CYTAT(Soul @ 17 08 2007, 02:44)

Ja na PC nie gram, więc go pod uwagę nie biorę , dla mnie są 3 konsole a pecet mnie (pipi)ie.
Wybacz stary, ale masz podejście oderwane od rzeczywistości. To, że PeCet Cię pipi, to nie znaczy, że przestaje istnieć jako platforma. PC jest dla konsol produktem substytucyjnym, a co za tym idzie z nimi konkuruje. Jest to oczywistością, gdyż PC jest również platformą do gier (pomimo, że można go wykorzystać również do innych celów). Na PC gra około 50 milionów Graczy na świecie - w samo World of Warcraft gra przeszło 6 milionów osób. Nikt nie każe kochać PC, ale ignorowanie tego rynku jest infantylizmem. A że PC jest jak każda inna platforma, to świadczą o tym reakcje Graczy, które można obserwować także i u nas - gdyby np. GTA IV nie ukazało się na PC, to masa ludzi kupiłaby konsole, a tak nie kupi. Podobnie jak wiele osób nie kupi X360 dla GoW, czy Lost Planet, bo obie te gry w nadchodzących tygodniach wychodzą na PC.
CYTAT
I to że więcej osób gra na pc , niż na X360 , wiadomo nie od dziś . Tak tylko ile trzeba wybulić kasy na takiego PeCeta ,który pociągnie takiego Bioshocka , a ile trzeba wydać na X360 ?! O wiele wiele mniej , i to mi się rozchodzi . Nigdzie nie napisałem że to stanowi jakąś przeszkodę , nie wiem skąd Ty w ogóle coś takiego sobie wy cudowałeś

A co ma do rzeczy ile trzeba wybulić? Patrzysz na temat z polskiej perspektywy. Sam fakt, że PC jest droższy o niczym nie świadczy i nie przekreśla go jako platformy (wciąż masa dobrych gier ukazuje się wpierw na PC, czyli się to opłaca wydawcom). Zresztą masa ludzi (na Zachodzie głównie) ma kasę i inwestuje w nowe konfiguracje - a czy im się to opłaca, to już ich problem. Ponadto zapominasz o jednej kwestii - że gry na PC są znacznie tańsze (porównaj choćby ceny w Polsce - gry na konsole śmigają za 200 zeta, a na PC nowości zwykle od 80-100 - kilka gierek i już Cię stać na kartę graficzną). Zmierzam do tego, że na rynek konsolowy ma wpływ to, czy jakaś gra (BioShock) ukaże się tylko na jakiejś konsoli, czy również na PC, natomiast Ty zasugerowałeś, że PC nie ma tutaj żadnego znaczenia, bo jak to ująłeś, PC Cię (pipi)bie. Ja mówię tylko, że trzeba patrzeć na sprawę w szerszej perspektywie - rynki te nie są od siebie oderwane.
CYTAT
A dla mnie to nie jest nonsensem ,rynek konsolowy to rynek konsolowy ,statystyki sprzedaży : konsol , gier, akcesoriów. Konsola służy do grania , a PC gry ma przy okazji , ma takową możliwość , więc developerzy to wykorzystują .Wyniki sprzedaży dotyczą X360, PS3 i Wii , a nie pc , peceta tam nigdzie niema ! Dla mnie powtarzam dla mnie pecet to pecet , nie konsola więc nie biorę go pod uwagę . Po za tym pecet i X360 to oba silne platformy microsoftu .
Tym ostatnim zdaniem mnie rozwaliłeś. PeCet nie jest i nigdy nie był platformą Microsoftu. Nie jest, nie był i nie będzie. Systemów na PC jest nieco więcej niż Windows, ale nie to ma najważniejsze znaczenie. Najważniejsze ma to, że Microsoft nie dostaje kasy z tego, ze gry wychodzą na PC - nie ma tutaj licencjonowania. Microsoft chce jedynie, żeby gry wychodziły na Windows Vistę, bo jest w jego interesie popularyzacja tego systemu i chce ludzi zachęcić do jego kupna. Ale PeCety nie są ani produkowane przez MS, ani opatentowane przez MS, itd., itd. - w przypadku X360 Microsoft dostaje kasę od każdej sprzedanej gry na tę platformę, w przypadku PC MS nie ma z tego ani grosza. MS po prostu sprytnie chce zachęcić developerów do wydawania gier na X360 właśnie poprzez popularyzację grania na PC. Brzmi to nieco paradoksalnie, ale ma sens. Chodzi o XNA Studio, dzięki któremu pisze się gry zarówno na X360, jak i Vistę - Microsoft ma w tym interes taki, że developerom zmniejszają się w tym momencie koszta produkcji i bardziej im się opłaca wydać grę tylko na X360 i PC, niż na X360 i PS3. I tylko taki ma w tym MS interes - tj. eliminowanie Sony okrężną drogą, co oczywiście jest sprytne i ma sens (przynajmniej z pkt-u widzenia MS), ale tylko potwierdza moje słowa - że PC mają z rynkiem konsolowym o wiele więcej wspólnego, niż się wydaje.
CYTAT
I guzik prawda pc ma co nie które gry z X360 , to by się zgadzało , no ale słowo te same, jest nie na miejscu , są takie gry na X360 których pecet długo nie zobaczy.Ja znam na szczęście nie co inne osoby , które mają inne zdanie niż Twoi znajomi , po za tym guzik mnie interesuje ,kogo znasz i jakie mają zdanie . Tak samo ja sobie mogę napisać, i proszę Cię napisz mi po czym w nosisz że mam klapki na oczach, tylko konkrety proszę.
Myślę, że sam dałeś tego wyraz. Swoją niewiedzą tematu i tekstami, że dla Ciebie PC nie liczy się jako platforma do grania, bo PC Cię (pipi)bie - bardzo konstruktywny argument w dyskusji

. Najważniejsze, to nabrać nieco dystansu, bo odnoszę wrażenie, mam nadzieję że mylne, że podchodzisz do całej kwestii zbyt emocnonalnie. I to tyle ode mnie na ten temat, bo raz, robi się offtop, a dwa, nudzi mnie już ta dyskusja. Nikt nie każe Ci zmieniać zdania i do niczego Cię nie przekonuję - ale mam prawo napisać, co o tym myślę. Pozdro.