Pomoc - Szukaj - Userzy - Kalendarz
Pełna wersja: PS3 - TUTAJ MOŻEMY KOMENTOWAĆ NEWSY!
Forum PSX Extreme > Platforma > Sony > PS3
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137
Pablo_el
QUOTE(PePeP @ 26 05 2006, 04:38) *

Hmm w Far Cry, szczególnie z antialiasingiem i wysoką rozdzielczością generalnie karty ATI chodzą lepiej, być może po części przez "oszustwa", ale takze nvidia czesto oszukuje, i robi "optymalizacje" w sterownikach pod konkretne gry/programy. Moim zdaniem najlepszą drogą do porównania możliwości technicznych będzie unreal engine 3 (aczkolwiek jest to engine mocno PCowy, wiec RSX na 100% się tutaj będzie lepiej spisywał, być może trzeba poczekać na jakiś inny, bardziej konsolowy engine, w stylu dawnego renderware), oraz po prostu porównanie topowych gier na dane układy. PS3 ogólnie na pewno będzie szybsze, ale wierze że po czasie programiści nauczą się dobrze wykorzystywać nietypowy układ ATI i w efekcie różnica będzie minimalna.

Poczytaj -> kilk bardzo ciekawy art.

U3 engine to open gl wiec NV bedzie troszke szybsze - w directX Ati jest zdziebko lepsze. Pozatym Open GL w znacznie wiekszym stopniu zalezy od procka....

Podsumowujac - bedzie sie dzialo smile.gif
PePeP
Już czytałem ten artykuł ...
Mastah27
Dzięki, na pewno znaczna część forumowiczów biegla włada językiem japońskim (albo koreańskim jak wynika z domeny). To może ja dorzuce coś od siebie. To wypowiedź szejka Hasana Imama Al-lama na temat PS3 i launchu tejże konsoli w Bahrajnie:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـنِ الرَّحِيمِ
الْحَمْدُ للَّهِ رَبِّ الْعَـلَمِينَ
الرَّحْمَـنِ الرَّحِيمِ
مَـلِكِ يَوْمِ الدِّينِ
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ
صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ
الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّآلِّينَ
TomisH
Na pewno Memory rozumie o co chodzi w komiksie i nam wyjaśni w skrócie. W przeciwnym wypadku to można chyba uznać za spam, zgodzicie się?
konrado0905
jeste za, a nawet przeciw (jak powiedzial L. Wałęsa). ja bym dal nawet bana. a tak zeby nie byl zbedny post.

W tanszej wersji bedzie wyciete "tylko" HDMI??

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=26408
Mendrek
QUOTE(TomisH @ 27 05 2006, 14:02) *

Na pewno Memory rozumie o co chodzi w komiksie i nam wyjaśni w skrócie. W przeciwnym wypadku to można chyba uznać za spam, zgodzicie się?

Nie. Komiks jest o PS 3, a ten temat jest o PS 3.

Juz bardziej post Mastaha, bo tam to nawet nie idzie odszukac nazwy "Playstation" ...

Nie znam sie tez na sprawach sprzetowych az tak, ale mialem wrazenie ze mowiono tu przez kilka chwil o sprawach czysto pc-towych? unsure.gif
Memory
Dobre... laugh.gif
http://www.gameklip.com/v/748/
sentinel
hmm, co taka cisza w temacie? - kutaragi ogłasza całemu światu, że ps3 *nie jest* konsolą a komputerem, że nie ma różnych modeli ps3 lecz są różne "konfiguracje", że sony planuje upgrade'y sprzętu... gdzie się podziali wszyscy głoszący, że xbox to pecet? ;-)

"We don't say it's a game console (*laugh*) - PlayStation 3 is clearly a computer, unlike the PlayStations [released] so far."
YETI
tak jak 4D czy naprowadzanie rakiet przy pomocy PS2
LOL biggrin.gif
YETI
QUOTE(sentinel @ 8 06 2006, 10:52) *

hmm, co taka cisza w temacie? - kutaragi ogłasza całemu światu, że ps3 *nie jest* konsolą a komputerem, że nie ma różnych modeli ps3 lecz są różne "konfiguracje", że sony planuje upgrade'y sprzętu... gdzie się podziali wszyscy głoszący, że xbox to pecet? ;-)

"We don't say it's a game console (*laugh*) - PlayStation 3 is clearly a computer, unlike the PlayStations [released] so far."

juz wszytsko zostało wyjasnione
http://ps3.ign.com/articles/711/711688p1.html
Ryo-San
QUOTE(ural @ 7 06 2006, 21:19) *

Dodam tylko jeszcze jedno - te ciągłe ploty o niedoborze mocy PS3, o jakichś innych różnorakich dziwnych duperelach typu że nie będzie można używanych gier sprzedawać, itp. - to nie jest przypadek. Nawet powiem więcej - te wszystkie debilne informacje rozsiewa na 99% Microsoft. Uważam że robią prymitywną i czarną reklamę konsoli Sony i dam sobie rękę uciąć, że ponad połowa tych absurdalnych plot wypływa w ten, bądź inny sposób z szeregów MS. Akurat Microsoft słynie z nieczystych zagrań, a sam Gates wielokrotnie mówił/pisał, że jest gotów iść po "trupach" do celu. A czarny marketing jest najlepszą metodą. Tekst że PS3 ma mieć o połowę mniejsze możliwości graficzne niż X360: "The graphics performance is roughly half that of the Xbox360. (Approximately 275 million tris/sec vs. their rival's 500 million tris/sec.)" - buahahaha, buahahahaha, buahahaha, co za kretyn to wymyślił? Moore? Naprawdę... skończcie już tymi debilnymi plotkami - poczekajcie na premierę i wszyscy zobaczą że nagle się okaże (ku wielkiemu zdziwieniu), że konsolka Sony pożre X360 na śniadanie. Microsoft po prostu widzi dobrze, że X360 w dłuższym okresie będzie miał ciężką sytuację jeżeli chodzi o technologiczne rywalizowanie z Sony, stąd pewnie te wszystkie ploty które co trochę gdzieś "wyskakują" ni z (pipi) w sieci. Problem w tym, że tak za 2-3 lata różnica jakościowa w grach jeśli chodzi o PS3 i X360 będzie widoczna, bo X360 ma zbyt wiele ograniczneń (brak porządnego nośnika danych, standardowy brak twardego dysku, słabszy procesor i słabszy chip graficzny). A może to po prostu wynika z tego, że X360 jest zwyczajnie szpetny? Trudno powiedzieć, ale może to wypływa z tego rodzaju kompleksów. Tak czy inaczej tyle czarnego marketingu ile popłyneło pod kierunkiem PS3, to jeszcze nie było chyba w wypadku żadnej konsoli.

ojej - oprocz zlego niedobrego MS dodaj do listy spiskowcow jeszcze Zydow i masonow - bo to jest afera grubymi nicmi szyta...
zapewne szef teamu Starbreeze(Chronicles of Riddick), ktory osmielil sie powiedziec ze obie konsole to wspanialy kawal hardware'u, obie maja zblizona moc i roznic w grafie sie nie dopatrzymy, tez zapewne byl oplacony przez Microsoft..podobnie inni developerzy, ktory maja takie same zdanie..wszyscy dostali przelewy od MS LOL...no ale ty wiesz lepiej, bo przeciez co moze o grafie powiedziec szef teamu, ktory zrobil bezapelacyjnie najladniejsza gre poprzedniej generacji..szacun dla ciebie za twą mądrosc i wiedze o_O
doszly mnie sluchy ze to MS celowo spiepszyl Motorstorma zeby nie wygladal jak render sprzed roku..ale cii bo to TOP SECRET ninja.gif
co wiecej - raport IBM'a, ktory przedstawil w miare jasny obraz tego ile dokladnie flopow targa PS3(1.33 TFLOPA - mialo byc 2 ) byl calkowicie stworzony przez pracownikow MS ninja.gif ale wiesz o tym tez cicho sza
a tak wogole to gdzie teraz sie podziali ci wszyscy smieszni krzykacze ze Xbox 360 to nic innego jak Xbox 1.5 o_O zapewne MS oplacil cyngli i wszyscy zostali zlikwidowani... nawet sam Kutaragi jakos dziwinie przycichł i o dziwo juz nie uzywa tego sformułowania..

a skoro juz tak wytykasz zacofanie technologiczne 360tce to przyjrzyj sie jeszcze raz cyferkowm, ktore notabene nie powinny interesowac zadnego konsolowca..no ale skoro przy tym jestesmy to zauwaz ze BR X2(8MB/s) ma wolniejszy przesyl danych od DVDX12(12Mb/s), system operacyjny w PS3 "zjada" 1 SPE i 96 mb w 360tce korzysta z 32 mb i 5% 2 rdzeni, RSX rusza 211,2GFLOPS a Xenos 240GFLOPS. RSX za to ma 24 potoki teksturujace i wyzsze taktowanie ale Xenosa za to cisnie 48 potokow shaderujacych i tak dalej i tak dalej..standardowa wojna na cyferki, ktora NICZEGO nie udowadnia - bo od tego sa gry.
dlatego zamiast obrzucac jadem w co drugim poscie 360tke - docen oba sprzęty bo sa tego warte...
zdejmij klapeczki z oczu i zobacz ze oba sprzęty mają/będa miec wspaniale gry...i obie konsolki sa jak najbardziej warte kupna..
a kompleksy to chyba lapia Sonyboje bo widze ze cisnienie im niezle skacze w majtach po takich zwyklych bredniach ktore wypiusuje brukowy theinquirer...
Ural
Pewnie masz 12 lat stąd i kiepskie przyswajanie i rozumienie słowa pisanego. Zatem dziecko drogie, owe "spiski" które opisałem to ciągłe kłamliwe ploty pojawiające się na temat PS3 z zadziwiającą regularnością. Przypadek? Oczywiście że nie - wiadomo że takie rzeczy wypływają od konkurencji. A że największą konkurencją dla X360 jest PS3 i odwrotnie, to raczej sprawa jest dość oczywista.

W kwestii parametrów - nie rozśmieszaj mnie nawet - nie masz pojęcia o czym piszesz. Cyferki nie powinne interesować konsolowca? Buhahahaha. Xenos 240 gigaflopów? Tarzam się w tej chwili po ziemi ze śmiechu. Po prostu uwielbiam takich laików jak ty co wyskakują w środek dyskusji, nie mają pojęcia o czym piszą i próbują robić za ekspertów. Jeżeli chodzi o owego "Xenosa" to ma mysli pewnie miałeś Xenona. Ten ma ledwie 115 GFS, z kolei Cell 218, czyli prawie 2x więcej. Co do kart graficznych mój drogi, to jakie GigaFlopy? Teraflopy jak już - RSX ma 1.8, zaś Xenos (tak, tak mój drogi, Xenos) 1 Tefaflopa. Co do potoków to chyba za mało się znasz na kartach graficznych, bo byś wiedział że ich wpływ jest minimalny. Widać to zresztą po specyfikacjach obu chipów - pod praktycznie każdym względem RSX przewyższa Xenosa.

Nie chce mi się wymieniać wszystkiego i prostować każdej bzdury jaką napisałeś, bo 1) zbyt mnie rozbawiłeś, 2) z racji na to że piszesz bzdury nie jesteś partnerem do dyskusji, 3) najlepiej zobaczyć sobie zestawienie z Wikipedii, które chyba wyjaśnia wszystko:

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of...n_game_consoles <- znajdź mi tam tych 240 GigaFlopów Xenosa - czekam z niecierpliwością. A jak nie znajdziesz to już się nie wtracaj ze swymi światłymi inaczej uwagami, bo odwalasz w tym momencie totalną żenadę kompromitując się w ten sposób. Powinieneś chyba nieco poczytać o konsolach, a już zwłaszcza o tych o których próbujesz dyskutować.

---

Natomiast dla zainteresowanych przetłumaczony wywiad z Kenem Kutaragim:

http://banzai.gamephone.pl/index.php?optio...d=328&Itemid=63
sentinel
QUOTE(YETI @ 8 06 2006, 11:22) *

tzn. co niby "wyjaśniono", bo żadnej z wcześniejszych informacji podanych przez kutaragiego nie zaprzeczono (wręcz przeciwnie).
SM1
QUOTE(sentinel @ 8 06 2006, 13:05) *

tzn. co niby "wyjaśniono", bo żadnej z wcześniejszych informacji podanych przez kutaragiego nie zaprzeczono (wręcz przeciwnie).

Senti – prowokator z Ciebie żaden hehehehe
Olafelum delfin Um
Jak macie ochote rozmawiac o kompach to wynocha z tego dzialu censored2.gif
sentinel
QUOTE(SM1 @ 8 06 2006, 13:08) *

Senti – prowokator z Ciebie żaden hehehehe

no myślę, bo tu miejsca na prowokację nie ma - to suche fakty. :-)

QUOTE(Olafelum delfin Um @ 8 06 2006, 13:10) *

Jak macie ochote rozmawiac o kompach to wynocha z tego dzialu :censored2:

hehe, zastanawiałem się kto pierwszy to napisze. ;-P
xelloss
Ural, sprowadzasz dyskusję do beznadziejnej pyskówki. "Hahahahaha nie masz pojęcia o czym piszesz, hahahahaha masz dwanaście lat, hahahaha PS3 jest de best i ja mam rację hahahahaha". Powoływanie się na wikipedię jako jedyne i niezaprzeczalne źródło wiedzy też nie jest najlepszym rozwiązaniem do ukazania wyższości własnych argumentów, bo każdy wie, jak są opracowywane hasła na Wikipedii.

Jeśli chodzi o liczby Flopsów podane przez Ryo, to są one jak najbardziej prawdziwe, ale dotyczą programowalnej części GPU (shaderów). Chyba że chcesz się kłócić z oficjalnymi danymi od Sony i MS, które mogę przytoczyć:

Xenos: http://news.teamxbox.com/xbox/8862/Xbox-36...board-Revealed/
a konkretnie ten slajd:
http://media.teamxbox.com/dailyposts/xbox3...es_slide_09.jpg
Wyraźnie widać, że ta liczba jest prawdziwa. Jeśli to nie ci wystarczy, to postaram się poszukać jakiś stary wywiad z kolesiem z ATi, który również podaje tę liczbę wprost. Ale mam nadzieję, że nie będę musiał tego robić, bo przeszukiwanie archiwum internetu jest doyć upierdliwe.

RSX:
Tutaj masz slajd z Game Developers Conference:
http://www.watch.impress.co.jp/game/docs/2...329/3dps309.jpg
384FLOPS/clock po wymnożeniu przez częstotliwość RSX (550MHz) da wartość nie inną jak 211,2GFLOPS.

Jeśli uważasz, że te dane są nieprawdziwe, to prosiłbym o ich merytoryczne zanegowanie, a nie poprzez "buahahaha" czy "na wikipedii tego nie ma".

Jeśli chodzi o wartość 275M Tri/s to również nie zanegowałeś tej informacji w sposób sensowny, a jest prawdziwa. NV47 ma setup limit 1 trójkąt na dwa cykle zegara i w RSX nie jest to zmienione. Nie trzeba być znowu geniuszem, żeby obliczyć, że da to właśnie liczbę podaną przez TheInquirer. Setup limit dla Xenosa to jeden trójkąt na jeden wierzchołek, co daje właśnie 500mln/s. Liczba 1.1mld/s podana przez nVidię dla GF7800GTX512 wlicza też to, co mogą obliczyć vertex shadery, stąd to całe zamieszanie. Xenos może mieć teoretycznie 48 vertex shaderów, więc wartość maksymalna byłaby jeszcze większa.;]

Oczywiście w obu GPU ilość polygonów w grach będzie odległa od wartości maksymalnej i do siebie zbliżona, więc nie jest to wada RSXa (nawet bym powiedział, że dotychczasowe gry na PS3 niczym nie ustępują pod względem geometrii grom na 360).

Ogólnie specyfikacje podane przez producentów konsol w wielu miejscach są zmanipulowane (np. de facto teoretyczny limit FLOPSów dla Xenona to nie jest 115GFLOPS, a koło 80 - jeden rdzeń w Xenonie może wykonać tylko dwie instrukcje w cyklu zegara, a żeby wykonać te 115FLOPS, musiałby wykonywać 3 instrukcje - ale oczywiście 115 ładniej wygląda niż 80. Podobna sytuacja dotyczy rdzenia PPE z Cella. Nie wiem jak jest z SPE). Zresztą liczby wyrwane z kontekstu też niczego nie dowodzą, tylko twierdzenie, że RSX jest pod praktycznie każdym względem jest lepszy jest śmieszne.

Więcej nic nie piszę, tylko dodam, że zgadzam się z argumentem Ryo, że wszystkiego dowiodą gry i to one pokażą, na co przekładają się specyfikacje.

The proof of the pudding is in the eating.smile.gif
Ryo-San
@uralku widze ze xellos juz ci wszystko wytlumaczyl a na przyszlosc lolu ogranicz swoje teksty typu
Pewnie masz 12 lat stąd i kiepskie przyswajanie i rozumienie słowa pisanego. Zatem dziecko drogie

czy rownie inteligentne "buhahahaha" czy nadmierna uzywanie slowa laik - ktorym widze jest kazdy kto ma odmienne zdanie od twojego - zapewne szef Starbreeze tez jest laikiem...
tak wiec na przyszlosc albo dyskutuj z kims na poziomie albo zamknij pape bo jezeli znowu wyskoczysz z rownie "inteligentym" postem to ci go skasuje..a jak dalej bedziesz jęczal to wylacze ci mozliwosc postowania i forum bedziesz mogl sobie jedynie przegladac bez durnych komentarzy typu "buhahaha" ohmy.gif
nie, nie dlatego ze do mnie szczekasz tylko dlatego ze nie dorosles jeszcze to inteligentnej wymiany zdan..naucz sie dyskusji na poziomie chlopcze to porozmawiamy..a na chwile obecna E.O.T z tobą moj ty znaffffco

QUOTE(ural)
Cyferki nie powinne interesować konsolowca? Buhahahaha.

wiesz myslalem ze ludzi zwiazanych z konsolami interesuja gry a jak ktos dowartosciowuje sie cyferkami to jego sprawa..jak komus staje na sam mysl o teraflopach to idzie tylko pogratulowac

a teraz idz i strzel jakis swoj wyklad 12latkom - moze to kupią
Pablo_el
QUOTE(ural @ 8 06 2006, 06:55) *

Co do potoków to chyba za mało się znasz na kartach graficznych, bo byś wiedział że ich wpływ jest minimalny.

To zdanie bardzo ladnie pokazuje kto tu ma 12 lat i nie ma pojecia co to jest potok wykonawczy procesora.

Jak ja nie lubie fanboyow censored2.gif

Moze dogrzebal sie ktos ile potokow ma miec RSX? Tez 16 jak 7800 GTX? Bo z tego co widzialem to Xenos ma mniej niz "odpowiednik" ATi (10 vs 12)

Zastanawiam sie tez czy bedzie wersja RSX oparta na 7950 GX2 - to by dalo niezlego kopa PS3 smile.gif
YETI
QUOTE(Pablo_el @ 8 06 2006, 23:52) *

Zastanawiam sie tez czy bedzie wersja RSX oparta na 7950 GX2 - to by dalo niezlego kopa PS3 smile.gif

http://www.technewsworld.com/story/50939.html

Co do tej plotki o słabym RSX, oczywiscie nasze PROFESJONALNE servisy pokruju wp.pl czy onet podchwyciły juz tą brednie, a najlepsze sa komentarze...naprawde zal mi tych ludzi
http://gry.onet.pl/4,6,8,2288729,0,0,forum.html
xelloss
Z pierwszego linka Yetiego:
Although the new 7950 may be using some of the same technology that powers the Nvidia graphics of Sony's (NYSE: SNE) Latest News about Sony next-generation gaming console PlayStation 3, the new high-end desktop graphics card is not the same technology as the PS3 graphics silicon, according to Burke.

"This is a desktop GPU part, it's not part of what we're working on with Sony on PS3," he said.

Czyli jednak będzie to stare dobre NV47, nic się w tej materii nie zmieniło.

Moze dogrzebal sie ktos ile potokow ma miec RSX? Tez 16 jak 7800 GTX?

Mógłbyś sprecyzować pytanie?
Emet
@ Yeti > Nie tylko Tobie. Jak czasami jeszcze poczytam szperając w google jakieś wypowiedzi na forum pecetowym to.. ehh szkoda słów czasami.
Pablo_el
Mógłbyś sprecyzować pytanie?

ze screena ktorego podales widac ze Xenos ma miec 10 potokow (10 pixeli w jednym cyklu zegara jest obrabiane w przeciwienstwie do 12 w X1900 XTX)

Pytanie - ile potokow (pipelines) ma miec RSX? Czy tez 16 jak w 7800 GTX czy moze mniej jak w przypadku chipa ATi?

Czyli jednak będzie to stare dobre NV47, nic się w tej materii nie zmieniło.

Tyle ze w SLI co troche jednak zmienia wink.gif klik

Nvidia przygotowuje oficjalna implementacje Quad SLI -> czyzby to te "Future upgrades" o ktorych wspomina Ken K. ?
xelloss
ze screena ktorego podales widac ze Xenos ma miec 10 potokow (10 pixeli w jednym cyklu zegara jest obrabiane w przeciwienstwie do 12 w X1900 XTX)

Tm nic takiego nie jest napisane. Chodzi tam o to, że Xenos ma 10 operacji zmiennoprzecinkowych na ALU. Ale domyślam się, że chodziło tobie o ROP - Xenos ma ich 8, X1900 16. Czyli Xenos ma 8pixeli w cyklu i 4Gigapixel/s, ale ta wartość nie maleje, gdy się włącza AA.
Pytanie - ile potokow (pipelines) ma miec RSX? Czy tez 16 jak w 7800 GTX czy moze mniej jak w przypadku chipa ATi?

Czytałem spekulacje, że RSX może też mieć 8ROP, ale patrząc na to, jak niewiele zmienili w stosunku do G70 w pozostałych aspektach, to stawiam, że jednak RSX ma 16ROP.
PePeP
Hmm przede wszystkim użycie słowa potok jest dosyć dyskusyjne, nie wszyscy mówiąc "potok" maja to samo na myśli - niektórzy myślą o pixel shaderach (dlatego uważa się np GF 7900 za karte 24 potokową), niektórzy mówią o ropach, inni jeszcze uwzględniaja liczbe vertex shaderów albo zakładają że musi byc zachowana jakaś zależność - stosunek ilości jednych do drugich. Jednak takie analizowanie sprawy jest dosyć kłopotliwe, zwłaszcza biorąc pod uwage odmienność układu ATI od dotychczasowych rozwiązań. Trudno jest także ocenić jak duży wzrost wydajności może przynieść zastosowanie zunifikowanych shaderów czy 10 MB EBDED RAM (jeśli są jakieś literówki to sorki). Co do RSX'a ja obstawiam że jest to prawie to samo co GF 7900GTX (ew. lekko podciągnięty w paru aspektach). Należy jednak pamiętać że RSX ani nie ma tak szybkiej pamięci jak PC karty, ani 256 bit magistrali. Ocenianie wydajności wielordzeniowych procesorów jest już totalnym bezsensem - wszystkie liczby są odpowiednio mnożone przez liczbe rdzeni i wątków, a w rzeczywistości i tak więszkość rzeczy robi 1 rdzeń, ewentualnie 2 wiec zachwycanie się ich "maksymalnymi możliwościami" jest całkiem bezsensu, ponieważ nie ma możliwości w takim rodzaju software'u jakim są gry, wykorzystywania wszystkich rdzeni na maxa. Nie wiem po co te wszystkie dyskusje, za jakieś 2 lata powychodzą gry wyciskające max ze sprzętu i wtedy będzie wszystko jasne. PS3 pewnie będzie troche mocniejsze, ale nie wydaje mi się żeby przewaga była znacząca.
Baraba
Mam takie pytanko jak byście mogli opowiedzieć to był bym dzwięczny bardzo:)
Czy PS3 bedzie można podłączyć do TV przez gniazdo Component czy tylko HDMI?(chodzi o 720p), bo ostatnio w media widziałem w promocji ten oto telewizorek
http://www.allegro.pl/item108079853_lg_27_..._gw_24m_ce.html
w cenie 1950 zł. Jedynym problemem jest to że nie posiada wejścia HDMI
Trzcina
O ja... pomysl troche. Sony w tanszej wersji nie bedzie dawalo wyjscia hdmi... czy w takim wypadku moga nie dac componenta? Posiadacz takiej konsoli nie moglby grac w ogole w HD... Troche zastanowienia sie nie boli.

Oczywiscie ze bedzie mozna grac na komponencie, zreszta co to ma za znaczenie co znajduje sie 'po drugiej stronei kabla'?... Jak chcsz to mozesz sobie nawet do antenowego wyjscia podlaczyc (ciekawe tylko kto taki kabel zrobi...).
konrado0905
a nie wiecie jak to bedzie z podlaczeniem do monitora??
Master Pain
juz kiedys bylo pytanie odnosnie monitorow. tak, mozna podlaczyc do monitora - albo przejsciowka wowczas, albo monitor z odpowiednim wejsciem.
Alpha Trion
QUOTE(sentinel @ 8 06 2006, 13:05) *

ja bym sie tak tym nie przejmowal bo dla gracza ten caly temat znaczy tyle co zeszloroczny snieg , raczek nie bedzie trzeba dokupowywac ramu zeby poszly nowe gry na ps3 bo to by bylo dla nich jak strzal we wlasne kolano . Osobiscie mnie piardy Kutaragiego nie obchodza nic a nic , bardziej mnie obchodzi np FFXIII
O!
sentinel
QUOTE(Alpha Trion @ 14 06 2006, 12:17) *
Osobiscie mnie piardy Kutaragiego nie obchodza nic a nic , bardziej mnie obchodzi np FFXIII
O!

no ba, jedyne słuszne podejście... :-)
Emet
Kiedyś było coś wspominane o pamięci w PS3. Konkretnie o VRAM. RSX ma 256MB GDDR3 @ 700MHz. I właśnie jest to dosyć mało niby, z tym, ze faktycznie to najszybsze karty na rynku PC mają faltyczną szybkość pamięci rzędu 700-800MHz. Ponieważ są 2 sposoby oznaczenia. W specyfikacjach i reklamach jest podawane np.1500MHz ale faktyczna prędkość to 750MHz. I teraz ciekawe jak jest z tą pamięcią w PS3. Albo jest to odpowiednio 700/350 lub 1400/700. Zapomnaiłem profesjonalna nazwę. Ale może jest tu ktoś kto się FAKTYCZNIE ZNA na tym, ale nie jakiś samozwańczy "spec".
Alpha Trion
hehe a wy dalej z tymi megahercami

gddry w kartach graficznych maja 2x mnoznik dlatego ze ddr ma podwojne takty po opadajacym a nie tylko wzrastajacym zboczu , i mhz to dopiero jeden factor wydajnosci , dalsze sa szybkosci rejestrow procesora+algorytmy read/write (np najbardziej znany nvidia lightspeed) , w PC stosuje sie tez technologie dual-chanell czyli 2-kanalowe pamieci ktore moga dostac boost rzedu do 30% ale to tez zalezy w jakich aplikacjach glownie CAD/CAM , i nie ma co porownywac ramu w konsolach do PC gdzie mozesz go wlozyc rzedu 3 giga i wiecej , wiec beda zawsze wydajniejsze niz te 256 czy 512 mb w konsolach current gen
to jak z rozmiarem cycorow - mozesz miec rozmiar A , kupisz sobie DD z push-up ale dalej bedziesz miec rozmiar "sportowy" , juz tak tlumacze zeby przecietny zdrowy facet zalapal happy.gif
PePeP
W PS3 są 1400/700 jednak ich przepustowość jest o połowe mniejsza niż tych w PC, co ma duże znaczenie przy wysokich rozdzielczosciach i FSAA. Wynika to z 128 bitowej szyny danych. W grafikach na PC masz 256x700x2/8 co daje ok 44,8 GB/s. W PS3 masz 128x700x2/8 co daje ok 22,4 GB/s. RAM systemowy jest na PC dużo wolniejszy niż XDR, jest go jednak dużo więcej (nieraz 2GB) przez co można do niego po prostu raz wszystko załadować i spokój. Dlatego prędkość RAMu w PS3 nie daje PS3 jakiejś niesamowitej przewagi, po prostu pozwala zniwelować (a przynajmniej takie jest założenie) jego niewielką w sumie (256MB) ilość. Podobne rozwiązanie jak na swoje czasy było w PS2, i dobrzy programiści potrafili z tego skorzystać.
KILL
Ludzie co to sie z was porobilo wacko.gif zaczynacie gadac jak starzy pececiarze ,, ps3 ma wiecej tego Xbox tego , u mnie gry beda ladniejsze a u mnie wydajniejsze laugh.gif ludzie przystopujcie zapomnieliscie czym jest naprawde konsola tongue.gif
Alpha Trion
nie brachu to panowie z Sony powoli zapominaja , jedynie Nintendo serwuje konsolowe zabawki pelna gemba , widziales kiedy zeby ktos sie podniecal specjalnie bebechami Wii? bardziej ludzi jaraja te ich gry i kontrolery i oto chodzi . Tylko niestety ludzie maja w dupaku Niny ( w wiekszosci) i wola sie podniecac cyferkami i tym ze konsola moze mi usmazyc jajecznice i sluzyc za dmuchana lale ... closedeyes.gif
McDrive
QUOTE(Alpha Trion @ 16 06 2006, 12:07) *

i tym ze konsola moze mi usmazyc jajecznice

Wiesz ja tam lubie jajecznice, ale jakoś mi sie nie chce jej prygotowywać ,a jeżeli jak to ty piszesz PS3 zrobi ją za mnie to super laugh.gif laugh.gif laugh.gif
YETI
Sony dismisses rumours of PlayStation 3 downgrade
http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=65545
Hela
QUOTE(YETI @ 16 06 2006, 15:32) *
I dobrze, bo mimo wszystko troche sie martwilem, ze wyskocza z jakas 'niespodzianka' i cos zredukuja.
Emiel
QUOTE(Hela @ 16 06 2006, 19:07) *

QUOTE(YETI @ 16 06 2006, 15:32) *
I dobrze, bo mimo wszystko troche sie martwilem, ze wyskocza z jakas 'niespodzianka' i cos zredukuja.

Mogli by wyskoczyć z niespodzianką i zredukować cenę wink.gif .
PePeP
To że negują plotki to nie znaczy, że te plotki nie są prawdziwe. Mimo wszystko duży, 8 rdzeniowy (1PPE+7SPE), procesor to nie lada wyzwanie technologiczne. W końcu musi się to dać wyprodukować w rozsądnej cenie, z minimalną ilością "odrzutów" (a nie że 3/4 idzie do kosza), do tego musi taki procek jeszcze nie grzać się przesadnie (kto ma 2 rdzeniowego Pendium D albo 360'ke wie że to jest pewien problem). Moim zdaniem SONY poświęca czas na dementowanie takich plotek własnie dlatego że brzmią wiarygodnie. Jestem pewny, że gdyby z produkcją Cell'a nie bylo żadnych kłopotów to PS3 znalazłoby się w sprzedaży dużo szybciej. Przed E3 redukcją HDMI z 2 do 1 czy nawet zero portów (w przypadku tańszej wersji konsoli) też się nie chwalili i do końca zapewniali że w każdej konsoli będzie 2xHDMI i wogóle milion innych bajerow. Dopóki devkity nie zaczną chodzić z 3,2 GHz (teraz cyba chodzą z 2,8 o ile mi wiadomo) to można być podejrzliwym.
YETI
QUOTE(PePeP @ 16 06 2006, 20:33) *

Jestem pewny, że gdyby z produkcją Cell'a nie bylo żadnych kłopotów to PS3 znalazłoby się w sprzedaży dużo szybciej. Przed E3 redukcją HDMI z 2 do 1 czy nawet zero portów (w przypadku tańszej wersji konsoli) też się nie chwalili i do końca zapewniali że w każdej konsoli będzie 2xHDMI i wogóle milion innych bajerow. Dopóki devkity nie zaczną chodzić z 3,2 GHz (teraz cyba chodzą z 2,8 o ile mi wiadomo) to można być podejrzliwym.

PS3 wystartuje dopiero w listopadzie głównie ze wzgledu na BR, po drugie firmy zainteresowane pisaniem gier na PS3 od kilku miesiecy sa w posiadani dev-kitów z gotowym juz CELLem(3.2 GHz) i RSX.

PS. Pod koniec maja firmy miały otrzymac juz ostateczna wersje dev-kitów, z BR i nowym padem, z wypowiedzi min. UbiSoftu (wypowiadali sie na temt RSX i BR) wynika ze firmy juz pracuja na ostatecznych devikatach.
Wiec roznego rodzaju plotki o 2.8 GHz w CELLu i podobne brednie mozna sobie darowac.
Pablo_el
QUOTE(PePeP @ 16 06 2006, 14:33) *

do tego musi taki procek jeszcze nie grzać się przesadnie (kto ma 2 rdzeniowego Pendium D albo 360'ke wie że to jest pewien problem).
pentiumki sie grzeja bo maja taka architekture - moga spokojnie pracowac w 80 C i nic im sie nie stanie. Tak wiec argument zupelnie nie trafiony. Tym bardziej ze Athlony X2 chodza duza chlodniej i sa wydajniejsze w grach.

X360 sie grzeje bo pocieto koszta gdzie sie da tak aby nie zanizyc wydajnosci (zasilacz i chlodzenie - dwie rzeczy na ktorych najszczesciej oszczedza np Dell i inne badziewne firmy)
Ural
QUOTE(Emet @ 15 06 2006, 13:40) *

Albo jest to odpowiednio 700/350 lub 1400/700. Zapomnaiłem profesjonalna nazwę. Ale może jest tu ktoś kto się FAKTYCZNIE ZNA na tym, ale nie jakiś samozwańczy "spec".

Czyli powiadasz nie ktoś taki jak ty? laugh.gif
PePeP
QUOTE(Pablo_el @ 16 06 2006, 22:59) *

QUOTE(PePeP @ 16 06 2006, 14:33) *

do tego musi taki procek jeszcze nie grzać się przesadnie (kto ma 2 rdzeniowego Pendium D albo 360'ke wie że to jest pewien problem).
pentiumki sie grzeja bo maja taka architekture - moga spokojnie pracowac w 80 C i nic im sie nie stanie. Tak wiec argument zupelnie nie trafiony. Tym bardziej ze Athlony X2 chodza duza chlodniej i sa wydajniejsze w grach.

X360 sie grzeje bo pocieto koszta gdzie sie da tak aby nie zanizyc wydajnosci (zasilacz i chlodzenie - dwie rzeczy na ktorych najszczesciej oszczedza np Dell i inne badziewne firmy)

Athlony się nie grzeją bo mają rzeczywisty zegar dużo niższy, nieraz od 1,8 do 2,4 GHz. Cell ma mieć rzeczywisty 3,2 GHz. Poza tym nie wiem dlaczego uważasz że w 360 (tak jak w innych badziewnych firmach) zaoszczędzono na chłodzeniu - duży radiator z heat-pipe'em nie jest jakimś bardzo tanim rozwiązaniem. Akurat Sony potrafi dużo bardziej oszczędzać na jakości, co dało się odczuć i po zasilaczach i po napędach DVD, jak i szeroko rozumianej jakości materiałów (plastików) w PS2. Moge się założyć o 0.5L że PS3 też będzie miało zewnętrzny zasilacz i że będzie dosyć "ciepłe".
Baton
Ważne zeby tak czy siak działała smile.gif a i wiecie jedynie jest opcja b) czyli czekanie 4 lata na mniejszą wersję tak jak miało to miejsce z PSX na PSone i PS 2 na PStwo albo PS 3 na PStre(??) tongue.gif no i PSP2 o zbiliżonych czestotliwościach do PS3 ( PS2 333mhz PSP 222MHZ ) tongue.gif nie ma to jak czekanie na nowe technologie których i tak się niekupi ze wzgedu na cene a jak stanieją to okarza się przestarzałe hehe happy.gif
Emet
QUOTE(ural @ 17 06 2006, 10:52) *

QUOTE(Emet @ 15 06 2006, 13:40) *

Albo jest to odpowiednio 700/350 lub 1400/700. Zapomnaiłem profesjonalna nazwę. Ale może jest tu ktoś kto się FAKTYCZNIE ZNA na tym, ale nie jakiś samozwańczy "spec".

Czyli powiadasz nie ktoś taki jak ty? laugh.gif

Dobrze, ze sie pojawiłeś. Właśnie o ciebie dokładnie mi chodziło...
Pablo_el
QUOTE(PePeP @ 17 06 2006, 08:39) *

Athlony się nie grzeją bo mają rzeczywisty zegar dużo niższy, nieraz od 1,8 do 2,4 GHz. Cell ma mieć rzeczywisty 3,2 GHz. Poza tym nie wiem dlaczego uważasz że w 360 (tak jak w innych badziewnych firmach) zaoszczędzono na chłodzeniu - duży radiator z heat-pipe'em nie jest jakimś bardzo tanim rozwiązaniem. Akurat Sony potrafi dużo bardziej oszczędzać na jakości, co dało się odczuć i po zasilaczach i po napędach DVD, jak i szeroko rozumianej jakości materiałów (plastików) w PS2. Moge się założyć o 0.5L że PS3 też będzie miało zewnętrzny zasilacz i że będzie dosyć "ciepłe".

Athlony nawet z takim samym zegrarem ( po OC) wydzielaja duzo mniej ciepla niz intel - kwestia architektury (dlugosc potoku wykonawczego) i Vcore.

Heatpipe to jusz standart. Dobre chlodzenia maja od 3 do 6.

Sony jak zwykle da badziewny czytnik (ktory jest badziewny jak sie uzywa nagrywanych plyt - z orginalami rzadko sa klopoty), kiepski plastik na obudowe, powycina polowa wejsc w ubogiej wersji ale sprzet bedzie dzialac i nie bedzie trzeba go oddawac do serwisu bo dziala niestabilnie po 24 godzinnej sesji w FF.

Jezeli PS3 bedzie miec zewnetrzny zasilacz to dobrze - mniejsza temperatura w srodku.
McDrive
QUOTE(Pablo_el @ 17 06 2006, 23:39) *

nie bedzie trzeba go oddawac do serwisu bo dziala niestabilnie po 24 godzinnej sesji w FF.

A kto ci karze grać 24h na dobe. Poza tym nie wiesz jak będą teraz chodzić czytniki w PS3.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.