Są i przypadki gdzie na PS3 konwersja wypada łądniej, np. Oblivion. Czyli jak się chce to się da.
CYTAT(mrynk @ 4 08 2007, 17:33)

Ha !
Przeczytajcie wywiad z Johnem Carmackiem z id Software.
Pomiedzy innymi sprawami stwierdza on ze OS w PS3 zzera 96 MB !!! (a X360 - 32 MB)
Czyli 64 MB pamieci mniej dla developerow do napisania gry.
Nie dziwne ze gry na X360 wygladaja i chodza lepiej.
Jak Sony nie zoptymalizuje OS-u to sa gleboko w .... klopotach.
w firmware 2.0 maja znacznie zmniejszyc ilosc zajmowanego miejsca. a co do gier ktore wygladaja i lepiej chodza na x0 to wybiorcza opinia
CYTAT(Soul @ 4 08 2007, 18:46)

No tyle że w tym przypadku gry wyglądają tak samo na OBU platformach. :cool:
bo wydawanie gier ktore wygladaja tak samo na obu platformach jest ostatnio "w dobrym tonie" - niezalezni wydawcy nie chca popierac zadnej strony i wszczynac wojen fanboyow ;] a te gry - Merceneries2, Army of Two, Burnout5 - nie byly robione "pod ps3", tylko z uwzlednieniem ps3 od poczatku procesu developingu - dlatego mozna bylo uzyskac te same efekty na obu konsolach
neospiderman
4 08 2007, 22:07
CYTAT(Deadeye @ 4 08 2007, 22:24)

Ha !
Pomiedzy innymi sprawami stwierdza on ze OS w PS3 zzera 96 MB !!! (a X360 - 32 MB)
w firmware 2.0 maja znacznie zmniejszyc ilosc zajmowanego miejsca. a co do gier ktore wygladaja i lepiej chodza na x0 to wybiorcza opinia
Dobrze by było, bo w sumie to trochę śmieszne ze OS PS3 zabiera ponad 1/3 ramu, a nie ma do niego swobodnego dostępu

[jak na razie oczywiście].
Ja sie zastanawiam co tam jest takiego że tyle pamięci potrzebuje. No chyba że ten OS to jakiś "programistyczny śmietnik" to bu dużo wyjaśniało.
CYTAT(neospiderman @ 4 08 2007, 22:07)

CYTAT(Deadeye @ 4 08 2007, 22:24)

Ha !
Dobrze by było, bo w sumie to trochę śmieszne ze OS PS3 zabiera ponad 1/3 ramu, a nie ma do niego swobodnego dostępu

[jak na razie oczywiście].
96MB to 1/3 z 512MB?
neospiderman
4 08 2007, 22:46
CYTAT(Hela @ 4 08 2007, 23:20)

96MB to 1/3 z 512MB?
Z 512 to nie, ale z 256 to jak najbardziej. PS3 ma po 256MB pamięci graficznej i systemowej.
W amazoni PS3 spadlo z 2 na 4 miejsce, a wyprzedzilo go HALO3 i... jakas po(pipi)ka na Wii.
CYTAT(neospiderman @ 4 08 2007, 23:46)

CYTAT(Hela @ 4 08 2007, 23:20)

96MB to 1/3 z 512MB?
Z 512 to nie, ale z 256 to jak najbardziej. PS3 ma po 256MB pamięci graficznej i systemowej.
czyli razem 512 mb

nie ma sensu jej rozdzielac (oprocz wydajnosci oczywiscie), bo w obu rodzajach pamieci mozna przechowywac dowolne dane
Keymaker
5 08 2007, 06:54
I tu się mylisz. Współdzieloną pamięć ma Xbox 360. PS3 ma jasno podzieloną pamięć na systemową i graficzną.
CYTAT(Keymaker @ 5 08 2007, 07:54)

I tu się mylisz. Współdzieloną pamięć ma Xbox 360. PS3 ma jasno podzieloną pamięć na systemową i graficzną.
Co nie zmienia faktu że zarówno na XDR DRAM (pamięć systemowa) jaki GDDR3 (pamięć graficzna) w PS3 można przechowywać te same dane np. tekstury.
Maciomaniak
5 08 2007, 11:34
No właśnie, a już jakiś czas temu developerzy się wypowiadali, że z pamięcią konsoli Sony można, podobnie jak w X360, przechowywać i w jednej i w drugiej te same dane. X360 ma po prostu jedną kość 512 mb DDR3 700 MHz, a Sony ma 512 mb w dwóch kościach, z czego jedne 256 mb ma taktowanie 3.2 GHz.
No i bardzo sie ciesze, że zmiejszą ilość zajmowanego miejsca przez OS w tym firmware. W końcu...
Dokladnie tak. Cell moze adresowac obie pamieci, choc nie jest to "domyslne".
neospiderman
5 08 2007, 13:06
Jednak na początku źle zinterpretowałem te 96MB. Odnosi sie to do całości posiadanego ramu. Dokładnie jest to tak że 64MB jest zabierane z pamięci systemowej [XDR DRAM] i 32MB z graficznej [GDDR3].
CYTAT(Keymaker @ 5 08 2007, 07:54)

nie myle - tak jak juz napisali przede mna, sa to 2 rozne kosci ale cell i rsx maja dostep do obu, wiec mozna je wykorzystywac wg upodoban.
CYTAT(GMB @ 4 08 2007, 17:41)

Są i przypadki gdzie na PS3 konwersja wypada łądniej, np. Oblivion. Czyli jak się chce to się da. 8)
No jakieś jednej grze musiało się to udać
CYTAT(ako @ 5 08 2007, 19:47)

Nowy model SIX AXIS-a z kilkoma usprawnieniami, lecz bez wibracjihttp://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=35646Czyli na razie kupa. Szkoda.
Moge sie załozyc ze w Lipsku lub w Tokyo pokarzą sixaxisa z wibracjami. To tylko takie zaprzeczenia faktów, zupełnie jak z obniżka PS3 przed E3.
Lepiej niech pokażą Shenmue 3 nawet na PS3 :)))))
Soul chyba lepiej gdyby pokazali na PS3, przynajmniej nie musiał bys zmieniac płyt.
;P
Lepiej ? zależy dla kogo , BD jest na 3ech płytach DVD , przeszkadza to komuś ? świat się zawalił nie :P Po za tym seria Shenmue ma to do siebie, że zawsze zmieniało się płyty :P
CYTAT(Soul @ 5 08 2007, 20:53)

Lepiej ? zależy dla kogo , BD jest na 3ech płytach DVD , przeszkadza to komuś ? świat się zawalił nie

Po za tym seria Shenmue ma to do siebie, że zawsze zmieniało się płyty

W jrpg-ach to nie przeszkadza zgodze sie, ale jakby dali takiego MGS'a 4 na 8 DVD przeszkadzac by zaczelo
Ps. Ide sie dalej bawic demkiem NGS(kurcze nie wiedzialem, ze NG jest taki wciagajacy

)
CELL7777
6 08 2007, 10:21
juz teraz widac ze dvd jest za male za rok bardziej sie to uwidoczni a producenci w koncu docenią BD w ps3:)
muadib83
7 08 2007, 15:50
Witam. Od niedawna zbieram się z zakupem konsoli. Patrząc na ceny w Polsce Ps3 i brak gier pomyślałem nad kupnem PS2 (dużo gier i tania konsola), ale chyba się rozmyśliłem patrząc na cenę PS3 w Anglii;D
Oto porównanie:
Najtańszy pakiet w Polsce : PS3+2 Pad+2xgra= 2400zł (sklep- nazwy nie pamiętam)
Najtańsza PS3 w Polsce: Bez Dodatków = 2000zł (na allegro jeden sklep co jakiś czas)
Teraz uwaga ANGLIA:
Pakiet w Angli: PS3+2 Pad+ 2xgra +2x film blueray = 1608zł !!!!!!! Oto link:
http://www.hmv.co.uk/hmvweb/displayProduct...&sku=529347(policzyłem jak za EURO a nie jak za FUNT

wychodzi 2300zł)
Ale i tak różnica jest
Mam jednak kilka pytań:
1. Ktoś kupował już za granicą konsolę (lub coś innego?)
2. Jak się ma w tym przypadku gwarancja? (jak to wygląda?)
3. Czy w starter packach można wybierać filmy blueray i gry bo interesują mnie inne niż te pokazane (z Gier NG:S i VF5 pewnie lub Oblivion)
4. Czy zna ktoś inny sklep w Anglii- ogólnie ze sprzętem?
5. Jak się ma cło do takiego zakupu? Wiem że są jakieś kalkulatory do tego czy coś takiego tzn. ile zabulę za cło;p
Jeśli ktoś już kupił PS3 w Anglii to proszę o komentarze;) Jak, gdzie, kiedy, za ile itp.

Może ktoś ma link do jakieś niemieckiej stronki (najlepiej w angielskim języku) bo tam na pewno jest taniej;)
Wiśnia San
7 08 2007, 17:20
takie szybkie pytanko, czy wiadomo coś o Monster Hunter na PS3 ??
Ostatecznie pewnie wyjdzie też na X360, choć oczywiście na razie jest zapowiedziany jedynie na PS3. Może sytuacja się zmieni i sprzedadzą się odpowiedni ilości peestrójek do tego czasu.
http://www.shopto.net/page.php?page=dettag...mp;codart=PS300PS3 za 329 funtów (czyli ok. 1872 zeta)
Nie zdziwie sie jak na świeta cena zejdzie poniżej 1500 zeta (a rok temu sprzedawali na allegro za 3500 zeta

)
Keymaker
7 08 2007, 18:46
Rok temu nie było PS3
zadna rewelacyjna cena - jedynie troche ponad stowe mniej niz u nas...
Cena w USA to prawdziwy szok - przy dzisiejszym kursie dolara wychodzi 1350 zl za 60 gigowke
eh, gdyby tak na amerykanskich mozna bylo grac po sieci w europie... tak na marginesie to strangehold ma byc pierwsza gra na ps3 z ograniczeniem regionalnym, wiec lepiej nie ryzykowac. a na allegro starter packi sa juz za 2300 zl
Co do cen z UK, to siec HMV ma jedne z lepszych cen bo maja umowe z sony. Inne sklepy posiadaja uzywane konsole i gry np. GAME ( www.game.co.uk ) i Gamestation ( www.gamestation.co.uk ). Uzywane gry ok. 10- 20 funtow taniej od nowych. Sprawdz jeszcze siec Virgin Megastore.
@ deadeye
After upsetting some of its fan base by announcing the game would be region protected, Midway has listened to the consumer and has removed region protection from the PS3 version of the game -- even the version with the movie on it! "Please be clear that the Collector's Edition with the movie is only available in North America, so if you live elsewhere, you'll have to buy it as an import. I guess the higher ups do listen to you guys on the forums!"
CYTAT(Gerath @ 8 08 2007, 08:43)

@ deadeye
After upsetting some of its fan base by announcing the game would be region protected, Midway has listened to the consumer and has removed region protection from the PS3 version of the game -- even the version with the movie on it! "Please be clear that the Collector's Edition with the movie is only available in North America, so if you live elsewhere, you'll have to buy it as an import. I guess the higher ups do listen to you guys on the forums!"
to bardzo dobrze, niemniej nie zmienia to faktu ze jesli jakiemus wydawcy sie zachce, to moze zrobic gre z ograniczeniem regionalnym. niby nie ma to sensu, ale pewnym byc nie mozna
CYTAT(ako @ 9 08 2007, 14:26)

Hehe, niezle. Najpierw R* zostaje niby ekskluzywny dla Sony teraz Sony niby kupuje R* (w sumie jeden nius wywodzi sie z drugiego)... Wlasciwie do tej pory R* byl bliski Sony, a na konfie Sony na tegorocznym e3 Phil cos tam wspomnial ze Sony mocno sie zblizylo z R* czy cus w ten desen. IMO to tak jak z kupowaniem Capcomu przez M$
Jezeli ta informacja okazała by sie prawdziwa, to juz znamy zwycięzce wojny konsolowej.
CYTAT(YETI @ 9 08 2007, 18:35)

Jezeli ta informacja okazała by sie prawdziwa, to juz znamy zwycięzce wojny konsolowej.
Ja liczę, że to prawda i jednak SONY wykupi Rockstar.
CYTAT
Bez przesady

R* ma przesadzic o wygranej? No moze i GTA czy inny Manhunt sie sprzedaja a to nie wystarczy zeby przechyli szale definytywnie na korzysc ktores ze stron. Poza tym jakby R* mial byc Sony exclusive to PS3 dostalby tez te dodatkowe epizody do GTA4. Co prawde jezeli to okaze sie prawda to bedzie pozadny prawy sierpowy w krocze M$u ale czy kockout...
Do knockoutu potrzeba powera... tylko remake FFVII mógłby o tym przesądzić.
Lesiu_adi
9 08 2007, 20:22
Dodać do tego remake'ki Shenmue MGS i pozamiatane

Wiem fajnie sobie pomarzyć
CYTAT(arab @ 9 08 2007, 21:06)

Do knockoutu potrzeba powera... tylko remake FFVII mógłby o tym przesądzić.
mysle, ze gdzies tam ta gra sie robi a szefowie Square-Enix tylko czekaja na sygnal od SONY. a sygnal kiedys nadejdzie. pewnie w czasie gdy SONY bedzie chcialo zadac ostateczny cios dla M$. tako rzecze ja - Kalinho
CYTAT
mysle, ze gdzies tam ta gra sie robi a szefowie Square-Enix tylko czekaja na sygnal od SONY.
IMO to ze FF7 powstaje to bardziej niz pewne, moze to sa dopiero prymiarki a moze juz bardziej zaawansowane prace ale remake bedzie

W ogole od jakiegos czasu (mniej wiecej od GamersDay07) Sony zaczyna na powaznie sie zbrojic - chyba do niech dotarlo ze pomimo rekordowej sprzedazy poprzedniej konsoli obecna nie koniecznie musie sie sprzeda, Sony sie szykuje i moze zarzadzic i namieszac. I miejmy nadzieje ze tak bedzie i PS3 ruszy z kopyta i rozniesie po(pipi)ke Ninny

hehe Ale fanbojizmem zalecialo ...
No no, to by było coś na skalę MS wykupującego Rare, ale o ile Rare ostatnio cienko przędzie, tak R* wydaje się z każdą chwilą nabierać rozpędu

Nie było jeszcze np. GTA gorszego od poprzedniego
za to take2, wlasciciel rockstar ma spore klopoty finansowe. choc to nie usprawiedliwia sprzedazy kury znoszacej zlote jajka, jaka jest rockstar (kazda kolejna z glownych czesci gta na ps2 byla najlepiej sprzedajaca sie gra na te konsole

najpierw 3jka, pozniej vc i teraz sa. to mowi samo za siebie ;] )
// z ciekawosci sprawdzilem i vice city znowu wyprzedzilo san andreas

widac vice city jest tansze i wciaz sie swietnie sprzedaje ;] lacznie tylko te 3 gry sprzedaly sie w nakladzie 36 MILIONOW egzemplarzy... sprzedanych gier na sama ps2
IMO musi coś byc na rzeczy, bo to nie pierwsza tego typu plotka. Kilka dni temu wypłyneło cos takiego:
http://www.ps3site.pl/bardzo-goraca-plotkaA ten news o wykupieniu R* przez Sony i Bioshocku na PS3 własnie wyparował z PSU (ktos z góry "podniósł reke" na PSU?

)
Jeszcze Liberty City Stories i Vice City Stories wyszly na PS2 po SA
CYTAT(SZKD @ 9 08 2007, 22:45)

Jeszcze Liberty City Stories i Vice City Stories wyszly na PS2 po SA
wiem, napisalem ze mowie o glownych czesciach, a lcs i vcs to byly ograniczone konwersje z psp. choc tez byly niezle, szczegolnie vcs
CYTAT(Deadeye @ 9 08 2007, 22:29)

za to take2, wlasciciel rockstar ma spore klopoty finansowe. choc to nie usprawiedliwia sprzedazy kury znoszacej zlote jajka, jaka jest rockstar (kazda kolejna z glownych czesci gta na ps2 byla najlepiej sprzedajaca sie gra na te konsole

najpierw 3jka, pozniej vc i teraz sa. to mowi samo za siebie ;] )
Niekoniecznie. Pytanie jak tragiczna jest sytuacja Take2, ale czasem się zdarza, że firmy sprzedają właśnie swoje perły w koronie. Czemu w tym przypadku może to mieć miejsce? Wystarczy, że Take2 ma olbrzymie długi i jest bliskie utraty płynności finansowej (czego konsekwencją byłaby potem upadłość). Ich pozostałe studia nie są warte na tyle, by uzdrowić finanse firmy, za to takie Rockstar jest warte kupę kapuchy. Jestem w stanie sobie wyobrazić, że Take2 sprzeda Rockstar, zwłaszcza, że przesunął się moment premiery GTA IV (rosną więc koszta produkcji tego tytułu). Take2 może liczyć, że sprzeda tylko ludzi i prawa do gier Rockstar - jest to wiele, ale to nie jest wszystko. Do czego zmierzam? Że pozostanie u nich technologia, pozostanie know-how, a co za tym idzie może liczą na to, że pomimo sprzedaży Rockstar stworzą własną alternatywę dla GTA i może takie coś im się kalkuluje. Wszystko to jest możliwe - tyle tylko, że ja w całą tą operację sprzedaży Rockstar Sony po prostu nie wierzę. Jeśli cokolwiek jest na rzeczy w tej kwestii, to powinno zostać ujawnione na targach GC, tym bardziej, że GTA to jakby nie było seria europejska, bo stworzona przez Rockstar North, wcześniej znane jako DMA Design... a DMA Design wydało pierwsze GTA i jest umiejscowione w Szkocji. Zatem ogłoszenie czegoś takiego w Europie miałoby duży sens, tym bardziej, że mówi się, że jakieś ciekawe newsy mają się pojawić właśnie na GC, w związku z obniżeniem rangi E3. A wracając do tego czy coś jest na rzeczy - jak podaje Fidel:
http://gry.onet.pl/1586897,,Sony_nie_kupuj...,wiadomosc.html - tylko że Fidel jak wiadomo jest mało wiarygodnym źródłem informacji (tym bardziej, że zauważcie, że w tekście który wkleiłem nie ma ani słowa o tym, by te plotki ktokolwiek z Sony, Take2, czy Rockstara zdementował), ale tak jak pisałem - uwierzę że coś jest na rzeczy, gdy usłyszę o tym z ust oficjeli.
CYTAT
A ten news o wykupieniu R* przez Sony i Bioshocku na PS3 własnie wyparował z PSU (ktos z góry "podniósł reke" na PSU?

)
W sumie mozna to znikniecie tlumaczyc dwojako, bo albo PSU w ten sopob "przyznaj sie" do tego ze zmyslilo historyjke albo ktos z gory sie zdenerwowal ze to wyplynelo za szybko

Ja stawiam na to drugie bo gdyby chodzilo o nie potwierdzone info pojawiloby sie jakies sprostowanie ...
CYTAT
Zatem ogłoszenie czegoś takiego w Europie miałoby duży sens, tym bardziej, że mówi się, że jakieś ciekawe newsy mają się pojawić właśnie na GC, w związku z obniżeniem rangi E3.
Bardzo mozliwe ze Sony/Take2/R* chca to dopiero oglosic na GC - do ktorych juz blizej niz dalej, a nie chca tez powtorki z e3 gdzie jedan z najwiekszych nowinek - o obnizeniu ceny PS3, wyplynela juz sporo przed e3 i tym samym Sony nie moglo zaszokowac w czasie targow

No ale to troche historyjki a la spiskowa teoria dziejow wiec juz koncze...
Deadeye
10 08 2007, 13:16
CYTAT(ural @ 10 08 2007, 13:53)

tylko że Fidel jak wiadomo jest mało wiarygodnym źródłem informacji (tym bardziej, że zauważcie, że w tekście który wkleiłem nie ma ani słowa o tym, by te plotki ktokolwiek z Sony, Take2, czy Rockstara zdementował)
wlasnie ten news jest przezabawny, bo fidel nie podal ZADNEGO zrodla na podstawie ktorego oparl ten news, moge sie zalozyc ze przeczytal info o mozliwosci tej tranzakcji i sam z siebie uznal to za niemozliwosc i napisal o tym newsa
Były też plotki, że Sony chce odkupic fidela od m$...
...nie potwierdziły się jednak bo niniejszy autor popadł już w rutynę i nikt (nareszcie)go nie słucha... Sony zdziwiło się podobno, jak można tak nisko upaśc- i zrezygnowało z zakupu.
Całe szczęście...
~kobe24,
LOL spadłem z krzesła

Ten cały Fidel (wczesniej Snake) to fanboy X360 widac to prawie w kazdym newsie. Kogo oni tam zatrudniają
ujme to tak fidel to D N O i
Zeratul
10 08 2007, 20:48
mam pytanie... jak zaloze sobie ID to moge pozniej zmienic czy musze sie rejestrowac od nowa?
Nie podoba mi sie menu, ale ponoc jest opcja customization...
Za(pipi)ista sprawa, ze w ogole nie slychac jak pracuje.... to najwiekszy plus.
klawiatura wirtualna to porazka... moze to kwestia, ze przyzwyczailem sie do klockowej, ale zle mi sie pisze. Ale tu akurat looz zaraz podlacze sobie wireless.
jestem bardzo zawiedziony PS3 poki co... a brak kabla na obraz HD nie tylko mnie mocno wkurzyl, ale i doprowadzil do smiechu...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.