QUOTE(Emet @ 25 05 2006, 11:40)

Zgodzę sie, ze jest najmocniejszym procem na rynku. Ale nie oszukujmy się. On gdyby mial w sobie tyle rdzeni po 3.2GHz każdy nie kosztowąłby tyle. Spójrz na przykład na najlepsze DWUrdzeniowe procki pentiuma, które są znacznie słabsze a cenią się ponad 3000zł. Podobnie jak Athlony AMD. Dlatego wątpie, że kazdy ma po 3.2GHz. A i na podstawie czego obliczyłeś, ze wynika z tego, ze PS3 jest o ok. 20% szybsze od X360?

Skoro sam procek jest 2 razy lepszy, a układ graficzny co najmniej tak dobry (w końcu to rok przewagi SONY a Nvidia jest na bierząco zazwyczaj nieco do przodu względem ATI) to powinno być niemal 2 razy syzbsze ogólnie.
Po pierwsze dwurdzeniowe procki na PC kosztują obecnie ok. 900 PLN. Po drugie nie możesz porównywać proców z PC do PowerPC, bo to zupełnie co innego. Po trzecie - Sony jest współtwórcą Cella, ma więc wszelkie prawa licencyjne, współfinansowało go, itd., ponadto konsola to jest rzecz, która sprzedaje się w dziesiątkach milionów egzemplarzy, o zamkniętej strukturze, co za tym idzie taki procesor jest zoptymalizowany pod pewnym kątem. Od początku The Cell był tworzony z myślą o PS3 oraz niezmiernie wydajnych serwerach i ów procesor nie jest tani - w konsoli dostajesz go jedynie w miarę tanio, bo do konsol się dopłaca. Poza tym nie przesadzaj z tymi 3000 za procesor dwurdzeniowy - nie wiem skąd to wziąłeś. Weź pod uwagę, że Xbox 360 ma bardzo podobny procesor do PS3 (choć wolniejszy), mianowicie Xenona, który ma również 3.2Ghz + 3 rdzenie - i jakoś MS sprzedaje konsolę po atrakcyjnej cenie pomimo tych parametrów.
Co do prędkości obu maszyn. Teoretycznie PS3 będzie ponad dwa razy szybsze. Ale to wszystko nie jest takie proste. Po pierwsze obie maszyny mają porównywalną ilość pamięci RAM, a od niej też w dużej mierze zależy, ile w ogóle procesor będzie w stanie przetworzyć (czyli np. może dostawać o połowę mniej danych, niż pozwalają na to jego możliwości). Oczywiście piszę teoretycznie. W praktyce tak źle nie będzie i jako maszyna robocza PS3 deklasuje Xboxa 360 w przedbiegach. Tylko w grach to nie jest taka prosta sprawa jak pisałem. Przykładowo procesor z PS2 był aż 128-bitowy (też nie w 100%, ale nie ma sensu się zagłębiać), a co za tym idzie posiadał "computing power" w wysokości aż bodaj 6.2 Gigaflopów (piszę z pamięci, ale na 100% powyżej 6), natomiast Xbox ledwie około 2.9 Gigaflopa. No i na której konsoli gry wyglądały lepiej? Musisz pamiętać, że za grafikę 3D w grach w mniejszej mierze odpowiada procesor główny, renderowanie jest zrzucane na barki układu akcelerującego, a ten w PS2 był znacznie słabszy.
Owe 20% które napisałem dotyczyło gier i to w dodatku tylko teoretycznie. Jest szansa, że w tej generacji na fizykę będzie kładziony większy nacisk, więc w niektórych tytułach (ze stajni Sony głównie) fizyka może zarządzić. Dlatego np. osobiście wierzę w podobny poziom grafiki i fizyki w Killzone, co na filmiku. 3rd party developerzy robiący gry na kilka sprzętów jednocześnie - czyli PC, PS2 i X360, będą dostosowywać fizykę do X360, bo będą musieli wziąć pod uwagę niższe możliwości w tym względzie sprzętu MS przy konwersji. W wersji na PS3 może dodadzą 5 wiader więcej by się turlało, ale znaczącej różnicy nie będzie.
Jak wiadomo obecnie wszystkie prawie gry to gry 3D, a do gier 2D to obie konsole nadają się doskonale. Zatem w wypadku grafiki 3D sprawa nie jest już tak jednoznaczna. Ati ma obecnie lepszą technologię jeżeli chodzi o akcelerację (nie będę się tu zagłębiać, bo to krótki post) w konsekwencji czego, pomimo iż Xenos (czyli chip zastosowany w X360) ma procesor taktowany nieco wolniejszym zegarem (500Mhz) od RSX Nvidii (550Mhz) w PS3, to tak naprawdę pod pewnymi względami Xenos jest wydajniejszy. Jedynie pod względnymi, bo jednak PS3 będzie miało większe możliwości. Ogólnie przyjmuje się, że wydajność Xenosa to 1 Teraflop, zaś w wypadku chipa z PS3 aż 1.8 Teraflopa. Tyle, że na razie nikt nie wie ile w tym prawdy. wiadomo że jeśli chodzi o shadery, to Xenos oferuje aż 96 miliardów operacji/s, zaś RSX ledwie 75 miliardów. Niemniej tutaj dochodzi właśnie patent o którym pisałem wcześniej, czyli wsparcie The Cella - z nim mamy aż 100 miliardów takich operacji - niemniej to ledwie o 4 miliardy więcej niż w wypadku Xenosa - a kto powiedział że developerzy w ogóle z możliwości wspierania tego The Cellem skorzystają. Pod innymi względami RSX jest już nieznacznie lepszy.
Problem więc jak widać jest bardzo złożony i w sumie ciężko cokolwiek obecnie przewidzieć. Programowanie Cella nie jest łatwe, wymaga kilku kompilatorów, jest to skomplikowany procesor, choć bardzo wydajny. Najszybsze serwery, które ma wprowadzić wkrótce firma Mercury mają oferować Dual Celle i aż ponad 410 Gigaflopów/s - niewiarygodne, ale najlepsze, że będzie można połączyć aż 6 takich maszyn w jedną sieć serwerów w pełni współpracujących, co sprawi, że owe 410GF będzie można pomnożyć *6, co nam da ponad 2000GF/s! Jest to najpotężniejszy proc obencie, przynajmniej jeśli chodzi o zastosowania komercyjne, bo co ma armia USA, to pewnie nawet Bush nie wie... Tak więc nie bój się - każdy rdzeń w wypadku PS3 ma naprawdę 7 rdzeni po 3.2Ghz każdy i rzeczywiście teoretycznie ten procek jest 2x wydajniejszy od proca z X360, przy czym przypominam, że PS3 będzie prawie 2x droższe.
Nie będę się bardziej rozpisywał, bo już się dość rozpisałem - akurat planuję napisać artykuł na ten temat i wrzucić na swój serwis, więc jak chcecie jak go skończę to mogę zapodać linka. Przy czym będzie to za parę dni dopiero, bo teraz mam nawał innych spraw...