QUOTE(KILL @ 20 08 2006, 11:01)

QUOTE(styxq @ 18 08 2006, 13:42)

to dobra nowina M$ od samegpo początku twierdzil ze dvd im wzupelnosci wystarcza dog gier i widac są konsekwentni mam nadzieje ze pokazam nam nieraz co mozna upchnąc na pozornie tak przestazaly nosnik.
M$ nie sciemnia tak jak panowie w Sony oni wiedza co mowia a nosnik DVD ( zwlaszcza 9GB dwywarstwowy) wystarczy na gry przez dlugi czas gdyz M$ nie pruznuje i wymysla coraz lepsze sposoby kompresji textur dzwieku , niedawno zaprezetowano demo gry zblizonej graficznie do DOOM3 zajmujace 300 kb

, nie mowie bo gry moga troche na tym ucierpiec ( powtarzalnosc textur na danym poziomie ) ale przynajmniej widac ze dzialaja a nie jak Sony przechwala sie jakie to potezne technologie nie posiadaja ... przez wiele lat bylem i dalej jestem fane a nawet fanbojem Sony ale niestety jak widze jak nieudolnie zaczyna postepowac ta firma to zal mi dupe sciska) nie bede juz wspominal o kopiowaniu cudzych pomyslow...
Nie masz pojęcia o czym piszesz. Demo które masz na mysli, nie miało 300kb, tylko mniej niż 100kb - chodzi o produkcję scenową .Kkrieger, którą nota bene swego czasu opisałem w swoim "blogu"
http://banzai.gamephone.pl/index.php?optio...7&Itemid=64 - jest tam też plik do ściągnięcia jeśli ktoś chce. Domyślam się, że mówimy o tej samej produkcji, a nawet jeśli nie (w co wątpię), to nie ma to znaczenia. Kkrieger nie stosuje kompresji (jedynie standardową kompresję kodu) - chyba nie sądzisz, że grę pokroju Doom III da się upakować choćby w 2MB. Zastosowano stary i znany na scenie trik, mianowicie generowanie danych za pomocą kodu - na scenie są np. intra mające 256 bajtów (mieści się w tym muza i tunel 3d). Kkrieger zajmuje tak mało, bo wszystko jest generowane przez kod, czyli innymi słowy po uruchomieniu pliku exe, który ma 96kb, cała zawartość jest wyliczana wedle skomplikowanych wzorów i zapisywana na dysku twardym - w rzeczywistości ta produkcja zajmuje kilkaset MB - dopiero jak wygenerują się obiekty i inne duperele, to gra się odpali (dlatego cały proces uruchomienia programu trwa stosunkowo długo - nie pamiętam ile dokładnie, bo dawno tę grę odpalałem). Ponadto grafika nie jest taka jak w Doomie III - nawet nie jest zblżona - po prostu zastosowane są podobne efekty graficzne, natomiast obiekty bardziej przypominają pierwszego Quake'a. Tyle w kwestii formalnej. Natomiast co do nośnika, to już po tym co napisałem widać, że nie ma to racji bytu na X360 - bo po prostu gry muszą być robione jak na wersję Core, czyli wersję bez HDD - innymi słowy nie ma gdzie wrzucać wygenerowanych danych graficznych, muzycznych, itd. - te dane muszą już być na płytce. Ponadto ponieważ nie mówimy tutaj o kompresji, tylko skomplikowanych algorytmach, to gra pokroju Dooma 3 robiona w ten sposób pewnie miałaby cykl produkcji rzędu 10 lat. Są różne metody kompresji, ale kompresja z grubsza da nam tylko 50% oszczędności - zakładając, że nie decydujemy się na utratę jakości danych, tj. nie wrzucamy muzyki jako mp3, tekstur w gorszej jakości, itd. - zresztą nie nazwałbym tego do końca kompresją, bo kompresja nie powinna oznaczać utraty jakości danych, a mp3 i odpowiedniki to jest utrata jakości. Można więc upchać rzeczywiście ciut więcej na płytce DVD - nawet dwuwarstwowej, choć trzeba wziąć pod uwagę kwestię dekompresji (zajmuje ona czas), co oznacza dłuższe loadingi - niemniej nawet z tych niecałych 9GB nie wyciągnie się 50GB, czy 30GB - tym bardziej, że i na tamtych nośnikach można stosować przecież kompresję. Jeśli chcesz mieć idealny dźwięk audio w systemie Dolby Pro Logic II, tekstury w rozdzielczości pod 1080p, no to niestety - zajmuje to miejsce. Zwykła płyta DVD (nawet dwuwarstwowa), to za mało. Tomb Raider Legend zajmował już 9GB. A to dopiero początek. Przypominam, że początkowo na PS2 gry wychodziły na zwykłych CD i też ludzie się pukali w głowę. Wystarczy parę cut-scenek prerenderowanych w 1080p by mocno nadwątlić objętość takiej płytki. Że wykorzystanie tego wszystkiego to śpiewka przyszłości? Na pewno tak, ale i niedalekiej - stawiam, że za góra 2-3 lata producenci będą zapełniać te Blu-Raye - po prostu miejsca nigdy dosyć. Zresztą możliwe, że po prostu producenci będą wrzucać na początku dane nieskompresowane na płytki, a to będzie miało niebagatelne znaczenie przy loadingach, które jakoby na PS3 mają trwać po parę sekund - to by miało sens, bo nie trzeba dekompresować danych w locie. Ogólnie rzecz biorąc BD to świetne rozwiązanie - Microsoft po prostu chciał wcześnie wypluć konsolę na rynek - gdyby X360 wychodził teraz, to miałby czytnik HD - tylko rok temu technologia ta była zbyt droga (zresztą dalej jest), a Microsoft chciał sprzedawać X360 po atrakcyjnej cenie, co więcej zależało mu oczywiście na szybkiej produkcji konsoli, a z niebieskim laserem jak wiadomo są problemy i produkcja konsol trwałaby znacznie dłużej (jakby nie było, X360 to jedyny aktualnie next-gen na rynku). Microsoft postapił słusznie z własnego punktu widzenia, Sony z kolei postawiło na dzieło ambitne, jakim jest PS3 (nie można temu zaprzeczyć) - pytanie czy nie nazbyt ambitne. Moim jednak zdaniem czas będzie działał na korzyść PS3 - za te 3-4 lata zmienią się standardy - konsola Sony będzie je obsługiwać, zaś konsola MS niestety nie. Przy czym rzecz jasna za te 4 lata może już być w drodze trzeci Xbox...

PS. sorry za odgrzanie wątka, ale akurat otworzyło mi się na wcześniejszej stronie i nie spojrzałem na daty przed postnięciem

.