tego, co wychodzi na PieCe, to są rzeczy robione przez amatorów, niewykorzystujące choćby ułamka mocy drzemiącej w nowoczesnych komputerach. A na konsoli, nawet słabszej, wszystkie gry wyglądają świetnie.

nie dlatego gry na pieca wygladaja slabo ze to sa amatorzy - zobacz ile jest chipow graficznych, procesorow, pamieci, sterownikow.... tego sie po prostu NIE DA wykorzystac w 100% bo musisz uwzglednic KAZDA MOZLIWA specyfikacje i nie piszesz pod konkretny hardware/software. I to jest wlasnie sila konsol - nikt tam procka nie zmieni, ramu nie dolozy itp
biechu

60% amatorskie gry ?? blink.gif i niewykorzystuja ułamka mocy PC ?? A slyszales o czyms takim jak system operacyjny np. Windows? I wiesz to troche mocy "wykorzystuje" i tak jak wspomnial wyzej architektura PC jest otwarta i tyle.
A teraz nie bardzo chce mi sie wierzyc zeby X360 i PS3 mialy taka zniewalajaca grafike wzgledem kompa.
Oczywiscie bedzie walniecie- wieksza rozdzielczosc na TV (ale to slono kosztuje) a sadze ze troche osob ma zaj.ebistego kompa z NASA tongue.gif i daja takiego HL2 na maks rozdzialka wszystkie detale i sie pusza po calym miescie, ale czy teraz najwazniejsza jest w grach grafika??
Trevize
QUOTE(biechu @ 9 12 2005, 11:08) *

60% amatorskie gry ?? blink.gif i niewykorzystuja ułamka mocy PC ?? A slyszales o czyms takim jak system operacyjny np. Windows? I wiesz to troche mocy "wykorzystuje" i tak jak wspomnial wyzej architektura PC jest otwarta i tyle.
A teraz nie bardzo chce mi sie wierzyc zeby X360 i PS3 mialy taka zniewalajaca grafike wzgledem kompa.
Oczywiscie bedzie walniecie- wieksza rozdzielczosc na TV (ale to slono kosztuje) a sadze ze troche osob ma zaj.ebistego kompa z NASA tongue.gif i daja takiego HL2 na maks rozdzialka wszystkie detale i sie pusza po calym miescie, ale czy teraz najwazniejsza jest w grach grafika??

No proste porownywac kompa i konsole pod wzgledem grafy mija sie z celem. chodzi o to ze grajac na kompie nie odczujesz tego klimatu co na konsoli. i niechodzi tu o grafike
YETI
Po co te kłótnie.
Ciekawe kiedy gry na OC beda tak wygladały
MGS4 - real time
http://www.metalgearsolid.pl/news.php?readmore=636

^^
szeni
Nie, nie, nie. Te 60%, o których wspomniałem, to różnorakie gry logiczne, kieprawe strategie, gry typu 'ułuż 4 kolorowe kuleczki w jednej linii' i kwiatki typu polski 'Snajper'. Jak chyba już pisałem, na PC programować może kazdy, a gry na konsole jednak przechodzą 'jakąśtam' kontrolę jakości (nie mówię tu o betatestach, tylko działaniach wydawcy - np SONY - mających na celu sprawdzenie, czy dany tytuł się sprzeda) + dodatkowo dochodzi cena dev-kitu. Owszem, otwarta architektura pecetów w jakiś sposób ogranicza twórców gier, ale niektóre gry są tak świetnie zoptymalizowane, że chodzą całkiem nieźle na różnych konfiguracjach. Przykładem SYBERIA, która odpalała się, a poza tym chodziła ultrapłynnie na moim komputerze z 1999 roku (premiera gry odbyła się z tego co pamiętam koło 2003, jakiś czas później była też konwersja na PS2) z 350 mhz. A więc - da się, chcieć to móc, udawadniają to fachowcy pokroju Carmacka.

Dobra, koniec offtopu, bo się taki przydługi zrobił... Wróćmy do tematu.
Memory
Pomimo pojawiających się wątpliwości Sony zapewnia, że wiosenna premiera konsoli PlayStation 3 jest jak najbardziej realna.

http://newsroom.chip.pl/news_155384.html
tehehe
Tu oryginal: http://news.com.com/Sony+says+PS3+still+on..._3-5988341.html
Wedlug mnie taki news to nie news. Ja oczekuje oficjalnej informacji o ostatecznej i dokladnej dacie premiery w Europie (razem z podaniem lineup'u). Reszta to pier****nie, ktore ma odciagnac ludzi od zakupu x360.
Henry
Ech specjalisci.
RSX jest nieosiagalny na PC poki co, jest potezniejszy od GF 7800 GTX, poza tym jest zbudowany w technologii 90 nm - zabojstwo.

Cell ten procesor kompy beda doganiac przez lata, i pewnie nie dogonia.
Jest to jedyny procesor na Ziemi, ktory potrafi w czasie rzeczywistym odpalic ray-tracing w ponad 30 klatkach na sekunde, aby uzyskac podobny efekt w Quake 3, potrzeba bylo ponad 30 kompow wyposazonych w 64 bitowe Athlony (najbardziej obecnie wydajne jednostki). Na PC wciaz mamy doczynienia z 1 i 2 rdzeniowymi procesorami - to za slabo.

Pamiec XDR dlugo minie zanim trafi na rynek PC, o ile wogole to zrobi, taktowanie 3.2 GHz - i o to chodzi. Jesli mamy na mysli rozwoj RAM to nie chodzi o ilosc pamieci, tylko o jej predkosc. Roznica w wydajnosci pomiedzy 256 MB i 2 GB RAM'u DDR to tylko 50 %.

I wkoncu najwazniejsze: zamknieta architektura. Oznacza to, ze aplikacje i gry tworzone i optymalizowane sa pod konkretnie podana specyfikacje, dzieki temu ich wydajnosc jest znacznie wieksza.
szeni
Super, super, ja też się nie mogę doczekać, ale wytłumacz proszę nam maluczkim, cóż to takiego ten ray-tracing biggrin.gif
Henry
Jest to technika oswietlenia podczas renderowania grafiki, stosowana dotychczas jedynie w pre-renderowanych filmach, ktora sprawia, ze kazdy pojedynczy promien swiatla jest obliczany przez system, dzieki czemu ostateczny wyglad grafiki jest niesamowicie realistyczny.

Nie wiem, czy zobaczymy to w grach, w kazdym badz razie nie mozna powiedziec ze gry na PS3 nie wygladaja realistycznie.
konrado0905
zycze z calego serca wszystkim i sobie zeby tak bylo, ale niestety mamy to tylko na papierku (na monitorze wink.gif). a taka zmiana tematu. posiadam glosniki http://www.sony.pl/view/ShowProduct.action...ory=HFC+Speaker.

Chcialbym do nich dokupic amplituner ktory poczatkowo bedzie sluzyl do PC, zas potem bedzie podlaczony do PS3. czy moglibyscie mi podac jakies konkretne modele (tak do 600zl) ktore by obslugiwaly najpopularniejsze formaty i system 5.1. Sorry ale jestem narazie zielony w tym temacie. a moze znacie jakies inne rozwiazanie??
Memory
Co to znaczy:

1.Real-Time?
2.Pre-reneder?
3.Render?
4.Gameplay

Odp. Thx.
konrado0905
1. realtime to jak filmik nie jest wczesniej zrenderowany, czyli obliczony i przetworzony, czyli jest caly czas obliczany w czasie zeczywistym np. przez konsole. (czyli pokazuje realne mozliwosci sprzetu)

2. pre-render czyli to co wyzej wymienilem. wczesniej obliczony przez program i puszczony z DVD smile.gif

3. ---||---

4. czyli ktos trzyma PAD'a w reku i gra.

Jesli gdzies popelnilem blad to poprawcie mnie.
YETI
PS3 przyjdzie wiosną
Jakiś czas temu pojawiły się w Sieci plotki głoszące, jakoby PlayStation 3 na rynku miało się pojawić dopiero w 2007 roku. Sony Computer Entertainment za sprawą agencji Reuters'a oficjalnie zdementowało te plotki, dodając, że ich nowa konsola swą premierę będzie mieć wiosną 2006. Powód, jak zwykle, bardzo prosty - japoński gigant nie chce stracić zbyt dużo miejsca na rynku z powodu dostępnego na całym świecie Xbox'a 360.

gameonly
Ekansik
QUOTE(konrado0905 @ 12 12 2005, 19:15) *

1. realtime to jak filmik nie jest wczesniej zrenderowany, czyli obliczony i przetworzony, czyli jest caly czas obliczany w czasie zeczywistym np. przez konsole. (czyli pokazuje realne mozliwosci sprzetu)

2. pre-render czyli to co wyzej wymienilem. wczesniej obliczony przez program i puszczony z DVD smile.gif

3. ---||---

4. czyli ktos trzyma PAD'a w reku i gra.

Jesli gdzies popelnilem blad to poprawcie mnie.

Popełniłeś, bo pkt 3 to nie to samo co 2, a to samo co 1.

Render: Renderować to to samo co generować grafike. Pre render, to grafika wygenerowana wczesniej i zamieniona na strumień video. Niestety wśród całej tej zapowiedzi next-genów, ogladania screenów, filmow itd przyjeło się że zamiast "to jest pre render" mowi sie "to jest render" czyli tak jakby powiedzieć "to jest wygenerowane grafika!"

lol

pozdro
f5k
QUOTE(YETI @ 13 12 2005, 11:11) *

PS3 przyjdzie wiosną
Jakiś czas temu pojawiły się w Sieci plotki głoszące, jakoby PlayStation 3 na rynku miało się pojawić dopiero w 2007 roku. Sony Computer Entertainment za sprawą agencji Reuters'a oficjalnie zdementowało te plotki, dodając, że ich nowa konsola swą premierę będzie mieć wiosną 2006. Powód, jak zwykle, bardzo prosty - japoński gigant nie chce stracić zbyt dużo miejsca na rynku z powodu dostępnego na całym świecie Xbox'a 360.

gameonly

No i premiera PS3 w Europie i USA nie może być zabardzo opóźniona.
Matrox
"According to IBM's white paper, only 155.5 GFLOPS was actually achieved
(Table 4). BUT, IBM's tests used all 8 SPEs. The PS3 will only use 7 SPE's,
due to manufacturing yield issues. The efficiency of the Cell is 75.9%
(Table 4) Assuming the same 75.9% effieciency, we could easily interpolate
the PS3's Cell to be capable of 133.6GFLOPS.

That's 133.6 GFLOPS for the PS3 and the 115.2 GFLOPS for the Xbox 360. The
PS3 is not nearly as far ahead of the Xbox 360 as we were lead to believe."

IBM zrobil testy Cella, zamist obiecanych 200, Cell wyciaga 155,5 GFlopow przy wykorzystaniu na 75.9% 8 rdzeni, przy 7 wyciaga 133,6 GFLOPOW, tyle , ze wykorzystanie 7 rdzeni na 100% jest praktynie nieosiagalne, dobrym wynikiem bedzie juz 60%, tym samym Cell w porownaniu do 3 rdzeni w X360 ktore wyciagaja 115 GFLOPOW nie jest juz taki potezny, tylko tu tez raczej na wykorzystanie ich na 100% raczej bym nie liczyl ale w wiekszym stopniu niz te 7 w PS3 poniewaz wlatwiej okielznac 3 niz 7 rdzeni. Z tego wynika, ze procesor PS3 bedzie niewiele silniejszy od konkurencji. SONY znowu troche podkolorowalo rzeczywistosc. Z

http://www-128.ibm.com/developerworks/library/pa-cellperf/

Ps. troche mi sie tematy pomylily bo mialem to dac do NEWS, sorry.
Henry
QUOTE(Matrox @ 16 12 2005, 10:39) *

"According to IBM's white paper, only 155.5 GFLOPS was actually achieved
(Table 4). BUT, IBM's tests used all 8 SPEs. The PS3 will only use 7 SPE's,
due to manufacturing yield issues. The efficiency of the Cell is 75.9%
(Table 4) Assuming the same 75.9% effieciency, we could easily interpolate
the PS3's Cell to be capable of 133.6GFLOPS.

That's 133.6 GFLOPS for the PS3 and the 115.2 GFLOPS for the Xbox 360. The
PS3 is not nearly as far ahead of the Xbox 360 as we were lead to believe."

IBM zrobil testy Cella, zamist obiecanych 200, Cell wyciaga 155,5 GFlopow przy wykorzystaniu na 100% 8 rdzeni, przy 7 wyciaga 133,6 GFLOPOW, tyle , ze wykorzystanie 7 rdzeni na 100% jest praktynie nieosiagalne, dobrym wynikiem bedzie juz 60%, tym samym Cell w porownaniu do 3 rdzeni w X360 ktore wyciagaja 115 GFLOPOW nie jest juz taki potezny, tylko tu tez raczej na wykorzystanie ich na 100% raczej bym nie liczyl ale w wiekszym stopniu niz te 7 w PS3 poniewaz wlatwiej okielznac 3 niz 7 rdzeni. Z tego wynika, ze procesor PS3 bedzie niewiele silniejszy od konkurencji. SONY znowu troche podkolorowalo rzeczywistosc. Z

http://www-128.ibm.com/developerworks/library/pa-cellperf/

Widze, ze wszedzie starasz sie wrzucic sciemnione info.
No nic, ludzie nie znajacy angielskiego to lykaja, punkt dla Ciebie.
Teraz troche prawdy: 8 rdzeni SPE, przy zastosowaniu macierzy 4k x 4k, osiagaja wydajnosc ok. 75%, czyli podane 155 GFLOPS'ow zamiast 205, do tego dochodzi jeszcze PPE z wydajnoscia rzedu 15 GFLOPS'ow. Przy zastosowaniu macierzy 8k x 8k wydajnosc rosnie do 98%, czyli lacznie osiagi to ok. 216 GFLOPS'ow.

Nie ma sprzetu, ktorego wydajnosc jest rowna 100%, liczby podane w specyfikacji to wydajnosc teoretyczna, i w przypadku Cell'a jest on bardzo bliski osiagniecia jej.
Poza tym, co powinno zainteresowac nas bardziej jest tabelka znajdujaca sie nizej, pokazujaca wyzszosc Cell'a nad procesorami PPC stosowanymi miedzy innymi w X360, roznica miedzy jednym SPE a jednym rdzeniem PPC jest porazajaca, oczywiscie na korzysc SPE, z tego wynika, ze kazde SPE jest szybsze i mocniejsze od PPC, poza tym Cell ma ich 7 SPE, a x360 tylko 3 PPC.
Wydajnosc procesora X360 rowniez nie jest rowna wydajnosci teoretycznej, i stosujac sie do artykulu IBM'u jest ona jeszcze nizsza (prawdopodobnie rzedu 60% przy macierzy 4k x 4k).

Kopiowanie postow to nie moja dzialka, ale to dla waszego dobra, juz widze Shive paradujacego z tymi sciemnionymi informacjami.
Wiśnia San
QUOTE(Matrox @ 16 12 2005, 08:39) *

Widze, ze wszedzie starasz sie wrzucic sciemnione info.

Henry czytaj do końca posta, a nie wszczynaj burdy dry.gif
Matrox
Wszystko ladnie zinterpretowales tylko, ze te twoje 200GFLOPOW wyszlo ci przy 8 rdzeniach pracujacych na 100% trzeba pamietac, ze Cell w PS3 bedzie wykorzystywal tylko 7 rdzeni czyli wyciagnie przy 75.9% (jak developer tyle wyciagnie to bije poklony...) 133 GF, do tego 7 rdzeni Cella jest duzo trudniejsze do okielznania niz 3 rdzenie siedzace w X360 i siagniecie w X360 wykorzystanie procesora w wiekszym stopniu jest latwiejsze niz w PS3, ogolnie mowiac SONY podajac wszystkie slupki na konferencji opieralo je na tym jakby Cell pracowal z wydajnoscia rowna 100% i to przy 8 rdzeniach co jest klamstwem.

Nikogo nie wprowadzam w blad i nie zamierzam wykorzystywac tego, ze nie zna j.ang oraz nei kaze sie kierowac tym co napisalem, a ty moglbys czytac posty do konca.

ps. tutaj faktycznie zrbilem blad " Cell wyciaga 155,5 GFlopow przy wykorzystaniu na 100% 8 rdzeni" powinno byc przy 75,9 %
McDrive
Jest tylko jeden problem w twojej ostatniej wypowiedzi bo Sony mówiło o 256Gflop przy procu 4Ghz i 8 rdzeni, ale na E3 mówili o procu z 7 SPE taktowaniu 3,2Ghz i mówili wtedy że będzie miał coś koło 215Gflop.
Henry
QUOTE(Matrox @ 18 12 2005, 11:43) *

Wszystko ladnie zinterpretowales tylko, ze te twoje 200GFLOPOW wyszlo ci przy 8 rdzeniach pracujacych na 100% trzeba pamietac, ze Cell w PS3 bedzie wykorzystywal tylko 7 rdzeni czyli wyciagnie przy 75.9% (jak developer tyle wyciagnie to bije poklony...) 133 GF, do tego 7 rdzeni Cella jest duzo trudniejsze do okielznania niz 3 rdzenie siedzace w X360 i siagniecie w X360 wykorzystanie procesora w wiekszym stopniu jest latwiejsze niz w PS3, ogolnie mowiac SONY podajac wszystkie slupki na konferencji opieralo je na tym jakby Cell pracowal z wydajnoscia rowna 100% i to przy 8 rdzeniach co jest klamstwem.

Nikogo nie wprowadzam w blad i nie zamierzam wykorzystywac tego, ze nie zna j.ang oraz nei kaze sie kierowac tym co napisalem, a ty moglbys czytac posty do konca.

ps. tutaj faktycznie zrbilem blad " Cell wyciaga 155,5 GFlopow przy wykorzystaniu na 100% 8 rdzeni" powinno byc przy 75,9 %

Prosze Cie o jedno: nie udawaj, ze wiesz co na tej stronie IBM'u pisze i ze znasz j. angielski.

Dokladnie rozpisalem ten dokument, udowadniajac, ze probujesz wcisnac ludziom sciemnione info, za co powinienes zostac zbanowany.

Kazdy kto nie wierzy, a zna jezyk angielski, moze bez problemu wejsc na strone IBM'u i znalezc potwierdzenie moich slow.

204.8 GFLOPS'ow to teoretyczna wydajnosc 8 SPE, wydajnosc rzeczywista, osiagnieta na programie testujacym (benchmark'u) to 201 GFLOPS'ow. Wydajnosc zalezy od stosowanej macierzy, i wiekszy rozmiar, tym wieksza wydajnosc.

Bufor pomiedzy 7 SPE jest inny od tego pomiedzy 8 SPE, wiec tutaj dochodzi faktor przepustowosci, czyli w przypadku zastosowania 7 SPE, 1 SPE ma wieksza wydajnosc, niz w przypadku zastosowania 8 SPE.

Czyli Cell w PS3 ma wydajnosc pomiedzy 170 GFLOPS'ow a 216 GFLOPS'ow (wydajnosc teoretyczna z uwzglednieniem PPE).

Tutaj jest porownanie, zolta linia to wydajnosc teoretyczna.

Na stronie jest rowniez porownanie SPE do PPC, jesli chodzi o wydajnosc T&L, oraz jesli chodzi o wydajnosc dekodowania obrazu, czyli do funkcji potrzebnych w grach.

Jedno SPE jest duzo wydajniejsze od PPC, ze juz nie wspomne o 8.
walek
Kiedy Microsoft wypluwal na rynke swojego Xbox'a wszystko, dla takiego laika jak, bylo jasne. Sprzet Billa ze swoim procesorem taktowanym 700 MGHz zegarem, karta graficzna Gforce cos tam, cos tam oraz 64 ram-ami, byl 2 razy mocniejszy niz sprzet Sony. Teraz gdy patrze na parametry Xbox360 i PS3, widze taka sama technologie, bez wyraznej przewagi jednej ze stron. Moze ktos mi powiedziec, porownujac przy tym 360-siatke, ile procentwo sprzet Sony bedzie mocniejszy (ewntualnie slabszy)? I czy to bedzie taki sam dystans co w przypadku PS2 i Xbox'a?
konrado0905
MGhz?? to juz sa chyba Thz (tera herce) laugh.gif
wortigern
co ty (pipi) ? Thz lol chyba Ghz (gigaherce)

1 teraherc = 1000Ghz = 1 000 000 Mhz
YETI
QUOTE(walek @ 29 12 2005, 16:14) *

Moze ktos mi powiedziec, porownujac przy tym 360-siatke, ile procentwo sprzet Sony bedzie mocniejszy (ewntualnie slabszy)? I czy to bedzie taki sam dystans co w przypadku PS2 i Xbox'a?

Popros Henrego, pewnie ci napisze o tym jakis referat wink.gif

PS. O gigaflopach przeczytasz kilka postów wyzej.
Memory
AGEIA, PhysX, SDK dla wykorzystania w PS3.

Also of note is that Sony and AGEIA have entered into a sublicensing agreement. Through this agreement, SCEI obtains sublicensing rights of the AGEIA PhysX SDK (I.E. NovodeX), the physics library developed by AGEIA. The licensing agreement allows for SCEI and AGEIA to optimize the AGEIA PhysX SDK for utilization in PLAYSTATION3, and will be included in the Software Development Kit for PLAYSTATION3. Frontline support will be provided by SCEI. It's nice to see that XSI's native RBD system is the exact same one that the PS3 will be using. This should save a few game programmers and artists some time down the road. For more information check out Ageia's PhysX site and watch this XSI Simulation video.

Tu informacji - http://www.edharriss.com/xsi/version5.htm

Screeny (programy AGEIA). Możecie podziwiać!

http://www.softimage.com/Products/face_rob...nded_render.jpg

http://www.edharriss.com/xsi/5point0_images/hair_brush.jpg
fabryk
QUOTE(Memory @ 29 12 2005, 21:09) *

Also of note is that Sony and AGEIA have entered into a sublicensing agreement. Through this agreement, SCEI obtains sublicensing rights of the AGEIA PhysX SDK (I.E. NovodeX), the physics library developed by AGEIA. The licensing agreement allows for SCEI and AGEIA to optimize the AGEIA PhysX SDK for utilization in PLAYSTATION3, and will be included in the Software Development Kit for PLAYSTATION3. Frontline support will be provided by SCEI. It's nice to see that XSI's native RBD system is the exact same one that the PS3 will be using. This should save a few game programmers and artists some time down the road. For more information check out Ageia's PhysX site and watch this XSI Simulation video.

Nieźle to sie prezentuje!!
konrado0905
a tym wiadomo juz dawno.
Solidny (pan)
QUOTE(Memory @ 29 12 2005, 21:09) *

Był o tym cały artykuł w PE#98. Jarałem się jak dziecko w wesołym miasteczku gdy to przeczytałem biggrin.gif.
Hela
We've been anti(pipi)ting a lack of news and details from Sony at this years International Consumer Electronics Show. in Las Vegas, and that's still holding true so far. But now there's an odd absence at the PS3 scene, and this lack of news is new in and of itself. While the PS3 console itself is on display, it's boomerang shaped controller is nowhere to be seen. Could it be that Sony heard the doubts behind their new control and is redesigning it before launch? Was the first design too small? Uncomfortable? Ugly? Or just plain goofy looking?

I dobrze, bo po tym jak sprawuje sie w lapkach pad od 360 przestalem wierzyc w moc bumerangu.
Foxpl
Co dobrze bo nie rozumiem?
Mikes
Tak będzie wyglądał Bilboard z reklamą PS3? wink.gif
konrado0905
czemu tylko polowa figur geometrycznych??
Hela
QUOTE(konrado0905 @ 7 01 2006, 12:28) *

czemu tylko polowa figur geometrycznych??

Po to zeby ogladajacy wysilil mozg i wyobrazil sobie drugie pol... icon_twisted.gif
MichAelis
taka oznaka zmian
Welcome Change i polowy figur, niezle to obrazuja dry.gif
szeni
To raczej fake, te konsolki jakoś dziwnie wklejone. Gdyby Sony robilo prawdziwą reklamę, ta laska siedziałaby obok stołu z PS3, a w rękach może trzymała pada (przypomnijcie sobie reklamy set-top-boxa PSX).
RoL
Mi sie tam wydaje, ze te polowki symboli tworza wyraz LOVE unsure.gif
YETI
QUOTE(RoL @ 9 01 2006, 15:09) *

Mi sie tam wydaje, ze te polowki symboli tworza wyraz LOVE unsure.gif

dobrze ci sie wydaje smile.gif
Memory
Cell's Nine Processors Make it a Supercomputer On a Chip
http://www.spectrum.ieee.org/jan06/2609
Maiden
Post w stylu pana memorki a konkretniej w stylu tegoż posta : http://www.psxextreme.info/index.php?showtopic=26933&st=1580

Skoro moderatorzy nie karca kolegi to wnioskuje ze tak bogate merytorycznie posty sa dozwolone ohmy.gif

"Ken kucharz ; żenada sony big polecam laugh.gif "

Link = http://www.electrobeans.de/bilder/261005ps3.jpg

http://home.centurytel.net/mrsdeets/sonyforeman.jpg

http://images.amazon.com/images/P/B0001R05OI.01.LZZZZZZZ.jpg

dry.gif

EDIT

Alienator nie lzej ale ja takie zachowanie memory znosze na co dzien w dziale 360, wiec chcialem zwrocic NA NIE uwage. Rozumiesz ?
A do PS3 nic nie mam -_- Sam zalozylem topic o getawaj -_-
alienator
Lżej Ci?

co za typ...
Markus
Ktoś miał fantazję z tą reklamą sony "welcome change". to fake:
Na obrazku jest znana koreańska aktorka Jeon Ji Hyun, która występowała między innymi w Windstruck, My Sassy Girl.

przerobiony obrazek(nie chciało mi się szukać takiej samej wielkości):

nawet nieźle komuś wyszedł ale zbytnio się nienapracował smile.gif
KILL
O JA (pipi)*%&$ to tak beda wygladac gry na PS3 ?? O_o , jak tak to kupie na starcie jak bedzie kosztowac nawet 3000 zl tongue.gif
http://www.edharriss.com/xsi/5point0_image...robot_color.jpg
2razyjot
QUOTE(KILL @ 19 01 2006, 14:34) *

O JA (pipi)*%&$ to tak beda wygladac gry na PS3 ?? O_o , jak tak to kupie na starcie jak bedzie kosztowac nawet 3000 zl tongue.gif

O takiej grafice i poziomie detali myslalem wlasnie myslac next-gen. Mam nadzieje, ze dozyje tej chwili w wypadku ps3 i xb360.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.